adresa asociatii profesionale catre presedintie 18062015

Upload: cypydymy

Post on 01-Mar-2016

260 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

informatie

TRANSCRIPT

  • / . .:; .~ A r'J I A CATRE I :.; "'.!l \ rllE;/DENlIALA PRE$EDINTIA ROMANIEI ~C(:I~":-U:rlm~l GiErmRALA DOMNULUI KLAUS WERNER JOHANNIS, PRE$EDINTELE ROMANIE/ i,,'. .U0 9~ Stimate Domnule Pre~edinte , I ZllIO Ai luna-_-:~-G-=nu,g]L. in data de 3 iunie 2015, Camera Deputa\ilor a adoptat 0 lege de modificare ~i completare a Legii 10/1995 privind calitatea in construc\ii, cu modificarile ulterioare. Aceasta lege a fost transmisa, de catre Parlament, Pre~edin\iei Romilniei spre promulgare.

    Pentru cele prezentate in documentele ata~ate , ce includ ~i scrisoarea C.E.S. care confirma faptul ca acesta nu a fost solicitat in legatura cu emiterea avizului ~i avand in vedere modul complet netransparent in care s-au formulat modificarile la Legea 10/1995 ~i adoptate prin lege de Camera Deputa\ilor,

    Va rugam, Domnule Pre~edinte , in numele membrilor pe care ii reprezentam, sa aveti in vedere cele semnalate de noi ~i sa nu promulgati legea, ci sa 0 transmiteti Parlamentului spre reexaminare.

    Folosim acest prilej pentru a va ruga sa accepta\i 0 intillnire cu asocialii profesionale ~i patronate din domeniul construc\iilor pentru a va comunica in mod direct problemele majore cu care se confrunta domeniul nostru de activitate ~i, in general , domeniul construc\iilor - legisla\ie incoerenta ~i depa~ita , nenumarate obstacole ~i bariere in procesul de achizi\ie publica din finan\ari na\ionale sau fonduri europene, lipsa de colaborare reala ~i constructiva a ministerului de resort (MDRAP) cu toate asocia\iile din domeniul construc\iilor, etc ..

    Avem convingerea ca ve\i da curs solicitarilor noastre pentru a putea dinamiza toate segmentele procesului de construire ~i dezvoltare durabila in Romania.

    Va asiguram de intreaga noastra considera\ie.

    ASOCIATIA INGINERILOR DE INSTALATII DIN ROMANIA (AIIR), PRE$EDINTE, PROF. ONOR. DR. ING. DHC. LlVIU DUMITRESCU

    ASOCIATIA ROMANA A INGINERILOR CONSULTANTI (ARIC), PRE$EDINTE, ING. MICHAEL M. STANCIU

    PATRONATUL SOCIETATILOR DIN CONSTRUCTII (PSC), PRE$EDINTE, DR. ING. CRISTIAN ROMEO ERBA$U

    ASOCIATIA ROMANA A ANTREPRENORILOR iN CONSTRUCTII (ARACO), PRE$EDINTE, LAURENTIU PLOSCEANU

    ASOCIATIA NATIONALA A EVALUATORILOR AUTORIZATI DIN ROMANIA (ANEVAR), PRE$EDINTE, EC. ADRIAN VASCU

    ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA (OAR), PRE$EDINTE, ARH . $ERBAN TIGANA$

  • AIIR Instalaiile ne fac viaa mai confortabil

    ASOCIAIA INGINERILOR DE INSTALAII DIN ROMNIA NCLZIRE, VENTILARE, CLIMATIZARE, FRIG, SANITARE, GAZE, , ELECTRICE I AUTOMATIZRI

    SEDIUL: Bd. Pache Pprotopopescu nr. 66, Sectorul 2, Bucureti - SECRETARIAT: ARTECNO os. Mihai Bravu nr. 110, Bl D.2, Sc. B, Ap. 64, Sectorul 2, Bucureti tel/fax: 0040 21 252 74 28, mobil : 0040 0722 351 295, e-mail: [email protected]; [email protected]

    Bucureti 17 iunie 2015

    Domnului Preedinte al Ordinului Arhitecilor din Romnia Arh. erban IGNA

    Stimate Domnule Preedinte Arh. erban igna, urmare edinei avute la Sediul Ordinul Arhitecilor din Romnia, n dimineaa zilei de 17 iunie 2015, referitoare la modificrile aduse Legii 10 privind calitatea n construcii, Asociaia Inginerilor de Instalaii din Romnia v comunic urmtoarele observaii de principiu.

    1. Modificarea Legii 10, nu a fost supus dezbaterii asociaiilor profesionale din Romnia i cuprinde unele prvederi inaceptabile, contrarii scopului de cretere a calitii n construcii.

    2. La articolul 6, privind factorii implicai n asigurarea cerinelor fundamentale, fa de legea din 1995, s-a scos asociaiile profesionale. n prezent asociaiile profesionale sunt implicate n domeniul calitii n construcii prin o serie de aciuni dup cum urmeaz:

    elaborarea de prescripii tehnice de specialitate, standarde i normative tehnice;

    organizarea de conferine, simpozioane, expoziii; Asociaia Inginerilor de Instalaii din Romnia, a organizat 153 de conferine i simpozioane;

    elaborarea de cri tehnice de spacialitate; Asociaia Inginerilor de Instalaii din Romnia a elaborat Enciclopedia Tehnic de Instalaii, premiat de AGIR n anul 2003 cu premiul pentru cea mai bun carte tehnic din Romnia;

    n procesul de atestare a verificatorilor de proiecte, a experilor tehnici i a auditorilor energetici, Asociaia Inginerilor de Instalaii din Romnia a ntreprins urmtoarele aciuni:

    - asigur pregtirea profesional prin organizarea de cursuri a specialitilor care se prezint la examenele de atestare;

    - asigur nivelul de pregtire profesional prin organizarea de cursuri de specialitate n vederea obinerii prelungirii valabilitii legitimaiilor;

    - participarea n comisiile de atestare pentru verificatori de proiecte i experi tehnici i auditori energetici.

  • 3. La articolul 9, referitor la sistemul calitii n construcii la litera l) se menioneaz: atestarea tehnico-profesional i autorizarea specialitilor care desfoar activiti n construcii. Considerm c este necesar s se menioneze c atestarea i autorizarea specialitilor se face de asociaiile profesionale de profil.

    4. La articolul 14 referitor la managementul calitii este necesar s se menioneze certificarea operatorilor economici, care este indicat s se fac de asociaiile profesionale. Certificarea operatorilor economici conduce la creterea calitii n construcii, simplificarea procesului de licitaii, eliminarea factorilor subiectivi din procesul de licitaie.

    5. La articolul 18 privind interveniile la construciile existente, se precizeaz c acestea se efectueaz n baza unei expertize tehnice ntocmite de un expert tehnic atestat. n legea 10 din 1995 se prevede ca interveniile s fie fcute pe baza unui proiect tehnic avizat de proiectantul iniial al construciei sau n lipsa acestuia, a unui raport de expertiz tehnic ntocmit de un expert tehnic atestat.

    6. La articolul 33 se menioneaz c Ministerul Dezvoltrii regionale i Administraiei Publice poate dispune prin ordin al ministrului, ca sanciune complementar, suspendarea dreptului de practic al specialitilor atestai. Considerm c numai o comisie de specialiti poate analiza dac se impune suspendarea dreptului de practic, prin participarea la analiza comisiei i a specialistului implicat i dup caz i cu participarea unui aprtor.

    Considerm c este necesar s solicitm ca asociaiile profesionale s fie primite de Domnul Preedinte Klaus Werner Johannis, pentru a prezenta propuneri referitoare la legislaia din domeniul construciilor.

    Cu deosebit consideraie,

    P R E E D I N T E Prof. onor. dr. ing. Liviu DUMITRESCU Membru al Academiei Central Europene de tiin i Art Doctor Honoris Causa al: UTCBucureti, UPTimioara, UTCluj-Napoca

  • CATRE PRE$EDINTIA ROMANIEI DOMNULUI KLAUS WERNER JOHANNIS, PRE$EDINTELE ROMANIEI

    Stimate Domnule Pre~edinte,

    Ne permitem sa va supunem aten\iei cateva aspecte legate de procesul legislativ privind modificarea ~i completarea Legii 10/1995 privind calitatea in construc\ii, cu modificarile ulterioare, precum ~i aspecte legate de legea adoptata de plenul Camerei Deputa\ilor in data de 3 iunie 2015 ~i transmisa spre promulgare (anexa nr.1 ). I. Aspecte generale privind procesullegislativ:

    1. Initial proiectul de modificare ~i completare a Legii 10/1995 , cu modificarile ulterioare, avea ca obiect modificarea articolului 2, asa cum rezulta din avizul Consiliului legislativ nr. 825 din 14.07.2014 (anexa ' nr.2). In aceasta forma proiectul de modificare a legii a fost adoptat de Senatul Romaniei in data de 25.02.2015 (anexa nr. 3).

    2. In Camera Deputa\ilor, pentru proiectul de lege PI-x 132/2015 de modificare ~i completare a art. 2 din Legea 10/1995, cu modificarile ulterioare, este sesizata in fond Comisia pentru industrii ~i servicii ~i pentru aviz Comisia juridica, de disciplina ~i imunitati si Comisia pentru administra\ie publica ~i amenajarea teritoriului.

    3. Comisia pentru industrii ~i servicii a examinat proiectul de lege PI-x 132/2015 Tn data de 19 mai 2015 si a hotarat adoptarea proiectului de lege cu amendamente admise (anexa nr. 4). Amendamentele admise au fost formulate de Guvern, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale ~i Administra\iei Publice (MDRAP), a~a cum rezulta din adresa nr. 2516/DRP/3.04.2015 a Departamentului pentru Rela\ia cu Parlamentul, care are ata~ata adresa nr. 503 din 27.03.2015, pag. 4 pct. 6, (anexa nr. 5) ~i vizeaza un alt proiect de modificare a Legii 10/1995 , PI-x 139/2015, allat la Camera Deputa\ilor. Extras din adresa 503 din 27.03.2015 privind punctul de vedere al Guvernului: "6 ... In prezent, Guvernul , prin Ministerul Dezvoltarii Regionale ~i Administra\iei Publice, desfa~oara 0 ampla ac\iune de revizuire a Legii nr. 10/1995, urmand ca prevederile acesteia sa fie aliniate la noile realita\i economico-sociale, inclusiv cu privire la armonizarea cu directivele si reglementarile comunitare in domeniu.". Este greu de apreciat caracterul amplu al ac\iunii Guvernului Romaniei , prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administra\iei Publice, de vreme ce asocia\iile profesionale nu au fost consultate si , mai mult, in loc de transparen\a decizionala a fost un proces legislativ opac.

    4. Acest proces legislativ sinuos si modul in care MDRAP in\elege sa gestioneze modificarea actelor normative in vigoare, nu sunt de natura sa creeze un cadru legislativ coerent. Este foarte bine ca MDRAP este preocupat de imbum'lta\irea legisla\iei in vigoare, numai ca acest proces trebu ie real izat transparent, cu consultarea organiza\iilor profesionale si a specialistilor practicieni. Desi am solicitat la MDRAP, prin adresa nr. 719 din 20.04.2015, constituirea unui grup de lucru format din speciali~ti ai acestuia si specialisti din domeniul proiectarii (arhitectura si inginerie) pentru a identifica ~i formula

    ORDINUL. ARHITECTILOR DIN ROMANIA Sediu: str. Pidor Arthur Verona IT 191 010312 Bucu~tJ I Romania Cod fl5cal : 14083510 I Banca: BRD -Academiai t IBAN : RQ80BRDE4 10SV212082341QO

    OROtNUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA

    sir Pictor ArthlA' Verona, or 19, 010312 Bucure!1tJ, Romania

    T: + 40 (0) 21 317 26 34 F' .40(0)213172635 E. office@Qarorgfo

    hocrrVt J redactat de' AalEn8 TanAsesru,

    --I Paglntl 1

  • propuneri de imbunata\ire a legisla\iei specifice, nu am primit niciun raspuns scris (anexa nr. 6).

    II. Aspecte privind legea adoptata de Camera Deputa\ilor in 3 iunie 2015 ~ i transmisa spre promulgare. Cu toate ca legea adoptata de Camera Deputa\ilor este un pas inainte in ceea ce prive~te anumite aspecte legate de calitatea in construc\ii , sunt ~i prevederi ale caror consecin\e nu au fost analizate:

    1. Prin propunerile formulate de MDRAP ~i insu~ite ca amendamente la proiectul de lege PI-x 132/2015 , Comisia pentru industrii ~i servicii a Camerei Deputa\ilor men\ine, partial, in mod nejustificat, 0 excep\ie de la controlul statului privind calitatea in construc\ii . Excep\ii sunt ~i in legea in vigoare, art. 2 teza a II-a "Art. 2: Prevederile prezentei legi se aplica construc\iilor de orice categorie ~i instala\iilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destina\ie - denumite in continuare construc\ii, precum ~i lucrarilor de modernizare, modificare, transfonmare, consolidare ~i de repara\i i ale acestora. Sunt exceptate cladirile pentru locuin\e cu parter ~i parter plus un etaj ~i anexele gospodare~ti situate in mediul rural ~i in satele ce apartin ora~elor, precum ~i construc\iile provizorii. ". Excep\ia, diminuata, in legea adoptata de Camera Deputa\ilor, este prevazuta la art. 20 alin . (3) - "(3) Prin excep\ie de la prevederile alin . (2), nu se supun controlului de stat al calita\ii in construc\ii , exercitat de catre Inspectoratul de Stat in Construc\ii - I.S.C., locuin\ele unifamiliale parter ~i anexele gospodare~ti din proprietatea persoanelor fizice, situate in mediul rural ~i in satele apartinatoare municipiilor ~i ora~elor, precum ~i construc\iile provizorii ~i lucrarile care se pot executa fara autoriza\ie de construire, potrivit legii.". Aceasta excep\ie trebuie eliminata urgent. Motivare:

    a) De~i legea are ca obiect de reglementare calitatea in construc\ii , men\inerea in continuare a unei excep\ii prin care anumite construc\ ii nu sunt supuse controlului de stat privind calitatea, fara alte precizari ale legiuitorului, este inadmisibila.

    b) Prin men\inerea acestei excep\ii se da cale libera, in continuare, construirii fara autorizare, indiferent ca vorbim de constructii in zone protejate sau In zone pentru care nu exista harti de risco

    c) Nu este evidenta motiva\ia acestei excep\ii prin care locuin\ele unifamiliale parter ~i anexele gospodare~ti din mediul rural nu se supun controlului de stat. in mediul rural se construie~te haotic, nu exista direc\ii de specialitate la nivelul autorita\ilor publice locale, regulamentele de urbanism nu exista sau nu sunt actualizate, nu exista politici publice in domeniul arhitecturii, urbanismului ~i mediului construit ~i nu exista nici 0 strategie publica privind modificarea legisla\iei na\ionale in domeniu, pe care MDRAP sa 0 fi adus la cuno~tin\a publica.

    d) Daca luam in considerare cerin\ele fundamentale pentru obtinerea unor constructii de calitate, prevazute la art. 5 alin . (1) din legea adoptata - a) rezisten\a mecanica ~i stabilitate; b) securitate la incendiu; c) igiena, sanatate ~i mediu inconjurator; d) siguran\a ~i accesibilitate in exploatare; e) protec\ie impotriva zgomotului; economie de energie ~i izolare termica; g) utilizare sustenabila a resurselor naturale - apare intrebarea fireasca, de ce locuin\ele unifamiliale ~i anexele gospodare~ti sunt exceptate de la controlul calita\ii. Mai mUlt, prevederile de la art. 30, din legea adoptata, trebuie aplicate fara nicio exceptie.

    QROINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA FILIALA NATIONAL Sedlu: str. PictOf Arthur Verona r1(. 191010312 Bucure,ti! Romania Cod fiscal ; 14083510 I Banca: BRD Academiei I IBAN : R080BRDE41QSV21208234100

    OROtNUL ARHITECTILOR OINROMANIA

    su. PtCtor ArthlK Verona fl( . 19, 010312 Bucufe~li, Romanls

    T' + 40 (0) 21 317 26 34 F' + 40 (0) 21 317 26 35 E" [email protected]

    lntoorVt I reda::tat de: Adriana T;Ylasescu, Secretar general

    I Pagina 2

  • e) Nu sunt suficiente ~i indestuliHoare prevederile referitoare la obliga\iile instituite In sarcina tuturor factorilor implica\i, a~a cum sunt defini\i la art. 6 alin . (2) , in toate etapele " ..... etapele de proiectare, execulie ~i receplie a construcliilor, precum ~i in etapele de exploatare ~i intervenlii la construcliile existente ~i de postutilizare a acestora, indiferent de forma de proprietate, destinalie, categorie ~i clasa de importanlil sau sursil de finanlare, in scopul protejilrii vielii oamenilor, a bunurilor acestora, a societalii ~i a mediului inconjuriltor. ", etape corect precizate la art. 2 alin . (1) . Mai mult, coroborand prevederile de la art. 2 cu cele de la art. 20 alin . (3), prin care se excepteazil de la controlul calitil\ii locuin\ele unifamiliale parter ~i anexele gospodare~ti din mediul rural, se constata 0 contradic\ie evidentil, cu electe negative incalculabile pentru mediul construit din rural.

    f) Prin excep\ia la care facem referire se diminueazil loria prevederilor legii ~i aplicarea unitaril a prevederilor acesteia pe intreg teritoriul Romaniei. Este bine cunoscut faptul cil in rural mediul construit este alcatuit in cea mai mare parte din locuinte unifamiliale parter ~i anexe gospodaresti.

    g) incil mai exista zone din mediul rural interesante pentru locuitori si turi~ti , cu poten\ial de revigorare economica tocmai datoritil calita\ii construc\iilor in rela\ie cu cadrul natural, calitate care nu se poate men\ine prin exceptarea unor construc\ii noi de la cerin\ele legii.

    2. Prevederea de la art. 22' , nou introdus lata de legea in vigoare, "Cheltuielile generate de efectuarea unor lucrilri suplimentare fala de documenta\ia tehnico-economicil aprobata, urmare a unor erori de proiectare sunt suportate de proiectanUproiectantul coordonator de proiect ~i proiectanlii pe specialitali , persoane fizice sau juridice, in solidar cu verificatorii proiectului , la sesizarea justificata a investitorului. ", prin modul in care a lost gandita si formulatil , poate duce la interpretari abuzive. Motivare:

    a) In mod firesc, si in practica de oriunde din lume, nu se pretinde cil masuratoarea cantita\ilor de lucrilri realizatil in faza de proiect sil fie egala cu cea din santier. Teoretic si practic niciodatil ante-masuriltoarea nu este egala cu post-milsuratoarea, iar acest lucru il cunosc foarte bine practicienii in domeniu. De asemenea, sunt acceptate adaptilri ale solu\iilor tehnice preconizate de proiectant la situa\iile concrete de execu\ie, in func\ie de tehnologia constructorului, solu\ii depil~ite moral , avand in vedere evolu\ia rapidil a tehnologiei sau alte cauze.

    b) in capitolul 5.3. "diverse si neprevilzute", din devizul general cf. HG nr. 28/2008 , sunt incluse: " ... cheltuielile rezultate in urma modificilrilor de solu\ii tehnice, cantitil\i suplimentare de lucrilri , utilaje sau dotilri ce se impun pe parcursul derulilrii investitiei , .. ". Deja aceste cheltuieli diverse si neprevazute sunt interpretate, in practica actuala, in mod abuziv, ca imprevizibile. Prin prevederea de la art. 22' se lasa loc pentru interpretarea ca orice neconcordan\a intre proiect si real executat sa fie considerati!i ca 0 eroare de proiectare. Oriunde si in orice activitate se accepti!i ~i 0 marja de eroare. Ea este inclusi!i, in mod firesc, in aceste valori de la capitolul diverse ~i neprevazute.

    c) Pe lilnga cele prezentate anterior, in documentalia tehnico economica aprobata, valoarea este uneori redusi!i in mod unilateral, fiind impusil de beneficiar, in dorin\a acestuia de a reduce costurile, faril a tine

    OROINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA FILIALA NATIONAL Sedlu: str. Plctor AfttIur Verona IV. 19 I 010312 Bucure,ti I RomAnia Cod flsctlll : 14083510 I Banca: BRD - Acaclemiei I IBAN: ROSOBROE410SV21208234100

    OROINUL ARHITECTILOR OINROMANIA

    sir. Pictoc Arltws Verona, nr. 19, 010312 BUOJre~1I. Romania

    T" T 40 (0) 2131726 34 F" + 40 (0) 2131726 35 E [email protected]

    hxmrt { redactat de. Adriana T Anl:iseSCIJ, Secretar general

    I Pegina 3

  • cont de complexitatea tehnicij a lucrilrilor. De asemenea, metodologia de intocmire a devizului general permite compensarea cheltuielilor intre capitole (art. 4 anexa 4 din HG nr. 28/2008), iar in atributiile proiectantului intra delimitarea obiectelor pe baza cilrora se desfil~oaril cheltuielile (art. 8) . in practica actualil aceastil compensare a devenit tabu, chiar ~i cand este yorba de 0 eficientizare tehnico economicil.

    3. Prin prevederile de la art. 33, pct. I, lit. f) ~i g) nu se tine cont de aspecte importante ale procesului de construire . Motivare:

    a) Procesele de proiectare au faze succesive ~i ceea ce se intelege prin proiect in practica profesionalil internationala nu poate fi considerat complet decat la finalul lucrilrilor de execu\ie. Aceastil prevedere va bulversa modul de dezvoltare a studiilor ~i cel al proiectelor, producand consum de resurse de timp ~i financiare nejustificate pentru ca proiectele sil fie "complete" inainte de inceperea execu\iei lucrarilor, faza in care, In mod uzual ~i firesc, se adopta decizi i importante legate de detalierea solu\iilor tehnice influentate, de disponibilitatea pe piata a materialelor, sistemelor ~i echipamentelor ~i de dinamica accentuatil a sectorului construc\iilor in raport cu timpul in care se realizeazil 0 investitie.

    b) Mai mult, avand in vedere modul in care mai multe entitati ~i mai multi speciali~ti i~i aduc contributia la realizarea proiectelor, responsabilitatea ca acestea sa fie complete ~i , mai ales, corelate, nu este atribuitil prin lege sau precizata. Men\ionilm ca , una dintre misiunile de baza ale arhitectului este aceea de a asigura coordonarea ~i corelarea specialita\ilor din proiectare, adicil abordarea holisticil a construc\iilor, care lipse~te din concep\ia ~i modul de formulare al acestei legi .

    4. Prevederile de la art. 33' sunt formulate defectuos ~i sunt insuficiente, din punct de vedere legal, pentru a putea fi aplicate. Motivare:

    a) Introducerea sanctiunii complementare de suspendare a dreptului de practica avandu-se in vedere nivelul amenzii aplicate este nejustificat. Mai mUlt, acest "criteriu" nu este in concordan\a cu dispozitiile legii speciale in materia regimului juridic al contraventiilor, art. 5 alin . (6) din OG 2/2001 , aprobatil prin Legea 180/2002, cu modificilrile ~i completarile ulterioare, potrivit carora "(6) Sanc\iunile complementare se aplicil in functie de natura ~i de gravitatea faptei. ".

    b) in lipsa altor precizari , legiuitorul da cale libera dispunerii unor sanctiuni de suspendare a dreptului de practica doar in baza unui proces verbal de constatare a unei contraven\i i.

    c) Apreciem ca cei care acordil dreptul de practica ~i , in consecinta, pot aplica sanctiuni de suspendare a acestuia pentru faptele comise, trebuie sil l~i constituie comisii formate din speciali~ti practicieni care sa judece acele fapte ~i sa propuna sanctiuni. Aceste comisii trebuie sa fie independente In raport cu aparatul autoritatii administra\iei publice centrale, care emite actul administrativ sau avizeaza actul administrativ comunicat de la institutie din subordine.

    d) Prevederile de la art. 33' ar putea ridica 0 problema de constitu\ionalitate.

    OROINUL ARHITECTILQR DIN ROMANIA . FIUAlA NATIONAL Sedlu: sir. PictOf Arthur Verona r.-. 191010312 Bucure,tI( RomAnia Cod fiscal: 14083S1O I Ban

  • Men(ionam ca, aceste observatii legate de prevederile de la art. 33' sunt imparta~ite ~i de asociatiile profesionale ale inginerilor.

    III. Caren(e majore ale legii adoptate de Camera Deputatilor: 1. Una dintre cele mai importante lipsuri ale acestei legi este aceea ca

    ignora complet arhitectura ~i calitatea arhitectuala ca faclind parte din acest "sistem al calitatii" . Calitatea arhitecturii nu este mentionata intre "cerintele fundamentale" necesare pentru ob\inerea unei construc\ii de calitate, ceea ce reprezinta 0 grava nelntelegere a domeniului constructiilor ~i o eroare strategica a MDRAP ~i a celorlalte autoriUi\i ~i institutii in rapor! cu interesele cetatenilor, calitatea vietii ~i a mediului construit ~i natural.

    2. In formularea actuala a legii adoptata de Camera Deputa(ilor, nu exista nicio referire la modul in care 0 construc\ie raspunde scopului in care a fost realizata, satisface utilizatorii, corespunde functional ~i of era confort ocupantilor sai , adica la aspecte care in mod evident fac parte din ceea ce of era calitate oricarei construc\ii.

    Avlind in vedere cele prezentate ~i \inlind cont de faptul ca asocia\iile profesionale nu au fost consultate ~i ca procedura legislativa a fost netransparenta, Va rugam, Domnule Pre~edinte , sa nu promulga\i legea ~i sa 0 transmite\i spre reexaminare .

    Cu deosebita considera\ie,

    OROINUL ARHITECT'LOR DIN ROMANIA . FILlAL.A NATIONAL Sedlu: sir. Plctor Arthur Verona IV. 19! 010312 Bvcure~li I ROlTu!inl8 Cod fiscal: 14083510 I Banca: BRD - Academiei I 'BAN: R080BRDE41QSV21208234100

    OROINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA

    str. PictQ( Mhu" Verona, nr. 19, 010312 Bucure~i , Romania

    T"+40 (0) 213172634 F. + 40 (0) 21 317 26 35 E: office oar@gmaiLcom

    lntoonit I redaaat de" Adriana TlInAsescu, Sec;relar general

    I Pagina 5

  • ~ & rE$IRE Nit. g ... -~--.. DATA ?0CC. j.O D

    CAIRE MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE ~I ADMINISTRATIEI PUBLICE DOMNULUI LlVIU-NICOLAE DRAGNEA MINISTRU DOAMNEI DIANA TEN EA. DIRECTOR GENERAL

    Stirn ate Domnule Ministru. Stimata Doamna Director General .

    Va mul\umim pentru colaborare ~i pentru solicitarea de a formula propuneri de modificare ~i completare a HG 28/2008 privind aprobarea conlinutului-cadru al documentaliei tehnico-economice aferente investiliilor publice, precum ~i a structurii ~i metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investilii ~i lucrari de intervenlii.

    in acest sens, avand in vedere adresa dumneavoastra nr. 28270 din 7.04.2015, inregistrata la Ordinul Arhitec\ilor din Romania (OAR) cu nr. 708 din 16.04.2015. va comunicam urmatoarele:

    1. Va rugam sa accepta\i data de 23 aprilie 2008, orele 16.00, ca data limita de transmitere a propunerilor OAR de modificare ~i completare a HG 28/2008. Ne permitem sa formulam aceasta solicitare avilnd in vedere faptul ca inca nu s-a postat, inca, pe site-ul ministerului un proiect de modificare ~i completare a HG 28/2008 , potrivit prevederilor Legii 52/2003 privind transparen\a decizionala in administra\ia publica. republicata .

    2. De asemenea. Va rugam, Domnule Ministru ~i Doamna Director General , sa accepta\i constituirea unui grup de lucru, format din speciali~ti ai ministerului ~i

    speciali~ti din domeniile proiectarii de arhitectura ~i proiectarii de inginerie, care sa identifice ~i sa formuleze propuneri de imbunata\ire a legisla\iei specifice celor doua domenii .

    3. Va rugam, Domnule Ministru ~i Doamna Director General , sa propune\i 0 data la care , impreuna cu reprezentan\i ai OAR, sa putem discuta aspecte legate de domeniul arhitecturii ~i politicilor publice in acest domeniu.

    in speran\a ca vom primi un raspuns din partea dumneavoastra,

    Va asiguram de intreaga considera\ie,

    ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA

    sir. Pictor Arthur Verona, nr. 19, 010312 Bucure$ti, Romania

    T. + 40 (0) 21317 26 34 F. + 40 (0) 21 317 26 35 E: [email protected]

    ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA Sediu: sIr Plctor Arthur Verona rY. 191010312 Burure$tll Romllnia Cod fiscal : 14083510 I Banca: BRO Academiell lBAN: R080BROE410SV21208Z34100

    I I Pagina 1

  • :-~frt- f(l/. ;_~j I ~ ,;t 1"f:lJTRU I
  • '.-

    9. Propunerea legislativa pentru modificarea $i completarea Legii nr.18912000 privind aprobarea Ordonantei Guvemului nr. 105/1999 pentru modificarea $i completarea Decretului-Iege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum $i celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificari/e ulterioare, initiata de domnul deputat Raetchi Ovidiu Alexandru, apartinand Grupului parlamentar PNL impreuna cu un grup de parlamentari PNL, PP-DD, PSD ~i independenti (Bp. 587/2014, Pix. 299/2015);

    10. Propunerea legislativa pentru modificarea $i completarea Legii nr.26312010 privind sistemul unitar de pensii publice, initiata de doamnele deputat Ileana Dumitrache ~i Violeta Tudorie ~i de domnii deputati Florin lordache ~i loan Axente apartinand Grupului parlamentar al PSD (Bp.410/2014, Pix. 162/2015);

    11. Propunerea legislativa privind gratierea un or pedepse privative de libertate, initiata de doamna senator PC Cristiana-Irina Anghel (Bp. 331/2014, Pix. 158/2015);

    12. Proiectul de Lege privind infiintarea, organizarea i functionarea Consi/iului National pentru Evaluare, Formare Profesionala i Autorizarea Interpreti/or in Limbaj Mimico-gestual din Romania, provenit dintr-o propunere legislativa initiata de domnul senator PSD Darius-Bogdan Valcov impreuna cu un grup de senatori PSD, PNL (Bp. 94/2014, Pix. 397/2014);

    13. Propunerea legislativa de modificare i completare a Legii nr.9512006 privind reforma in domeniul sanatatii", initiata de domnul senator independent Valeriu Todira~cu (Bp. 316/2014, Plx.153/2015);

    14. Propunerea legislativa pentru modificarea $i completarea Legii nr. 27712010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, initiata de domnii deputati PSD Florin lordache ~i Marian Neac~u (Bp. 351/2014, Plx.115/2015);

    15. Propunerea legislativa pentru modificarea $i completarea Legii nr. 27212004 privind protectia $i promovarea drepturilor copi/ului, initiata de domnii deputati PSD Florin lord ache ~i Marian Neac~u (Bp. 352/2014, Plx.116/2015);

    16. Propunerea legislativa intitulata "Lege pentru modificarea $i completarea Legii nr. 1011995 privind calitatea in constructii", initiata de domnul deputat independent Petru Movila (Bp. 247/2014, Pix. 139/2015);

    17. Propunerea legislativa intitulata "Lege pentru modificarea i completarea art. 8 din Legea nr.41612001 privind venitul minim garantat", initiata de domnul deputat PSD Daniel-Vasile Suciu impreuna cu un grup de deputati PSD, UNPR (Bp.134/2014, Pix. 543/2014);

    18. Propunerea legislativa intitulata "Lege privind instituirea Tit/uri/or Nationale", initiata de un grup de parlamentari - Grupul parlamentar al PP-DD ~i al PNL (Bp.112/2014, Plx.409/2014);

    19 .Propunerea legislativa pentru modificarea i completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6412013 privind infiintarea i acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscuri/or in agricultura i acordarea de compensatii

    2

  • .

    financiare membrilor pentru pierderi/e economice cauzate de boli ale anima/e/or, ale plante/or sau de un incident de mediu, initiata de domnul deputat UNPR Valeriu Steriu impreuna cu un grup de parlamentari PSD, UNPR i UDMR (Bp. 270/2014, Pix. 106/2015);

    20. Propunerea legislativa intitulata .. Lege privind unele masuri pentru reabilitarea centru/ui istoric'; initiata de domnii senatori Valcov Darius Bogdan, Dene!;> loan, Fifor Mihai Viorel, Chiriac Viorel !;>i Barbulescu Daniel-Ionut- Grupul parlamentar al PSD (Bp. 368/2014, Pix. 273/2015);

    21. Propunerea legislativa intitulata "Lege privind declararea satului Bicaciu, judetu/ Bihor loca/itate-martir a /uptei anticomuniste", initiata de domnul deputat UDMR Szab6 Odon i de un grup de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale PSD, UDMR, PNL i ale Minoritatilor Nationale (Bp. 336/2014, Pix. 159/2015).

    Cu stima,

    DOMNULUI CRISTIAN - ADRIAN PANCIU, SECRETARUL GENERAL AL CAMEREI DEPUTATILOR

    3

  • GUVERNUL ROMANIEI PRIMUL - MINISTRU

    Domnule pre~edinte,

    in conformitate cu prevederile art. III alin. (1) din Constitulie, Guvemul Romaniei formuleaza urmatorul

    PUNCT DE VEDERE

    referitor la propunerea legislativa intitulata "Lege pentru modificarea ~i compietarea Legii nr. 1011995 privind calitatea in constructii ", initiata de domnul deputat independent Petru Movila (Bp. 247/2014, PIx. 139/2015).

    I. Principalele reglementari

    Aceasta iniliativa legislativa are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.1011995 privind calitatea in construe/ii, cu modifidirile uiterioare, viziind, in principal, extinderea apliciirii prevederilor acesteia asupra cladirilor pentru locuinte cu parter ~i parter plus un etaj, pre cum ~i asupra lucrarilor de construire, reabilitare ~i desfiinlare a acestora. Totodata, in categoria excepliilor au fost incluse anexele de folosinla agricola.

    II. Observatii

    1. Mentionam ca argumentele invocate de initiator in Expunerea de motive cu privire la construirea in regie proprie nu se sustin, regia proprie

  • , neinsemnand nerespectarea reglementarilor tehnice sau a celorlalte componente ale sistemului calitatii. In acest sens, mentionam urmatoarele aspecte:

    a) munca la negru ~i eludarea obligatiilor fiscale nu fac obiectul Legii nr. 1011995;

    b) construirea in regie proprie, atunci cand calitatile de investitor executant ~i, uneori, chiar proiectant sunt cumulate, este reglementata suficient sub aspectul calitatii in constructii de Legea nr. 1011995, care prevede obligatii clare atat pentru investitor, cat ~i pentru executant ~i proiectant, iar in ceea ce prive~te modalitatile de conducere ~i asigurare a calitatii in constructii, Regulamentul privind calitatea in constructii, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 76611997, cu modificarile ,yi completarile ulterioare, prevede ca cerinte minimale pentru orice lucrare, indiferent de modul in care este organizata ~i coordonata realizarea acesteia, a existentei responsabilului tehnic cu exec uti a (R. T.E) ~i a planului calitatii pe lucrare;

    c) regia proprie nu elimina verificarea calitatii lucrarilor ~i a corectei lor executii (prezenta RTE ~i a dirigintelui de ~antier fiind obligatorie), obligatia de a se incheia ~i a pastra documentele ce atesta calitatea lucrarilor executate de catre factorii responsabili ~i existenta certificatelor de conformitate ale materialelor ~i produselor pentru constructii puse in opera;

    d) consideratiile privind receptia nu clarifica In ce mod ar fi aceasta influentata negativ de catre exec uti a lucriirilor in regie proprie, atata timp cat raspunderea fata de viciile ascunse ~i refacerea lucrarilor necorespunzatoare in perioada de garantie sunt prevazute de lege ~i de Regulamentul de receptie a lucrarilor de constructii ,yi instalafii aferente acestora, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 27311994;

    e) in legislatia aplicabila, nu exista scutiri de la plata cotelor de 0,1 % ~i 0,7% care sa fie acordate pe considerentul executiei lucrarilor In regie propne.

    2. eu pnvlre la solutia preconizata pentru art. 2 din Legea nr.10/1995, prin care se propune eliminarea exceptiei de la aplicarea legii a cladirilor pentru locuinte cu parter ~i parter plus un etaj, fiind in continuare exceptate celelalte categorii de constructii (anexele

    gospodare~ti sau folosinta agricola, situate in me diu I rural ~i in satele ce apartin ora~elor, precum ~i constructiile provizorii), precizam ca, avand in

    2

  • t

    vedere importanta normelor instituite prin dispozitiile Legii nr. 10/1995 in asigurarea protectiei vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii ~i a mediului inconjurator, consideram ca exceptiile reglementate de prevederile alin. (2) ale art.2 nu au justificare temeinica ~i se impune eliminarea integral a a acestora, prevederile legii urmand a se aplica tuturor categoriilor de constructii, lara exceptie.

    3. eu privire la modificarea propusa pentru art. 9 lit. b) din lege, notiunea de "certificare" implica un ansamblu de operatiuni privind evaluarea ~i verificarea produselor pentru constructii, in vederea determinarii conformitatii ~i performantelor acestora ~i, implicit, a calitatii lor, astfelincat sintagma " certificarea calitiilii" este redundanta.

    Mentionam ca sintagma" verificarea execufiei lucriirilor", cuprinsa in textul art. 9 lit. d) din lege, include toate aspectele sub care se realizeaza activitatea de verificare, astfelincat nu sustinem limitarea verificarii numai la aspectul calitativ, a~a cum se propune in initiativa legislativa.

    Precizam ca, la art. 9 lit. g) din lege, componenta sistemului calitatii in constructii 0 reprezintii activitatea metrologica, astfel incat nu sustinem inlocuirea acesteia cu "asigurarea calitiitii privind" aceasta activitate.

    In plus fata de cele mentionate mai sus, consideram ca se impunea revizuirea integrala a prevederilor art. 9 din lege, in sensu I stabilirii componentelor sistemului calitiitii in constructii pe categorii distincte, constand din activitati, documente legale etc., ~i redefinirii acestora, pentru a forma 0 viziune clara ~i coerenta a acestui sistem, in concordantii cu realitatea actuala ~i cu reglementarile comunitare in domeniu.

    4. Precizam ca art. 5 din Legea nr. 10/1995 reglementeaza cerinlele esen!iale pentru obtinerea unor constructii de calitate corespunzatoare, care sunt obligatorii la realizarea constructiilor ~i care trebuie mentinute pe intreaga durata de existenta a constructiilor.

    Cerinlele esentiale sunt stabilite in vederea atingerii scopului pentru care a fost instituit sistemul calitiitii in constructii, prevazut la art. 3 din lege, respectiv protejarea vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii

    ~i a mediului inconjurator. Acestea se refera la rezistenta, durabilitatea, securitatea, siguranta in exploatare a constructiilor, precum ~i la alte elemente referitoare la igiena, sanatatea, protectia mediului etc. ~i corespund, in mare masura, reglementarilor comunitare in domeniu. Astfel, in anexa I la Regulamentul nr. 305/2011 al Parlamentului

    3

  • I European ~i al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilirea a unor conditii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construc/ii ~i de abrogare a Directivei 891106/CEE a Consiliului sunt reglementate cerintele fundamentale aplicabile constructiilor, cerinte care, cu exceptia " utilizarii sustenabile a resurselor naturale" corespund celor stabilite prin Legea nr.10/1995.

    Initiativa legislativa propune modificarea art. 14 alin. (2) ~i la art. 23, lit. f) ~i g) din lege, prin Inlocuirea sintagmei "cerin/ele esenfiale" cu sintagma "exigenlele/exigenlelor esenliale ", definita la art. 5 din lege, Insa nidiieri in cuprinsul Legii nr. 10/1995, nu este definita aceasta ultima sintagma, nici textual, nici prin enumerarea elementelor care 0 compun.

    De asemenea, formularea din forma aflata in vigoare a lit. f) ~i g) ale art. 23 este clara, corecta ~i eompleta, din punet de vedere al utilizarii termenilor ~i sintagmelor, respectiv din punet de vedere al utilizarii referintelor la elementele definite In euprinsul legii, astfel ineat nu sustinem modifiearea aeestora.

    5. Mentionam ea art. 21 din lege reglementeaza obligatiile prineipale, ce revin investitorilor, referitoare la ealitatea construetiilor. Stabilirea temei de proiectare, astfel cum se dore~te a fi introdus la art. 21 lit. a) din lege, este un drept al investitorului ee nu determina 0 obligatie a aeestuia In raporturile eu terti, referitoare la ealitatea eonstruetiilor.

    In plus, in formularea actuala la art. 21 lit. a) se instituie obligatia, In sarcina investitorului, de a stabili nivelul ealitativ ee trebuie atins prin proiectare ~i executie, tara a se distinge daca aeesta este minimal sau maximal (aeest fapt poate fi speeificat In eontraetele de servieii ~i/sau de executie).

    6. Un element fundamental pentru garantarea Indeplinirii obligatiilor ce Ie revin unor categorii profesionale, In temeiul legii ~i al prevederilor eontractuale, il constituie instituirea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudiciile prod use care conduc la nerealizarea nivelelor de performanta stabilite prin normele ~i reglementarile tehniee in vigoare ~i documentatiile tehnice In ceea ce prive~te asigurarea nivelului de ealitate corespunzator cerintelor esentiale ale construetiei.

    In prezent, Guvemul, prin Ministerul DezvoItarii Regionale ~i Administratiei Publice, desIa~oara 0 ampla actiune de revizuire a Legii nr. 1011995, urmand ea prevederile acesteia sa fie aliniate la noile

    4

  • j realitati economico-sociale, inclusiv cu pnVlre la annOlliZarea CU directivele ~i reglementarile comunitare in domeniu.

    Modificarile ~i completarile vizate urmaresc, in principal, pe Hinga modificarea ~i completarea cerintelor esentiale pe care trebuie sa Ie indeplineasca constructiile pentru a corespunde celor stabilite de Regulamentul nr. 30512011 al Parlamentului European ~i al Consiliului ~i introducerea unor noi componente ale sistemului calitatii in constructii privind perfectionarea profesionala continua a unor categorii profesionale care desIa~oara activitati in constructii ~i certificarea operatorilor economice, astfel cum sunt definiti de legislatia din domeniul achizitiilor publice, care desIa~oara activitati in domeniul constructiilor.

    7. Din continutul propunerii legislative mentionate reiese faptul ca interventia legislativa operata asupra Legii nr. 1011995 privind calitatea in construe/ii, cu modificarile uiterioare, vizeaza strict modificarea acesteia, nu ~i completarea, astfel cum,.in mod eronat, se propune.

    III. Punetul de vedere al Guvernului

    A vfmd in vedere considerentele mentionate, Guvernul nu sustine adoptarea aeestei initiative legislative.

    Cu stima,

    ,

    . ,

    Victor-Viore~~QNT A

    Domnului deputat Valeriu ~tefan ZGONEA Pre~edintele Camerei Deputatilor

    5

  • 1

    PARLAMENTUL ROMNIEI CAMERA DEPUTAILOR

    Comisia pentru industrii i servicii

    Bucureti, 25.05.2015 Nr.4c-3/65/2015

    BIROUL PERMANENT

    AL CAMEREI DEPUTAILOR

    V naintm, alturat, Raportul asupra proiectului de Lege pentru modificarea art. 2 din Legea 10/1995 privind calitatea n construcii, transmis cu adresa PLx. 132 din 3 martie 2015.

    PREEDINTE, IULIAN IANCU

  • 2

    PARLAMENTUL ROMNIEI CAMERA DEPUTAILOR

    Comisia pentru industrii i servicii

    Bucureti, 25.05.2015 Nr.4c-3/65/2015

    R A P O R T

    asupra proiectului de lege pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea n construcii

    n conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputailor, republicat, Comisia pentru industrii i

    servicii a fost sesizat n fond cu proiectul de Lege pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea n contrucii, transmis cu adresa PLx. 132 din 03 martie 2015 i nregistrat la comisie cu nr. 4c-3/65/2015.

    Consiliul Legislativ, cu avizul nr. 825/14.07.2014, a avizat favorabil proiectul de Lege, cu unele propuneri i observaii.

    Guvernul, cu adresa nr. 2088/DRP/22.10.2014, susine adoptarea iniiativei legislative. Comisia juridic, de disciplin i imuniti, n sedina din 17.03.20154, a avizat favorabil proiectul de Lege.

  • 3

    Comisia pentru administraie public i amenajarea teritoriului, n sedina din 15.04. 2015, a avizat favorabil proiectul de Lege.

    Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare modificarea i completarea Legii nr. 10 privind calitatea n construcii, cu modificrile i completrile ulterioare, n sensul actualizrii unor norme specifice materiei executrii construciilor, n sensul respectrii tuturor procedurilor privind calitatea n contrucii.

    Senatul, n edina din data de 25 februarie 2015, a adoptat proiectul de Lege. La lucrrile comisiei pentru industrii i servicii au fost prezeni 18 deputai, din totalul de 18 de membri ai comisiei.

    n conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputailor, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, membrii Comisiei pentru industrii i servicii au examinat propunerea legislativ n edina din data de 19 mai 2015. n urma dezbaterii, membrii comisiei au hotrt adoptarea proiectului de Lege cu amendamente admise, prevzute n anexa care face parte integrant din prezentul raport . n conformitate cu prevederile art. 76 alin. (1) din Constituia Romniei, republicat, proiectul de Lege face parte din categoria legilor organice.

    Potrivit prevederilor art. 75 din Constituia Romniei, republicat, i ale art. 92 alin. (9) pct. 1 din Regulamentul Camerei Deputailor, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, Camera Deputailor este Camer decizional.

  • 4

    Anexa A M E N D A M E N T E A D M I S E

    asupra proiectului de Lege pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea n construcii

    Nr. Crt.

    Text LEGEA nr. 10/1995 privind

    calitatea n construcii

    Text Senat Text propus de Comisie Motivaia

    0 1 3 2 5

    1.

    LEGE pentru modificarea art. 2 din

    Legea nr. 10/1995 privind calitatea n construcii

    LEGE pentru modificarea i completarea Legii nr. 10/1995

    privind calitatea n construcii

    2.

    Articol unic: Articolul 2 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea n construcii, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 12 din 24 ianuarie 1995, cu modificrile i completrile ulterioare, se modific dup cum urmeaz:

    Art. I. - Legea nr.10/1995 privind calitatea n construcii publicat n Monitorul Oficial nr.12 al Romniei, Partea I, nr. 12 din 24 ianuarie 1995, cu modificrile i completrile ulterioare, se modific i se completeaz dup cum urmeaz: Comisia pentru industrii i servicii

    Prin propunerea legislativ se are n vedere: - introducerea unor dispoziii noi, cuprinznd soluii legislative i ipoteze suplimentare; - schimbarea expres a textului unora sau mai multora articole sau aliniate.

    3.

    Art. 2 - Prevederile prezentei legi se aplic construciilor de orice categorie i instalaiilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destinaie - denumite n continuare construcii, precum i lucrrilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare i de reparaii ale acestora. Sunt exceptate cldirile pentru

    Art. 2 Prevederile prezentei legi se aplic construciilor de orice categorie i instalaiilor aferente acestora - indiferent de forma de proprietate sau destinaie denumite n continuare construcii, precum i lucrrilor de modernizare, modificare, consolidare i de reparaii ale acestora.

    1. Articolul 2 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 2 (1) Prevederile prezentei legi se aplic construciilor i instalaiilor aferente acestora, denumite n continuare construcii, n etapele de proiectare, execuie i recepie a construciilor, precum i n etapele de exploatare i intervenii la construciile existente i de postutilizare a acestora, indiferent de forma de proprietate, destinaie, categorie i clas de importan sau surs de finanare, n scopul protejrii vieii oamenilor, a bunurilor acestora, a societii i a mediului nconjurtor.

    Completarea categoriilor de construcii asupra crora se aplic prevederile legii i eliminarea excepiei de la aplicarea acesteia.

  • 5

    locuine cu parter i parter plus un etaj i anexele gospodreti situate n mediul rural i n satele ce aparin oraelor, precum i construciile provizorii.

    (2) Instalaiile prevzute la alin. (1) cuprind instalaiile electrice, sanitare, termice, de gaze, de ventilaie, de climatizare/condiionare aer, de alimentare cu ap i de canalizare, exclusiv instalaiile, utilajele i echipamentele tehnologice din interiorul sau exteriorul construciilor. Comisia pentru industrii i servicii

    4.

    Art. 5 - Pentru obinerea unor construcii de calitate corespunztoare sunt obligatorii realizarea i meninerea, pe ntreaga durat de existen a construciilor, a urmtoarelor cerine eseniale: a) rezisten mecanic i stabilitate; b) securitate la incendiu; c) igien, sntate i mediu; d) siguran n exploatare; e) protecie mpotriva zgomotului; f) economie de energie i izolare termic.

    2. Articolul 5 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 5 - (1) Pentru obinerea unor construcii de calitate sunt obligatorii realizarea i meninerea, pe ntreaga durat de existen a construciilor, a urmtoarelor cerine fundamentale aplicabile: a) rezisten mecanic i stabilitate; b) securitate la incendiu; c) igien, sntate i mediu nconjurtor; d) siguran i accesibilitate n exploatare; e) protecie mpotriva zgomotului; f) economie de energie i izolare termic; g) utilizare sustenabil a resurselor naturale. (2) Aplicarea cerinelor fundamentale se stabilete pe domenii/subdomenii i categorii de construcii i pe specialiti pentru instalaiile aferente construciilor, prin regulamente i reglementri tehnice n construcii. Comisia pentru industrii i servicii

    Modificarea i completarea cerinelor eseniale privind calitatea n construcii, astfel nct acestea s corespund cerinelor fundamentale aplicabile construciilor, prevzute n anexa I la Regulamentul nr. 305/2011 al Parlamentului European i al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcii i de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului

    5.

    Art. 6 Obligaiile prevzute la articolul precedent revin factorilor

    3. Articolul 6 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 6 (1) Obligaiile privind asigurarea cerinelor fundamentale prevzute la art. 5, n

    Extinderea obligaiei privind respectarea

  • 6

    implicai n conceperea, realizarea i exploatarea construciilor, precum i n postutilizarea lor, potrivit responsabilitilor fiecruia. Aceti factori sunt: investitorii, cercettorii, proiectanii, verificatorii de proiecte, fabricanii i furnizorii de produse pentru construcii, executanii, proprietarii, utilizatorii, responsabilii tehnici cu execuia, experii tehnici, precum i autoritile publice i asociaiile profesionale de profil.

    toate etapele prevzute la art. 2, revin factorilor implicai, potrivit responsabilitilor fiecruia stabilite n condiiile legii. (2) n sensul prezentei legi, factorii implicai prevzui la alin. (1) sunt: investitorii, proprietarii, administratorii, utilizatorii, executanii, cercettorii, proiectanii, verificatorii de proiecte atestai, experii tehnici atestai, auditorii energetici pentru cldiri atestai, responsabilii tehnici cu execuia autorizai, diriginii de antier autorizai, productorii/fabricanii de produse pentru construcii, reprezentanii autorizai ai acestora, importatorii, distribuitorii de produse pentru construcii, organismele de evaluare i verificare a constanei performanei produselor pentru construcii, organismele de evaluare tehnic european n construcii, organismele elaboratoare de agremente tehnice n construcii, laboratoarele de analize i ncercri n construcii. Comisia pentru industrii i servicii

    cerinelor fundamentale i a factorilor implicai n urmrirea comportrii n exploatare a construciilor. Completarea factorilor implicai n construcii cu toate categoriile de persoane care intervin n procesul de proiectare, realizare, exploatarei intervenii la construciile existente i de postutilizare a construciilor.

    6.

    Art. 9 - Sistemul calitii n construcii se compune din: a) reglementrile tehnice n construcii; b) calitatea produselor folosite la realizarea construciilor; c) agrementele tehnice pentru noi produse i procedee; d) verificarea proiectelor, a execuiei lucrrilor i expertizarea proiectelor i a construciilor;

    4. Articolul 9 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 9 - Sistemul calitii n construcii se compune din: a) activitatea de reglementare n construcii; b) certificarea performanei i a conformitii produselor pentru construcii; c) agrementul tehnic n construcii; d) verificarea i expertizarea tehnic a proiectelor; e) verificarea calitii lucrrilor executate, expertizarea tehnic a execuiei lucrrilor i a construciilor, precum i auditul energetic al

    Modificarea unor componente ale sistemului calitii n construcii i se completarea sistemul calitii n construcii cu o nou component, respectiv atestarea tehnico-profesional i autorizarea specialitilor care desfoar activitate

  • 7

    e) conducerea i asigurarea calitii n construcii; f) autorizarea i acreditarea laboratoarelor de analize i ncercri n activitatea de construcii; g) activitatea metrologic n construcii; h) recepia construciilor; i) comportarea n exploatare i intervenii n timp; j) postutilizarea construciilor; k) controlul de stat al calitii n construcii.

    cldirilor; f) managementul calitii n construcii; g) acreditarea i/sau autorizarea laboratoarelor de analize i ncercri n construcii; h) activitatea metrologic n construcii; i) recepia construciilor; j) urmrirea comportrii n exploatare i intervenii la construciile existente, precum i postutilizarea construciilor; k) exercitarea controlului de stat al calitii n construcii; l) atestarea tehnico-profesional i autorizarea specialitilor care desfoar activitate n construcii Comisia pentru industrii i servicii

    n construcii, pentru a reflecta sistemul conceptual actual, armonizat, al calitii n construcii.

    7.

    Art. 10 Reglementrile tehnice se stabilesc prin regulamente i proceduri i au ca obiect concepia, calculul i alctuirea, execuia i exploatarea construciilor. Prin reglementrile tehnice se stabilesc, n principal, condiiile minime de calitate cerute construciilor, produselor i procedeelor utilizate n construcii, precum i modul de determinare i de verificare a acestora.

    5. Articolul 10 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 10 (1) Activitatea de reglementare n construcii cuprinde elaborarea de reglementri tehnice n domeniu, precum i activiti specifice, corelative activitii de reglementare, precum cercetare, testri, documentaii, studii, audit, bnci de date, realizare de prototipuri. (2) Reglementrile tehnice cuprind prevederi privind proiectarea i execuia construciilor, eficiena energetic n cldiri, inspecia tehnic n exploatare a echipamentelor i utilajelor tehnologice, precum i a instalaiilor pentru construcii, cerine i nivele de performan pentru produse pentru construcii, exploatarea i intervenii n exploatare la construcii existente, precum i postutilizarea construciilor, a cror aplicare este obligatorie n vederea asigurrii cerinelor fundamentale aplicabile construciilor. Aceste reglementri se aprob prin ordin al ministrului dezvoltrii regionale i administraiei publice i se public n Monitorul Oficial al

    Urmare modificrii unor componente ale sistemului calitii se actualizeaz dispoziiile pentru activitatea de reglementare n construcii care cuprinde elaborarea de reglementri tehnice i efectuarea unor activiti specifice.

  • 8

    Romniei, Partea I. Comisia pentru industrii i servicii

    8.

    Art. 11 - Certificarea calitii produselor folosite n construcii se efectueaz prin grija productorului, n conformitate cu metodologia i procedurile stabilite pe baza legii. La lucrrile de construcii se interzice folosirea de produse fr certificarea calitii lor, care trebuie s asigure nivelul de calitate corespunztor cerinelor.

    6. Articolul 11 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 11 (1) Certificarea performanei produselor pentru construcii cu specificaii tehnice de referin armonizate, respectiv certificarea conformitii acestora cu specificaii tehnice de referin nearmonizate se efectueaz, prin grija productorului/fabricantului, de ctre organisme notificate/desemnate/acreditate/abilitate, n conformitate cu regulamentele i procedurile aplicabile. (2) Produsele pentru construcii trebuie s asigure nivelul de calitate corespunztor cerinelor fundamentale aplicabile construciilor n funcie de utilizarea preconizat a acestora. (3) La lucrrile de construcii se interzice utilizarea de produse pentru construcii fr certificarea i declararea, n condiiile legii, a performanei, respectiv a conformitii acestora. Comisia pentru industrii i servicii

    Urmare modificrii unor componente ale sistemului calitii se actualizarea dispoziiile pentru certificarea performanei produselor pentru construcii astfel nct acestea s corespund prevederilor Regulamentului nr. 305/2011 al Parlamentului European i al Consiliului din 9 martie 2011 de stabilire a unor condiii armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcii i de abrogare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului.

    9.

    Art. 13 - Verificarea proiectelor pentru execuia construciilor, n ceea ce privete respectarea reglementrilor tehnice referitoare la cerine, se va face numai de ctre specialiti verificatori de proiecte

    7. Articolul 13 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 13 (1) Verificarea proiectelor, privind respectarea reglementrilor tehnice referitoare la cerinele fundamentale aplicabile, se efectueaz de ctre specialiti verificatori de proiecte atestai pe domenii/subdomenii i specialiti, alii dect specialitii elaboratori ai proiectelor. Verificatorul de

    Instituirea de noi obligaii ce revin anumitor factori implicai n proiectarea i realizarea

  • 9

    atestai, alii dect specialitii elaboratori ai proiectelor. Se interzice aplicarea proiectelor i a detaliilor de execuie neverificate n condiiile alineatului precedent. Verificarea calitii execuiei construciilor este obligatorie i se efectueaz de ctre investitori prin dirigini de specialitate sau prin ageni economici de consultan specializai. Expertizele tehnice ale proiectelor i construciilor se efectueaz numai de ctre experi tehnici atestai.

    proiect atestat nu poate verifica i tampila proiectele ntocmite de el, proiectele la a cror elaborare a participat sau proiectele pentru care, n calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiz tehnic. (2) Se interzice utilizarea proiectelor tehnice i a detaliilor de execuie, neverificate n condiiile alin. (1) coroborat cu prevederile art. 5 alin. (2). (3) Verificarea calitii lucrrilor executate pentru realizarea construciilor i a interveniilor la construciile existente, pentru care se emit, n condiiile legii, autorizaii de construire sau de desfiinare, este obligatorie i se efectueaz de ctre investitori prin dirigini de antier autorizai, angajai ai investitorilor i prin responsabili tehnici cu execuia autorizai, angajai ai executanilor. (4) Expertizarea tehnic a proiectelor, a execuiei lucrrilor i a construciilor se efectueaz de ctre experi tehnici atestai pe domenii/subdomenii i specialiti. Comisia pentru industrii i servicii

    construciilor.

    10.

    Art. 14 - Conducerea i asigurarea calitii n construcii constituie obligaia tuturor factorilor care particip la conceperea, realizarea i exploatarea construciilor i implic o strategie adecvat i msuri specifice pentru garantarea calitii acestora. Agenii economici care execut lucrri de construcii asigur nivelul de calitate corespunztor cerinelor eseniale, prin personal propriu i responsabili tehnici cu execuia atestai, precum i printr-un sistem propriu conceput i realizat.

    8. Articolul 14 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 14 - (1) Managementul calitii n construcii implic strategii i msuri specifice pentru asigurarea respectrii cerinelor fundamentale aplicabile construciilor i constituie obligaia tuturor factorilor care particip la etapele prevzute la art. 2. (2) Operatorii economici care execut lucrri de construcii asigur nivelul de calitate corespunztor cerinelor fundamentale, prin personal propriu i responsabili tehnici cu execuia autorizai, precum i printr-un sistem propriu conceput i realizat. Comisia pentru industrii i servicii

    Urmare modificrii unor componente ale sistemului calitii se actualizarea dispoziiile privind managementul calitii n construcii.

    11. 9. Articolul 17 se modific i va avea urmtorul

  • 10

    Art. 17 - Recepia construciilor constituie certificarea realizrii acestora pe baza examinrii lor nemijlocite, n conformitate cu documentaia de execuie i cu documentele cuprinse n cartea tehnic a construciei. Cartea tehnic a construciei cuprinde documentaia de execuie i documente privitoare la realizarea i exploatarea acesteia. Ea se ntocmete prin grija investitorului i se pred proprietarului construciei, care are obligaia s o pstreze i s o completeze la zi; prevederile din cartea tehnic a construciei referitoare la exploatare sunt obligatorii pentru proprietar i utilizator. Recepia construciilor se face de ctre investitor - proprietar, n prezena proiectantului i a executantului i/sau reprezentanilor de specialitate, legal desemnai de acetia.

    cuprins: Art. 17 - (1) Recepia construciilor constituie certificarea realizrii acestora pe baza examinrii lor nemijlocite, n conformitate cu documentaia de execuie i cu documentele cuprinse n cartea tehnic a construciei. (2) Cartea tehnic a construciei cuprinde documentaia privind proiectarea, documentaia privind execuia, documentaia privind recepia i documentaia privind urmrirea comportrii n exploatare i intervenii asupra construciei, se ntocmete prin grija investitorului i se pred proprietarului construciei, astfel: documentaia privind proiectarea i documentaia privind execuia, la recepia la terminarea lucrrilor, iar documentaia privind recepia, precum i documentatia privind urmrirea comportrii n exploatare i intervenii asupra construciei la recepia final a lucrrilor de construcii. (3) Proprietarii construciilor au obligaia s pstreze i s completeze la zi documentaia tehnic privind urmrirea comportrii n exploatare i intervenii asupra acestora. Prevederile din cartea tehnic a construciei referitoare la exploatare sunt obligatorii pentru proprietar, administrator i utilizator. n cazul asociaiei de proprietari, cartea tehnic a construciei se pstrez i se completeaz la zi de ctre administrator. La nstrinarea construciei, cartea tehnic se pred noului proprietar. (4) Recepia construciilor se face de ctre investitor / proprietar, n prezena proiectantului i a executantului i/sau reprezentanilor de specialitate, legal desemnai de acetia. Comisia pentru industrii i servicii

    Completarea dispoziiilor referitoare la coninul crii construciei i la modul de predare a acesteia de ctre investitor proprietarului. Completarea dispoziiilor referitoare la obligaiile ce revin proprietarilor, administratorilor i utilizatorilor.

    12. Art. 18 - Urmrirea comportrii n

    10. Articolul 18 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 18 - (1) Urmrirea comportrii n exploatare a

  • 11

    exploatare a costruciilor se face pe toat durata de existen a acestora i cuprinde ansamblul de activiti privind examinarea direct sau investigarea cu mijloace de observare i msurare specifice, n scopul meninerii cerinelor. Interveniile la construciile existente se refer la lucrri de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiinare parial, precum i la lucrri de reparaii, care se fac numai pe baza unui proiect avizat de proiectantul iniial al cldirii sau a unei expertize tehnice ntocmite de un expert tehnic atestat, i se consemneaz obligatoriu n cartea tehnic a construciei.

    costruciilor se face pe toat durata de existen a acestora i cuprinde ansamblul de activiti privind examinarea direct sau investigarea cu mijloace de observare i msurare specifice, n scopul meninerii cerinelor fundamentale. (2) Interveniile la construciile existente se refer la lucrri de construire, reconstruire, sprijinire provizorie a elementelor avariate, desfiinare parial, consolidare, reparaie, modificare, extindere, reabilitare termic, cretere a performanei energetice, renovare major sau complex, dup caz, schimbare de destinaie, protejare, restaurare, conservare, desfiinare total. Acestea se efectueaz n baza unei expertize tehnice ntocmite de un expert tehnic atestat i, dup caz, n baza unui audit energetic ntocmit de un auditor energetic pentru cldiri atestat, cuprind proiectarea, execuia i recepia lucrrilor care necesit emiterea n condiiile legii a autorizaiei de construire sau de desfiinare, dup caz. Interveniile la construciile existente se consemneaz obligatoriu n cartea tehnic a construciei. Comisia pentru industrii i servicii

    Completarea interveniilor la construciile existente cu noi categorii de lucrri.

    13.

    Art. 20. - Controlul de stat al calitii n construcii cuprinde inspecii la investitori, la unitile de proiectare, de execuie, de exploatare i de postutilizare a construciilor, privind existena i respectarea sistemului calitii n construcii. Controlul de stat al calitii n construcii se exercit de ctre Inspecia de stat n construcii, lucrri publice, urbanism i amenajarea teritoriului, care rspunde de executarea controlului statului cu

    11. Articolul 20 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 20 (1) Controlul de stat al calitii n construcii cuprinde inspecii la investitori, la unitile de proiectare, de execuie, de exploatare i de postutilizare a construciilor, privind existena i respectarea sistemului calitii n construcii. (2) Controlul de stat al calitii n construcii se exercit de ctre Inspectoratul de Stat n Construcii I.S.C., care rspunde de executarea controlului statului cu privire la aplicarea unitar a prevederilor legale n domeniul calitii construciilor.

  • 12

    privire la aplicarea unitar a prevederilor legale n domeniul calitii construciilor.

    (3) Prin excepie de la prevederile alin. (2), nu se supun controlului de stat al calitii n construcii, exercitat de ctre Inspectoratul de Stat n Construcii I.S.C. locuinele unifamiliale parter i anexele gospodreti din proprietatea persoanelor fizice, situate n mediul rural i n satele aparintoare municipiilor i oraelor, precum i construciile provizorii i lucrrile care se pot executa fr autorizaie de construire, potrivit legii. Comisia pentru industrii i servicii

    Exceptarea de la controlul de stat al calitii n construcii a unor categorii de construcii.

    14.

    12. Dup articolul 20 se introduce un nou articol, art.201 cu urmtorul cuprins: Art. 201 - (1) Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice organizeaz atestarea tehnico-profesional a specialitilor care desfoar activitate n construcii - verificatori de proiecte, experi tehnici, auditori energetici pentru cldiri pe domenii/subdomenii i categorii de construcii i pe specialiti pentru instalaiile aferente construciilor, corespunztor cerinelor fundamentale, precum i confirmarea periodic privind exercitarea dreptului de practic al acestora. (2) Inspectoratul de Stat n Construcii I.S.C. organizeaz: a) autorizarea laboratoarelor de analize i ncercri; b) autorizarea responsabililor tehnici cu execuia i a diriginilor de antier, precum i confirmarea periodic privind exercitarea dreptului de practic al acestora. (3) Tarifele pentru atestare i autorizare se aprob prin ordin al ministrului dezvoltrii regionale i administraiei publice i se suport de prile interesate.

    Urmare completrii sistemului calitii n construcii cu o nou component se aduc clarificri privind autoritile care organizeaz atestarea tehnico-profesional, autorizarea i confirmarea periodic privind exercitarea dreptului de practic pentru specialitii cu activiti n construcii.

  • 13

    Comisia pentru industrii i servicii

    15.

    13. La articolul 22, dup litera g) se introduc dou noi litere, litera h) i i) cu urmtorul cuprins: h) asigurarea asistenei tehnice, conform clauzelor contractuale, pentru proiectele elaborate, pe perioada execuiei construciilor sau a lucrrilor de intervenie la construciile existente; i) asigurarea participrii obligatorie a proiectantului coordonator de proiect i, dup caz, a proiectanilor pe specialiti la toate fazele de execuie stabilite prin proiect i la recepia la terminarea lucrrilor. Comisia pentru industrii i servicii

    Instituirea de noi obligaii ce revin proiectanilor n vederea responsabilizrii acestora i pe parcursul execuiei lucrrilor de construcii.

    16.

    14. Dup articolul 22 se introduce un nou articol, art. 221 cu urmtorul cuprins: Art. 221 - Cheltuielile generate de efectuarea unor lucrri suplimentare fa de documentaia tehnico economic aprobat, urmare a unor erori de proiectare sunt suportate de proiectant/proiectantul coordonator de proiect i proiectanii pe specialiti, persoane fizice sau juridice, n solidar cu verificatorii proiectului, la sesizarea justificat a investitorului i/sau a beneficiarului n baza unui raport de expertiz tehnic elaborat de un expert tehnic atestat. Comisia pentru industrii i servicii

    Se introduce o prevedere nou ce vizeaz suportarea de ctre proiectant/ proiectantul general i proiectanii pe specialiti, persoane fizice sau juridice, n solidar cu verificatorii proiectului a cheltuielilor suplimentare fa de documentaia tehnico economic aprobat, generate de erorile materiale de proiectare, la sesizarea justificat a investitorului i/sau beneficiarului.

    17. 15. Articolul 24 se modific i va avea urmtorul

  • 14

    Art. 24 - Specialitii verificatori de proiecte atestai rspund n mod solidar cu proiectantul n ceea ce privete asigurarea nivelului de calitate corespunztor cerinelor eseniale proiectului. Responsabilii tehnici cu execuia atestai rspund, conform atribuiilor ce le revin, pentru realizarea nivelului de calitate corespunztor cerinelor eseniale, la lucrrile de construcii pentru care sunt angajai. Experii tehnici atestai, angajai pentru expertizarea unor proiecte, lucrri de construcii sau construcii aflate n exploatare, rspund pentru soluiile date. Obligaiile specialitilor atestai se stabilesc prin regulamente de aplicare a legii.

    cuprins: Art. 24 - (1) Specialitii verificatori de proiecte atestai rspund n mod solidar cu proiectantul n ceea ce privete asigurarea nivelului de calitate corespunztor cerinelor proiectului. (2) Responsabilii tehnici cu execuia autorizai rspund, conform atribuiilor ce le revin, pentru realizarea nivelului de calitate corespunztor cerinelor fundamentale, la lucrrile de construcii pentru care sunt angajai. (3) Experii tehnici atestai, angajai pentru expertizarea unor proiecte, lucrri de construcii sau construcii aflate n exploatare, rspund pentru soluiile date. (4) Obligaiile specialitilor atestai se stabilesc prin regulamente de aplicare a legii. (5) n cazul producerii unor evenimente deosebite din cauza unor factori naturali sau antropici, la solicitarea Inspectoratului de Stat n Construcii I.S.C., experii tehnici atestai particip la evaluarea strii tehnice a construciilor avariate n vederea stabilirii condiiilor de utilizare n continuare sau de dezafectare a acestora. Comisia pentru industrii i servicii

    Instituirea obligaiei ca experii tehnici atestai s participe, la solicitarea ISC, la evaluarea strii construciilor n cazul producerii unor evenimente deosebite.

    18.

    Art. 28 - Rspunderea pentru realizarea i meninerea, pe ntreaga durat de existen, a unor construcii de calitate corespunztoare, precum i pentru ndeplinirea obligaiilor stabilite prin procedurile i regulamentele elaborate potrivit prevederilor prezentei legi, revine factorilor care particip la conceperea,

    16. Articolul 28 se abrog. Comisia pentru industrii i servicii

    Se creeaz paralelisme n cadrul aceluiai act normativ: - art. 6 prevede: Obligaiile privind asigurarea cerinelor fundamentale prevzute la art. 5, n

  • 15

    realizarea, exploatarea i postutilizarea acestora.

    toate etapele prevzute la art. 2, revin factorilor implicai, potrivit responsabilitilor fiecruia stabilite n condiiile legii.

    19.

    17. Dup articolul 29 se introduc dou noi articole, art. 291 i art. 292 cu urmtorul cuprins: Art. 291 Proiectanii, precum i specialitii atestai tehnico-profesional sau autorizai, prevzui la art. 6, au obligaia s ncheie asigurri de rspundere civil profesional, cu valabilitate pe durata exercitrii dreptului de practic. Art. 292 Proiectanii, precum i specialitii atestai tehnico-profesional sau autorizai, prevzui la art. 6, au obligaia de a pune la dispoziia autoritilor de reglementare i/sau de control n construcii, la solicitarea acestora, documentele ntocmite n exercitarea obligaiilor ce le revin. Comisia pentru industrii i servicii

    Instituirea obligaiei ca specialitii cu activitate n construcii s ncheie asigurri de rspundere civil profesional. Instituirea obligaiei ca specialitii cu activitate n construcii s prezinte, la solicitarea autoritilor competente, a documentelor ntocmite.

    20.

    Art. 30 - Inspecia de stat n construcii, lucrri publice, urbanism i amenajarea teritoriului din cadrul Ministerului Lucrrilor Publice i Amenajrii Teritoriului i inspeciile judeene i a municipiului Bucureti n construcii, lucrri publice, urbanism i amenajarea teritoriului subordonate acesteia, precum i celelalte organisme similare cu atribuii stabilite prin dispoziii

    18. Articolul 30 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 30 Inspectoratul de Stat n Construcii I.S.C. exercit controlul statului cu privire la aplicarea unitar a prevederilor legale n domeniul calitii construciilor, n toate etapele i componentele sistemului calitii n construcii, constat contraveniile, aplic sanciunile i msurile prevzute de lege i dispune oprirea lucrrilor realizate necorespunztor. Comisia pentru industrii i servicii

    Actualizarea dispoziiilor privind exercitarea controlului statului cu privire la aplicarea unitar a prevederilor legale n domeniul calitii construciilor.

  • 16

    legale rspund de exercitarea controlului statului cu privire la aplicarea unitar a prevederilor legale n domeniul calitii construciilor, n toate etapele i componentele sistemului calitii n construcii, precum i de constatarea contraveniilor, aplicarea sanciunilor prevzute de lege i, dup caz, de oprirea lucrrilor realizate necorespunztor. Controlul de stat al calitii n construcii pentru construciile din cadrul obiectivelor cu caracter secret, stabilite prin ordine ale Ministerului Aprrii Naionale, Ministerului de Interne i Serviciului Romn de Informaii, se realizeaz de ctre organele proprii abilitate n acest scop. Organizarea i funcionarea Inspeciei de stat n construcii, lucrri publice, urbanism i amenajarea teritoriului vor fi stabilite prin hotrre a Guvernului n termen de 90 de zile de la intrarea n vigoare a prezentei legi.

    21.

    19. Dup articolul 30 se introduce un nou articol, articolul 301 cu urmtorul cuprins: Art. 301 - Prin excepie de la prevederile art. 30, Ministerul Aprrii Naionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraia Naional a Penitenciarelor, Serviciul Romn de Informaii, Serviciul de Informaii Externe, Serviciul de Telecomunicaii Speciale i Serviciul de Paz si Protecie exercit controlul statului cu privire la aplicarea unitar a prevederilor legale n domeniul calitii construciilor, n toate etapele i componentele sistemului calitii n construcii,

    Actualizarea dispoziiilor privind exercitarea controlului statului la aplicarea unitar a prevederilor legale n domeniul calitii construciilor pentru construciile din cadrul obiectivelor cu

  • 17

    constat contraveniile, aplic sanciunile prevzute de lege i, dup caz, dispun oprirea lucrrilor realizate necorespunztor, pentru construciile, amenajrile i instalaiile aferente obiectivelor militare i speciale din cadrul acestora, prin structurile proprii de control, al cror mod de organizare i funcionare se stabilesc prin ordine ale conductorilor instituiilor respective. Comisia pentru industrii i servicii

    caracter secret.

    22.

    Art. 33 - Constituie contravenie la prevederile prezentei legi urmtoarele fapte, dac nu au fost svrite n astfel de condiii nct, potrivit legii, s constituie infraciuni i se sancioneaz cu amend: I. De la 15.500.000 lei la 93.000.000 lei: a) executarea de modificri la construcie ori demolarea acesteia cu nclcarea prevederilor referitoare la autorizarea i executarea acesteia; b) neexecutarea obligaiilor privind urmrirea comportrii n timp a construciilor de complexitate i importan deosebit, referitoare la stabilitate i rezisten.

    20. Articolul 33 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 33 - n sensul prezentei legi, constituie contravenie urmtoarele fapte, dac nu au fost svrite n astfel de condiii nct, potrivit legii, s constituie infraciuni i se sancioneaz cu amend, astfel: I. De la 10.000 lei la 20.000 lei: a) executarea de modificri la construcie ori demolarea acesteia cu nclcarea prevederilor referitoare la autorizarea i executarea acesteia; b) realizarea de modificri, transformri, modernizri, consolidri fr proiect verificat de specialiti atestai conform prevederilor legale i care pot afecta cerinele fundamentale aplicabile; c) nclcarea prevederilor referitoare la cerinele fundamentale aplicabile construciilor prevzute n reglementrile tehnice n vigoare la data contractrii proiectrii i, respectiv a execuiei lucrrilor; d) realizarea de construcii fr proiecte sau pe baz de proiecte neverificate de specialiti atestai conform prevederilor legale; e) recepionarea construciei de ctre investitor cu nclcarea prevederilor legale; f) elaborarea de proiecte incomplete, care prezint

    Completarea cu noi contravenii i actualizarea nivelului amenzilor.

  • 18

    II. De la 15.500.000 lei la 77.000.000 lei: a) realizarea de construcii fr proiecte sau pe baz de proiecte neverificate de specialiti atestai conform prevederilor legale; b) neexecutarea obligaiilor privind urmrirea comportrii n timp a construciilor, a lucrrilor de ntreinere, de reparaii i de consolidri; c) realizarea de modificri, transformri, modernizri, consolidri care pot afecta cerinele eseniale, fr proiect verificat de

    soluii neconforme sau care conin neconcordane ntre diferitele seciuni ale acestora, care conduc la nerealizarea nivelului de calitate al construciilor corespunztor cerinelor fundamentale aplicabile. Odat cu constatarea contraveniei i aplicarea sanciunii, proiectantul are obligaia de a completa/reface documentaia tehnic, dup caz, pe cheltuial proprie; g) nsuirea de ctre specialiti verificatori de proiecte atestai a proiectelor incomplete, care prezint soluii neconforme sau care conin neconcordane ntre diferitele seciuni ale acestora, care conduc la nerealizarea nivelului de calitate al construciilor corespunztor cerinelor fundamentale aplicabile; h) elaborarea de expertize tehnice incomplete, care nu respect prevederile reglementrilor tehnice n vigoare la data contractrii acestora precum i stabilirea unor soluii care conduc la nclcarea prevederilor referitoare la cerinele fundamentale aplicabile; i) interzicerea sau obstrucionarea efecturii controlului calitii n construcii, neprezentarea documentelor i a actelor solicitate de persoanele cu atribuii de control i/sau de autoritile competente, conform prevederilor legale. II. De la 5.000 lei la 10.000 lei: a) neasigurarea verificrii execuiei lucrrilor de construcii prin specialiti dirigini de antier autorizai sau care dein certificate echivalente, recunoscute n condiiile legii;

  • 19

    specialiti atestai conform prevederilor legale; d) organizarea necorespunztoare i neaplicarea sistemului de conducere i de asigurare a calitii, inclusiv realizarea de construcii fr responsabili tehnici cu execuia atestai corespunztor prevederilor art. 14.

    b) organizarea necorespunztoare i neaplicarea sistemului de management al calitii, precum i realizarea de construcii fr specialiti responsabili tehnici cu execuia autorizai sau care dein certificate echivalente, recunoscute n condiiile legii; c) depirea de ctre verificatorii de proiecte atestai, experii tehnici atestai, auditorii energetici pentru cldiri atestai, responsabilii tehnici cu execuia autorizai i diriginii de antier autorizai a competenelor pe domenii, subdomenii, specialiti sau grade profesionale pentru care sunt atestai/autorizai i/sau nendeplinirea obligaiilor ce le revin potrivit reglementrilor n vigoare; d) nendeplinirea obligaiilor stabilite prin regulamentele i procedurile elaborate n aplicarea prezentei legi, privind realizarea i meninerea cerinelor fundamentale n etapele de realizare a construciilor, de exploatare i intervenii la construciile existente i n etapa de postutilizare a acestora de ctre factorii implicai, potrivit responsabilitilor fiecruia; e) nepredarea crii construciei de ctre investitor proprietarului, respectiv documentaia privind proiectarea i documentaia privind execuia, la recepia la terminarea lucrrilor, iar documentaia privind recepia i documentaia privind urmrirea comportrii n exploatare i intervenii asupra construciei, la recepia final a lucrrilor de construcii; f) neexecutarea obligaiilor privind urmrirea comportrii n exploatare a construciilor de complexitate i importan deosebit, referitoare lacerina fundamental rezisten mecanic i stabilitate; g) necompletarea i nepstrarea crii tehnice a construciei conform prevederilor legale;

  • 20

    III. De la 7.700.000 lei la 46.500.000 lei: a) elaborarea de proiecte incomplete sau coninnd neconcordane ntre diferitele seciuni ale acestora, care pot determina nerealizarea nivelului de calitate al construciilor corespunztor cerinelor eseniale, precum i nsuirea acestora de ctre specialiti verificatori de proiecte atestai; b) nclcarea prevederilor din reglementrile tehnice referitoare la cerinele eseniale ale construciei; c) recepionarea construciei cu nclcarea prevederilor legale; d) necompletarea i nepstrarea crii tehnice a construciei conform prevederilor legale; e) stabilirea, n cadrul expertizei unor proiecte de execuie sau lucrri de construcii, a unor soluii care pot determina nerealizarea

    h) neexecutarea obligaiilor privind urmrirea comportrii n exploatare a construciilor i neexecutarea, n condiiile legii, a lucrrilor de reparaii i consolidri; i) neamenajarea terenurilor ocupate temporar pentru aducerea lor la starea iniial, la terminarea lucrrilor de construcii; j) neaplicarea de ctre executant a soluiilor stabilite, n condiiile legii, de proiectant sau expert tehnic atestat, pentru rezolvarea neconformitilor, defectelor sau neconcordanelor aprute n timpul execuiei construciilor, respectiv a lucrrilor de intervenie la construciile existente. III. De la 1.500 lei la 5.000 lei: a) neprecizarea n proiect a categoriei de importan a construciei i nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calitii; b) prevederea n proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu exist agremente tehnice la lucrri la care trebuie s se asigure nivelul de calitate corespunztor cerinelor fundamentale aplicabile; c) nerespectarea prin proiecte a nivelului de calitate corespunztor cerinelor fundamentale aplicabile; d) neconvocarea factorilor care trebuie s participe la verificarea lucrrilor ajunse n faze determinante ale execuiei i neasigurarea condiiilor de verificare; e) lipsa nemotivat de la verificarea lucrrilor ajunse n faze determinante, urmare convocrii fcute de executant;

  • 21

    nivelului de calitate al construciilor corespunztor cerinelor eseniale; f) neamenajarea terenurilor ocupate temporar pentru aducerea lor la starea iniial, la terminarea lucrrilor de construcii; g) neasigurarea verificrii execuiei lucrrilor de construcii prin dirigini de specialitate sau ageni economici de consultan specializai, corespunztor prevederilor art. 21; h) interzicerea sau obstrucionarea efecturii controlului calitii n construcii, neprezentarea documentelor i a actelor solicitate de persoanele cu atribuii de control, conform prevederilor legale. IV. De la 3.000.000 lei la 12.500.000 lei: a) neprecizarea n proiect a categoriei de importan a construciei i nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calitii; b) prevederea n proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu exist agremente tehnice la lucrri la care trebuie s se asigure nivelul de calitate corespunztor cerinelor eseniale; c) nerespectarea prin proiecte a

    f) nendeplinirea obligaiei proiectantului de a stabili soluii pentru remedierea defectelor sesizate, referitoare la cerinele fundamentale aplicabile; g) nesesizarea Inspectoratului de stat n Construcii I.S.C. n cazul producerii unor accidente tehnice la construciile n execuie, precum i la cele n exploatare; h) nendeplinirea, la termenul stabilit, a msurilor cuprinse n actele de control; i) refuzul experilor tehnici atestai de participare la evaluarea strii tehnice a unor construcii avariate din cauza unor factori naturali sau antropici, la solicitarea Inspectoratului de Stat n Construcii I.S.C. Comisia pentru industrii i servicii

  • 22

    nivelului de calitate i a celorlalte clauze contractuale referitoare la cerine eseniale; d) neexecutarea obligaiilor de ntreinere i reparaii care revin proprietarilor potrivit legii i care afecteaz nivelul de calitate corespunztor cerinelor eseniale; e) neconvocarea factorilor care trebuie s participe la verificarea lucrrilor ajunse n faze determinante ale execuiei i neasigurarea condiiilor de verificare. V. De la 1.500.000 lei la 3.000.000 lei: a) lipsa nemotivat de la verificarea lucrrilor ajunse n faze determinante, urmare convocrii fcute de executant, precum i convocarea nejustificat, de ctre acesta, a factorilor interesai; b) nesolicitarea de ctre investitor sau executant a soluiilor de remediere a defectelor aprute n timpul execuiei, referitoare la cerine eseniale; c) nendeplinirea obligaiei proiectantului de a stabili soluii pentru remedierea defectelor sesizate, referitoare la cerine eseniale; d) neaplicarea de ctre executant a soluiilor stabilite de proiectant sau expert, pentru rezolvarea neconformitilor, defectelor sau neconcordanelor aprute n timpul execuiei; e) nesesizarea Inspeciei de stat n construcii, lucrri publice, urbanism i amenajarea teritoriului

  • 23

    n cazul producerii unor accidente tehnice la construciile n execuie, precum i la cele n exploatare; f) nendeplinirea, la termenul stabilit, a msurilor cuprinse n actele de control.

    23.

    21. Dup articolul 33, se introduce un nou articol, articolul 331 cu urmtorul cuprins: Art. 331 - (1) Odat cu aplicarea amenzii, de ctre persoanele cu atribuii de control din cadrul Inspectoratului de Stat n Construcii I.S.C., pentru contraveniile prevzute la art. 33, Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice poate dispune prin ordin al ministrului, ca sanciune complementar, suspendarea dreptului de practic al specialitiilor atestai care desfoar activitate n construcii, pentru o perioad cuprins ntre 6 luni i 12 luni, proporional cu nivelul amenzii aplicate i n funcie de natura i gravitatea faptei. (2) Inspectoratul de Stat n Construcii I.S.C. poate dispune ca sanciune complementar, odat cu aplicarea amenzii pentru contraveniile prevzute la art. 33, suspendarea dreptului de practic al specialitiilor autorizai care desfoar activitate n construcii pentru o perioad cuprins ntre 6 luni i 12 luni, proporional cu nivelul amenzii aplicate i n funcie de natura i gravitatea faptei, cu avizul prealabil al Ministerului Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice. Comisia pentru industrii i servicii

    Institurea posibilitii ca ISC, n funcie de competena de autorizare, s aplice specialitilor cu activiti n construcii sanciuni complentare amenzilor pentru contraveniile prevzute la art. 33.

    24.

    Art. 34 - Sanciunile contravenionale prevzute la art. 33 se aplic persoanelor juridice i fizice.

    22. Articolul 34 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 34 - (1) Sanciunile contravenionale prevzute la art. 33 se aplic att persoanelor juridice, ct i persoanelor fizice. (2) n condiiile prezentei legi contravenientul poate achita jumtate din minimul amenzii

    Introducerea unor noi dispoziii privind

  • 24

    stabilite prin procesul - verbal de contravenie, n termen de 48 de ore de la data lurii la cunotin a sanciunii contravenionale. Comisia pentru industrii i servicii

    regimul amenzilor pentru contraveniile prevzute la art. 33.

    25.

    Art. 35 - Constatarea contraveniilor prevzute la art. 33 i aplicarea sanciunilor se fac de ctre persoane cu atribuii de control din cadrul Inspeciei de stat n construcii, lucrri publice, urbanism i amenajarea teritoriului, iar n cazurile prevzute la art. 30, de ctre persoanele mputernicite de Ministerul Aprrii Naionale, Ministerul de Interne i Serviciul Romn de Informaii.

    23. Articolul 35 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 35 (1) Constatarea contraveniilor prevzute la art. 33 i aplicarea sanciunilor se fac de ctre persoane cu atribuii de control din cadrul Inspectoratului de Stat n Construcii ISC, iar n cazurile prevzute la art. 301, de ctre persoanele mputernicite de Ministerul Aprrii Naionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraia Naional a Penitenciarelor, Serviciul Romn de Informaii, Serviciul de Informaii Externe, Serviciul de Telecomunicaii Speciale si Serviciul de Paz si Protecie. (2) Dreptul de a aplica amenzile prevzute la art. 33 se prescrie n termen de 3 ani de la data svririi faptei. Comisia pentru industrii i servicii

    Actualizarea dispoziiilor privind autoritile abilitate s constate contraveniile prevzute la art. 33 i s aplice amenzile.

    26.

    Art. 36. - Contraveniilor prevzute la art. 33 le sunt aplicabile dispoziiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea i sancionarea contraveniilor.

    24. Articolul 36 se modific i va avea urmtorul cuprins: Art. 36. - Contraveniilor prevzute la art. 33 le sunt aplicabile dispoziiile Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile i completrile ulterioare.

    27.

    Art. 37 - Regulamentele i procedurile pentru clasificarea construciilor n categorii de importan i pentru componentele sistemului calitii n construcii prevzute la art. 9 se elaboreaz de Ministerul Lucrrilor Publice i Amenajrii Teritoriului, cu

    25. Articolul 37 se abrog. Comisia pentru industrii i servicii

  • 25

    consultarea organismelor cu atribuii stabilite prin dispoziii legale, n termen de 90 de zile de la data intrrii n vigoare a prezentei legi.

    28.

    Art. 38 - Regulamentele prevzute la art. 37 se aprob prin hotrri ale Guvernului. Procedurile prevzute la art. 37 i