ssimeon noul teolog [4304253]

Upload: exactasa

Post on 02-Mar-2018

214 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/26/2019 SSimeon Noul Teolog [4304253]

    1/1

    2. Simeon Noul Teolog

    s-a nscut la jumtatea secolului X, in Galate, un sat din Paflagonia. A fost cel mai profund teolog duhovnicesc sau mistic. Numele onorific de Noul Teolog i-a fost aordai pentru profunzimea invturii sale despre Dumnezeu i despre Cuvintul Lui Dumneeu. J.la virsta de 19 ani, a venit la Constantinopol, indeplinind funcia de spatharocubicular la curtea impratului Vasile II

    Renunand la viaa laic, a intrat in minstirea Studion, fiindiniiat in tainele contemplrii de Simion Studitul. Din cauza strinseiprietenii cu printele su spiritual, interpreta greit de ceilali monahi,ase ani dup intrarea sa la Studion a fost alungat, gsind adpostin minstirea Sfintul Mamas, unde a petrecut 25 de ani ca egumen.

    Concepiile sale cam ciudate pentru muli dintre contemporanii-au adus i admiratori, dar i muli adversari puternici. Din cauz ca manifestat pentru fostul su printe spiritual, trecut in lumea drepilor,un cult aproape identic cu cel al SFintilor , a ajuns in conflict cusinghelul patriarhului de Constantinopol, fiind silit s plece in exilla Chrysopolis, unde, dup ce a ridicai o biseric i minstirea SfintaMarina, a mai trit 23 ani.

    A murit in 1022 la Constantinopol. Biserica O rtodox ii serbeaz pomenirea la 12 umrlie. Viaa i sintetizarea concepiei sale se datoresc ucenicului siiu N!chita Pieptosul, despre care stim c a luat parte activ la polemici le din timpul schismei de la 1054.

    De la cartea lui Marcu Ascetul i pina la darul lacrimilor de intristarei de bucurie cu care a ajuns s-i pling pcatele, respective s guste din bucuria unprtanii reale sub forma liturgic cu insui Dumnezeu, toate atit de viu descrise, de simit i de cald exprimate, incit nu e de mirare di noua melod de rugciune (a vi) a cuprins la numai 100200 de ani cele mai multe minstiri din Imperiul bizantin i

    de peste grani. Se tie c micarea isihast se va fundamenta peste trei veacuri pe rea i opera Sf. Simeon Noul Teolog pe care-1 revendic drept premergtor.

    Scrierile lui, valoroase in domeniul misticii bizantine, oglindescconcepia despre viaa spiritual a omului, care, prin rugciune i printr-o adinc i intens contemplaie, reuete s vad cu ochii sufletuluilumina divin, ajutindu-i s-i recunoasc nimicnicia, i. inconjurat istrbtut de mreia i splendoarea dumnezeiasc, s doreasc unireacu Atotputernicul.

    Cele mai insemnate dintre scrierile i imnele sale sint: Iu b iriled iv in e (imne), Cuvintri, C ap ito le p ra c tic e i te o lo g ic e , Despre mrturisire

    Simeon Noul Teolog, asemenea altor indrumtori duhovniceti, acutat s explice sensul Liturghiei. A luptat impotriva instrinrii unorafa de preceptele vieii adevrate cretine, recomandind un intreg irde nevoine spirituale ca mijloc eficace de a ajunge la deplina des.ivirirece se realizeaz in dragostea fa de Dumnezeu i fa de semenii notri.