33835307 educatia timpurie a copiilor in varsta de 0 7aani

Upload: ana-maria-miscalencu

Post on 14-Apr-2018

258 views

Category:

Documents


5 download

TRANSCRIPT

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    1/107

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    2/107

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    3/107

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    4/107

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    5/107

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    6/107

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    7/107

    INTRODUCERE Prezentarea proiectului-pilot de educaie individualizat

    a copiilor n vrst de 0-7 ani n Romnia In Rom nia, sistemul de educaie precolar include din punct de vedereorganizatoric

    creele n care sunt cuprini copiii de la 0 la 3 ani i care se afl nsubordinea MinisteruluiSntii, precum i grdiniele, pentru copiii care au vrsta ntre 3 i 7 ani, aflate subordinea Ministerului nvmntului. In timp ce activitatea desfurat n cree escentrat n principal pe ngrijirea medical i pe supravegherea copiilor, n grdini prodomin preocuparea pentru ocrotirea i sprijinirea dezvoltrii copilului printermediul unui sistem de activiti cu finaliti bine precizate care s faciliteze n findescoperirea de ctre fiecare copil a drumului lui personal de cretere i dezvoltare, dobndirea nivelului de maturitate psiho- social cerut de integrarea n activitatea colar,

    conform Programei activi tilor instructiv-educative n grdinia de copii, elaborat deMinisterul nvmntului, 1993. Pn nu demult, implicarea prinilor n educaia precolar a fost neleasn mod

    limitat, acetia transfernd n general specialitilor din unitile precolare competenei responsabilitile ce vizeaz dezvoltarea i educarea copilului. Pe baza acestor constatMinisterul nvmntului i Ministerul Sntii au recunoscut necesitatea sprijiniactivitii tuturor categoriilor de personal care se ocup de educaia copilului de 0-7 ani(infirmiere, asistente medicale, educatoare), ct i a prinilor, n vederea unei nelegeri malargi a modului de dezvoltare a copilului i a cilor de realizare i stimulare a acestedezvoltri.

    In 1991, cele dou ministere, cu sprijinul Reprezentanei UNICEF, folosindfonduriacordate de Agenia de Dezvoltare Internaional a SUA, au hotrt s iniieze u proiect- pilot avnd la baza abordarea global" a copilului de vrst anteprecolar precolar, care sutilizeze strategii adaptate caracteristicilor individuale ale fiecrui copil,implicnd totodat activ i prinii n acest program educativ al copilului. Scopul general al

    proiectului a fost acela de a sprijini crearea unui program individualizat de educaie pentrucopiii din cree i grdinie n contextul specific nvmntului din Romnia.

    Comitetul coordonator abilitat s ndrume organizarea i desfurarea proiectului esteformat din specialiti reprezentnd Ministerul nvmntului i respectiv Ministerul SntReprezentana UNICEF n Romnia, coordonatori de proiect, precum i asistente medicale d

    cree, educatoare, inspectori colari, psihologi. Proiectul iniial a cuprins un numr de 65 de copii i prini ai acestora din cree i grdinie aflate n Bucureti, Constana, MediaPiatra Neam i Ploieti. In fiecare din aceste orae s-a urmrit alegerea unei cree i auneigrdinie situate n aceeai zon, avndu-se n vedere posibilitatea frecventriicre-grdini de ctre copil, ambele tipuri de uniti folosind ipromov nd acelai modeleducaional de sprijmire a dezvoltrii copiilor. In acest mod, proiectul a urmrit s asigucoerena i continuitatea educaiei odat cu trecerea copilului de la cre la grdini permind o mai bun valorificare n timp a tehnicilor specifice acestei abordri difereniatdezvoltrii. S-a urmrit ca n acest proiect s fie cuprinse cree i grdinie cu programnormal, prelungit i sptmnal, incluzndu- se totodat un leagn i o cas de copii pentru ase urmri i analiza aplicabilitatea modelului ntr -o varietate de contexte organizatorice ainstituiilor de educare a copilului de la 0 la 7 ani. In msura posibilitilor, la fiecare centude desfurare a proiectului a participat cte o grup de copii aparinnd fiecrui nivel vrsta precolar: mic, mijlocie imare. S-a procedat n acest mod pentru a se facilitatransferul metodelor pe msur ce copiii evoluau de la un nivel devrsta la altul.

    In luna martie 1992, educatoarele i directoarele unitilor precolare dinfiecare centru,

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    8/107

    mpreun cu inspectoarele pentru nvmntul precolar din judeele menionate, profesodin colile normale, inspectori de specialitate din Ministerul nvmntului i MinisteSntii au participat la un curs intensiv cu durata de dou sptmni. In cadrul cursuls-au prezentat modele, s-au purtat discuii i s-au oferit explicaii demonstrndu-se aspecte

    practice privind teoria i strategiile de realizare efectiv a unor programe de educaieindividualizat pentru precolari. In ansamblu, cursul a subliniat ideea nvrii prin aciuna introdus necesitatea utilizrii zonei" sau ariei" de stimulare n sala de grup, puntotodat accentul pe activitatea cu prinii, n scopul sprijinirii, dezvoltrii fiecrui copil.

    Dup acest curs, participanii din centrele menionate au trecut laintroducerea nactivitatea educativ a modalitilor de lucru prezentate n cadrul cursului. Ei au fost sprijini ncurajai n aplicarea ideilor privind dezvoltarea i educaia copilului de ctre coordonato proiectului i inspectorii reprezentnd Ministerul nvmntului i Ministerul Sntiicadrul vizitelor periodice fcute de acetia n centrele menionate. Aceste vizite, care aucontinuat pn n iunie 1993, au permis coordonatorilor o veritabil conlucrare cu toa

    persoanele implicate efectiv n proiect, fiind un bun prilej pentru sugestii i sprijin privinactivitate a desfurat n unitile de educaie, dar i pentru nregistrarea moduluin care suntadaptate i modificate ideile pentru a fi utilizate n educaia copiilor n Romnia. In octombrie1992, s-a organizat o ntlnire de lucru cu durata de 6 zile care a r eunit participanii la proiect- asistente medicale, educatoare, directoare i insp "^are din nvmntul precolar -i ncare s-au schimbat opinii, ncercnd oh se rezolve n mod creator problemele care aprusern practic i s-au formulat noi idei referitoare la evoluia proiectului.

    Ca parte integrant a proiectului, n scopul elaborrii unui programindividualizat deeducaie, bazat pe observarea fiecrui copil, s-a procedat la abordarea analitic a programului educaional i la indentificarea necesitilor specifice de dezvoltare ale fieccopil, astfel nct s se poat planifica activiti individuale care s rspund acestnecesiti. Pentru a realiza aceast analiz s-a folosit scala de evaluare Portage care se refereala intervalul de v rstde la O la 6 ani i care era deja tradus n romnete i utilizat n uneleinstituii pentru copii din Romnia. Menionm faptul c aceast scal nu este singura carese poate folosi pentru aceast abordare individualizat i s-ar putea s nu fientotdeauna ceamai adecvat. Echipele instruite pentru a desfura analiza-alctuite din directoarea unitii precolare i un psiholog- au cules informaii ntrei intervale de timp diferite: perioada denceput a proiectului (aprilie - mai 1992); la jum tatea perioadei de desfurare a proiectului(noiembrie 1992) i lafinele anului (iunie 1993).

    Ob inerea datelor despre fiecare copil prin intermediul utilizrii scaleiPortage, s-arealizat - n cadrul nvmntului precolar - n paralel cu desfurarea tuturor activitilor prevzute de programa din grdini fr a sesubstitui acestora. Rezultatele analizei datelor culese la intervalele de timp amintite au fost discutate cu asistenta sau educatoareaoferindu-se sugestii privind cele mai ad ecvate ci de orientare a dezvoltrii copilului.

    In ceea ce prive te elaborarea, pe baza acestui proiect, a unui model de educaieindividualizat timpurie a copilului merit s subliniem dou aspecteimportante.

    In primul rnd, modelul elaborat n acest p roiect nu urmrete s nlocuiasc sau screeze disfuncionaliti bunei activiti desfurate de personalul didactic dinnvmntul precolar. De fapt multe din ideile prezentate n perioada cursului de instruireerau deja cunoscute educatoarelor ntr uct cele mai multe din ideile i principiile proiectuluiau constituit o parte integrant a pregtirii teoretice i practice n profesiunea de educatoaScopul proiectului este acela de a extinde i consolida nelegerea i utilizarea unor practiciadec vate pentru educarea copiilor anteprecolari i precolari i de aintroduce unele idei noi pentru promovarea dezvoltrii fiecrui copil, ntr -o manier care s corespund particularitilor socio-culturale ale societii romneti n ansamblu i ale tradiiilornvmntului romnesc n special.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    9/107

    Un al doilea aspect este acela c proiectul pune accentul pe tehnicile imetodele delucru cu copiii, ca fiind cele mai importante i nu numai pematerialele din sala de activitatecu copilul. Ideile prezentate n proiect se concentreaz asupra posibilitilor de utilizarematerialelor puse la dispoziia copilului astfel nct s se promoveze implicarea activfiecrui copil n procesul de nvare i s se sprijine dezvoltarea copilului sub toaaspectele: socio- emoional, motor, cognitiv, de utilizare a limbajului.

    Evaluarea proiectului

    Includerea ca parte integrant n proiect a evalurii, realizat n trei perioade de timpdistincte, a adus importante clarificri, ajutnd la surprinderea cu mai mult promptitudineefectelor educaiei n planul dezvoltrii copilului i orientnd mai eficient interveneducativ exercitat asupra copiilor din instituiile incluse n acest proiect, astfel nct pn 1993 proiectul a dat rezultate pozitive.

    Ealuarea primei faze a proiectului-pilot a a cum a fost descris aici s-a realizat folosindchestionare scrise adresate prinilor, asistentelor medicale din cree, educatoarelor,inspectoarelor i membrilor echipelor de analiz, prin discuiile cu aceste persoane, precui prin observaiile fcute n slile de activitate ale copiilor. Au fost studiate, de asemenearezultatele obinute n planul dezvoltrii psihice de ctre grupuri mici de copii, utilizndu-sescala Portage. Datele acestei prime evaluri au fost completate cu cele obinute laevaluareadin octombrie 1992, la jumtatea intervalului de derulare a proiectului, cnd s-au efectuatvizite n teren pentru a se observa situaia general a activitiin grupele cuprinse n

    proiectul- pilot. O surs suplimentar de informaii nevaluarea acestui proces au fostdiscuiile neoficiale desfurate cu educatoarelen timpul cursului de instruire.

    In general, lucrurile observate la grup au evideniat utilizarea ideilor prezentate pe parcursul instruirii care a avut loc n martie 1992 i au demonstrat utilitatea sprijinulacordat de ctre coordonatori n timpul vizitelor pe teren.Majoritatea educatoarelor auintrodus ideile proiectului n activitatea lor, adaptndu- le la situaia local, cu rezultatenotabile. Au existat unele utilizri creatoare ale spaiului i materialelor, iar interaciundintre educatoare i copii au dobndit mai mult naturalee. Copiii erau implicai activ aciunile grupei n majoritatea cazurilor i discutau mult ntre ei cnd se jucau i lucrau. Aaprut unele probleme legate de deciziile cu privire la numrul de activiti care s desfoare ntr -o sal de grup n acelai timp. n unele cazuri interaciuneadintreeducatoare i copii mai avea nc un caracter de control i de ndrumare strict. S-a discutat

    necesitatea nelegerii autentice i nuanate de ctre educatoare a procesului de nvacare are loc cu prilejul de sfurrii anumitor activiti i a faptului c un copil nva prin joc Discu iile din perioada cursului de instruire au scos n eviden aspectele pecare

    educatoarele i inspectoarele le-au considerat drept efecte pozitive ale acestei metodeindividualizate. In general, s- au remarcat avantaje pentru copii, pentru relaiile dintre copii iavantaje pentru educatoare.

    In cazul copiilor, avantajele au cuprins: posibilitatea copilului de a se dezvolta subtoate aspectele; dezvoltarea g ndirii independente i a responsabilitii; dezvoltarealimbajului i a deprinderilor de comunicare;stimularea interesului copiilor pentru anumiteactiviti; construirea unei imagini pozitive despre sine a copiilor.

    In ceea ce prive te relaiile interpersonale, n cadrul grupei s-au observat relaii noi:ntre educatoare i copil, ntre copii, ntre educatoare i familia copilului, ntre copil prinii si, ntre personalul din leagn sau casa de copii i personalul din cre i grdiniConstruirea unor relaii pozitive a fost considerat ca fiind o parte important a acestu

    proiect. S-au observat o serie de avantaje i pentru educatoare: atenia sporit pentru trebuinele

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    10/107

    individuale ale copilului, o mai mare satisfacie rezultat din procesulde educare ca atare i nudin produsul ei, ca performan; consolidarea statutuluisocial al educatoarei; nlocuireamuncii stereotipe cu o mai mare libertate de a ac iona creator; desfurarea unei activiti maisusinute n care ns a existat i mai mult motivaie pentru munca depus; iniiereaeducatoarelor n utilizarea scrilor de dezvoltare individual, suport important pentruelaborarea unor programe educaionale individuale; existena unei mai mari flexibiliti

    programarea muncii educative cu copiii. Aa cum am precizat, n cadrul proiectului s-a ntreprins i o analiz a progresului

    realizat de ctre un grup mic de copii din fiecare grup inclus n proiect. A fost clar de lanceput c aceast analiz folosete scala Portage, ca un instrument destinat evalurii modun care se formeaz comportamentele copilului, fiind luat n considerare doar ca un indicageneral al progreselor realizate de copil. Aceast abordare s-a datorat i faptului c nu s-afolosit nici un grup martor, iar unii copii au plecat din grup n intervalul dintre analiz evaluarea iniial i analiza i evaluarea final. In sfrit, deoarece scala nu permite odelimitare direct a progreselor lunare, este dificil s se determine clar progresul copilului.Recunoscnd aceste limite, s- a luat hotrrea ca accentul s se pun nu att pe rezultateleobinute la aceast scal, ct pe procesul de utilizare a scalei i pe avantajele acestu

    proces. S-au identificat o serie de avantaje majore. In primul r nd, unii dintre cei chestionai au fcut observaia c utilizareaanalizei

    rezultatelor obinute cu ajutorul scalei a ajutat educatoarele s seconcentreze mai eficientasupra fiecrui copil n parte. Unele dintre educatoareau lucrat cu membrii echipelor deanaliz pentru a identifica necesitile copiilor i a gsi modalitile adecvate de a rspunacelor necesiti.

    Un num r mare de educatoare au considerat c utilizarea scalei le-a ajutat larecunoaterea importanei desfurrii activitii n mod sistematic i gradat pentru nsuirtuturor deprinderilor, la nelegerea modului n care un copil trebuie ajutat, astfel nct prefort propriu i participare activ s ajung la dobndirea respectivei deprinderi.

    De asemenea, utilizarea scalei a contribuit la concretizarea conceptului de educa ieglobal" a copilului i a dimensiunilor asupra crora trebuie s se concentreze interveneducativ. Aceste dimensiuni ale scalei (cognitiv, de dezvoltare a limbajului i motorie, autoservire i socializare) se prezint ca adevrate inventare de comportamente ordonate vrste, orientnd concret demersul didactic al educatoarei.

    In afara obiectivelor vizate n mod special de ctre proiectul- pilot au aprut i o serie derezultate neintenionate, car e nu au fost anticipate n momentul elaborrii proiectului.

    Un aport substan ial al proiectului-pilot s-a reflectat n elaborarea noii programe deactiviti instructiv-educative n grdinia de copii, care a fost elaborat de Ministerulnvmntului. Pe baza adaptrilor fcute de ctre educatoare, pentru a ncadra aceasmetod n contextul activitilor din cree i grdinie, noua program promoveaz participarea activ i contient a copilului. Atenia este centrat pe copil, pe progresesale, dar, n aceeai msur, i pe procesul prin care educatoarele sprijin aceste progres

    Noua program nu respinge coninuturile activitilor desfurate n grdini pn acum nici metodologia utilizat de educatoare. Ea le diversific i le mbogete, plasnd naccente, care modific strategia didactic, conferindu-i mai mult dinamism i autenticitate.Reunind variabilele procesului instructiv-educativ, strategia devine acum contextul care prilejuiete nu numai copilului, dar i educatoarei posibilitatea de a se decentra" n relaia decunoatere pe careo stabilesc.

    Un alt avantaj rezultat din proiectul-pilot a constat ntr- o mai bun colaborare icooperare dintre Ministerul Sntii i Ministerul nvmntului. Dei rspunderea pentrueducarea copiilor ntre 0 i 7 ani continu s fie divizat ntre cele dou ministere, cooperan contextul acestui program a condus la mbuntirea activitii pentru toi copiii cuprini n

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    11/107

    acest proiect Un efect semnificativ a fost num rul mare de persoane care au beneficiat de informaii

    privitoare la acest proiect i care au nvat din el fr s fie direct implicai n desfurarlui. Prin vizitele pe teren, prin lucrrile prezentate la ntlniri pe problemede specialitate, precum i prin discuiile din grupurile de specialiti, foarte muli oameni au venit n contactideea necesitii educaiei individualizate, ca modalitate adecvat i eficient de sprijiniredezvoltrii copiilor. Filosofia proiectului- pilot a fost primit cu un entuziasm i un interesdeosebit, multe persoane artnd c ar dori beneficieze de cursuri privindaplicareametodei i tehnicilor de individualizare a activitilor cu copiii.

    Cteva dintre persoanele implicate n proiect au elaborat sau elaboreaz n prezenlucrri pentru obinerea de grade didactice, utiliznd experiena din activitile desfurate

    proiectul- pilot, iar n revistele de specialitate au aprutarticole care t rateaz subiecte legatede desfurarea lui. Toate acestea vor asigura specialitilor informaii care le vor permis elaboreze strategii i modele mai eficiente de activitate cu copiii i familiile acestora.

    Majoritatea celor care viziteaz slile de grup ale proiectului-pilot sunt surprini iimpresionai de faptul c un mare numr de copii vorbesc ntre ei n timp ce i desfoaactivitile. Acesta este un prim avantaj al metodei individualizrii deoarece multe dlucrurile pe care le nva copiii au la bazdezvoltarea limbajului. Atunci cnd limbajuleste dezvoltat ansele unei dezvoltri pozitive n multe alte domenii sunt crescute.

    Un alt lucru interesant care s-a observat la grupele respective a fost faptul c , n general,copiii nu acordau mult atenie vizitatorilor din slile de grup. Este posibil ca aceti copii sfi fost att de interesai i de absorbii de ceea ce fceau nct atenia lor nu era distras prezena vizitatorilor. Dac lucrurilestau ntr- adevr astfel, aceasta poate avea osemnificaie pozitiv pentru interpretarea rezultatelor proiectului. Se tie c atunci cncopiii sunt interesai de o activitate i se ocup de ea mai mult timp au posibiliti mai mari dnvadin ea.

    In general, copiii p reau mai relaxai n sala de grup. Aceasta are o influen pozitivasupra nvrii, deoarece s-a constatat c atunci cnd cei care nva sunt relaxai i se simt bine, nvarea se face mai uor.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    12/107

    Capitolul I. EDUCA IA TIMPURIE A COPILULUI IINDIVIDUALIZAREA N EDUCAIE

    l.Valen e formative ale educaiei individualizate la vrstele mici Numeroase studii au scos n evident valoarea programelor educative pentru

    precolari. Astfel, ntr -un studiu longitudinal Lazar (1982) s- a constatat c printre copiii carefuseser inclui ntr -un program pentru precolari numrul celor care au fost repartizai nclase pentru educaie special i al celor care au rmas repeteni a fost cu mult mai mic den cazul celorlali copii. Intr -un studiu longitudinal, s- a constatat c acei copii care participaser la un program de educaie precolar au reuit s termine liceul ntr -un numr mai mare, au urmat nvmntul superior ntr -un numr mai mare i au trebuit s fie nscriin clase de educaie special ntr -o msur mai mic dect grupul-martor care nu urmase nici

    un program de educaie precolar. Acelai grup de precolari a prezentat ulterior un nummai mare de persoane care i-au gsit un loc de munc i nu au depins de asisten social ncomp araie cu cel al persoanelor dingrupul- martor. Exist studii care accentueaz avantajele pe care le prezint programele educative precolare pentru copii i societate, n general.

    In Rom nia, educaia precolar se desfoar n grdinie cu program normal prelungit i sptmnal pn la vrsta de 7 ani. Indiferent de tipul grdiniei, un programcalitate trebuie s promoveze dezvoltarea fizic,socia- emoional, a limbajului idezv oltarea cognitiv a fiecrui copil,ajutndu- i n acelai timp pe prini n educareacopilului lor.

    O grup de educaie precolar care este considerat ca asigurnd o educaieindividualizat este acea grup ale crei activiti sunt adecvate vrstei copiilor ca idezvoltrii individuale a fiecrui copil. Cercetrile au artat c n primii nou ani de viacopiii cresc i se dezvolt fizic, social-emoional, cognitiv i i formeaz limbajul. Pe bazaacestor cunotine privind dezvoltarea tipic, perso anele care fac educaie n cadrul programelor de educaie individualizat planific activiti i creeaz un mediu de nvadecvat vrstei fiecrui copil. In acelai timp, fiecare copil are modul su propriu, unic dezvoltare, precum i trsturi unice de personalitate i o experien de via unic(personalitate, stil de nvare, anumite caracteristici ale vieii de familie) care influeneazcomportamentul su n grup. Cunoaterea fiecrui copil permite educatoarelor care se ocude o grup de educaie individualizat s rspund intereselor i capacitilor fiecrui copurmrind n acelai timp s-i lrgeasc experiena i capacitatea de nelegere. In concluzie,educatoarele unei grupe de educaie individualizat i folosesc cunotinele pr ivinddezvoltarea general a copilului pentru a indentifica o gam de comportamente, activitimateriale potrivite pentru un anumit grup de vrst i pentru a proiecta apoi experienele dnvare pe baza nelegerii fiecrui copil i a modului n car e dezvoltarea acestuia poate fisprijinit cel mai bine.

    Pentru a nelege mai bine ideea educaiei individualizate este util s analizm o seride aspecte sau caracteristici ale unui astfel de program.

    Un program de educa ie individualizat sprijin dezvoltarea copilului ca persoan,oferind condiii care s promoveze dezvoltarea fizic, social-emoional, a limbajului icognitiv n maniere care s integreze diversele domenii. Educatoarea folosete observai

    i dateledespre copil pentru a- i planifica activitatea. Pornind de la constatarea c n fiecaregrup de vrst poate exista o gam larg de interese i capaciti de dezvoltare, educatoarasigur activiti adecvate pentru copiii care manifest capaciti i interese n afara gameitipice de dezvoltare i sporete pe msur ce copiii care o realizeaz avanseaz n nelegei formarea deprinderilor.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    13/107

    Deoarece copiii nva cel mai bine prin explorare activ i interaciune cu adulii, cu alcopii i cu diverse materiale, educatoarele planific activiti n care copiii sunt participaactivi modificnd i transformnd activitatea n timp ce sunt stimulai n diversele domeniidezvoltare (fizic, social- emoional, cognitiv i al limbajului). Cunoscnd faptul c toicopiii au nevoie s experimenteze obiecte i ntmplri reale nainte de a putea nelesimbolurile abstracte (ca de exemplu literele alfabetului i cifrele), educatoarea asigurmateriale care sunt concrete, reale i relevante pentru viaa copilului i asigur mul posibiliti de joc.

    Pentru pre colari, jocul este un mod de via, modul principal de a luacontact culumea. Este procesul natural prin care copilul nva i se dezvolt i, n consecin, component important pentru asigurarea caracterului formatival procesuluiinstructiv- educativ din grdini. Prin joc se promoveazdezvoltarea copilului n multiple

    planuri: - Dezvoltarea social-emo ional i jocul. Cu toate c mai muli factoricontribuie la

    dezvoltarea competenei sociale, jocul este pentru precolari un proces central dedezvoltare socia- emoiona. Participnd la activiti dejoac, copiii nva deprinderilsociale, cooperarea n grup i nva s-i controleze tririle afective, s se comportedezinvolt.

    - Dezvoltarea limbajului i jocul. Este interesant de remarcat c n timp celimbajul arerol important n desfurarea jocului, jocul nsui permite i stimuleaz dezvoltarlimbajului. Pe msur ce copilul se joac cu obiectele i descoper sensuri noi i reladezvoltarea limbajului se intensific. O serie de studii au constatat existena unei rela pozitive ntre limbaj i joc. Cercettorii au constatat urmtoarele valene ale jocului:

    - stimuleaz limbajul; - introduce i clarific cuvinte i concepte noi;

    - motiveaz utilizarea i exersarea limbajului; - ncurajeaz gndirea verbal.

    In concluzie, limbajul se nsuete mai repede i se dezvolt n joculcopiilor. - Dezvoltarea cognitiv i jocul. Un numr tot mai mare de studii vin nsprijinul ideii

    c jocul influeneaz dezvoltarea cognitiv. S-a constatat c exist o relaie pozitiv ntre joc i punctajele testelor de inteligen standardizate. Alte studii indic o mai buncapacitate de planificare; capacitatea de a rezolva probleme, performan e colare i aptitudini, precum icreativitate i gndire divergent. Prin joc, copilul asimileaz obiectele aciunilor, iar acestdevin scheme mintale care sunt echivalentele funcionale ale conceptelor i ale relaiillogice din dezvoltarea ulterioar.

    - Dezvoltarea motorie i jocul. S-a constatat c jocul contribuie la diferitedomenii aledezvoltrii motorii. Multe tipuri de jocuri implic micarea fizic, iar aceasta solicit corpucreeaz for i rezisten, promovnd astfel o bun form fizic. O serie de deprindemotorii fundamentale, att n domeniul motricitatii largi, ct i n cel al motricitatii fine,depind nu numai de maturizare, dar aceasta tr ebuie mbuntit prin instruire i exersareregulat. Jocul ofer ocazii ideale de exersare. In concluzie, jocul sprijinit de educatoare eo component esenial a unei activiti de educaie individualizat.

    Intr-un program de educa ie individualizat, adulii acioneaz ca factori care faciliteaznvarea mai degrab dect ca factori care transmit cunotinele. Educatoarea planific desfoar activiti, asigur materiale i echipament, precum i timp suficient pentru copastfel nct acetia s se implice activ n diferite activiti. Adulii faciliteaz implicarcopiilor n activiti i n lucrul cu materialele, punnd ntrebri cu final deschis i fcsugestii cu un caracter neobligatoriu care stimuleaz gndirea copiilor. Educatoarea ajut sprijin fiecare copil pentru ca acesta s poat participa dup nivelul capacitilor sale modific activitatea cu materialele pentru a permite o participare reuit.

    In interac iunea cu copiii, educatoarele care desfoar un program de educaiindividualizat au o atitudine pozitiv, de sprijinire i ncurajare acopiilor. In cadrul

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    14/107

    activitii desfurate cu acetia, adulii construiesc respectul de sine al fiecrui copacordndu- i cu adevrat atenie, acceptnd i mngind copiii, indiferent care estecomportarea lor.

    Un alt aspect al educa iei individualizate l constituie respectarea unor principii etice nevaluarea copiilor, mai ales atunci cnd se procedeaz la testri oficiale. Dei evaluardezvoltrii fiecrui copil este necesar pentru a alege activiti care s promovezdezvoltarea copilului, trebuie procedat cu pruden pentru a preveni discriminarea fa unii copii i pentru a asigura preciziarezultatelor testului. Testarea ntr-un cadru oficial esteadesea stresant pentru copii i pentru prinii lor i nu trebuie s se recurg la ea dect

    pentru motive sp,eciale, de exemplu, dac exist temerea c dezvoltarea copilului ntr -unanumit domeniu este ntrziat. In general, evaluarea precolarilor trebuie s se bazeze ctmai mult pe observaiile educatoarei i ale prinilor copilului i, doar cnd este cazul,

    punctaje privind testele de dezvoltare. Prinii joac un rol important n cadrul unui program de educaie individualizat

    precolarilor. Prinii au dreptul i rspunderea de a lua hotrri privind ngrijirea i educarcopilului lor, iar educatoarele trebuie s fac tot ceea ce pot pentru a lucra alturi de prin pentru binele copilului. Educatoarele pot mprti prinilor, printr -o comunicare constant,cunotine, idei i detalii privind resursele dezvoltrii copilului. Prinilor i se ofer ocazia

    participe la program ntr- o varietate de moduri, ca de exemplu: s viziteze slile de activitis lucreze ca voluntari cu grupele, s participe la edine sau conferine ale prinilor etPrin interveniile i aciunile lor, educatoarele, care lucreaz la unprogram educativindividualizat, transmit p rinilor ideea c ei joac un rolimportant n p rocesul de nvarei de dezvoltare pe care-1 parcurg copiii.

    Toate aceste elemente diverse, men ionate succint de noi, se combin pentrua constituiautentice programe educaionale pentru precolari, programe care sprijin dezvoltar

    integral a fiecrui copil.

    2. Principiile proiectului de educa ie individualizat, pe arii destimulare In ansamblul s u, proiectul de educaie individualizat timpurie propune prin

    intermediul ariilor de stimulare o educaie global" i funcional, o pedagogie a aciui comunicrii" centrat pe copil ca autor al propriei nvri. Principiile care contureaviabilitatea proiectului sunt prezentate ntr- o manier sintetic n cele ce urmeaz.

    - Educa ia ncepe de la natere i dureaz toat viaa. - Fiecare copil este individualitate distinct , cu nevoile lui specifice care se

    reactualizeaz periodic. - In centrul activit ii educative se afl cerinele individuale ale copilului. - Educa ia nu se adreseaz doar copiilor", ci fiecrui copil n parte. - Nevoile copilului sunt cerin e importante pentru educaie, ele fiind diferitede la copil la

    copil i la acelai copil, n perioade diferite ale dezvoltrii saleontogenetice.- Prin observa ie, educatoarea poate cunoate permanent cerinele copilului i le poate

    satisface.- In educa ia timpurie (0-7 ani), forma specific de activitate a copilului este jocul; de

    aceea nvarea trebuie s se fac prin joc; jocul nu trebuie impus, ci lsat la alegercopilului. Aceasta nu nseamn ns c educaia n instituiile de nvmnt a precolarului nuurmrete finaliti precise.

    - Oferind situa ii variate de joc, din care copilul alege, dm posibilitatea dezvoltriindependenei i ncrederii n sine. - ncrederea i respectul de sine trebuie s fie elemente centralen cadrul obiectivelor

    educaionale, nc de la vrstele mici. - Indentific nd continuu cerinele copilului (prin observaie) i adecvndactivitatea

    instructiv- educativ la opiunile copilului, putem asigura succesul aciunilor i deci

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    15/107

    nvare eficient. - Observa ia ajut educatoarea s sesizeze dinamica trebuinelor proprii fiecrui cop

    i s ofere posibilitatea dezvoltrii lui armonioase. - Nevoile (cerin ele) copilului nu sunt numai cele de baz (de hran), dar icele de

    cunoatere, afeciune (de dragoste, siguran afectiv i ntrire pozitiv a aciunilo precum i cele de joc (prin joc copilul nva i se dezvolt).

    - Invarea se realizeaz cel mai bine prin propria experien antrenat n joc. Celedou forme ale nvrii sunt: aciunea cu obiectele din jur (experiena senzorial) i aciunrelaional (experiena social). Ambele se realizeazadecvat n ariile de stimulare careofer posibilitatea colaborrii ntre copii i a unei noi relaii educatoare-copil, dar icopil- ceilali aduli dinunitate.

    - Stimularea independen ei individuale de aciune i relaionale trebuie mpletit cuactivitatea n grup mic i cu cea a ntregii grupe de copii pentru a oferi copilului o realadaptare individual i social i pentru a face legtura cu nvarea de tip colar.

    - Gr dinia este terenul unei educaii timpurii, adaptate copilului i ritmului su de dezvoltare, o treapt a devenirii lui i nu numai un pas spre coal. - Obiectivul central al educa iei timpurii este dezvoltarea potrivit

    po sibilitilor i cerinelor copilului, dar i o egalizare a anselor la educaie pentru toi copiii.

    - Con inutul activitii este foarte important, dar el nu trebuie s primeze ndefavoareacentrrii activitii pe individualizarea educaiei.

    - Scopul activit ii educaionale este nu numai achiziionar unor cunotine,ci i formarea unor abiliti i a unor capaciti instrumentalespecifice necesarediferitelor etape de vrst.

    - Cuno tinele intelectuale trebuie dublate de activiti psihomotorii i de

    comportamente socio- afective i motivaionale adecvate. - Ideile care sus in nvarea prin joc, importana jocului la copii, corelarea dezvoltriintelectuale cu dezvoltarea psiho- motricitii i cea afectiv-motivaional nu suntnoi; nou este punerea lor n aciune i deplasarea accentului de pe achiziia dcunotine pe formarea unor abiliti i comportamente conform nevoilor cerinelor de aciune ale fiecrui copil,oferindu-i posibilitatea de a- i alege modul denvare. Rolul educatoarei este de a observa, de a cunoate, de a provoca i organiznvarea.

    - Ariile de stimulare ofer o nou manier de organizare a spaiului educativ,nu numai nmomentele de relaxare ale copiilor, ci chiar pentru activitatea de nvare, oferind posibilitatea alegerii i independenei de aciune la copil.

    - Evaluarea rezultatelor acestui mod de realizare a procesului de educa ie se poate realizacu difer ite instrumente. Alegerea scalei Portage nu nseamn c nus-ar putea utiliza i altemodaliti de evaluare.

    - La organizarea spa iului educativ pe arii de stimulare, micarea liber acopiilor de lao arie la alta este fireasc. Rolul educatoarei este de aasigura o dirijare indirect.

    - Activit ile pe microgrupuri i cele cu grupa ntreag ofer posibilitatea realizriobiectivelor pe care activitatea individual nu le poate oferi ntotalitate.

    - Copiii sunt educa i i de ali aduli cu care vin n contact. - Pentru ca educa ia s fie eficient i de durat, colaborarea cu prinii este parte

    component a unui proiect de educaie timpurie. - Prinii doresc adesea s participe la educaia i dezvoltarea copiilor lor;este roluleducatoarei, ca partener egal n educaia copilului, s-i nvee cum s o fac. - Din colaborarea educatoare-copil-familie, to i cei trei parteneri au de ctigat, iar

    prioritile evideniaz periodic importana fiecruia dintre ei.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    16/107

    Capitolul II. PROIECTAREA UNUI PROGRAM DEEDUCAIE INDIVIDUALIZAT PENTRU

    PRECOLARI

    1. Personalitatea educatoarei Din punct de vedere opera ional, a caracteriza un proiect de educaie individualizat

    nseamn a vorbi despre: trsturile caracteristice ale personalitii educatoaremodalitile de asigurare i realizare a instruirii, sprijinirea i ndrumarea educatoarelocolaborarea cu alte persoane din colectivitatea precolar. In primii ani de via, natura

    procesului de instruire a copilului este diferit de cea a altor grupe de vrst. Astfel, dei programa pentru nvmntul precolar cuprinde unele cunotine, informaii care sentlnesc i la colarii mici- bineneles la un alt nivel- modul n care sunt prezentate acestea pe parcursul unei zile, n cazul precolarilor, e unic. In grdini, se pune accentul peexperiena concret a copilului, pe multitudinea ocaziilor create pentru a nva printermediul jocului. In loc s stea n bnci, asemenea colarilor, precolarii sunt implicaiactiviti n diverse zone ale slii de grup i au multe posibiliti de a alege ceea ce vornvee. In loc s transmit cunotinegrupului mare d e copii, n cazul precolarilor,interaciunea cu educatoarea se realizeaz i pe grupuri mici. In aceeai grup se pot afla code grupe diferite, n loc de copii de aproximativ aceeai vrst, aa cum sunt n claselecolare. Toate aceste trsturi, precum i altele particularizeaz activitatea precolarilor.

    Un aspect important al problemei puse n discuie l constituie caracteristicile i pregtirea pe care ar trebui s le posede o educatoare pentru a lucra eficient ntr -un programde educaie individualizat. Exist o mare varietate de roluri pe care le are educatoarea cadrul grupei de copii, dar modul n care fiecare i definete propriul rol variaz de la o persoan la alta. Exist ns unele caracteristici de baz care sunt necesare pentru educatoare:

    1. Disponibilitatea de a ncerca idei noi. Unele dintre ideile i atitudinile prezente neducaia individualizat pot fi foarte diferite de ceea ce a fcuteducatoarea n trecut.Educatoarea trebuie s aib disponibilitatea i energia de ancerca id ei noi i de a perseverachiar atunci cnd lucrurile par s nu mearg bine la nceput, sau cnd se pare c metonecesit un efort suplimentar. Este important ca educatoarea s rein c nvarea undeprinderi noi cere timp i rbdare.

    2. Cunoa terea modului n care se dezvolt i nva copiii precolari, nelegndsuccesiunea logic a etapelor n dezvoltarea precolarului, iar apoi prin observarefiecrui copil, educatoarea poate s propun activiti care s sprijine dezvoltarea fiecrco pil in grup. Cunoscnd faptul c, de regul,copiii mici nva cel mai bine prinimplicare activ i experien direct, educatoarea planific activiti care permit copiluluifie un participant activ la propriul proces de nvare. Educatoarea unei grupe de educaieindividualizat tie c prezena ei este menit s faciliteze procesul de nvare al copiluluc rolul ei nu este acela de a transmite doar cunotine.

    3. Atitudinea plin de respect fa de copii. Dei aceast atitudine este necesar ncazul oricrei educatoare, atunci cnd se face educaie individualizatea capt o semnificaie suplimentar. Dac educatoarea se comport pe baza convingec toi copiii merit respect i c sunt fiine umane inteligente i capabile, copiii se vor comporta la rndul lor ntr- o manier care va reflecta aceast convingere. Practic, aceastanseamn c educatoarea planific i asigur activiti care sunt potrivite fiecrui cop

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    17/107

    dndu- i posibilitatea sopteze, ntr-o oareca re msur, n privina procesului de nvare,sprijinindu- 1 incurajndu- 1 n acest proces. Educatoarea consider copiii ca fiind bunii capabili i transmite acest lucru n felul n care vorbete i interacioneaz cufiecarecopil, crend o atmosfer de calm i siguran n care acesta simte c esteajutat.

    4. Disponibilitatea de a lucra cu p rinii pentru a sprijini dezvoltarea fiecruicopil. Prinii i educatoarea sunt cei mai importani aduli n viaacopilului, iar scopullor comun este binele ace stuia. In relaia dintre prini i educatoare, fiecare posedcunotine i deprinderi speciale, precum i un sentiment de grij care le permite acioneze pentru realizarea unui obiectiv comun. Prinii au despre copilul lor un tip cunotine diferit de cel al educatoarei i o pot ajuta pe educatoare s afle ceea ce potrivete cel mai bine" pentru copilul lor. Educatoarele au capacitatea de a vedea copilul prin comparaie cu ceea ce cunosc ele despre parametrii normalitiisi comportamentele specifice unei anumite vrste i pot judeca un copil dintr -o perspectiv care este echilibrat de numeroasele experiene pe care le-au avut cu ali copii cucare au lucrat. Com binnd cunotinele de care dispun, att prinii, ct i educatoarea obin imagine mai complet a copilului i neleg mai bine cum s sprijine dezvoltarea integral personalitii acestuia.

    Ansamblul caracteristicilor care definesc personalitatea unei grupe de pre colari estefoarte variat i ar putea continua. Pentru caracteristicileimportante mai sunt demenionat: competena profesional, flexibilitatea,dinamismul, ncrederea n sine,sensibilitatea, rbdarea, capacitatea de organizare, imaginaia creatoare, disponibilitatede a se juca, simul datoriei i al responsabilitii, puterea de a inspira ncrederesociabilitatea, comunicativitatea.

    2. Instruirea i sprijinirea educatoarelor n vederea elaborrii i aplicriiunui program de educaie individualizat

    Calitatea procesului de instruire depinde n mare msur de calitatea pregtiriieducatoarei i de sprijinul competent pe care aceasta l primete de la cei care se implic n realizarea unui program de educaie individualizat pentru precolar(director, inspector sau alt persoan). In momentul n care directorul (sau alt persoan ca

    rspunde de instruire) se pregtete s instruiasc personalul pentru a aplica principiileeducaiei individualizate, este important s reinem c el poate cere educatoarelor s-imodifice ideile privind procesul de instruire i nvare i s-i modifice metodele de

    predare. Aa cum menioneaz Dodge D. n lucrarea sa Programa creativ pentru vrstele

    mici", Washington DC, 1993: Schimbarea este ntotdeauna dificil, maiales cnd este vorbade predare, pentru c noi toi abordm aceast profesiune cu idei preconcepute n privinfelului n care predau profesorii i nva copiii.Acest e idei i au originea n propria noastrexperien colar i ele pot fi foarte diferite fa de ceea ce denumim acum educaindividualizat". Persoanele care vor s introduc schimbri n programa de educaie i

    mreasc competena personalului n aplicarea unui program de educaie individualizatncep prin a crea un climat favorabil nvrii. Atunci cnd personalul simte c idieilecapacitatea lui sunt respectate exist o deschidere mai mare pentru examinarea unor metonoi. Cnd oamenii tiu c se urmrete s fie sprijinii i nu judecai, ei sunt mai dispui s-iasume riscul i s trateze eecurile drept o parte integrant a procesului de nvare.

    Este important de notat c unele dintre ideile prezentate aici pot fi dejafamiliare unora

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    18/107

    dintre educatoare. Coninutul acestei seciuni a capitolului ncearc s reaminteasceducatoarelor cteva idei fundamentale privind activitatea didactic i s introduc uneletehnici noi, asigurnd condiii att pentru aplicarea practic a ideilor vechi, ct i a celor n

    Controlul poate fi un instrument constructiv pentru perfec ionarea personaluluiatunci cnd educatoarele l vd ca fiind ceva n favoarea lor" i nu ceva mpotriva lorEducatoarele trebuie s neleag i s cread c oricecontrol ncearc s le ajute sreueasc. Aceast idee poate fi transmis n maimulte feluri.

    Fa de instrumentele de evaluare care se folosesc oficial, n instituiile destat,urmtoarele recomand msurarea i aprecierea n spiritul proiectului, fra fi exclusive.

    Prima idee, i poate cea mai important, este c directorul trebuie s fiefoarte binefamiliarizat cu metodele de educaie individualizat. Pe baza acestor cunotine el poate explice clar educatoarelor ce trebuie s se ntmple n sala de activitate i ce nu trebuie s sentmple. De exemplu, n cadrul unei grupe de educaie individualizat, directorul vrea svad copiii angajai activ n activiti de nvare i nu s-i vad stnd pasivi perioade lungi detimp i ascultnd-o pe educ atoare care le transmite informaii. Directorul poate folosi i unformular de autoevaluare i observare, care poate fi folosit ca atare sau modificat. Acesformular cuprinde cteva aspecte la care trebuie s se refere activitateaeducatoarei nceea ce privete: organizarea spaiului, ealonarea i planificarea activitilor, trecerile deo activitate la alta, activitile i experienele de nvare ale copilului, individualizar programului, interaciunile educatoare-copii i interaciunea cu prinii. Directorul discuti explic coninutul formularului oferind un exemplar educatoarei pentru ca aceasta aib posibilitatea de autoevaluare corect a activitii sale. Dup ce educatoarea completeaformularul, directorul fac e observaii n sala de grup, observaii cucaracter general sau carese concentreaz asupra unui anumit aspect alformularului (pentru a completa toaterubricile va fi nevoie de mai multe vizite). Curnd, dup vizita i observarea activitilor,educatoa rea i directorul sentlnesc pentru a discuta cele completate de fiecare dintre ei nformularele respective. Dac este posibil, directorul trebuie s programeze aceast ntlncu educatoarea n aceeai zi n care au fcut observaii pentru a discutaelementele caresunt nc proaspete n memorie. Pe baza celor observate att de ctre educatoare, ct i ctre director, se indentific acele seciuni specifice ncare educatoarea are nevoie de oinstruire suplimentar sau de alte activiti de nvar e, ca de exemplu, observareaactivitilor la o alt grup sau discuiile cu o alt coleg.

    Observarea activit ii educatoarelor poate fi un mod eficient prin caredirectorul le poate ajuta s-i mreasc competena i ncrederea. Pentru ca observarea s dea rezultate,direcorul trebuie s-i foloseasc observaiile pentru a ajuta fiecare educatoare s-iindentifice caracteriscile relevante ale activitii sale, ca i punctele mai slabe. Directorlucreaz cu fiecare educatoare pentru a descoperi cum se pot mbunti acele lucruri camerg bine n sala de grup i nu pentru a analiza pur i simplu ceea ce nu merge bine.

    Directorul trebuie s se strduiasc s fie obiectiv i concret n privina observaiilordin sala de grup. Este important s se acordesuficient timp pentru observare, astfel nct sse obin o imagine complet a activitii grupei i snu se observe doar un aspect izolat,accidental i nesemnificativ. Directorul poate consemna observaiile fcute n timpul vizin sala de activitate, pentru a discuta ulterior cu educatoarea. Notiele se pot lua pe o foaseparat sau se poate folosi pentru nregistrarea observaiilor formularul de rezumare

    observaiilor de la sfritul acestui capitol.

    Educatoarea trebuie s afle care sunt observaiile directorului pentru aidentifica aceleaciuni care s-au dovedit mai puin eficiente. De exemplu,directorul poate spuneeducatoarei Am observat c ai descris desenul lui Mihaivor bind copiilor despre formele iculorile pe care le- a folosit; a fost o metod bun", n loc s-i spun Felul n care vorbii cucopiii este bun". In acest fel, educatoarea este ajutat s recunoasc i s repete aciuni cu

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    19/107

    caracter favorabil. Este, de as emenea, important s i se cear educatoarei- desigur ntr-omanier care s nu aib un caracter acuzator - s descrie propriile ei preri despreactivitatea grupei n acea zi i s explice de ce s-a comportat ntr-un anumit mod. Aceasta deducatoarei sen timentul c este ascultat i c prerile ei suntapreciate, iar directorultrebuie s fac dovada c nelege mai bine cum anume sprijin ea dezvoltarea copiilor. Dexemplu, directorul poate cere educatoarei s spun de ce a organizat un anumit joc sau acitito anumit poveste. Directorul i educatoarea decid mpreun care sunt acele aspecte aactivitii educatoareicare trebuie perfec ionate pn la urmtoarea activitate de control; deexemplu ar putea f nevoie ca educatoarea s se concentreze mai mult asupra organizrspaiului grupei pentru a crea posibiliti de practicare a unor activiti tiinifice.Obiectiveleidentificate pot fi nregistrate n formularul completat de ctredirector astfel nct acestas poat urmri progresele realizate atunci cnd efectueaz urmtoarea vizit de observa

    Un alt aspect care nu a fost nc discutat, dar care are o importan deosebitn sprijinireaeducatoarelor l constituie colaborarea cu alte persoane din colectivitatea precolar,relaiile colegiale i de ntrajutorare. Directorul poatecontribui la crearea unui climat derespect i de recunoatere reciproc n rndul personalului folosind metode de instruire care permit educatoarelor s-i mprteasc cunotinele i s nvee una de la alta. Acest lucruse poate realiza n timpul aciunilor de instruire printr -un schimb deschis i liber de idei sauntr- o manier mai structurat cernd fiecrei educatoare s vorbeasc despre ostrategiesau o idee de activitate pe care o consider reuit. Educatoarele pot nva una de la alta prin observarea activitii desfurate n grupa unei colege. Directorul trebuie s contribula efectuarea unor astfel de activiti,ncurajnd acest tip de sprijin reciproc, directorulajut educatoarele s colaboreze pentru binele ntregului program i evit apariia unatmosfere de concuren ntre educatoare.

    Un ultim aspect esen ial pe care dorim s-1 menionm privind desfurarea activitii deinstruire i sprijinire a educatoarelor este necesitatea de a colabora cu Inspectoratul co pentru includerea metodei de educaie individualizat n activitatea grupelor de precolar

    La ncheierea vizitei n grup se poate folosi un formular de rezumare a observaiilocare s cuprind:

    Numele educatoarei, numele directorului, data observ rii. Acest formular poate fi completat de director nainte de discuia cueducatoarea sau ntimpul discuiei i va face referiri la aspecte semnificative cu valoare formativ pentrucopil. Formularul va cuprinde, de asemenea, recomandri pentru activitatea viitoare.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    20/107

    FORMULAR DE AUTOEVALUARE I OBSERVARE

    (Legend : 1 = ntotdeauna; 2 = uneori; 3 = niciodat)

    Directii de actiune Autoevaluarea si comentariileeducatoareiObservatii si comentarii aledirectorului ( sau altei

    personae autorizate )Mediul

    1) Zonele de interes definite clar pentru grupuri mici de copii. 2) Mobilierul utilizat pentru adistinge zonele de interes,

    permi nd n acelai timpeducatoarei s vad ntreaga sal. 3) Zonele sunt create pentru tipuridiferite de activit i, de exemplu,

    jocuri de construcie, interpretarede roluri, desen,' tiinele naturii,domeniul senzorial, bibilotec,

    jocuri de mas, muzic, aer liber,alte zone (ex. calculatoare)

    4) Zonele zgomotoase sunt separatede zonele lini tite: deexemplu jocurile de construciesuntdeprtate de zona bibliotecii. 5) Materialele i instrumentele de joac nu prezint pericol, sunt binentreinute i adecvatenivelului dedezvoltare al copiilor.

    6) Sala de clas este igienic ilipsit de pericole de accidentare. 7) Materialele pe care copiii lefolosesc zilnic sunt pe etajere lacare copiii ajung. 8) Materialele se schimb regulat

    pentru a menine treaz interesulcopiilor. 9) Materialele puse la dispozi iacopiilor sunt suficient de variateastfel nct s se adaptezediferitelor categorii de copii(copiii cu handicap sau cudificulti de nvare, copiiifoarte inteli geni)' 10) Tablourile de pe pere i sunt lanlimea privirii copiilor,inclusiv tablourile fcute decopii.

    11) Se asigur o zon linitit ncare copiii s se poat relaxa sau s poat sta singuri.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    21/107

    Direcii de aciune Autoevaluarea si comentariileeducatoareiObservatii si comentarii ale

    directorului ( sau alteipersonae )

    12. Se rezerv un spaiu pentru

    lucrurile fiecrui copi.

    Ealonarea* activitilor i planificarea continuturilor

    1) Ziua este mprit n perioadeclar definite. 2) Orarul este afi at pentru prini i vizitatori. 3) Orarul zilnic include perioadeactive care alterneaz cu perioadede linite; activiti de grup iactiviti individuale; activiti subconducerea educatoarei activitila iniiativa copiilor: jocuri n aer liber i n interior. 4) Durata perioadelor corespundevrstei i experienei copiilor (nuvor exista perioade lungi de edereinactiv). 5) Orarul va fi respectat cuconsecven , dar va fi flexibil pentru a permite copiilor sstabileasc nite repere fixe i ssesimt n siguran n clas. 6) Se va asigura un timp suficient

    pentru trecerea de la o activitate laalta i pentru activiti ce se repetfrecvent (de exemplu, splat, mersla toalet). 7) Se va aloca un timp suficient(cel pu in o or pe zi) pentru ca toicopiii s se joace nzonele deinteres. 8 E ucatoarea pro ecteazactivitatea pe termen scurt ilung.

    Trecerea de la o activitate la alta

    1) Copii sunt "avertiza i" cu cinciminute nainte de a se spla, pentrua putea ncheia activitatea pe care orealizeaz. 2) Educatoarea explic ce vaurma i ce trebuie s fac copiii(exemplu: "n cteva minuteieim afar. Toi trebuie s nembrcm").

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    22/107

    Directii de actiune Autoevaluarea sicomentariile educatoareiObservatii si comentarii ale

    directorului ( sau alteipersonae autorizate )

    3) Copiii ajut la organizareaactivitilor i strng jucriile, ca parte a procesului de nvare. 4) Cnd copiii trebuie s atepte,educatoarea folosete cntece, poveti sau jocuri cu degetele. Activit i i experiene denvare ale copiilor 1) Copiii lucreaz n special ngrupuri mici sau individual, laactiviti alese de ei nii. 2) Copiii nva concepte ideprinderi prin activiti concreteca, de exemplu, jocul cu cuburile,msurarea nisipului i a apei,sortarea i clasificareamaterialelor,desenatul i pictatul. 3) Li se va asigura copiilor

    posibilitatea de a- i folosi toatesimurile pentru a explora inelege lumea. 4) Activit ile permit copiilor saifoloseasc micrile motrice deoaz (mers, alergare, srituri). 5) Activit ile permit copiilor saidezvolte micrile motrice fine(constaicii cu cuburi mici i cu beioare). 6) Copiii particip la activiticarele permit sa reprezinte ideile i s-ilrgeasc posibilitile de folosire alimbajului (desen, interpretare deroluri, rsfoitul crilor,

    povestitul). 7) Copiii sunt ncurajai sexploreze diverse utilizri alematerialelor i s ncerce srezolve probleme n timp ce leutilizeaz. 8) Activit ile din diversele zone deinteres i de pe parcursul zileifamiliarizeaz copiii cu conceptelegate de matematic (ex: forme,dimensiuni, cantiti, volume);tiinele naturii (ex: folosireasimurilor pentru a explora obiectedin natur); aspectesociale (ex:interpretarea de roluri i diverse

    profesiuni); limbaj (ex: denumireaanumitor cldiri construite dincuburi).

    -

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    23/107

    Directii de actiune Autoevaluarea si comentariileeducatoareiObservatii si comentarii ale

    directorului ( sau alteipersonae autorizate )

    9) Se ofer posibiliti de

    exprimare creatoare, individual, pnn desen, muzic, interpretarederoluri. 10) Muzica se folose te pe tot

    parcursul zilei pentru stimularesau relaxare, pentru a realizatrecerea de la o activitate la alta, pentru interaciunea social idezvoltarea limbajului. 11) In cadrul tuturor activit ilor se

    pune accentul pe procesul dedesfurare a activitii inu pe

    produsul acesteia Individualizarea

    programului de educaiepentru fiecare copil 1) Educatoarele folosesccunoa terea fiecrui copil pentrua planifica activiti care sa promoveze creterea i dezvoltareafiecrui copil. 2) Educatoarea i rezerv timp pentru a observa copiii n timpulactivitilor i a nota detaliidesprecapacitile, interesele inecesitile lor. 3) Educatoarea planific activitiinteresante care s rspundnecesitilor, intereselor icapacitilor n schimbare alecopiilor. 4) Materialele i activitilereflect nelegerea faptului c,dei fac parte din aceeai grup,copiii au niveluri diferite dedezvoltare. 5) Copiii aleg activit ile pe care sle realizeze i decid asupramodului n care folosescmaterialele. 6) Educatoarea nu ofer unmodelabsolut pentru o activitate sau un

    proiect pe care copilul trebuie s-1copieze, ci permite fiecrui copil srealizeze activitatea n felul lui.

    7) Educatoarea acord ateniecopiilor mai tcui sau mai puinavansai, precum i celor care aumulte de spus sau suntcompetitivi.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    24/107

    Directii de actiune Autoevaluarea si comentariileeducatoarei

    Observatii si comentarii aledirectorului ( sau alteipersonae autorizate )

    8) Educatoarea i rezerv timp pentru a lucra individual cufiecare copil n fiecare zi.

    Interac un eeducatoare-copil

    1) Educatoarea vorbe te i se poart cu toi copiii ntr -un modcare arat respect i grij,construind respectul de sine alfiecrui copil. 2) Cnd interacioneaz cu copiii,educatoarea se apleac pentru a filanivelul lor i a realiza contactulvizual. 3) Educatoarea vorbe te despreceea ce fac ei, concentrndu-seasupra procesului i introducndcuvinte noi, artnd n acelaitimprespect pentru eforturile lor. 4) Educatoarea promoveaz activitatea de rezolvare a problemelor punnd ntrebri cufinal deschis i oferind sugestii,fr a lua ns conducerea n joculcopiilor.

    5) Educatoarea prezint tuturor lucrrile copiilor. 6) Educatoarea consolideaz cooperarea dintre copii i creeazsituaii de cooperare. 7) Educatoarea sprijin eforturilefiecrui copil de a-i face prieteni. 8) Educatoarea d exemple decomportament pe care trebuie s-1aib copiii. 9) Vocea i comportareaeducatoarei trebuie s degajeapropiere, cldur, prietenie.

    10) Educatoarea stabile te regulide comportament adecvate i leaplic cu calm i consecven. 11) Educatoarea indic ce vrea sfac copiii, nu numai ce nutrebuies fac. 12) Educatoarea i ajut pe copiis-i rezolve conflictele folosindometod de rezolvare a

    problemelor. 13) Educatoarea i ajut pe copii sneleag alte puncte de vedere i saccepte difereneleindividuale.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    25/107

    Directii de actiune Autoevaluarea si comentariileeducatoareiObservatii si comentarii ale

    directorului ( sau alteipersonae autorizate )

    14) Educatoarea particip activ la activitile i jocul copiilor.

    Interac iunileeducatoare- prini;

    activitatea cu prinii

    1) Educatoarea i salut pe prinispunndu- le numele cnd intr ngrdini. 2) Educatoarea i rezerv timp sdiscute cu fiecare printe despreactivitatea desfurat de copil nziua respectiv (de exemplu, uninteres special sau o realizare). 3) Educatoarea manifest

    preocupare pentru sentimentele prinilor atunci cnd 0 desprireeste dificil sau copilula avut o zi proast. 4) Educatoarea discut cu priniidespre ceea ce acetia ateapt delacopil i i informeaz regulatdespre

    progresele copilului. 5) Creeaz posibilitatea ca priniis participe la program,deexemplu: s prezinte copiilor o

    preocupare proprie (cntatul la uninstrument), s realizeze sau saduc materiale pentruutilizare nclas, s participe la edinele cu prinii. 6) Se folose te un avizier sau 0zon special pentru a se dainformaii privind programul saualte aspecte de interes. 7) Educatoarea i ajut pe prinis neleag cum pot extinde procesul de nvareindividualizat la domiciliu

    * Aceasta se adapteaz respectndu- se planul de nvmnt prezentat de programa n vigoare.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    26/107

    Capitolul III. PRINCIPIILEI TEHNICILE CURSURILOR DEPREGTIRE A PERSONALULUIEDUCATIV CUPRINS N

    PROIECT

    O bun instruire transmite deprinderile i cunotinele necesare ntr -o manier pozitiv care sprijin pe cei care nva. Obiectivul elaborrii unui program de educaindividualizat se bazeaz pe un coninut i o succesiune ale instruirii, dar coninutul exactinstruirii, cum se realizeaz ea, ct dureaz, difer de la un program la altul. Acest capitoltrateaz cteva principii i tehnici de baz ale instruirii, prezentnd i diverse opiuni desfurare a instruirii,referindu- se i la alte aspecte logistice.

    Pentru ca instruirea s fie eficace, ea trebuie s se axeze pe modele practice de nvarerespectiv trebuie s-i ajute pe participani s-i perfecionezeactivitatea. Persoanele carerealizeaz instruirea trebuie s lege ceea ce se pred de activitatea pe care o prestea participanii. De asemenea, activitatea practicn cadrul cursului de instruire permite participanilor s exerseze sau s aplice cele nvate n situaii care sunt asemntoare cele de la locul lor de munc.

    Un principiu important al nvrii la aduli, principiu susinut de ample cercetri, esteacela c oamenii nva cel mai bine atunci cnd sunt implicai activ n procesul de nvaSchema de mai jos ilustreaz diversele modaliti n care nva oamenii i eficiena genera acestei nvri. In general oamenii i amintesc:

    90% din ceea ce spun atunci cnd fac ceva 70% din ceea se spun sau scriu 50% din ceea ce v d sau aud 30% din ceea ce v d 20% din ceea ce aud 10% din ceea ce citesc Aceast schem demonstreaz c, dac sunt implicai activ n procesul deinstruire,

    oamenii rein mai mult i, prin urmare, au mai multe anse de a folosi cele nvate. Este, purmare, important s se includ ct mai multe posibiliti de nvare activ norice activitate.Sugerm aici cteva tipuri de activiti destinate procesului de nvare la aduli.

    Discuia. In general, oamenilor le place s fie ascultai i s tie c gndurile ideile lor sunt receptate i preuite. Discuiile n grup, fie cu tot grupul care particip instruire, fie n grupuri mai mici de participani, oferocazia de a se explora o serie de probleme i de a se face schimb de idei. Ele pot contribui la crearea unor relaii colegiale. Pfolosirea discuiilor, participanii pot s-i dea seama c persoana care face instruirea nu aretoate rspunsurile i c se afl acolo pentru a uura nvarea i pentru a-i ajuta pe participani s gseasc rspunsuri n propria lor experien i a celorlali. Adesea discuincep spontan pornind de la probleme sau subiecte ridicate de participani.

    Frecvent, cel care instruie te este cel care creeaz ocazia unei discuii punnd o problem sau o ntrebare. In cadrai unei discuii, persoana care instruiete arresponsabilitatea de a urmri ca oamenii s respecte dreptul tuturor de a-i spune prerea, iar discuiile n contradictoriu s aib loc ntr -o atmosfer de respectreciproc: de a asigura ca toicei care vor s vorbeasc s aib aceast posibilitate; de a menine discuia n context

    tematicii propuse; de a rezuma discuia i a trece la altceva atunci cnd tema discuiei s-aepuizat. n final, va mulumituturor pentru participare. Lucrul n grupuri mici. Lucrai n grup poate fi o metod valoroas de aimplica pe

    toat lumea. In unele cazuri, cel care instruiete poate organizagrupurile n mod deliberatreunind n baza unor criterii prestabilite oameni care pot nva unul de la altul. Alteori, dacgrupul de participani este mare, se poate recurge la numrtoare pentru constituirea un

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    27/107

    grupuri mai mici (1,2,3,1,2,3 etc), grupuri ad- hoc (fr alegeri sau preferine). Aceastnumrtoare poate fi mai nostim dac n loc de numere se folosesc diverse nume deanimale, de culori, de fructe i flori, pentru separarea persoanelor n grupuri.

    Grupurile pot lucra la aceea i sarcin sau pot discuta acelai subiect sau fiecare grup poate s lucreze la o idee separat legat de subiectul general. Cel care instruiete trebuiese asigure c participanii cunosc obiectivele grupului i timpul acordat pentru realizarsarcinii. Cu 5-10 minute nainte de expirarea timpului acordat pentru lucrai n grup, celcare instruiete poate avertiza grupurile c timpul se apropie de sfrit, pentru ca aces-i poat ncheia discuiile. Dac toate grupurile lucreaz la acelai subiect , nvarea va produce n mare msur n interiorul grupurilor i nu este nevoie ca fiecare grup s-i prezinte rezultatele n faa grupului mare. Sau, dac este cazul, se poate cere fiecrui grup prezinte cteva idei principale n faa grupului mare. Dac grupurile se ocup de subiecdiferite, prezentrile n faa grupului mare devin mai utile. Totui, uneori aceste prezentri

    prelungesc prea mult timp. La nceputul lucrului n grup, persoana care realizeaz instruireatrebuie s atrag atenia grupurilor c vor trebui s prezinte n faa tuturor colegilrezultatele discuiilor i vor avea pentru aceasta numai 5 minute (sau ct decide acesta). Ifuncie de numrul de grupuri, acest proces poate s ia destul de mult timp.Punndntrebri relevante, atunci cnd grupurile i fac prezentrile sausubliniind aspectedeosebit de interesante, cel care instruiete poate contribui la meninerea interesului n cadgrupului mare. Totui, pe msur ce se fac aceste prezentri, conductorul instruiriitrebuies-i urmreasc pe participani pentru a vedea dac sunt ateni i interesai. Dac nu sunatunci poate c aceast strategie a prezentrilor nu este indicat n viitor pentru grupul cursanirespectiv.

    Lucrul n perechi.Uneori este util s se schimbe idei sau s se examineze o problemn cadrul unei discuii care s aib loc doar ntre dou persoane, mai ales dac este vordespre o problem mai sensibil sau mai personal pe care oamenii se simt stnjenii sabordez e n faa unui grup ntreg. Lucrai n perechi poate reprezenta pentru participani imodalitate de a exersa o nou deprindere, ca de exemplu o anumit tehnic de a discuta copiii.

    Cel care instruie te explic sarcina, ajut la formarea perechilor dac este necesar specific perioada de timp acordat pentru realizarea sarcinii. Dupaceea el poate circula printre grupuri (dac este posibil) pentru a auzi unele din ideile care se discut i pentru pune ntrebri cu final deschis menite sstimuleze discuia dac este necesar. Dupexpirarea timpului acordat, conductorul instruirii poate ntreba dac este cineva caredorete s prezinte grupului mare cteva din cele discutate cu perechea respectiv. Lucrurnu trebuie forate, mai ales cnd este vorba de o problem mai delicat. Conductorinstruirii trebuie s fie pregtit s rezume pe scurt care a fost scopul activitii i apoi treac la punctul urmtor al coninutului.

    Studiul de caz.Studiul de caz se utilizeaz pentru a prezenta sintetic o situaie tipic pe care educatoarea o poate ntlni n grupa de copii. Cel care instruiete poate citi studiul decaz cu glas tare, repetnd cnd este necesar, astfel nct participanii s rein puncteleimportante. Apoi si tuaia poate,fi discutat n grupuri de orice mrime, aa cum am artaanterior. Conductorul instruirii trebuie s ncerce s adapteze studiul de caz (o ntmpla posibil, real) sau s proiecteze un studiu de caz care s reflecte situaia local. Uneori,educatoarele din grup pot prezenta studii de caz pe baza unor situaii reale pe care le ntlne

    n grupele lor de copii. Dac se face acest lucru, numele copilului nu trebuie menionastfel nct s se pstreze confidenialitatea cazului i s protejeze copilul i familia. Interpretarea de roluri. Este vorba n aceast situaie de elaborarea i prezentarea

    unor mici scenete improvizate, jucate cu scopul de a stimula discuia sau de a exemplifica anumit stil de interaciune. In unele cazuri, cnd cel care instruiete urmrete s demonstreclar o deprindere de interaciune, el poateface o re petiie cu participani special alei. De

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    28/107

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    29/107

    instruirii. Prin urmare, cel care instruiete trebuie s se familiarizeze cu o varietate de tehnicide instruire pe care s le foloseasc atunci cnd este cazul, n funcie de condiiile concrePentru a avea succes, orice curs trebuie bine planificat i organizat, iar o bun planificare presupune atenie pentrudetalii . Pregtirea unui curs presupune un volum mare de munc.Iat cteva lucruri pe care cel (sau echipa) care instruiete este necesar s le fac pentraceast pregtire:

    1. S determine interesul educatoarelor i dorina lor de a participa la curs. S-i asiguresprijinul din partea instituiilor care le coordoneaz activitatea i alaltor persoane autorizate.

    2. S stabileasc programul cursului i s-1 comunice tuturor participanilor,informndu- i i asupra locului de desfurare;

    3. S se asigure c participanii vor fi disponibili pentru a participa la edinele dinstruire;

    4. S se familiarizeze ndeaproape cu coninutul acestui ghid privindelaborareaunor programe de educaie individualizat;

    5. S pregteasc orarul cursului; 6. S pregteasc materialele scrise, vizuale, necesare, precum i activitile de predareevaluare;7. S pregteasc vizita la una sau mai multe grupe care folosesc metoda de educa

    individualizat, dac este posibil; 8. S ofere participanilor lecturi prealabile organizrii programului, precum i al

    materiale tiprite, anexe la cursurile de instruire; 9. S pregteasc sala sau slile de curs, lund toate msurile ca acestea sfie

    confortabile i atractive. In acest sens,vor fi folositoare scaune pentru dimensiuneaadulilor, o fa de mas frumoas, flori pe mas, iluminare adecvat, gustri. Este bica scaunele s poat fi rearanjate pentru a permite diverse activiti de nvare. Dup

    realizarea acestor activiti prealabile, cel care realizeaz instruirea se poate simi mai sigur pe sine cnd demareaz cursul. Este important de neles c tehnicile folosite de persoacare instruiete i modul n care aceasta comunic cu participanii sunt tot att de importanca i cunotinele prezentate. Cel care conduce cursul reprezint un model privindmoduln care participanii trebuie s lucreze cu precolarii. Sugestiile de mai jos pot permiteconductorului cursului s transmit flisofia care st la baza metodeide educaieindividualizat.

    In vederea unei desf urri eficiente a cursului este necesar ca responsabilul cursului sse asigure n prealabil de crearea unor condiii favorabile cursului;

    Crea i un mediu social propice nvrii. Salutai fiecare persoan, pe msur cecursanii intr n sal sau, dac nu cunoatei persoana, prezentai-v dumneavoastr. Lanceputul cursului, rezervai o perioad de timp pentru ca oamenii s se prezinte pe rcelorlali i s spun cte ceva despre ei nii(unde lucreaz , de ce grup de vrst se ocup,ce la place cel mai mult n activitatea lor). Putei cere fiecrei persoane s confecioneze ocarte de vizit pe care s-i scrie numele, ndoind o foaie de hrtie sub forma unui cort" pecare s o aeze pe mas n dreptul su astfel nct ceilali s-i poat vedea numele. Dacmembrii grupului se cunosc, acordai-le puin timp s stea de vorb nainte de curs. Luaimsuri ca toat lumea s se familiarizeze cu locul de desfurare i acordai atenie unlucruri mrunte care ar putea s sporeasc confortul tuturor: deschidei sau nchidei ofereastr, aprindei lumina etc.

    Discuta i planul cursului. Reamintii scopul cursului i parcurgei orarul acestuiaClarificai orele pentru pauz, mas, nceputul i sfritul fiecrei zile. ntrebai participandac au nelmuriri.

    Fi i un asculttor atent i activ. Atitudinea i limbajul folosit de dumneavoastrtrebuie s transmit ideea c suntei un asculttor activ (reineic cel care instruiete este unmodel pentru ceilali). Inainte de a rspunde la o ntrebare sau la un comentariu, putei simnevoia de a repeta ceea ce credei c s-a spus pentru a clarifica diferite afirmaii sau

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    30/107

    ntrebarea participantului i a vasigu ra c ai neles corect. Construi i instruirea bazndu-v pe experiena participanilor. ncurajai participanii

    s mprteasc altora cunotinele lor cu privire la un subiect, precum i strategiile reu pe care le- au folosit n activitatea cu precolarii.

    Prezenta i propria dumneavoastr experien. Atunci cnd v prezentai propriileexperiene, participanii v consider ca o persoan cu probleme similare i sunt mdispui s-i prezinte experienele lor.

    Pune i ntrebri cu final deschis. Atunci cnd se pun ntrebri care necesitrelatareaexperienei personale, analiz, soluii creatoare sau evaluarea unei situaii, se stimuleagndirea i se ncurajeaz rezolvarea problemelor. De exemplu, Ce credei despre ...?" sCum ai trata o astfel de situaie...?" Transmitei ideea c nu suntei singurul specialist dsal, retransmind o ntrebare grupului pentru a ncuraja oamenii s-i prezinte ideile. Deexemplu, Aceasta este o problem dificil. Are cineva vreo sugestie cu privire la modulncare poate fi rezolvat aceast situaie?"

    Explica i clar activitile i acordai timp suficient pentru ele. Repetai instruciunil pentru a v asigura c toata lumea nelege ceea ce are de fcut. Circulai prin sal pentruajuta grupurile sau per soanele care nu neleg clar sarcina. Spunei participanilor chiar de lanceput ct timp vor avea pentru activitate, dar fii suficient de flexibil i acordai timsuplimentar dac estenevoie.

    ncurajai participar -ea activ, dar lsai loc i pentru diferene individuale. Reinei c nutoat lumea agreeaz toate activitile. Planificnd o gam larg de activiti, dai fiecruiaans de a gsi ceva care s-i plac.

    Rezolva i conflictele i dezacordurile fr a v situa pe o poziie defensiv. Participan pot s nu fie de acord cu ceea ce prezentai dumneavoastr sau cu sugestiile, comentariiopiniile altor membri ai grupului. ncurajai discutarea tuturor punctelor de vedere subliniai faptul c pot exista mai multe moduri de a privi una i aceeai situaie. ncuraj participanii s-i examineze propriile idei i pe cele ale altora pe baza cunotinelor desprdezvoltarea copilului.

    Lucra i cu fiecare persoan pentru a elabora un plan de aciune individual,ca activitatefinal a cursului. Cerei fiecrui participant s gseasc i s noteze cel puin o modalitatecare va utiliza ceea ce a nvat atunci cnd va lucra cugrupa lui de copii. Poate fi indicat caun exemplar al acestui plan de aciune s fie prezentat directorului sau inspectorului carspunde de activitatea cu precolarii, pentru ca acetia s poat sprijini educatoarea atingerea obiectivelor.

    Aceste tehnici, combinate cu o atitudine pozitiv , angajat i atent din partea celui

    care realizeaz instruirea, poate contribui la reuita cursurilor de instruire. Dup ncheiercursului de instruire, este important ca persoana care a realizat instruirea s urmreasc ccunotine i deprinderi sunt realmente utilizate n activitatea cu copiii pentru a consolida isprijini nvarea. Aceasta poate lua fonna unei evalu ri a cursului pe care participanii s orealizeze la ncheierea acestuia sau la cteva sptmni dup ncheiere. Aceste informai

    permit celui care a realizat instruirea s identifice domeniile n care participaniiresimtnecesitatea unor informaii sau a unei instruiri suplimentare; aceasta poate fi baza planificunor activiti suplimentare de informare pe care participanii s le dezvolte singuri. Daceste posibil, reunii grupul de cursani fie periodic, fie dup ase luni pentru a discu progresele realizate i experiena acumulat n aplicarea celor nvate i pentru a prezen

    materiale suplimentare. Urmrirea activitii participanilor se poate realiza i de ctdirectorul unitii de precolari sau de ctre inspectori, sub forma observaiilor realizate cadrul activitii la grup i a discuiilor individuale cu educatoarele putndu-se folosiFormularul de autoevaluare i observare.

    Cnd s-a realizat primul curs de instruire n cadrul proiectului- pilot iniial,acesta a fostun curs intensiv de dou sptmni desfurat la Bucureti, urmatde un atelier cu durata de

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    31/107

    ase zile organizat apte luni mai trziu la Buteni n scopul urmririi rezultatelor. Exist posibilitatea de a desfura cursul la locul de munc pe o perioad de cteva sptmPrezentm mai jos avantajele i dezavantajele fiecreia dintre aceste variante.

    Aspectele logistice i financiar e implicate n aducerea oamenilor la un curs de instruireintensiv, departe de cas, se justific de regul prin efectul sporit alcursului. Oamenii vor fi prezeni la timp, vor participa la toate orele, vor discuta coninutul programului n timpmeselor i seara. Participanii care fac naveta pentru a participa la curs sau care particip sfritul zilei de munc sunt adesea preocupai de problemele lor familiale, nu sunt capabs acorde o atenie deplin cursului i pot ntrzia sau pleca mai devreme n multe zile. In plus, au puine ocazii de a discuta ntre ei sau cu persoana care instruiete, astfel nct, mudin ntrebrile lor rmn fr rspuns.

    Un curs desf urat la locul de munc al educatoarelor prezint ctevaavantaje. In primul rnd, poate fi mai uor de desfurat n privina resurselor financiare necesare. Cursul poate fi astfel programat nct s nu se interfereze cu orele n care educatoarele lucreaz copiii, i deci nu vor f necesari suplinitori. In ceea ce privete calitatea nvrii, participarla un curs pe o perioad mai ndelungat permite educatoarei s asimileze idei i s integreze pe o perioad de timp mai mare n loc s fie obligat s prelucreze un volum mareinformaiintr-un timp scurt. Educatoarea are ocazia de a testa noile idei n grupa ei, pemsur ce le nva. Aceasta duce i la o serie de discuii instructive n timpul edinelor instruire, deoarece educatoarele pot descoperi ntrebri pe care s le pun i pot elaborastrategii noi de lucru cu grupele de copii pe parcursul cursului.

    In final, putem spune c oricare dintre modalitile de desfurare a cursului poate fieficient dac este asociat cu o ndrumare plin de solicititudine din partea persoanei carerealizeaz instruirea. Indiferent de forma de desfurare, orarul cursului trebuie planificat

    prealabil.

    Con inutul cursului trebuie s cuprind tratarea unor teme care ar trebui prezentatntr- o anumit ordine pe care dorim s-o s ugerm: Dezvoltarea copilului de la na tere pn la 7 ani. Observarea copilului. Individualizarea activit ilor pentru fiecare copil. nvarea prin aciune i importana jocului. Aranjarea s lii de grup. Arii de interes /arii de stimulare. Activit ile cu grupa ntreag. Activit ile n aer liber. Materialele necesare orarului zilnic i trecerea de la o activitate la alta. ndrumarea copilului. Construirea respectului de sine la copil. ndentificarea copiilor cu nevoi speciale i activitatea cu acetia. Rolul educatoarei n activitile copilului.

    Activitatea cu p rinii n vederea susinerii i dezvoltrii fiecrui copil. Dei s-ar putea sfie necesar ca aceast succesiune s fie modificat, din diverse motive, ea se bazeaz pe idc un subiect, o tem decurge din alta sau conduce n mod logic la urmtoarele. Ar putexista tentaia de a elimina unelesubiecte pentru a economisi timpul, pornind de la premisac, n unele cazuri, informaiile sunt deja familiare participanilor. Totui, cel care instruie

    este sftuit s includ ntregul coninut pentru a reaminti unora dintre educatoare ceeace eledeja cunosc i pentru a introduce informaii noi n sprijinul altor educatoare, astfel ncttoi participanii s porneasc de la aceeai baz deinforma ii atunci cnd ele urmeaz saplice metoda individualizat de educaie. La sfritul acestui capitol este anexat o variande orar (anexa nr. 1) pentru un curs de dou sptmni i pentru urmrirea rezultatelor lui. Icazul unui curs la locul de munc, cel care are responsabilitatea instruirii va trebui s deci

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    32/107

    care s fie frecvena edinelor, durata lor i durata ntregului curs n funcie de coninuAtunci cnd se elaboreaz orarul trebuie s se ncerce introducerea unei variaii. Dexemplu, un film sau o caset video pe zi este suficient (n afar de cazul n care aparatura d prezentare este disponibil doar pentru o perioad limitat). De asemenea, trebuie s ncerce introducerea unor activiti de nvare care s fac cursurile de instruire maiinteresante i plcute. Totui, toate activitile programate trebuie s susin coninutuls se ncadreze rezonabil n tematica cursului.

    R mne de discutat un singur aspect, i anume, cine trebuie s participe la curs. Aceasdecizie este in fluenat de maniera n care se desfoar cursul-curs intensiv cu scoaterea participanilor din activitatea lor sau un curs de instruire la locul de munc. Print persoanele care ar putea beneficia de participarea la curs se numr: inspectori pentru precolari i inspectori sanitari, persoane responsabile din ministerele respective, profesori din liceele pedagogice, psihologi sau alte persoane care realizeaz evaluri ale precolarilor. Pe msur ce se familiarizeaz cu coninutul ghidului de elaborare a programului, cel care organizeaz i susine teoretic i practic aceste instruiri poateidentifica i alte persoane care pot fi implicate n participarea la acestecursuri.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    33/107

    Ziua 1 Ziua 2 Ziua 3 Ziua 4 Ziua 5 Ziua 6 Ziua 7 Ziua 8 Ziua 9 Ziua 10

    Dimineata(9:00-12:00

    PrezentariDescrierea

    programuluiDate generale

    privindmetodaindividualizata

    Individu-alizareaactivitatilor

    pentrunivelul dedezvoltareal fiecaruicopil

    Zone deinteres/zonedestimulare:Zona

    jocurilor deconstructii

    Zonainterpretariide roluri

    Vizita lao grupacarefolosestemetodaindividu-alizata

    Zone deinteres/zone destimulare:ZonastiintificaZonasenzorialaZona

    jocuri demasa

    Aranjareasalii declasa

    Materialelein clasa

    Activitatiin aer liber

    RoluleducatoareiInactivitatilecopiilor

    Recu-noastereacopiilor cu nevoispecial silucrul cuacestia

    Lucrurl cu parintii pentru asprijinidezvoltareafiecaruicopil

    Discutiirezumative

    Elaborare planuri deactiune

    Pranz(12:00-13:00) Pranz Pranz Pranz Pranz Pranz Pranz Pranz Pranz Pranz

    Dupa- amiaza(13:00-17:00)

    Dezvoltareacopilului(continuare)

    Observareacopilului

    Invatarea prinactiune siimportanta

    jocului

    Zone deinteres/zone destimulare-introducere

    Zone deinteres/zone destimulare:

    Zona

    artistica

    Zona biblioteca

    Discutiecu edu-catoareacare

    lucreazacu grupa

    ZonamuzicaDiscutii:Planifi-caresaptama-nala,schimbde ideicreatoare

    privindzonele destimulare

    Intocmireaoraruluizilnic

    Activitati

    cuintreagagrupa

    Indrumareacopilului

    Construirearespectuluide sineal copilului

    Recu-noastereacopiilor cu nevoispecialsi lucrul

    cuacestia(conti-nuare)

    Lucrul cuParintii(conti-

    Nuare)

    Elaborare planuride actiune

    Concluzii

    Dimineata(9:00-12:00)

    Deschidere

    Trecerea inrevista asucceselor in utilizareametodeiindividualizate

    Lucrul cu parintii pentru asprijiniidezvoltareacopilului

    Creareaunui centrudecomunicarecu parintiiin salade clasa

    Comu-nicarea cu

    parintii prinsedintelecu acestia

    Plani-ficareaetapelor urmatoareinaplicarea

    program-mului

    Pranz(12:00-13:00) Pranz Pranz Pranz

    Dupa amiaza(13:00-17:00)

    Rezolvarea problemelor Intalnite infolosireametodeiindividualizate

    Parintii cavoluntari insala declasa

    Planificareasi realizareaunor centrede resurse

    pentru parinti

    Concluzii

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    34/107

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    35/107

    Dezvoltarea fizic. Schimbrile n greutate, nlime, ale capacitilor senzoriale, aleabilitilor motorii, dezvoltarea creierului alctuiesc dezvoltarea fizic, aceasta avndinfluen puternic att asupra dezvoltrii intelectuale, ct i asupra personalitii. Dexemplu, majoritatea informaiilor despre mediul nconjurtor i parvin copilului printermediul simurilor i al activitilor motorii, astfel nct n copilria mic, dezvoltar psihic i cea fizic se desfoar sincron."

    In ceea ce prive te dezvoltarea motorie, funcioneaz dou principiiimportante: - principiul cefalo-caudal (de la grecescul cephalo"-cap i latinescul

    ,,caudal"- coad), conform cruia copiii ctig progresiv capacitatea de a-i controla,coordona picioarele i de a merge;

    - principiul proximo-distal conform c ruia dezvoltarea are loc de la centru ctremarginea corpului". Proximal" se refer la acea parte a braului sau a piciorului care emai aproape de centrul corpului. Distal" descrie poriunile cele mai ndeprtate ale corpulAstfel, sugarii apuc un cub cu toat palma la 5-6 luni, dar nu- 1 pot apuca ntre dou degete(degetul mare i arttor) nainte de 11- 12 luni.

    Dezvoltarea intelectual (cognitiv).O mare varietate de capacitimintale, psihicecum ar fi: nvarea, limbajul, memoria, gndirea, judecata, n general ceea ce numimcapaciti intelectuale se schimb n timp i sunt strnslegate de dezvoltarea m otorie i decea socio- afectiv. Dac un copil nu ar aveacapacitatea de a- i aminti i de a anticipaevenimentele, ar simi anxietate de fiecare dat cnd l prsete mama sa.

    Dezvoltarea socio-afectiv. Felul unic al fiecruia de a face fa diferitelor situaii iemoii, de a se relaiona cu ceilali, influeneaz att aspectele cognitive, ct i cele fizi

    ale dezvoltrii noastre. Emotivitatea, mai ales lavrstele mici, devine elementul central n ju rul cruia graviteaz ntreaga dezvoltare a personalitii. Este esenial ca orice copil beneficieze de timpuriu de emoii i stri afective pozitive.

    PRINCIPIILE DEZVOLTRII COPILULUI

    In nelegerea procesului i mecanismelor dezvoltrii un rol important l au nelegereainterpretarea principiilor devoltrii copilului. Prezentm mai jos pe cele mai importante:

    Dezvoltarea este secvenial. Aceasta nseamn c exist anumite etape n fiecaredomeniu de dezvoltare i c acestea se succed ntr -o anumit ordine. Unii copii nu parcurg toi paii inclui ntr -o secven de dezvoltare, dar aceasta nu nseamn c aceti pai pot famestecai, iar secvenialitatea ar putea fi inversat. Atunci cnd copiii sar peste anumii pnseamn c ei au un nivel al abilitilor care le permite s treac la pasul urmtor. Dexemplu, dac un copil nu a maifolos it cuitul pentru a unge unt pe pine, dar l foloseteacum pentru a tia buci moi, nseamn c el are abiliti motorii fine pentru a face aceas

    Un domeniu de dezvoltare influeneaz i pe celelalte.Aceasta nseamn c naintareantr-un domeniu de dezvoltare nu este separat de celelalte domenii. Copiii pot avea abilit

    mult mai avansate ntr-un anumit domeniu, dar acest fapt influeneaz i interacioneaz cuabilitile din celelalte domenii. De exemplu, dac un copil are limbajul foarte bindezvoltat, dar nu este capabil s se deplaseze i s exploreze diferite jucrii datorit unhandicap fizic, acest copil nu va putea explica anumite jocuri i funcionarea unor jucdatorit lipsei de experien n manipularea lor. Abilitatea noastr de a folosi cuvinte i dea descrie obiectele depinde de capacitatea noastr de a ne forma o imagine mmtaldespre

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    36/107

    acestea i despre modul lor de funcionare, imagine care se formeaztreptat prin explorareai manipularea lor.

    Copiii au ritmuri diferite de dezvoltare.Aceasta nseamn c unii copii par s fienaintea" altora, iar alii par s fie n urm" n ceea ce privete dezvoltarea lor general, dvor recupera" repede sau au o alt schem de dezvoltare. De asemenea, copiii pot fi difern ceea ce privete nivelul dedezvoltare ntr-un anumit domeniu. De exemplu, la 3 ani, uncopil se poate exprima n propoziii de 10-12 cuvinte, n timp ce altul nu face propoziii mailungi de 2-3 cuvinte. Pe de alt parte, copilul al doilea poate merge pe biciclet n timp ce primul nu poate. La vrsta de 5 ani, putem descoperi c ambii copii sunt la fel de performan ceea ce privete att domeniul limbajului, ct i cel al motricitatii. Spunem n aceassituaie c unul s-a dezvoltat mai rapid ntr- un domeniu i altul n cellalt domeniu.

    Dezvoltarea se desf oar de la simplu ctre complex.Aceasta nseamn c, ntr -oanumit secven de nvare a unor abiliti, fiecare pas al secvenei implic alte abiliti.Pe msur ce copilul se dezvolt, majoritatea comportamentelor nou nvate" sunt mcomplexe dect cele precedente, prezentnd un grad mai nalt de precizie i de realizare.De exemplu, a sta n picioare nesprijinit necesit un anumit echili bru din partea copilului. Amerge necesit ns a avea un echilibru n poziia n picioare i n plus abilitatea de a-i folosi

    picioarele ntr- o micare alternativ. Cnd copilul nva s fug, echilibrul i folosirealternativ a picioarelor sunt necesare, dar mai este nevoie i decoordonarea ndoiriigenunchilor i folosirea mai accentuat a muchilor piciorului pentru schimbarea centruluide greutate al corpului.

    Modul de dezvoltare individual depinde att de caracteristicile nnscute,ct i de mediu.Copiii se nasc cu posibiliti multiple de a dobndi abiliti n diferitedomenii, fondul lor ereditar fiind polivalent sub aspectul exprimrii psihice. De la etapainiial a dezvoltrii ontogenetice, de total dependen fa de adult, ca un specialist nnespecializare" ereditar, copilul i construiete unicitatea psihic treptat prin elaborareareaciilor selective fa de mediu. De asemenea, simpla prezen a unor factori de mediunu este sufici ent s determine transformarea universului psihic al copiluluidac nuapare interaciunea dintre aceti factori i copil. Din nevoia operaionalizriiconceptului de mediu, a fost introdus o categorie teoretic distinct- noiunea de nide dezvoltar e", care desemneaz totalitatea elementelor cu care un copil intr n relaie la

    o anumit vrst.

  • 7/27/2019 33835307 Educatia Timpurie a Copiilor in Varsta de 0 7aAni

    37/107

    ETAPELE DEZVOLTRII LA PRECOLARI

    Varsta / Ariaaptitudinilor 2-3 ani 3-4 ani 4-5 ani Peste 5 ani

    Aciuni motorii

    Sare pe loc, cu

    amndou picioarele odat St ntr -un picior Urc i coboar

    scrile singur,alternnd picioarele

    Sare alternnd

    picioarele (pasultrengarului)

    Aciuni finemotorii

    nir mrgelemari pe un fir

    Construie te unturn din 9 cuburimici

    Copiaz un ptratfolosind creionul

    nva s senenumerele de la 1la 5

    Limbaj Formuleaz negativul unor aciuni (Ex: "Nu pot s deschidaceasta")

    Repet refrenul incearc s cntecntecele

    Spune o poveste,dar poateconfunda faptele

    Vorbire curentstaicturat , dar cudiferene evidentefat de cea aadultului

    Social Se joac acasimitnd activitilecasnice de baz'

    Apreciaz jocul cuali copii i ncepesa participe

    Se identific rolulsocial n teatru,acordnd ateniedataliilor,coordonatelor detimp i spaiu

    Desf oar jocurisimple de mas(ex: Domino)

    Ajut -te pe tinensui

    Se spal i seterge pe minisupravegheat

    Toarn corect (