1664_metodologia admitere licenta 2015-2016

22
METODOLOGIA organizării şi desfăşurării admiterii în ciclul de studii universitare de licenţă entru anul universitar !"#$%!"#& I' Disoziţii generale Art. 1 - Admiterea în Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se organizează în con cu prevederile Legii educaţiei nr.1/2011 cu modificările ulterioare, precum i potrivit actelor normative care reglementează admiterea în învă!ăm"ntul superior# respectiv$ Ordinul MEN privind cadrul general de organizare i de!făurare a admiter univer!itare de licenţă pentru anul univer!itar 201#/201$ i Ordinul MEN colarizare pentru &niver!itatea '1 (ecem%rie 1)1*+ din l%a -ulia , "n vederea a univer!itare de licenţă "n anul univer!itar 201#/201$ Art.2 – (1) Admiterea desemnează, în înţelesul prezentei Metodologii, în pachet de norme, măsuri şi acţiuni prin care se constituie anul I de studii în ciclul de studii universitare de licenţă şi prin care se dobândeşte calitatea de student al Universităţii . () Admiterea se organizează pe specializări potri!it pre!ederilor prezentei Metodologii. (") Admiterea se organizează pe bază de criterii de selecţie , stabilite prin prezenta Metodologie. #riteriile de selecţie sunt aceleaşi pentru toate în!ăţământ% de zi şi în!ăţământ la distanţă. (&) Admiterea se poate des$ăşura în două sesiuni , în perioada iulie– septembrie 2015. 'ntregul proces de admitere se nalizează până cel târzi începutul anului uni!ersitar. Art. 3 – (1) ot participa la concursul de admitere în *ni!ersitate cetă +omâniei, absol!enţi de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă ech cu aceasta. () Admiterea în *ni!ersitate a cetăţenilor străini se e$ectu pre!ederilor legale în !igoare. (") *n candidat poate participa concomitent la admiterea la specializări din $acultăţi di$erite din cadrul *ni!ersităţii, cu condiţ dosar de înscriere la ecare $acultate. *n candidat declarat a poate benefcia de loc fnanţat prin granturi de studii pentru o sin specializare , pe durata legală a studiilor. altă specializare poate u doar în regim cu taă . (&) #andidatul admis pe locurile nanţate prin granturi de studii la *ni!ersitatea -1 ecembrie 1/10- din Alba ulia trebuie să completeze actele de studii în original , în condiţiile pre!ăzute de prezenta Metodologie . 2eprezentarea diplomei de bacalaureat, în original, din !ina e3clusi!ă a candidatului admis, în termenul stabilit prin prezenta metodolog pierderea locului nanţat prin granturi de studii.

Upload: ovidiu-toncian

Post on 05-Nov-2015

232 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

metodologia Admitere Licenta 2015

TRANSCRIPT

METODOLOGIA organizrii i desfurrii admiteriin ciclul de studii universitare de licen pentru anul universitar 2015-2016

I. Dispoziii generaleArt. 1 - Admiterea n Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia se organizeaz n conformitate cu prevederile Legii educaiei nr.1/2011 cu modificrile ulterioare, precum i potrivit actelor normative care reglementeaz admiterea n nvmntul superior, respectiv:Ordinul MEN privind cadrul general de organizare i desfurare a admiterii n ciclul de studii universitare de licen pentru anul universitar 2015/2016 i Ordinul MEN privind aprobarea cifrei de colarizare pentru Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia , n vederea admiterii la studii universitare de licen n anul universitar 2015/2016;

Art.2 (1) Admiterea desemneaz, n nelesul prezentei Metodologii, ntregul pachet de norme, msuri i aciuni prin care se constituie anul I de studii n ciclul de studii universitare de licen i prin care se dobndete calitatea de student al Universitii.(2) Admiterea se organizeaz pe specializri potrivit prevederilor prezentei Metodologii.(3) Admiterea se organizeaz pe baz de criterii de selecie, stabilite prin prezenta Metodologie. Criteriile de selecie sunt aceleai pentru toate formele de nvmnt: de zi i nvmnt la distan.(4) Admiterea se poate desfura n dou sesiuni, n perioada iulieseptembrie 2015. ntregul proces de admitere se finalizeaz pn cel trziu la nceputul anului universitar.

Art. 3 (1) Pot participa la concursul de admitere n Universitate ceteni ai Romniei, absolveni de liceu cu diplom de bacalaureat sau diplom echivalent cu aceasta.(2) Admiterea n Universitate a cetenilor strini se efectueaz potrivit prevederilor legale n vigoare.(3) Un candidat poate participa concomitent la admiterea la mai multe specializri din faculti diferite din cadrul Universitii, cu condiia depunerii unui dosar de nscriere la fiecare facultate. Un candidat declarat admis poate beneficia de loc finanat prin granturi de studii pentru o singur specializare, pe durata legal a studiilor. O alt specializare poate fi urmat doar n regim cu tax.(4) Candidatul admis pe locurile finanate prin granturi de studii la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia trebuie s completeze dosarul cu actele de studii n original, n condiiile prevzute de prezenta Metodologie. Neprezentarea diplomei de bacalaureat, n original, din vina exclusiv a candidatului admis, n termenul stabilit prin prezenta metodologie, duce la pierderea locului finanat prin granturi de studii.(5) Pot candida la admiterea pentru studii universitare de licen, cetenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparinnd Spaiului Economic European i ai Confederaiei Elveiene n aceleai condiii prevzute de lege pentru cetenii romni, inclusiv n ceea ce privete taxele de colarizare. Recunoaterea studiilor efectuate de ctre acetia n afara Romniei se va realiza de ctre direcia de specialitate din cadrul MEN nainte de nscrierea candidailor la concursul de admitere, fiecare candidat avnd obligaia de a prezenta la nscrierea la concurs atestatul de recunoatere a studiilor.(6) La admiterea pentru programele de studii universitare cu predare n limba romn, cetenii strini au obligaia s prezinte un certificat de competen lingvistic pentru limba romn eliberat de ctre instituii abilitate de MEN. Aceeai condiie se impune i n cazul transferurilor studenilor ntre instituiile de nvmnt superior acreditate care, potrivit legii, au dreptul s colarizeze ceteni strini. n situaia n care studentul se transfer de la o universitate din strintate, aceasta trebuie s fie recunoscut de statul romn.

Art. 4 (1) Dreptul de a participa la admiterea n Universitate se dobndete prin cererea de nscriere, verificat pe baza actelor de studii i plata taxelor de nscriere stabilite prin prezenta Metodologie. Persoanele care au parcurs procedura de nscriere dobndesc calitatea de candidai la admitere. Calitatea de admis, respectiv de student, se dobndete pe baza procedurilor de selecie i de departajare specificate n prezenta Metodologie, n limita numrului de locuri disponibile pentru fiecare specializare i form de nvmnt.(2) Completarea i semnarea cererii de nscriere la concursul de admitere echivaleaz cu recunoaterea, de ctre candidai, a faptului c au cunotin despre prevederile prezentei Metodologii i se oblig s le respecte. Orice contestaie ulterioar nu se poate raporta dect la aceste prevederi sau la Criteriile Generale aprobate prin Ordin al ministrului educaiei.(3) nscrierea la oricare din formele de admitere n Universitate echivaleaz, pentru persoanele declarate admise, cu un pre-contract ncheiat cu Universitatea, prin care persoana recunoate i se angajeaz s respecte prevederile Legii educaiei i ale celorlalte acte normative n materie, iar Universitatea se oblig s-i respecte drepturile i s-i asigure condiii de studiu n funcie de posibilitile de care dispune.Art. 5 (1) Candidaii care au obinut performane la olimpiade de nivel internaional pot fi admii fr concurs (fr aplicarea criteriilor de selecie), n cadrul cifrei de colarizare aprobate prin Ordin al M.E.N. pentru locurile finanate prin granturi de studii, dac sunt absolveni de liceu promoia 2015.(2) Candidaii, absolveni de liceu promoia 2015, care au obinut premii I, II, III la olimpiadele colare de nivel naional sau judeean, pe timpul studiilor liceale, la disciplinele recunoscute ca fiind corespunztoare specializrilor, vor beneficia de o burs special din partea Universitii n cuantum de 200 RON/lun pentru anul I de studiu. Meninerea bursei pentru semestrul II al anului I este condiionat de promovarea tuturor examenelor i colocviilor corespunztoare primului semestru. Aceast burs nu afecteaz obinerea altor burse ( merit, studiu sau performan) conform legii. (3) Disciplinele recunoscute ca fiind corespunztoare specializrilor, n sensul precizrilor de mai sus, se stabilesc de ctre consiliile facultilor i se aduc la cunotina comisiilor de admitere.

Art. 6 (1) Absolvenii cu sau fr diplom de licen/absolvire ai nvmntului superior de stat sau particular, pot concura pentru a fi admii la a doua specializare (diferit de prima), n cadrul domeniilor de licen oferite de Universitate.(2) Condiiile de admitere pentru aceast categorie de candidai sunt similare cu cele privind admiterea n anul I a absolvenilor de liceu cu diplom de bacalaureat. Stabilirea i comunicarea rezultatelor admiterii se efectueaz pe liste comune cu candidaii absolveni de liceu. (3) Regimul studiilor ( locuri finanate prin granturi de studii sau locuri cu tax) la care candidaii se pot nscrie i la care pot fi admii se stabilete n funcie de regimul studiilor n care au urmat prima specializare. Astfel:a) dac prima specializare a fost fcut n regim de subvenie de la bugetul de stat, a doua specializare va fi n regim cu tax;b) dac prima specializare a fost fcut cu tax, a doua poate fi pe locuri finanate prin granturi de studii, dac sunt ndeplinite criteriile de admitere.(4) Prevederile aliniatului precedent se aplic i n cazul candidailor care au absolvit mai multe specializri. Dac o singur specializare a fost parcurs n regim de subvenie de la bugetul de stat, candidaii pot s concureze i s fie admii numai pe locuri cu tax.(5) Candidaii din aceast categorie pot beneficia, pe baza sistemului de credite transferabile, de recunoaterea perioadelor de studii efectuate i pot fi nmatriculai n regim cu tax n anul de studiu corespunztor examenelor recunoscute i examenelor de diferen n limita numrului de locuri disponibile pentru anul de studiu respectiv.

Art. 7 (1) Studenii de la instituiile de nvmnt superior de stat sau particulare cu specializri acreditate sau autorizate pot s-i continue studiile n Universitate, prin concurs de admitere, la aceeai specializare, n anii II-III(IV) de studiu (dac exist locuri libere n cadrul specializrii conform numrului maxim de studeni care pot fi colarizai), n regim cu tax, peste numrul de locuri stabilit pentru anul I, cu condiia s aib o medie de admitere mai mare sau cel puin egal cu media ultimului admis pe locurile cu tax la specializarea respectiv.a) Studenii din aceast categorie pot beneficia, pe baza sistemului de credite transferabile, de recunoaterea perioadelor de studii efectuate i pot fi nmatriculai n regim cu tax n anul de studiu corespunztor examenelor promovate i recunoscute i examenelor de diferen n limita numrului de locuri disponibile pentru anul de studiu respectiv.b) Studenii declarai admii pot trece din regimul cu tax n regim de subvenie de la bugetul de stat numai dac n anul de studii n care urmeaz s fie nmatriculai, potrivit examenelor recunoscute i examenelor de diferen, exist locuri subvenionate vacantate conform Legii nr. 224/11.07.2005 i Cartei universitare. Dac exist locuri vacante n regim de subvenie, studenii declarai admii pot ocupa aceste locuri prin concuren cu studenii cu tax ai Universitii, potrivit actelor normative menionate.(2) Studenii Universitii sau ai altor instituii de nvmnt superior de stat nmatriculai n anii precedeni pe locuri subvenionate de la bugetul de stat nu se pot nscrie la concursul de admitere pentru anul I pe locuri finanate prin granturi de studii, indiferent de specializarea la care sunt nmatriculai i de specializarea (domeniul de licen) la care doresc s concureze.(3) Studenii Universitii nmatriculai n anii precedeni pe locurile cu tax nu pot participa la admiterea pe locurile finanate prin granturi de studii la aceeai specializare (respectiv n cadrul aceluiai domeniu de licen) la care sunt nmatriculai pe locuri cu tax. Ei pot trece, n cadrul aceleiai specializri, din regimul cu tax n regimul de subvenie n anii superiori de studiu, fr un nou concurs de admitere, dac exist locuri subvenionate vacantate n anii respectivi, n condiiile prevzute de Legea nr. 224/11.07.2005 i de Carta universitar.

II. Condiiile i procedura nscrierii la concursul de admitereArt. 8 (1) Un candidat dobndete dreptul de nscriere la concursul de admitere dup achitarea, la casieria Universitii, a taxei de nscriere la concurs (sau documentele necesare atestrii condiiilor de scutire de la taxa de nscriere). Pentru nscrierea la concurs, candidaii vor completa o cerere de nscriere (formular tipizat) n care vor nscrie, sub semntur proprie, toate datele solicitate n formularul respectiv pe baza actelor de studii. Orice eroare sau omisiune n completarea cererii de nscriere, intenionat sau neintenionat, intr n rspunderea candidatului, acesta suportnd consecinele ce rezult din erorile sau omisiunile comise. (2) La cererea de nmatriculare, candidaii vor anexa un dosar care va cuprinde urmtoarele documente:- diploma de bacalaureat sau echivalent acesteia, n original;- cartea de identitate n copie xerox;- certificatul de natere n copie legalizat;- adeverin medical tip, eliberat de Cabinetul colar sau medicul de familie; - pentru candidaii la specializarea Educaie fizic i sportiv este necesar ca pe adeverina medical s fie menionat dac este apt pentru efort fizic. - pentru specializrile teologice sunt necesare i urmtoarele documente: Binecuvntarea scris a ierarhului, Certificatul de botez i Recomandarea preotului paroh;- foaia matricol corespunztoare anilor de studiu efectuai, pentru candidaii studeni ai altor instituii de nvmnt de stat sau particulare, care se nscriu pentru continuarea studiilor n Universitate;- 2 fotografii tip buletin de identitate.- dosar tip plic. (3) Absolvenii de liceu din promoia 2014/2015 pot prezenta, n locul diplomei de bacalaureat (dac aceasta nu a fost eliberat), adeverina-tip c au absolvit liceul i au promovat examenul de bacalaureat.(4) n cazul n care formularul tipizat al diplomei de bacalaureat sau al adeverinei-tip menionat mai sus nu cuprinde rubrici cu notele obinute de candidai la probele examenului de bacalaureat, candidaii vor aduce o dovad oficial scris din partea instituiei (liceului) la care au susinut bacalaureatul, cu menionarea notelor i a mediei generale de bacalaureat.(5) Candidaii, absolveni de liceu cu diplom de bacalaureat, care au obinut distincii la olimpiade i concursuri colare i doresc s fie admii fr concurs, potrivit prevederilor prezentei Metodologii, vor anexa la cererea de nscriere diploma de premiu, n original sau copie legalizat. Pentru nmatriculare, ei vor trebui s aduc originalul diplomelor pe baza crora au fost admii.

Art. 9 (1) Taxa de nscriere la concursul de admitere pentru o facultate este de 150 RON. n cadrul acestei taxe, candidaii au dreptul s opteze pentru oricare dintre specializrile i formele de nvmnt organizate (zi, nvmnt la distan) n facultatea respectiv.(2) Sunt scutii de plata taxelor de nscriere candidaii provenii de la Centrele de plasament. Scutirea de taxe se aprob pe baza actelor doveditoare depuse de candidat n dosarul de nscriere.(3) Sunt scutii de plata taxelor de nscriere copiii personalului didactic aflat n activitate (profesori, educatori/nvtori, maitri instructori). Pentru aceasta, candidaii trebuie s prezinte o adeverin din care s rezulte calitatea de cadru didactic a unuia dintre prini. Definirea calitii de cadru didactic se face pe baza prevederilor Legii nr.1/2011 n vigoare la data desfurrii concursului.(4) Sunt scutii de taxa de nscriere la concursul de admitere i copiii angajailor Universitii 1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.(5) Scutirea de la plata taxelor de nscriere se face o singur dat n cadrul Universitii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.(6) Scutirea de la plata taxei de nscriere, n condiiile alineatelor precedente, se aplic doar pentru candidaii absolveni de liceu promoia 2015.Art. 10 (1) Candidaii pot s-i retrag cererea, n perioada de nscriere sau n timpul concursului, fr a avea dreptul de a solicita returnarea taxei de nscriere. Taxa de nscriere se returneaz numai persoanelor ale cror cereri sunt respinse de comisia de nscriere datorit faptului c nu ndeplinesc condiiile de nscriere precizate n prezenta Metodologie.(2) Comisiile de nscriere vor afia zilnic, dup verificare, tabelele nominale cu candidaii ale cror cereri sunt respinse datorit faptului c nu ndeplinesc condiiile de nscriere, cu precizarea motivelor respingerii. Returnarea taxelor de nscriere se efectueaz numai n baza acestor tabele.(3) Contestaiile privind respingerea nscrierii la concurs se depun cel mai trziu n ultima zi a perioadei de nscriere i se rezolv cu cel puin 24 de ore naintea nceperii concursului.III. Organizarea i desfurarea concursului de admitereArt. 11 (1) Admiterea n anul I al ciclului de studii universitare de licen se organizeaz pentru ocuparea urmtoarelor categorii de locuri:a) locuri finanate prin granturi de studii,b) locuri n regim cu tax.(2) Admiterea pe locurile finanate prin granturi de studii se face strict n limita numrului de locuri aprobate prin Hotrre de Guvern i repartizate pe instituii de nvmnt superior prin Ordin al ministrului educaiei.(3) De locurile n regim cu tax pot beneficia, la cerere, candidaii care au o medie mai mic dect a ultimului admis pe locurile finanate prin granturi de studii, n ordinea descresctoare a mediilor generale de admitere i n limita numrului maxim de studeni care pot fi colarizai la o anumit specializare.(4) Candidaii care doresc s concureze numai la forma de nvmnt la distan, crora nu le sunt alocate locuri finanate prin granturi de studii, se pot nscrie numai la aceste forme de nvmnt, fr a mai fi clasificai pe listele pentru nvmntul de zi.(5) Un candidat poate fi admis i nmatriculat ca student la cel mult dou specializri, din care cel mult una pe locuri finanate prin granturi de studii, indiferent de instituia de nvmnt care le ofer. Candidaii admii la mai multe specializri pe locuri finanate prin granturi de studii, au obligaia s opteze pentru specializarea la care doresc s beneficieze de aceste locuri.(6) Ocuparea locurilor finanate prin granturi de studii i a locurilor n regim cu tax este valabil pentru anul I de studiu. n conformitate cu Legea nr. 224/11.07.2005, locurile finanate de la bugetul statului se ocup anual, n funcie de punctele - credit acumulate de la nceputul studiilor i media general la finele anului anterior. Fac excepie studenii de la subvenie, care ndeplinesc condiiile pentru a primi bursa social, care i pstreaz forma de finanare.Art.12 (1) Ierarhizarea candidailor la concursul de admitere se face n funcie de dou criterii aplicate n urmtoarea ordine de prioritate:a) media general de admitere, calculat potrivit prevederilor prezentei Metodologii;b) opiunile candidailor, n ordinea n care acestea au fost menionate n fia de nscriere.(2) Candidatul care nu a reuit la prima opiune din cauza mediei insuficiente va concura la a doua opiune (a doua opiune devine prima), iar dac nu reuete nici la aceasta va concura la a treia opiune (a treia opiune devine prima) .a.m.d. n toate cazurile, pe listele de admitere, candidaii sunt ierarhizai strict n ordinea descresctoare a mediilor de admitere.(3) Media general de admitere se calculeaz pe baza mediei la bacalaureat i a notelor obinute la probele de examen, potrivit criteriilor de selecie prevzute n prezenta Metodologie. Media general minim de admitere este 5 (cinci).(4) Universitatea nu rspunde de erorile de nscriere sau de calcul din documentele oficiale (diplome, foi matricole etc.) i nici de erorile de completare comise de candidai.(5) Dup ncheierea perioadei de nscriere nu este permis modificarea opiunilor consemnate de candidai pe cererea de nscriere.

Art. 13 (1) Probele orale/scrise se susin n faa unei comisii de specialitate format din trei cadre didactice i un secretar tehnic. Dintre cele trei cadre didactice se desemneaz un preedinte, care are rolul de a conduce desfurarea probelor. Probele se desfoar pe baza unui program stabilit de comisiile de admitere, care se afieaz cu o zi nainte de nceperea fiecrei probe. La intrarea n sal candidaii trebuie s prezinte buletinul de identitate i legitimaia de concurs. Modul concret de desfurare a probelor se stabilete de ctre comisiile de concurs n funcie de specificul disciplinelor i al probelor practice. Candidaii care nu s-au prezentat la aceste probe sunt exclui din concursul de admitere pentru specializrile care au prevzute astfel de criterii.(2) Frauda dovedit se sancioneaz cu eliminarea candidailor din concursul de admitere. (3) Pentru studiile universitare organizate n limba englez, admiterea conine o prob de competen lingvistic, eliminatorie, notat cu admis/respins. Tematica este menionat n Anexa nr.4.

Art.14 (1) n cazul n care numrul planificat de locuri este depit prin existena, pe ultimul sau ultimele locuri, a mai multor candidai cu aceeai medie general, departajarea se face prin aplicarea n ordine a urmtoarelor criterii:a) nota la prima prob scris a bacalaureatului;b) nota la a doua prob scris a bacalaureatului;c) nota la a treia prob scris a bacalaureatului.(2) n toate cazurile n care, dup aplicarea criteriilor de departajare, continu s existe doi sau mai muli candidai cu aceeai medie pe ultimele locuri, depindu-se astfel cifra de colarizare, departajarea se face printr-o prob oral tip interviu la care au obligaia s se prezinte toi candidaii n cauz. Rezultatele acestei probe sunt definitive.

Art.15 (1) Candidaii admii pe locurile n regim cu tax beneficiaz de acelai program de studii, avnd aceleai drepturi i obligaii profesionale cu ale celorlali studeni, conform prevederilor legale. Studenii admii n regim cu tax pot s beneficieze de burse i alte faciliti sociale finanate de la bugetul de stat, n condiiile prevzute de lege.(2) Cuantumul taxei anuale de studii este stabilit de Senatul universitar, pe domenii de licen, i este adus la cunotina candidailor cu cel puin 15 zile nainte de nceperea sesiunii de admitere. Taxa de studii poate fi achitat n patru trane egale, din care prima tran n termenul de nmatriculare. Celelalte trei trane se achit la termenele ce vor fi stabilite prin contractul ncheiat cu studenii.

Art.16 - Programul admiterii cuprinde urmtoarele aciuni: nscrierea candidailor, desfurarea probelor de examen (la specializrile care au astfel de probe), ierarhizarea candidailor, comunicarea rezultatelor, rezolvarea contestaiilor i nmatricularea candidailor admii pe locuri subvenionate i cu tax. Admiterea se organizeaz n perioada 13 iulie - 21 august 2015 conform urmtorului calendar:1. 13 iulie - 23 iulie: nscrierea candidailor (cu excluderea zilei de duminic, 19 iulie);1. 24 iulie: susinerea probei scrise i a probelor de aptitudini/eliminatorie/competen lingvistic (la specializrile unde este cazul);1. 25 iulie: ierarhizarea candidailor pe baza criteriilor de selecie;1. 27 iulie: comunicarea rezultatelor admiterii;1. 27 iulie 31 iulie: nmatricularea candidailor admii pe locuri finanate prin granturi de studii i cu tax;1. 3 7 august, 10 - 14 august i 17 21 august: nmatricularea candidailor admii pe locuri cu tax (realizat la nivel de secretariate ale facultilor).Art. 17 - (1) Stabilirea i comunicarea rezultatelor admiterii se efectueaz pe specializri, n funcie de categoria de locuri (finanate prin granturi de studii sau cu tax) i de forma de nvmnt (zi, la distan) la care candidaii au concurat.(2) Rezultatele admiterii se comunic oficial prin afiarea listelor la sediul Universitii sau la sediile facultilor i pe pagina WEB a Universitii, la adresa www.uab.ro.(3) Universitatea nu rspunde de corectitudinea informaiilor transmise telefonic sau pe alte ci. Candidaii au obligaia s consulte personal listele cu rezultatele admiterii.

Art.18 (1) Candidaii declarai admii pe locurile finanate prin granturi de studii au obligaia ca, pn la data de 1 august 2015, potrivit calendarului de mai sus, s completeze contractul de studii n vederea nmatriculrii ca studeni la domeniul de licen, specializarea i facultatea la care au fost admii. Candidaii au obligaia ca la nmatriculare s depun dosarul cu documentele menionate la Art. 8 alin. (2) i actele de studiu (diploma de bacalaureat) n original, altfel pierd dreptul de a se nmatricula pe locurile finanate prin granturi de studii.(2) Candidaii declarai admii pe locurile cu tax completeaz contractul de studii n vederea nmatriculrii i depun dosarul cu documentele menionate la Art. 8 alin. (2), pn la 21 august 2015, dar au i obligaia s achite prima tran a taxei de studii.(3) Candidaii admii care nu ndeplinesc aceste condiii pierd calitatea de admis, iar locurile vacantate n acest mod se scot la concurs n sesiunea septembrie. La data de 21 august 2015 inclusiv, prima sesiune a concursului de admitere se consider ncheiat.(4) Candidaii declarai respini sau pe locuri n ateptare se pot nmatricula numai pe locurile cu tax rmase neocupate n urma concursului de admitere pn la data de 21 august 2015.(5) Locurile finanate prin granturi de studii, rmase libere la o specializare, deoarece candidaii declarai admii nu au depus cerere n vederea nmatriculrii, vor fi ocupate n ordinea descresctoare a mediilor, de ctre candidaii care s-au nmatriculat pe locurile cu tax la specializarea respectiv.Art. 19 (1) Pentru organizarea i conducerea admiterii pe ansamblul Universitii, Senatul decide constituirea Comisiei centrale de admitere, care va asigura condiiile materiale i organizatorice necesare desfurrii normale a admiterii, precum i supravegherea respectrii prevederilor Metodologiei. Din Comisia central fac parte: rectorul, prorectorii, preedinii Comisiilor de admitere pe faculti, responsabilul Comisiei de informatic i reprezentantul Comisiei de admitere pentru candidaii care au absolvit studii n strintate. Preedintele Comisiei centrale de admitere este rectorul Universitii. n cazuri excepionale, rectorul poate fi nlocuit la preedinia Comisiei centrale de un prorector. La nivelul Universitii funcioneaz Comisia de informatic.(2) Organizarea i desfurarea admiterii pe specializri sunt asigurate de Comisiile de admitere pe faculti. Structura i componena acestora se stabilesc de consiliile facultilor i se aprob de Senatul universitar. Acestea rspund de respectarea strict a prevederilor prezentei Metodologii. (3) Preedintele comisiei de admitere pe facultate rspunde de existena n dosarul de concurs a documentelor prevzute la art.8 alin (2). Membrii comisiei care vor primi dosarele de la candidai, vor rspunde, n solidar cu preedintele comisiei, de existena tuturor documentelor n dosar, conform art.8 alin (2). (4) n situaia n care, n cadrul procedurii de nmatriculare, exist suspiciuni referitoare la legalitatea unui document prezentat de ctre un candidat admis, preedintele comisiei va anuna de urgen conducerea universitii n vederea lurii msurilor prevzute de lege. (5) Pentru admiterea la studii universitare de licen a candidailor romni care sunt absolveni de studii din strintate precum i a candidailor strini se constituie Comisia de admitere pentru candidaii care au absolvit studii n strintate din cadrul Biroului programe comunitare.

IV. Dispoziii tranzitorii i finaleArt. 20 (1) O specializare poate fi organizat numai dac numrul candidailor admii care au optat pentru specializarea respectiv permite constituirea unei formaii de studiu cu cel puin o grup, respectiv 25 candidai Excepie fac programele de studiu unde numrul maxim de studeni care pot fi colarizai, aprobat de ARACIS, este mai mic de 25 precum i formaiile de studiu pentru studeni strini. De asemenea, fac excepie programele de studii ale cror planuri de nvmnt pot fi compatibilizate integral, aa nct formaiile de studiu s nu implice costuri suplimentare.(2) Candidaii admii care au optat pentru o specializare ce nu poate fi organizat, ca efect al prevederii de la aliniatul precedent, pot s opteze pentru oricare alt specializare din Universitate, n domenii nrudite, dintre cele care ntrunesc condiiile de a fi organizate i la care condiiile de admitere sunt identice, fr a se depi numrul maxim de studeni care pot fi colarizai la aceast specializare i cu pstrarea regimului de studiu dobndit prin examenul de admitere.(3) Constituirea formaiilor de studiu pe specializri se definitiveaz dup exprimarea opiunilor de ctre candidaii admii i dup repartizarea acestora pe specializri pn la nceputul anului universitar.

Art. 21 - Candidaii studeni admii pentru a urma concomitent a doua specializare i candidaii admii i nmatriculai la dou specializri nu au dreptul de transfer n primul an de studii, chiar dac studiaz n dou centre universitare diferite. De asemenea, nu se aprob ntreruperea studiilor n anul I.

Art.22 - (1) Contestaiile se pot face numai pentru eventualele erori de calcul al mediilor de admitere sau de nregistrare a mediilor la bacalaureat.(2) Nu se admit contestaii la probele orale sau de aptitudini.(3) Contestaiile se depun n termen de cel mult 48 de ore de la data i ora afirii rezultatelor i se rezolv n termen de cel mult 3 zile de la ncheierea termenului de depunere.

Art. 23 (1) Candidaii admii pe locurile finanate prin granturi de studii pot fi nmatriculai n regim fr tax numai pe baza originalelor diplomelor de studii.(2) Pot fi nmatriculai pe baza copiilor legalizate a actelor de studii candidaii admii pe locurile cu tax, care sunt concomitent studeni i la alte instituii de nvmnt superior. n acest caz, candidaii au obligaia de a depune la dosar o adeverin eliberat de instituia la care se afl originalul diplomelor respective, din care s rezulte calitatea de student i confirmarea c originalul diplomei se afl la instituia respectiv.(3) Nerespectarea condiiilor prezentului articol se soldeaz cu nenmatricularea i cu pierderea concursului de admitere.

Art. 24 (1) Candidaii admii care au depus cerere de nscriere i au fost nmatriculai ca studeni n regim cu tax - achitnd prima tran a taxei de studiu - i care ulterior se retrag, au dreptul la returnarea taxei de studiu, n urmtoarele condiii:(a) dac se retrag anterior datei de 01.09 a anului n care s-au nscris, li se va returna un procent de 90 % din taxa de studiu;(b) dac se retrag n perioada 01.09 i 01.10 a anului n care s-au nscris, li se va returna un procent de 50 % din taxa de studiu;(c) dac se retrag ulterior datei de 01.10 a anului n care s-au nscris, nu li se va mai returna taxa de studiu;(d) pentru candidaii nmatriculai la ID se aplic prevederile contractului de studiu.(2) Candidaii admii pe locurile cu tax care achit integral taxa de studiu vor beneficia de o reducere de 5% din cuantumul taxei de colarizare.

Art.25 (1) n cazul n care, dup prima sesiune rmn locuri neocupate, se organizeaz a doua sesiune a concursului de admitere, n luna septembrie 2015. Prevederile prezentei Metodologii se aplic i n a doua sesiune a concursului de admitere.(2) Admiterea se organizeaz n perioada 7 septembrie - 25 septembrie 2015 conform urmtorului calendar:1. 7 septembrie 17 septembrie: nscrierea candidailor (cu excluderea zilei de duminic, 13 septembrie);1. 18 septembrie: susinerea probei scrise i a probelor de aptitudini/eliminatorie/competen lingvistic (la specializrile unde este cazul), interviuri masterate;1. 19 septembrie: ierarhizarea candidailor pe baza criteriilor de selecie;1. 21 septembrie: comunicarea rezultatelor admiterii;1. 21 septembrie 25 septembrie: nmatricularea candidailor admii pe locuri finanate prin granturi de studii i cu tax;(3) Locurile rmase neocupate dup finalizarea celei de-a doua sesiuni de admitere se anuleaz.

Art.26 nmatricularea studenilor declarai admii n urma concursului de admitere se face prin decizie a rectorului Universitii. Dup aprobarea nmatriculrii, studenii sunt nscrii n Registru matricol sub un numr unic valabil pentru ntreaga perioad de colarizare la specializarea/programul de studii la care au fost admii.

CRITERIILE DE SELECIEpentru admiterea n ciclul de studii universitare de licenn anul universitar 2015-2016

Denumirea facultilorProgramul de studii/specializareCriterii de seleciePonderi

Facultateade Istoriei FilologieIstorieMedia la bacalaureat100%

Limba i literatura romn-Limba i literatura francez

Limba i literatura romn-Limba i literatura englez

Limba i literatura francez-Limba i literatura englez

Traducere i interpretare

Arheologie (n limba englez)Media la bacalaureatProba de competen lingvistic100%A/R

Facultatea de tiine EconomiceFinane i bnci

Media la bacalaureat

100%

Contabilitate i informatic de gestiune

Marketing

Administrarea afacerilor

Economia, comerului, turismului i serviciilor

Administrarea afacerilor (n limba englez)Media la bacalaureatProba de competen lingvistic100%A/R

Facultatea tiine Exacte i IngineretiInformaticMedia la bacalaureat100%

Ingineria mediului

Msurtori terestre i cadastru

Electronic aplicat

Informatic (n limba englez)Media la bacalaureatProba de competen lingvistic100%A/R

Facultateade Drepti tiine Sociale

DreptMedia la bacalaureat100%

Administraie public

Sociologie

Asisten social

Terapie ocupaional

Pedagogia nvmntului primar i precolarMedia la bacalaureatProba de aptitudini vocaionale100%A/R

Educaie fizic i sportivMedia la bacalaureatProba de aptitudini sportive100%A/R

Facultateade Teologie OrtodoxTeologie ortodox pastoralMedia la bacalaureatProb scrisProb eliminatorie50%50%A/R

Teologie ortodox asisten socialMedia la bacalaureat100%

Muzic religioasProbe vocaionaleProb scris60%40%

- Proba eliminatorie pentru admiterea la specializarea Teologie ortodox pastoral se noteaz cu admis/respins i este prezentat n Anexa nr. 2. Tematica i bibliografia pentru proba scris la specializarea Teologie ortodox pastoral sunt prezentate n Anexa nr. 2.- Proba eliminatorie de aptitudini vocaionale pentru admiterea la domeniul de licen tiinele educaiei, specializarea Pedagogia nvmntului primar i precolar se noteaz cu admis/respins i este prezentat n Anexa nr. 1.- Proba eliminatorie de aptitudini sportive pentru admiterea la domeniul de licen Educaie fizic i sport, specializarea Educaie fizic i sportiv se noteaz cu admis/respins i este prezentat n Anexa nr. 3. - Proba eliminatorie de competen lingvistic pentru admiterea la programele de studii n limba englez se noteaz cu admis/respins i este prezentat n Anexa nr.4.- Tematica i descrierea probelor pentru admiterea la programul de studiu Muzic religioas sunt prezentate n Anexa nr. 5.

Numrul de locuri propuse pentru admiterea la studiile universitare de licen n anul universitar 2015-2016

Programe de studiuNr. de locuri propuseNr. locuri propuse pt. candidai din Republica Moldova cu bacalaureat n RomniaNr. locuri propuse pt. candidai romni de pretutindeni

Propunere cuantum TaxeRon/an

ZIID

Finanate de la bugetul de statTax

FACULTATEA DE ISTORIE I FILOLOGIE

Istorie3028--92.000

Limba i lit. romn Limba i lit. francez527--5+3

Limba i lit. romn Limba i lit. englez264--

Limba i lit. francez Limba i lit. englez916--

Traducere i interpretare1525--

Arheologie (n limba englez)520--3.000

TOTAL PE FACULTATE90120--17

FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE

Economia comerului, turismului i serviciilor304350122.200ID -1900

Administrarea afacerilor3042751

Administrarea afacerilor (n limba englez)525---3.300

Finane i Bnci3040-122.200

Contabilitate i informatic de gestiune384650122.200ID -1900

Marketing2027-122.200

TOTAL PE FACULTATE15322317558

FACULTATEA DE TIINE EXACTE I INGINERETI

Informatic (n limba englez)525---3.600

Informatic3555-122.400

Msurtori terestre i cadastru3014--1

Electronic aplicat3018--2

Ingineria mediului3035--2

TOTAL PE FACULTATE130147-17

FACULTATEA DE DREPT I TIINE SOCIALE

Drept3089-242.200

Sociologie2026--22.200

Asisten social203850-22.200ID-1.900

Administraie public2518--22.200

Pedagogia nvmntului primar i precolar3043--22.200

Educaie fizic i sportiv2026-122.400

Terapie ocupaional2025--22.200

TOTAL PE FACULTATE16526550316

FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOX

Teologie ortodox pastoral3745-122.000

Teologie ortodox asisten social1525--

Muzic religioas1020---3.000

TOTAL PE FACULTATE6290-12

TOTAL GENERAL PE UNIV.6008452251050

Anexa nr. 1

PROBA DE APTITUDINI VOCAIONALE(comunicare, dicie, aptitudini muzicale i plastice)pentru admiterea la domeniul de licen tiinele educaiei,specializarea Pedagogia nvmntului primar i precolarnotat cu admis/respins

A) Se certific auzul muzical, simul ritmic, memorie muzical i calitile vocale:- intonarea a 1-2 cntece, la alegerea comisiei, dintr-o list de 5 cntece prezentate de candidat;- reproducerea de fragmente ritmico-melodice.

B) Se cere s se execute: un desen dup natur-culoare, cu dou obiecte stabilite de comisie;- scrierea de mn, cu cerneal, cu toc obinuit sau stilou, a alfabetului limbii romne, cu litere mici i mari precum i copierea unui text stabilit de comisie.

C) Se investigheaz capacitatea de a comunica i dicia- proba cu valene artistice n care candidaii s demonstreze minime disponibiliti imaginative: dramatizarea unui fragment n proz, recitarea a 2-3 strofe dintr-o poezie;- participarea la o conversaie cu comisia pe o tem dat de aceasta: se verific, prin dialog, capacitatea de a fi persuasiv, receptiv n relaia cu partenerul de discuie, de a aduce argumente.

NOT:1. Proba de aptitudini vocaionale este o prob eliminatorie i se noteaz cu admis/respins. Participarea candidailor la etapa de ierarhizare este condiionat de obinerea calificativului admis, altfel sunt eliminai din concurs.1. Candidaii care sunt: absolveni de Liceu Pedagogic profil pedagogic i absolveni ai Colegiului universitar de institutori (cu diplom de nvtor/educator/institutor) sunt exceptai de la proba eliminatorie de aptitudini vocaionale. Absolvenii tuturor celorlalte tipuri de licee, inclusiv cei ai colilor postliceale cu profil pedagogic susin proba eliminatorie de aptitudini vocaionale.

Anexa nr. 2

PROBA ELIMINATORIE pentru admiterea la specializarea Teologie Ortodox Pastoral (A, B, C) notat cu admis/respins

A) Se certific auzul muzical, simul ritmic, memorie muzical i calitile vocale:- intonarea a 1-2 cntece, la alegerea comisiei, dintr-o list de 5 cntece prezentate de candidat;- reproducerea de fragmente ritmico-melodice.

B) Se investigheaz capacitatea de a comunica i dicia prin- participarea la o conversaie cu comisia pe o tem dat de aceasta: se verific, prin dialog, capacitatea de a fi persuasiv, receptiv n relaia cu partenerul de discuie, de a aduce argumente.

C) Se urmrete compatibilitateacu cerinele specifice profesiei de preot printr-o prob psihologic. Se evalueaz aptitudinea din punct de vedere psihologic pentru exercitarea funciei.

TEMATICA pentru PROBA SCRISla specializarea Teologie Ortodox Pastoralpondere 50% din media de admitere

1. Sfnta Scriptur i Sfnta tradiie. Raportul dintre ele.1. Despre Sfnta Treime: temeiuri biblice i contribuii patristice la definirea acestei dogme.1. Crearea lumii vzute. Crearea omului.1. Starea primordial a omului. Chip i asemnare.1. Unirea ipostatic i consecinele ei.1. Rscumprarea i aspectele ei.1. Mntuirea subiectiv.1. Biserica, ntemeierea, constituia i nsuirile ei.1. Sfintele Taine, consideraii generale i particulare.1. Sfnta Euharistie: caracterul de tain i cel de jertf.

Bibliografie: 1. Pr. prof. dr. George Remete,Dogmatic Ortodox, Editura Rentregirea, Alba Iulia, 1996 i urm.1. Pr. prof. dr. Isidor Todoran, Arhid. prof. dr. Ioan Zagrean, Teologia Dogmatic (manual pentru Seminariile Teologice), Editura Institutului Biblic i de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romne, Bucureti, 1991 i ediiile urmtoare (Cluj i Galai). Anexa nr. 3

PROBA de APTITUDINI SPORTIVEpentru admiterea la domeniul de licen Educaie fizic i sport,specializarea Educaie fizic i sportivnotat cu admis/respins

PROBA DE APTITUDINI SPORTIVE cuprinde urmtoarele teste:A. - 50 m plat, cu start din picioare;B. alergare 800 m plat /fete i alergare 1000 m plat/ bieiC. - Traseu aplicativ, cu notarea prin calificativul admis/respins.DESCRIEREA PROBELOR:A. 50 m plat cu start de sus:- se acord o singur ncercare;- startul din picioare la semnal sonor;- candidaii vor alerga n serii de cte 2, n ordine alfabeticB. alergare 1000 m plat/ biei i alergare 800 m/ fete - se alearg n serii a cte 10 concureni, n ordine alfabetic - start din picioare la semnal sonor;- se acord o singur ncercare;C. Traseul aplicativ: (vezi desenul).PLECARE1.alergare;2.deplasare n echilibru: se execut pe banca de gimnastic ntoars - latura ngust;3. srituri succesive de pe un picior pe cellalt: n interiorul a patru cercuri, aezate n zig zag, cu diametrul de 1 m, situate la o distan de 1,5 m unul fa de cellalt;4.trre cu traciune simultan: se execut din poziia culcat facial pe banca de gimnastic;5.rostogolire nainte: se execut de pe captul ndeprtat al bncii de gimnastic pe saltea;6.trecere pe sub obstacole: se execut dintr-o poziie ct mai joas pe sub trei obstacole tachete situate la o nlime de 0,5 m, aezate la o distan de 1,5 m unul fa de cellalt;7.aruncri la int fix: aruncri libere cu 3 mingi de handbal;8.ridicare i transport de greuti: se execut ridicarea i transportul a dou mingi umplute (medicinale) a cte 3kg fiecare deplasare printre 4 jaloane aezate la o distan de 1,5 m unul fa de cellalt;9.escaladarea lzii de gimnastic: se execut trecerea liber peste lada de gimnastic;10. alergare de vitez: alergare n vitez maxim pn la linia de SOSIRE.Penalizri:cdere de pe banc la deplasarea n echilibru 2s;srituri n afara cercurilor 1s;atingerea cu mna sau cu piciorul lateral n trre 2s;doborrea tachetelor cte 1s;lipsa contactului mingilor cu inta fix cte 1s;pierderea mingilor umplute n deplasare 2s;lipsa escaladrii 2s.Precizri privind executarea i aprecierea parcursului aplicativ:Candidaii vor parcurge ntregul parcurs aplicativ, 52 m (21/10/21m), o singur dat, trebuind s abordeze obligatoriu toate elementele componente n ordinea stabilit.Parcursul aplicativ se cronometreaz, cronometrul fiind pornit de la linia de PLECARE, liber, i se oprete odat cu trecerea candidatului n concurs a liniei de SOSIRE.

Criterii specifice pentru sportivii de mare performan: Candidaii care au obinut performane recunoscute la concursuri internaionale i naionale pot fi nmatriculai, fr admitere, n cadrul numrului de locuri alocate de ctre Ministerul Educaiei Naionale, n urmtoarele condiii:

a. La specializri corespunztoare disciplinelor la care au fost distini, absolvenii de liceu cu diplom de bacalaureat care au obinut: 1. distincii la olimpiadele colare internaionale i la concursuri artistice de nivel continental, mondial sau olimpic, n cel puin unul din ultimii doi ani de studiu; 1. premiul nti sau medalia de aur la olimpiadele colare internaionale n unul din ultimii patru ani de studii.

b. La facultile de educaie fizic i sport, absolvenii de liceu cu bacalaureat care au obinut urmtoarele performane sportive: 1. locurile I la Campionatele Mondiale sau Olimpiade (concursuri recunoscute de ctre MEN) n unul din ultimii patru ani de studii;1. locurile II, III la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale i locurile I, II i III la Campionatele Europene (seniori, tineret, juniori) n unul din ultimii doi ani de studii; 1. sportivii calificai cu jocurile sportive (seniori, tineret, juniori) la turneele finale ale Jocurilor Olimpice, Campionatelor Mondiale i Campionatelor Europene.

c. La specializri corespunztoare disciplinelor la care au fost distini absolvenii de liceu cu diplom de bacalaureat care au obinut: - premiile I, II, III la concursurile colare la nivel naional sau pe grupe de ri, recunoscute de MEN, n cel puin unul din ultimii doi ani de colarizare Facultatea de Drept i tiine Sociale - Specializarea Educaie Fizic i Sport este autorizat s stabileasc reguli de nscriere, fr susinerea admiterii, pe locuri cu tax i pentru: locurile IV, V, VI la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale i Campionatele Europene (seniori, tineret, juniori). Not:Pentru susinerea probelor practice (sportive) candidaii au obligaia s prezinte la nscriere, adeverin medical cu specificaia Apt pentru efort fizic.

Anexa nr. 4

PROBA de COMPETEN LINGVISTIC pentru admiterea la programe de studii n limba engleznotat cu admis/respins

English Language Test

Prior to admission to accredited study programmes in English, 1 Decembrie 1918 University of Alba Iulia will organize an English language test. Course books, practice tests and learning resources to help students prepare for the English language testAlexander L.G. : Longman Advanced Grammar, Longman, 1993. Close, R.A.: Workbook (to A University Grammar of English), Longman, 1974. Gethin, Hugh: Grammar in Context, Longman, 1992. Graver, B.D.: Advanced English Practice, OUP. Jordan, R.R. (1997/2005). English for Academic Purposes. Cambridge University Press. Leech, Geoffrey, An A_Z of English Grammar and Usage, Nelson, 1989.Michael McCarthy & Felicity ODell. 2007. English Phrasal Verbs in Use: Advanced. Cambridge University Press Miller, Jim. (2009). An introduction to English syntax (2nd ed.). Edinburgh: Edinburgh University Press.Murphy, Raymond: English Grammar in Use, Cambridge: Cambridge UP, 1985OConnell, Sue, Advanced English Revised and Updated, Longman.Quirk R. et al.: A Grammar of Contemporary English, Longman, 1985. Quirk, R., Greenbaum, S., A University Grammar of English, Longman, 1973.Sidney Greenbaum & Randolph Quirk. 1990. A Students Grammar of the English Language. Longman . Storton, L. (2006). New English file. Intermediate test booklet. Oxford: Oxford University Press. Swan, Michael: Practical English Usage, OUP. Thompson A. J., Martinet A.V.: A Practical English Grammar, London, OUP, 1969. Vince, Michael (1994). Advanced Language Practice. Oxford: Heinemann ELTVince, Michael: Intermediate Language Practice. English Grammar and Vocabulary, Oxford: Macmillan, 2003.Anexa nr. 5

PROBE de ADMITERE domeniul de licen Muzic,programul de studiu Muzic religioas

a. Probe vocaionale(orale): 60%- Auz muzical: intonarea intervalelor simple i a acordurilor tonale de 3 sunete n poziie strns. Reproducerea unor formule ritmice elementare.- Dicie: rostirea unui text sau recitarea unei poezii.- Solfegiu: intonarea la prima vedere a unui solfegiu elementar n cheia sol n gama DO major sau LA minor.- Paralaghie* (solfegiere pe neume bizantine): intonarea unor exerciii date, dar i n ehurile I, IV, V, VIII.*Repertoriu bizantin (pentru Paralaghie):1. Axion, glas V-Hristodor Gheorghiu. 1. Axion, glas V-Anton Pann.1. Axion, glas VI- Ioni Nprc. 1. Axion, glas V-Nectarie Schimonahul. 1. De tine se bucur, glas VIII-Anton Pann. 1. Doamne, femeia ce czuse, glas VIII- D. Suceveanu.1. Acum se ntinge condeiul, glas VIII- Gherontie Nicolau. 1. De vreme ce eu pctosul, glas V-Chiril Popescu. 1. mprteasa mea, glas V- notat de Anton V. Uncu.1. Braele printeti, glas V- Nectarie Schimonahul1. Vai, nnegrite suflete, glas VIII- Macarie Ieromonahul.1. Cntarea dimineii, glas V-Amfilohie Iordnescu. 1. Glasurile:I,IV,V,VIII-(Vecernier).- Doxologia mare, glas V- Chiril Popescu

b. Proba scris - Teoria muzicii bizantine i lineare: 40%- Cunotine teoretice Muzica bizantin: Semne, durate i ornamente; mrturii, ftorale: caracteristicile ehurilor autentice i plagale (I VIII); modaliti de cntare specifice muzicii bizantine: recitativ, irmologic, stihiraric i papadic.- Cunotine teoretice Muzica lineare: sunetul muzical, calitile sunetului muzical, valori de note, formarea gamelor majore cu diezi i cu bemoli i a relativelor minore.Bibliografie:1. Cntrile Sfintei Liturghii, Editura Institutului Biblic i de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romne, Bucureti, 1999.2. Vecernierul, Editura Institutului Biblic i de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romne, Bucureti, 2002.3. Utrenierul, Editura Institutului Biblic i de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romne, Bucureti, 1999.4. Nicolae Lungu, Gr. Costea, I.Croitoru, Gramatica muzicii bisericetipsaltice, Bucureti, 1997. 5. Stelian Ionacu, Teoria muzicii psaltice, Editura Sofia, Bucureti, 2006.6. Giorgios N. Konstantinou, Teoria i practica muzicii bisericeti, vol.I, Iai, 2010.7. Victor Giuleanu, Victor Iuceanu, Teoria muzicii, Editura Muzical, Bucureti, 1962.8. Constantin Rp, Teoria superioar a muzicii-Sisteme tonale, vol. I, Editura MediaMusica, Cluj-Napoca, 2001.9. Constantin Rp, Teoria superioar a muzicii-Ritmul, vol. II, Editura MediaMusica, Cluj-Napoca, 2002.10. Jules Arnoud, Solfegii, vol. I, GRAFOART, Bucureti, 2008.

Aprobat n edina Senatului Universitii din 26.11.2014