28648270-reflectie-asupra-destinului-uman (1).pdf

Upload: carmensiradu

Post on 05-Mar-2016

222 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • Reflecie asupra destinului uman

    - Cine dintre d-str s-a ntrebat vre-odat ce este omul? - Cine s-a ntrebat de ce triete pe lumea asta?- Ci ai gsit de cuviin s reflectai, cel mult cinci minute, asupra

    naturii destinului uman? - i ci ai binevoit s v gndii, mcar odat, la rostul d-str n

    via?

    - Cunoatei cu toii, sau majoritatea dintre d-str cunosc, cel puin din auzite, ct de greu se crete un om, dar ci v-ai ntrebat de ce i pentru ce se crete el aa de greu?

    n timp ce un pui de om se nate neputiincios, fragil, vulnerabil i e nevoie de aproape o treime din viaa lui pentru a deveni capabil s nceap o via de sinestttoare, puii de nprc se nasc gata de a nfrunta viaa cu toate greutile ei. i n timp ce omul este pndit de la natere pn la moarte de primejdii, de boli i de nevoi, cele mai hde i mai bestiale fiine de pe pmnt, ncepnd cu viruii i terminnd cu aligatorii, aproape c nu au de nfruntat nici dumani naturali i nici factori climaterici nefavorabili, nimic din ceea ce bieii oameni au de nfruntat la fiecare pas.

    - De ce? - Este oare lumea aceasta conceput pentru virui i crocodili, sau

    ea este fcut pentru oameni?

    Din moment ce, conform tuturor teoriilor, ideologiilor, filosofiilor, povetilor, povestirilor i povestioarelor, etc., inclusiv tmpenia evoluionist, omul este fiina superioar de pe planeta Pmnt, de unde blestemul acesta asupra oamenilor de a face parte dintre cele mai neputiincioase fiine de pe pmnt?

    - De ce un animal ajunge la maturitate n mai puin de a douzecea parte din lungimea vieii lui i are nevoie de foarte puin asisten pentru a face lucrul acesta, i de ce omul este nevoit s treac printr-un stadiu lung i anevoios de dezvoltare, care uneori depete o treime din durata vieii

  • lui, i necesit asisten maxim i de calitate pentru a fi n stare s se descurce singur n via?

    - Pentru ca n final, copilul - minune, care face pieri suri la o duzin de persoane ce au nefericirea s fie rspunztoare de creterea i educarea lui, i pe pieptul cruia merge agoniseala de o via a dou duzini de nefericii, s devin boul boilor, vaca vacilor, sau cine tie ce lighioaie?

    Indiferent c v dai seama de lucrul acesta sau nu, majoritatea oamenilor v cretei copiii cu sperana c ei vor fi mai buni ca voi, vor tri mai bine ca voi, i vor face ceea ce voi personal n-ai reuit s facei. V facei luntre i punte i facei orice pentru ca copiii votri s ajung s v transforme visele n realitate: - cnd ns ei ajung maturi, rareori se adeverete s ndrepteasc speranele voastre; i astfel la nesfrit: - ali copii, alte sperane i alte dezamgiri.

    O generaie d natere altei generaii, care la rndul ei d natere la a treia generaie, care d natere i ea la o generaie, i aa de mii de ani ne petrece timpul pe toi, unii dup alii, prini dup copii i copii dup prini, fr s v ntrebai mcar de unde i ncotro, de cnd i pn cnd, i de ce i pentru ce.

    - Cnd oare va sri vreo achie din roata asta blestemat, sau binecuvntat, a existenei umane, s se ntrebe despre destinaia rotirii ei i s dea un rost vieii celor ce se petrec n ea?

    ntrebrile pe care vi le sugerez acum spre discuie snt doar puine din ntrebrile pe care fiecare om ar trebui s i le pun. Dac voi n-ai fcut lucrul acesta singuri, l fac eu pentru voi: - binevoii doar de fii ateni la cele scrise de mine, cci snt sigur c vei gsi lucruri interesante i folositoare n ele.

    V ofer spre discuie cele mai simple, dar nu i cele mai lipsite de importan, ntrebri, la care fiecare om, ce nu este indiferent de soarta i de viitorul su, ar trebui s rspund.

    n pofida faptului c ntrega omenire orbeciete n bezna necunoaterii, indiferenei i a prostiei, i st la cheremul minciunii i a frdelegii, adevrul nu e chiar la fundul mrii, unde cei crora le este lene s mite mcar din musti pentru a-l afla, pretind c el se afl. E deajuns s miti un pic din creieri, i toate tainele lumii devin lucruri obinuite, pe nelesul oricui.

  • E drept c lenevia intelectual este cea mai pariv dintre lenevii, datorit multitudinii de forme pe care le mbrac pentru a nu fi depistat, de la pretinsul lucru intelectual de a rezolva cuvinte ncruciate, pn la mult-ludatul brain-ring, totui cei ce ntr-adevr vor s cunoasc adevrul, l gsesc.

    Pentru a se bucura pe deplin de via, omul trebuie s-i afle mai nti rostul lui n ea, s tie de ce i pentru ce triete, s spere c ceea ce face el nu este n zadar, i, tot ce e posibil, unii mai au nevoie i de o speran i asigurare c va mai fi ceva i dup cortina de fier a morii: - altminteri de unde vine obinuina unora de a face ocolul bisericilor, leaf preoilor i plcere sfinilor?

    - Cine ns poate s-i afle adevratul rost n via, fr s aib mcar o idee vag despre faptul cine este el i pentru ce este?

    - Cei pe care nu-i intereseaz nimic altceva dect cariera, banii, pielea proprie, etc.?

    - Dar ai vzut mcar vreodat vreun individ din tagma egoitilor i egocentritilor fericit?

    Dac da, atunci nu pentru mult timp.

    Cei ce vor s afle adevrata fericire i adevrata bunstare, cele care nu se termin niciodat, nu le pot afla fr a cunoate cine snt ei ca specie i ca persoane, i fr a ti pentru ce triesc.

    S rspundem, deci, la prima ntrebare, care spre deosebire de cele cntate la televizor, cu privire la intrarea Moldovei n comunitatea european i N.a.t.o., este cu adevrat vital, la fel ca i toate celelalte ntrebri pe care am s vi le sugerez i la care am s v ajut s aflai rspunsul.

    E drept c atunci cnd merge vorba despre copii si fiecare printe se simte ca i cum ar merge vorba despre Dumnezeu, jignindu-se pn la mduva oaselor de fiecare cuvnt neneles, nu neaprat ruvoitor, ca i cum a fost ofensat nsi trinitatea cu toat hoarda ei de sfini, dar, deoarece acum caut s v prezint adevrul aa cum este el, nu aa cum vi-l nchipuii d-str, voi atinge puin i problema copiilor, punndu-v nite ntrebri legate de ei, rspunsul la care nu v-ar strica s-l cunoatei.

  • Pentru a percepe sensul adevrat al mesajului pe care ncerc s vi-l transmit, v recomand s fii sinceri cu d-str nii acum i s v eliberai pentru puin timp de sentimentalisme. Dac n-ar fi fost dragostea patern i matern, pe care majoritatea prinilor o avei fa de copiii votri, e sigur c n-ar fi fost nevoie s v vorbesc despre unele aspecte neplcute ale creterii i educrii lor, pe care din cauza acestor sentimente le trecei cu vederea, cci i singuri le-ai fi cunoscut i arhicunoscut. Astfel ns este nevoie s vi le amintesc, spre binele vostru i al copiilor votri, nu spre al meu.

    Indiferent de prerea voastr despre creterea copiilor, fie c considerai c ei se cresc greu sau uor, la o analiz lucid a ei, n stil capitalist, cu toate plusurile i minusurile ei, vei observa, cu nedumerire poate, c balana lor nclin vdit n favoarea minusurilor.

    Dac e s comparm toate investiiile fcute ntr-un copil, ncepnd cu naterea lui prin chin i durere,

    cu asistena de douzeci i cinci de ore din cele douzeci i patru pe care le are ziua, acordat lor timp de civa ani;

    continund cu zecile sau sutele de mii de pelinci splate i uscate n perioada lui de glorie, n funcie de struina cu care pruncul i face datoria de omule;

    cu momentele de disperare n clipele cnd el reuete, datorit struinei exagerate a prinilor lui, s piard din sntate;

    cu cheltuielile fcute pentru a-i asigura un mediu favorabil i o hran corespunztoare;

    i terminnd cu investiiile fcute din urma lui n clipa n care el urmeaz s fac primii pai de sinestttor n via;

    i cu investiiile fcute cnd el devine la rndul lui printe; i fcnd, desigur, abstracie de unele cheltuieli imprevizibile i

    nedorite, care n majoritatea cazurilor se dovedesc a fi cele mai mari, pe care le facei n cazul cnd copiii nu snt tocmai ngerai, cu profiturile ce constituie rezultatul creterii i educrii lui, numrul primelor, de cele mai dese ori, ntunec pn la maximum numrul ultimelor, chiar i atunci cnd excludem cazurile cnd rsplata oferit de ctre copii prinilor lor, pentru cretere i educare, este datul la bot, sau peste nas, uitarea i abandonarea lor, n cazurile cnd ultimii au cel mai mult nevoie de ajutorul i asistena primilor.

    - De ce se ntmpl lucrul acesta? - i care este rostul lui? - V-ai ntrebat vre-odat lucrurile acestea?

  • - De ce se cresc copiii aa de greu i pentru ce?- Pentru ca ei, ajungnd maturi, s-i scuture fundurile prin

    discoteci, n numele libertii sexuale?- Pentru ca ei s-i ia rmas bun de la minte, dac nu pentru o zi

    atunci pentru toat viaa, prin baruri, crme, cabareturi, crciume i restaurante?

    - Pentru ca ei s-i dospeasc creierii, prin coli i universiti, nvnd peripeiile, teoremele i axiomele lui Netiil i a bandei lui de pseudo - nvai?

    - Sau s umple fauna strzilor oraelor cu noi specii de trtoare i parazii, numii narcomani, bandii, tlhari, fraieri i beivani?

    - Pentru asta v cretei voi copiii?- Pentru toate acestea i pentru ca ei, la rndul lor, s dea natere la

    alii mai deocheai ca ei, i aa la nesfrit?- Sau poate v punei o speran n ei, n momentul n care v

    dedicai viaa lor?- Poate c dorii ca ei s fac ceea ce n-ai reuit voi, s tie ceea ce

    n-ai tiut voi i s neleag ceea ce n-ai neles voi?

    - Sau poate c exist o cauz special n faptul c copiii se cresc aa de greu?

    - Doar nu credei voi c de flori de cuc e nevoie de douzeci de ani pentru a lansa n via un omule? - Sau c-i bate joc Dumnezeu, sau altcineva, de voi, distrndu-se cnd v vede pn peste urechi mpotmolii n produsul de baz al pruncilor votri, cte un an, doi, sau chiar i mai muli, de fiecare copil, i pn la un sfert din viaa matur a unui om cumsecade ce se aventureaz s druiasc omenirii mai multe surprize gnguritoare?

    - Nu!

    Exist un scop bine determinat n faptul c omul se dezvolt timp de optsprezece-douzeci i cinci de ani, pn ajunge la maturitate, n loc de un an, doi, sau trei, timp n care majoritatea vieuitoarelor, de la cele mai simple pn la cele mai compuse, reuesc s se maturizeze i chiar s procreieze, ne-mai-vorbind de termenele de mai puin de un an, termen care i el este suficient pentru multe vieuitoare s se maturizeze.

  • n primul rnd facei tot posibilul s nelegei c viaa noastr, cea n jurul creia se nvrt attea teorii i speculaii, nu este produsul final al existenei noastre, i nici scopul ei. Viaa pe care o trii n prezent este doar un simplu stadiu al adevratei viei, al aceleia de dragul creia am fost creai. n decursul existenei sale omul trece prin mai multe stadii de dezvoltare, dintre care unele snt chiar foarte bine cunoscute de ctre voi:

    La nceputul existenei sale omul e doar un spermatozoid, o simpl celul purttoare de informaie.

    A doua stadie a dezvoltrii umane e cea embrional. Spermatozoidul trece dintr-un mediu de via n altul, se transform n embrion i petrece n respectiva stadie aproape un an de zile, ceea ce nseamn o venicie n comparaie cu durata vieii sale n calitate de spermatozoid. n stadia embrional a sa omul trece prin schimbri eseniale care-i afecteaz serios esena i nfiarea. La ncheierea ei el nu este nici pe departe ceea ce a fost nainte de nceperea ei. Apoi el trece ntr-o alt lume: - prsete lumea lui i se nate n lumea noastr.

    La naterea sa omul nu face altceva dect s-i schimbe mediul i forma de via. El trece ntr-o alt lume total diferit de cele n care i-a dus existena anterior: - se nate n lumea n care se va decide dac fazele sale anterioare au avut vre-un rost sau nu.

    Pe lumea aceasta omul mai trece prin cteva stadii de dezvoltare. Primii douzeci de ani ai si el i petrece acomodndu-se cu lumea n care are de trit i se pregtete pentru a se integra cu bine n ea. Voi numei respectiva perioad copilrie.

    Odat cu ncheierea copilriei ar trebui s se ncheie faza de dezvoltare incontient a omului i s nceap prima faz contient de dezvoltare a lui. Pn la atingerea respectivei vrste omul a trecut prin stadiile biologice ale dezvotrii sale, prin cele prin care trec toate vieuitoarele Pmntului, de la cele superioare pn la cele inferioare. De aici nainte ar trebui s nceap faza uman a dezvoltrii sale, cea prin care trec numai oamenii i cea ce reprezint puntea de legtur a lumii noastre cu lumea n care exist ultima form de dezvoltare a omului, viaa venic.

    Am zis ar trebui s se ncheie faza de dezvoltare incontient a omului i s nceap prima faz de dezvoltare contient a lui, deoarece n realitate foarte puini oameni reuesc s depeasc aceast etap important.

  • Din lene, din prostie sau cine tie din cele alte motive, majoritatea dintre d-str se poticnesc n aceast faz, rmnnd pe veci n faza biologic, sau animal, a existenei lor.

    Pentru locuitorii Universului cei ce nu depesc stadiul uman de dezvoltare snt exact ceea ce pentru oameni snt copiii ce nu reuesc s intre n lumea noastr.

    Atragei atenia asupra urmtorului detaliu destul de interesant al vieii umane:

    - n faza sa de spermatozoid omul triete doar cteva clipe;- n faza sa embrional el se afl nou luni;- n faza sa post-embrional, cea n care ne aflm noi acum, el o

    duce, de bine de ru, vre-o aptezeci-nouzeci de ani.- Cam ct timp, credei c, au ansa s petrec cei ce intr n

    urmtoarea faz a dezvoltrii fiinei umane, mai mult dect trim noi n prezent sau mai puin?

    A doilea motiv din cauza cruia oamenii se cresc greu este menirea lor de a fi fiine eminent sociale. Dat fiind faptul c Universul are nevoie de fiine capabile s se integreze armonios n dezvoltarea sa, nu de parazii mpotriva crora s fie nevoit s lupte, omului i este dat s se strduie s devin un element important al societii i s activeze n favoarea ei. Deaceea se i formeaz el anevoios, nu pentru altceva: - pentru a-i scoate n vileag toate viciile i calitile, sau, dup cum se mai zice, pentru a-i da arama pe fa.

    Omului i este dat s supravieuiasc influena negativ a semenilor si, s se scape pe sine nsui de ea i s-i ajute i pe semenii si s scape de ea.

    - Ai auzit cu toii despre existena unei aa afirmaii, care, indiferent de ce natur o considerai voi, divin sau uman, ne ndeamn s ne iubim semenii ca pe noi nii, i tii foarte bine cum a fost ea pus n practic timp de cei ase mii de ani de cnd exist omenirea, nu?

    - tii foarte bine cum a evoluat dragostea fa de aproapele la specia cea mai evoluat de pe Pmnt, numit homo sapiens?

    Dac pe hrtie scrie s-i iubeti aproapele, n practic se aplic principiul s-i iudeti aproapele, sau s-i faci binele, sau felul, sau cum i mai spunei voi, pn n-a reuit el s-i fac binele. Nici nu e nevoie de rsfoit prea mult filele istoriei pentru a admira manifestrile dragostei

  • oamenilor fa de semenii lor, cci nici mai departe de sec. XX de la naterea fiului lui Iosif ntlnim cteva manifestri grandioase ale ei, precum cele dou iubiri mondiale, iubirea vietnamezilor de ctre americani, a vre-o cteva zeci de popoare de ctre rui, a irakienilor, a somalezilor, a iugoslavilor i nc a multe alte popoare de ctre aceiai americani, (c iubrei mai snt americanii tia, de vreme ce iubesc tot ce mic pe dou picioare i-i drgostesc de le merge fumul pe toi ce le trec pe dinainte).

    Numrtoarea a asfel de manifestri ale dragostei omului fa de om poate continua la nesfrit, dar nu ea este ceea ce ne intereseaz pe noi, ci cauza acestei iubiri exagerate, care l determin pe om s nu doarm nopile, s sufere de ger i de cldur, de foame i de sete, numai s fac binele, odat i pentru totdeauna, la ct mai muli semeni de ai si. Nu tiu dac o s m credei sau nu, dar a doua cauz a ei, dup tembelire, adic prostie, este anume nelegerea greit a rostului celor douzeci de ani de chin i de munc dedicai creterii omului.

    De regul, oamenii dau valoare lucrurilor din jurul lor n funcie de investiiile pe care le fac pentru a le realiza.

    - Cum se face c anume n raport cu omul regula aceasta nu se respect?

    - De ce preuii obiectele n funcie de ct de mult ai lucrat pentru a le cpta, dar pe oameni, n care se investesc mai mult de douzeci de ani de chin i de sudoare, nu numai c nu-i preuii de loc, dar i i uri pe deasupra?

    Iat pentru ce ai fost sortii s v chinuii o via pentru a v lansa odraslele n lume: - S nelegei valoarea omului!

    - Dac pe propriii copii i iubii ca pe ochii din cap, pe baza faptului c-i cretei greu, de ce nu i-ai lua n considerare i pe cei din jurul vostru, pe baza aceluiai fapt: - pe baza faptului c cineva a investit n ei la fel de mult, sau poate chiar mai mult dect ai investiti voi n copiii votri, sau dect au investit prinii votri n voi?

    Deocamdat, n pofida faptului c oamenii se cresc cel mai greu dintre toate fiinele din lume, voi sntei mai ri dect fiarele unii pentru alii, ajungnd s depii orice limit a cruzimii, ferocitii, urii i bestialitii. Nici o alt fiin din Univers n-a fost n stare s conceap inchiziia, lagrele de exterminare, gulagurile etc.. Doar oamenii au fost n stare de aa ceva.

  • Yehowah ns nu se uit la aparene i nu-i apreciaz pe oameni dup ceea ce ei pretind a fi, ci dup ceea ce ei snt cu adevrat. El i evaluiaz pe oameni n funcie de faptele lor, dup felul lor de a fi i dup modul n care ei ndeplinesc legile Sale, nu dup felul n care ei respect tradiiile, merg la biseric, ascult de preoi i in srbtorile.

    Yehowah a gsit de cuviin c oamenii trebuie s se respecte unii pe alii i s-i doreasc binele unii altora, de aceea El a stabilit un termen mai lung i mai anevoios de dezvoltare a lor, nu spre dauna ci spre beneficiul lor, i vai de cei ce trec cu gura cscat prin via i nu i-au nvtur de la nimic.

    - Vai de cei ce triesc numai pentru a bea i a mnca, fr s se gndeasc de ce mnnc i pentru ce mnnc!

    - Vai de cei ce triesc numai pentru a se distra, fr a face ceva demn de distracie!

    - i vai de cei ce-i dedic viaa lor copiilor lor, fr s tie de ce i pentru ce se cresc copiii!

    Nu v temei! Yehowah n-a deczut la mintea oamenilor s Se rzboiasc cu cei ce nu fac voia Lui. Departe de El aa ceva.

    Yehowah este prea nelept, prea puternic, prea mndru i prea corect pentru a-i pune mintea cu voi, pedepsindu-v ntr-un alt mod dect meritai. Nimeni din Univers n-are de gnd s v bat, s v tortureze, s v spnzure, s v mpute, sau s fac cu voi ceva asemntor cu ceea ce le facei voi semenilor votri, cu att mai mult Yehowah n-are de gnd s-i bat joc de voi.

    Fiecare om primete de la Yehowah exact ceea ce merit i caut; nimic mai mult sau mai puin.

    Cine triete pentru a mnca, mncarea l bag n pmnt;Cine triete pentru a bea, de butur d ortul popii;i cine triete doar pentru copiii si, de la copiii si primete

    rsplata cuvenit, i nu Yehowah este de vin pentru lucrul acesta, ci voi, cci El nu este de vin cu nimic cnd cineva i pune singur otrav n gur,

  • cnd cineva doarme mergnd i nu reuete trenul s-l ocoleasc, sau cnd cineva bea pn cade n com i nu este n stare s ias din ea.

    Exist legi pe lumea aceasta pe care nu le putei nclca fr s v asumai anumite riscuri i consecine,i aceste legi snt cu mult mai importante dect legile voastre constituionale.

    Dac omul n-a fost construit s triasc pentru a bea i a mnca, ci a fost elaborat s bea i s mnnce pentru a urmri un ideal mai important ca acestea, s fac ceva pe lumea aceasta, nici nu avei de unde s v funcioneze organismul normal cnd nu trii conform acestei ordini.

    Dac voi n-ai fost construii numai ca s v nmulii, ci v nmulii cu acelai scop: - de a face ceva important pe lume, nici transformarea odraslelor voastre n scopul vieii nu v va aduce fericire nimnui. i nu e vina lui Yehowah c se ntmpl aa, i nu trebuie studii superioare pentru a realiza lucrul acesta. Sarea e bun n mncare, i piperul e bun, i mirodeniile snt bune, dar cnd mncarea se reduce numai la sare, la piper i la mirodenii, ea nu mai este pe placul nimnui, i nu din cauza c ingredientele respective nu snt bune, dar pentru c ele nu constituie hran numai prin ele nsei, ci numai n combinaie cu anumite produse, n cantiti bine determinate, cu un rost bine determinat i n vederea obinerii unui produs comun.

    La fel plcerile i nevoile vieii nu snt cauze n ele nsei, i nici nu trebuie s fie, ci snt elemente necesare asigurrii continuitii vieii i obinerii unui rezultat comun. Care este acel rezultat comun, n-avei dect s decidei singuri.

    - Care este rostul tuturor obiectelor pe care le creiaz omul? S-i ndeplineasc rostul pentru care au fost create: - lingurile

    s fie linguri, tractoarele tractoare, casele case, compiuterele compiutere, etc.; i s serveasc intereselor lui. Lingurile nu snt create pentru a se servi pe ele nsei, tractoarele pe ele, casele s locuiasc n ele nsei, compiuterele s se slujeasc pe ele, i nici s se slujeasc unele pe altele, ci toate au fost create cu acelai scop bine determinat: - s-l slujeasc pe om i intereselor lui.

    - Care ar fi n respectivele condiii rostul omului? - Oare nu cel de a-L sluji pe Creatorul lui?

  • - Cum ai putea voi sluji pe Creatorul vostru?Fcnd voia Lui!

    Reinei n minte urmtorul lucru: - dac chinul, munca i cheltuielile celor douzeci de ani necesari creterii unui om ar trebui s v nvee s v preuii unii pe alii dar nu reuesc lucrul acesta, ei reuesc n schimb s fac cu totul altceva: - trezesc ura i dispreul celor care ajung s devin Oameni fa de cei ce nu reuesc i nici nu ncearc mcar s fac lucrul acesta, i nu fr temei bine ntemeiat. Imaginai-v o persoan, n spatele creia s-au investit ani grei de munc i de sudoare, care a ppat peste o sut de tone de cereale, care a supt ruri ntregi de coca, pepsi, alco i nani - cola, i care a mncat nervii a zeci, sute sau poate chiar mii de persoane ce i-au sacrificat timpul i efortul ca s fac din el om, c ea i bate joc de toi i de toate, de Dumnezeu, de prinii lui, de semenii lui i de tot ceea ce-l nconjoar, i se poart ca ultimul porc, ultimul bou, ultimul mgar, sau ca cine mai tie ce.

    - Credei c cel care se zbate s-i fac datoria sa fa de Dumnezeu, fa de sine i fa de semenii si va trece indiferent pe lng o astfel de persoan, fr s-i vin s o binecuvnteze, s o mnge, sau s o pun pe calea cea dreapt?

    De aceea, gndii-v bine dac propriile d-str persoane nu reprezint un astfel de individ: - dac nu v batei i voi joc de mncarea pe care o consumai, de butura pe care o bei i de ncrederea ce vi se acord de ctre Yehowah i de ctre semenii votri!