subiecte examen grad principal asistent medical 2011

Upload: smurd112

Post on 17-Jul-2015

35.090 views

Category:

Documents


12 download

DESCRIPTION

Subiectele date la examenul de grad principal pentru asistent medical generalist, sesiunea noiembrie 2011 (scanate - fara raspunsurile corecte)

TRANSCRIPT

EXAMEN DE GRAD PRINCIPAL sesiunea 10-11 noiembrie 2011 SPECIALITATEA: ASISTENT MEDICAL GENERALIST

SUBIECTE:1. Cand bolnavul este adus de la sala de operaie, asistenta medicala are obligaia:a. sa schimbe pansamentul daca este imbibat cu snge; b: sa examineze pansamentul si sa anune imediat medicul daca pansamentul este imbibat cu snge; c. sa decid suprimarea administrrii oxigenului endonazal.

2i Prin mobilizarea bolnavului postoperator, urmrim:a. preintampinarea stazei venoase; b. cicatrizarea plgii operatorii intr-un timp mai scurt; c. reluarea contactului precoce cu apartinatorii.

3. Virusul HIV este distrus in mediul extern:a. de temperaturi sczute; b. de temperaturi peste 57 grade celsius si de dezinfectnd uzuali;

c. de radiaiile solare puternice. 4. Care dintre urmatoarele afirmaii sunt adevarate:a. varicela si herpesul zoster au aceiai etiologie; b. agentul etiologic al rujeolei este identic cu cel al rubeolei; c. agentul etiologic al scarlatinei este streptococul alfa hemolitic.

5. Care dintre urmatoarele condiii trebuie ndeplinite pentru administrarea oxigenului:a . sa fie dezobstruate caile aeriene si sa se asigure umidificarea oxigenului; b. saturatia oxigenului in snge sa fie corespunztoare; c. pacientul sa stea in poziie semisezanda.

6. Tratamentul de urgenta in colica renala consta in:a. administrarea de lichide in cantitati mari; b. aplicaii de cldur pe zona de maxima durere, analgezice si antispastice; c. diuretice intramuscular.

7. Cum stingem un bolnav cuprins de panica care arde:a. il imobilizam si-1 stropim cu apa; b. il imobilizam si-1 invelim intr-o patura groasa si-1 dezbrcm daca hainele continua sa arda; c. il imobilizam cu ajutorul mnuilor de protectie.

1 / 13

8. Adrenalina este medicament de electie in:a. socul anafilactic; b. socul infectios; c. intoxicaia cu organofosforice.

9. Primul ajutor in caz de inec (submersie) se va realiza prin urmatoarele manevre, cu excepia:a. se va invarti si se va scutura bolnavul cu capul in jos; b. se va incepe RCP (resuscitarea cardio-pulmonara) cat mai precoce; c. se va proteja coloana cervicala daca pacientul a srit in apa de la inaltime.

10. In cazul pacienilor hipotermici nu se va administra:a. alcool pentru obinerea efectului de vasodilatatie periferica; b. se va duce pacientul intr-un loc adapostit si se vor schimba hainele daca sunt ude; c. se va hidrata cu lichide calde.

11. Coma diabetica poate fi cauzata de:a. eroare dietetica sau de dozarea insulinei; b. consum crescut de lichide; c. eforturi fizice mari.

12. SIDA este o boala care se transmite pe urmatoarele cai, cu excepia:a. cu transmitere pe cale sexuala; b. cu transmitere pe cale aeriana; c. cu transmitere pe verticala (mamafat).

13. Simptomele pacientului cu colica biliara sunt urmatoarele, cu excepia:a. durere colicativa in hipocondrul drept; b. poliurie, polakiurie, disurie; c. greuri si vrsturi biliare.

14. Prin natura profesiei sale, asistentul medical:a. este funcionar public; b. nu este funcionar public; c. este asimilat funcionarului public.

15. Asistentul medical angajat in unitati medico sanitare din reeaua de stat sau privata are obligaii ce decurg din:a. prevederile contractului individual de munca si regulamentele de ordine interioara; b. statutul funcionarului public c. norme cu caracter profesional elaborate de medicul coordonator

16. Asistentul medical are urmatoarele obligaii cu excepia:a. unei conduite responsabile pe plan fizic, mental si emotional fata de bolnav b. sa respecte intotdeauna demnitatea bolnavului c. sa-si abandoneze bolnavii in caz de pericol public

2/13

17. Obiectivele profilaxiei escarelor sunt urmatoarele, cu excepia:a. ingrijirea permanenta a tegumentelor; b. prevenirea infeciilor postoperatorii; c. controlul zilnic al zonelor si tegumentelor expuse.

18. Gravitatea unei hemoragii depinde de:a. cantitatea de snge pierdut sau rapiditatea pierderii sngelui; b. modificrile de culoare a sngelui; c. varsta pacientului.

19. In contextul aplicarii masurilor de prevenire a infeciilor si respectarea precauiilor universale, obligaiile personalului sunt urmatoarele, cu excepia:a. respectarea principiilor asepsiei si antisepsiei la toate nivelele si momentele ingrijirii; b. dobandirea unor cunostinte specifice in prevenirea si controlul infeciilor nosocomiale; c. personalul medical nu are obligaii in prevenirea si combaterea infeciilor nosocomiale.

20. Infecia nosocomiala nu este :a. infecia contractata de bolnav in spital sau datorita ingrijirilor primite; b. infecia dobandita in spital si diagnosticata dupa externare; c. infecia asociata cu o complicaie sau o extindere a unei infecii prezente la internare.

21. Simptomele caracteristice hemoptiziei sunt urmatoarele, cu excepia:a. vrsturi alimentare; b. tuse iritativa, senzaii de gadilare a laringelui c. cldur retrosternala, aspect rou aprins al sngelui.

22. Eliminarea corpilor strini din conductul auditiv extern se realizeaza prin:a. extragerea corpilor cu ajutorul unei pense; b. introducerea unei soluii uleioase sau efectuarea unui lavaj auricular; c. administrarea unei soluii cu antibiotic.

23. Supravegherea si controlul infeciilor nosocomiale nu sunt obligaii de serviciu pentru:a. toate categoriile de personal medico-sanitar; b. personalul auxiliar; c. personalul administrativ.

24. Controlul purttorilor de streptococ beta-hemolitic din grup A se face in colectivitatile de copii si adolesceni in care au aparut cazuri de :a. scarlatina; b. varicela; c. pneumonie.

3/13

25. Scoaterea victimei de sub influenta curentului electric se poate efectua prin urmatoarele

metode, cu excepia:a. actionand de la distanta cu o prjin (par, scandura); b. cu mana protejata de o haina groasa si uscata sau de manusi de cauciuc; c. oricum, cat mai rapid. 26. In cazul unui accidentat care prezint plgi multiple, la locul accidentului se efectueaza: 27. explorarea plgii cu nici un fel de instrument; b. scoaterea fragmentelor osoase si tesuturilor care nu au fost eliminate cu apa oxigenata; c. tunderea foliculilor pilosi din jurul plgii.

27. Socul anafilactic poate fi datorat urmtoarelor situatii, cu excepia:a. medicamente, alimente b. intepaturi de insecte c. actiunea unui agent traumatic

28. In urma ptrunderii brute in torentul circulator de bacterii si/sau toxine ale acestora in cantitati mari se declanseaza:a. socul septic/socul infectios; b. socul anafilactic c. socul cardiogen.

29. ngrijirea pacientului cu insuficien renal cronic nu presupune:a. aplicarea msurilor de urgen b. asigurarea repausului la pat c. asigurarea unei alimentaii corespunztoare

30. Persoanele predispuse in a face pancreatita acuta sunt:a .consumatorii de alcool in exces; b. bolnavii cu ulcer gastric cicatricial; c. pacienii subponderali.

31. Pancreatita acuta este un sindrom abdominal acut caracterizat prin urmatoarele simtome, cu excepia:a. dureri abdominale violente in etajul superior cu iradiere in "bara" b. alterarea marcata a strii generale c. dureri in fosa iliaca dreapta cu greuri si vrsturi

32. Accidentele ce pot avea loc n timpul efecturii unei injecii intradermice pot fi:a. durere violent prin lezarea unei terminaii nervoase; b. hematom subcutanat; c. soc hipovolemic.

4/13

33. Accidentele posibile ce pot surveni n urma efecturii unei injecii intramusculare sunt urmatoarele, cu excepia:a. durere vie; b. paralizia parial sau total a nervului sciatic; c. tulburri de circulaie periferica.

34. Administrarea medicamentelor pe cale inhalatorie nu este indicata la pacienii:a. cu corp strain intralaringian; b. cu rinite, rinofaringite; c. cu bronite, astm bronic.

35. Administrarea medicamentelor pe cale intravenoas este aleas atunci cnd trebuie s obinem urmatoarele beneficii, cu excepia:a. efectul rapid al soluiilor medicamentoase; b. cnd acestea pot provoca distrucii tisulare; c. cnd stagnarea soluiei prin esuturi ar provoca iritarea lor.

36. Determinarea grupelor sanguine din sistemul ABO, poate fi efectuat prin urmatoarele metode, cu excepia:a. metoda Beth-Vincent; b. metoda Simonin; c. metoda Jeanbreau. ,

37. Care sunt dezavantajele administrrii medicamentelor pe cale parenteral?a. dozarea precis a medicamentului b. obinerea unui efect rapid c. c. riscul transmiterii unei infecii.

38. Vaccinarea antidifterica inceputa la varsta de 3 luni este urmata de:a. minim 2 rapeluri; b. minim 3 rapeluri; c . m i n i m 4 rapeluri.

39. Diareea cu E. coli are o perioada de incubaie de:a. 1 - 2 zile; b. 3 - 5 zile; c. peste 5 zile.

40. Bolnavii operai cu rahianestezie vor fi aezai in pat in:a. poziie de decubit dorsal; b. poziie Trendelenburg; c. poziie ventrala.

5/13

41. Bolnavii operai trebuie tinuti in sala de urmrire postoperatorie a blocului operator:a. pana cand sunt complet constienti si au funciile vitale stabilite; b. sunt tinuti pana la externare; c. merg direct in secia chirurgie.

42. Nu este considerat locul de electie pentru injeciile cu Interferon beta 1 urmatoarele:a. regiunea superioara anteroexterna a coapsei; b. regiunea posterioara a braului; c. regiunea foselor iliace.

43. Ce este afazia ?a. absenta reflexului de deglutitie; b. tulburare de limbaj; c. incapacitate de a scrie.

44. Pentru o simptomatologie cu tensiunea arteriala