va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...nu instalati aparatul langa un semineu sau...

23
Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea aparatului. Va rugam sa pastrati acest manual pentru consultari ulterioare.

Upload: others

Post on 24-Feb-2021

6 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea aparatului.

Va rugam sa pastrati acest manual pentru consultari ulterioare.

Page 2: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Cuprins

Precautii

Precautii de siguranta

Nume componente

Curatare si Intretinere

Sugestii

Instalare

Proceduri de instalare

Coduri erori

Page 3: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Aparatul vechi de aer conditionatInainte de a arunca aparatul vechide aer conditionat, care s-a stricat,va rugam asigurati-va ca nu mai poate fi utilizat. Nu lasati aparatul de aer conditionat la indemana copiilor.

Trebuie sa retineti faptul ca sistemulde aer conditionat contine agentirefrigeranti, de aceea aparatul nu trebuie aruncat la intamplare.Materialele valoroase din aparatul de A/C se pot recicla. Contactati un centru local pentru a arunca aparatul uzat de A/C in conformitate cureglementarile in vigoare si contactatiautoritatile locale sau furnizorul dacaintampinati probleme. Va rugam sacontribuiti la protejarea mediului, asigurandu-va ca nu aruncati aparatulvechi si stricat de aer conditionatfara respectarea masurilor de ordinecologic ce se impun.

Aruncarea ambalajului de la noul Dvsaparat de aer conditionat Toate materialele de ambalaj utilizatepentru protejarea la transport a aparatuluipot fi aruncate, fara sa prezinte pericolepentru mediul inconjurator.

Cutia de carton poate fi rupta sau taiata inbucati mai mici si dusa la un centru decolectare a hartiei. Punga fabricata dinpolietilena, precum si bucatile depolistiren nu contin hidrocarbonfluorocloric.

adresa centrelor de colectare a deseurilorsi a centrelor de colectare a hartiei, maiaproape de casa Dvs.

Instructiuni de siguranta si avertizariInainte de a porni aparatul, cititi cu atentieinformatiile din Manualul de Instruc-tiuni. Acesta contine observatii foarteimportante referitoare la asamblarea,utilizarea si intretinerea aparatuluide aer conditionat.

Producatorul nu isi asuma responsabilitateapentru daune aparute drept consecinta a neobservarii instructiunilor prezentatein continuare.

Daca aparatul prezinta defectiuni,nu il puneti in functiune. Daca aveti dubii,consultati furnizorul.

Utilizati aparatul de aer conditionat instricta conformitate cu instructiunileprezentate in Manualul de utilizare.

Instalarea se efectueaza numai de catrepersoane calificate; nu il instalati Dvs!.

Toate aceste materiale valoroase pot fi dusela un centru de colectare a deseurilor pentrua putea fi refolosite dupa o reciclare adecvata.

Consultati autoritatile locale pentru numele si

Din ratiuni de siguranta, aparatultrebuie conectat corect cu impamantare,conform specificatiilor.

Intotdeauna retineti sa deconectati dela priza inainte de a deschide gratarul.Nu trageti niciodata de cablul de alimentare. Tineti cu o mana ferm priza, iar cu cealaltascoateti stecherul.

Precautii

Page 4: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Precautii

Toate reparatiile electrice trebuie efectuatede catre electricieni calificati. Reparatiileincorect efectuate pot implica pericolepentru utilizatorii aparatului.

Nu deteriorati componente carecontin agent refrigerant, nu intepatisau perforati tuburile aparatului de aerconditionat cu obiecte ascutite, nu strivitisau rasuciti tuburile, nu zgariati peliculade pe suprafete. Daca freonul iese dinaparat si intra in contact cu ochii, poateprovoca rani grave.

Nu obstructionati sau acoperiti gratarulde ventilatie al aparatului. Nu introducetidegetele sau orice alte obiecte in zona de intrare/iesire aer sau intre jaluzele.

Nu lasati copiii sa se joace cu aparatul.Sub nici o forma nu permiteti copiilorsa se aseze pe unitatea exterioara.

Specificatii

Interval de temperatura si umiditate

Circuitul de refrigerare este protejat.

Daca aparatul este utilizat intr-un interval mai ridicat de temperatura decat cel men-tionat, circuitul de protectie incorporat se poate activa pentru a preveni daunele interne ale circuitului. De asemenea, in timpul modurilor Cool si Dry, daca unitatea este folosita la temperaturi mai mici decat cele mentionate, transformatorul poate ingheta, provocand scurgeri de apa si alte daune.Nu folositi unitatea pentru alte scopuri decat pentru racirea, incalzirea, dezumidificarea si circulatia aerului din incapere.Metoda de cablare trebuie sa fie conforma cu standardele electrice locale.Bateriile consumate nu trebuie aruncate impreuna cu gunoiul menajer, ci separat.Daca siguranta de la placa PC se arde, va rugam sa o inlocuiti cu una de tip T 3.15A/250VAC. Intrerupatorul de aer trebuie sa fie multipolar si distanta intre 2 contacte sa fie de minim 3 mm.

Racire

interior

interior

exterior

interior

exterior

interior

exterior

exteriorIncalzire

Racire

Incalzire

Pentru acest model, metoda de conectare multipolara trebuie aplicata la priza.Astfel de metode pentru deconectare trebuie incorporate in cablajul fix.

Cand porniti unitatea interioara, PCB va verifica daca motorul de baleare este ok, si apoi motorul ventilatorului va porni si el. Asadar trebuie sa asteptati cateva secunde.

In modul Cool, jaluzelele vor balea automat de la o pozitie fixa, ca masura anti-condens.

Page 5: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Precautii de sigurantaAVERTIZARE!

Intrerupatorul aparatului de aer conditionat trebuie sa fie multipolar; si distanta intre 2 contacte trebuie sa fie de minim 3 mm. Astfel de metode de deconectare trebuie incorporate in cablajul fix.Folositi numai fire din cupru. Toate cablurile trebuie sa aiba certificare europeana.Unitatea exterioara este alimentata de la priza. Cablul de conectare si cablul de alimentare sunt incluse.Parametrii cablului de conectare: H05RN-F 4G 0.75mm .Parametrii unitatii interioare si exterioare: T3.15A/250VAC. Daca siguranta de la placa PC se arde, va rugam sa o inlocuiti cu una de acelasi tip.

PERICOL!Nu incercati sa instalati aparatul de aer conditionat pe cont propriu.Aceasta unitate nu poate si reparata de catre utilizatori. Intotdeauna contactati personal de service autorizat pentru reparatii.Daca urmeaza sa va mutati, contactati personalul de service autorizat pentru demontarea si reinstalarea unitatii.Nu stati mult timp in directia fluxului de aer rece.Nu introduceti degetele sau alte obiecte in zonele de intrare si iesire aer.Nu porniti sau opriti aparatul prin conectare si deconectare de la priza.Aveti grija sa nu deteriorati cablul de alimentare. Daca acesta este deteriorat, trebuie inlocuit de producator sau un agent autorizat de service pentru a evita riscul de accidente.Daca apar anomalii in timpul functionarii (miros de ars, etc.), opriti aparatul imediat, inchideti din intrerupator si contactati personalul de service autorizat.

Aerisiti din cand in cand incaperea cand folositi A/C.Nu directionati curentul de aer catre seminee sau dispozitive generatoare de caldura.Nu va asezati pe aparat si nu plasati nici un obiect pe acesta.Nu atarnati obiecte de unitatea interioara.Nu asezati vaze cu flori sau alte recipiente cu apa pe aparat.Nu expuneti aparatul la contactul direct cu apa.Nu utilizati aparatul cu mainile ude.Nu trageti de cordonul de alimentare.Cand nu folositi aparatul o perioada mai mare, deconectati-l de la priza.Verificati suportul pe care sta unitatea, pentru vedea daca s-a deteriorat.Nu asezati plante sau animale direct sub curentul de aer.Nu beti apa evacuata din aparatul de A/C.Nu folositi aparatul pentru activitati ca de ex: conservarea alimentelor, plantelor sau animalelor, echipamentelor de precizie sau lucrarilor de arta.Nu exercitati presiune de nici un fel asupra aripioarelor radiatorului.Utilizati aparatul doar cand are filtrul montat.Nu obstructionati si nu acoperiti grilajul de intrare aer si portul de iesire aer.Orice echipament electronic trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 1 m fata de unitatea interioara si cea exterioara.Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura.Cand instalati unitatea interioara si exterioara, luati masuri pentru a preveni accesul copiilor mici la acestea.Nu folositi gaze inflamabile langa aparatul de A/C.

ATENTIE

Page 6: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Denumirea componentelor

Panou de control (Fig. 2)Buton de urgentaReceptionare semnal telecomandaIndicator Power (rosu)Indicator OPERATION (verde)Indicator TIMER (galben)Indicator compresor (verde)Grilaj de admisie aerFiltru de aerJaluzele pentru orientarea fluxului de aer SUS/JOSJaluzele pentru orientarea fluxului de aer DREAPTA/STANGA(in spatele jaluzelelor pentru orientarea fluxului de aer SUS/JOS)

Fig. 1 unitate interioara

Nota: Pentru modelul cu telecomanda cu fir, unitatea ar trebui controlata cu telecomanda cu fir in loc

de cea mobila; daca setati functia TIMER, indicatorul TIMER de pe unitatea mobil nu se va aprinde.

Page 7: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Curatare si IntretinereInainte de a curata aparatul de A/C, opriti-l si deconectati-l de la priza.Asigurati-va ca grilajul este instalat corect si bine fixat.Cand scoateti si puneti inapoi filtrele de aer, aveti grija sa nu atingeti transforma-torul de caldura, deoarece exista risc de accidente.

Apasati manerele filtrului de aer pentru a trage grilajul de admisie in directia indicata de sageti, apoi extrageti filtrul.

Indepartati praful de pe filtrul de aer cu aspira-torul sau sub jet de apa. Dupa spalare, lasati-l la umbra sa se usuce complet inainte de a-l monta din nou la locul sau.Daca se acumuleaza praf pe filtrul de aer, fluxul de aer va fi redus, scazand astfel eficienta si intensificand zgomotul in timpul functionarii.In perioadele cand utilizati aparatul in mod regulat, filtrul de aer ar trebui curatat la fiecare 2 saptamani.

Reintroduceti filtrul in interiorul grilajului de admisie aer (fig. 1).Marginea inferioara a filtrului trebuie sa intre in suportii filtrului (fig. 1).Filtrul de aer trebuie apasat in jos astfel ca marginea lui superioara sa intre sub proiectiile de la marginea superioara a grilajului de admisie aer (fig. 2).

Indepartati praful de pe filtrul de aer cu aspira-torul sau sub jet de apa. Dupa spalare, lasati-l la umbra sa se usuce.

cca 30 mm

bratbrat

panou lateral

carlig

fanta

grilaj de admisie

maner

filtru de aer

filtru de aer

suport

suport filtru

Fig. 1 Fig. 2

baza

ATENTIE

Curatarea filtrului de aer

Deschideti grilajul de admisie aer1. Scoateti grilajul de admisie tragandu-l din laterale si partea centrala.

2. Ridicati filtrul de aer pentru a-l extrage

4. Reatasati filtrul la grilajul de admisie aer

5. Apasati in ambele laterale si centrul grilajului de admisie aer

3. Curatati filtrul de aer

Page 8: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Sugestii pentru utilizare

Acest aparat de A/C functioneaza pe princi-piul pompei de incalzire, absorbind caldura din aerul exterior si transferand-o in aerul emis in interior. Ca urmare, performanta de incalzire a aerului din camera scade pe masura ce temepratura aerului extern se reduce. Daca considerati ca aparatul nu genereaza suficienta caldura, il puteti folosi concomitent cu un alt dispozitiv de incalzire.

Aparatele de A/C cu pompa de caldura incalzesc intreaga incapere prin recircularea aerului in tot spatiul acesteia. E posibil uneori sa dureze mai mult timp pana se incalzeste toata incaperea.

Daca folositi modul Incalzire cand afara este foarte frig si umiditate ridicata, e posibil sa se formeze gheata pe unitatea exterioara, reducandu-se astfel performantele de functionare.

Pentru a preveni reducerea performantelor aparatului, acesta este prevazut cu o functie automata de dezghetare, controlata de un microcomputer incorporat. Daca se formeaza gheata, aparatul va opri temporar modul de operare setat de Dvs si va opera pentru scurt timp (7-15 min) in modul Dezghetare automata. Dupa acest interval, va reveni la modul de operare anterior.

Instructiunile referitoare la incalzire (*) sunt aplicabile numai pentru modelele prevazute cu functie de INCALZIRE.

Piese optionaleSimbol Denumire articole

Banda adeziva

Suport (L.S) cu suruburi

Furtun de golire

Material izolant termic

Capac orificiu conducta

Chit

Clema plastic

Accesorii pentru instalarePiesele urmatoare mentionate in acest mnual sunt piesele pentru instalare.

Utilizare si performante

* Performante la incalzire

* Functie de dezghetare automata, controlata de un microcomputer

Page 9: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Instalarea unitatii interioareVa rugam nu instalati niciodata aparatul pe cont propriu, ci intotdeauna apelati la furnizor sau la un specialist. Dupa instalare, verificati urmatoarele.

Cereti furnizorului sa se ocupe de instalarea aparatului de aer conditionat.Instalarea incorecta poate provoca scurgeri de apa, electrocutare si risc de incendiu.

Aparatul nu trebuie instalat intr-un mediu cu gaze inflamabile deoarece apropierea acestora de aparat provoaca risc de incendii.

[Locatie]

[Electrica]

[Operare zgomotoasa]

Trebuie instalat un intrerupator de circuit.Lipsa acestuia poate provoca cu usurinta risc de electrocutare.

Aparatul trebuie amplasat intr-un loc accesibil si bine aerisit.Aparatul nu trebuie instalat in urmatoarele locatii:(a) Loc cu uleiuri de masina sau alti vapori de ulei.(b) Zona de litoral unde aerul are continut ridicat de sare.(c) In apropierea izvoarelor termale cu continut ridicat de gaze sulfurice.(d) Zona cu fluctuatii frecvente de voltaj, de ex o fabrica etc.(e) In vehicule sau ambarcatiuni.(f) Bucatarie cu vapori grei de ulei sau umiditate ridicata.(g) Langa echipamente care emit unde electro-magnetice puternice.(h) Locuri cu vapori acizi sau alcalini.Echipamentele radio, TV, acustice etc trebuie sa se afle la o distanta de minim 1 m de oricare dintre cele 2 unitati, de cablul de alimentare,

firele de conectare, conducte, pentru a se evita perturbarile de imagine sau sunet.Daca este cazul, luati masuri impotriva caderilor masive de zapada pe unitatea exterioara.

Aparatul de A/C trebuie prevazut cu un cablu de alimentare special.

Cerinte pentru amplasarea unitatii:(a) Loc capabil sa sustina greutatea aparatului, sa nu intensifice zgomotulsi vibratiile in timpul functionarii.(b) Loc unde vecinii sa nu fie deranjati de aerul fierbinte si zgomotul emis de unitatea exterioara.Sa nu existe obstacole in jurul zonelor de iesire a aerului de la unitatea exterioara.

Firul de impamantare.Firul de impamantare nu trebuie conectat la conducta de gaze, de apa, paratrasnet sau linia telefonica. Impamantarea incorecta implica risc de electrocutare.Folositi corect conducta de golire, pentru o evacuare eficienta.Utilizarea incorecta a conductei provoaca risc de scurgeri de apa.

Impamantare

AVERTIZARE!

ATENTIE!

Page 10: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalare

Instalati intr-un loc care sa poata sustine greutatea unitatii interioare, respectiv celei exterioare si fixati unitatile ferm, pentru a nu cadea.

(1) Nu instalati intr-un loc unde exista pericol de scurgeri de gaze combustibile.

(3) Daca exista copii sub 10 ani, luati masuri preventive pentru ca acestia sa nu ajunga la unitate.

(2) Nu instalati langa surse de caldura.

Hotarati impreuna cu clientul locul de instalare, astfel:

stanga

stanga

dreapta

dreapta

poate fi diferenta

sau mai mult

sau mai mult

sau mai mult

tavan

sau mai mult

ALEGEREA POZITIEI DE MONTARE

AVERTIZARE

ATENTIE

1. UNITATEA INTERIOARA

Consola de podea

Sub tavan

Unitate interioara

Unitate interioara

Unitate exterioara

(1) Instalati unitatea interioara pe un perete rezistent la vibratii .(2) Zonele de intrare si iesire nu trebuie obstructionate: aerul trebuie sa poata fi emis in toata incaperea.(3) Instalati unitatea in apropierea unei prize sau a unui circuit bransat special.(4) Nu instalati unitatea intr-o zona expusa razelor soarelui.(5) Instalati unitatea astfel incat sa o puteti conecta usor de unitatea exterioara.(6) Instalati unitatea astfel incat sa puteti conecta usor conductele.(7) Lasati spatiu in jurul unitatii (vezi Fig A) pentru acces usor in cazul in care la un moment dat va fi nevoie de reparatii. De asemenea, instalati unitatea astfel incat sa puteti avea acces la filtru.

Page 11: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalare

Deschideti grilajul de admisie aer si scoateti cele 3 sau 4 sau 6 suruburi (Fig.1)

grilaj de admisie aer

spate

dreapta

furtun golire (partea stanga) furtun golire (partea dreapta)

perete

unitate interioara unitate exterioara

suport perete

laterala unitatii

orificiu 7 cm

orificiu 3,5 cm

jos

Observatie:Unittea principala poate fi racordata inainte de unitatea interioara. Alegeti ordinea cea mai convenabila in functie de situatie.

1. EFECTUAREA GAURILORAlegeti directia pentru conducte si evacuare (fig. 2). Conductele si furtunul de golire pot fi conectate din 3 directii, ca in desenul de mai jos.

Furtunul de golire poate fi conectat fie in partea dreapta, fie in cea stanga (fig. 3)

Cand instalati unitatea pe perete, instalati suportul de sustinere in pozitia indicata in Fig. 5 si montati unitatea pe acel suport.

Dupa ce ati ales directia din care conectati conductele, efectuati o gaura cu diametrul de 7 cm in perete, usor inclinata in jos spre unitatea exterioara pentru o evacuare lina a apei. Cand trageti conducta din spatele unitatii interioare, efectuati o gaura ca in Fig. 4, in pozitia indicata.

A. TIP CONSOLA DE PODEA

PREGATIREA PENTRU INSTALAREA UNITATII INTERIOARE

1. SCOATETI GRILAJUL DE ADMISIE AER

Page 12: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalare

Alegeti daca conectati furtunul de golire in partea stanga sau cea dreapta (Fig.3). Introduceti furtunul de golire in vasul de colectare, apoi strangeti furtunul cu un clema de nylon. (fig. 6)

Aranjati corect furtunul de golire astfel incat nivelul sa fie mai jos decat portul de conectare al acestuia la unitatea interioara.

Nu instalati furtunul de golire prea sus. Inaltimea A trebuie sa fie mai mica de 5 mm (Fig.9)

Folosind sablonul de instalare, efectuati gauri pentru conducte si bolturile de ancorare (pentru gauri). (Fig. 10)

ATENTIE

CORECT INCORECT INCORECT

Infasurati zona de conectare a furtunului de golire cu izolator

izolatie(furtun de golire)

furtun de golire

furtun de golire

furtun de golire

tavan

pozitie gauri pentru bolt de ancorare

pozitie gauri pentru conducte

sablon instalare

perete

furtun de golire

Asezati furtunul de golire mai jos de aceasta portiune

vas de colectarevas de colectare

clema nylon

2. INSTALAREA FURTUNULUI DE GOLIRE

B. TIP DE INSTALARE SUB TAVAN

Page 13: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalare

Alegeti directia pentru conducte si evacuare. (fig. 11)

spate (instalati furtunul de golire in aceasta directie)

dreapta

suport

suport

piulita speciala

suport (stanga)

perete

unitate interioara

unitate interioara

intre 8 si 13 mm

bolt hexagonal

suport (dreapta)

saiba elastica

Instalati furtunul de golire la spate; nu trebuie instalat in partea de deasupra sau in dreapta.

Dupa ce ati ales directtiile, efectuati o gaura cu diametrul de 80mm sau 50mm sau 150mm in perete, astfel ca respectiva gaura sa aiba o panta de inclinatie catre unitatea exterioara, pentru o evacuare lina.

Cu un burghiu pentru beton, efectuati 4 gauri cu diametrul de 12,7 mm. (fig. 13)

Introduceti bolturile de ancorare in gaurile efectuate si introduceti diblurile complet cu un ciocan (fig 14)

Instalati suportii cu piulite, saibe si saibe elastice. (fig. 15)

Remontati bolturile hexagonale ca in fig. 16

Montati unitatea interioara pe suporti (Fig. 17)

Acum, strangeti ferm bolturile hexagonale pe ambele parti.

1. GAURI PENTRU CONDUCTE

2. GAURI PENTRU BOLTURILE DE ANCORARE SI INSTALAREA ACESTORA

ATENTIE

3. INSTALAREA SUPORTILOR

4. INSTALAREA UNITATII INTERIOARE

Page 14: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalare5. INSTALATI FURTUNUL DE GOLIRE

CONDUCTA DE CONECTARE

1. BERCLUIREA

2. INDOIREA CONDUCTELOR

INSTALAREA UNITATII EXTERIOAREAlegeti daca conectati furtunul de golire in partea stanga sau cea dreapta (Fig.3).Introduceti furtunul de golire in vasul de colectare, apoi strangeti furtunul cu un clema de nylon. (fig. 6).Infasurati zona de conectare a furtunului de golire cu izolator (fig. 7).Aranjati corect furtunul de golire astfel incat nivelul sa fie mai jos decat portul de conectare al acestuia la unitatea interioara. (fig. 18)

Conductele sunt modelate de mainile Dvs. Aveti grija sa nu le fisurati.

Extindeti conducta prin desfasurare

capatul ingust mica (latime 22 mm)

mare (latime 24 mm)

Conducta

Tabel 1

Piulita de racord

capatul largit

Taiati conducta de conectare cu un cutter, fara sa o deformati.Tineti conducta in jos, pentru a nu intra resturi. Indepartati gradul.Scoateti piulita de racord de la conducta unitatii inteirioare si unitatea exterioara si introduceti-o la conducta, si bercluiti cu un bercluitor.Verificati daca zona bercluita “L” (fig. 20) este largita uniform si daca exista fisuri.

furtun de golire

furtun de golire

dimensiunea L

Diametru conductaTip conducta

Pentru seriile 122, 182

Pentru seria 242

de condensde freon

de condens

de freon

Dimensiune A (mm)

latime

gaura pentru conducte

baza (jos)

grilaj admisise

taiati grilajul

orificiu fire VT

fir VT

treceti furtunul de golire prin aceasta

scoateti capacul orificiului

Asezati furtunul de golire mai jos de aceasta portiune

CORECT

CORECT

INCORECT

INCORECT

Page 15: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalareCONECTAREA FIRELOR LA TERMINALEA. Pentru firele cu miez solid (sau cablu F) (fig. 24A)(1) Taiati firul cu un cutter sau un cleste, apoi indepartati materialul izolator (cca 25 mm) si dezveliti miezul solid al firului.(2) Cu o surubelnita, scoateti surubul(-urile) terminale de la placa cu terminale.(3) Cu clestele, indoiti firul solid si formati o bucla potrivita pentru surubul terminal.(4) Modelati bucla corect, asezati-o la placa din terminal si fixati bine la surubul terminal cu o surublenita.B. Pentru firele de tip lita (fig. 24B)(1) Taiati firul cu un cutter sau un cleste, apoi indepartati materialul izolator (cca 10 mm) si dezveliti miezul solid al firului.(2) Cu o surubelnita, scoateti surubul(-urile) terminale de la placa cu terminale.(3) Cu un dispozitiv rodund de strangete sau cu clestele, fixati un terminal rotund la fiecare capat al firelor dezvelite.(4) Pozitionati firul terminal rotund si inlocuiti si strangeti surubul terminal folosind o surubelnita.

A. fir cu miez solid B. fir de tip lita

terminal rotundbucla

izolatie

terminal rotund

terminal rotundplacaterminale

fir

fir

surub cu saiba speciala

surub cu saiba speciala

FIXAREA CABLURILOR DE CONECTARE SI ALIMENTARE CU CLEMA

Dupa ce treceti cablul de conectare si cel de alimentare prin tubul de izolatie, strangeti-le cu clema pentru cabluri, ca in Fig. 25.

tub de izolatie

clema fire

Ca tub de izolatie, folositi tub din PVC de tip VW-1, gros de 0,5 - 1.0 mm

Page 16: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalareCERINTE ELECTRICE* Marimea firelor electrice si capacitatea sigurantei:

RACORDUL ELECTRIC

1. LA UNITATEA INTERIOARA

ATENTIE

ATENTIE

ATENTIE

(1) Numerele de la blocul terminal trebuie sa corespunda culorilor cablurilor de conectare de la unitatea exterioara.Conectarea defectuoasa poate provoca arderea componente-lor electrice.

(2) Fixati ferm cablurile de conectare la blocul terminal. Instalarea imperfecta poate provoca risc de incendii.

(3) Intotdeauna strangeti invelisul extern al cablului de conectare cu clema. (Daca izolantul este larg, pot aparea scurgeri electrice)

(4) Intotdeauna conectati firul de impamantare.

(1) Scoateti cutia cu componente electrice

(2) Trageti afara cutia cu componente electrice

(3) Scoateti capacul cutiei cu componente electrice

(4) Racordarea firelor

Indepartati cele 3 suruburi

Scoateti clema de la cabluri.Ajustati capatul cablului de conectare la dimensiunile din Fig. 34.Conectati capatul cablului de conectare ferm in blocul terminal.Strangeti cablul de conectare cu o clema.Strangeti capatul cablului de conectare cu surubul.

Aveti grija sa nu ciupiti firele dintre cutia cu componente electrice si baza

cutia cu componente electrice

UNITATE INTERIOARABLOC TERMINAL

UNITATE INTERIOARABLOC TERMINAL

UNITATE EXTERIOARABLOC TERMINAL

ALIMENTARE:

ALIMENTARE:

UNITATE EXTERIOARABLOC TERMINAL

Pentru seria 122, 182 (*EAA)

Pentru seria 242Pentru seria 182 (*ERA)

cutia cu componente electrice

capacul cutiei cu componente electrice

baza

scoateti cele 4 suruburi

Nu scoateti suruburile de tot, deoarece cutia cu componente electrice va cadea.

Page 17: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalare

(1) Intotdeauna folositi un circuit dedicat si instalati o priza speciala pentru alimentarea aparatului de A/C.

(2) Folositi un intrerupator de circuit si o priza corespunzatoare capacitatii aparatului de A/C.

(3) Intrerupatorul de circuit sa fie instalat in cablajul permanent. Intotdeauna folositi un circuit care intruneste toti polii firelor si are o distanta de izolare de minim 3 mm intre contactele pentru fiecare pol.

(4) Efectuati racordurile electrice in conformitate cu standardele nationale, astfel ca aparatul de A/C sa poata fi utilizat in conditii de siguranta.

(5) Priza trebuie prevazuta cu impamantare, conform reglementa-rilor si legilor in vigoare, precum si standardelor companiei electrice furnizoare.

AVERTIZARE

Racord electric

(1) Capacitatea sursei de alimentare trebuie sa reprezinte suma dintre curentul aparatului de A/C si curentul altor dispozitive electrice. Cand capacitatea contractata a curentului este insuficienta, modificati capacitatea contractata.

(2) Cand voltajul este redus si aparatul de A/C porneste cu dificultate, contactati compania de electricitate pentru a mari voltajul.

ATENTIE

EFECTUAREA TESTULUI DE VERIFICARE

1. VERIFICATI URMATOARELE

(1) UNITATEA INTERIOARA(1) Fiecare buton dn telecomanda functioneaza normal?(2) Fiecare indicator se aprinde normal?(3) Jaluzelele pentru directia fluxului de aer functioneaza normal?(4) Evacuarea se face normal?

(2) UNITATEA EXTERIOARA(1) Exista zgomote sau vibratii anormale in timpul utilizarii?(2) Zgomotul, curentul de aer emis sau apa evacuata risca sa deranjeze vecinii?(3) Exista scurgeri de freon?

MONTATI PLACA DE ACOPERIRE SI GRILAJUL DE ADMISIE

(2) Scoaterea si curatarea filtrului de aer si utilizarea jaluzelelor pentur aer.(3) Lasati utilizatorului manualul cu instructiunile de utilizare si cele de instalare.

1. Montati placa de acoperire (dreapta)(1) Taiati un orificiu de iesire a conductei in placa de acoperire din dreapta. Acest lucru e valabil numai cand conducta e racordata in partea dreapta.(Nu este valabil cand racordul e sus sau in spate)

(2) Imbinati placile de acoperire (dreapta) si montati cu suruburi

(1) Imbinati placile de acoperire (stanga) si montati cu suruburi

2. Montati placa de acoperire (stanga)

placa de acoperire (dreapta)

GHIDATI UTILIZATORULExplicati utilizatorilor urmatoarele chestiuni, in conformitate cu manualul de utilizare:(1) Metoda de pornire si oprire a unitatii, schimbarea modul de operare, modificarea setarilor de tempera-tura, functia Timer, schimbarea directiei fluxului de aer si alte operatiuni efectuate din telecomanda.

Page 18: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Procedura de instalare

(1) Taiati partea dreapta a grilajului de admisie. Acest lucru este valabil numai cand conducta iese prin dreapta.

(2) Introduceti carligele de la baza grilajului de admisie in orificiile din ansamblul bazei. Apoi montati bratele la cele 3 zone in partea de sus a grilajului de admisie.

3. Montati grilajul de admisie

Page 19: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Posibile problemeUrmatoarele situatii NU constituie defectiuni

Unitateanu porneste

Se aude un susur(ca atunci cand curge apa)

Se aud pocnituri

In timpul functionarii, iese abur alb din unitatea interioara.

Aparatul trece in modul Ventilatie in timpul operatiei de racire.

Nu puteti reporni aparatul imediat dupa ce l-ati oprit.

Nu puteti modifica viteza de ventilatie n modul Dry

In timpul operatiei de Incalzire, iese apa sau abur din unitatea exterioara.

In timpul operatiei de Incalzire, ventilatorul unitatii interioare nu se opreste, desi ati oprit aparatul.

Dupa ce opriti aparatul, ventilatorul unitatii interioare va mai functiona o vreme, pana cand unitatea interioara se raceste.

Acest lucru se intampla cand aparatul indeparteaza gheata acumulata la unitatea exterioara (functia Dezghetare)

Unitatea va reduce viteza de ventilatie in mod automat si repetat daca temperatura camerei este prea scazuta in modul Dry.

Va rugam astpetati 3 min.

Emisie de miros

In timpul functionarii, cand compresorul porneste sau se opreste sau cand opriti aparatul de A/C, uneori e posibil sa auziti zgomote precum un susur sau un galgait. Este sunetul produs de freon.

Cand aparatul este utilizat intr-un restaurant etc, unde exista intotdeauna fum, iese uneori un abur alb din unitate in timpul utilizarii.

Pentru a preveni acumularea de gheata la transformatorul unitatii interioare, aparatul trece uneori automat pe modul Blow dar va reveni curand la modul Racire.

Chiar daca intrerupatorul este pornit, nu puteti opera in modurile Racire, Dezumidificare sau Incalzire timp de 3 minute dupa ce aparatul a fost oprit. Acest lucru se datoreaza circuitului de protectie incorporat.(In aceste 3 min aparatul operereaza in modul Ventilatie)

Uneori aerul emis din unitatea interioara are miros. Acesta rezulta din fum de tigari sau substante cosmetice patrunse in imobile, si astfel si in aerul pe care il foloseste unitatea.

Acestea sunt provocate de dilatarea si contractarea componentelor de plastic, din cauza modificarilor de temperatura.

Page 20: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Posibile problemeInainte de a contacta departamentul de service, verificati urmatoarele:

Unitatea nu porneste

Intrerupatorul este deschis?

Exista o pana de curent?

Pana de curent?

Intrerupatorul de impamantare nu este activat?

Este periculos. Inchideti imediat intrerupatorul de alimentare si contactati furnizorul.Intrerupatorul nu este in

pozitia ON.

Aparatul nu raceste / nu incalzeste suficient

Filtrul de aer este murdar?Exista obiecte care obstructioneaza zonele de intraresau iesire aer?

Temperatura a fost setata in mod corect?

Temp. corecta

Exista usi sau ferestre deschise?Jaluzelele orizontale sunt orientate in sus (in modul Heat)?

Aparatul nu raceste suficient

Camera este expusa direct la razele soarelui?

In modul Heat, iese un curent de aer rece

Mai exista o sursa de caldura in camera?

Exista prea multe persoane in camera?

Aparatul este in stare de standby in modul Heat?

Daca aparatul tot nu functioneaza corect desi ati verificat cele de mai sus, sau cand observati vreuna din situatiile de mai jos, opriti aparatul imediat si luati legatura cu furnizorul. Siguranta sau intrerupatorul se opresc des. Cad picaturi de apa in timpul operatiei de racire. Functionarea este inconstanta sau auziti un sunet anormal.

Page 21: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Coduri eroriCoduri erori (pentru seria*ERA)

Pent

ru ti

pul c

u te

leco

man

da,

nr d

e fla

sh-u

ri

Cod

eroa

re p

e te

leco

man

da

cu fi

r

Pent

ru c

ontro

l ce

ntra

l, co

d er

oare

Desc

riere

ero

are

Eroa

re s

enzo

r tem

p. a

mbi

enta

la u

nita

te in

terio

ara

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Supa

pa o

pere

aza

inco

rect

de

3 or

i con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Lips

esc

info

rmat

ii EE

PROM

Buto

nul d

e pr

esiu

ne jo

asa

oper

eaza

in fu

nctio

nare

a no

rmal

a

Tem

pera

tura

la e

vacu

are

este

mai

mar

e de

120

gra

de C

Core

ctab

il da

ca e

ste

sub

100

grad

e C

Mod

ul d

e op

erar

e al

uni

tatii

inte

rioar

e es

te d

iferit

fata

de

unita

tea

int a

ctiv

a

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Tem

pera

tura

mod

ulul

ui S

PDU

este

pre

a in

alta

Verif

icar

ea C

T cu

rezu

ltate

ano

rmal

e de

3 o

ri in

30m

Buto

nul d

e pr

esiu

ne in

alta

act

ivea

za d

e 3

ori i

n 30

m

Faza

def

ecta

, scu

rtcirc

uit a

l faz

ei, f

oarte

dez

echi

libra

t

Com

unic

are

anor

mal

a m

ai m

ult d

e 4m

con

tinuu

Com

unic

are

anor

mal

a m

ai m

ult d

e 4m

con

tinuu

Intre

rupa

tor d

e pl

utire

def

ect m

ai m

ult d

e 25

m c

ontin

uu

Sem

nal u

nita

te e

xter

ioar

a de

fect

mai

mul

t de

10s

Eroa

re s

enzo

r tem

p. a

mbi

enta

la u

nita

te e

xter

ioar

a

Eroa

re s

enzo

r tem

p. b

obin

a un

itate

inte

rioar

a

Eroa

re s

enzo

r tem

p. b

obin

a un

itate

ext

erio

ara

Prot

ectie

sup

rasa

rcin

a

Pres

iune

ridi

cata

ano

rmal

a

Alim

enta

re a

norm

ala

Com

unic

are

anor

mal

a in

tre u

nita

tea

inte

rioar

a si

ext

erio

ara

Sist

em d

e ev

acua

re a

norm

al

Intro

duce

re s

emna

l ala

rma

unita

te e

xter

ioar

a

Senz

or te

mp.

con

duct

a fre

on a

norm

al

Defe

ctiu

ne p

rote

ctie

tem

pera

tura

Senz

or te

mp

evac

uare

ano

rmal

a

EEPR

OM a

norm

al

Pres

iune

ano

rmal

a (p

resi

une

scaz

uta)

Supr

ainc

alzir

e co

mpr

esor

Mod

ano

rmal

Bobi

na B

uni

t ext

(sen

zor t

emp

abso

rbtie

-pen

tru M

RV II

)

Golir

e B

unit

ext (

senz

or te

mp

ulei

- pe

ntru

MRV

II)

Prot

ectie

tem

pera

tura

mod

ul S

PDU

indi

ca e

rori

core

ctab

ile

indi

ca e

rori

neco

rect

abile

Com

unic

are

anor

mal

a in

tre te

leco

man

da c

u fir

si u

nita

tea

inte

rioar

a

Mot

ivOb

serv

atii

Page 22: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

indi

ca e

rori

core

ctab

ile

indi

ca e

rori

neco

rect

abile

Eroa

re s

enzo

r tem

p. a

mbi

enta

la u

nita

te in

terio

ara

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Supa

pa o

pere

aza

inco

rect

de

3 or

i con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Lips

esc

info

rmat

ii EE

PROM

Tem

pera

tura

la e

vacu

are

este

mai

mar

e de

120

gra

de C

Core

ctab

il da

cae

sub

100

grad

e C

Mod

ul d

e op

erar

e al

uni

tatii

inte

rioar

e es

te d

iferit

fata

de

unita

tea

int a

ctiv

a

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Senz

or d

efec

t sau

scu

rtcirc

uit m

ai m

ult d

e 2m

con

tinuu

Verif

icar

ea C

T cu

rezu

ltate

ano

rmal

e de

3 o

ri in

30m

/ Fa

za d

efec

ta, s

curtc

ircui

t al

faze

i, fo

arte

dez

echi

libra

t

Buto

nul d

e pr

esiu

ne in

alta

act

ivea

za d

e 3

ori i

n 30

m /

Buto

nul d

e pr

esiu

ne jo

asa

oper

eaza

in fu

nctio

nare

a no

rmal

a

Com

unic

are

anor

mal

a m

ai m

ult d

e 4m

con

tinuu

Com

unic

are

anor

mal

a m

ai m

ult d

e 4m

con

tinuu

Intre

rupa

tor d

e pl

utire

def

ect m

ai m

ult d

e 25

m c

ontin

uu

Sem

nal u

nita

te e

xter

ioar

a de

fect

mai

mul

t de

10s

Eroa

re s

enzo

r tem

p. a

mbi

enta

la u

nita

te e

xter

ioar

a

Eroa

re s

enzo

r tem

p. b

obin

a un

itate

inte

rioar

a

Eroa

re s

enzo

r tem

p. b

obin

a un

itate

ext

erio

ara

/ Sen

zor

tem

p co

mpr

esor

la e

vacu

are

anor

mal

Prot

ectie

sup

rasa

rcin

a / A

limen

tare

ano

rmal

a

Pres

iune

Hig

h/Lo

w a

norm

ala

Com

unic

are

anor

mal

a in

tre u

nita

tea

inte

rioar

a si

ext

erio

ara

Sist

em d

e ev

acua

re a

norm

al

Intro

duce

re s

emna

l ala

rma

unita

te e

xter

ioar

a

Senz

or te

mp.

con

duct

a fre

on a

norm

al

Defe

ctiu

ne p

rote

ctie

tem

pera

tura

EEPR

OM a

norm

al

Supr

ainc

alzir

e co

mpr

esor

Mod

ano

rmal

Bobi

na B

uni

t ext

(sen

zor t

emp

abso

rbtie

-pen

tru M

RV II

)

Golir

e B

unit

ext (

senz

or te

mp

ulei

- pe

ntru

MRV

II)

Com

unic

are

anor

mal

a in

tre te

leco

man

da c

u fir

si u

nita

tea

inte

rioar

a

Pent

ru ti

pul c

u te

leco

man

da,

nr d

e fla

sh-u

ri

Cod

eroa

re p

e te

leco

man

da

cu fi

r

Pent

ru c

ontro

l ce

ntra

l, co

d er

oare

Desc

riere

ero

are

Mot

ivOb

serv

atii

Coduri erori (Pentru seria *EAA)

Coduri erori

Page 23: Va rugam sa cititi acest manual inainte de utilizarea ...Nu instalati aparatul langa un semineu sau dispozitiv generator de caldura. Cand instalati unitatea interioara si exterioara,

Romanel International Grup SA

Parc Industrial A1, km 13.5Autostrada Bucuresti- Pitesti, judetul IlfovTel:+40 21 408 65 50www.romanel.ro

Distribuitor Autorizat pentru Romania: