ziua pamantului-2013

Upload: lupu-alina

Post on 05-Oct-2015

89 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Ziua pamantului

TRANSCRIPT

  • PROIECT PENTRU ZIUA INTERNAIONAL A PMNTULUI:PMNTUL ASIGUR HRANA OMULUIElev:VULEA LUCIANClasa a XII-aProfesor coordonator:Lupu Alina

  • PMNTUL ASIGUR HRANA OMULUIAcest eseu a luat natere n timpul realizrii unei machete dedicate zilei internaionale a Pmntului.

  • Pmntul reprezentat prin sol este partea superficial a scoarei terestre i s-a format din fondul mineral al acesteia, ca urmare a unui complex de procesemecanice, fizice, chimice i biologice desfurate pe lungi perioade de timp, prin urmare pmntul este un organism viu, dar i probabil una din cele mai importante - i totui neglijate - resurse naturale. Este esenial pentru viaa pe Terra pentru c hranete plantele, care n schimb furnizeaz alimente i oxigen oamenilor i animalelor. Fermierii din sistemul ecologic respect valoarea pmntului prin faptul c monitorizeaz atent ceea ce adaug i ce obin din el, precum i felul n care activitile lor afecteaz fertilitatea i compoziia acestuia.

  • Dintre resursele indispensabile vieii pe Terra, pmntul i disputa supremaia cu resursele de ap i biodiversitatea, cu care coopereaz benefic, asigurnd suportul material existenial i evolutiv pentru om, plante i animale.Principala funcie a pmntului const n faptul c acesta reprezint fundamentul pentru practicarea agriculturii n scopul primordial de asigurare a securitii i siguranei alimentare a populaiei, rol datorat propietilor fizico-chimice i biologice, fertilitii sale, capacitii acesteia de a pune la dispoziia plantelor, n mod simultan i continuu, elementele nutritive i apa pe tot parcursul perioadei de vegetaie.

  • Producia global de hran de toate tipurile se ridic la aproximativ 7,5 miliarde tone i 2,3 miliarde tone de materie uscat comestibil. Din acest total, 98% este produs pe pmnt i mai puin de 2% provine din oceane i ape dulci. Produsele vegetale reprezint 92% din dieta uman i aproximativ 30 de specii de cultur furnizeaz majoritatea caloriilor i proteinelor n lume. Acestea includ 8 specii de cereale, care mpreuna furnizeaz 69% din sursele de hran. Produsele animale ce contribuie cu 8 procente la dieta omenirii provin indirect din plante. Cele mai consumate legume n ara noastr sunt cartoful, roiile, morcovii, ceapa, usturoiul, salata, varza, sfecla roie, ardeii dar i fructe ca marele, perele, prunele, caisele, piersicile, corcoduele, cpunii, strugurii i multe altele care au benefiicii pentru viaa omului, nu numai prin coninutul lor de ap, proteine, glucide dar i vitamine i sruri minerale.

  • Dei este o resurs fundamental ce susine toat viaa de pe Terra, pmntul pic adesea din vizorul problemelor importante de mediu. Am auzit de poluarea aerului, poluarea apei, dar rareori despre poluarea solului. Dar dac nu am auzit foarte des de ea, nu inseamna ca nu exist i c nu ridic probleme la fel de mari ca la nivelul celorlalte componente de mediu, poate chiar mai grave. Ea exist i actioneaz ca un uciga tcut din umbr, afectandu-ne ntr-un final calitatea vieii noastre de zi cu zi, de la produsele alimentare pe care le mncm, pn la alterarea funciilor naturale i a serviciilor ecologice pe care pmntul le furnizeaz.Poluarea solului este cauzat de:pulberi i gaze nocive din atmosfer, dizolvate de ploaie i intoarse n sol;apele de infiltraie care impregneaz pmntul cu poluani i i antreneaz n adncime;rurile poluate care infesteaz suprafeele irigate i inundate;deeurile industriale sau menajere depozitate necorespunzator;pesticidele i ngramintele chimice folosite n agricultur.

  • Un pmnt sanatos n opinia mea:furnizeaz alimente sntoase,reine i filtreaz apa, reduce toxinele, recicleaz fr pierderi,asigur hrana pentru plante i animale, care ulterior vor fi hran pentru noi, oamenii.

  • Sfatul meu: ca viitor tehnician n gastronomie este s pstrm pmntul sntos dac vrem s ne hrnim sntos i la rndul nostru s fim sntoi.

  • VA MULUMESC!