teoria structurala

Post on 20-Nov-2015

12 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Teoria structurala

TRANSCRIPT

Cele mai importante terapii centrate pe familie sunt:

Cele mai importante terapii centrate pe familie sunt:1.Terapia comunicaional de famile2.Terapia de familie de tip experenial sau terapia de familie ecperenial3.Terapia transgeneraional de familie4.Terapia structural defamilie5.Terapia strategicdefamilie6.Terapianarativdefamilie7.Terapia integrativ defamilieTerapia structural de familie reprezint una dintre orientrile de baza n terapia defamilia.Structuralismul ii orienteazatenia peprezent ipe viitor, nupe trecut, drept careinterveniaterapeutic seface aici iacum. Pe de alt parte, dei factoriiereditari nu sunt exclui, factorii socialisunt cei care sunt pui n prim-plan. Deci, oamenii sunt vazui ca fiine sociale i abordai ntr-o manierholistic.De exemplu: este mai importantcum se comunic dect ce anume secomunic.Scopul declarat al terapiei structurale de familie este de a razolva problemele apruten familie i dea schimba structura sistemic de baz a acestuia.Minuchin consider c strucura familial are nevoie de flexibilitate, deoarce ea trebuiesrezistelaschimbare(pnlaunanumitnivel),darisseadaptezeatuncicndcircumstanele p cer, pentru a-iputea menine integralitatea i funcionalitatea. Acest lucru serealizez prin intermediul subsistemelor familiale.Cele mai importante i mai des ntlnite subsisteme familiale sunt:

1. Sistemul adulilor include de regul doar soluii i are ca rol preponderent acela de a modela intimitatea i angajamentul

2. apare atunci cnd se nate primul copil i de regulcuprindeprinii,darpoateincludeimembriiaifamilieiextinse(bunicii). Responsabilitatea lor este mai ales de a cete copii, de a-i ghida, da a stabiliilimitele i a-i disciplina.3. Subsistemulfrailorde regul include copii din familie i le ofer acestoraprimul grup social n care sunt cu toii egali. n acest subsistem, copii nvanegocierea, cooperarea, competiia, submisivitatea, suportul reciproc, ataamestfa de prieteni.Fiecaresubsistem are nevoie de granie clare, dar flexibile pentru a se proteja decerinele i nevoile celorlalte subsisteme, dar i pentru a fi capabil s negocieze i sinteracioneze cu acestea. De aceea, Minuchin insist mult pe conceptul de grani, acesta fiind un altconcept fundamental alorientrii structuraliste.

Exist 4elemente de patologii care pot fiurmrite n cadrul unei familiiatunci cand evalum gradulei de funcionalitate1. Patologiagranielor= se refer la graniele din sistemul familial care pot fi iprea rigide subsisteme separate), oriprea difuze (subsisteme suprapuse), ceea ceperturb transmisia adaptativ de informaii ntresubsisteme.2. Patologiaalianelor= se refer la relaiile intrafamiliare care pot s nu aib uninteres comun. Astfel, exist 2 tipuri de patologii a alianelor: Determinarea conflictului sau gsirea unui ap ispitor. Coaliiiletransgenerionaleneadaptative3. Patologia triadelor = se refer la aranjamentele familiale instabile ce se potforma, n care doi membri ai familiei se coalizeaz motriva unui al treileamembru.

4. Patologia iererhiei = re refer la ierarhia decizional a prinilor care poate inlocuit de un aranjament familial alternativ

Minuchin denumeste diagnozstructural, adic un proces continuu, evoluativ, bazat pe informaii provenite din 6 arii majore:

1.structura familiei

2.flexibilitatea sistemului familial

3.rezonana sistemului familial

4.contextul vieii de familie

5.stadiul de dezvoltare n care se afl familia i eficiena ei n rezolvareasarcinilor specifice acestui stadiu

6.simptomele identificate ale clientului (un membru al familiei) i manierea ncare ele sunt folosite pentru a menine tranzaciile familiale.

top related