2451541 viataca o zi de floriicompuneri si poezii

Upload: daiana-miu

Post on 16-Jul-2015

152 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Viata,ca o zi de Florii

Selectie de compuneri si poezii

1

SCOALA: GIMNAZIUL DE STAT ,,MIRON NEAGU,, SIGHISOARA PROFESOR INDRUMATOR: MARIA MIHAELA GHINEA MANTUIREA OMULUI MICU ANCA 1. Primavara a venit Si cu totii ne-am gandit Ca Floriile-au sosit Si Domnul nostru Sfant, iubit Catre Ierusalim a pornit 2. Urmat de ucenici Calare pe un asin Calcand pe ramuri verzi Inconjurat de credinciosi Lumea a salvat. 3. Pentru noi El s-a jertfit Si pe Cruce a murit Viata pentru noi si-a dat Si a treia zi a inviat Lui Maria I s-a aratat. 4. De cand soarele s-a intunecat In April s-a pregatit Ouale sa se vopseasca Postul sa ne foloseasca Domnul sa ne mantuiasca.

2

PRIMAVARA DE FLORII SANDOR LOREDANA BIANCA Primavara a venit Si pe toti ne-a-nveselit Floriile au revenit Iar gradina a-nverzit Iisus in Ierusalim a venit De crestini a fost primit Cu haine si ramuri verzi Ca un imparat din povesti. Romanii l-au crucificat Si-n mormant ei l-au bagat, Dar de-acolo a -nviat A treia zi dupa scripturi. Acesta perioada de post Pentru crestini este de folos, Este o pregatire de trup si suflet Cu ajutorul lui Iisus.

VIATA CA O ZI DE FLORII HOMOROZAN COSMIN Vremea buna se-nnoieste Zapada alba se topeste Campul lung inverzeste Pomul inalt inmugureste Floarea delicata infloreste Oul proaspat se inroseste Omul bun se-nveseleste Invierea Domnului cinsteste Pentru Pasti se pregateste Omul pacatos se caieste Pentru suflet se spovedeste.

3

VIATA CA O ZI DE FLORII IGNAT GEORGIA O data cu sfarsitul iernii incep zilele senine de primavara . Viata parca se umple de lumina mai ales cand vezi firele gingase de ghiocel care ies din stratul de zapada. Soarele de primavara iti lumineaza viata. Mireasma florilor in adierea vantului iti trezeste sentimente de bucurie, o stare de melancolie si fericire in acelasi timp. In aceasta perioada sunt multe zile mai speciale: 1 Martie cand toata lumea sarbatoreste prima zi de primavara, ziua de 8 martie cand se sarbatoreste Ziua Femeii. De asemenea in aceasta perioada sunt zile speciale de post dearece crestiinii se afla in Postul Mare. Si ei se pregatesc pentru aceasta sarbatoare prin rugaciune, fapte bune, spovedanie, impartasanie. Iar din ziua de Florii si Pana la Pasti sunt in sapatamana Patimilor. Toti se pregatesc pentru marea sarbatoare. Sunt multe obiceiuri in aceasta perioada: vopsitul oualor, taierea mielului. Crestinii merg la Biserica. Cata bucurie este in suflete in aceasta mare zi de Pasti!

PRIMAVARA DAN RALUCA FLORICA A venit primavara. Natura incepe sa invie, sa ia viata. Se vad zarind prin gradini primele floricele multicolore. Soarele incepe sa straluceasca cu mai multa putere iar razele lui parca intra in pamant.Totul incepe sa se inverzeasca iar starea tuturor devine tot mai buna. Incet, incet se apropie si sarbatorile de Sfintele Pasti. Cele mai importante dintre ele sunt: Sfintii Patruzeci de mucenici, Buna Vestire, Floriile si Marea sarbatoare a Invierii Domnului. Oamenii se pregatesc pentru Pasti mai intai curatindu-si sufletele tinand post si ajutand pe fiecare cu ce poate si mai ales mergand la Biserica si rugandu-se pentru sufletele lor si a celor apropiati. Inainte de Pasti cu o saptamana, toti oamenii merg la Biserica imbracandu-se frumos si cu sufletul curat, in fiecare seara ascultand Deniile. In ajunul Pastelui toti oamenii vopsesc ouale in diferite culori, fiind un simbol pentru Pasti. Primavara este un anotimp foarte frumos, deoarece pare inceputul unei noi vieti si ne aduce multe bucurii in suflet.

4

FLUTURELE DIN CAMERA MEA DOBRE MONICA E ziua Floriilor si totodata este o zi frumoasa de primavara. Soarele straluceste si toate creaturile din natura au prins viata. Crediciosii se intorc de la Biserica. Astazi este o zi de mare sarbatoare crestina: Intrarea Domnului in Ierusalim sau Floriile. Toti au in maini ramuri verzi de salcie. Eu, stand in camera mea, privesc cu atentie toate miscarile petrecute in natura. Este minunat sa vad pasarelele vorbind intre ele, iar pomii facand flori. Dintr-o data, zaresc in camera mea un fluture sclipitor de culoare aurie stand pe floarea culeasa de mama mea. Niciodata nu mi-am imaginat ca de ziua Floriilor ar putea intra in camera mea un fluture gingas. Mi-am zis ca este un semn de bucurie al revenirii primaverii. Voiam sa il pastrez, dar mi-a fost mila de el. Zborul lui era diferit. Am fost foarte impresionata de acest zbor incat i-am facut portretul fluturelui gingas. Priveam cu atentie miscarile fluturelui. M-am dus sa o chem pe mama mea, dar pana sa ajung, a plecat. Mi-a lasat ca amintire praful lui de pe aripioare. In mintea mea a ramas imaginea lui impreuna cu primavara colorata si cu marea sarbatoare a Floriilor.

5

Croitoru Alexandru Clasa a I a Scoala cu clasele I VIII Troianul, jud. Teleorman Invatator Raducu Raluca

IUBIRE DE FRUMOS

Sa iubesti campul cu flori, Dar si cerul plin de nori! Sa iubesti marea si muntii, Cum iubeste mama pruncii!

Si pe mare merg vapoare, In munti cerbi si caprioare. Florile prin poienite Sunt ca mama cu fetite.

Si padurea cu bujoriPoiana plina de flori. Astea toate le iubimDoamne, cum sa-Ti multumim!

6

Cosmoiu Madalina Clasa a I a Scoala cu clasele I VIII Troianul, jud. Teleorman Invatator Raducu Raluca

Natura

Iarba astazi a nverzit, Florile au inflorit, Natura la viata a revenit, Cerul este insorit.

Pasarile au venit, Pomii au inmugurit, Natura trebuie curatita Si de pericole ferita.

7

Mircescu Alexandru Clasa a I a Scoala cu clasele I VIII Troianul, jud. Teleorman Invatator: Raducu Raluca

PRIMAVARA

Vezi, copile drag? Primavara vine! Prin gradini cu flori, Zumzaie albine.

Ghiocelul vezi cum creste? Mandru si gingas! Fluturi se trezesc la viata. Asa-i primavara!

Iarba verde creste Si-a imbracat pamantul! Vezi, copile drag? Asa trece timpul!

8

Stoian Adriana Clasa a I a Scoala cu clasele I-VIII Troianul, jud. Teleorman Invatator Raducu Raluca

PADUREA

Frumoasa esti , padure! Cu umbra racoroasa, Un vant usor adie Si frunza-ti sovaieste.

Drumetul obositLa umbra se opreste. Iar putin mai la vale Vazui o poienita.

Cu flori si iarba multa. Si-o turma de mioare Si-un paraias abia, Ce-si face cararuie.

9

PROF. ARDELEAN ALINA LEGENDA FLORILORRUJESCU SARA clasa a VI a Lic. Pedagogic CD Loga Caransebe Jud. Cara Severin

Primvara.Natura s-a trezit la via. Vzduhul miroase a iarb proaspt. n livezi rd pomii inflorii. Natura s-a mbrcat ntr-un verde crud. n pdure, ursul i-a reluat plimbarea ca un domn stpnitor, iar albinele au nceput s strng polenul florilor. De lng lacul din pdure se aude orcitul broatelor. Un cer de primvar plutete pe apele aurii ale vzduhului. Lugerele verzi ale florilor mpnzesc natura, iar corolele lor par ca nite dansatoare n btaia vntului. La marginea pdurii, un ghiocel mic i plpnd, abia rsrit, dorea i el s afle istoria florilor. Fiind curios, a ntrebat i crinul, i viorelele, i toporaii, dar nimeni nu tia. Se hotr atunci s ntrebe trandafirul. El era cea mai btrn floare de la marginea pdurii. - Tu tii, drag prietene, de ce avem fiecare culoarea diferit? ntreb ghiocelul curios. - Sigur c tiu!!! Odinioar, cu muli ani n urm, toate florile eram albe i triam n bun nelegere ntr-o poieni nsorit. ntr-o zi, dup o ploaie cldu de primvar, a aprut curcubeul pe cerul senin. Captul lui era n acea poieni .Atunci s-a ntmplat un lucru nemaipomenit. Toate florile au fost colorate n culorile curcubeului. Dar ploaia a sosit din nou. Toate florile s-au adpostit prin tufiuri, dar ghiocelul i alte flori au rmas n urm. Picurii reci de ap au splat culorile frumoase ale lor i au rmas albe. - mulumesc mult c mi-ai povestit! Eram curios s aflu i eu!! spuse ghiocelul ncntat. - Drag ghiocelule, este o mare onoare pentru tine s fii vestitorul primverii!! replic el. - M bucur c pot aduce puin bucurie n inima oamenilor odat cu venirea primverii!!! Seara se ls ncet. Linitea domnea peste natur. Printre norii pufoi, soarele cobor spre asfini, iar luna apru pe cerul nstelat. Noaptea era deas.... Atta liniste!!!!

10

LEGENDA STELELORNIORBA MIHAELA cls a VI a Lic. Pedagogic CD Loga Caransebe Jud. Cara Severin A fost odat, demult, o vrjitoare. Dei era vrjitoare, era una bun. Era frumoas precum luna de pe cer. Avea prul negru ca abanosul, obrajii roii, privirea i zmbetul ei fermecau pe oricine. Aceasta avea un glob de cristal care cntrea aproape trei kilograme. Dei era bogat, nu avea niciun servitor. Ea i gtea i fcea curat singur. Dup douzeci i cinci de ani de singurtate, se cstori cu un prin bun, cinstit i iubit de toi. ntr-o zi, una dintre dservitoarele prinului a dat cu coada mturii peste globul de cristal i l sparse n milioane de buci ... Acestea, n mod misterios, s-au ridicat pe cer i au luminat pmntul. Aa au aprut stelele pe care le putem vedea i azi pe cer.

11

LEGENDA PUNULUITIRBEI DAIANA cls a VI a Lic. Pedagogic CD Loga Caransebe Jud. Cara Severin Cu mult timp n urm, ntr-un lumini, s-au strns toate psrile din acea zon s aleag cea mai frumoas pasre din pdure. Acestea se aranjau, se ludau pe sine i spuneau c vor ctiga. Printre ele era o pasre mai mare, alb i cu coada lipit. Ea era singura care tcea, deoarece nimeni nu o bga n seam, nu o ntreba ceva. Sttea tris i atepta. - Linite! spuse bufnia. Este timpul s ncepem concursul. Toate psrile s se alinieze n faa scenei. Acestea erau toate nerbdtoare, dar pasrea alb de abia atepta s se termine, dar concursul ncepuse deja. Prima a fost lebda, apoi piigoiul i tot aa pn cnd venise rndul psrii albe. Toi rdeau i o brfeau. Aceasta era aa de suprat, nct a fugit ct mai departe de acel loc. A ajuns ntr-un loc foarte ciudat, pe un deal sclipitor i verde. Dar acolo mai era ceva deosebit: un curcubeu mare i foarte vizibil. - Oare ce o fi cu acest curcubeu aici? Nici mcar nu a plouat! Pasrea s-a apropiat de captul curcubeului i a trecut prin el. l studia. Apoi o sclipire imans s-a depus pe pasre. Era minunat! Nu mai era alb, ci colorat n verde, albastru, galben i rou! Arta foarte bine! Apoi s-a ntors la concurs. Toate psrile l priveau cu uimire. Frumoasa pasre i-a desfcut coada. Totul era aranjat. Bufnia a ales-o ctigtoarea concursului. Pasrea era foarte fericit, iar de atunci toate animalele pdurii s-au mprietenit cu ea. Ea a fost numit pun datorit penei mari i frumos colorate din coada ei. De atunci a rmas cea mai frumoas pasre!

12

SAM FRATAUTII NOI Prof.Filip Bogdan Ziua Sfanta de Florii In ziua sfanta de Florii, In Ierusalim,Iisus a intrat, De batrani si tineri Cu drag,a fost intampinat... Legenda spune preacurat Cum toti cu flori l-au asteptat, De veselie au strigat Si in genunchi s-au asezat. Apoi poporul cel smerit Pe cruce-n chin L-a rastignit Si l-au batut si l-au scuipat, Cu spinii a fost incoronat. Dar Domnul cel Adevarat, A treia zi a inviat S-apoi cu drag a mantuit Poporul ce L-a chinuit. Rusu Alecsandra Clasa a VI-a

13

TE IUBESC,PARINTE! Cnd zorile alearg dimineaa S-o-mbrace cu lumin i cldur Atingi uor i-mi mngi Doamne faa Ce-ai nflorit-o dintr-a ta Fptur. Te laud i cmpul i stejarii Si apele cu clinchete slvesc, i-orice fptur cu tot ce are-n via Cnt n cor Printe ,te iubesc! i buni i ri se-mbat-n frumuseea, Cascadelor de adieri de vnt; Lumin dai tu pentru toat lumea, Eti creatorul pe acest pamnt

NUMELE ELEVULUI: Sptaru Raluca-Nicoleta CLASA : a IV-a SCOALA : coala cu clasele I-VIII Blgeti-Pacani , Jud.Iai NUMELE CADRULUI DIDACTIC: Inst.Roi Larisa-Ioana Primvara Primvar, timp frumos, Raze calde, soare blnd, Iarb verde, covor moale, Murmur dulce de ivoare. Armonie n tot locul, Veselie pe tot ramul. Anotimp dorit, iubit, Rsrit frumos de soare, Anotimp ... bine-ai venit ! Andreea Corduneanu, cl. a IV-a Gr. Sc M. SadoveanuBorca, Neamt Inv. Bondar Gladiola

14

INV.Pancescu Cornelia, clasa a III-a, SAM Matca jud.Galati

Flori Mici, colorate, Mirosind, crescnd, murind. Sunt cele mai drgue Fiine. (Filimon Marco Emilian)

Flori Parfumate, colorate, nflorind, mirosind, uscnd. Sunt i n copaci Frumoase. (Brbieru Adelin)

Flori Colorate, frumoase, nflorind, deschiznd, crescnd, Sunt foarte folositoare ele, Parfumatele. (Ilie Cristian)

15

prof. Murariu Cristina VIAA CA O ZI DE FLORII DIN TRMUL ZEILOR ... Ruu Maria Clasa a V a Lic. Pedagogic CD Loga Caransebe Jud. Cara Severin ntr-o minunat zi de Florii am mers pe cmp i am vzut cum toate florile prind via: au nceput s cnte i s danseze. Acest lucru m-a uimit, dar mai mult m-a impresionat. Ce se ntmpl? Azi e ziua noastr! n aseast zi am fost create de Zna Frumuseii. O singur zi din fiecare an suntem vii ... ea ne las s prindem via ... Unde este aceast zn? n palatul Apei ... n rul Zeielor ... i unde este acel mirific loc? Undeva ... departe, peste mri i ri ... acolo unde picior de om n-a clcat Vreodat! ntr-un loc superb, unde visele devin realitate, unde norii vorbesc cu soarele, iar psrile cu Luna ... unde nu exist nici prezent, nici viitor ... Undeva ...

16

POSIBILITILE VIEII APOSTU ANDREI cls a VIII a Lic. Pedagogic CD Loga Caransebe Jud. Cara Severin n ochi de copil, lumea se vede foarte diferit. Adulii sunt preocupai de probleme materiale i alte probleme necunoscute mie. Noi, copiii, lum fiecare la rnd, o bucic din joac i munc ... Nu avem Timp de probleme, nu vrem s tim ce sunt problemele cu care se confrunt prinii notri pentru a fi Cineva ... datoria noastr va fi aceea de a fi cumini, la locul nostru ... singurele bucurii sunt cele de Joc ... dac mai ai timp de el ... Eu, ca adolescent, vd Lumea ca un Drum, cu o infinitate de posibiliti. Mi-a dori s am o via linitit, cu o familie, o carier i o cas ... o cas unde s-mi petrec clipele linitite de Lumin! O lume, prin ochi de copil ... o lume simpl, cu o mulime de probabiliti ... De am ales s vorbesc despre aacest lucru? Pentru c aa vd eu o zi de Florii, ca un viitor al meu ...

17

PACE Porumbeii albi din zare, Aduc lumii bunstare. Pace i cu voie bun S fim liberi mpreun. De la mic pn la mare S fim liberi fiecare. Din strmoi am nvat C aa e de la Dumnezeu lsat. Marinela Solescu, cl. a IV-a Gr. Sc. M. Sadoveanu Borca, Neamt Inv. Bondar Gladiola

NV. GHEORGHINC ZENOVIA FLORIILE Floriile au venit, i rndunelele-au sosit. Copacii au nmugurit i florile au nflorit. Acest mare srbtoare mi este, mie, drag tare! C-a intrat acolo sus

n Ierusalim, Iisus.

:PALGAN CRISTINA-MIHAELA,Clasa: a IV-a LICEUL TEORETIC MIRON COSTIN , PACANI, JUD. IAI

18

Profesor Limba si Literatura Romana Musat Liliana Un vis, un nceput, o raz de soare ! Sosit e iar primvara i cmpul e-nverzit Vzduhul e plin tot de psri, De cnt i ciripit. Primavara e zambetul diminetii , e aer, e boare e sufletul copilului strengar, ce cred, in fiecare dintre noi tresare,e mugur de joc, adiere de zbor Primvara este anotimpul cel mai potrivit unui nou nceput. este anotimpul n care ne putem testa ideile creative nscute n aburul dens al hibernrii energiile exuberante, pline de ndrzneal capteaz investitorii. Stau i m gndesc uneori ce scurt e viaa unui om! Viaa fiecruia e precum o stea. nceputul e cnd apare pe cer, cnd strlucete precum un soare pe cerul senin ori nnorat, iar maturitatea cnd ncet se topete, dispare neajutorat precum plpirea unei lumnri. Dar, parc mai frumos e cnd strlucete, cnd are putere, acea parte a vieii numit copilrie. Nu e om cel ce o dat n viaa sa nu a tiut ce nseamn sa fii copil, nu a fcut lucruri specifice copilriei i nu a tiut s preuiasc scumpa sa copilrie! Copilria se caracterizeaz prin jocuri, zmbete, zile de srbtoare isoare. Primavara e zambetul diminetii , e aer, e boaree sufletul copilului strengar, ce cred, in fiecare dintre noi tresare,e mugur de joc, adiere a zbor Pentru fiecare copil, zilele de srbtoare sunt un mic col de Rai. Atunci toi prichindeii se ntlnesc cu ali nci de seama lor, merg de mn cu bunicua la biseric i afl ce nseamn sursul. Patele este o srbtoare preuit a primaverii. Ea este caracterizat prin prospeime i nviere.In fiecare an se vopsesc oua rosii, deoarece rosu simbolizeaza sangele Lui Hristos. La biseric mii de oameni aprind lumnri ce danseaz feeric. Se aduc ou roii i se ciocnesc cu veselie spunand: Hristos a nviat! Adevrat a nviat! n fiecare an, de Pati, privesc apusul fermector. Parc se scurge domol ntr-o climar, iar apoi natura l picteaz din nou ca un zeu pe cerul senin. n Pdurea Argintului, un loc fermector datorit frumuseilor sale, este un lac de cristale. n cldura soarelui nuferi de aur se rsfa. Aceast pdure de basm este locul meu de joac. Razele soarelui scptau prin frunziul des. Era parc un vis. Reeta pentru o copilrie frumoas: se pune o raz de soare, o petal de trandafir, o stea strlucitoare, o pictur de ploaie, civa fulgi de nea, un curcubeu, un cmp nverzit, o mare nesfrit, cntecul duios al mamei, vorba neleapt a bunicii, apoi se amestec totul cu zmbetul tu cristalin! E tic-tac-ul iubirii, in rest, celelalte, raman praf de nor, ii surad primaverii, cu vis de orice dar nu si mirare. Ma alint cu izvoare, rasfatandu-ma-n clipocitul ierbii sunt vie parfumul sperantei ma mangaie bland, primavara ma-mbie respir ghiocei, sarut ochii soaptei doinite de munte, imi clatesc glezna-n soare si doresc multe, multe... Elev Pitu-Gal Erna Cl a IX a B2 19

PASTELE

Invierea este singurul eveniment care da sens existentei. Daca n-ar fi Invierea, daca am muri generatie dupa generatie dupa ce ne nastem, ce sens ar avea existenta? N-ar avea nici un sens. Acum existenta a capatat un sens. Si nu numai existenta noastra ca oameni, ci existenta intregii lumi, a intregului cosmos. Noi cunoastem lumea ca sa cunoastem din ea pe Dumnezeu si sa ne ducem cu toata cunostinta ei in viata vesnica, laudand pe Dumnezeu in vecii vecilor, intr-un univers refacut. Astfel n-ar avea nici un sens nici cunoasterea lumii, daca murim definitiv. Daca n-ar fi Invierea, n-ar fi nici o bucurie, nu ne-am putea bucura deplin de tot ce exista in lumea aceasta, pentru ca imediat ar aparea umbra mortii. Ce-mi poate da bucuria momentana? Toate bucuriile din lume sunt momentane, sunt trecatoare. Omul nu poate elimina nadejdeadin viata lui. El are o aspiratie spre vesnicie. Vrea tot mai mult si tot mai mult. Sa cunoasca tot mai mult, sa se imbogateasca spiritual tot mai mult Si daca n-ar fi viata vesnica, toata aspiratia lui spre infinit ar fi zadarnica, tot ce inseamna omul ar fi fara nici un rost, fara nici un sens. Apoi, Invierea ne maid a inca un sens, acela ca lumea aceasta nu-i facuta la intamplare, ci este facuta de un Dumnezeu al iubirii, al iubirii de oameni.dumnezeu i-a creat pe oameni pentru vesnicie, nu i-a creat pentru a trai doar cativa ani si dupa aceea sa piara definitive. Faptul ca dintrun Dumnezeu al iubirii vine si lumina este dovedit de Inviere. Toate sensurile existentei vin din Inviere. Fara Inviere totul ar fi intunecat. Stiinta nu poate cunoaste decat legile carora le sunt supuse lucrurile. Dar cine a dat aceste legi? Si de cand sunt aceste legi? Pot sa fie din vesnicie? Trebuie sa sa fie de la cineva care este mai presus de ele, care a facut aceste legi si le-a facut cu un sens, ca traind in cadrul lor, tinand seama de ele, oamenii sa cunoasca ce au de facut. Daca nu exista Inviere, nu mai putem vorbi despre un Dumnezeu personal, oamenii nu mai au un sens pe pamant, lucrurile, chiar ar fi lipsite de sens. Totul ar fi fost plin de intuneric. Noaptea, dupa primul cantat al cocosilor, toata suflarea satului se scoala pentru a pleca la slujba de Inviere. Inainte de a pleca de acasa toti oamenii, varstnici si tineri, se spala pe fata cu un ou rosu si un banut de argint, in credinta ca vor "fi sanatosi ca oul si curati ca argintul". Apoi barbatul ia cosul cu pasca si intreaga familie se indreapta catre biserica. Cele mai frumoase oua de Pasti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouale inchistrite, numite impropriu oua incondeiate. Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra). Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc. La sfarsit, dupa "scriere" si "imbaiere", oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul. Cele mai raspandite motive folosite la inchistrirea oualor sunt crucea Pastelui, floarea Pastelui, cararea ciobanului sau cararea ratacita, braul si desagii popii, bradutul, frunza de stejar, albina, pestele, coarnele berbecului, carja ciobanului, steaua ciobanului, inelul ciobanului, fluierul ciobanului, "patruzeci de clinisori", vartelnita, creasta cocosului, broasca, fierul plugului, ulita satului, grebla, sapa. BRINZA ADRIAN CLASA: A-IX-A B2 20

O ZI DE PRIMAVARA

Intr-o zi ma trezesc de dimineata si pornesc afara .Natura ma atrage cu magia ei , cu mirosul florilor , cu acele insecte muncitoare . Merg cu grija pe poteca magica si pasesc incet este o lume nemaivazuta chiar si in povesti ,este o lume noua , o lume de vis . In fata mea ce vad ? O campie mare plina cu flori de diferite culori care imi incalzeau sufletul .Cu pasi marunti inaintez si gasesc o lume a copacilor simt ca visez dar nu e vis ,ma uit mai atent si vad ca nu erau doar simpli copaci ,ci pomii cu o multime de flori viu colorate ,simteam ca trebuie sa spun ceva ,dar cuvintele nu mai aveau loc am tresarit si am spus . Am stiut! Au inflorit copacii!. Privind aceasta lume a minunatiilor incepusem sa visez dar ceva ma atinge de mana ,ma intorc si vad mii si mii de fluturasi nazdravani , erau colorati in multe culori si atunci m-au ridicat la cer , si acesti fluturasi magnifici m-a ajutat sa vizitez Soarele care a rasazit din norii iernii. Dupa aceasta calatorie ,fluturasi m-au dus la Zana Ghioceilor ,ea mi-a arata si mia povestit despre aceasta lume a lor a ghioceilor care in fiecare an in luna martie ei apar pt ca ei sunt vestitori primaverii . Nu am mai putut sta mult desi mi-as fi dorit sa stau cu fluturasi nazdravani , cu gingasi ghiocei albi precum perlele bunici , dar soarele tocmai apunea iar luna incepea sa isi arate fata ei cea potrocalie . Fluturasi amabili m-au asezat incet pe iarba cea fina si putin rece ,m-au invelit cu multe petale de trandafiri si au disparut dar nu am ramas singura natura era langa mine si licurici care imi lumina sufletul iar eu am inchis usor ochisori si visam la o alta zi de primavara . A doua zi cand m-am trezit , crezand ca am visat , am fugit in gradina si am vazut ghiocelul si mi-am dat seama ca nu a fost decat un vis . A VENIT PRIMAVARA

MIRCEA SILVIA IOANA IX B2 Profesor Limba si Literatura Romana Musat Liliana Liceul Teoretic Nicolae Cartojan Giurgiu

elev

21

TABLOU DE PRIMVAR Srbu Ion-Cristian Clasa a III-a A coala nr. 139 Mircea Sntimbreanu Bucureti nv. Manolache Veronica

Dintr-o ramur de tei i-a fcut fluier biatul i cnta vesel la miei, Ce pteau cmpul de-a latul. La streain, la bunici, Cuibul i-au fcut pe dat Dou negre rndunici, Cu guia lor ptat. i tot ciripesc de zor, Cnd spre ceruri se nal. Parc s-ar certa c-un nor; De jos le admir-o ra. PRIMVARA N ORA Soare dulce, cer senin, Vnticel cldu i prin parcuri iari vin Copii n cru. Pe tarabe multe flori, Zumzet viu auzi i pe cerul fr nori Iat stol de sturzi. n ora apare iar Zna florilor. Te bucuri ca de un dar, Zmbeti trectorilor. Bcil Miruna Maria Clasa a III-a A coala nr. 139 Mircea Santimbreanu nv. Manolache Veronica 22

PRIMVARA, PRIMVAR Primvar, primvar! Iat, ai sosit n ar, Cu mireasma ta de mai, Cu mielui zburdnd pe plai. Ghioceii te-au vestit, Pomii toi au nflorit. Sosesc psri cltoare, Munca-n toi e pe ogoare. Mocanu Ancua Ana-Maria Clasa a III-a A coala nr. 139 Mircea Sntimbreanu nv. Manolache Veronica

SOSETE PRIMVARA Duulescu Beatrice-Andreea Clasa a III-a A coala nr. 139 Mircea Sntimbreanu Bucureti nv. Manolache Veronica Ce mi bate inimioara! Simt c vine primvara. Ghioceii-au rsrit, Soarele iar a zmbit. Mrioare colorate, Ziua mamei e aproape, Iar noi i vom drui Mamei, multe bucurii.

23

PRIMVARA Ene Alexandru Clasa a III-a A coala nr. 139 Mircea Sntimbrenu Bucureti nv. Manolache Veronica Gndcelul, furnicua i-au dat mna i, fugua, Au ieit din lutul moale S se-nclzeasc la soare. O broscu mai ciudat, Ce dormea sub pietre-n balt, Le-a spus lor c a simit Primvara ce-a sosit. S-au trezit gzele toate, Roii, negre, verzi, ptate; i-au ieit iar pe pmnt, n parfum purtat de vnt.

Prof. Rozalia Mihu , Cugir- Alba ZIUA DE PATI Azi e Pati, la noi n cas. Masa-i plin din belug! Ou multe, colorate, Parc rd pe mas, rd.... Iepuraul a venit, Daruri multe a adus S le-mpart la copii. i toi ou am ciocnit. Azi Hristos a nviat, S ne spele de pcat. Domnul fie ludat! Patele l-am ateptat! Brbn Alexandra 24

ZIUA DE FLORII n duminica Floriilor credincioii srbtoresc intrarea Domnului Isus n Ierusalim. n aceast zi de srbtoare oamenii duc la biseric crengue de salcie pentru a fi sfinite de preoi. Cu acestea se impodobesc icoanele, geamurile i uile. Acum salcia este mereu nverzit exprimnd renvierea naturii. Ziua ,,Floriilor este i o srbtoare a florilor de primvar i a pomilor n floare. Femeile fac tot felul de bunti la cuptor i n special plcinte pe care le mpart sracilor de poman ca s nu peasc i ele ca mama lui Lazr care a murit de dorul plcintelor. Oamenii care au mori n familie cur i mpodobesc cu ramuri de salcie mormintele i fac pomeni pentru ei. Acest obicei se petrece i n satul bunicilor mei i este cu adevrat emoionant! n tradiia poporului nostru se spune c n ajunul Floriilor fetele mari i pun sub pern o crengu de busuioc sfinit ca s-l viseze pe biatul cu care se va cstori. Srbtoarea Floriilor este o zi att de ateptat de noi toi pentru c ne aduce bucurie i speran n suflete. Ne ncnt privirile cu cele mai frumoase flori ale primverii. A venit primvara, au venit florile! Trebuie s ne bucurm de frumuseea acestor zile de srbtoare, de linitea i pacea care vor cobor asupra noastr n aceste zile. Pentru toi copiii lumii, o via ca ZIUA DE FLORII! Badea Ioana Miruna FLORIILE LA ROMNI n duminica dinaintea Patelui, cretinii serbeaz intrarea n Ierusalim a Domnului Iisus Hristos numit popular: Floriile. Acum cteva mii de ani, Mntuitorul intra n cetate clare pe un mnz, iar oamenii n semn de preuire i-au pus hainele pe jos n faa lui i l ntmpinau cu crengi de finic n mn i cu osanale. Astzi i noi, romnii, trebuie s trim aceast bucurie mergnd la biseric pentru a ne umple sufletele de dragoste ca i cnd i noi am fi fost acolo. Pentru ca s reuim s facem aceasta zi cu zi, or cu or, e nevoie s-l avem n gnd permanent pe Dumnezeu, iar n ziua Floriilor s lum crengue de salcie de la biseric, s le punem acas la icoane pentru sufletele celor vii i s ducem i la morminte aceste simboluri ale nvierii pentru sufletele celor adormii. n locurile acestea, exist o poveste care spune c, era odat un biat care se numea Florin i era chiop. El mergea n fiecare duminic la biseric i obinuia ca ntotdeauna de Florii s se spovedeasc iar cnd se apropia de Sfnta mprtanie i punea ntotdeauna aceeai dorin, de a se vindeca. i cum dorinele puse cu mult dragoste n aceast zi n faa Sfntului Potir se mplinesc, minunea s-a ntmplat i Florin s-a vindecat. De atunci Florin nu uit s-i mulumeasc lui Dumnezeu pentru c are posibilitatea s fie ca ceilali. Noi, romnii, trim viaa ca o zi de Florii, pentru c ea ne pregtete pentru ntlnirea cu Dumnezeu, iar aceasta nu poate fi oricum! SPTARU MARIA

25

Primavara Primul zmbet al primverii, a aprut, dezbinnd farmecul glaciar al iernii, puterea gingailor si purilor ghiocei a nvins, zpada. Scondu-si capul din pamatul inca ngheat, pana si soarelui i se nclzesc razele reci, ncurajnd efortul micuelor floricele de a nvinge inca o data, iarna. Aa se face ca acum, primvara a reuit din nou sa ctige inimile noastre. Iarba verde aprnd mpreuna cu gingai ghiocei, a chemat cu ea si toate vietile pamantului, ce au stat pana acum ascunse de ghearele afurisite ale iernii. Acele gheare s-au transformat in miresme imbatatoare, ce aparin florilor, ce au reuit sa nfloreasc la nceput de Martie. Zburdalnicele rndunele, firavi porumbei si chiar graioasele lebede, mpreuna cu ceilali locuitori ai vzduhului, au colorat cerul pentru a atinge cu aripile lor, razele binefctoare ale soarelui. Astfel se face, ca au ajuns berzele si pescrui sa patruleze deasupra lacurilor, un pic furioase pe iarna, ca lsase, un subire strat de oglinda, sa protejeze zglobii peti. Insa vznd ca, pana la urma chiar si acetia vroiau sa scape din nchisoarea de gheaa, s-au convins sa rite, si au atins oglinda cu picioruele lor calde, mpingnd-o involuntar in apele recunosctoare ale lacurilor. Alturnd astfel, revoltei fata de iarna, si pe micuii locuitori ai apelor. Rndurile ,,armatei fiind acum, complete, iarna isi aduna recunoscndu-se nvinsa, pana si ultimii fulgi de nea, curatand pamantul de ultimele semne ale recelui anotimp ce, tocmai a depit graniele, anului. Tot albul de peste cmpii este nlocuit de verde si ca o tara ce isi schimba culorile drapelului, ntreaga privelite se umple de culori ce au lipsit atta timp tuturor. Revoluia anuala a anotimpurilor a ncheiat primul tratat de pace. Primvara se acomodeaz vesela, ncercnd sa absoarb, tristeea iernii, cu florile viu colorate ce isi deschid fermectoarele petale pentru a chema harnicele albinue. Cmpia se umple de un zumzet dulce, parca tergnd cu un burete parfumat, toate amintirile de asta iarna. Am uitat a fost vreodat iarna? Pentru o scurta perioada ai jura ca rspunsul ntrebri este ,,nu, dar amintindu-ti ca mirajul fericirii venice, caracteristic acestui anotimp, va disprea dup doar cteva luni, te lupi cu gndul ca viata, ii ofer doar bucuri de moment, ca tu sa poi sa le pstrezi, trebuie sa inveti sa le preuieti, tocmai pentru durata lor, atta timp cat oameni vor zmbi, ghiocei vor ndrzni sa-si scoat firavul trupuor din omtul gros al iernii, si o data cu acetia, va ncepe din nou lungul ciclu al viei. Totul depinde de felul in care noi respectam ceea ce involuntar ni se druiete. Un fluture frumos, nu traieste mult, insa daca a fost preuit, se va nate din nou, si din nou, in sufletul si inima noastr, o data cu cel mai frumos anotimp, primvara.

Elev Dima Larisa Clasa IX B2 Liceul Teoretic Nicolae Cartojan Giurgiu Profesor Limba si Literatura Romana Musat Liliana

26

FLORIILE LA NOI

Neagu Gabriel coala cu cls. I-VIII Nr.4, Corabia, Jud.Olt

Srbatorile Patelui ncep cu Duminica Floriilor, ziua cnd se serbeaz ntoarcerea lui Hristos n Ierusalim. n fiecare primvar gospodinele se pregtesc cum se cuvine pentru a ntampina Duminica Floriilor. Tradiia spune c pentru aceast zi curenia trebuie ncheiat, iar casele sa fie mpodobite cu flori de primvar. n ziua de Florii oamenii i scot mriorul i l aga ntr-un pom roditor. Credincioii merg la biseric n Duminica Floriilor pentru a lua ramuri de salcie sfinite i a le pune la icoane ca pzitoare de toate relele din timpul anului. Potrivit tradiiei, cu ramurile de salcie aduse de la biseric sunt atini copiii mici ca s creasc i s nfloreasc la fel ca salcia. De asemenea salcia sfinit e considerat un leac. Pe cine bai cu miori de salcie de Florii, nu-l mai dor urechile tot anul. Este un leac pentru amigdalit, frisoane. Unii cred c dac nghit trei miori sfinii nu se mai prinde nici o boal de ei. Exist i credina c dac fetele dau cu salcie prin pr n ziua de Florii, le crete prul mare i frumos. Frumoas este aceast zi!

Mai nalt ca Everestul este Golgota, locul de unde curge iubire, iertare i izbvire. Blaga Geanina,cls. VII-C Sc. Gen. Dominic Stanca Orastie, jud. Hunedoara

27

Primvara, Florii, nviere... Natura s-a trezit Din somnul cel de iarn, n glasuri de copii i sunet de talange. E primvar iar! Zapada s-a topit i murmur de izvoare Se-aude iar n ar. Psrile au venit Sunt bucuroase tare i grul a-nverzit C-i cald i bine-afar. Pe cmp alearg mieii, i caprele sar gardul... Frumoas-i primvara i-ncepe cu nvierea! Autor, elevul GRIMMI ANTONIO VALENTIN, clasa a III-a A coala Gala Galaction, Mangalia, Constana nvtor, Dorina Florea Primvara n pdure n pdure sunt animale i psri Ce triesc i se hrnesc. Din tainele pdurii, Bucurii mprtesc. Vieuitoare mici i mari Cu toate se ntrec, Venind la srbtoarea Ce astzi o petrec. E mult hrmlaie Nimeni nu e tcut, Se bucur cu toii C iarna a trecut. i ntr-un glas ei strig, (Aa au nvat) S-aud i pdurea: HRISTOS A NVIAT! Autor, elevul VOJU ALEXANDRU, clasa a III-a A, Scoala Gala Galaction, Mangalia, Constanta,Invatator, Dorina Florea 28

coala de Arte i Meserii, Scel Maramure Pentru concursul :VIATA ,CA O ZII DE FLORII Eleva:Danci Lucica ,Cls. A-IIIa A ndrumtor:inst.Maria Hojda

Dor de prini Iisuse, acum de Florii, Mi-a dori s-mi ndeplineti un vis Alturi de Tine pe covorul de flori S peasc i-ai mei prini cltori. Pentru c noi ne-am dorit multe flori Prinii mei ,nite biei muncitori, Au plecat ntr-o ar-ndeprtat Iisuse ,TE ROG, adu-i dendat Dorul de ei este prea mare i ntrece aproape orice floare.

Dorin Acum cnd florile-nfloresc Via druind Iisuse drag, eu te doresc Minune aducnd Minune-n suflet i n gnd Iubire pe acest PMNT. O, ct de mult noi ne-am dori Cu Tine de mn Iisuse S drmm uile inimilor nchise i s sdim n ele FLORILE IUBIRII! Trimite-ne un roi de fluturi dalbi S ne ajute spre cer s ne nali!

29

Inv.Baldea Melania Floriile Primvara a sosit Ghioceii- au nflorit Iar o raz luminoas nclzete casa noastr. Azi e ziua de Florii, Bucurii i veselii. Iisus este preaslvit i de noi srbtorit. Mulumim lui Dumnezeu Pentru Iisus,fiul Su! Srbtoarea de Florii S v-aduc bucurii! Dmbu Andreea c.Gen. Nr. 6 Vulcan-Hunedoara Bucuria Floriilor

Este o mare srbtoare Frumoas ca o floare. Copiii cu flori n mn mpletesc sfnt cunun; Pentru fiul mult iubit Iisus Hristos numit. Mergem toi,cu mic cu mare La aceast srbtoare; Cu flori multe noi venim Pe Iisus sa l primim Cunun s-i druim i s-i spunem c-l iubim! Bdeanu Justina cls. a III-a D c.Gen.Nr. 6 Vulcan 30

Primavara Primavara a venit Randunelele-au sosit Campul iar a inverzit Florile au inflorit. Tractoare pe camp arand Fluturi albi ii vezi zburand, Albinuta harnicuta Din flori, miere adunand. Soarele razand s-arata Totul s-a trezit la viata. Totul este inverzit, Primavara, bun sosit! Cristurean Andrei cls. a III-a D coala Viioara, Jud. Cluj Invatator: Tanciu Camelia

Primavara Primavara a venit, Pasarile s-au intalnit, Floricelele-au inflorit, Copaceii au inverzit. Bun venit, primavara! Ce-aduci bucurie-n tara, Noi te-am asteptat de-o iarna Sa ne-aduci caldura iara! Utiu Maria Veronica, cls. III . D Scoala Viisoara, jud. Cluj Invatator: Tanciu Camelia

31

Primavara Zapada iernii s-a topit, Ghioceii s-au ivit, Pomii au inmugurit, Dealurile-au inverzit, Randunelele-au venit, Primavara a sosit! Calean Andreea, cls.III.D Scoala Viisoara, jud. Cluj

Srbtoare Ateptm cu mic, cu mare i cu mult nerbdare Minunata srbtoare, A-nvierii lui Hristos. Ou roii, cozonac, Drob i miel nmiresmat, Toate sunt astzi gtite Pentru oaspei pregtite. Nu uitm nici iepuraul, Ce cu daruri drglaul Va sosi la toi copiii S le fac bucurii. Sfntul Pate ne ndeamn S spunem cu suflet curat: Hristos a nviat! Adevrat a nviat! Elev: Gioab Andreea, clasa a II-a coala cu clasele I-VIII, arnga, com. Pietroasele,jud. Buzu Inst. Coman Daniela Georgeta

32

Ganduri de FLORII Primavara ne-a zambit din nou ! Sub razele blande ale Soarelui sfant , alerg voioasa ,imbatata de parfumul florilor! Astazi e o zi mare ! Este ziua de Florii ! Acest lucru ii este aratat si de parinii ,bunicii si copiii ce merg cu buchete de flori in maini, pe drumul luminat al bisericii; parca ii aduc aminte de scena cand, Domnul nostru ,IIsus Hristos ,a intrat calare pe asin in Ierusalim.Atunci poporul il astepta cu braele pline de flori Incepea o noua viaa sfanta ,aa cum, in fiecare primavara, natura se primenete. Mulimea se bucura de Iisus ,cum noi ne bucuram de fiecare floare , de fiecare raza de soare. In fiecare primavara traim un nou inceput , invaam sa fim mai buni,mai tolerani,mai APROAPE DE IISUS! Aceste versuri le-am scris cu multa uurina,pentru ca au izvorat din sufletul meu de copil , cu mare credina in Dumnezeu:

Astazi,in Ierusalim, A intrat Domnul pe-asin. Oamenii s-au bucurat, Cu flori l-au intampinat! Azi e ziua de FLORII O zi doar cu bucurii! Oamenii Domnului cantau Si multa slava I -aduceau!.

ION ANCA MARIA Clasa a IV-a A Sc.cu cls.I-VIII Nr.8 Buzau Str. Col. ION BUZOIANU Nr.109

33

De Florii De Florii la biseric mergem i crengue de rchit ducem. Ele vor fi cu ap sfinite i la credincioi mprite. Toi cei cu nume de flori Srbtoresc de cu zori, Pentru c-n aceast zi Este Ziua de Florii. Eu tiu c de la Florii, Toate n grdin-s vii. i sunt roiuri de albine, Afar-i cald i foarte bine. Onode tefan Bogdan Clasa a II-a, coala cu Clasele I-VIII Lespezi-Grleni, Bacu nv. Merluc Simona

Trezete-te la via odat cu natura Floriile pe care le srbtorim cu o sptmn nainte de Pate poart numele unei srbtori pgne de primvar, Floralia, adic srbtoarea zeiei Flora, personificat prin ramuri de salcie nverzite simboliznd renaterea naturii. Peste aceasta, s-a suprapus srbtorirea intrrii lui Iisus Cristos n Ierusalim. n aceast zi, Isus, clare pe un mnzasin, a fost ntmpinat de mulimi cntnd: ,,Osana! Bine este cuvntat cel ce vine n numele Domnului!...Osana, fiul lui David! Ei au crezut c Domnul vine ca s fie mprat i nu au neles cu adevrat venirea Lui. Semnificaiei de renviere a naturii, de comemorare a primverii, a momentului cnd nfloresc primele flori, salcia i pomii fructiferi - i s-au adugat noi ritualuri: pomeni, curirea mormintelor i a cimitirelor, nfigerea n morminte a ramurilor de salcie, invocarea spiritelor morilor. Ramurile de salcie, simbol al fertilitii i al renaterii naturii primvara, se duc la biseric pentru a fi sfinite de ctre preot prin stropire cu agheazm i prin rugciune. Preoii le in n mini cu lumnrile aprinse, semnificnd un simbol al biruinei vieii asupra morii. Dup aceasta se folosesc la mpodobirea icoanelor, a uilor i a ferestrelor sau la tratatea bolilor de-a lungul anului (ncingerea mijlocului cu o creang pentru a nu avea dureri de ale), la vite (pentru a se nmuli i a fi sntoase) chiar i pentru vrji i descntece. Tradiia spune c, odat sfinit de preot, salcia poate veni n ajutorul tuturor oamenilor. n credina popular se zice c salcia a fost sfinit chiar de Fecioara Maria. Vrnd s treac peste o ap i negsind pod, broatele s-au suit ntr-o salcie 34

i, aplecnd-o, a fost transformat ntr-o punte. Maica Domnului a binecuvntat i broatele ca s se usuce dup moarte i nu s putrezeasc, pentru a nu degaja miros urt. n comunitatea mea exist obiceiul ca n sptmna de dinaintea Floriilor s nu se lucreze pmntul: nu se ar, nu se seamn, nu se planteaz pomi fructiferi, ci doar plante decorative, deoarece se crede c tot ce se planteaz doar va nflori i nu va rodi. n trecut, fetele i puneau noaptea busuioc sub pern, pentru a deveni mai frumoase i sntoase, ca s se poat mrita n acel an (dac i-au visat ursitul, tot cu busuioc sub pern, n noaptea de Boboteaz). Nu trebuie s te speli pe pr n acea zi, deoarece vei albi ca prul nflorit. ns, n trecut, pe la miezul nopii, fetele fierbeau apa cu busuioc i cu fire de la canafurile prapurilor ce le furau la nmormntarea unei fete mari. n ziua de Florii se splau cu aceast ap, ca s aib pr frumos i s strluceasc precum firele de la prapuri, s fie preuite ca busuiocul. Dup ce se splau, turnau apa rmas la rdcina unui pr nflorit, descntnd: ,,Cum i prul cnd i nflorit de frumos, aa s fiu i eu de frumoas. Cum se uit oamenii la un pr nflorit, aa s se uite la mine. ncepnd cu ziua de Florii nu se mai consum urzici, deoarece ele nfloresc. Lumea merge la cules flori, care se spune c e bine s le ai n cas tot anul, mai ales dac sunt sfinite la biseric. Eu duc n fiecare an pentru masa din altar, un buchet compus din Floarea Sfntului Gheorghe, narcise i cale. Lumea ateapt s vad cum se prezint ziua de Florii, cci, se spune c aa va fi i ziua de Pati. Cei care in post au dezlegare la pete. Dac se mprtesc n aceast zi, orice dorin i-ar pune n momentul cnd se apropie de preot, se mplinete. n aceast zi frumoas se ncepe scrnciobul pe maidan. E minunat s vezi adunate toate generaiile n jurul lui. Apoi, muli ce poart numele unei flori i srbtoresc ziua onomastic (Anemona, Brndua, Crinu, Delia, Florin, Lcrmioara, Margareta, Mugurel, Narcis, Petunia, Romania, Silvia, Violeta, Viorel). Pentru aceste persoane ziua de Florii este una aparte. Primvara le ofer prilejul s se bucure de numele pe care l poart i de faptul c florile au pentru ei un simbol unic. Chiar dac anul acesta este n Sptmna Mare i Sfntul Gheorghe, de obicei, de Florii, toi cretinii se bucur mpreun, fiind ultima srbtoare naintea nvierii lui Christos. Elev: Alupoaie Sergiu Clasa a III-a coala Coneti, jud. Iai nvtor, Altam Aurica

35

Azi e Florii n calendar A fost gonit iarna slut Floriile n calendar Mi-aduc n poale floarea crud i calde ploi rzlee-n dar. n cas este srbtoare, Pereii poart proaspt var, Ferestre se deschid spre soare Cci e Florii n calendar. Mormintele sunt primenite, Crucile au salcie-n dar, Cnt cucul n rchit Cci e Florii n calendar. Scrnciobul se-nal-n soare, Btrnii azi puternici par Chiar de n plete au ninsoare Cci e Florii n calendar. Pe mijloc i ncing vlstare S prind-al sntii dar, Poi deveni chiar cel mai tare Cci e Florii n calendar. Cucul l-a pierdut pe Lazr i l strig cu amar, i este dor de plcinte Cci e Florii n calendar. Cu busuioc i fire de la prapur Fetele-i spal a lor pr, Cu toate vor a fi frumoase Cci e Florii n calendar. Azi n pom e atrnat Zestrea lor de mritat, Cu mrior e decorat Cci e Florii n calendar.

36

Cei ce primesc mprtanie Credina o capt-n dar, Aa va fi i prima zi de Pate Cum sunt Floriile din calendar. Peste scurt timp pmntul Va cnta ,,Hristos a nviat! S ne-mbrim cu toii Cci e Florii n calendar. Eleva: Trpescu Diana - Iuliana Clasa a III-a coala Coneti, jud. Iai nvtor, Altam Aurica

37

Floriile parfum de srbtoare Floriile, srbtoarea tuturor florilor, a naturii, a culorilor... dar, totodat a Intrrii Domnului n Ierusalim. O zi att de plin de ncrctur emoional, de cldur i frumusee, n care oamenii strig ,,Osana, o zi ca un balsam pentru sptmna care va urma sptmna suferinei. Elev: Chioariu Robert Clasa a III-a coala Coneti, jud. Iai nvtor, Altam Aurica

38

Alfabetul puritii (de la bunica) De Florii, cretinul srbtorete Intrarea smerit a lui Christos n Ierusalim, clare pe mnzul asinei. Atunci, copiii cu finici n mini l-au ntmpinat, cntnd. Aa a fost condus n templu, n ultima zi luminoas, naintea cumplitului martiriu de pe Golgota. i eu, n fiecare an, merg cu bunica la biseric s ne mprtim. Ea spune c orice dorin i pui cnd te apropii de preot, se mplinete. Ne ntoarcem cu crengi de salcie sfinite. Cu una m d nti pe la ochi, asigurndu-m c-mi mbuntete vederea i voi fi ferit de boli. Cu alt creang i ncinge mijlocul i va rmne sntoas i puternic n anul ce urmeaz. Acas pune salcie la icoane, la fereastr i u. Apoi ieim s mpodobim pomii i via pentru a da rod bogat. De mic mi plcea s facem asta. Mriorul meu l voi atrna de crengua pruniorului de lng fntn cci ador fructele lui S`nt-Ilieti. Iapa i vaca primesc s mnnce cte o crengu de salcie pentru a fi sntoase i a face pui frumoi. Nu voi ndrzni s m spl pe pr n acea sptmn, cci voi albi ca perii nflorii. Bunica spune c pe vremea ei fetele se splau cu ap descntat pentru a le crete prul bogat. Eu de unde s iau apa aceasta? i la ce-mi trebuie pr bogat, doar sunt biat. Dup ce mama ne servete reeta preferat din petele pe care tata l aduce, mergem s primenim mormintele strbunilor. Semnm i sdim flori, dar decorm i crucile tot cu crengue de salcie. mi place s pun flori, dar ador s le i culeg. Pdurea e lng sat i toi copiii mergem la viorele i toporai. Am muli prieteni cu nume de flori. Trebuie s-i felicit pe toi i s le srbtorim ziua, cum altfel, dect la scrnciobul din maidan. Ct veselie! Ct puritate! Elev: Potolinc Iustin Clasa a III-a coala Coneti, jud. Iai nvtor, Altam Aurica

39

Floriile s-i fie aproape Din punct de vedere religios, Floriile marcheaz Intrarea n Ierusalim a Mntuitorului. Duminica Floriilor este numit i a florilor, a stlparilor sau a vlstarilor. Azi se umple ciubraul cu florile ce urmeaz a fi folosite la nflorirea oulor de Pate. Se numete Duminica Floriilor deoarece n aceast zi lumea vine la biseric n mini cu lujeri de salcie, ca s i foloseasc n multe ritualuri, ornarea casei, a pomilor, a butucilor de vie (pentru a da rod mnos), hrnirea vitelor din bttur (pentru a se nmuli i a fi sntoase tot anul), ncingerea peste mijloc (pentru sntate) i decorarea mormintelor, pentru c-n aceast zi toi pomii i toate florile ncep a nflori i a nmuguri. Cu o zi nainte se srbtorete smbta Sfntului Lazr, cnd se d de poman plcinte. Se spune c el ar fi fost frate cu cucul. Rtcindu-se, se strig unul pe cellalt de dorul plcintelor. Cine nu serbeaz ziua lui Sfntul Lazr se va umple de pistrui ca oule de prepeli. n ziua de Florii este dezlegare al pete. O credin specific acestei zile este c aa va fi i vremea i-n prima zi de Pate. n aceast zi este bine s se culeag tot felul de flori de primvar i s se duc la biseric, pentru c aceasta este ziua florilor. Tot n aceast zi , se aga ntr-un pom nflorit nurul unui mrior i, alturi de nur, se aga haine i se aerisete zestrea fetelor de mritat. n noaptea de dinaintea Floriilor, fetele i pun busuioc sub pern pentru a fi sntoase i iubite. Ziua se completeaz cu serbarea celor ce poart nume de flori chiar n jurul scrnciobului care se inaugureaz la amiaz, dup ce lumea s-a ntors de la biseric i cimitir. E veselie i-mi vine s scandez: Triasc primvara! Triasc Floriile! Triasc viaa! Eleva: Potolinc Larisa - Elena Clasa a III-a coala Coneti, jud. Iai nvtor, Altam Aurica

40

RUGCIUNE Maic Sfnt Paraschiv, Eu te rog evlavios, Cu credin s m- ajui S m- apropii de Hristos! S m- apropii sntoas De- neleptul Dumnezeu n momentul nvierii Unicului fiu al su. ngeraii ti senini S m- nvee ce-i mai bun; S m- ajute- a lor credin Pe al vieii mele drum..... Maic Sfnt Paraschiv, Eu te rog evlavios, Cu credin s m- ajui S m- apropii de Hristos! Mrire ie, Tatlui i Preasfnt Duhului, Mereu , ca i acum s fim, n vecii vecilor, AMIN! ndrumtor,Mariana Cristina Popan Pop Vdean Iulia Lucia clasa a II- a A, c AL.I.CUZA,Baia Mare

41

Florii n suflet, Florii afar... Mugurai de primvar Rsrit- au azi n zori La fereastra casei mele, Viitoare mndre flori. Flori la geam i flori n cas, n grdini i pe cmpii, Srbtoarea florilor Vestitoare- i de Florii: Vestitoarea nvierii Lui Iisus din-naltul Rai, Care se va cobor Printre florile de mai; Flori afar, flori n noi, n a noastre inimioarePregti- ne- vom cu toi Pentru Patele cel Mare. ndrumtor:Popan Mariana Cristina Lazr Andrada Alexa,clasa a II- a A, c Al..I.CUZA,Baia Mare

42

Pacea Mansour Eimily Ana Maria Clasa a 7-a , Sc. Gen. ,,Dominic Stanca''- Orastie Intr-un loc ascuns si tainic, fiecare dintre noi isi are ascunse dorintele...locul e sufletul care este precum o carte de basme cu zane si, eroii care invinsi pe frontul de jale sangereaza intr-a lor durere , iar in plina pace sarbatoresc, ciocnind dulci cupe de vin. Pacea...un cuvant magic pe care toata lumea il doreste... cand e pace e iubire intre oameni , cand e pace albastrul cer primeste in bratele sale ciocarliile zglobii , iar florile isi imprastiu mireasma fermecand micile insecte. Manzul asinei ,care a fost calarit de Iisus Hristos reprezinta pura inocenta , gingasie si frumusete. Ramurele proaspat verzi ale salciilor sunt tinute in mana ca semn de pace ,in loc de steaguri de matasuri fine si albe, pentru a-l intampina pe Hristos la intrarea in Ierusalim, oras care gemea de populatia doritoare de mantuire. Iisus nu si-a facut intrarea in Ierusalim precum un rege razboinic si mandru de victoria sa , ci si-a facut-o cu multa modestie , fiind un rege moral al pacii. ,,Salcia'' inseamna ,,pace'' si ,,bunavointa'' caci acest copac al pacii a ajutat la regasirea dintre un fiu si-o mama , dintre Fecioara Maria si Iisus Hristos , deci e un copac sfant binecuvantat de Dumnezeu. Copacul cu ramurile inclinate, la pamant reprezinta umilinta si ascultarea in fata puterii dumnezeiesti. Pentru aceasta toate plantele au o zi de sarbatoare ,, De Florii" sau ,,Sarbatoarea Floriilor'' , la care asista ingerii cu simfonii divine , invaluite de credinta si care ajuta la inaugurarea pacii universale.

Ne plac zilele de pace, de iubire , de bucurie si de intelegere intre oameni si natura... aceste zile sunt precum Sarbatoarea Floriilor.

43

E PRIMVARA, E ZIUA DE FLORII! Srbtoarea Floriilor - ziua cnd florile, plantele de orice fel ncep s-i dezvluie virtuile magice, i are originea n vechea srbtoare precretin Floralia, dedicat zeiei romane a florilor i a primverii, Flora, peste care cretinismul a suprapus srbtoarea intrrii lui Isus Hristos n Ierusalim. Ea st la nceputul Sptmnii Patimilor ca o piatr de hotar care marcheaz drumul ultimelor zile ale Mntuitorului, nainte de patimile i slvita Sa nviere. Duminica Floriilor este precedat de Smbta Floriilor, ziua nvierii lui Lazr, care, n tradiia noastr, este dedicat comemorrii morilor. n popor i se mai spune i Moii de Florii sau Lazrul/Lzrelul. Dup un obicei strvechi, menionat chiar n secolul IV de ctre pelerina Egeria i generalizat n toat Biserica Cretin, ramurile de salcie, simbol al fertilitii i al renaterii naturii primavra, se duc la biseric pentru a fi sfinite, dup care se folosesc la mpodobirea icoanelor, a uilor i a ferestrelor sau la tratarea simbolic a bolilor de-a lungul anului, uneori chiar i pentru vrji i descntece. Legendele spun c: - Aa cum va fi vremea de Florii, aa va fi n prima zi de Pati; Dac cineva ndrznete s se spele pe cap chiar n ziua de Florii, fr ap descntat i sfinit, risc s albeasc;

n vreme de furtun s se pun pe foc muguri din slciile de la Florii, pentru a mprtia norii i grindina, protejnd casa i familia de dezastre; mpletire de sacru i profan, de ritualuri religioase pgne i cretine, de practici magice i pur gospodreti, srbtoarea Floriilor rmne n tradiia poporului romn un moment ncrcat de semnificaii spirituale, nchinate toate, miracolului vieii, bucuriei de trai. Ziua acesta se mai numete a Floriilor, pentru c din aceast zi, toi pomii i toate florile ncep a nmuguri i nflori. Este ziua Floriilor, este ziua ta sau a ei, este ziua noastr a tuturor celor ce iubim aceste gingae daruri ale naturii. Acesta este momentul ideal n care poi drui flori celor din jurul tu fr s ai un motiv anume, ci doar aa pentru c sunt Floriile, pentru c florile sunt un dar aproape ceresc i pentru c o floare face ct 1000 de cuvinte. S nu uitm c nu este doar ziua florilor ce populeaz natura ci i ziua acelora care au privilegiul de a purta un nume de floare. Ce poate fi mai frumos, dect s te numeti Lcrmioara, Margareta, Gherghina,

44

Narcisa, Iris, Violeta, Crina, Crizantema, Viorica, Dalia, Romania, Anemona, Trandafira, Micunica, Panselua, Garofia. Garoafe, margarete i narcise, lalele, gerbera, lcrmioare i panselue, trandafiri mbobocii ori suave magnolii sunt flori care au mpodobit sufletul, cu diversitatea coloristic i cu un parfum aparte. Trebuie s ne bucurm de frumuseea acestor zile sublime de srbtoare, de aceast simfonie a culorii i parfumului, de linitea i pacea care au cobort asupra noastr. Realizat, Eleva, GOGHIE ALINA, clasa a IX-a Grupul colar Agricol Murgeni, Jud. Vaslui ndrumtor, Prof. COJOCARU LUCICA

De FloriiVju Ionu Daniel- clasa a III-a coala de Arte i Meserii V.Alecsandri Corbu- jud. Constana Indrumtor: Inst. Elena andru A sosit primvara cu toat splendoarea ei. Florile mbobocite, copacii nflorii, cmpiile nverzite vestesc sosirea marii srbtori, Floriile. Astzi este duminica Floriilor. Oamenii credincioi merg la biseric cu crengue de salcie proaspete pentru a ntmpina intrarea Mntuitorului nostru Iisus Hristos n Ierusalim. Este o zi nsorit. Eu i bunicul meu, mbrcai frumos ne pregtim s mergem la biseric. Ajuni n biseric, gsim lume mult i vesel. Eu i salut respectuos pe toi cunoscuii. Tocmai intr i printele salutnd voios toi credincioii. Incepe slujba. Printele vorbete frumos despre Dumnezeu. La cntece participam i eu bucuros. La sfritul slujbei mergem toi credincioii pentru a ne mirui printele: nti brbaii, iar apoi femeile. Ieim bucuroi din biseric cu salciile sfinite n mn ndreptndu-ne spre cas pentru a le pune la icoane i la streilnile caselor. Ajuni acas, mama ne atepta cu bucatele pregtite din pete numai bune de mncat. Dup servirea mesei, eu i cer voie mamei sa merg la joac cu ceilali prieteni ai mei. Spre sear m ntorc acas puin obosit, dar foarte fericit. Crenguele de salcie mi zmbeau de la icoan cnd spuneam rugciunea. A fost o zi special pentru mine.

45

FloriileAutor: Cocoil Petrior- clasa a III-a coala de Arte i Meserii V.Alecsandri Corbu- jud. Constana Indrumtor: Inst. Elena andru Floriile au sosit Copiii s-au nveselit Floriile am srbtorit Floriile au i sosit. Toi prinii-s bucuroi C-au copii aa frumoi Si le spun lor de Florii Multe, multe poezii. Eu m bucur foarte mult C-am venit pe- acest pmnt M-am nscut chiar de Florii S m joc cu muli copii.

Ziua Florilor Autor: Pascu Marius Nicuor- clasa a III-a coala de Arte i Meserii V.Alecsandri Corbu- jud. Constana Indrumtor: Inst. Elena andru Este o frumoas zi de primvar. Este sfnta zi a Floriilor. In familie srbtorim ziua de nume a tatlui meu. Inc de ieri am adunat cu prietenii ramuri nverzite de salcie, pe care le-am mpletit coroane i le-am pus la pori, la ui i la grajd. De diminea merg cu prinii i fratele mai mare la biseric, unde ducem salcie pentru sfinire. Dup-amiaz, casa se umple de oaspei. Ne vin bunicii, unchii, mtuile i veriorii mei. Mama pune masa cu multe feluri de mncare. Noi, copiii, ateptm nerbdtori i linitii desertul foarte variat. Apoi, nejucm pe afar, ne alergm bucuroi. Spre sear, cnd musafirii pleac, intrm n cas, ne splm i adormim visnd frumos. Abia atept s ne rentlnim de Pati, la bunici !

46

POEZIILE ELEVILOR INSCRISI LA CONCURS-CLASA A III A SCOALA CU CLASELE I-VIII BERZASCA JUDETUL CARAS-SEVERIN INV.RAMONA SOROCEANU

Primavara Primavara,primavara Ce frumoasa esti, Cu alai de pasarele Ce dulce ciripesc! Cu mireasma ta cea dulce, Flori frumoase pe campii, Flori frumoase ,colorate, Primavara te-asteptam sa vii! Gavriloi Alexandra(clasa a III a-Scoala cu clasele I-VIII Berzasca)

47

Primavara In hora mii de flori se prind, Albinei oferind nectar, Razele soarelui se-ntind Trezind la viata totul iar. A sosit astazi randunica Sub streasina la cuibul drag, Copilasii ies la joaca Si bunicii stau in prag. Lacatus Cristian(clasa a III a-Scoala cu clasele I-VIII Berzasca)

Primavara A trecut iarna geroasa, Zilele s-au incalzit. Pe camp florile-nfloresc Copiii cu drag le privesc. Randunelele-au sosit, Campul vede si-n florit. Pasarele ciripesc Si copiii le iubesc! Mogosan Sara(clasa a III a-Scoala cu clasele I-VIII Berzasca)

48

Primavara Primavara,primavara, Bine ai venit Cu alai de pasarele Si cu ciripit! Primavara ai venit, Florile au inflorit, Padurile au inverzit, Primavara,bine ai venit! Radovan Iasmina(clasa a III a-Scoala cu clasele I-VIII Berzasca) Primavara Afara nu mai e frig Si zapada s-a topit. Ghioceii ce-au iesit Primavara au vestit. Mugurii stau sa plesneasca, Florile sa incolteasca, Ziua si ea s-a marit, Primavara a sosit! Secobeanu Flavius (clasa a III a-Scoala cu clasele I-VIII Berzasca)

49

Primavara Primavara,primavara, Ai sosit la noi in tara Cu flori si soarele dulce, Te rugam nu te mai duce! Te rugam sa nu mai pleci, Sa ramai aici pe veci. Ca de iarna grea ce-a fost, Ne-am saturat de ea de tot! Robescu Nicoleta(clasa a IIIa - Scoala cu clasele I-VIII Berzasca)

GHIULAI ANA-MARIA Clasa: a V-a coala: cu cls. I-VIII, GIARMATA-Vii, jud. TIMI Profesor indrumtor: VELCOT VIORICA Se apropie ziua de Florii Duminica Floriilor este o srbtoare special pentru toi cretinii ortodoci, simboliznd intrarea Mntuitorului n Ierusalim clare pe asin, ntmpinat de o mulime cu flori n mn i ovaii ,strignd: Osana! Bine este cuvntat Cel ce vine ntru numele Domnului!!. Se srbtorete cu o sptmn de Pati, cretinii in post, dar au dezlegare la pete, se roag, se duc la biseric, se spovedesc mrturisindu-i pcatele pentru curirea sufletului, pentru ca Dumnezeu s i ierte. n ziua de Florii oamenii se mprtesc cu sngele i trupul Domnului. n aceast zi de 50

duminic, se mpart ramuri nmugurite de salcie, amintind de intrarea Domnului Iisus n Ierusalim. Ramuri sfinite sunt duse acas de cretini i puse la ui i ferestre pentru a feri acea cas de rele. De-asemenea, n vreme de furtun se pun pe foc muguri din slciile de la Florii, pentru a mprtia norii i grindina, protejnd casa i familia de dezastre. Cu ramurile de salcie, oamenii sunt ,,btui"pe spate pentru a- i feri de dureri de spate, apicultorii nconjoar n ziua de Florii stupii, iar ranii, convini de efectul miraculos al acestor muguri, i ngroap sub brazd. Denumirea popular a srbtorii vine de la zeia roman a florilor, Flora, zeia renvierii naturii peste care cretinii au suprapus srbtoarea Intrrii Domnului n Ierusalim. Srbtoarea Floriilor este o srbtoare mult ateptat de noi toi, ne aduce bucurie n suflet, o zi n care privirea ne este ncntat cu cele mai frumoase flori de primvar i n care srbtorim fiinele dragi de lng noi: Margareta, Lcrmioara, Cria sau Florica, Florina, Gherghina, Florentina, Florin, Narcisa, Iris, Viorica, Violeta, Camelia, Crina, Crizantema, Dalia, Romania, Anemona, Trandafira, Micunica, Garofia, Panselua. Primvara aduce cu ea simfonia culorilor i a parfumurilor, dar i linite i pace sufleteasc, pacea Domnului nostru Iisus Hristos. Este anotimpul n care apare primul vestitor al primverii, ghiocelul, pomii nfloresc, psrile se ntorc din rile calde la cuiburile lor, cmpul nverzete. Totul este plin de via. Mieii zburd pe cmpii, fluturi jucui se ntrec cu albinele care zboar din floare-n floare i i adun polen pentru stupul n care locuiesc, iar copii sunt fericii de venirea primverii dup o iarn lung i friguroas. Pdurile nverzesc i soarele strlucete n multe culori, iar furnicuele ies din muuroaiele lor. Cprioarele sar prin pdure , fericite de venirea primverii. Peste tot este verde i totul este nflorit. Dar revenind la srbtoarea noastr, a Floriilor, le urm tuturor celor care poart nume de flori un clduros LA MULTI ANI !

51

Scoala D.D.PATRASCANU Tomesti, jud. Iasi Indrumator: inst. NICULITA ELENA Ghiocelul De Iurascu Maria clasa I B De sub stratul de zapada, Floare mica si gingasa A iesit cu drag la soare, Sa zambeasca fericita La copii si la mamici. Lalelele De eleva Leahu Alexandra clasa I B Pe aleile din parc, Asezate in coloana, Rosii, galbene si albe. Ne zambesc cu bunatate, Micile lalele. Toata lumea le priveste Si le-admira in tacere, Iara ele, rusinoase, Se inclina gratioase, Cu placere. Viata ca o zi de Florii

,,Pentru fiecare om ziua de Florii ar trebui sa domneasca vesnic, pentru a pastra bucuria intrarii Domnului in Ierusalimul sufletelor noastre, pentru a crea si a darui ceva frumos, celor din jur... Sarbatoarea de Floriilor reprezinta,in primul rand,ziua florilor. Ziua tuturor celor care iubesc aceste minunate daruri ale naturii. Cu aceasta ocazie trebuie sa daruim flori si sa ne deschidem sufletele noastre pentru persoanele apropiate ca dovezi de afectiune. Floriile deschid pentru toti romanii ortodocsi ciclul sarbatorilor pascale, care se incheie cu inaltarea Domnului Iisus ( la 40 de zile dupa sarbatorirea Pastelui ).

52

Evocand intrarea in Ierusalim a Mantuitorului, calare pe un asin, intampinat de o multime flori si ovatii, Floriile reprezinta in acelasi timp o sarbatoare in care elementele crestine si cele precrestine se imbina in mod fericit, rezultand traditii si obiceiuri extrem de pitoresti. In mod evident, Floriile reprezinta o sarbatoare speciala. Fiecare persoana cu nume de floare devine un simbol al prospetimii naturii, un element al renasterii, al primaverii , al sperantei Magda Sandru Clasa a IX-a, Liceul Teoretic Traian Lalescu Resita Prof. Bulzan Claudia

PA T E Srbtoarea Patelui este una din cele mai mari srbtori cretine, la fel ca i srbtoarea Crciunului. De Crciun srbtorim Naterea Mntuitorului, iar de Pate srbtorim nvierea Domnului Isus Cristos. Poporul romn are obiceiul ca de Pate s vopseasc i s ncondeieze ou i s fac tot felul de cozonaci i prjituri. Mie de Pate mi place s merg la Biseric, s cnt i s spun poezii . Atunci m gndesc cel mai mult la ct de mult a suferit Iisus cnd a fost rstignit pe cruce i ce putere I-a dat Dumnezeu ca dup trei zile s nvie. Pentru ce a fcut Iisus pentru noi ca s ne ierte pcatele, noi ar trebui s fim mai credincioi i mai buni unii cu alii.

Scoala:

cu cls. I-VIII, GHIRODA, jud. TIMI

ALEXANDRA CATANA Clasa: a V-a Prof. CLAUDIA VLAICU 53

Deoarece nvierea din mori a Domnului Iisus Hristos este semnul biruinei Sale i garania mntuirii noastre, este firesc s constituie una dintre srbtorile cele mai importante ale cretintii. Obiectul acestei srbtori cretine este, deci, nc de la nceput, amintirea vie a patimii, a morii i a invierii Domnului nostru Iisus Hristos. Srbtoarea Patelui poate fi asociat i cu primvara. Trezirea naturii la via simbolizeaz noua via pe care cretinii au ctigat-o prin crucificarea i nvierea lui Iisus Fragment din lucrarea elevei ALEXANDRA TUTO Clasa: Scoala: prof a V-a cu cls. I-VIII, GHIRODA, jud. TIMI

STECHLIC IRMA

Viaa ca o zi de Florii

Duminica Floriilor sau Floriile se srbtorete n ultima duminic dinaintea Patelui. Ea serbeaz sfritul postului dar i renvierea naturii. De Florii, oamenii merg la biseric pentru a sfini crengue de salcie pe care le pun la geamuri, la ui sau la pori. n unele parti ale trii, locuitorii de la sate se ncing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credina spune ca acest ritual i apara de boli i i face mai robuti. De asemenea, apr casa de rele i o protejeaz de evenimente neplcute. n Duminica Floriilor, gospodinele merg la biseric i cur mormintele strmoilor, agnd de cruci rmurele de salcie. Tot de Florii, se aga ntr-un pom nflorit nurul de mrior, i alturi de nurul 54

de mrior se aga haine i zestrea fetelor de mritat. Fiind o srbtoare care marcheaz renvierea naturii, sensul ei este atribuit i elementelor din viaa cotidian. n unele zone, fetele pun in noaptea de Florii busuioc sub perna, spre a deveni mai frumoase i mai sntoase, mai dorite de ctre flci, pentru a se putea mrita n acel an. n Muntenia, oamenii nu se spal pe cap deoarece exist crezul c dac faci asta n Duminica Floriilor, n care toi pomii nfloresc, vei albi precum coroanele albe ale copacilor. Din punct de vedere religios, Floriile marcheaz Intrarea n Ierusalin a Mntuitorului. n aceast zi este dezlegarea la pete. O alta credin specific Duminicii Floriilor, spune ca aa cum este vremea n ziua de Florii, asa va fi i in ziua de Pate. Floriile poart numele unei sarbatori pgne de primavara, Floralia, adic srbatoarea Florei, zeia renvierii naturii personificat prin ramuri nverzite simboliznd renaterea naturii. Aceast srbatoare este asociat mai ales cu momentul n care Mntuitorul a intrat ultima oar n aceast duminic n Ierusalim, iar poporul l-a ntmpinat cu ramuri de curmal, precum si cu alte flori. Se mai numete Duminica Stlprilor sau Nunta Urzicilor, cci exista credina c urzicile nfloresc acum, nemaifiind bune de mncat. O traditie veche spune c Floriile se vor repeta n prima zi de Pati. Cei care in post n Duminica Floriilor au dezlegare la pete, adic pot mnca pete i pot bea un pahar de vin. n plus, n ziua de Florii sunt aranjate i ornate cu ramuri de salcm mormintele, se fac pomeni pentru odihna sufleteasc a celor plecai din aceast via.

Despre cei care se mprtesc de Florii se spune c orice dorin i pun n momentul cnd se apropie de preot, se va mplini. n mod evident, Floriile reprezint o sarbatoare speciala. Fiecare persoan cu nume de floare devine un simbol al prospeimii naturii, un element al renaterii, al primverii, al speranei.

Ciubotariu Ivan, clasa a IV-a A nv. Mihailovici Milesa

55

Viata,ca o zi de Florii SAM FRATAUTII NOI Prof.Filip Bogdan

Sfanta sarbatoare de Florii A venit cu multe bucurii, Cu multi copii fericiti Si copaci frumos infloriti...

Cu multe flori rasarite, Si cu pasari fericite Cu soare vesel,stralucitor, Al primaverii prevestitor...

Cu oamenii ce praznuiesc Si pe Hristos il preamaresc, Fericiti ca au venit Floriile, fara sfarsit...

Olar Mihaela Clasa a V-a

56

Sosirea primverii Cu alaiul ei de flori i mulime de culori A sosit la noi in prag Anotimpul meu cel drag.

Psrelele-au venit, Fluturii au poposit Pe florile din grdin St acum i o albin.

Copacii au nflorit, Totul este inverzit. Psrele ciripesc, Primvar, te iubesc! Moscaliuc Lenua Clasa a V-a B Scoala Special Rdui Prof. Juravle Mihaela

57

Primvara

Primvra cresc i flori, i vin fluturi zburtori, Vin i psri colorate, De prin ri se-adun toate. Pomii-n verde se mbrac, Iarba colul i-l arat. O s fie cald i soare, Iar eu o s cresc mai mare.

Teodora Cotuiu, clasa I, coala General Liviu Rebreanu Beclean, nv. Delia Pop

Bucurie

Florile au nflorit, Psrile cnt. Primvara a sosit, Veselia-i mult!

58

Soarele ne zmbete, Pomii au nmugurit, Copiii sunt mai veseli, Primvara a sosit. Mie-mi place primvara n pdure ca s merg, Ghiocei i viorele Pentru mama s culeg. Laura Ghimici, clasa I, coala General Liviu

Rebreanu Beclean, nv. Delia Pop

Ghiocelul

Un ghiocel de catifea Scoate capul tremurnd, De sub stratul alb de nea Primvara anunnd. Cu micuele-i petale Sun ca un clopoel i pe dealuri i pe vale Ghiocelul mititel.

59

Dac-n calea ta-l gseti, El i strig fericit S-l ocroteti i s-l priveti Primvara a sosit!

Andreea-Teodora Pop, clasa I, coala General Liviu Rebreanu Beclean, nv. Delia Pop

E primvar!

Primvara a sosit, Ghiocelul e-nflorit, Cmpul tot e nverzit, Pomi cu flori a-mpodobit. Primavar, bun venit! Soarele cu raze aurii nclzete mndre cmpii. Psrile n zbor se arat Venind la cuibul de-altdat. Tu, draga mea primvar, Ai adus viaa iar! Denisa Pop, clasa I, coala General Liviu Rebreanu Beclean, nv. Delia Pop

60

La FloriiVin Floriile cu soare i soare este la Florii, Natura e nmiresmat, n suflete-avem bucurii . Pe Domnul l-au ntmpinat n Ierusalim cnd a intrat, ntr-un cor toi au cntat Osana !Bine este cuvntat! De Domnul noi ne amintim, Mergnd clare pe asin i ramuri de mslin i-am dat Ca la un mare mprat.

Autor :Pop Bianca Clasa I A coala cu clasele I-VIII Nr. 3 Lugoj,ndrumtor :Miclea Maria

DORINA mi doresc de ziua mea Ca s fiu un porumbel Ce se-nal sus pe cer. Vreau s-apuc raza de soare i s dau la fiecare, Fie mic, sau fie mare, Din lumina ce o are. Mintea s le-o lumineze, Inima s le-o mbuneze i pacea s o dureze. Drago-Mihai Andronic Grupa mijlocie, Educatoare: Coroiu Maria

61

VREAU S TE IUBESC, IISUSE! A vrea s pot, Iisuse, S te iubesc mereu i-n joaca mea copilreasc, S nu fac nici un ru. A vrea s pot, Iisuse, Ca s iubesc mereu i pomi i cer i ape, Cu-ntreg sufletul meu. S m nvei Iisuse Ce-i aia buntate Tu, ce te-ai jertfit pe cruce Pentru iertarea de pcate. Mdlina Leputeanu Grupa mijlocie Educatoare: Coroiu Maria

Srbtoarea Patelui

Srbtoarea Patelui reprezint nvierea din mori a lui Iisus Hristos,iar in acest an vom celebra aceast srbtoare n data de 27 aprilie. nainte de Srbtoarea Patelui ,cretinii srbtoresc Floriile care simbolizeaz intrarea n Ierusalim a Domnului Iisus Hristos,iar aceast zi de Florii se celebreaz la o sptamn naintea Patelui,i anume ,n acest an pe data de 20 aprilie. De Pati romnii vopsesc ou,vopsirea oulor se face in funcie de zona,tradiii,de exemplu n partea de nord a Romniei oamenii au darul de a ncondeia ntr-un mod deosebit oule pentru Pati;pe lng vopselele folosite la coloritul oulor,sunt persoane care au nvat de la strbuni s vopseasc oule in coji de ceap,mpodobindu-le cu diferite frunze sau forme din natur. Dup un obicei strvechi din secolul al Iv-lea, la toate Bisericile cretine se aduc ramuri de salcie care sunt binecuvntate i mprite credincioilor, acestea n locul ramurilor de finic i de mslin cu care nsui Domnul Iisus Hristos a fost

62

ntmpinat la intrarea Sa n Ierusalim; din btrni se tie c ramurile de salcie binecuvntate la Biseric aduc sntate,prosperitate,bogaie,pace i de aceea oamenii le pastreaz o vreme n cas sau pe lng cas. n seara de nviere oamenii cu mic cu mare se adun n jurul Bisericii pentru a participa la slujba de nviere care ncepe la miezul nopii,iar la sfritul slujbei fiecare se grbete s ia puin din pinea sfinit care simbolizeaz trupul lui Iisus Hristos care a murit i a nviat pentru noi,a treia zi dup Scripturi. n aceeai sear copiii il ateapt cu nerbdare pe Iepura(sau pentru cei mai mari-prinii) care le aduce numai bunti i lucruri frumoase. A doua zi dup noaptea de nviere oamenii din familie,vecinii sau fraii ciocnesc ou spunnd:,,Hristos a nviat-Adevarat c a nviat,iar dup-amiaz se strng la mas cu bucurie. Srbtoarea Patelui alturi de cea a Crciunului sunt dou din cele mai importante srbtori ale cretintii.ns pe lng partea spiritual a srbtorii Patelui ,i pentru noi,copiii, aceast perioad din an e una foarte frumoas deoarece atunci e momentul cnd primim multe cadouri,mult atenie din partea celor dragi,suntem parc mai rsfai i asta nu poate dect s ne bucure i ne face s ateptm cu mare nerbdare aceast srbtoare,e un motiv n plus pentru noi cei mai mici. n fiecare an ne bucurm din plin de aceast sarbtoare,i asta pentru ca avem destule motive,nu-i aa?Un alt motiv de bucurie pentru mine personal ar fi ca in sptmn dinaintea Patelui merg mpreun cu prietenii mei de diminea i pn seara trziu la toac.Acesta e un alt obicei nvat de la bunicii notrii,i anume de a merge n curtea Bisericii unde ,cu ajutorul unui ciocan se bate ntr-o scndura un ritm care dateaz de foarte mult vreme.E ceva frumos i interesant pentru noi,o tradiie pe care cred c o s o dm i noi mai departe. MAXIM ANDREI Clasa a V-a Scoala: cu cls. I-VIII, GHIRODA, jud. TIMI Profesor indrumator : STECHLIC IRMA

63

SRBTORI I PRIMVAR

Primvar, vino iar, Scoate toi copiii- afar, Muguri verzi d pomilor, i lumin zorilor! Iarba verde s- ncoleasc, Pomiorii s- nfloreasc, Te-ateptm cu bucurii, i cu soare de Florii. Natura n sat renate La Florii, ca i la Pate, Tu trezeti totul la via i-n suflet ne pui speran.

Croitoru Cristian, cls a III a B c. cu cls. I-VIII Ion Preotu Troianul Jud. Teleorman nv. Andrei Niculina

64

RUGCIUNE CTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS I MAICA SFNT

1. Doamne Sfinte ndur-te Iart a noastre pcate Cci la Tine ne-nchinm Zi i noapte ne rugm. 2. Bunicul i cu bunica Tatl meu i cu mmica i de-a mele surioare S ai Doamne ndurare. 3. Unchii mei de la ttica i pe cei de la mmica Dorine a le-mplini Pe noi a ne mulumi. 4. Doar Mata i Maica Sfnt Care mereu ne ajut Ne scot din necazuri grele Ce cu greu scpm de ele. 5. Viaa mult ne-o lumineaz Pas cu pas Ei ne vegheaz i mereu Ei ne ajut Ca s facem treab mult. AMIN! Realizat de eleva Boloca Ionela, clasa a III-a, coala cu clasele I-VIII Prtetii de Sus, judeul Suceava Prof. ndeumtor: Motoc Daniela Iulia

65

RUG DE COPIL

Doamne, Doamne-i mulumesc Pentru daruri, sntate, i te rog s ai rbdare Cu iubirea ta cea mare.

Vino, Doamne, ntre noi Ca s-mbraci oamenii goi, Giulgiul alb de-l nnegrim Cu mult greu ne mntuim. Pe prini , Doamne, s-i ieri, F-i s fie Doamne, drepi i lumina cea curat S ptrund-n casa toat. Dup rugciuni i fapte, Scrie-ne n a Ta Carte, Iar cu mila Ta cea mare , Nu ne judeca prea tare. Pentru mici i pentru mari, Pentru copiii srmani, ine Doamne pe Pmnt Un mare , frumos cuvnt. AMIN ! Realizat de eleva Anton Diana Antonela , clasa a III-a, coala cu clasele I-VIII Prtetii de Sus, judeul Suceava, Profesor ndrumtor, Mooc Daniela- Iulia

66

Fluturasul calator Duminica de primavara.Pe bolta cereasca apare Maria-Sa, Soarele.Surade bland, imprastiind lumina ca o fulguire de aur.Porunceste razelor sa trezeasca intreaga natura. Tapetul verde al pamantului se invioreaza.Florile se grabesc sa-si deschida petalele multicolore.Boabele de roua , ca niste diamante stralucesc in lumina soarelui.Vazduhul este inmiresmat.Alaiul de pasarele preaslavesc pe Luminatia Sa, Soarele.Cantecele lor au trezit un fluturas cu aripi de catifea galbena.Lenevea acum ,pe o floare de nalba.Era fericit.Dormise bine si visase ca intr-o poiana s-a deschis un targ al florilor Ce-ar fi sa ajunga si el acolo?Cine stie , poate visul e chiar o realitate!Zis si facut.Palpai usor din aripi si porni usor spre targul de flori.Miresmele imbatatoare ii purtau aripile spre acel loc.Ajunse.Cata minunatie!Cate culori si parfumuri!Exact cum ii aparuse in vis. Florile targovete strigau cat le tineau puterile: -Vino la mine, printule!Sunt rozeta.Nimeni nu ma intrece in frumusete si parfum. -Aseaza-te pe potirul meu si vei ramane incantat de ce vei vedea,striga in gura mare un crin maret. -Pe mine nu ma poti uita.Retine numele meu: NU-MA-UITA, asa ma cheama. -Eu sunt cicuarea.Cu albastrul meu este pictat cerul.Privestema!Sunt cea mai frumoasa! -Nu ne ocoli, strigau garofitele.Priveste cate valonase au rochitele noastre.Ne-am aranjat special pentru voi,fluturii ce veniti de departe. Fluturasul era tare naucit.Ce sa faca?Sa ramana aici?Nu!Nici vorba. -Sunteti tare frumoase toate, zise fluturele.Dar eu , le iubesc mai mult pe cele de pe camp.Ele imi zambesc in fiecare dimineata.Ma culc si ma scol in parfumul lor.Nu le pot parasi pentru voi flori targovete.Cine stie,maine plecati poate la un alt targ. Si fluturasul isi lua zborul spre florile lor cele de toate zilele. Avasilcai Iustina cl.a-II-a C Sc. Miron Costin Galati

67

Salcia care plange O zi frumoasa de primavara:soare,lumina, caldura, fericireDe la fereastra casei bunicilor, imbatranita de trecerea anilor, zaresc o salcie batrana.Parea un imens candelabru verde,asa cum isi tinea crengile. Ma imbrac grabit , dornic s-o admir indeaproape.Asezat sub coroana ei, simt cum imi mangaie fata niste picaturi marunte de seva.Picaturi de seva sau lacrimile ei?Ating una dintre ramurile verzi cu frunzisoare marunte, moi.Hotarat lucru.Nu seamana nici cu plopul , nici cu salcamul de la poarta si nici cu alt copac.E singurul copac cu crengile plecate a sfiala si umilita si pare ca plange intruna.Printre frunzisoare incepusera a miji niste matisori de culoarea smaraldului.Respir adanc. Imi rasfata narile un miros dulce.Ma simt linistit si impacat. Ma smulg cu greu din pacea ce m-a cuprins . Merg sa-i povestesc despre salcie , bunicii: -Bunico , de ce are salcia crengile plecate? Bunica ma priveste cu ochi blanzi si trasaturile-i asprite de vreme, se lumineaza la vederea mea. -Dragul bunicii, la inceput salcia a fost un copac ca oricare altul. Avea crengile drepte si nu aplecate. Si bunica cu vocea calda, incepu a depana din caierul povestii. Cum ca odata , o mama a plans pe Fiul ei rastignit pe cruce avand pe crestetul capului o cununa de spini, la malul unui rau , sub o salcie batrana.Desi era indurerata , de moartea in chinuri a Fiului , Maria mama nu sia pierdut credinta in Dumnezeu .Cuprinsa de jalea mamei si chinurile Fiului , salcia si-a lasat ramurile in jos si plange cu lacrimi curate de roua plange de atunci intruna. -Ce suflet bun are salcia, bunico! Mi-e draga si mai mult acum cand stiu povestea ei. Dar cum a ajuns salcia asta in ograda dumitale? -A fost sadita de tatal tau, cand era ceva mai maricel ca tine. Avea grija mereu sa-i toarne apa la radacina. Pletoasa iubeste mult apa. -Cred ca are nevoie de apa, ca sa nu-i sece lacrimile , bunico! Bunica surade si ma aseaza bland in poala ei. Privesc salcia batrana si stam in continuare la sfat sub coroana pletoasa a salciei. Si simt cum , incet-incet lacrimile ei se transforma in picaturi de diamante.Un fior de fericire imi invaluie sufletul meu de COPIL. Gavrila Larisa cl.a-II-aC Sc.Nr.12 Miron CostinGalati

68

LUMEA COPIILOR S fii, nu-i treab prea uoar, i grdinar, i primvar... Cu soarele mereu n fa, Pornisem dis-de-diminea Cnd, ntlnind o ciocrlie, Mi-a fluierat o melodie. Apoi, pe-a parcului crare, M-a prins un bobocel de floare i m-a rugat, cu voce slab, S-i dau petale mai degrab... Puteam s plec? O grgri M-a invitat la perini, Punndu-mi colo, zmbitoare, O frunz verde la picioare! Dar cnd s ies i din grdin, mi taie calea o albin i salutndu-m, mi cere O nou lecie de miere! I-am dat-o i-am plecat ndat, La poarta colii, ns, iat! Un roi vocal iar m oprete, Rugndu-m copilrete, S-aduc, de drag, acestei ore, Un bucheel de flori sonore! i...copilaii nu se las Cntnd, au i intrat n clas!

Cruceanu Loredana Clasa a IV-a C coala cu clasele I-VIII, Mihai David Negreti, Vaslui Prof Prisecaru Maricica

69

OBICEIS-a-ndtinat la noi o srbtoare: La fiecare nou nascut, o floare... S-a-ndtinat i-un obicei, din veac: La fiece nscut, cte-un copac... De-atunci, ne dm cu florile binee, De-atunci, natura vine s ne-nvee. Suntem acum ntre copac i floare: Viaa-i frumoas, e o srbtoare.

Prvu Luiza Clasa a II-a A coala cu clasele I-VIII, Mihai David Negreti, Vaslui Prof Prisecaru Valeric

VIAA CA O ZI DE FLORII

Patile sunt o srbtoare a bucuriei, iar cretinii srbtoresc n aceast zi nvierea Domnului. Srbtoarea Patilor este marcat de anumite obiceiuri. nc din Joia Mare se aprind lumnrile i se ofer poman pentru sufletele morilor. Se crede c, ncepnd din Joia Mare i pn la Rusalii, raiul i Iadul sunt deschise. n Vinerea Mare se ine post negru, este o zi a durerii. Bunicii mi povesteau c dac plou n aceast zi, anul va fi roditor, nsemnnd c i cerul plnge n ziua Patimilor Mntuitorului. n popor se spune c acela care nu merge la biseric n ziua de Pati risc s se mbolnveasc. De Pati se poart haine noi, n special cma nou, esut i cusut n Postul Patelui. Cine se nate de Pati, n timp ce trag clopotele la biseric, va fi un om norocos toat viaa iar cine moare n ziua Patilor ajunge direct n rai.

70

Toi cei care se ntlnesc dup slujba de nviere se mbrieaz i se srut n semn de iertare i de dragoste cretineasc. De cnd preotul a rostit ntia oar Cristos a Inviat i pn la nlarea Domnului, cei ce se ntlnesc -i spun Cristos a nviat rspunzndu-se Adevrat a nviat. Cu duminica Patilor se ncheie Postul Mare. Printre bucatele tradiionale de Pati la romani, nelipsite sunt: oule roii, mielul (drob, ciorb de miel, friptur de miel cu tarhon), cozonacul i pasca rotund. Obiceiul nroirii oulor de Pati: oule roii aduse de femeile mironosie la Sfnta Cruce au fost nroite de sngele Mntuitorului. Alt legend spune c atunci cnd Hristos a fost btut cu pietre, acestea atingndu-l s-au transformat n ou roii. O alt tradiie consemneaz c Maica Domnului, venind s-i vad Fiul rstignit, i-a adus ou, care s-au nsngerat sub Cruce. De Hane Sorina Clasa a VIII-a coala cu clasele I-VIII Ghiroda secia Giarmata-VII Prof ndrumtor Zombora L.

Zambilica mea, Simind c mi se apropie ceasul n care faa mea rozalie i frumos mirositoare se va molei, m-am decis s-i las aceste vorbe motenire. Ele sunt nsi esena existenei noastre, un secret att de simplu, dar foarte greu de pstrat. Aadar, zambilica mea nersrit nc, viaa e ca o zi de Florii. Trebuie s tii c viaa e frumoas. i c indeferent de cte albinue o s-i fac sau nu curte, n ncercarea lor copilreasc de a-i rpi din nectarul tu mcar un gram, viaa are aceeai valoare. i merit trit. Mai devreme sau mai trziu o s te ntrebi de ce rsrim,de ce cretem, de ce nflorim i de ce ne ofilim. Normal. O s fii curioas. La fel ca toate fiinele avem i noi destinul nostru. Ei bine, zambilica mea nenflorit nc, noi nflorim pentru a drui iubire i ofilim din a Timpului gelozie. E i el invidios c aducem atta fericire n viaa omului, iar el doar amgire. Oamenii acetia se amgesc i ei c vor tri mai bine cu timpul sau c vor tri mult i bine. i de fapt ei uit s triasc. Sunt att de grabii i egoiti c adesea uit de noi i de misiunea noastr. Nu vor s mai aduc pic de fericire. Ei bine, zambilica mea nembobocit, o s te ntrebi ce e acela un om. Este i el o fiin, e drept cu mult mai mare, ce zace n uitare. Iar tu trebuie s-l trezeti din acea stare. Mcar o dat n via ta. Mcar de Florii, scumpa mea floare. Atunci e ziua n care, ne strngem i noi toate, indiferent de ras i culoare, indiferent de form sau parfum i TRIM. Trim clipa, ne furim amintirea momentului i mprtim aceleai raze de soare. O s crezi c e o minciun s poi tri sub acelai

71

soare, indiferent de ras i culoare, dac o s-i vezi pe oameni n rzboaie. ns noi tim secretul. Ne natem n speran i fiecare zmbet pe care l aducem pe chipul omului este o clip de fericire pentru sufletul nostru. Vezi tu, adorabila mea zambilic, viaa e doar o colecie de clipe. i omul se crede tare doar pentru c numrul lui de clipe e mai mare. i dup aceea se afund n uitare. Uit s mai creasc. i sufletul lui se micoreaz, iar el continu s mbtrneasc. i dup aceea moare, pentru c da, i el dispare. Tot din a timpului nemiloas purtare. Dar vezi tu, nenverzita mea floare, omul nu tie c viata e ca o zi de srbtoare, ca o zi de Florii. Doar atunci, copila mea s tii, ai lng tine floare dup floare. Tot neamul vegetal, de la zambil la lalea i de la crin la trandafir e ntr-o lung srbtoare. i o s vezi ce bine e s trieti nconjurat de prieteni, indiferent de form sau parfum. Sunt attea lucruri pe care a avea s i le spun, scumpa mea zambilic, dar simt c o s le descoperi singuric. i nu uita c fiecare clip e o srbtoare, iar viaa ta e o zi de Florii. Asta de la zambila ta, mama, trebuie s-o tii. Franescu Gabriela, cls. a IX-a C, Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu Mioveni Prof. ndrumtor Hoaghea Cristian

Cel mai frumos dar. Viaa este cel mai frumos dar pe care Dumnezeu ni l-a putut da. Am realizat c noi, oamenii ar trebui s fim bucuroi pentru simplul fapt c trim, c ne trezim n fiecare diminea cu o grmad de planuri, c avem ansa de a zmbi unui cer albastru, de a alerga prin ploaie, de a mbria pe cineva drag. Da! ansa de a mbria pe cineva drag. Ce poate fi mai frumos? ntr-adevr, viaa multora dintre noi nu e uoar, e plin de urcuuri i coboruri. Aa este i n cazul meu, i poate i n cazul multor altor adolesceni: certuri cu prinii, probleme la coal, probleme n dragoste i multe altele. Dar dac ar fi fost altfel s-ar mai fi numit via? Majoritatea timpului ni-l petrecem stnd ntunecai, morocnoi, scufundai tot mai mult n grijile cotidiene, fr s ne dm seama ct de norocoi suntem, fie i pentru faptul c putem privi n fiecare diminea rsritul soarelui. Ochii notri pot cuprinde atunci infinitul, iar sufletul nostru capt culoarea chihlimbarului, culoarea speranei. Poate cel mai important motiv pentru care merit s trieti este dragostea. Ce-ar fi viaa omului fr dragoste? Cred c ne-am stinge puin cte puin Ce bine e cnd cineva te iubete i-i arat acest lucru n fiecare zi. Dragostea este singura realitate i cea care ne face s fim, de foarte multe ori, altfel. nc de la o vrst fraged folosim cuvintele iubire, dragoste. Dar noi chiar tim ce nseamn cu adevrat? Cred c fiecare dintre noi i-a pus ntrebarea ce este

72

iubirea? Eu una, sincer, nu prea tiu nu cred c exist o definiie clar. Iubirea este cel mai frumos i cel mai pur sentiment care exist. Dup prerea mea, iubirea este sentimentul care te face s trieti n lumea ta, s radiezi, s pluteti, s simi c totul i aparine, c totul este ntr-o armonie ireal. Legat de iubire, viaa noastr capt sens datorit prieteniei. Uneori un singur prieten este de ajuns. Cineva care s neleag ce este n sufletul tu doar privindu-te n ochi, cineva care s te sune i s-i spun Noapte bun, cineva care s rd cu tine, s plng cu tine, s-i fie alturi cnd cazi i s te ajute s te ridici, s evolueze ajutndu-te s evoluezi. Sau poate cineva care s te in de mn atunci cnd eti pe marginea prpastiei. Cum s nu merite s trieti pentru un astfel de prieten?! Apoi un alt motiv pentru care viaa are sens ar putea fi arta i n general, capacitatea de a nva i de a crea ct mai mult. Mie mi vine greu s cred c vreunul dintre noi nu ar gsi mcar un motiv pentru care merit s trieti. n ceea ce m privete, eu ntotdeauna m voi bucura de dragostea prinilor mei, de zmbetul iubitului meu, de zpad, de soare, de ploaie, de mare ntins la infinit, de muni, de ideea c lumea noastr nu este dect o parte atomic din tot universul. i cred c unul dintre cele mai importante motive (la noi fetele) este faptul c noi, la rndul nostru putem da via. Mai cred c oamenii au suficiente resurse pentru a crea frumosul, pentru a tri frumos, de a fptui ceea ce trebuie, de a dobndi ceea ce au nevoie, de a se pune n slujba celor slabi pentru a dobndi putere, de a-i apra demnitatea pentru a nu fi umilii, de a fi drepi pentru a li se face dreptate, de a face voia lui Dumnezeu pentru ca i voia lor s fie fcut. Majoritatea oamenilor i dedic n totalitate timpul ncercrii de a face bani. Sunt de acord c banii fac viaa mai frumoas, dar ce folos dac ai o grmad de bani i nu-i trieti viaa? De multe ori cnd mi se ntmpl vreun lucru nedorit m simt aa descurajat nct mi-e foarte greu s merg nainte cu capul sus, dar totui am neles c viaa trebuie trit pn nu e prea trziu. Va veni momentul cnd totul se va termina dar sunt attea obstacole, attea ruti, atia oameni care nu pun mare valoare pe sentimentele lor, vor doar s-i vad pe ceilali suferind. Oare de ce o persoan i d seama c a greit abia dup o perioad foarte lung de timp? Rspunsul la aceste ntrebri nu l-am gsit pn n momentul de fa. Dar, totui, ultimul motiv pentru care viaa merit trit, care este un fel de concluzie la tot ce am scris pn acum, este viaa nsi. S ne bucurm c trim, c putem iubi, c putem nva din greeli i c putem lsa ceva n urm. Viaa merit trit o dat ce ai gsit s faci ceva nltor, pentru ca sufletul tu s se simt mplinit. Orice s-ar zice i orice s-ar ntmpla trii-v viaa ca i cum fiecare clip ar fi ultima ce v-ar fi fost dat, trii-v viaa ca o zi de Florii! Duulescu Adriana, cls. a IX-a C, Liceul Toretic Iulia Zamfirescu, Mioveni Prof. ndrumtor Hoaghea Cristian

73

Primvara anotimpul tririlor i al vieiiA trecut i luna februarie mai ntoarcem o fil din calendarul vieii i a venit primvara! Asta pentru c romanii srbtoreau venirea primverii ntr-un mod unic, la nceputul lunii martie. O dat cu venirea primverii, dup vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an i se celebra srbtoarea Matronalia n cadrul creia se desfurau serbrile lui Marte, zeul forelor naturii, al primverii i al agriculturii. An de an de1 Martie ne recptm sperana, optimismul, credina n mai bine i sporul n toate. Martie este momentul n care oamenii regsesc primul ghiocel, ca semn al venirii, cu adevrat, a primverii. Acum frigul ncepe s se mpleteasc cu razele soarelui, ntunericul cu lumina i dup o iarn grea cu omt mare, nvinge viaa, primvara, lumina, sperana. Acest triumf al renvierii i regenerrii este invocat prin Mriorul pe care-l druim celor dragi, ca un mic semn menit s le aduc fericire i noroc. Mriorul este o srbtoare specific romneasc care celebreaz venirea primverii. n aceast zi se ofer persoanelor de sex feminin, apropiate, mrioare, ca mici semne de mulumire. Se consider c mrioarele sunt aductoare de fericire i noroc. Ele sunt formate n mod tradiional dintr-o fundi mpletit din fir alb cu fir rou, crora li se atribuie simboluri magice. Firul rou semnific focul, cldura soarelui; firul alb, iarna care tocmai a trecut. Simbolistica cromaticii alb rou este una arhetipal, reprezentnd n alchimie, prin raza alb i cea roie unitatea contrariilor. La un mod mai profund, iarna care a trecut a avut rostul ei tainic, de a oferi naturii un rgaz de linite, de interiorizare i de pregtire pentru o nou etap. Odat ce aceast pregtire a luat sfrit, Soarele, simbol al contiinei divine, se manifest ca for activ, dinamic prin care potenialitile acumulate sunt aduse la manifestare, la mplinire i la desvrirea lor spiritual. Este 8 Martie i iat c a mai trecut un an de la ultima aniversare a mamei i a mai venit alta. Da este ziua ei, este ziua acelei persoane care m-a crescut, care mi-a fost mereu alturi, care mi-a fost mereu alturi, care mi-a oferit tot ce-a fost mai bun i care m-a iubit n mod deosebit. Datorit acestei persoane creia i spun mam am aflat ce-i viaa, i odat cu trecerea timpului am trecut prin momente grele sau mai puin grele, prin momente de bucurie, dar i de tristee, iar n toate aceste momente ea a fost cea care mi-a fost ntotdeauna aproape, care a simit o dat cu mine, care m-a luat mereu sub aripa ei i m-a ferit de relele acestei lumi ori de cte ori a fost nevoie. O alt srbtoare important a primverii este srbtoarea Floriilor. Acesta vestete Patele i celebreaz ziua n care Iisus Hristos a intrat n Ierusalim, fiind ntmpinat cu frunze de palmier de ctre discipolii lui i de ctre locuitorii oraului. Prima meniune a srbtorii la Ierusalim dateaz din secolul al IV-lea i este consemnat n amintirile de cltorie ale pelerinei Egeria. n timpurile vechi srbtoarea cu acest nume era dedicat zeiei romane Flora, cretinii suprapunnd acestei figuri evenimentul intrrii Domnului n Ierusalim. Numele deriv din latinescul Floralia, srbtoare a vegetaiei. La romni importana srbtorii este sporit de interdicia de munc i sacrificiul ritual al Patelui. Dup cum tim Floriile este srbtoarea care vestete nvierea Domnului sau Patele. n sfnta i marea duminic a Patelui prznuim nvierea cea dttoare de via a Domnului nostru Iisus Hristos. Numim srbtoarea de azi Pate dup cuvntul care n

74

vechiul grai evreiesc nsemna trecere, fiindc aceasta este ziua n care Dumnezeu a adus lumea dintru nefiin ntru fiin. n aceast zi, smulgnd Dumnezeu pe poporul israeli