istoric al tenisului de masă

Post on 12-Nov-2015

214 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Istoric al tenisului de mas

Istoric al tenisului de mas

Tenisul de mas este un joc sportiv practicat la toate vrstele i pe toate meridianele, uor i accesibil, care presupune o mare vitez de reacie i de execuie, rezisten psihic i o bun pregtire fizic a celor care vor s se perfecioneze. ara de origine este Anglia, nceputurile lui fiind ctre sfritul sec. al XIX-lea.

Descoperirea mingii de cauciuc cu aer comprimat de ctre englezul Wingfield (1874) a permis adaptarea unui joc cu rdcini foarte indeprtate la spaii nchise sau mai restrnse. Mesele aveau forme i dimensiuni ce nu se deosebeau mult de cele actuale. Fileul era de lemn, iar paletele erau o adaptare a rachetelor de tenis confecionate din lemn invelit n pergament, plut sau din cauciuc.

Prin 1890 este folosit pentru prima dat o minge de celuloid de ctre englezul Ghybb; zgomotul produs de aceasta la contactul cu masa i paleta i-au adus acestui joc denumirea de ping-pong, denumire care este folosit i astzi.

Datorit caracteristicilor, i anume: solicitarea eforturilor accesibile tuturor, etalarea indemnrii i o doz de graie pronunat, noul joc se rspndete graie turitilor i studenilor. l rregsim mai nti n Austria (1901), Ungaria (1902), Cehoslovacia i Suedia (1902).

Transformarea acestui joc ntr-un sport se nregistreaz prin 1920, cnd se organizeaz n unele ri campionate naionale i se manifest i dorina de ntrecere pe plan mondial. De aici se nate i necesitatea nfiinrii I. T. T. F. (Federaia Internaional de Tenis de mas), ca organizator al unor concursuri internaionale.

Ca o recunoatere a originii insulare a jocului i n semn de preuire a activitii de pionierat a Federaiei englez, s-a stabilit ca Londra s gzduiasc primul Campionat european (dec. 1926).

Faptul c la acest campionat s-a prezentat i o echip din India, i-a schimbat statutul din europea n mondial; la el au participat juctori din 7 ri. Probele de concurs au fost aceleai ca i n prezent, campionatul desfurndu-se ntr-o sal cu 6 mese de joc, cu filee de 17 cm. nlime.

Inexistena unui regulament internaional cu consecine n desfurarea concursului, au determinat I. T. T. F. s stabileasc un proiect de reguli care ulterior s fie adoptate de ctre federaiile naionale.

Propagarea, dezvoltarea i evoluia jocului cu mingea de celuloid sunt legate de numele lordului englez Ivor Montagu care a deinut preedenia I. T. T. F. timp de patru decenii (1926-1967). Prin eforturile sale, acest joc a dobndit toate atributele unui sport modern.

n vederea creterii gradului de spectaculozitate a meciurilor, nlturarea jocului pasiv, au avut loc schimbri repetate ale regulamentului de joc. Atractivitatea jocului a crescut datorit, mai ales, a evoluiei materialelor utilizate, a tehnologiei acestora.

Tehnica jocului a fost radical mbuntit n urma apariiei softului loviturile ofensive sunt tot mai des ntlnite n rndul juctorilor de valoare. Sportivii japonezi ntroduc n tehnica joculuui lovitura de topspin care imprim mingii efecte deosebite ce revoluioneaz tot jocul.

Aceste lovituri sunt preluate de juctorii din Europa i din ntreaga lume, schimbnd aproape complet aspectul tenisului de mas. O perioad supremaia juctorilor asiatici a fost net, lupta dndu-se, n programul campionatelor mondiale, ntre sportivi japonezi i chinezi.

ncepnd cu 1969 (Mnchen) sportivii europeni au reuit s se apropie i uneori s ntreac pe sportivii asiatici; duelul care continu i astzi contribuie la permanenta perfecionare a jocului.

n 1988, la Seul, tenisul de mas i-a cptat un loc binemeritat prin includerea lui n programul jocurilor olimpice, aceasta reprezentnd o recunoatere a popularitii pe plan mondial a acestui joc spectaculos, cu milioane de practicani n ntreaga lume.

Jocul de tenis de mas n Romnia

n Romnia, dei primele concursuri sunt semnalate dup anul 1918, primul concurs oficial atestat de presa vremii a avut loc la Bucureti, n 1926, unde exista deja o sal special. Prima ediie a Campionatelor naionale are loc la Oradea (1928) cu urma unei hotrri a comisiei de ping-pong, din cadrul Federaiei Societilor Sportive din Romnia.

Anul urmtor are loc prima participare a echipei masculine a Romniei la Campionatele mondiale la Budapesta, unde se plaseaz pe locul 7 din 10 ri participante. La Campionatele mondiale de la Praga (1936) se vorbete pentru prima dat n mod elogios despre ping-pong-ul romnesc, echipa masculin (Vladom, Paneth i Marin) reuind s se claseze n finala probei dup o serie de victorii.

n 1939 se organizeaz prima ediie a Campionatelor internaional de tenis de mas ale Romniei. Dup o perioade de regres, se reiau Campionatele internaionale de tenis de mas ale Romniei, ca de altfel i participarea la Campionatele mondiale organizate de I. T. T. F.

Primele mari succese ale tenisului de mas romnesc sunt n anul 1950: campioni de talia lui Szasz Sary i a Ellei Constantinescu, a cuplului Maria Alexandru-Geta Pitic. De-a lungul timpului s-au remarcat prin rezultatele obinute titluri mondiale i europene juctori ca: Angelica Rozeanu, Olga Nemes, Otilia Bdescu, Mihaela teff, Emilia Ciosu, erban Doboi, Adrian Crian i alii.

Cel mai reprezentativ exponent al tenisului de mas romnesc rmne maestra emerit a sportului, Maria Alexandra, posesoara a peste 100 de titluri internaionale i naionale, exemplu de abnegaie i druire n slujba acestui sport.

Obiectivele educaiei fizice i sportului colar n nvmntul gimnazial

Ca parte a nvmntului preuniversitar, ciclul gimnazial trebuie s asigure pregtirea elevilor pe linia competenelor cheie european, stabilite ca finaliti ale sistemelor educaionale i de formare profesional din rile comunitii Europene, fiecare disciplin de nvmnt fiind chemat s-i aduc contribuia specific la realizarea acestora.

Obiectivul general al disciplinei Educaie fizic const n dezvoltarea aptitudinilor bio-psiho-motrice i formarea capacitii elevilor de a aciona asupra acestora, n vederea meninerii permanente a strii optime de sntate, asigurrii unei dezvoltri fizice armonioase i manifestrii unei capaciti motrice favorabile inseriei profesionale i sociale.

Disciplina Educaie fizic este prevzut, conform planului de nvmnt, n aria curricular Educaie fizic i sport i are menirea s-i aduc contribuia specific la realizarea dezvoltrii complexe a personalitii autonome i creative a elevilor finalitate prevzut n legea nvmntului.

Pentru asigurarea unui proces didactic modern, bazat pe o ofert educaional optim, ct i pe instruirea difereniat a elevilor, pe baza unor trasee particular de nvare, individuale sau de grup, este necesar ca s se asigure dobndirea de ctre elevi a cunotinelor necesare asupra dezvoltrii fizice i a calitilor motrice, ca i iniierea/consolidarea n practicarea unor discipline/probe sportive.

Activitile sportive desfurate n cadrul Palatelor copiilor se nscriu pe linia trasat de planurile de nvmnt, contribuind la dezvoltarea complex a elevilor, valorificndu-le nclinaiile, aptitudinile i interesele personale.

Prin obiectivele specifice acestui forme de activitate se urmrete mbuntirea strii de sntate i robusteei, mbuntirea capacitii motrice generale i specifice ramurii de sport practicate, valorificarea la nivel superior a achiziiilor acumulate la orele de educaie fizic din triunchiul comun i crearea cadrului optim necesar pentru manifestarea nclinaiilor, talentelor i intereselor elevilor crora cu acest prilej li se deschid porile pentru iniierea i promovarea ulterioar n sportul de performan.

Profesorul are obligaia de a elabora o program colar (ca structur similar celei oficiale) specific n care obiectivele se vor axa pe rrealizare unei pregtiri specifice ramurii/probei sportive i consolidarea-perfecionare a coninutului ramurii/probei de sport pentru care au optat elevii, valorificate n ntreceri i concurs.

Ea are un caracter concentric, n sensul relurii coninuturilor pentru ntrirea deprinderilor i pentru a preciza fenomenul de transfer n nvarea noilor deprinderi, n dezvoltarea capacitilor, contribuind astfel la formarea competenelor; ca urmare, coninuturile predate ntr-un an de studii vor fi reluate n anul de studiu ulterior, ca elemente de baz n predarea noilor coninuturi.

Obiective cadru:

O. C. 1. Dezvoltarea capacitii motrice generale i specifice disciplinei sportive, n concordan cu particularitile de vrst, de sex i de nivel de pregtire.

O. C. 2. nvarea, consolidarea i perfecionarea procedeelor tehnice i a aciunilor tactice specifice disciplinei sportive, n conformitate cu stadiul de pregtire.

O. C. 3. Valorificarea n ntreceri, concursuri i competiii sportive a potenialului bio-metric, tehnico-tactic i psihic.

O. C. 4. ntrirea motivaiei pentru practicarea sportului de performan i dezvoltarea spiritului competitiv.

O. C. 5. Manifestarea constant a unui comportament bazat pe respect fa de reguli, adversari, organizatori, arbitri i spectatori.

Locul i importana calitilor motrice n leciile de educaie fizic colar

Calitile motrice nu se dobndesc pe parcursul existenei umane individuale; oamenii se nasc cu anumii indici ai calitilor motrice care se dezvolt de la sine n ontogenez, apoi de la la o anumit vrst ncep s scad ntr-un ritm difereniat, determinat de multe variabile.

Prin practicarea exerciiilor fizice sub form de proces bilateral sau n activitatea independent, se poate accelera dezvoltarea judicilor calitilor motrice. Orice act sau activitate motric implic n efectuarea lor toate calitile motrice, dar cu pondere diferit.

Acionarea specific i tiinific pentru dezvoltarea unei caliti motrice implic, n ponderi diferite, i efecte pozitive asupra celorlalte caliti motrice; cele mai largi intercondiionri cu celelalte caliti motrice le au ndemnarea i fora.

Locul aciunilor pentru dezvoltarea calitilor motrice n structura leciei trebuie stabilit n funcie de natura efortului respectiv, pentru a se putea asigura un volum sau o intensitate optim n vederea dezvoltrii calitii sau calitiilor motrice planificate la nivelul obiectivelor propuse i pentru asigurarea posibilitii de revenire a organismului la starea obinuit.

La vrste mici se dezvolt toate calitile motrice, dar se pune accent pe vitez i ndemnare, iar la vrstele peste 14-15 ani se pune accent pe dezvoltarea forei i a rezistenei.

La orele de educaie fizic dezvoltarea complex a tuturor calitilor fizice are o larg aplicaie. Problema central n metodica dezvoltrii complexe a tuturor calitilor fizice const n mbinarea armonioas a mijloacelor i stabilirea corect a valorilor principalelor componente ale efortului.

Alegerea exerciiilor se face urmrind o dezvoltare general i armonioas; n cazul unei specializri se respect particularitile i cerinele specializrii respective. Selecionarea exerciiilor se face n aa fel nct s cuprind mijloace care se adreseaz att succesiv, ct i simultan, tuturor calitilor fizice.

O metod tipic pentru dezvoltarea complex a tuturor calitilor fizice este cea cunoscut sub numele de antrenament n circuit. Aceast metod prezint avantaje n ceea ce privete organizarea i dozarea individual a efortului, dar i a posibilitii depistrii fenomenului de oboseal.

Exerciiile alese vizeaz alternarea n lucru a grupelor musculare, exerciii cu aciune selectiv asupra prilor corpului.

Particularitile dezvoltrii calitilor fizice la diferite vrste

Accesibilitatea nsuirii procedeelor tehnice i mrimea eforturilor pentru fiecare categorie de vrst sunt absolut necesare a fi cunoscute de ctre profesorii care se ocup de pregtirea sportivilor.

De asemenea, prezint importan cunoaterea particularitilor dezvoltrii activitii motrice la vrsta respectiv, capacitatea funcional a organismului aflat n cretere i totodat posibilitile de adaptare la efort. n urma practicrii sistematic a sportului crete adaptabilitatea organismului la toate genurile de efort fizic, dar acest proces se desfoar n mod inegal.

Astfel, rezistena se dezvolt mai trziu dect fora i viteza deoarece implic un nivel nalt al dezvoltrii i coordonrii tuturor funciilor motrice. Ca urmare, pe parcursul pregtirii, ea trebuie nceput mai trziu n comparaie cu celelalte caliti fizice.

Unele studii i cercetri, precum i rezultatele prestigioase obinute n unele ramuri sportive i probe unde rezistena joac un rol hotrtor, au condus la ideea c dezvoltarea rezistenei trebuie s se fac mai de timpuriu. Cerina principal este ca alegerea exerciiilor i efortul necesar execuiei lor s fie n concordan cu particulariti de vrst i individuale ale copiilor.

Vrsta de 10-11 ani se caracterizeaz printr-o mare receptivitate la nsuirea deprinderilor motrice. Informaiile ce parvin creierului sunt prelucrate ntr-o faz superioar: astfel crete precizia micrilor i coordonarea lor. Aceste caracteristici, combinate cu o mare vitalitate exprimat prin necesitate de a se mica, fac ca aceast vrst s fie indicat pentru perfecionarea deprinderilor tehnice.

La vrsta de 13-14 ani, scade eficacitatea procesului de inhibiie, iar ca rezultat o activitate motric excesiv. Din aceast cauz dezvoltarea indemnrii i a vitezei nregistreaz o stagnare.

De la vrsta de 11-12 ani ncepe perioada optim pentru dezvoltarea vitezei. Dei aceast perioad este cuprins ntre 11 i 16 ani, ntre 13 i 14 ani se observ o oarecare stagnare a acestei caliti, ca la 15-16 ani posibilitatea de mrire a vitezei s se datoreze componenei de for care are o dezvoltare mai intens la aceast vrst.

Dezvoltarea forei la copii nu este indicat datorit ritmului de cretere diferit al sistemului osos i muscular. Procesul dezvoltrii calitilor fizice trebuie s aib la baz un plan care s aib n vedere particulariti de vrst ale organismului n cretere.

Pentru a efectua un volum mare de pregtire este de dorit s se atepte o perioad mare de pregtire n care rezistena la efort s creasc astfel nct organismul s nu sufere modificri morfologice i funcionale care s afecteze sntatea.

Prerea rspndit c tinerii mai bine pregtii se refac mai uor dup eforturi mari sau c le suport mai uor este infirmat de datele activitii practice; astfel la tinerii insuficient pregi s-a observat c recuperarea este mai rapid n comparaie cu ceilali. Oboseala, n cazul celor mai slab pregtii, survine mai repede, volumul este mai sczut i astfel recuperarea este mai scurt. La cealalt categorie oboseala apare mai trziu ntruct pregtirea mai intens aduce cu sine o mobilitate mai mare a resurselor energetice ale organismului i implicit are o perioad mai mare de recuperare.

Dezvoltarea unei caliti sau a alteia la diferite vrste nu trebuie privit exclusivist; recomandrile privesc orientarea dominant, specific fiecrei grupe de vrst, dar pregtirea trebuie s vizeze dezvoltarea tuturor calitilor, n raport cu vrst.

Susinerea de ctre copii a unor probe cu orientare diferit permise ca n timp s se poate reliefa aptitudinile specifice individuale. Totodat se produce i antrenarea tuturor grupelor musculare, organe i sisteme ale copiilor.

Aprecierile eronate, fcute cu grab, pot s duc la forarea ntr-o direcie greit i astfel obiectivele de baz ale practicrii unui sport, respectiv ntrirea sntii, dezvoltarea multilateral i chiar perspectiva obinerii unor rezultate performante pot fi compromise.

Particulariti 11-14 ani

n psihologie se menioneaz c jocul este o etap n evoluia copilului, care cuprinde perioade succesive. Jocurile, dup expresia lui Piaget transform realul la trebuinele eului.

11-12 ani

schem corporal nsuit

vitez, for, precizie n micare

micri coordonate ritmic

aciuni organizate de performan

libertate afeciv

domin dorina de ctig imediat

contiin de grup

expansivitate

nevoia de autonomie

comportament de aprare i atac

12-14 ani

abiliti sportive de performan are perspectiva propricelui progres sociabilitate adeziunea la un scop colectiv dorina de afirmare criza juvenil alternana unei conduite copilreti i elementele unei conduite adulte.Concluzii

1) n orientarea pregtirii fizice a juctorilor de tenis de mas trebuie s se in seama, n primul rnd, de specificul jocului.

2) Pentru optimizarea instinciei privind pregtirea fizic este necesar o tratare unitar a factorilor care particip la dinamica acestora, separarea lor fiind determinat doar de motive didactice.

3) Interrelaia dintre volum, intensitate i complexitate a exerciiilor, dozarea fiecrui element, sunt specifice fiecrui profesor n parte.

4) Vrsta, valoarea individual, capacitatea de adoptare la efort i parioada de pregtire sunt factorii n funcie de care s se stabileasc nivelul parametrilor efortului. n acest sens se poate afirma c individualizarea pregtirii este esenial n procesul de instruire. Altfel spus, nu se poate concepe ca doi elevi s efectueze acelai structur privind pregtirea fizic, n condiii identice.

5) Reuita n optimizarea pregtirii elevilor cere o temeinic cunoatere a factorilor care contribuie la eficiena ei.

top related