pe scurt. constănțenii se înghesuie la plătit taxe ... · psd susţine că „parteneriatul...

Post on 03-Dec-2019

2 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

4www.telegrafonl ine.ro

10 octombrie 2018Politică - Administrație

Schimbări importante în trafic, pestrăzile Constanței!

Atenție mare cum circulați zilele următoare!Ne așteaptă schimbări foarte importante pestrăzile Constanței, care vor da peste captraficul rutier în următoarea perioadă. PrimăriaConstanța anunță că, începând de miercuri, 10octombrie, traficul rutier va fi resistematizat încentrul orașului, în zona Piața Griviței. Maiexact, strada Ștefan Mihăileanu va devenipietonală pe tronsonul cuprins între străzileGriviței și Ștefan cel Mare, accesul mașinilorfiind interzis. Totodată, pe strada Griviței se vaschimba sensul de mers, cu acces dinsprestrada Ștefan Mihăileanu spre strada MihaiViteazu.

Podurile din Tăbăcărie au intratîn reabilitare. Să vedem ce-o ieși!

Cei mai mulți oameni care se plimbă prinParcul Tăbăcărie evită să meargă pe podurilede traversare a minicanalelor din zona laculuiTăbăcărie. Nici nu e de mirare, din moment cepodețele nu inspiră deloc siguranță. Chiar dacă,până acum, structurile respective au mai fostîntreținute și recondiționate, aspectul șirezistența lor lasă de dorit. Din fericire, zileleacestea, atât podurile de piatră, dar și celemetalice din Parcul Tăbăcărie au intrat, însfârșit, în proces de reabilitare. AngajațiiDirecției Gestionare Servicii Publice din cadrulPrimăriei Constanța au început reparațiilepodurilor. Lucrările vor dura până la sfârșitul luniinoiembrie. Potrivit reprezentanților Primăriei, vorfi reparați pereții, inclusiv în tuneluri și vor fireabilitate glafurile din mozaic. Muncitorii auînceput cu podul cel mai mare, din zona peunde trecea trenulețul, urmând să intre înreparații și celelalte poduri de piatră, cel dinzona Țara Piticilor și cel din zona Expo Flora,dar și celelalte trei podețe metalice. Locuitoriiorașului, mai ales copiii, sunt sfătuiți sămanifeste atenție maximă în perimetrullucrărilor.

Persoanele care încheie unparteneriat civil nu vor puteaadopta copii

Deputatul PSD Florin Manole a declarat,marţi, că proiectul de lege privind parteneriatulcivil va reglementa viaţa familială pentrupersoanele de acelaşi sex sau care nu suntcăsătorite, însă acestea nu vor putea să adoptecopii. Parteneriatul civil se va încheia la stareacivilă, anunţă deputatul. „Proiectul vine în urmajurisprudenţei CEDO şi în urma jurisprudenţeirecente a CCR şi are legătură cu viaţa defamilie, cu acest drept. Are prevederi care sereferă la chestiuni patrimoniale, la chestiuniprivind datoriile, moştenirile, etc. Urmareagenului de uniri consensuale atât în persoanelede acelaşi sex cât şi pentru persoanele de sexediferite care nu aveau niciun fel de protecţiejuridică. Şi cazul Coman Hemilton esteimportant în această discuţie pentru că a arătatce înseamnă să lipsească din legislaţiaromânească protecţia juridică pentru genulacesta de persoane. Proiectul interzice explicitadopţiile”, a declarat deputatul PSD FlorinManole, iniţiatorul proiectului de lege. DeputatulPSD susţine că „parteneriatul civil se va puteaîncheia la starea civilă”. Întrebat cum se vaputea „rupe” acest parteneriat civil, el a răspuns:„Există mai multe posibilităţi. O variantă esteaceea a înţelegerii dintre părţi, sau poate fidenunţat de una dintre părţi, dar sunt chestiunitehnice”. Acesta a anunţat că săptămânaviitoare va fi depus proiectul de lege privindparteneriatul civil, ca urmare a unei cereri iniţiatede CNCD.

Pe scurt.

Constănțenii sunt din ce înce mai conștiincioși înceea ce privește plata

obligațiilor fiscale. Serviciul Public deImpozite și Taxe (SPIT) Constanțaaduce anunță că în perioada ianuarie-septembrie 2018, încasările la nivelulinstituției au crescut cu 14% față deaceeași perioadă a anului precedent.Din totalul încasărilor de 183.463.891lei, 51% reprezintă sume achitate prinordin de plată, 36% la ghișeeleinstituției, 5% la oficiile PoșteiRomâne din municipiul Constanța, 4%la stațiile OMV-Petrom, prin serviciulWestaco Express, 3% online și 1% laghișeele Garanti Bank. Totodată, lascadența celui de-al doilea semestrudin anul 2018 (1 octombrie), față decea din anul 2017 s-a înregistrat ocreștere de 64% a sumelor provenitedin tranzacțiile efectuate online.

n ÎNCĂ VĂ MAI PUTEȚI PLĂTITAXELE ȘI IMPOZITELE n Dacă nuv-ați plătit încă taxele aferenteanului 2018, încă mai puteți faceacest lucru, chiar dacă a trecut datascadentă. Însă, trebuie să știți căsunteți obligat să scoateți mai multdin buzunar pentru că, pe lângădatoria de bază, aveți de plătit șipenalitățile de întârziere în cuantumde 1% pe lună din valoareaimpozitului. Pentru a achitaobligațiile fiscale, nu este obligatoriusă vă deplasați la ghișeele SPIT.Aveți la dispoziție și alte modalitățide plată de la distanță. De exemplu,accesând site-ul secțiunea „Serviciionline / Plata online a impozitelor“,sau direct la link-ul https://etax.spit-ct.ro, puteți plăti obligațiile fiscaledirect din fața calculatorului.Datoriile la bugetul local pot fiachitate și prin intermediul aplicațieiEtax Mobile SPIT Constanța, de pedispozitivele mobile cu sistem deoperare Android sau iOS. Tot online,taxele și impozitele se mai pot plătiutilizând platformahttps://www.ghiseul.ro.

n IMPOZITELE SE POT PLĂTIȘI PRIN BANCĂ n Impozitele se potachita și la bancă, prin ordin de plată,ori cu numerar, la agențiile GarantiBank și Banca Transilvania dinConstanța. Constănțenii care dețin uncont la Banca Transilvania pot utilizaserviciul „Direct Debit”. Aceastaconstă în debitarea de către bancă acontului contribuabilului, cu sumeledatorate și indicate de către acesta, înurma încheierii unei convenții de platăprin direct debit intrabancar. O altămetodă care îi poate scăpa peconstănțeni de dureri de cap esteordinul de plată predefinit, cereprezintă predefinirea SPIT în listafurnizorilor, prin accesarea serviciuluide Internet Banking. Tot cu ajutorulcardului bancar se pot plăti taxele lastandul SPIT de la centrul comercialVIVO!. Dacă dețineți card bancar dela Banca Transilvania sau GarantiBank, aveți posibilitatea să achitați încinci rate egale. Nu în ultimul rând,șoferii pot plăti datoriile la bugetullocal la orice benzinărie OMV-Petromdin municipiu, prin serviciul WestacoExpress. De asemenea, obligațiilefiscale pot fi achitate prin numerar, la

toate oficiile Poșta Română dinConstanța.

n CARE ESTE PROGRAMULCU PUBLICUL LA GHIȘEE n Dacăpreferați să vă plătiți taxele și impozitela ghișee, trebuie să țineți cont deprogramul cu publicul. Agențiile fiscaledin str. Sulmona nr. 22, b-dulAlexandru Lăpuşneanu nr. 116C (înincinta City Park Mall, aripa nouă, etajI), b-dul Tomis nr. 66, str. BadeaCârţan nr. 3 şi str. Nicolae Grindeanunr. 66 sunt deschise publicului luni,marți, miercuri și vineri de la 8.30 la16.30, iar joi, între 8.30 și 18.30. Deasemenea, ghișeul din str.Dumbrăveni nr. 1 (cartierul PalazuMare) are program luni, între orele8.00 și 16.00, iar miercuri și vineri,între orele 8.00 și 12.00. Nu în ultimulrând, ghişeul unic din incinta PoliţieiRutiere (b-dul I.C. Brătianu nr. 246)este deschis de luni până vineri, între8.30 și 16.30. De asemenea, punctulde lucru din str. Ștefan Mihăileanu nr.10, în sediul Direcției GestionareServicii Publice, funcționează în zilelede luni, marți, miercuri și vineri de la8.30 la 16.30, iar joi, între 8.30 și18.30.

Cu 14% mai mult decât anul trecut

Constănțenii se înghesuie la plătittaxe! Încasări mai mari la SPIT

Habitat for Humanity România

BIG BUILD 2018 a ajuns la final! 8 case,ridicate în 5 zile, la Cumpăna!

Habitat for Humanity România afinalizat construcția a 8 case în 5 zile laCumpăna, în cadrul evenimentului deconstruire accelerată și voluntariat BIGBUILD 2018. Peste 350 de voluntariveniți din toate colțurile țării și din SUA,Germania și Olanda au ajutat la ridicarealocuințelor și au lucrat cot la cot cu cele 8familii care se vor muta în noile lor caseîncepând cu primăvara anului viitor. Înprezent, cele 8 familii ajutate de voluntarilocuiesc în condiții grele – fie în casesupraaglomerate sau care au nevoieurgentă de reparații, unele dintre ele cutoaleta în curte.

Echipele de voluntari, printre care s-au aflat sportivi olimpici, vedete TV,angajați ai companiilor care ausponsorizat BIG BUILD sau simpli

cetățeni cu suflet mare, au fost ghidate șiajutate de 30 de specialiști în construcții,care au supravegheat lucrările. „Suntmilioane de oameni în România carelocuiesc în condiții greu de imaginat – încase mici, construite din materialeimproprii, unele fără acces la utilități saucu toaleta în curte. Pentru câțiva dintre ei,sute de oameni s-au reunit la BIG BUILDși au construit baza unui viitor mai bun: ocasă decentă, sigură și accesibilă, undesă își poată crește liniștiți copiii. Lemulțumim tuturor celor implicați înproiectul BIG BUILD - familii partenere,voluntari și sponsori, cu toții ne-au oferit olecție de solidaritate și umanitate”, spuneRoberto Pătrășcoiu, director nationalHabitat for Humanity România.

Casele sunt construite în sistem

duplex, au o suprafață utilă la interior de63 metri pătrați, două dormitoare, camerade zi și baie și bucătărie, precum și unspațiu exterior. Prin evenimentul BIGBUILD, Habitat for Humanity Româniamarchează în fiecare an Ziua Mondială aLocuirii, pentru a atrage atenția asupradreptului fiecăruia la o locuință decentă.România se confruntă cu cele maisevere statistici din Uniunea Europeanăîn domeniul locuirii: 52% din populațiațării locuieşte în condiții desupraaglomerare, iar 21,5% din locuințese află într-un stadiu avansat dedegradare, necesitând reparații urgente.Peste 12% dintre români nu-și potmenține casele calde în sezonul rece. Înplus, aproximativ 5 milioane de românitrăiesc în săracie.

top related