eseu istoria artei an i sem ii

Post on 09-Nov-2015

3 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Istoria artei

TRANSCRIPT

Tem:

Un negustor florentin din a doua jumtate a secolului al XV-lea, s-i spunem Giovanni di Stefano Raggi, dorete s decoreze capela funerar a familiei sale, ntr-o important biseric din Florena, cu fresce, o pictur de altar i monumente funerare. El vrea s utilizeze artele vizuale pentru a crea o imagine public a persoanei sale i a familiei sale.

Scriei un eseu de 5-7 pagini (Times New Roman, 12, la un rand si jumatate imaginile nu intr n calculul numrului de pagini, v rog s le punei la sfritul textului) pornind de la aceast situaie. Pe cine angajeaz Giovanni si Stefano? (atenie la concordana cronologic: Masaccio si Verrocchio nu pot lucra n acelai timp! Momentul istoric este alegerea voastr, dar fii coereni!) Ce motivaii dicteaz alegerea artitilor? Ce subiecte le cere s picteze i de ce? Ct de implicat este patronul n alegerea subiectelor? Biserica n care se afl capela (preoii, clugrii, dac este o mnstire alegei o biseric anume i discutai implicaiile) au ceva de spus n ceea ce privete decoraia? Care este iconografia monumentelor funerare, a frescelor .a.m.d? Ce elemente din decoraia capelei sunt expresia valorilor i ambiiilor lui Giovanni di Stefano? Care este relaia ntre reputaie personal i faima familiei? ntre trecut i viitor?

Situaia descris este una imaginar (voi construii personajul i povestea), ns trebuie s o construii prin referin la contextul artistic florentin al momentlui ales: artiti reali, relaiile de patronaj specifice Florenei secolului al XV-lea, biserici reale... Operele de art rmn n sarcina imaginaiei voastre (nu folosii pictura cutare a pictorului cutare, imaginai-va ce ar fi comandat Giovanni di Stefano, n funcie de personajul pe care vi-l construii), dar explicai alegerile prin referine la cazuri reale.

Eu v voi trimite cteva texte i trimiteri bibliografice care s v ajute s nelegei mai bine mecanismele scenei artistice florentine, relaiile de patronaj, semnificaia comenzii etc.

Aspecte tehnice:

Puteti anexa imagini, la sfarsitul textului sau n attachment. in foarte mult la aspectul academic al lucrrii. Va rog, aadar, ca ea s aib diacritice i aparat critic (note de subsol cu trimiteri la textele din care citai sau parafrazai ambele situaii necesit recunoaterea sursei; crile din bibliografie sunt pline de note, vedei acolo cum se citeaz o surs).Atept lucrrile prin email pn la o dat pe care o s v-o comunic nainte de nceperea sesiunii.Ioana Mgureanu

top related