clement alexandrinul - despre gnoza 2

Post on 25-Sep-2015

28 Views

Category:

Documents

18 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Patrologie

TRANSCRIPT

  • 440 CLEMENT ALEXANDRINUL

    de peti prini a ales pe cei mai buni 37s. 4. Cartea nelepciunii lui So- lomon, pe care o avem noi, vorbete deschis de cele patru virtui, spu- nlnd c i izvoarele acestora au fost date de evrei elenilor. Poi s afli lucrul acesta din urm toarele cuvinte : Iar dac iubete cineva dreptatea, atunci ostenelile dreptii sint virtuile ; c nelepciunea nva cumptarea, priceperea, dreptatea i brbia ; nimic nu-i mai folositor in viaa oamenilor dect acestea Z79. 5. Pe ling toate acestea, oamenii aceia care ne fac acele obiecii ar trebui s tie i aceea c noi din fire sntem fcui pentru virtute ; nu avem virtutea din natere, dar sntem in stare s o dobndim.

    CAPITOLUL XII

    96. 1. Cu acest cuvnt se dezleag i ntrebarea pus nou de eretici : Care din dou? Adam a fost creat desvrit sau n edesv rit? Dac a fost creat nedesvrit, cum este nedesvrit un lucru fcut de Dumnezeul cel desvrit i mai ales omul ? Dac a fost creat desvrit, cum se face c a clcat poruncile ? 2. Aceia s aud de la noi, c Adam n-a fost desvrit n ce privete structura lui, ci n stare s-i nsueasc virtutea. C este deosebire ntre a fi capabil de v irtu te i a poseda v irtutea. Dumnezeu, ns, vrea s ne mntuim pe temeiul propriei noastre hotriri. Aa este natura su fle tu lu i: s se mite din proprie iniiativ.

    > Apoi, pentru c sntem fiine raionale, iar filozofia este nrudit cu ra iunea, urmeaz c avem oarecare nrudire cu filozofia , iar faptul c siptem capabili de virtute nseam n c este n noi o micare spre v irtute, dar nu virtutea.

    3. Dup cum am spus, toi am fost creai capabili s dobndim v irtutea, dar, prin nvtur i exerciiu, unul se apropie mai mult de ea, altul mai puin ; de aceea unii ajung pn la o v irtu te desvrit, alii ajung pn la oarecare virtute, iar alii, pentru c nu i-au dat nici un interes, dei prin firea lor erau n stare, s-au ndreptat spre fapte contrarii. 4. Dar cu mult mai mult se deosebete gnoza de celelalte tiine i n ce privete mreia ei i n ce privete adevrul , gnoza se dobndete cu foarte mare greutate i ajungem s o stpnim dup ce ne-am ostenit mult. 97. 1. Dar, dup ct se pare, ereticii, care pun ntrebarea aceea, n-au cunoscut tainele lui Dumnezeu380 , c Dumnezeu a zidit pe om spre nestricciune i chip al fiinei Sale l-a fcut pe ei 381. Gnosticul, fiind zidit potrivit fiinei Celui Ce tie toate i fiind

    378. Mi. 13, 4748.379. /o/. Sol. 8, 7.380. Ini. Sol. 3, 22.381. Ini. Sol. 3, 23.

  • MTKOMATA A V1I A 403

    desfleuz mai ales, att cit este cu putin, de o privelite cu adevrat curat, de care nu se mai poi stura sufletele care snt cuprinse de dragostea cea mai presus de fire ; au parte pentru vecie de o veselie necontenit pentru veacurile cele fr de sfrit i rmn ncrcate de cinste prin identificarea lor cu cea mai nalt treapt de sfinenie, 2. Aceasta este contemplaia pe care o percep cu inteligena cei curcili cu inima 34, aceasta este lucrarea gnosticului desvrit, care are legtur cu Dumnezeu prin M arele A rhiereu 35 36, gnosticul care se aseamn, dup putere, cu Domnul prin toat slujirea lui fa de Dumnezeu, slujire care are cu scop mntuirea oamenilor. C gnosticul se ngrijete s ne fac bine i prin slujirea lui i prin nvtura lui i prin facerea de fapte bune. 3. Gnosticul, asemnndu-se cu Dumnezeu, se zidete pe sine nsui i se creeaz pe sine nsui ; pe lng aceasta, mpodobete i pe cei care l ascult. Strduindu-se, prin exerciiu, s ajung fr patimi, se aseamn, att ct e cu putin, cu Cel Care prin fire posed neptimirea , i reuete aceasta pentru c vorbete necontenit cu Domnul i triete mpreun cu El. 4. Dup prerea mea, ndreptarele asemnrii gnosticului cu Dumnezeu s n t : blndeea, iubirea de oameni i o cinstire cu mare cuviin a lui Dumnezeu. 14. 1. O spun, aceste virtui snt * jertf bine primit 36 naintea lui Dumnezeu, pentru c Scriptura numete ardere de tot a. Iui Dumnezeu 37 inima smerit, nsoit de dreapta ti in ; pentru c tot omul, care se nal la sfinenie, este luminat spre a ajunge la o unire strns cu Dumnezeu. 2. Evanghelia i apostolul poruncesc s ne facem pe noi nine ro b i38, s ne omorm pe noi nine 39 40 41 , s omorm, adic, pe omul cel vechi, care este stricat de pofte 40 i s nviem pe omul cel nou 41 din moartea vechii lui s tricc iun i; s lepdm patimile, ca s ajungem fr de pcate. 3. Acest lucru a vrut s-l spun legea cnd a poruncit s fie ucis pc tosu l42 , voia, adic, s-l mute de la moarte la via, la lipsa de patimi, care se dobndete prin credin. 4. nvtorii de lege, ns, n-au neles lucrul acesta , interpretau legea cutnd s se biruie unii pe alii i ddeau astfel prilejuri celor care voiau s huleasc n zadar legea. 5. Din aceast pricin, deci, noi, pe bun dreptate, nu aducem jertfe lui Dumnezeu, c Dumnezeu n-are nevoie de nimic i d tuturor toate ; dar

    34. Mt. 5, 8.35. Evr. 4, 14.36. Fii. 4, 18.37. Ps. 50, 1820 ; Is. 56, 7.38. II Cor. 10, 5.39. Mt. 16, 25.40. Ei. 4, 22.41. Ei. 4, 24.42. Deut. 13, 8 10.

  • HTHOMATA A V il-A 48!!

    ta chip raional, este spre nvare de m in te43 44. 5. C mai cu seam sufletul omului drept

    Este statuie dumnezeiasc, asem ntoare lui Dumnezeu **.

    Intr-un suflet ca acesta, datorit ascultrii de porunci, i face Dumnezeu biseric i n el se slluiete Cel ce stpnete i peste cei vii i peste cei mori, n el slluiete mpratul i Creatorul tuturor celor bune din lumea aceasta, fiind intr-adevr i lege i porunc i Cu- v nt venic, fiind unicul Mntuitor, pentru fiecare ndeosebi i pentru toi n general. 6. Intr-adevr Acesta este U nul-N scut45, chipul slav e i46 m pratului universului i atotputernicului Tat, Care, potrivit chipului Su, imprim gnosticului contemplaia cea desvrit, pentru ca gnosticul s fie al treilea chip, asemenea, att cit este cu putin, Celei de a doua Cauze, Care este v ia a 47 48, datorit Creia trim viaa cea adevrat. Am nfiat n acest chip, cu deosebit luare aminte, pe gnostic pild pentru noi pe gnosticul care triete valorile trainice i cu totul neschimbtoare.

    17. 1. Aadar gnosticul, stpn pe el nsui i pe cele ce snt ale lui, posed o nelegere temeinic a tiinei dumnezeieti i se apropie n chip real de adevr. 2. C pe bun dreptate poate fi numit tiin cunoaterea i nelegerea temeinic a celor spirituale , iar sarcina tiinei este de a cerceta cele dumnezeieti, i anume care este prima cauz i pe Cel prin Care toate s-au fcut i fr El nimic nu s-a fcut 48; apoi de a cerceta care snt puterile care strbat totul, care snt cele care cuprind totul, care snt cele care se unesc, care snt cele care se d e sp a rt; ce rnduial are fiecare din acestea i ce slujb i slujire ndeplinete fiecare. 3. i iari, n lucrurile omeneti, sarcina tiinei este de a cerceta ce este omul, ce-i este firesc i ce-i este nefiresc ; apoi, ce se cuvine s fac sau s sufere i care snt virtuile i viciile lui , s cerceteze apoi pe cele ce se pot spune despre cele bune, despre cele rele i despre cele care stau la mijloc, care nu-s nici bune nici rele , despre toate cte se pot spune despre curaj, pricepere, cum ptare i despre dreptate, v irtu tea desvrit, care st peste toate vir tuile. 4. Gnosticul se folosete de pricepere i de dreptate pentru do bndirea n elepciun ii, se folosete de curaj, nu numai ca s nduri necazurile ce vin peste el, ci i ca s-i stpneasc plcerea, pofta, su prerea i mniu , i, n general, ne folosim de curaj ca s ne conducen

    43. Prov. 3, 12.44. TGP, Adesp. 117.45. In. 1, 18.46. Evr. 1, 3.47. In. 11, 25.48. In. 1, 3.

top related