281948523-literatura-populara

Upload: cristian-cazacu

Post on 08-Mar-2016

219 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

li

TRANSCRIPT

  • Descoperirea Literaturii populare

  • Introducere: Literatura populara reprezint o parte semnificativ a folclorului romnesc ,care nseamn totalitatea produciilor nelepciunii unui popor (artistice, literare ,muzicale,plastice, coregrafice, dramatice),create i transmise prin cuvnt i practici de ctre popor. Folclorul face parte integrat din cultura naional i definete spiritul unui popor.

  • Oamenii de cultur ai timpului considerauc fr literatur popular, cultura naional ar fi fost lipsit de ce avea ea mai de pre.n prima jumtate a sec. al XIX-lea culegtorii de folclor nu au fost preocupai de pstrarea autenticitii, intervenind adesea n texte pentru a le ndrepta.

  • Folclorul si literatura popularaPrimele producii ale literaturii populare au fost publicate de poetul Vasile Alecsandri n culegerea Poezii populare. Balade:(Cntece btrneti) din 1852 ,al crui motto a devenit celebru: Romnul e nscut poet, despre care bardul de la Mirceti afirma c este nzestrat de natur cu o nchipuire strlucit i cu o inim simitoare.

  • Trasaturile literaturii populare- Caracterul oral reprezint trstura specific fundamental a literaturii populare .- Caracterul tradiional are n vedere existena, n cadrul literaturii folclorice, a unui sistem prestabilit de mijloace de expresie artistic.- Caracterul colectiv reprezint particularitatea operei literare folclorice de a fi produsul artistic al unei contiine colective- Caracterul anonim este direct determinat de oralitatea folclorului. Opera literar folcloric nu este marcat de identitatea vreunui autor individual, ns poart pecetea talentelor umane care au participat la desvrirea ei.- Caracterul sincretic reprezint contribuia mai multor modaliti artistice(sau a mai multor arte) la realizarea unor opere folclorice: de pild, poezia(doina, balada)se cnt sau se scandeaz n ritmul jocului(ca strigturile);colindele se cnt dar se i reprezint ntr-un spectacol n care mbrcmintea, obiectele i instrumentele tradiionale au semnificaii precise; formulele de inovaie sau tmduitoare (descntece curative, vrji, blesteme) presupun nu numai un text, ci i un ritual, o gestic cu valoare magic.

  • Folclorul Etimologia cuvntului engl. Folk-popor i lore-stiin,nelepciune, deci nelepciunea poporului.Definiie: Totalitatea manifestrilor i creaiilor culturale ale unui popor, ce definesc specificul naional i spiritual al acestuia, individualizndu-l.

  • Teme si motivecomunitatea om-natura cu motivele : transhumanta, testamentul, alegoria viata-moarte(balada-Miorita)jertfa pentru creatie cu motivul zidului parasit, al surparii zidurilor, al visului, al sotiei zidite, motivul lui Icar(balada Manastirea Argesului)tema iubirii cu motivul adoratiei, jaluirii, mandriei, blestemului(doinele)binele si raul, cu invingerea binelui asupra raului, in basmele si povestile popularedorul, o simtire romaneasca unica, un sentiment complex care exprima iubire,durere,jale, sperantajalea este exprimata mai ales in cantecele populare si este un cuvant(ca si dor) intraductibilinstrainarea ,cu motivul dezradacinarii, cuvantul acasa este specific romanilor, nu inseamna casa personala, ci o stare de spiritualitate, de asemenea unicarevolta este o atitudine spirituala regasita mai ales in doine, cu motive diverse ca: haiducie, nenoroc, catanie

  • Mitul Creatiei

  • Mitul mioritic sau mitul transhumantei este ilustrat in creatia populara de balada Miorita si exprima atitudinea omului in fata mortii, pe care indevidul si-o asuma ca pe un dat firesc, ca pe cealalta latura a existentei, de aceea balada a fost realizata prin alegoria viata-moarte.

  • Mitul transhumantei

  • Mitul erotic sau mitul puberal este cunoscut si ca mitul Zburatorului, impreuna cu motivul lui Icar este ilustrat de povestea populara a Zburatorului, pe care Ion Heliade Radulescu a versificat-o in poezia omonomaZburatorul.Mitul ilustreaza credinta ca , la varsta pubertatii, fetele tanjesc dupa sentimentul de iubire total necunoscut si care apare pe neasteptate ,producandu-le o puternica stare emotionla

  • Mitul Zburatorului

  • Un alt mit este ,,Traian i Dochia, mit care simbolizeaz geneza nsi a poporului romn. El i-a ncntat pe romancierii notri,ncepnd cu Asachi (primul care a formulat acest mit). n colinde acest mit circul sub numele de Traian, de Dochia, de Dochia.Asachi a rspndit poveste Dochiei, fata lui Decebal, urmrit de Traian i prefcut de Zamolxe, la rugmintea ei n stnc, pentru a scpa de urmritor.

  • Mitul etnogenezei

  • n opera lui Cantemir, influenat de umanismul Renaterii i de gndirea naintat din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istoric a Moldovei de la sfritul secolului al XVII-lea i nceputul secolului al XVIII-lea. Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei), scris n latin (1714 - 1716), cnd tria n Rusia, la cererea Academiei din Berlin. Lucrarea prezint interes nu numai pentru descrierea geografic sau politic bine documentat, ci i pentru observaiile etnografice i folclorice.

    Dimitrie Cantemir a fost primul nostru crturar care a cuprins n sfera cercetrilor sale etnografia i folclorul.Dimitrie Cantemir

  • Jocurile sunt la moldoveni cu totul altfel dect la celelalte neamuri. Ei nu joac doi sau patru ini laolalt, ca la franuji i lei, ci mai muli roat sau ntr-un ir lung. Altminteri, ei nu joac prea lesne dect la nuni. Cnd se prind unul pe altul de mn i joac roata, mergnd de la dreapta spre stnga cu aceiai pai potrivii, atunci zic c joac hora. D. Cantemir, Descrierea MoldoveiNorodul lesne creztor pune pe sama cluarilor puterea de a izgoni boli ndelungate. Vindecarea o fac n acest chip: bolnavul l culc la pmnt, iar cluarii ncep s sar i, la un loc tiut al cntecului, l calc, unul dup altul, pe cel lungit la pmnt ncepnd de la cap i pn la clcie; la urm i mormie la urechi cteva vorbe alctuite ntr-adins i poruncesc boalei s slbeasc. Dup ce au fcut aceasta de trei ori n trei zile, lucrul ndjduit se dobndete de obicei i cele mai grele boli, care s-au mpotrivit lung vreme meteugului doftoricesc, se vindec n acest chip, cu puin osteneal. Atta putere are credina pn i n farmece. D. Cantemir, Descrierea Moldovei

  • VASILE ALECSANDRI

    V. Alecsandri, Poezii poporale. Balade (Cntice btrneti), adunate i ndreptate (I,II, Iasi, 1852-1853) din care fac parte i poeziile populare Toma Alimo, Blestemul, erb srac, Mioara, Mihu Copilul.Mioria este un poem folcloric romnesc, rspndit n peste 1500 de variante n toate regiunile Romniei. Este o creaie popular specific romneasc, nefiind cunoscut la alte popoare. Cntecul a fost zmislit n Transilvania, avnd la baz un rit de iniiere i interpretat sub forma de colind, n timpul srbtorilor de iarn. S-a transformat n balad (n regiunile din sudul i estul rii), n aceast versiune fiind socotit un text literar desvrit din punct de vedere compoziional i stilistic. A fost analizat i comentat de cei mai de seam oameni de cultur romni. Motivul mioritic a constituit surs de inspiraie pentru scriitori, compozitori i artiti plastici romni i strini. A fost tradus n peste 20 de limbi strine. Este socotit unul din cele patru mituri fundamentale ale literaturii romneti, iar n prezent este un brand cultural naional.

  • ALECU RUSSOPoezia popular, o oper fundamental de cercetare a folclorului.Datinile, povetile, muzica i poezia sunt arhivele popoarelor. Cu ele se poate oricnd reconstitui trecutul ntunecat. Din studiul lor ne vom lmuri despre originea limbii noastre, de naterea naionalitii romne, de plecrile naturii cu care este nzestrat poporul, i de luptele ce le-au susinut coloniile romane pn-a nu se preface n locuitorii de astzi ai vechii Dacii.Poezia poporal este ntia faz a civilizaiei unui neam ce se trezete la lumina vieii, iar cnd acest neam cade din vechea sa civilizaie, poezia poporal devine paladium al limbii i al obiceiurilor strmoeti.

  • ALECU RUSSOPoporul mparte poeziile sale n cntece btrneti, n cntece de frunz, n doine i hore. Cele mai multe balade ce le avem dateaz de la secolii XVI, XVII i XVIII, precum: Toma Alimo, Gruia Grozovan, Codreanul, Ghimciu, Novac etc.Iat poezie! iat adevrata literatur, de care se pot mndri romnii! Fie forma versurilor uneori defectuoas, ele mi par mie poleite cu razele geniului. Privighetoarea nu e frumoas, dar cntecul ei este din rai!

  • Aparitii editoriale in sec. al XIX-lea1844 balada Zburtorul, de I. Heliade-Rdulescu.

    1851-1852 Anton Pann tiprete O eztoare la ar, Culegere de proverburi sau Povestea vorbii culegeri de snoave, proverbe i zictori.

  • 1852-1853 V. Alecsandri tiprete Poezii poporale. Balade (Cntice btrneti), Poezii populare ale romnilor adunate i ndreptate; face cunoscute pentru prima dat baladele Mioria i Meterul Manole.

    1861 A. Odobescu public primul studiu de folclor comparat din cultura romn, Cntece poporane ale Europei rsritene mai cu seam n raport cu ara, istoria i datinile romnilor

  • 1868 I.C.Fundescu public colecia de Basme, oraii, pclituri i ghicitori;

    1869 n cadrul Societii Orientul, M. Eminescu este numit responsabil cu strngerea folclorului din Moldova. Textele culese de Eminescu i-au folosit ca surs de inspiraie pentru poemele Clin Nebunul, Fata-n grdina de aur, Miron i mireasa fr corp i basmele n proz Ft-Frumos din lacrim, Frumoasa lumii, Finul-lui-Dumnezeu etc.

  • 1870 Miron Pompiliu public colecia de Basme populare romne;

    1872 P. Ispirescu public cea mai cunoscut culegere de basme populare romneti Legendele sau basmele romnilor

  • Spre sfritul sec. al XIX-lea, locul amatorilor este luat de profesioniti preocupai s conserve autenticitatea creaiilor populare. Etnografia i folclorul devin obiect de cercetare tiinific.

  • ConcluzieFolclorul este izvor pururea regenerator pentru literatura culta. El a fost descoperit la noi de catre pasoptisti. Vasile Alecsandri a publicat, in 1852, prima culegere de creatii populare, el insusi, alaturi de Alecu Russo,Nicolaie Balcescu,Mihail Kogalniceanu s.a., stimuland inspiratia folclorica a literaturii.Autorii cunoscuti preiau temele,motivele si speciile literare din literature populara,pastrand structura,arhitectonica si anumite trasaturi ale speciei respective.

  • Basmul, snoava si proverbul au devenit pentru Anton Pann si Ion Creanga excelente surse de inspiratie si modele, in timp ce descantecul si bocetul capata la Ion Barbu (in Dupa melci si Domnisoara Hus) valente filosofice. Mitul zburatorului a devenit coordonata literara esentiala, de la poemul Zburatorul al lui Ion Heliade Radulescu, la Luceafarul lui Mihai Eminescu. In schimb, mitul estetic a impus conditia jertfei creatoare, dainuind prin Mesterul Manole al lui Lucian Blaga si Moartea unui artist a lui Horia Lovinescu."Poezia populara este...expresia cea mai vie a caracterului national", afirma Alecu Russo

  • sFARSITA elaborat:Cazacu Cristian