95129772 politica de distribuire a dividentelor (2)

39
UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” SIBIU FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE Politica de distribuire a dividentelor

Upload: cristina-maria-denesan

Post on 17-Sep-2015

49 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

aNALIZA POLITICII

TRANSCRIPT

Politica de Distribuire a Dividentelor

UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA SIBIUFACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE Politica de distribuire a dividentelor Studenti: Denean Cristina-Maria

Gligor Vasile AN I Master : B 8SIBIU 2015Cuprins

Capitolul I. Esenta politicii de divident

1.1. Concept de politica de divident

1.2. Continutul politicii de dividend

1.3. Forme si proceduri de plataa dividentelor

1.4. Teoriile politicii de dividende

1.5.Teorii privind politica de dividend 1.6.Factorii care influenteaza politica de dividende. Formele dividendelor

Capitolul II . Distribuirea dividendelor si modalitati de repartizare ale acestora.2.1.Efectul politicii de dividend asupra valorii firmei .2.2 Implicatii fiscale ale deciziei privind distribuirea profitului pe destinatii .

III.Politica de dividend la Transelectrica si IV.Concluzii

Biliografie

CAPITOLUL I: ESENA POLITICII DE DIVIDEND

1.1. CONCEPT DE POLITIC DE DIVIDEND

n cea mai simpl formulare, dividendul reprezint remuneraia ce revine unei aciuni n decurs de un an i este singura form de participare a acionarilor la mprirea profiturilor ntreprinderii. Prin politica de dividend se ntelege hotrrea adunrii generale a acionarilor (consiliului de administraie) privind distribuirea profitului net ntre plata dividendelor i finanarea viitoare a ntreprinderii. Profiturile acumulate reprezint una dintre cele mai semnificative surse de finanare a creterii corporaionale, iar dividendele constituie fluxurile de numerar datorate acionarilor. O cretere a proporiei profiturilor distribuite sub form de dividende va rezulta n scderea profiturilor acumulate pentru anul respectiv , dei sumele disponibile pentru investiii vor fi mai mici.

Politica de distribuire a dividendelor influeniaz imaginea ntreprinderii i politica sa de finanare. Neplata dividendelor afecteaz grav preul de pia al acionarilor i, corespunztor, al valorii ntreprinderii, precum i posibilitatea ncheierii cu succes a vreunei poteniale emisiuni de aciuni. n principiu, orice deintor de aciuni are dreptul de a primi dividend din partea societii, dar aceasta este autorizat s repartizeze dividende cu respectarea a dou condiii :

s dispun de suficient profit, astfel ca distribuirea de dividende s nu afecteze substana societii, adic s nu micoreze capitalizarea bursier permanent a societii. Suma dividendelor s nu depesc totalul profitului afectat acestei destinaii;

distribuirea de dividende s nu afecteze lichiditatea financiar a societii comerciale, pentru a nu pune n pericol sigurana creditorilor si ale cror creane devin scadente.

1.2 Continutul politicii de dividend

Politica de dividend reprezinta ansamblul deciziilor si tehnicilor folosite pentru determinarea nivelului dividendelor ce pot fi distribuite actionarilor. Ea determina impartirea profiturilor obtinute in plati catre actionari si fonduri retinute pentru a fi reinvestite in afaceri. Profiturile obtinute reprezinta una din cele mai semnificative surse de finantare a cresterii intreprinderilor.

In cadrul politicii de dividend se pune problema de a opta intre distribuirea dividendelor sau reinvestirea unei parti cat mai mari din profit, de catre firma respective. Atat cresterea si dezvoltarea intreprinderii pe baza de profit, cat si dividendele, sunt in egala masura deziderabile, cele doua se pot afla si in contradictie. Astfel, distribuirea dividendelor priveaza intreprinderea de lichiditati, dar asigura un venit actionarilor, determinand cresterea randamentului la plasamentul financiar initial.

O abordare mai rezonabila este aceea ca firma sa isi determine bugetul de investitii inainte. Astfel, decizia cu privire la dividende va avea un impact asupra noilor fonduri din exterior care trebuie obtinute. O rata mai mare a dividendelor inseamna o rata mai mica a profiturilor acumulate si deci trebuie sa se apeleze in masura mai mare la noi fonduri din exterior pentru finantarea proiectelor de investitii. In analiza politicii de dividend se urmaresc doi indicatori :

Rata de distribuire, respective, raportul dintre dividende si profitul net;

Ratad =dividende/profit net

Rata de crestere a dividendului, respective raportul dintre dividende si numarul de actiuni;

Rata crestere=dividende/nr.actiunii

Fluxurile de numerar catre actionari, mai mari ca urmare a stabilirii unei rate mai mari a dividendelor , vor duce in acelasi timp la o rata scazuta , atat a profiturilor cat si a dividendelor viitoare. Astfel, politica de dividende are doua efecte contradictorii.

Politica optima de dividende penrtu o firma gaseste echilibrul intre dividendele curente de platit si rata cresterii viitoare, astfel incat pretul actiunilor firmei sa fie maxim.

In materie de dividende, conducatorii unei intreprinderi au totdeauna un obiectiv exprimat in functie de rata de distribuire. Ei isi fixeaza ca obiectiv, sa distribuie un anumit procent(35%-45%) din profitul intreprinderii, incercand sa atenueze cat se poate de mult, fluctuatiile dividendului unitar in cazul variatiilor sensibile ale profitului, de la o perioada la alta.

O politica de distribuire este considerata scazuta, daca rata de distribuire nu depaseste 20% din profitul net, iar de la 60% in sus, politica de distribuire este considerata ca fiind puternica.

Daca intreprinderea ia decizia de a spori rata de distribuire, ea va recurge la noi resurse externe, astfel:

-face apel la actionarii sai, preluand ceea ce a distribuit initial, dar valoarea financiara de ansamblu a capitalului propriu ramane nemodificata;in fond, daca intreprinderea distrubuie mai mult, valoarea va fi mai scazuta si actionarul va dispune de mijloace lichide mai inseminate. Daca intreprinderea distribuie mai putin, valoarea va fi mai mare, iar actionarul va avea mijloace lichide mai reduse.

- recurge la credite, avand ca efect cresterea mai redusa a fondurilor proprii si sporirea riscului de piata.

Gradul de distribuire a profitului nu modifica patrimonial actionarului, dar din punct de vedere tehnic se constata o dependenta intre profitul distribuit si cursul bursier. Cu cat partea din profitul distribuit este mai mare, cu atat cursul bursier este mai volatil.

Din punct de vedere al actionarilor, politica de dividend pune in evidenta doua aspecte/carecteristici:

a) stabilirea dividentelor;

b) credibilitatea politicii de dividend, in general.

a) in legatura cu primul aspect, se porneste de la importanta analizei volumului dividentelor distribuite in anii anteriori, in vederea asigurarii stabilitatii sumei dividentelor. Politica de dividend practicata anterior de o intreprindere influenteaza nivelul dividentelor sperat de catre actionari, acesta la randul sau, exercitand un impact direct asupra cursului actiunilor.

Investitorii care doresc sa cunoasca politica de dividend a unei societati comerciale, incep prin a studia evolutia anterioara. Astfel, o intreprindere care in cursul unor perioade dificile nu a incetat sa distribuie cu regularitate dividente, va fi favorizata in raport cu firma care suspenda distribuirea dividentelor in anumite perioade. Distribuirea constanta de dividente conduce la cresterea increderii publicului fata de firma si sporirea valorii de piata a acesteia.

De aici decurge necesitatea fundamentarii obiective a politicii de dividend, pornind de la consideratiile urmatoare:

in cazul in care cresterea profitului are un character regular, politica de dividend pierde din importanta sa si intreprinderea poate, fara a risca, sa reduca rata de distribuire;

dacaprofitul are un character ciclic, ca urmare a profitului sezonier al activitatii, este important sa se pastreze regularitatea distribuirii dividentelor; acestea contribuie la pastrarea succesiunii fazelor de crestere in cazul distribuirii;

un dividend variabil nu aduce nici o informatie investitorului potential, dar ii poate sugera ca societatea se caracterizeaza prin incoerenta in politica de dezvoltare a activitatii de baza. O asemenea politica de dividend nu poate exercita o influenta benefica asupra cursului bursier.

b) O politica de dividend trebuie sa fie credibila si coerenta fata de profiturile obtinute de intreprindere. Orice politica de dividend, chiar daca are un character rugulat, nu poate avea efecte favorabile pe termen lung, decat daca este compatibila cu politica de repartizare a profitului.

Pentru o intreprindere, distribuirea unei parti de profit sub forma de dividente sau nedistribuirea profitului, va determina cresterea activului net si implicit a valorii intreprinderii.

Reinvestirea unei parti semnificative din profitul net conduce la cresterea autonomiei financiare, la diminuarea riscului financiar. Spre deosebire, o intreprindere care distribuie o parte redusa de profit, va inregistra o crestere a cursului actiunilor sale, dar isi va selecta actionarii.

1.3. FORME I PROCEDURI DE PLAT A DIVIDENDELOR

Dividendele sunt pltite n corespundere cu deciziile luate de adunarea acionarilor i n mod normal, trimestrial, i, dac condiiile o permit, ele cresc o dat pe an. Procedeul efectiv de plat a dividendelor este urmtorul: data declarrii, data nregistrrii acionarilor, data ex-dividend, data efecturii plii.

Plata dividendelor poate avea drept surs, fie profitul care nu se reinvestete, fie o finanare adiional cum ar fi un credit bancar obinut n condiii avantajoase sau o emisiune de aciuni. n primul caz, dividendul apare ca un rezultat al politicii reziduale de determinare a dividendelor, ntruct este vorba de beneficiul care rmne dup satisfacerea celorlalte destinaii.

Dividendele distribuite de ctre societile comerciale pe aciuni pot mbrca trei forme :

n bani este cea mai rspndit form de plat. Aceast form este convenabil att pentru societatea comercial (rapiditate, costuri reduse) dar presupune, inevitabil, apariia unor fluxuri financiare negative. n consecin, societatea va aplica aceast form de dividend cu condiia de a nu micora prea mult volumul lichiditii, pentru a nu pune n pericol situaia creditorilor. Atunci cnd se acord dividende n numerar, exist dou tipuri de efecte:

1. un efect direct, care presupune c dup acordarea dividendelor preul pe aciune scade cu valoarea dividendului pe aciune (dup data de nregistrare cumprtorii nu mai beneficiaz de dividende).

2. un efect indirect, mai redus i mult mai greu de cuantificat: acordarea de dividende n numerar nseamn sume de bani care ies din firm i care nu pot fi folosite pentru investiii, dezvoltarea afacerii etc.

n aciuni este o practic a societii comerciale care dorete s-i protejeze lichiditile sau nu dispun realmente de astfel de lichiditi pentru a face plata n bani. n astfel de situaii se emit noi aciuni, distribuindu-se fiecrui acionar corespunztor volumului dividendelor datorate. Aciunile noi sunt de aceeai categorie cu cele vechi, pe care acionarii le deineau i pn atunci. Acionarii care primesc aciuni n loc de dividend le pot pstra sau le pot vinde la burs, procurndu-i astfel lichiditile de care au nevoie. Deci, plata dividendelor n aciuni este o metod avantajoas pentru c societatea reduce fluxurile negative, i conserv lichiditile existente i, totodata, se obine i o cretere a capitalului social. Sub aspect contabil operaiunea se deruleaz astfel :

Beneficiile libere nerepartizate = Dividende de plat n aciuni

Dividendele de plat n aciuni = Capital social (aciuni emise i vrsate)

n natur este o form mai rar ntlnit, se aplic cu acordul acionarilor i numai n cazurile cnd societile comerciale produc i desfac mrfuri de interes pentru acionarii proprii, cum ar fi combustibilii, cherestea, materiale de construcie etc. Avantajul pentru societatea comercial : nu-i micoreaz lichiditile i realizeaz, concomitent, o cretere corespunztoare a cifrei de afaceri. Pentru acionari avantajele constau n acoperirea unor nevoi de consum individual sau gospodresc la preuri avantajoase, care nu includ rabatul comercial.

Conform legii cu privire la Societatea pe Aciuni, decizia cu privire la plata dividendelor intermediare se ia de consiliul societii, iar hotrrea cu privire la plata dividendelor anuale se ia de adunarea general a acionarilor, la propunerea consiliului societii.

n hotrrea cu privire la plata dividendelor se va indica:

1. data la care este ntocmit lista acionarilor care au dreptul s primeasc dividende;2. cuantumul dividendelor pe o aciune de fiecare clas aflat n circulaie;

3. forma i termenul de plat a dividendelor.

Pentru fiecare plat a dividendelor, consiliul societii asigur ntocmirea listei acionarilor care au dreptul s primeasc dividende.

Reinvestirea dividendelor n aciuni planurile de reinvestire au permis acionarilor s reinvesteasc toate dividendele primite de la o companie, n aciuni ale aceleiai companii. Un astfel de plan permite unei firme s i menin politica de dividende oferind n acelai timp acionarilor posibilitatea s i mreasc investiiile n corporaia respectiv. Exist 2 tipuri de baz de planuri de reinvestire a dividendelor:

planuri care implic numai aciuni deja existente, emise anterior;

planuri care implic aciuni nou emise.

O decizie important pe care poate s ia firma este aceea a utilizrii fondurilor sale pentru rscumprarea aciunilor emise. n loc s plteasc dividende n numerar, firma poate s orienteze surplusul de numerar spre rscumprarea aciunilor proprii.

Rscumprarea aciunilor este atunci cnd o firm cumpr o parte din aciunile sale de pe pia. Motivele sunt urmtoarele:

ncercarea de a consolida controlul n minile echipei manageriale, pentru a evita o preluare neateptat;

firma dispune de exces de numerar, echipa managerial consider c aciunile companiei sunt subevaluate.

Pentru rscumprarea aciunilor se folosesc trei metode:

1. Oferta public este un anun public fcut de firm ctre toi acionarii care vor s vnd un anumit numr de aciuni la un anumit pre, ntr-un interval de timp specificat. Fiecare acionar poate s decid dac preul oferit de ctre firm n perioada de rscumprare este mai bun dect preul aciunii din momentul situat dup expirarea ofertei. Dac sunt oferite mai multe aciuni spre vnzare dect exist intenia de rscumprare, conducerea poate alege pentru rscumprare toate aciunile sau un pro-rata din cele oferite de fiecare acionar;

2. Rscumprarea open-market (la burs) are loc cnd firma acioneaz prin intermediul unui broker, cumprnd aciuni de pe piaa secundar ca orice investitor. Intenia angajrii firmei n rscumprarea open-market este, n mod obinuit, anunat dinainte, dei suma exact a valorii aciunilor rscumprate la data real a tranzaciei nu este cunoscut;

3. Rscumprarea disproporional are loc cnd firma rscumpr aciunile de la un anumit acionar sau grup de acionari. Acest tip de rscumprare poate fi folosit la cumprarea ntregii cantiti importante de aciuni deinut de un grup de acionari, fiecare avnd ns puine aciuni.

.

Politica dividendelor reziduale

Politica dividendelor este mult mai influenat de oportunitile de investiii i de disponibilitatea de fonduri cu care sa finaneze proiectele de investiii. Acest fapt a dus la dezvoltarea unei politici de dividende reziduale , care declar ca o firm trebuie s urmeze urmtorii patru pai pentru a decide proporia distribuit sub form de dividende:

a) determinarea bugetului optim de investiii,

b) determinare capitalului propriu pentru finanarea acestui buget,

c) utilizarea profiturilor acumulate in cadru componentei capitalului propriu, pe ct posibil, i

d) plata de dividende numai dac profiturile disponibile sunt mai mari dect cele necesare fondurilor pentru bugetele de investiii.

Baza de la care se pornete aceast teorie este aceea c investitorii prefer ca firma s rein i s reinvesteasc mai degrab dect s le distribuie sub form de dividende, dac rata de rentabilitate pe care firma o poate obine prin reinvestirea profiturilor este mai mare dect rata de rentabilitate pe care investitorii o pot obine pentru alte investiii cu grad comparabil de risc.

Cele mai multe firme au o anumit structur obiectiv a capitalului care cere cel puin o mic proporie de capital mprumutat, astfel nct finanarea noilor proiecte este realizat parial cu capital mprumutat i parial cu capital propriu. Costul componentei de capital mprumutat este diferit, i, n general mai sczut dect costul capitalului propriu, astfel nct cele dou forme de capital trebuie combinate pentru a afla costul mediu ponderat al capitalului. Atata vreme cat firma i finaneaz proiectele de investiii utiliznd proporii optime de capital propriu i capital mprumutat, i ct intenioneaz s utilizeze numai capital propriu generat pe plan intern, costul marginal al fiecrui dolar de capital va fi minim.

Dividende constante sau progresiv cresctoare

n trecut, multe firme stabileau dividendul ca o sum de dolari pe aciune, meninnd dup aceea aceast sum, i crescnd valoarea dividendului anual numai dac era clar c viitoarele profituri vor fi suficiente pentru a permite ca noul dividend s fie meninut.

Timp de cteva decade , pn la jumtatea anilor 1980, inflaia a avut tendina s mreasc valoarea profiturilor, astfel c multe firme ar fi urmat politica dividendelor stabile, au trecut la ceea ce s- a numit politica dividendelor cu rat de cretere stabil. Conform acestei politici, firma stabilete o anumit rat de cretere a dividendelor, i ncearc s creasc dividendele cu acest proces, n fiecare an. Desigur, dac aceast politic va fi fezabil, profiturile trebuie s creasc cu aproximativ aceeai rat, o astfel de politic ofer investitorilor un venit stabil.

Proporie constant a dividendelorAr fi posibil ca o firm s urmeze o politic de dividende care s se caracterizeze printr-o proporie constant din profituri distribuit sub form de dividende. Totui, deoarece profiturile vor fluctua n mod sigur, aceast politic va nsemna , desigur, c i suma n dolari a dividendelor va varia.

Dividend regulat de valoare sczut plus surplusuri

Un copromis ntre plata unui dividend stabil(sau cu rat de cretere stabil) i o proporie constant din profit distribuit sub form de dividende este reprezentat de plata unui dividend regulat de valoare sczut plus surplusuri.

O astfel de politic ofer firmei flexibilitate, iar investitori, la rndul lor, pot s se bazeze cel puin pe ncasarea unei sume minime din dividende. Directorii firmei pot stabili un dividend regulat de valoare relativ sczut destul de sczut astfel nct s poat fi meninut chiar i n anii cu profituri mici sau n anii cnd este nevoie de sume considerabile de profituri acumulate i apoi s suplimenteze ceast sum cu un extra- dividend, n anii n care exist disponibile fonduri n exces. Denumind dividendul suplimentar ca surplus, compania i informeaz acionarii c aceast sum nu este permanent. Dac profiturile i fluxurile de numerar ale firmei au un grad mare de volatilitate, aceast politic se poate dovedi cea mai bun alegere. ns, dac compania pltete un extra- dividend an dup an , atunci plata acestuia ajunge s devin o obinuin pentru investitori.

1.5.TEORII PRIVIND POLITICA DE DIVIDENDPe parcursul mai multor ani, cercetrile au condus la formularea urmtoarelor teorii referitoare la politica de dividend:

1.3.1. Teoria neutralitii politicii de dividend A fost demonstrat de ctre F. Modigliani i M.Miller n 1961. n cadrul acestei teorii s-a susinut ideea c politica de dividend nu are efect asupra preului pe pia al aciunilor firmei, nici asupra costului capitalului. Se consider c n ipoteza de pia perfet, politica de dividend nu este altceva dect o politic de finanare, adic o alegere ntre finanarea din surse proprii interne (reinvestirea profitului net) i finanarea din surse proprii externe (aporturi noi la capitalul social). Dup cercettorii economiti valoarea unei firme este determinat numai de puterea sa de ctig i de gradul de risc al afacerilor, adic depinde numai de venitul general de activele acestuia, i nu de felul n care acest venit este repartizat.

Ideea de baz a acestei teorii este c n absena costurilor de emisiune a aciunilor noi i existenei unui mediu economic cert, valoarea ntreprinderii este independent (neutr), n raport cu politica de dividend i depinde doar de politica sa de investire i de rata de rentabilitate economic. n concluzie nu exist nici o politic optim de dividend orice politic de dividend este la fel de bun ca oricare alta.

Dezavantajele acestei teorii sunt legate de faptul c cercetrile au fost efectuate n baza unor ipoteze care nu sunt valabile n practic, precum : nu exist impozitul pe venitul corporaiei sau personal, nu exist costuri de emisiune, investitorii i managerii au la dispoziie aceleai informaii asupra perspectivelor firmei, politica de stabilire a bugetului de investiii este independent de politica de dividende.

1.3.2. Teoria necesitii de distribuire a dividendelor,ca factor de cretere a valorii ntreprinderii Are la baz modelul cercettorilor M.Gordon, E.Shapiro i J.Lintner, care propun ca ipotez distribuirea dividendelor, cresctoare an de an, ntr-o rat constant, g, mai mic dect rata de randament (ka) a dividendelor viitoare. Pa=DIV1/ka-g

Cu ct dividendele i rata lor anual de cretere sunt mai mari, cu att valoarea aciunilor ntreprinderii va fi mai mare. Este o concluzie simplist, dar care fundamenteaz anticiprile mai multor analiti financiari privind evoluia cursului aciunilor la burs. Se reine ipoteza g r ar conduce la un P0 , ceea ce este absurd n plan economic.

Acest model presupune urmtoarele ipoteze:

Piaa concurenial perfect;

Politica firmei este de a reine n fiecare an o rat constant din profitul net obinut pentru a reinvestit;

Finanarea firmei se face 100% din capitalurile proprii;

Nu ine cont de amortizrile i provizioanele calculate, care mpreun cu profitul net reinvestit reprezint surse de autofinanare;

Absena mprumuturilor pentru finanarea viitoare a firmei;

Calculnd rata net de rentabilitate economic a firmei care exprim capacitatea activului economic efectiv investit (imobilizri + necesar de fond de rulment) de a degaja un profit (net de impozit = profit de exploatare impozitul) atunci, aceasta este egal cu rata rentabilitii financiare a firmei;

Deoarece valoarea unei aciuni este definit doar de o singur variabil explicit (dividendul), orice eroare de estimare a dividendului conduce la o deformare accentuat a valorii aciunii.

Politica privind dividendele este influenat de urmtoarele categorii de factori:

1. Restriciile impuse de lege plile de dividende sunt reglementate n multe ri nu numai din perspectiv fiscal, ci i n privina unor restricii impuse privitoare la plata lor. Cele mai importante restricii sunt:

Capitalul firmei nu poate fi folosit pentru a face pli de dividende. Aceasta impune ca plile s se fac numai din profitul efectiv realizat de firm, fr a folosi la plata dividendelor valoarea unui profit viitor probabil;

Dividendele trebuie pltite acionarilor din profiturile nete trecute i prezente. Nu poate fi vorba de avans de dividende sau dividende n avans;

Nu poate fi pltite dividende cnd firma este insolvabil.

2. Constrngerile fiscale n timp ce restriciile impuse de lege tind s ncurajeze firmele s-i rein propriile profituri, fiscalitatea poate avea un efect opus. Firma nu are interes s rein profiturile pentru o cretere viitoare n vederea producerii de profit suplimentar care va fi impozitat la o rat mai mare dect sunt impozitate plile de dividende.

3. Acordurile restrictive au un impact asupra politicii privind dividendele dect chiar restriciile impuse de lege. Aceste acorduri sunt incluse n contractele de mprumut obligatar, mprumuturi pe termen lung sau pe termen scurt, de leasing i cele pentru emiterea de aciuni prefereniale.

4. Situaia financiar a firmei atunci cnd o firm se mprumut la banc cu sume mari pe termen mediu sau lung ori emite obligaiuni pe pia, ea se confrunt cu o restricie constnd n faptul c dividendele vor fi pltite numai dup satisfacerea obligaiunilor fa de debitori. Multe contracte de mprumut stipuleaz chiar faptul c dividendele pot fi pltite numai cnd exist un indice de protecie cert, cum ar fi indicele lichiditii curente care trebuie s ating un anumit nivel sub care nu trebuie s cad. Plata dividendelor trebuie fcut, decele mai multe ori, n numerar, ceea ce poate pune problema lichiditii pentru firmele cu probleme n acest domeniu. Astfel, este posibil ca o firm s fie profitabil, dar s nu aib mijloace pentru a efectua plata n numerar a dividendelor din caza problemelor lichiditii.

5. Preferinele investitorilor cnd proprietarii unei firme sunt diveri, conducerea trebuie s ia n considerare la stabilirea politicii privind dividendele factori de genul: oportunitile de investiii, nevoile de fonduri n numerar, accesul la piele financiare i ali factori care pot influena aceast decizie.

6. Protecia mpotriva dilurii capitalului dac firma adopt o politic de plat a unei mari pri din profiturile sale anuale ca dividende, ea poate s fie nevoit s vnd din cnd n cnd noi aciuni comune pentru creterea capitalului propriu necesar finanrii unor proiecte potenial profitabile. Dac acionarii existeni nu vor sau nu pot cumpra partea proporional ce le revine din noua emisiune, interesul controlului n firm este diluat.Capitolul III- Politica de distribuire a dividendelor la SC Transelectrica SA Structura Contului de profit si pierdere a companiei Transelectrica SA este prezentat n tabelul de mai jos, comparnd veniturile pe ultimii trei ani. Dup cum se poate observa din tabelul de mai jos n anul 2013 veniturile totale au sczut fa de anul 2012 cu 10,5%, n timp ce n anul 2014 au crescut cu 12,24%. Dac e s ne referim la cheltuielile totale acestea au sczut cu 17,61% n anul 2013 fa de anul 2012, iar n anul 2014 au crescut cu 5% fa de anul 2014 .Tabelul nr. 1 Situaia financiar a firmei SC TRANSELECTRICA SA 201420132012

Active imobilizate - Total3.461.692.928,003.660.709.888,003.769.951.149,00

Active circulante - Total1.976.980.224,001.488.632.064,001.179.406.240,00

Stocuri35.680.520,0036.978.576,0040.076.069,00

Creante - Total1.076.062.080,00850.954.752,00843.848.792,00

Casa si conturi la banci228.251.280,00278.324.768,00253.983.042,00

Investitii pe termen scurt636.986.304,00322.374.016,0041.498.337,00

Cheltuieli in avans2.713.092,003.361.902,007.235.604,00

Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de un an - Total1.196.488.064,00978.384.640,001.001.077.977,00

Datorii institutii credit (pana la un an)167.572.784,00160.711.840,00166.385.509,00

Datorii comerciale - furnizori (pana la un an)613.895.936,00652.632.960,00654.443.562,00

Active circulante/datorii curente nete780.649.408,00510.090.816,00181.082.664,00

Total active minus datorii curente4.242.342.400,004.170.800.640,003.951.033.813,00

Datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an - Total792.043.648,00951.368.256,00954.626.559,00

Datorii institutii credit (mai mare de un an)592.043.648,00751.063.296,00890.075.121,00

Venituri in avans585.837.632,00571.313.216,00543.331.938,00

Capital subscris varsat733.031.424,00733.031.424,00733.031.420,00

Capitaluri proprii - Total2.792.601.600,002.598.712.832,002.430.055.959,00

Datorii - Total

Cifra de afaceri neta2.766.521.856,002.421.639.936,002.726.883.053,00

Venituri din exploatare - Total2.817.460.224,002.473.151.232,002.771.236.146,00

Cheltuieli din exploatare - Total2.377.158.400,002.224.128.768,002.688.289.312,00

Rezultat din exploatare440.301.728,00249.022.368,0082.946.834,00

Venituri din dobanzi16.121.942,006.173.376,006.032.732,00

Venituri financiare - Total57.148.116,0087.815.168,0093.169.734,00

Cheltuieli privind dobanzile36.833.456,0026.665.504,0031.449.873,00

Cheltuieli financiare - Total65.643.744,0097.085.768,00129.072.568,00

Rezultat financiar-8.495.630,00-9.270.601,00-35.902.834,00

Venituri totale2.874.608.128,002.560.966.400,002.864.405.880,00

Cheltuieli totale2.442.802.176,002.321.214.720,002.817.361.880,00

Rezultat brut431.806.080,00239.751.776,0047.044.000,00

Rezultat net357.616.480,00200.927.856,0034.487.968,00

Nr. mediu salariati2.180,002.180,002.200,00

Repartizarea profitului netCNTEE Transelectrica SA plateste dividende din cadrul profitului net de repartizat aferent anului financiar precedent si a oricaror rezerve de distribuit numai dupa ce rezultatele financiare anuale sunt aprobate de catre AGA.Plata dividendelor se face in conformitate cuprocedura de plata. n tabelul de mai jos este evideniat dividendul pltit de Transelectrica n perioada 2006-2014 precum i data la care se face plata.

Tabelul nr.2

AnDividend pe actiune (lei,brut)Data InregistrareData ex-dividendData plata

20142.803308 iunie 201505 iunie 201529 iunie 2015

20132,22819 mai 201415 mai 201426 iun 2014

20120,40422 mai 201320 mai 201326 iun 2013

20111,10015 mai 201211 mai 201220-Aug-12

20100,11616 mai 201112 mai 201122-Aug-11

20090,05017 mai 201013 mai 201016-Aug-10

20080,30018 mai 200914 mai 200917-Aug-09

20070,36015 mai 200813 mai 200825 iun 2008

20061,47014 mai 200710 mai 200725-Aug-07

Figura nr. 1- Evoluia dividendului brut pltit de Transelectrica n perioada 2006-2014

Sursa: date prelucrate de autor cu ajutorul celor existente pe site-ul http://www.transelectrica.roDup cum se poate observa din grafic cele mai mari dividende sunt pltite n anii 2006, 2013 i 2014.

n tabelul urmator este prezentat o evoluie cronologic a nivelului dividendelor de distribuit i a valorii dividendului net per aciune ncasat de acionarii .Tabelul nr.3INDICATOR20142013201220112010

Dividende de distribuit brut (mil lei)20549069816331940029614469806334568503164

Dividend brut/aciune (lei)2,80332,2280,4041,1000,116

Dividend net/aciune (lei)2,35471,87150,33930,9240,097

Dup cum se observ din tabelul de mai sus valoarea cea mai mare a dividendelor a fost pltit n anul 2014, precum i n anul 2013. Aceast cretere a fost posibil datorit ndeplinirii prevederilor din bugetul de venituri i cheltuieli al Transelectrica.n tabelul de mai jos este prezentat evoluia indicatorului rata de distribuie a dividendelor pentru perioada 2014_2010. Acest indicator arat ponderea din profitul net ce a fost alocat pentru a fi distribuit ca dividende.2014 2013201220112010

Rezultatul net-mld.lei357.616.480,00200.927.856,0034.487.968,00 90.913.3169.557.424,00

Dividentebrute-mld.lei20549069816331940029614469806334568503164

Rata de distributie a dividentelor- %57,50%81,28%85,86%88,69%88,96%

Figura nr. 2- Rata de distributie a dividentelor

Sursa: Date prelucrate de autorBIBLIOGRAFIE

Onofrei Mihaela, Finantele Intreprinderii , ed. Economica, Bucuresti, 2003; Halpern P,s.a,- Finante Manageriale, ed. Economica, Bucuresti, 1998; Dragota, Victor- Politica de dividend, ed.Allbeck, Bucuresti ,2005; I.Stancu, Finane, Editura economic, Bucureti 1996. Pag. 265-272;

I.Purcaru, Matematici financiare, Ed. Economic, Bucureti 1992, pag. 374-382;

M. Toma, F. Alexandru, Finane i gestiune financiar a ntreprinderii, Ed. Economic, Bucureti 1998, pag. 114-131.

_1368985892.unknown

_1368985894.unknown

_1368985896.unknown

_1368985897.unknown

_1368985898.unknown

_1368985895.unknown

_1368985893.unknown

_1368985890.unknown

_1368985891.unknown

_1368985889.unknown