tema 2.1

Post on 23-Jan-2016

215 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Ed antreprenoriala

TRANSCRIPT

PROIECT DE LECȚIE

Date generale:

Unitatea școlară: Liceul Tehnologic GRIGORE MOISIL DevaProfesor: SIMINA MariusClasa: a X-aDisciplina: Educație antreprenorialăTimp: 50 min

Întrucât PROGRAMA ŞCOLARĂ PENTRU CLASA A X-A - Aprobată prin ordin al ministrului Nr. 4598 /

31.08.2004 nu abordează distinct Creativitatea ca trăsătură esențială a antreprenorilor voi adapta această tematică unei lecții suplimentare la unitatea de conținut Calități şi competențe ale întreprinzătorului de succes care poate forma următoarele competențe:

COMPETENȚE GENERALE:

Utilizarea conceptelor specifice educației antreprenoriale pentru organizarea demersurilor de cunoaştere şi de explicare a unor fapte, evenimente, procese din viața reală

COMPETENȚE SPECIFICE:

2.1. Exemplificarea unor calități ale întreprinzătorului de succes

Lecția este fundamentată pe demersurile didactico-pedagogice ce răspund la cele 5 întrebări din tabelului de mai jos:

Spre ce tind? Scopul Însuşirea de către elevi a unor cunoştințe noi din domeniul antreprenoriatului care să-i ajute să-şi dezvolte creativitatea.

Competențe specifice derivate/Obiectivele lecției

Plecând de la premisa că toți elevii au un potențial creativ la finalul lecției, elevii vor avea capacitatea să:- înțeleagă conceptul de Creativitate în mediul de afaceri,- inoveze, dezvoltând mici afaceri;- identifice o oportunitate de afacere,

Ce voi face? Conținuturi Unitatea de învățare : Managementul resurselor personale. Titlul lecției: Creativitatea - trăsătură esențială a antreprenorilor.Tipul lectiei: mixtă, preponderent aplicativă.

Cu ce voi face? Managementul resurselor

Spațiul: sala de clasă – efectiv 24 de elevi- Resurse materiale: laptop, videoproiector, suport

de curs, materiale didactice (plicuri cu hartii de valoare)

- O prezentare PPT Şomerul- Fisă de lucru,

Resurse procedurale: expunerea, conversația,

dezbaterea, învățarea prin cooperare.

Cum voi face? Activități de învățareCadrul ERR

Evocare: 7 min - prezență, grupare în 6 grupe a câte 4,5 elevi:- se captează atenția proiectând un filmuleț despre Ce înseamnă să fi creativ? https://www.youtube.com/watch?v=po64aWRXeK0- se reactualizează cunoştințe dobândite anterior prin întrebări legate de tema lecției precedente;- se prezintă obiectivele noii lecții, Realizarea sensului: 35 minPrin întrebări frontale se realizează reactualizarea cunoştințelor privind : trăsăturile specifice întreprinzătorilor,

Se defineşte creativitatea. Se pun întrebări elevilor despre creativitate:- În ce domenii este întâlnită? - Ce credeţi, care este mai importantă: personalitatea celui care creează, procesul de creaţie sau produsul realizat ?- Oamenii se nasc creativi sau această trăsătură se dobândește ulterior datorită educaţiei?

Se prezintă, detaliind foarte puțin, tipurile de creativitate specifice antreprenoriatului:

1. Creativitatea productivă: este orientată spre obținerea unor noi produse; presupune o modalitate originală de combinare a unor factori psihici individuali, imprimând personalității, o notă distinctă.

2. Creativitatea inventivă: invenții şi descoperiri; flexibilitate în perceperea de relații noi.

3. Creativitatea inovatoare : modificarea fundamentală a principiilor care stau la baza unei arte sau ştiințe, fapt ce permite trecerea la transformare.

Se derulează o PPT - ŞOMERUL unde se prezintă într-o manieră amuzantă o pățanie a unui individ care nu era pus la punct cu tehnologie modernă de comunicare fiind refuzat din acest motiv la ocuparea unui post. Această întâmplare îi stimulează creativitatea antreprenorială iar în 5 ani devine multimilionar. (PPT anexat)

Plecând de la pilda Şomerului din prezentarea PPT grupele de elevi vor primi următoarea sarcină de lucru: Fiecărui grup de elevi i se da 50 de lei. Aceştia trebuie să folosească banii în aşa fel încît să-i multiplice într-un timp foarte scurt.9Vezi fişa de lucru.

Reflecția/Realizarea feed-back-ului:6 min- se face prin prezentarea rezultatelor la care au ajuns cele 6 grupe,- grupurile îşi evaluează reciproc rezultatele la care au ajuns,- se prezintă importanța creativității şi avantajele celor care stimulează această calitate primordială a unui antreprenori.

Cât s-a realizat? Evaluare 2 min- este recompensat cu punte marginale toți componenții grupului de elevi cu cea mai bună soluție creativă la sarcina de lucru şi cu profitul cel mai mare.

Anexă plan de lecție

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

Fișă de lucru pentru toate grupele de elevi

Fiecare grupă va primi un plic cu o hârtie de valoare cu echivalentul a 50 de lei.

Plecând de la pilda Şomerului din prezentarea PPT, grupele de elevi vor primi următoarea sarcină de lucru:

Utilizați suma de bani din plic, ca și capital inițíal, pentru derularea unor afaceri “blitz” (rapide) în așa fel încât să-i multiplicați într-un interval de timp de 2 ore.

Note: Se va recurge doar la activități economice decente şi licite.

Va câştiga echipa care va reuşi să aibă cel mai mare profit.

top related