zorile revista 2015

2
Arta prin ochii creatorului și privitorului Viața nu e cel mai bun prieten al unui artist, dar un lucru ce este așa de secole nu se va schimba pentru o persoană sau două care nu au nici o influență pe scara socială. Spun că lumea artei de astăzi este plină de remarci și critici neintemeiate care de multe ori sunt aruncate in vânt, fără a se ține cont de ce ar putea provoca. In ochii unui creator o simplă pată de culoare, pe o pânză, poate insemna intreaga lume sau inceputul unei noi opere de artă. Fiecare artist, in fiecare desen, schiță sau tablou are o poveste aparte pe care ne-o impartășește și in care pune o mică fărâmă din sufletul său, fapt susținut și de spusele celebrului Claude Monet care afirma: “ Toată lumea imi discută operele și pretind că le ințeleg, de parcă ar fi necesar să le ințeleagă, când este indeajuns doar să iubești.” Să vă spun drept acesta a fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte atunci când am fost rugată să imi prezint opinia in legătură cu artele plastice chiar dacă prin propriul stil nu duc lipsă de creativitate: câteodată chiar și geniile au nevoie de inspirație. Există mai multe tipuri de artă cum există și multe tipuri de artiști, fiecare artist având un stil propriu de a combina culorile și de a atașa umbrele, unii preferând să folosească creionul și să schițeze pe hârtie tot ce văd in jurul lor, altii preferând să iși folosească imaginația și să creeze noi opere, și așa mai departe... Fiecare artist este dator artei și arta este datoare artistului prin simpla sa existență. Consider că arta provoacă intelectul, dar, cel mai mult, provoacă emoțiile. Aprecierea rămâne pe deplin privitorului, fiind nevoie de înțelegerea și colaborarea acestuia cu artistul. Ea “scoate” sentimentele la iveală, forțând într-o oarecare măsură descotorosirea de anumite tabu-uri pentru a accede la esențialul și naturalețea emoțiilor în sine. Fiecare privitor are propria sa opinie și viziune despre artă, care se manifestă

Upload: hrapsa-iona

Post on 24-Dec-2015

10 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

zorile revista 2015 zorile revista 2015 zorile revista 2015

TRANSCRIPT

Page 1: zorile revista 2015

Arta prin ochii creatorului și privitorului

Viața nu e cel mai bun prieten al unui artist, dar un lucru ce este așa de secole nu se va schimba pentru o persoană sau două care nu au nici o influență pe scara socială. Spun că lumea artei de astăzi este plină de remarci și critici neintemeiate care de multe ori sunt aruncate in vânt, fără a se ține cont de ce ar putea provoca. In ochii unui creator o simplă pată de culoare, pe o pânză, poate insemna intreaga lume sau inceputul unei noi opere de artă.

Fiecare artist, in fiecare desen, schiță sau tablou are o poveste aparte pe care ne-o impartășește și in care pune o mică fărâmă din sufletul său, fapt susținut și de spusele celebrului Claude Monet care afirma: “Toată lumea imi discută operele și pretind că le ințeleg, de parcă ar fi necesar să le ințeleagă, când este indeajuns doar să iubești.”

Să vă spun drept acesta a fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte atunci când am fost rugată să imi prezint opinia in legătură cu artele plastice chiar dacă prin propriul stil nu duc lipsă de creativitate: câteodată chiar și geniile au nevoie de inspirație. Există mai multe tipuri de artă cum există și multe tipuri de artiști, fiecare artist având un stil propriu de a combina culorile și de a atașa umbrele, unii preferând să folosească creionul și să schițeze pe hârtie tot ce văd in jurul lor, altii preferând să iși folosească imaginația și să creeze noi opere, și așa mai departe... Fiecare artist este dator artei și arta este datoare artistului prin simpla sa existență.

Consider că arta provoacă intelectul, dar, cel mai mult, provoacă emoțiile. Aprecierea rămâne pe deplin privitorului, fiind nevoie de înțelegerea și colaborarea acestuia cu artistul. Ea “scoate” sentimentele la iveală, forțând într-o oarecare măsură descotorosirea de anumite tabu-uri pentru a accede la esențialul și naturalețea emoțiilor în sine. Fiecare privitor are propria sa opinie și viziune despre artă, care se manifestă diferit de la o persoană la alta; unii o apreciază, alții o disprețuiesc; nu ai de unde știi cum va reacționa umanitatea la noile descoperiri sau cum o va privi.

Pentru mine arta este doar un hobby, pentru moment, chiar dacă, atunci când eram mică ea imi ocupa majoritatea timpului, acum nu mai e la fel de accesibilă ca atunci datorită lecțiilor care nu se vor invăța singure și a temelor care nu se vor face singure. Dar pentru un timp scurt, in puținele ore in care mă pot bucura de pasiunea mea, aceasta imi exprimă gândurile, ideile, regretele, dorințele și greșelile pe care nu le pot spune oricui. De asemenea, și participarea la diversele concursuri mi-a permis să-mi mențin și să-mi imbunătățesc tehnica de a desena in creion, de pildă, oferindu-mi oportunitatea de a-mi arăta talentul și dragostea pentru artă, ceea ce, de multe ori, nu prea am posibilitatea să fac.

Mulțumesc artei că mă lasă să trăiesc complet prin ea!

Elev Pîndaru Alexandra-Maria, clasa a X-a SSProf.coord. Crăsneanu Diana-Gabriela