r_i_cap1_date de studii.doc

Post on 06-Nov-2015

1 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

TEMA PROIECTULUI

TEMA PROIECTULUI

S se ntocmeasc proiectul construciilor i instalaiilor pentru alimentarea cu apa a localitii Baltati n cooperarea cu sectorul de microproducie.

1. AMPLASAMENTUL I SISTEMATIZAREA OBICTIVULUI

Comuna Baltati situat n nord-estul rii pe drumul naional 28 la circa 15km de oraul Targu Frumos ntr-o regiune deluroas.

Comuna este amplasat pe malul stng al rului Bahlui, afluent al rului Prut.

Suprafaa construit, cuprins n vatra comunei la nivelul anilor 2039, va fi de 1.2 ha; populaia actual: 6700 locuitori i va crete cu o rat anual p = 1% .

Densitatea populaiei va fi de 5584 loc/ha.

Regimul de construcie prevzut in centrul civic: P+2. n restul comunei se prevd cldiri de locuit numai cu parter care vor avea instalaii simple de alimentare cu ap sau cimele n curte i eventual racord de alimentare.

2. NECESITATEA I OPORTUNITATEA INVESTIIEI

Sistematizarea comunei i dotarea acesteia cu uniti economice, construcii administrative i social culturale, precum i creterea gradului de confort al cldirilor de locuit, impun un sistem centralizat de alimentare cu ap potabil, cu funcionare permanent i respectarea normelor sanitare in vigoare.

In prezent, populaia se alimenteaz cu apa din fntni individuale, cu debite insuficiente i care nu ndeplinesc condiiile necesare de igien i exploatare.

Cantitatea de ap insuficient favorizeaz o igien personal defectuoas, o insuficient igiena a locuinelor i a centrului populat in general. De asemenea, se impune o alimentare cu apa corespunztoare a fermei zootehnice din apropierea comunei i a ntreprinderii industriale de prelucrare a produselor agricole din cadrul acestei localiti.

3. STUDII DE TEREN I DE LABORATOR

Pentru realizarea sistemului de alimentare cu ap centralizat, s-au efectuat studii hidrogeologice, hidrologice pentru alegerea sursei de ap, studii geotehnice pe amplasamentele elementelor componente ale sistemului, ridicri topografice.

3.1. Studiul hidrogeologic

Apa subteran din stratul freatic a luncii rului, studiat la circa 1.5 km n amonte de comuna Baltati ndeplinete condiia de potabilitate la toi indicatorii prevzui n STAS/1342-84, putnd asigura debitul necesar.

Stratul freatic este constituit din depuneri aluvionale (nisipuri) avnd grosimi de 1012m. Nivelul hidrostatic se afl la adncimi de 2.52.8 m de la suprafaa terenului, cu variaii reduse in timpul anului.

Studiul arat c n aceast zon se pot obine debite ntre 3.05.0 l/s i 100m frontul de captare.

Stratul acvifer de mare adncime, semnalate n zon cu ocazia unor cercetri geologice anterioare, se gsesc la adncimi de 100150m. Apa nmagazinat n aceste straturi nu ndeplinete condiiile de potabilitate. Coninutul de fier si mangan este de 1015 mg /dm3, cu mult peste limitele excepionale admise de standard, impunndu-se astfel o staie de tratare pentru deferizare i demanganizare.

Concluzii

innd seama de caracteristicile hidrogeologice favorabile ale stratului freatic, se recomanda pentru soluionare alimentarii cu apa a sectorului comunal, sectorului zootehnic, sectorului industrial si stropitului, folosirea acestei surse.

3.2. Studiul hidrologic

n zona studiat curge rul Bahlui, care a fost studiat dup nivelele nregistrate la postul hidrometric 5, n perioada1950-1998, rezultnd o amplitudine medie de 229cm.

Dintre debitele caracteristice:

Q max asig 5% = 260 m3/s

Q min asig 95% = 0.4 m3/s

Caracteristici fizico-chimice:

culoare: variabil

miros: fr

oxigen dizolvat:10.2 unitatea mg/dm3 CBO5 = 1.98 mg/dm3 pH= 7.2

consum K Mn O4: 19.52 mg/dm3 reziuduu fix:171 mg/dm3 suspensii: 350 mg/dm3 fier: lips

magneziu: 4.86 mg/dm3 sulfai: 21 mg/dm3 cloruri: 13.47 mg/dm3 HCO3: 10.3 mg/dm3 Duritate total: 10.89 grade duritate

Duritate temporar: 21 grade duritate

Duritate temporar:8.68 grade duritate

Nu s-au efectuat analize bacteriologice, dar apa, ca orice surs de suprafa, conine un numr mare de bacterii.

3.3. Studiul climatic

Din punct de vedere climatic, zona studiat are o clim temperat-continental excesiv, cu veri clduroase i ierni geroase.

Datele climatice necesare s-au extras pe perioada 1950-1998 de la staia meteorologic aflat n apropierea comunei Baltati.Temperatura medie anual este de 10.6 0C; luna cu temperatura medie cea mai ridicat este luna iulie (23.3 0C), iar luna cea mai friguroas este luna ianuarie (-5.6 0C).

Temperaturile extreme nregistrate au fost: 410C (maxima) i -30 0C (minima).

nlimea medie anual a precipitaiilor este de 580 mm, nregistrndu-se valori minime in februarie (29mm) i valori maxime n luna iulie (83mm). Distribuia n timp a precipitaiilor prezint variaii mari, fiind semnalate multe perioade de secet.

Vntul predominant are direcia nord-est sud-vest.

3.4. Studii geotehnice

Pentru stabilirea condiiilor de fundare a construciilor prevzute n schema de alimentare cu apa, s-au elaborat studii geotehnice care au confirmat stabilitatea si rezistenta terenului pe amplasamentele respective.

3.5. Studii topografice

Ridicrile topografice au fost efectuate n zona captrii, pentru restul suprafeei interesate existnd planul de situaie. Se dispune astfel de:

-planul de situaie la scara 1:10000

-planul de situaie in zone captrii 1:5000

PAGE 1

top related