2018 - anul contractului colectiv de muncă declarat de...

1
VINERI, 4 MAI 2018 17 (1373) FONDAT ÎN 1990 WWW.VOCEA.MD ZIAR NAŢIONAL Nouă din zece oameni din lume respiră aer poluat Omenirea nu are viitor dacă nu va lua măsuri urgente pentru stoparea degradării mediului Nivelul de poluare a aerului în lume rămâne unul periculos. No- ile date ale Organizației Mondi- ale a Sănătății arată că nouă din 10 oameni respiră aer ce conţine cantităţi ridicate de poluanţi. Aproximativ șapte milioane de persoane mor în fiecare an din ca- uza problemelor de mediu, fiind expuse la particulele fine din ae- rul poluat care ajung în plămâni şi sistemul cardiovascular, cau- zând boli de inimă, de plămâni şi infecţii respiratorii. „Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, în speță, păturile vulne- rabile. Este inacceptabil că peste trei miliarde de oameni – cei mai mulţi, femei şi copii – încă respi- ră zilnic fum ucigător, pentru că folosesc sobe şi combustibil po- luant în casele lor. Dacă nu luăm măsuri urgente privind poluarea, nu ne vom apropia niciodată de dezvoltarea sustenabilă”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. Numai în 2016, poluarea aeru- lui a cauzat 4,2 milioane de dece- se, în timp ce poluarea aerului din gospodării – ca urmare a folosirii combustibililor poluanţi la gătit şi la încălzirea locuințelor – a ca- uzat, estimativ, 3,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă. Pes- PUBLICAŢIE PERIODICĂ A CONFEDERAŢIEI NAŢIONALE A SINDICATELOR DIN MOLDOVA Actual Susținem doar vectorul european al țării Consolidarea relațiilor in- ternaționale privind respec- tarea drepturilor angajaților, informarea corectă a orga- nismelor internaționale sin- dicale au fost câteva dintre subiectele abordate de către Oleg Budza, în cadrul vizitei de la Washington. Schimb de experienţă moldo-israeliană Reprezentanţi ai mai multor structuri sindicale israeliene s-au aflat într-o vizită de lu- cru în ţara noastră, la invita- ţia Federaţiei „SindASP”. Interviu Elena Stoica: „La Progra- mul „Prima Casă” trebuie să participe și tinerii cu venituri mici”. Oficialii și angajații din sănătate – două lumi cu viziuni paralele Pe lângă revendicări economice, vom aborda și problemele sistemului Respectarea legislației muncii și a Contractului colectiv, în atenția FSLC p.3 2018 - Anul contractului colectiv de muncă declarat de sindicate te 90% dintre decesele cauzate de aerul poluat sunt înregistrate în ţările cu nivel de trai scăzut şi mediu, în special, din Asia şi Africa, urmate de cele din regiu- nea est-mediteraneană, Europa şi continentul american. Circa trei miliarde de oameni – peste 40 la sută din populaţia totală a globu- lui – nu au încă acces în casele lor la combustibili şi tehnologii cura- te pentru gătit. Angela CHICU, [email protected] p.5 p.8 Pe 8 mai este Ziua Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii; pe 9 mai – Ziua Europei și Ziua Victoriei asupra fascismului. p.2 p.4 p.6 p.7

Upload: others

Post on 13-Sep-2019

2 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 2018 - Anul contractului colectiv de muncă declarat de ...vocea.md/wp-content/uploads/2018/05/RO_17_2018.pdf · degradării mediului Nivelul de poluare a aerului în lume rămâne

VINERI, 4 MAI 2018 № 17 (1373)

FONDAT ÎN 1990 WWW.VOCEA.MD

ZIAR NAŢIONAL

Nouă din zece oameni din lume respiră aer poluat

Omenirea nu are viitor dacă nu va lua măsuri urgente pentru stoparea degradării mediului

Nivelul de poluare a aerului în lume rămâne unul periculos. No-ile date ale Organizației Mondi-ale a Sănătății arată că nouă din 10 oameni respiră aer ce conţine cantităţi ridicate de poluanţi.

Aproximativ șapte milioane de persoane mor în fiecare an din ca-uza problemelor de mediu, fiind

expuse la particulele fine din ae-rul poluat care ajung în plămâni şi sistemul cardiovascular, cau-zând boli de inimă, de plămâni şi infecţii respiratorii.

„Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, în speță, păturile vulne-rabile. Este inacceptabil că peste trei miliarde de oameni – cei mai mulţi, femei şi copii – încă respi-ră zilnic fum ucigător, pentru că folosesc sobe şi combustibil po-luant în casele lor. Dacă nu luăm

măsuri urgente privind poluarea, nu ne vom apropia niciodată de dezvoltarea sustenabilă”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.

Numai în 2016, poluarea aeru-lui a cauzat 4,2 milioane de dece-se, în timp ce poluarea aerului din gospodării – ca urmare a folosirii combustibililor poluanţi la gătit şi la încălzirea locuințelor – a ca-uzat, estimativ, 3,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă. Pes-

PUBLICAŢIE PERIODICĂ A CONFEDERAŢIEI NAŢIONALE A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Actual

Susținem doar vectorul european al țăriiConsolidarea relațiilor in- ternaționale privind respec-tarea drepturilor angajaților,informarea corectă a orga-nismelor internaționale sin-dicale au fost câteva dintre subiectele abordate de către Oleg Budza, în cadrul vizitei de la Washington.

Schimb de experienţă moldo-israeliană Reprezentanţi ai mai multor structuri sindicale israeliene s-au aflat într-o vizită de lu-cru în ţara noastră, la invita-ţia Federaţiei „SindASP”.

InterviuElena Stoica: „La Progra-mul „Prima Casă” trebuie să participe și tinerii cu venituri mici”.

Oficialii și angajații din sănătate – două lumi cu viziuni paralele

Pe lângă revendicări economice, vom aborda și problemele sistemului

Respectarea legislației muncii și a Contractului colectiv, în atenția FSLC

p.3

2018 - Anul contractului colectiv de muncă declarat de sindicate

te 90% dintre decesele cauzate de aerul poluat sunt înregistrate în ţările cu nivel de trai scăzut şi mediu, în special, din Asia şi Africa, urmate de cele din regiu-nea est-mediteraneană, Europa şi continentul american. Circa trei miliarde de oameni – peste 40 la sută din populaţia totală a globu-lui – nu au încă acces în casele lor la combustibili şi tehnologii cura-te pentru gătit.

Angela CHICU,[email protected]

p.5

p.8

Pe 8 mai este Ziua Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii; pe 9 mai – Ziua Europei și Ziua Victoriei asupra fascismului.

p.2

p.4

p.6

p.7