democratia.docx

Post on 10-Nov-2015

3 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Universitatea de Stat din Moldova FACULTATEA RELAII INTERNAIONALE, TIINE POLITICE I ADMINISTRATIVE DEPARTAMENTUL RELAII INTERNAIONALE

AGAPIN ANA

IDEOLOGIA ECOLOGIST

REFERAT

Conductor tiinific : Solcan Alexandru

Autor : Agapin Ana

Chiinu, 2015CUPRINS

Introducere

PROBLEME DE MEDIU N RELAIILE INTERNAIONALE

PARTIDELE VERZI

GREENPEACE

PETA

Concluzii

Bibliografie

INTRODUCERE

Ideologiile sunt apariii moderne ale etapei istorice n care oamenii au devenit suficient de liberi i de ncreztori n demnitatea i creativitatea lor nct s-i nchipuie c pot s schimbe societatea. Schimbarea i progresul devin cuvinte de ordine ale lumii moderne. Termenul ideologii (eidos=idei i logos=tiina ideilor, teoria ideilor) a fost folosit pentru prima oar de Antoine Destutt de Tracy n 1796. Teoriticienii de marc a ideologiilor sunt consensuali n aceast privin i se nscriu n linia de argumentare a lui Karl Mann Heim, care formulase o teorie a ideologiilor nc din 1929 (ideologii i utopie). n ce constau ideologiile i care sunt rosturile lor? O definiie simpl, dar care poate s se confunde cu cea a culturii politice. Ideologia reprezint un set de ideii i credine pe care le au oamenii despre regimul politic i instituiile politice i despre rolul indivizilor n contextul acestora. n tratatul Ideologii politice i idealul democratic, Ball i Dagger definesc i caracterizeaz ideologiile o ideologie este un set coerent de idei care ndeplinete urmtoarele funcii: explic ceea ce constituie politic semnificativ pentru situaia indivizilor sau grupurilor din societate, arat care sunt problemele politice majore care i afecteaz i ce anume le produce; evalueaz condiiile sociale, respectiv formuleaz judeci de valoare despre societate i politic n termeni de bine sau ru, drept sau nedrept, corect sau incorect; reprezint un ghid care ajut oamenii s-i neleag locul n societate. Ideologiile se nasc, cresc i devin politici tocmai pentru c nemulumirea este probabil cea mai universal dintre experienele omeneti, iar nemulumirea fa de politic pare s fie cea mai universal dintre experienele sociale. Ele sunt mai puin autocritice, riguroase i autoreflexive dect filosofiile politice, dar sunt orientate practic aa cum filosofiile nu pot s fie.

PROBLEME DE MEDIU N RELAIILE INTERNAIONALE

Perioada anilor 1970 a fost dominat de o internaionalizare a discursurilor i aciunilor politice referitoare la probleme ecologice. nceputul anilor 1970 a fost marcat de formarea unor grupuri de aciune direct i presiune precum Grcenpeace sau Earth First!. Dar i de aciuni de rezisten precum micarea Chipko din India. Greenpeace este o organizaie independent ce a luat natere in 1971 evolund dintr-o micare pentru pace fiind caracterizat de strategii de aciune direct menit s atrag atenia asupra practicilor ce distrug specii de animale sau ecosisteme intregi. Greenpeace i concentreaz activitatea pe probleme precum: biodiversitate,via marin, despdurire i energie nuclear.Micarea Chipko era puternic influenat de satyagrahia. Momentul-cheie al acestei micri a avut loc in 1974 n India, cnd un grup de femei din satul Reni, s-au legat de copaci pentru a stopa tierea pdurilor.n 1983 este nfiinat Comisia Mondial ONU pentru Mediu i Dezvoltare fiind condus de prima femeie prin-ministru a Norvegiei, Gro Harlem Brundtlard Finalul anilor 1980 i nceputul anilor 1990 sunt marcate de speran dar i de eecuri. Noi probleme i noi soluii politice se contureaz. Distrugerea stratului de ozon este luat n serios pn i de politicienii precum Margaret Thatcher ( n Marea Britanie) i Ronald Reagan ( n Statele Unite ale Americii), care semneaz n 1987 Protocolul de la Montreal fiind considerat un succes diplomatic este doar primul dintr-o serie de evenimente internaionale ce a adus peobleme de mediu : schimbrile climatice, defriarea pdurilor tropicale, poluarea oceanelor i a surselor de ap dulce , deeurile toxice i declinul biodiversitii. n anii 1990 oamenii de tiin din diverse domenii aduc n atenia publicului i a guvernelor dovezi ale nclzirii globale i schimbrilor climatice. nclzirea global a fost tema principal a discuiilor i negocierilor ce au avut loc la Summitul Pmntului-Conferina pentru Mediu i Dezvoltarea Naiunilor Unite ce a avut loc la Rio de Janeiro n 1992.O realizare important a acestei conferine a fost naintarea Conveniei Cadru a Naiunilor Unite privind schimbrile climatice al crei obiectiv era agrearea unor soluii politice ce pot avea ca rezultat pe termen lung stabilizarea concentraiei de gaz cu efecte de ser din atmosfer.Cele mai importante dintre acestea este Protocolul de la Kyoto, adoptat n 1997, care este pn n prezent semnat de 191 de state.Prin acest protocol ,37 de ri dezvoltate sau cu economii n tranziie, prin care i Romnia, se angajeaz sa implementeze soluii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser.

PARTIDELE VERZIPrimele partide ecologiste sau verzi au fost nfiinate n 1970.Acest tip de partide au dat un nou tip de legitimitate aciunii politice ecologiste. Primul partid ecologist, United Tasmania Group, a fost nfiinat n Noua Zeeland , urmat apoi de Partidul Ecologiei , care a luat natere n Marea Britanie n 1973.Primele partide care au ctigat locuri n corpurile legislative au fost cele din Elveia i Belgia. Partidul cu cel mai mare succes a fost cel din Germania,care a adoptat pentru prima dat numele de verde i floarea-soarelui ca simbol electoral. Doctrina politic a verzilor are 4 dimensiuni eseniale:ecologie, dreptate social, nonviolen si democraie participativ. O dat cu naterea primei organizaii politice verzi n Statele Unite au fost proclamate 10 valori fundamentale ale politicii verzi la cele 4 dimensiuni menionate: respectul pentru diversitatate,responsabilitate global,economia bazat pe comuniti ,feminism ,dar i preocuparea pentru viitor.Partidele verzi au obinut reprezentare parlamentar in Noua Zeeland, Australia, dar au obinut succesc electorale in multe alte ri precum: Statele Unite i Brazilia. Cu partide verzi n multe ri pe toate continentele, nccpnd cu anii 1990 politica verde i contureaz primele forme de cooperare global. Prima ntlnire Planetar a Partidelor Verzi a avut loc la Rio de Janeiro n 1992, cu cteva luni nainte de Summitul Pmntului .Declaraia final a acestei prime ntlniri a verzilor afirm ca experiena ne nva c guvernele iau n serios problemele de mediu doar atunci cnd oamenii voteaz pentru partide politice verzi. Printre problemele abordate se numrau: nclzirea global, poluarea, pierderea habitatului uman, discrepanele majore ntre Nord i Sud in ceea ce privete consumul resurselor naturale i contribuia la poluare, srcia, criza produciei i disponibilitii alimentelor,deerificarea. Verzii cereau guvernelor statelor puternic industrializate s i asume responsabilitatea pentru o datorie ecologic acumulat in ultimii 500 de ani de industrializare. Partidele verzi au obinut victorii repetate la alegerile parlamentare n mai multe ri europene: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Frana,Germania, Olanda, Spania, Suedia. n 2004 la Roma a luat natere Partidul Verde European fiind primul partid politic constituit la nivel european din 32 de partide naionale.Ideologia Partidelor Verzi se regsete n Carta Verzilor Europeni , un document ce a fost adoptat la Geneva n 2006.

GREENPEACE Probabil , cea mai cunoscut organizaie ecologist este Greenpeace.Este o organizaie ecologist internaional cu filiale n peste 40 de ri i cu sediul central la Amsterdam.Scopul ei este de a proteja capacitatea Pamntului de a susine viaa n toat diversitatea prin aciuni directe i cercetare a problemelor ecologice globale precum: schimbri climatice, ameninare nuclear ,defriare, pescuit excesiv, organisme modificate genetic , biodiversitate. Greenpeace este adesea creditat pcntru un apoet semnificativ la construirea i rspndirea unei sensibiliti ecologice care a creat un context ideatic i afectiv ce inspir i motiveaz oamenii s acioneze n direcia rezolvrii problemelor ecologice. Strategiile utilizate de Geenpeace cu scopul de a ajunge la un public ct mai extins pentru a-l convinge s adopte msuri personale sau colectivc pentru a proteja mediul constituie o important dimensiune a politicii mondiale, dimensiunea complementar, dar absolut nccesar dezvoltrii instituionale i msurilor guvernamcntale. Prin politica sa, Greenpeace ncearc sa schimbe norme, valori propunnd o nou inelegere a realitii. Pentru a realiza acest lucru una din metodeeste cea prin care reuete s pun publicul n postura de martor direct la catastrofe ecologice.Acest tip de aciune de a fi martor sau de a face pe cineva martor produce reacii emoionale i leag sensibilitatea moral de responsabilitatea politic.

PETA

n domeniul drepturilor animalelor exist o organizaie internaional PETA Oamenii pentru un Tratament Etic al Animalelor. Ideologia PETA are urmtorul slogan : animalele nu sunt ale noastre s le mncm, s ne mbrcm cu ele, s experimentm sau s le folosim pentru amuzamentul nostru. Ariile principale de aciune ale PETA sunt: zootehnie( ferme industriale, ferme de blan),creterea i sacrificarea industrial a animalelor de blan, testele pe animale ( experimente,teste medicale,cosmetice) i utilizarea animalelor pentru divertisment (circuri, grdini zoologice, lupte canine).Afirmnd c, animalele nu sunt ale noastre pentru ca sa le mncm,PETA este una din principalele organizaii care promoveaz vegetarianismul ca stil de via ecologic, sntos i plin de compasiune fa de animale.Strategiile confruntaionale ndreptate adesea asupra diferitor industrii ,corporaii sau centre de cercetare fac din PETA o organizaie cu o ideologie radical.Cu toate acestea, ea a fost criticat din interiorul micrii aboliioniste pentru c nu este destul de radical. Au fost aduse argumente pentru a arata c, atta timp ct PETA lucreaz cu industrii sau corporaii pentru a mbunti condiiile de via ale animalelor , ea nu va fi o organizaie pentru drepturile animalelor i nu i va putea ndeplini cu adevrat misiunea care i-a propus-o. o alt critic a fost c. protestele facute de PETA ngreuneaz sau mpiedic mbuntirea condiiilor animalelor.

CONCLUZII Ecologismul se constituie ntr-un corpus de discursuri, micri politice i sociale care , pornind de la noi realiti , descoperiri tiinifice , valori i principii morale ncearca s protejeze sau s restaureze calitatea mediului natural i a vieii umane prin schimbarea sau limitarea aciunilor ce au efecte negative. n scurta istorie a micrilor i ideologiilor ecologiste erau poziii care afirmau c, democraia nu poate aborda i rezolva probleme ecologice .Atitudinile ecologice s-au radicalizat iar activitii aveau sentimentul c sunt necesare msuri urgente, fr a mai pierde timpul cu proceduri democratice. Micri ecologiste din diverse ri , dincolo de abordarea i rezolvarea unor probleme punctuale de mediu , ajung s propun ca scop al activitilor o democraie ecologic. Gndirea ecologist s-a dezvoltat mereu n strns legtur cu i ca rspuns la probleme specifice , toate generate de activitatea umana prin progresul tehnico-tiinific , industrializare , suprapoluare i conflict: ngrijorarea produs de folosirea pesticidelor n agricultur, proliferarea armamentului nuclear n timpul rzboiului Rece i apariia superputerilor nucleare aflate n conflict, ploile acide i accidentele industriale din industria petrolier , chimic sau nuclear , distrugerea stratului de ozon i defriarea masiv a padurilor , iar mai recent schimbrile climatice, nclzirea global, declinul biodiversitii i folosirea organismelor modificate genetic.

BIBLIOGRAFIE

1)http://www.peta.org/about-peta/(vizitat 12.05.2015)

2)http://www.greenpeace.org/international/en/ (vizitat 12.05.2015)

3)Mihaela Miroiu Ideologii politice actuale, Editura Polirom 2012pag.194-217

4)Comisia Europeana-Politici de mediu

5)http://europa.eu/pol/cfsp/index_ro.htm (viztat 13.05.2015)

top related