43586838 proiect excel

Upload: kilarosu-echo

Post on 03-Apr-2018

217 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    1/10

    Proiect Excel

    Planificator pentru bugetul familial

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    2/10

    Cuprins

    Prezentare generala a programului de calcultabelar Excel

    Pag 3

    Planificator pentru bugetul familial Pag 5

    Realizarea planificatorului pentru bugetul familial Pag 6

    Concluzii Pag 9

    Bibliografie Pag 10

    2

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    3/10

    Prezentare generala a programului de calcul tabelar Excel

    Excel este un program de calcul tabelar. O foaie de calcul este unplan dreptunghiular impartit in celule generate de intersectia randurilor,care sunt marcate prin numere, cu coloanele, marcate prin litere. O celulpoate fi etichetat A10 sau G25, de exemplu. Dup ce ajunge la coloana Z,coloana nume ncepe cu AA, AB, etc

    Fisierul de lucru Excel se numeste registru, fiecare registru putandsa cuprinda mai multe foi de calcul.

    Foarte greu vei rmne fr spaiu, folosind acest program. Fiecare

    foaie de lucru Excel 2003 conine 65536 rnduri i 256 coloane, cu untotal de 16777216 de milioane de celule cu totul. Excel 2007 chiardepete aceste limite, cu 16384 de coloane i de un milion rnduri.Spune-mi ct de multe celule, vin in total ?

    Tastarea n celule : dac deschidei o foaie de lucru i facei clic pe ocelul, vei observa un contur negru al celulei. Aceast contur, celulapointer, semnific activarea celulelor.

    In celule se poate scrie text , numere, tip de date, formule sau alte

    formate de date. Avei posibilitatea s formatai continutul celulele ca inMicrosoft Word, de exemplu, luarea unei intrri bold, italic, sau subliniata.Avei posibilitatea de a modifica fontul textului sau dimensiunea fontului,sau chiar modul dumneavoastra de intrare n celul. De asemenea, puteischimba att culoarea textului cat i de culoarea celulelor.

    Excel permite realizarea pe baza datelor introduse in celule decalcule prin utilizarea de formule definite de utilizator sau de functii inclusein cadrul programului.

    Excel permite realizarea asupra datelor introduse sau obtinute prinprelucrari a operatiilor de ordonare sau de filtrare. Prin ordonare suntafisate datele in mod crescator sau descrescator iar prin filtrare suntafisate datele care indeplinesc anumite criterii ( spre exemplu, dintr-o listacu nume de persoane se aleg decat cei care ii cheama POPESCU.

    Pe baza datelor din foile de calcul pot fi generate grafice foartediferite, care sa evidentieze evolutia fenomenelor reflectate in respectivelefoi de calcul.

    Interfata Excel este in anumite parti comuna cu interfata celorlalteaplicatii din Microsoft Office , o buna parte din operatiile realizate deutilizator fiind commune.

    Daca aplicatia este instalata in limba romana, meniul ajutor ne pune

    3

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    4/10

    la dispozitie un adevarat manual Excel care ne ajuta sa realizam operatiipe care poate nu le stapanim indeajuns de bine.

    Unul dintre elementele de baza care ne ajuta sa stapanim Excel esteintelegerea corecta a referintelor. Referintele reprezinta modul de definirea continutului celulelor care se folosesc in cadrul unor formule sau functii.

    Referintele sunt de trei tipuri: referinte relative, referinte absolute sireferinte mixte

    Referintele relative sunt de forma umatoare: A7 pentrucelula A7

    Referintele absolute sunt astfel: $A$7 pentru datele dincelula A7

    Referintele mixte arata asa : A$7 / $A7 pentru datele dincelula A7

    Folosirea referintelor de diferite tipuri in cadrul formulelor depindede formulele de calcul care se compun si de modul in care trebuie saprovina datele in cadrul acestor formule.

    4

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    5/10

    Planificator pentru bugetul familial

    Bugetul unei familii este deosebit de important, lucru pe care l-amdescoperit bineinteles dupa ce m-am casatorit si cau atat mai mult dupace a aparut pe scena si fetita noastra. Cheltuielile se diversifica si trebuie

    asigurata acoperirea intr-o maniera satisfacatoare a nevoilor tuturor. Dupace stirile despre criza economica si mai ales efectele acesteia au aparut sila noi (cresterea cursului, crestea preturilor generale) am inceput sa mainformez asupra metodelor de a reduce a diferitelor cheltuieli legate decasa si familie. Am cautat pe internet si instrumente de planificare abugetului familial, pe care le-am studiat pentru a le adapta la realitatileeconomice ale familiilor din Romania.

    Toate aceste activitati de cautare si informare s-au realizat folosindmotorul de cautare Google, iar o parte din activitatile de creare ainstrumentelor sau a materialelor auxiliare s-au realizat cu ajutorul Google

    Docs, pe care eu o consider o suita de aplicati online extraordinar de utila.Principii generale pentru a economisi bani:1. Noteaza tot ce cheltuiesti2. Intocmeste un buget de cheltuieli3. Asigura-te ca toata casa contribuie4. Cumpara doar ceea ce ai nevoie sau doresti cu adevarat

    ( renunta la cumparaturile din impuls)5. Cumpara obiecte de calitate ( suntem prea saraci sa cumparam

    lucruri proaste !)6. Negociaza cand mergi la piata

    7. Cauta pretul cel mai bun si abia apoi cumpara8. Foloseste o lista de cumparaturi.9. Cumpara in vrac, este mai ieftin10. Izoleaza termic locuinta11. Foloseste surse de lumina economice, deconecteaza aparatura

    de la priza atunci cand nu functioneaza

    Planificatorul pe care il propun este realizat folosind douainstrumente asemanatoare, si anume aplicatia de foi de calcul de peGoogle Docs si aplicatia Excel din Microsoft Office.

    5

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    6/10

    Realizarea planificatorului pentru bugetul familial

    Am pornit in realizarea plnificatorului din a descarca si a studia de

    pe internet mai multe modele ale unor asemenea instrumente, pe care le-am studiat si le-am modificat, tradus, modificat si chiar imbunatatit cuanumite componente.

    O parte a activitatii de creare am realizat-o in foaia de calculfurnizata de Google Docs datorita mobilitatii oferita de aceasta, putind salucrez din mai multe locuri unde am avut conexiune la internet si de pediferite calculatoare, fara sa ma ingrijorez de existenta aplicatiei de foaiede calcul compatibila cu fisierul meu.In proiectul de pe Google Docs am folosit patru foi de calcul, si anume:

    1. Buget familial

    2. Diagrama 13. Diagrame4. Ajutor

    Aplicatia realizata in Google Docs

    Dupa terminarea lucrului am realizat descarcarea aplicatiei lucratepe Google Docs in calculatorul meu si incarcarea in Excel pentru aobserva comportamentul acesteia. Am observat ca desi fisierul generatde Google Docs a fost compatibil cu aplicatia Excel, au fost necesareanumite modificari pentru a pastra obtinerea rezultatelor aplicatiei

    In cadrul aplicatiei s-au folosit formule

    definite de utilizator sau functii oferite deaplicatie. In imaginea alaturata se observa cumam obtinut rezultatul din celula B7 facand

    6

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    7/10

    diferenta valorilor din celulele B5 si B6.

    In imaginea de mai jos ilustrez modul cum am folosit functia SUM

    pentru a obtine in celula N5 suma valorilor din celulele B5:M5.

    Aspectul foii de calcul di Excel a fost imbunatatit prin blocarea uneianumite zone din ecran, din meniul Window, optiunea Freeze panes.

    Foaia de calcul Buget familial este captata in imaginea de mai jos.

    7

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    8/10

    Folosind datele din prima foaie de calcul in a doua foaie, numitaDiagrame am realizat diagrama veniturilor, cheltuielilor si a net-ului lunar.

    In a treia foaie de calcul a registrului Excel, denumita Ajutor, amscris cateva instructiuni de folosire a aplicatiei.

    8

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    9/10

    Concluzii

    Folosind aplicatia Excel dar si aplicatiile din cadrul Google Docs amreusit sa creez un instrument pe care il consider util si pe care il voifolosi personal si il voi trimite prietenilor pentru a fi utilizat in stareaactuala si chiar imbunatatit de catre acestia.

    Referitor la aplicatia facuta pe Google Docs, exista facilitatea delucru online si de invitare a altor persoane in calitate de coautori (potedita foaia ) sau doar de auditoriu.

    Crearea de instrumente de lucru folosind Excel sau aplicatiile onlinene pot economisi timp si chiar bani si ne amplifica cunoasterea acestorprograme prin fapul ca rezolvand probleme utile suntem direct interesatica aplicatia creata sa fie cat mai buna.

    9

  • 7/28/2019 43586838 Proiect Excel

    10/10

    Bibliografie

    1 .

    2. ECDL Modul 4 Excel Ed. Andreco Educational Grup, 2006

    10