187934861-plan-de-afaceri-la-ciocolaterie.doc

26
Ciocolateria Ciocomania -Ciocolata cu dragoste -

Upload: ana-maria-serban

Post on 19-Nov-2015

2 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

Ciocolateria Ciocomania

-Ciocolata cu dragoste - Cuprins 1. Prezentarea generala a societatii ..........................................

2. Analiza pietei de desfacere ....................................................

3. Prezentarea serviciului ...........................................................

4. Alegerea amplasamentului ....................................................

5. Implementarea serviciului .....................................................

6. Esalonarea lucrarilor de lansare ...........................................

7. Planul financiar ............................................................

8. Concluzii si recomandari ..............................................

1. Prezentarea generala a societatii

2. ANALIZA PIETEI DE DESFACERE Potrivit valorii vanzarilor inregistrate, produsele din ciocolata se situeaza pe locul sase in totalul pietei de bunuri de larg consum (FMCG), fiind devansata de tigari, bere, bauturi racoritoare, apa minerala si cafea. In acest moment, exista aproximativ 70 de ofertanti care activeaza pe piata ciocolatei din Romania, cu 90 de branduri. Dintre acestia, doar trei patru producatori si marci domina piata pe fiecare dintre segmentele care o compun.

Kraft Food, Kex, Suprme Chocolat, Heidi si Modares Food sunt producatorii care isi adjudeca 95% din piata tabletelor, cumulat, brandurile cele mai vandute in perioada decembrie 2004 noiembrie 2005 fiind Poiana, Primola, Laura, Africana si Novatini. Piaa romaneasca de ciocolata a crescut semnificativ din 2003 ncoace i are o valoare estimat la 120-150 milioane de euro. Cei patru mari juctori concentreaz peste 90% din aceast pia: Kandia-Excelent, productor autohton, ntre 30 i 40%. Kraft Foods Romnia, subsidiara local a concernului multinaional Kraft,

ntre 30 i 35%. Supreme Chocolat, productor autohton, parte a Supreme Group,

aproximativ 25%. Heidi Chocolats Suisse, membr a grupului elveian Lderach Chocolatier

Suisse, aproximativ 7%.

Romanii consuma in medie trei tipuri de ciocolata, de doua-trei ori pe saptamana. Potrivit unui studiu Daedalus, cei mai mari consumatori de dulciuri sunt tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani, ei preferand in special tabletele si batoanele. Dintre acestia, femeile sunt mari consumatoare, mai ales de tablete si bomboane. In functie de culoarea ciocolatei, la mare cautare este ciocolata clasica (maro), care domina vanzarile, avand peste 90% din piata si ca volum, dar si ca valoare. Romanii incep sa prinda si gustul ciocolatei albe, care a mai castigat 2 % la capitolul volum al vanzarilor, avand peste 6%, iar ca valoare de vanzari circa 7%. In functie de tipul de arome, ciocolata simpla se vinde cel mai bine, urmata de cea cu fructe. Cat priveste ciocolata cu alune, aceasta ocupa doar 13%. Produsele sub forma de tablete se vand in continuare cel mai bine, acestea detinand 64% din totalul pietei, ca volum, si 58%, ca valoare. Ciocolata, care are lapte in continut domina acest segment, cu peste 13 mii de tone vandute anul trecut, urmata la mare distanta de ciocolata alba (1,2 tone). Daca ne referim la tabletele cu diferite umpluturi, se pare ca gusturile romanilor se indreapta preponderent spre cremele de cappuccino, capsuni, visine, brandy si caramel, in timp ce crema de lamaie detine o pondere nesemnificativa in topul vanzarilor (0,1 tone).

In urma cercetarilor realizate, piata este estimata sa creasca in urmatorii ani cu circa 5-10% pe an, ca urmare a dezvoltarii tuturor segmentelor de pret si in special a niselor. Potentialul de dezvoltare al pietei este dat si de investitiile facute de producatori in ultimii ani. Kandia-Excelent a investit pana in prezent pe piata romaneasca 15 mil. euro, Kraft peste 22,5 mil. $, iar Supreme Chocolats peste 5 mil. $. Mai mult, investitiile facute in extinderea capacitatilor de productie sunt derulate si de unii producatori relativ noi pe piata.Piata ciocolatei este dominata de productia interna, care asigura in proportie de peste 80% din volumul vanzarilor si in jur de 75% din valoarea acestora, potrivit studiilor de piata realizate de companiile de monitorizare a pietei. Disparitia taxelor vamale pentru comertul cu tarile UE poate fi considerat un mare avantaj pentru marii producatori, insa competitivitatea exporturilor depinde si de aspect, precum legislatia in domeniu sau birocratia, care influenteaza si competitivitatea producatorului in operatiunile de import si care ar putea fi simplificate dupa 2007.

Principalii concurenti sunt cofetariile, iar problemele identificate la acest segment sunt urmatoarele :

- calitatea serviciilor/ produselor indoielnica

- servire neglijenta

- spatiul destinat consumatorilor murdar

- produse expirate

- preturi piperate nejustificate. 3. Prezentarea serviciului

Obiectivul unitatii este de a satisface pe deplin exigentele gastronomice ale clientilor, avand in vedere ca produsele din ciocolata sunt un delict pentru clientii nostri. Produsele de ciocolata se situeaza pe locul sase in totalul pietei de bunuri de larg consum(FMCG), fiind devansata de tigari, bere, bauturi racoritoare, apa minerala si cafea.

Restaurantul nostru a reusit sa atraga si sa satisfaca pretentiile unor noi clienti prin varietatea produselor noastre, prin inovatia si creativitatea produselor noastre. Incercam sa ne surprindem clientii cu bonusuri si reduceri, cea mai reusita initiativa a noastra fiind vizita clientilor nostri la fabrica noastra de ciocolata. Actuala structura a produselor noastre poate fi urmarita in urmatorul tabel :

Tip Numar sortimentePondere in CA totala

Praline 5043%

Batoane de ciocolata3026%

Produse de decor 2017%

Ciocolata1513%

De asemenea, firma noastra realizeaza produse personalizate, in functie de preferintele clientului, dar si produse in functie de sezon. In timpul sarbatorilor de Paste si Craciun, angajatii nostri realizeaza produse specifice, decorate in spiritul sarbatorilor respective.

Sunt doua modalitati de deservire a consumatorilor :

In mod direct in unul dintre cele 30 de magazine ale noastre din intreaga tara.

Prin livrarea la domiciliu sau la biroul clientului a produselor comandate prin telefon.

4. Alegerea amplasamentului

Sediul principal al ciocolateriei Chocomania este amplasata pe Strada Banului, insa avem alte 29 de magazine peste tot in tara. Amplasamentul se afla intr-o zona linistita, departe de agitatia din centru si este vizitata de turistii, care sunt interesati sa viziteze Manastirea Clocociov. Locul beneficiaza de linistea locului, dar si de privelistea din jur, care-i atrage si mai mult pe clienti.

5. Implementarea serviciului

Amenajarile necesare au fost realizate de firma ROCast, conform devizului de cheltuieli antecalculat cu ocazia intocmirii planului de afaceri. Societatea dispune de o experienta vasta in astfel de activitati.

Activitatile de marketing si promovare vor fi conduse de domnisoara Paraschiv Marta, directorul de marketing al firmei noastre. Raspandirea pliantelor si a fluturasilor va incepe cu 3-4 saptamani inainte de deschiderea ciocolateriei, iar reclama in presa, radio si scoli va fi difuzata in saptamana inaugurarii. De asemenea, vom oferii un tur gratuit a 30 de clienti norocosi din intreaga tara.

Utilajele vor fi achizitionate de la furnizorul Adami, care in urma unei selectii de oferte a produs cel mai bun raport calitate/pret pentru dotarea fabricii noastre la capacitatiile planificate.

Periodic se vor organiza tombole, formularele completate cu acel prilej cuprizand si o serie de intrebari prin care se va obtine feed-back. Intrebarile vor cuprinde informatii despre ciocolata, in general, astfel oricine va avea sansa de-a castiga. De exemplu, de Craciun vom da bonusuri si vom avea reduceri de sezon. Satisfacerea clientilor nostri este foarte importanta pentru noi, de aceea credem ca sarbatorile sunt un prilej bun ca acesta sa fie recompensat pentru increderea pe care ne-o ofera.

Programul de functionare se va desfasure astfel :

Cele 30 de magazine ale firmei Ciocomania vor functiona intre orele 08.00 si 21.00 in timpul saptamanii si sambata, iar duminica ,programul va fi de la 08.00 pana la 19.00.

Personalul nostru din fabrica munceste in 3 schimburi, acestea fiind intre orele 08. 00 si 16.00, 16.00 la 24.00 si de la 24.00 la 6.00.

Prin acest program, se va respecta programul de 8 ore al angajatilor nostri, care vor avea de asemenea pauze incluse in orele de munca. Personalul nostru are un ambient de munca placut si incercam sa le oferim toate conditiile, de care au nevoie.

Pentru livrarea comenzilor in afara magazinelor noastre, serviciile acestora vor fi contractate in prealabil. Vor fi utilizate 3 autovehicule repartizate pentru distributie si aprovizionare.

Pozitie Numar Salariul net (EUR)

Director general 1 4000

Director de marketing 1 3000

Ciocolatieri 50 400

Vanzatori 30 300

Laboranti 30 1000

Supraveghetori 20 800

Personal curatenie 10 200

Soferi-distribuitori 5 300

Supraveghetori 10 450

6. Esalonarea lucrarilor de lansare

2013

Luni

OperatiuniIanFebrMarAprMaiIunIulAugSepOctNovDec

Proiecte, aprobari, avize x x

Amenajare spatiu x

Transportul, montarea utilajelor x

Recrutare si angajare personal x

Instruire si verificare personal x

Inaugurare ciocolaterie x

7. Planul financiar

Denumire indicator N-2 N-1 N

Indicatori de lichiditate

Lichiditatea globala 0, 40 0,60 1,30

Lichiditatea imediata 0, 30 0, 28 0,60

Indicatori de solvabilitate

Rata datoriilor 0, 30 0, 20 0, 15

Rata de solvabilitate

Rata de acoperire a capitalului propriu 0,90 0, 86 0, 29

Indicatori de gestiune N-2 N-1 N

Viteza de rotatie a activelor circulante prin cifra de afaceri 20 31 27

Viteza de rotatie a stocurilor 6 13

9

Viteza de rotatie a creantelor 25 27 22

Viteza de rotatie a furnizorilor 6,5 5,7 5,9

Indicatori de rentabilitate N-2 N-1 N

Marja profitului de exploatare 22,99 25,05 23,04

Marja profitului net

17,62

19,22

17,80

Rentabilitatea profitului propriu 100,56 109,60 70,23

Rentabilitatea activelor totale 72,34 78,56 65,89

O analiza a indicatorilor din tabelul de mai sus este prezentata in cele ce urmeaza:

- Indicatorii de lichiditate pun in evidenta politica societatii privind alocarea profiturilor anuale. Avand in vedere ca in primii doi ani dividentele consitutie aproximativ 80% din totalul datoriilor curente, iar in anul N lichiditatea generala este aproximativ 1 , se poate aprecia ca situatia companiei este perfect asiguratorie.

- Indicatorii de solvabilitate exprima capacitatea companiei de-as onora obligatiile fata de tertii din activele sale. Rata datoriilor este favorabila (valori sub 0,3, culminand cu 0,15 in N. Exista un echilibru intre datoriile curente si capitalul firmei.

- Indicatorii de gestiune demonstreaza eficacitatea administrarii resurselor stabile si derularii activitatilor. Viteza de rotatie a stocurilor este una foarte buna, compania si-a pastrat de asemenea o imagine buna in fata furnizorilor ei. - Indicatorii de rentabilitate exprima reusita societatii de a realiza vanzari care depasesc costurile implicate prin obtinerea lor. Evolutia tuturor indicatorilor de rentabilitate se caracterizeaza printr-un trend crescator pe perioada studiata.

Sintetizand , analiza indicatorilor calculati prezinta o situatie favorabila a evolutiei activitatii pe intervalul 2011-2013, crescand premizele unei dezvoltari fara probleme si pe perioasa 2014-2018. Exista o rezerva suficienta ce-i permite societatii sa faca fata cu succes datoriilor financiare din primii doi ani revizionati. {pragul de rentabilitate} Pragul de rentabilitate si analiza de senzitvitate: In conditiile volumului de activitate anticipat pentru exercitiul N+1, cifra de afaceri la prag lunara este de........(......./12 luni).

Determinarea intervalului de siguranta:

N+1=CApz N+1 - CApg N+1=......-......=..... , unde:

CApz= cifra de afaceri prognozata,

CApg= cifra de afaceri la prag.

Acest indicator exprima gradul de risc al exploatarii. Cu cat valoarea lui este mai mare, cu atat gradul de risc este mai mic sau cu alte cuvinte, activitatea de exploatare se alfa mai departe de nivelul minim de profitabilitate (profit zero).

In cazul exercitiului N+1 , indicatorul pune in evidenta o situatie favorabila, cifra de afaceri prognozata depasind pragul de rentabilitate cu aproximativ ..... .

Pentru intreaga perioada de previziune, evolutia intervalului de siguranta este prezentata in tabelul urmator: In aceste conditii, CA la prag atinge nivelul de 431,246.69 EUR, cu urmatoarele efecte:

dimensiunea marjei cifrei de afaceri asupra cheltuielilor variabile cu 76,862.99 EUR;

diminuarea intervalului de siguranta cu 159,583.37 EUR, valoarea sa fiind, in aceasta situatie, de 288,882.31 EUR;

scaderea marjei profitului de exploatare (MPE) de la 17,96% la 9,96% si a rentabilitatii capitalului propriu (ROI) de la 48,12% la 11,92%.

In aceasta varianta, cifra de afaceri prognozata va depasi pragul de rentabilitate cu doar 67%.

2.Conform tendintelor actuale, se anticipeaza introducerea unor taxe suplimentare, masura ce ar conduce la cresterea cheltuielilor fixe cu 15%.

In mod automat are loc o crestere a cifrei de afaceri de prag de 312,412.81 EUR. Intr-o asemenea ipoteza va creste si riscul exploatarii, insa cu un efect negativ mai scazut decat cel determinat de cresterea cheltuielilor variabile:

reducerea intervalului de siguranta cu 40,749,50 EUR, valoarea sa efectiva fiind de 407,716.19 EUR;

scaderea marjei profitului de exploatare(MPE) de la17,96% la 16,74% si a rentabilitatii capitalului propriu(ROI) de la 48,12% la 42,58%.

In aceasta ipostaza, valoarea cifrei de afaceri prognozate depaseste punctul critic cu 131%.

3.Pentru obtinerea unui profit de exploatare cu 10% mai mare decat valoarea anticipata pentru anul N+1 este necesara stimularea unei cifre de afaceri crescute,situatie definita de: cresterea interalului de siguranta cu 44,846.55 EUR, valoarea sa ajungand la 496,312.24 EUR;

cresterea marjei profitului de exploatare(MPE) de la 17,96% la 18,11% si a rentabilitatii capitalului de la 48,12% la 54,21%.

Pentru acest scenariu, calculele ne conduc la o valoare a cifrei de afaceri de 764,975.55, cu apoximativ 6% mai mare decat cea prognozata. Volumul vanzarilor

Privitor la acest element s-a estimat pentru anul 2014 o crestere de 38% al veniturilor din vanzari fata de anul 2013, ca urmare a deschiderii noii ciocolaterii. In anul 2015 s-a previzionat o crestere a veniturilor de 100% fata de anul 2013 ca efect al dublarii capacitatii de deservire(ciocolateria noua este exploatata pe toata durata anului 2015, fata de numai 6 luni in anul 2014). Pentru urmatorii doi ani (2016 si 2017) s-a previzionat sporirea volumului activitatii, anticipare bazata pe: eploatarea vadului comercial foarte bun, alocarea de sume suplimentare pentru reclama si publicitate, cresterea capacitatii de deservire si a gradului de ocupare(de la 72% la 81%). Efectul este reprezentat de cresterea veniturilor cu 6% in 2016 fata de 2015, si cu 5% in 2017 fata de 2016.

Vanzarile de produse reprezinta 27% din cifra de afaceri totala(2% provenit din activitatea de catering si 10% din distributie si 15% din desfasurarea activitatii in incinta restaurantului). Datorita specificului activitatii, vanzarile cu incasare sub 30 de zile reprezinta 35% din valoarea cifrei de afaceri.

Elementele de cost

Costul produselor vandute se mentin la aproximativ 45% din vanzarile de produse si reprezinta circa 15% din volumul cheltuielilor de exploatare. Nivelul costurilor indirecte ale societatii se situeaza la aproximativ 11% din totalul cheltuielilor. {Diana s page Creante}

Creantele vor avea valori relativ mici si vor reprezenta in principal drepturi neincasate de la firmele catre care se vor presta servicii de distribuire. Specificul activitatii permite recuperarea creantelor de la clienti in marea majoritate a cazurilor la termene mai mici de 30 de zile de la data facturarii.

Nivelul disponibilitatilor banesti

Asa cum reiese din calculul indicatorilor de lichidare, acestia indica o situatie echilibrata la nivelul trezoreriei fara descoperiri de cont si fara pericolul unor dezechilibre monetare pe perioada de previziune. Excedentul de trezorerie anual este repartizat catre dividene.

Politica de obtinere a creditului comercial

Neachitarea imediata a datoriilor catre furnizori constituie o politica ce se va mentine si pe viitor, avand in vedere faptul ca acestia sunt in relatie stransa cu firma.

Datoriile catre bugetul statului

Acestea sunt reprezentate de contributia firmei si retinerile din salariul angajatilor pentru CAS, fond de sanatate, somaj, impozit pe salarii si alte contributii. Toate aceste contributii ale firmei se ridica la aproximativ 38% din Fondul de salarii, in aportul salariatilor la CAS, fonduri si impozite se ridica la aproximativ 30% din fondul de salarii.

Impozit de profit

Acest element s-a calculat utilizand o cota de impozitare de 16% pentru intreaga perioada de previziune.

Dividentele

In urma politiei de alocare a excedentelor de numerar anticipate, dividentele repartizate anual pe perioada de previziune au fost calculate la nivelul a 75%( in anul 2014), 60% (in anul 2015) si 100% (in ultimii 3 ani) din profitul net anticipat. Indicatori de evaluare a proiectului de investitii

Determinarea Ratei interne de rentabilitate financiara(RIR):

Acest indicator a fost determinat considerand o perioada de funcitionare a investitiei de 10 ani, si reprezinta acea valoare a ratei de actualizare pentru care valoarea neta actualizata este nula. In urma calculelor efectuate , rata de actualizare pentru care valoarea actualizata a venitului net este nula, se situeaza in intervalul 41% - 42%. Conform calculelor facute, cea mai potrivita valoare

a lui RIR este de 42%.

Determinarea valorii actualizate nete a proiectului

Pentru calcularea acestui indicator pentru o perioada de viata economica de 10 ani s-a utilizat o rata de actualizare de 19% (formata din 12% - rata medie a dobanzii la cerditele in valuta si 7% - factor de risc pentru proiectiile realizate).

Calculele conduc la un VAN de 175, 042 EUR, prin actualizarea cashflow-urilor nete ale proiectului de investitii cu rata de mai sus.

Mentionez faptul ca proiectele financiare se bazeaza pe o abordare a evolutiei afacerii in preturi constante (cele existente la data la care s-a intogmit prezentul plan de afaceri).

Termenul de recuperare a investitiei

Termenul de recuperare exprima intervalul de timp necesar recuperarii capitalului investit prin intrarile nete de trezorerie medii anuale actualizate generate de proiect.

Rezultatele conduc la un termen de recuperare de aproximativ 6,5 ani, apreciat ca fiind bun, comparativ cu durata de viata a proiectului, ce este de cel putin 10 ani. 8. Concluzii si recomandari

Riscuri potentiale in initierea noii ciocolaterii :

1. existenta unor concurenti directi, deja cunoscuti pe piata.

2. informarea slaba a clientilor potentiali din zona.

Recomandari :

1. Campanie de publicitate intensa;

2. Mentinerea calitatii superioare a produselor noastre;

3. Crearea unei imagini bune;

Pentru recrutarea si angajarea de personal ce dispune de abilitatile si experienta necesara atingerii parametrilor solicitati de conducere au fost cate 2 luni. In scopul limitarii riscurilor se va mai aloca o luna pentru acomodarea si verificarea competentei personalului.

Se vor organiza schimburi de experienta si programe de pregatire comuna a angajatilor celor doua ciocolaterii, mai ales in perioada de acomodare si verificare a persoanelor nou angajate.

Imediat dupa finalizarea investitiei vor fi facute toate dimensiunile necesare pentru extinderea politei de asigurare incheiate de societate pentru ciocolateria Chocolove si asupra noii ciocolateriei Ciocomania .