salvador dali - iubire si arta

Post on 14-Jun-2015

1.339 Views

Category:

Documents

11 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Salvador Dali - iubire si arta. Despre Salvador Dali, Gala si Amanda, despre arta lui si locuinta din Cadaque.

TRANSCRIPT

Delirul lui

DALI

• Dali s-a pus bine în scenă, fugind cu Gala, soţia lui P. Eluard, apoi trăind în trei cu Amanda Lear.

• Muzeul său de la Figueres, unde se află înmormântat, este un amestec extraordinar de fantasme cvasi-copilăreşti, de o punere în scenă comică şi de opere reale de desenator şi artist.

• Muzeul, ca şi casa sa, se află sub semnul oului paranoia-critic !

În curtea de onoare, Cadillacul său, peste care este pusă o zeiţă (Gala?), umbrit de un amfiteatrude statui de nimfe aurite, pe fondulunui imens perete de sticlă...

Te întrebi dacă aceşti şcolari se gândesc la genialul creator..

În nişe, îngeri protectori aclamând gloria geniului…

Dali, dublă sau triplă faţă

Un tablou frumos dinCadaquès, pe Costa Brava

Omagiu sau influenţa lui Picasso?

Se pare că Dali este singurul artistînhumat în propriul muzeu, spre gloria lui !

Câteva desene mici sau giganticearată că el avea nu numai darulmanipulării mijloacelor de informare,simţul publicităţii, ci şi o afurisitătrăsătură de creion !

Maestrul…..

Ilustraţia la Divina Comédie cu această barcă cu umbre,care te face să te gândeştila bărcile purtătorilor de suflete ale vechilor egipteni….

Gala, Muza – madona inspiratoare….

• “Evenimentele cele mai importante care i se pot întâmpla unui pictor contemporan sunt în număr de două :1°) să fii spaniol;2°) să te numeşti Gala Salvador Dali.

• Aceste două lucruri mi s-au întâmplat mie. Aşa cum indică numele meu propriu de Salvador, eu sunt destinat pur şi simplu să salvez pictura modernă de moliciune şi haos.”

Moisesub caracatiţa celestă ???

• El prefaţează şi ilustrează cartea lui Sigmund Freud “Moise şi monoteismul”.

• Dali întâlneşte o tânără studentă anglo-rusă la Arte Frumoase. O ia sub aripa lui timp de 15 ani cu binecuvântarea Galei, trăind împreună la Cadaqués. Amanda Lear (Dalear- , Da-lyre- Délire… numită pentru el) povesteşte că Dali avea o viaţă particulară plină de farmec, mult diferită de personajul pe care-l juca în public.

• Amanda Lear era în acel moment o pictoriţă şi o persoană interesantă în peisajul mediatic parizian….

• Timp de treizeci de ani, Gala et Dali au locuit într-o casă de pescar la Cadaqués, din care cincispezece în trio cu Amanda. De-a lungul timpului, pe lângă acestă casă au apărut şi alte case de pescari şi se pare că era un loc foarte agreabil de trăit (fotografii din aprilie 2010).

Patul lui Dali dădea spre un mezanin, cu o oglindă inclinată la 45 de grade pentru a-i permite să vadă răsăritul soarelui…La mezanin erau cuşti cu păsări şi greieri în faţa unor scaune de copii, colecţionate de Gala.

Bărbatul trasnit…..

Sfârşit!!!!

top related