13.eforturi datorita sarcinii geologice

Post on 29-Sep-2015

10 Views

Category:

Documents

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Eforturi datorita sarcinii geologice.docx

TRANSCRIPT

13.EFORTURI DATORITA SARCINII GEOLOGICE.n calculele practice, de foarte multe ori trebuie determinate eforturile unitare ce apar din greutatea proprie a straturilor ce se afl deasupra stratului considerat. Acest efort este denumit sarcin geologic i se adaug la eforturile unitare provocate de greutatea construciei. Dac suprafaa masivului este orizontal efortul produs de greutatea proprie crete cu adncimea. Pe lng tensiunile din ncrcrile exterioare, mai apar n masivul de pmnt i tensiuni provocate de greutatea pmntului situat deasupra punctului considerat. Fie punctul M la adncimea z fa de orizontala terenului, coloana de pmnt de nlime z i greutate volumic provoac tensiunea gz.

Pentru un pmnt cu greutatea volumic (), constant, variaia tensiunilor verticale este liniar i funcie de adncimea zTensiunile verticale provocate n masivul de pmnt de ctre greutatea proprie a acestuia, se mai numesc i presiuni geologice. Cunoaterea presiunii geologice prezint importan n calculul capacitii portante i a tensiunilor terenurilor de fundare.

Atta timp ct ncrcrile aduse de construcii terenului nu depesc presiunea geologic, nu se nregistreaz tasri, ele fiind deja consumate sub efectul presiunii geologice.

top related