a t stanescu coord - materiale seminar - izvoarele dreptului comercial - 2014 - nerez

1
Andreea Teodora Stănescu (coord.): Introducere în dreptul comercial – izvoarele dreptului comercial 2014/2015 1. Stabiliţi care dintre următoarele afirmaţii este adevărată: a) ca regulă, izvoarele dreptului comercial sunt reglementate prin C. com. b) spre deosebire de alte ramuri de drept, jurisprudenţa este izvor de drept comercial c) calitatea de izvor de drept, în domeniul dreptului comercial, a uzanţelor a fost afirmată, pentru prima dată, prin C. civil d) nicio variantă corectă 2. Potrivit C. civil: a) în absenţa unei legi speciale care să reglementeze o anumită problemă se aplică întotdeauna uzanţele b) uzanţele se aplică doar dacă într-o anumită materie nu există nicio reglementare c) uzanţele se aplică doar în cazul în care părţile, prin voinţa lor, stabilesc faptul că sunt de acord să li se aplice uzanţele d) nicio variantă corectă 3. În măsura în care o parte este interesată de aplicarea unei uzanţe într-un raport de drept comercial: a) este suficient să dovedească faptul că există o o practică generalizată, îndelungată, repetată şi constantă b) este suficient să dovedească faptul că se menţionează existenţa uzanţei într-o lucrare doctrinară de drept comercial c) este suficient să dovedească faptul că se menţinează existenţa uzanţei într-o culegere de practici în domeniul dreptului comercial, elaborată de un colectiv de cadre didactice. d) nicio variantă corectă 4. Stabiliţi care dintre următoarele afirmaţii este adevărată: a) analogia legii speciale este interzisă în toate situaţiile b) dispoziţiile unei legi speciale sunt întotdeauna aplicabile unei situaţii de fapt asemănătare c) analogia legii este permisă în situaţia în care nu există acte normative care să reglementeze problema d) nicio variantă corectă 5. A, persoană fizică, a avut calitatea de administrator la S D SRL timp de 10 ani. Obiectul de activitate al firmei era de prestări servicii de pază şi protecţie. În calitate de administrator, A a intrat în contact cu toţi clienţii firmei S D SRL. Aceştia îl cunoşteau şi îl asociau firmei S D SRL. La începutul anului 2012, A nu a mai dorit să fie administratorul societăţii D SRL şi a decis să demareze propria afacere. Şi-a constituit o persoană fizică autorizată având acelaşi obiect de activitate cu al firmei D SRL. Apoi a trimis tuturor clienţilor societăţii S D SRL o scrisoare de informare în legătură cu faptul că a fost înfiinţată noua formă de organizare întrucât societatea D SRL este în prag de desfiinţare. Urmare a acestor scrisori, marea majoritate a clienţilor societăţii D au încheiat contracte de prestări servici de pază şi protecţie cu A PFA. Societatea D SRL este interesată să introducă o acţiune împotriva A PFA pentru a-şi acoperi prejudiciile constând în contravaloarea contractelor pierdute. În calitate de avocat, elaboraţi o opinie legală precizând dacă există sau nu posibilitatea societăţii D SRL de a acţiona pentru acoperirea prejudiciilor constând în contravaloarea contractelor pierdute. 1

Upload: andrada-cringus

Post on 28-Sep-2015

235 views

Category:

Documents


10 download

DESCRIPTION

comercial unibuc

TRANSCRIPT

  • Andreea Teodora Stnescu (coord.): Introducere n dreptul comercial izvoarele dreptului comercial 2014/2015

    1. Stabilii care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat:a) ca regul, izvoarele dreptului comercial sunt reglementate prin C.

    com.b) spre deosebire de alte ramuri de drept, jurisprudena este izvor de

    drept comercialc) calitatea de izvor de drept, n domeniul dreptului comercial, a

    uzanelor a fost afirmat, pentru prima dat, prin C. civild) nicio variant corect

    2. Potrivit C. civil:a) n absena unei legi speciale care s reglementeze o anumit

    problem se aplic ntotdeauna uzanele b) uzanele se aplic doar dac ntr-o anumit materie nu exist nicio

    reglementarec) uzanele se aplic doar n cazul n care prile, prin voina lor,

    stabilesc faptul c sunt de acord s li se aplice uzaneled) nicio variant corect

    3. n msura n care o parte este interesat de aplicarea uneiuzane ntr-un raport de drept comercial:

    a) este suficient s dovedeasc faptul c exist o o practicgeneralizat, ndelungat, repetat i constant

    b) este suficient s dovedeasc faptul c se menioneaz existenauzanei ntr-o lucrare doctrinar de drept comercial

    c) este suficient s dovedeasc faptul c se menineaz existenauzanei ntr-o culegere de practici n domeniul dreptului comercial,elaborat de un colectiv de cadre didactice.

    d) nicio variant corect

    4. Stabilii care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat:a) analogia legii speciale este interzis n toate situaiileb) dispoziiile unei legi speciale sunt ntotdeauna aplicabile unei

    situaii de fapt asemntare c) analogia legii este permis n situaia n care nu exist acte

    normative care s reglementeze problemad) nicio variant corect

    5. A, persoan fizic, a avut calitatea de administrator la S DSRL timp de 10 ani. Obiectul de activitate al firmei era deprestri servicii de paz i protecie. n calitate de

    administrator, A a intrat n contact cu toi clienii firmei S DSRL. Acetia l cunoteau i l asociau firmei S D SRL. La nceputul anului 2012, A nu a mai dorit s fieadministratorul societii D SRL i a decis s demareze propriaafacere. i-a constituit o persoan fizic autorizat avndacelai obiect de activitate cu al firmei D SRL. Apoi a trimistuturor clienilor societii S D SRL o scrisoare de informare nlegtur cu faptul c a fost nfiinat noua form de organizarentruct societatea D SRL este n prag de desfiinare.

    Urmare a acestor scrisori, marea majoritate a clienilorsocietii D au ncheiat contracte de prestri servici de paz iprotecie cu A PFA.

    Societatea D SRL este interesat s introduc o aciunempotriva A PFA pentru a-i acoperi prejudiciile constnd ncontravaloarea contractelor pierdute.

    n calitate de avocat, elaborai o opinie legal preciznd dacexist sau nu posibilitatea societii D SRL de a aciona pentruacoperirea prejudiciilor constnd n contravaloareacontractelor pierdute.

    1