povestea_crengutei

Post on 07-Nov-2015

212 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

dhhge

TRANSCRIPT

  • POVESTE

    CrenguCrenguCrenguCrengua cea frumoasa cea frumoasa cea frumoasa cea frumoas i fricoasi fricoasi fricoasi fricoas de Anca Drago

    ntr-o comunitate de arici, ariciul cel btrn i nelept se gndete s nveseleasc atmosfera i s organizeze un concurs de miss.

    Fiica unei familii de arici, era vestit pentru frumuseea ei.

    Unii doar auziser c era foarte frumoas, dar nu au vzut-o niciodat pentru c sttea ghem, mai mereu.

    I se spunea Crengua i toat lumea ndemna familia ei s o nscrie la concursul de miss. Crengua nu ndrznea s fac acest lucru, ea era foarte fricoas, foarte timid, fa de strini sau n situaii n care erau mai muli arici de fa, se fcea ghem i nu se deschidea dect n faa familiei sau a prietenilor apropiai. i era enorm de fric de situaiile publice, cu mai muli arici i nu putea explica exact de ce, dar tia sigur c nu ar putea face fa unei astfel de situaii.

    Prinii Crenguei au hotrt c o nscrie ei n concurs, dac ea nu avea curajul. tiau c va ctiga, era cea mai frumoas. Astfel n ziua concursului, au mpins-o, vrnd, nevrnd pe scen. Toi aricii spectatori i chiar i alte vieti, ateptau cu nerbdare s vad dac Crengua este sau nu att de

    frumoas pe ct se spune. Crengua ns, tria momente grele, nchis acolo n ghemotocul ei: tremura, transpira, credea c nu se mai termin, i se prea totul nfricotor, era speriat de moarte, avea impresia c dac nu o d cineva jos de pe scen, va muri, nu va mai rezista i bineneles c a rmas nchis ntre acele ei i nu s-a artat nimnui. Asta s-a ntmplat n prima zi de concurs.

    Seara, ariciul cel btrn i nelept, care era i organizatorul concursului, fcu o vizit acas la familia Crenguei. Era prieten bun cu tatl acesteia. Au povestit despre diverse lucruri, pn seara trziu,

    cnd au nceput s aib discuii de-a dreptul filozofice, despre condiia ariciului pe pmnt, la care ariciul cel btrn i nelept adreseaz celor de la mas o ntrebare: Care este, dup prerea voastr, cel mai mare obstacol din existena unui arici?. Apoi au nceput s curg rspunsuri de genul: faptul c suntem fpturi mici, faptul c avem epi i nu putem fi mngiai, faptul c trebuie s ne gsim zilnic de mncare, c putem fi atacai de alte animale, c ne putem mbolnvi, c putem fi clcai de o main sau prini de oameni i multe alte rspunsuri.

    De undeva din spatele tuturor, se auzi o voce nceat i tremurnd, care spunea: Cel mai mare obstacol al unui arici sau al oricrei vieti .. este teama, este propria noastr fric. Era Crengua

  • care mormnea din ghemotocul ei. Se scpa-se probabil. A tcut apoi, i-a dat seama c a gndit cu voce tare. A tcut toat lumea. i ddeau seama ct dreptate se afla n acele vorbe.

    Dar ie de ce i-e team Crengua?, ntreb mama acesteia, dar aceasta nu mai raspundea nimic. De ce nu mai vorbeti, continu mama, i-e fric s nu spui ceva greit? A fost bine ce ai spus, am i o fiic neleapt, nu doar frumoas. Ariciul cel btrn i nelept fcu semn celorlali s o lase pe Crengua n pace i spuse - Bun, am gsit rspuns la prima ntrebare, dar apropo, tii care este lucrul cel mai simplu i pe care poate s-l fac oricine, cel mai uor? Ceilali se tot gndesc, se tot gndesc iar apoi se dau btui. Este tocmai greeala! spuse ariciul cel nelept. Oricine poate grei i oricnd, chiar i eu i nu

    trebuie s ne fie fric de asta, sau despre ce vor spune ceilali despre greeala noastr. Dar haidei c v mai dau o ans i v adresez o ultim ntrebare. Toi erau foarte curioi i stteau foarte ateni, erau ochi i urechi la ariciul cel nelept.

    Dac oricine poate grei i este lucrul cel mai simplu, care s fie cea mai mare greeal pe care un arici sau orice fptur, o poate face n viaa lui? .. Tcere, apoi rspunsuri timide: - s se comporte urt cu ceilali, s nu ierte pe nimeni, s fie ru, s fie lene, s nu se fereasc de dumani, . sunt multe greeli pe care le putem face ntr-o via, spuneau ceilali.

    Ariciul cel btrn i nelept se ridic de la mas, ncepu s cate de somn i spuse c ar fi timpul s plece pentru c n ziua urmtoare va avea multe de fcut. n timp ce era la ieirea din cas i ddea s plece, ariciul cel btrn i nelept i ntoarse capul i spuse: - Cnd se d btut! cnd se retrage i nu lupt! Aceasta e cea mai mare greeal pe care o poate face oricine n viaa sa.

    n mintea Crenguei, se repet toat noaptea rspunsul btrnului arici Cnd se d btut! cnd se retrage i nu lupt! Aceasta e cea mai mare greeal pe care o poate face oricine n viaa sa, cnd te dai btut, cnd nu lupi, cnd nu ai curaj, cnd nu-i nfruni frica . frica, greeal, greeal, cnd nu-i nfruni frica, greeal .. oricine greete .. nu te da btut, confrunt-te cu frica Crengua, stai fa n fa cu frica i privete-o n ochi, vezi ct de rea i urt poate fi .. Aceste gnduri i se repetau delirant n minte Crenguei, toat noaptea, chiar i n vis.

    A doua zi, animlue multe pe cmpia unde urma finala concursului de miss. Toi ateptau s mai vad nc o dat concurentele nainte ca juriul s delibereze ctigtoarea.

    Dintr-o dat se fcu un culoar liber prin iarb, ceilali arici se ddeau la o parte erau uimii, toat mulimea i fcea loc s urce pe scen. Era Crengua. Nu era ghemotocul tremurnd de ziua trecut, era chiar ea, n toat splendoarea ei, mergea cu pai ncei dar siguri i cu privirea fixat nainte spre scen. S-a urcat sus i a defilat mpreun cu celelalte concurente. Simea c tremur din

    nou, simea c o npdesc valuri de cldur, i vedea pe toi ceilali cu ochii aintii asupra ei, dar nu a renunat, nu s-a dat btut, a mers mai departe, pn la finalul concursului.

  • Sosete plicul cu rezultatele juriului, tensiune mare, suspans. Se anun apoi Locul III: Ochi Veseli , Locul II: Rita cea cu epi argintii, Locul I: Ghem de Raze. Unii aplaud, alii forfotesc,

    concursul ia sfrit.

    Ariciul cel btrn i nelept se apropie de Crengua i i spune: - Toi aricii din juriu te-au admirat i au fost de acord c eti cea mai frumoas, ns pentru c nu te-ai artat din prima zi din concurs i nu

    ai participat la acele probe, nu era corect fa de restul concurentelor. mi pare att de ru, sigur ai fi fost printre ctigtoare.

    - Dar am ctigat!, exclam Crengua att de fericit nct ochii erau nlcrimai.Nu m-am dat btut, am luptat, am reuit, mi-am nvins fric, am rezistat n faa tuturor! Am ctigat!

    - i cum a fost? ntreb btrnul arici. - Nu pot s v spun exact cum a fost, ns pot s v spun cum nu a fost: nu a fost att de ru pe

    ct mi-am imaginat.

    - Acum pot sta linitit, spuse oftnd i fericit btrnul arici, tiu c atunci cnd eu nu voi mai fii, va rmne cineva la fel de nelept n locul meu. Felicitri Crengua, ntr-adevr, ai ctigat!

top related