sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

22
Direcţia Generală de Asistență pentru Contribuabili www.anaf.ro SESIUNI DE ÎNDRUMARE ŞI ASISTENŢĂ CONTRIBUABILI 10, 17 și 24 februarie 2016 DEPUNEREA DECLARAȚIILOR INFORMATIVE ANUALE

Upload: duongkien

Post on 28-Jan-2017

226 views

Category:

Documents


2 download

TRANSCRIPT

Page 1: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Direcţia Generală de Asistență pentru Contribuabili

www.anaf.ro

SESIUNI DE ÎNDRUMARE ŞIASISTENŢĂ CONTRIBUABILI10, 17 și 24 februarie 2016

DEPUNEREA DECLARAȚIILORINFORMATIVE ANUALE

Page 2: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Depunerea declarațiilor informative anuale - sesiuni de asistență și îndrumare online -

10.02, 17.02 și 24.02.2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

1 Pentru anul 2015, declaratia 205 se depunepentru veniturile din salarii si venituri din altesurse (valorificare deseuri din gospodarie proprie?)

Da, pentru anul 2015, formularul 205 - "Declaraţieinformativă privind impozitul reţinut la sursă şicâştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit",se depune de către plătitorii de venituri salariale -conform art.59 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privindCodul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare,precum şi de către plătitorii veniturilor menţionate laart.78 alin.(1) lit.f) din acelaşi act normativ, respectivveniturile din valorificarea prin centrele de colectare adeșeurilor de metal, hârtie, sticlă și altele asemenea.

2 As dori sa intreb ce decl 392 depun A sau B, incazul in care, am fost platitor de TVA in anul2015, pina in 30 sep., cind am suspendatactivitatea, predind codul fiscal, si daca sedepune 392 pe zero.

Formularul 392 se depune ţinând cont de situaţiacontribuabilului la data de 31.12.2015 Formularul (392A)"Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şiprestările de servicii efectuate în anul ...." secompletează de către persoanele impozabile care, la datade 31 decembrie a anului de referinţă, respectiv a anuluipentru care se depune acest formular, erau înregistrateîn scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şicompletările ulterioare, şi a căror cifră de afaceri, efectivrealizată la acea dată, este inferioară sumei de 220.000lei.Formularul (392B) "Declaraţie informativă privind livrărilede bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate înanul ...." se completează de către persoanele impozabilecare, la data de 31 decembrie a anului de referinţă,respectiv a anului pentru care se depune acest formular,nu erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivitdispoziţiilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codulfiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a cărorcifră de afaceri realizată la acea dată, excluzândveniturile obţinute din vânzarea de bilete de transportinternaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de220.000 lei.Dacă în anul 2015 nu au fost înregistrate nici livrări şi niciachiziţii, formularul 392 nu se depune pe 0 (zero)

3 Cabinet individual de psihologie, cifra de afacerisub 220000. Are obligatia depunerii declaratiei392?

În cazul unei persoane care la data de 31 decembrie2015 nu era înregistrată în scopuri de TVA şi totodată, laaceeaşi dată nu avea depășit plafonul de 220.000 lei,stabilit potrivit prevederilor art. 310 alin. (2) din Legeanr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şicompletările ulterioare, există obligaţia depuneriiformularului 392B.În cazul unei persoane impozabile, care la data de 31decembrie 2015 era înregistrată în scopuri de TVA şicare nu a depăşit plafonul sus menţionat, existăobligaţia depunerii formularului 392A.

4 In legatura cu declaratia 392A, in cazul in caresocietatea platitoare de TVA efectueaza doarlivrari cu taxare inversa (cereale),livrari la careTVA- ul este 0 pe factura,in declaratie la pct.IV-

D392A, se depune doar de o societate platitoare deTVA, cu cifră de afaceri inferioară sumei de 220.000 lei.Pentru livrări cu taxare inversă (cereale), va completa înSecţiunea "Livrări de bunuri şi prestări de servicii către"

1

Page 3: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

livrari catre persoane inregistrate in scopuri deTVA – se trece doar valoarea livrarilor si la TVAramane 0 sau se calculeaza si TVA-ul aferent cain cazul decl.394 ?

operaţiunile efectuate în interiorul ţării, completând lacoloana "Valoare" baza de impozitare pentru livrările debunuri către persoanele înregistrate în scopuri de TVAînscrisă în "Jurnalul pentru vânzări", şi nu înscrie sumăla coloana TVA , dacă a efectuat doar livrări cu taxareinversă.

5 Declaratia 392 se depune si pentru cifra deafaceri 0?

Formularul (392A) "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate înanul ...." nu se depune dacă, în anul 2015, persoaneleimpozabile nu au desfăşurat livrări de bunuri şi prestăride servicii în interiorul ţării.Formularul (392B) "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul ...." nu se depune dacă, în anul 2015,persoanele impozabile nu au desfăşurat livrări de bunurişi prestări de servicii în interiorul ţării şi/sau achiziţiiefectuate din ţară.

6 In cazul 392b, rubrica persoane neinregistrate inscopuri de tva va cuprinde si veniturile realizateprin prestari de servicii catre firme neinregistratein România? Pot depunde declaratia electronicdaca nu am certificat digital?

La Secțiunea "Livrări de bunuri şi prestări de serviciicătre" , rândul 2 – Persoane neînregistrate în scopuri deTVA - Coloana „Valoare” se completează cu baza deimpozitare înscrisă în “Jurnalul pentru vânzări” , pentrulivrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate îninteriorul țării către persoane neînregistrate în scopuride TVA.Pentru transmiterea prin mijloace electronice detransmitere la distanțã, este necesar a se deţine uncertificat digital calificat, eliberat de furnizorii de serviciide certificare.Formularul 392B - "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul ....", se depune, fie la registraturaorganului fiscal competent, fie la poştă, prin scrisoarerecomandată, fie prin mijloace electronice detransmitere la distanțã, potrivit legii. Formatul electronical formularelor se obţine prin folosirea programului deasistenţă, care este pus la dispoziţia contribuabililorgratuit de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pesite-ul Ministerului Finanţelor Publice, portalul AgenţieiNaţionale de Administrare Fiscală și este depus pesuport electronic însoțit de formularul editat depersoana impozabilă cu ajutorul programului deasistență, semnat conform legii.

7 Un cabinet medical care a fost suspendat panape data de 15 noiembrie 2015 iar de la 1decembrie 2015 s-a inchis definitiv trebuie sadepuna declaratia 392B?

Având în vedere că, persoanele impozabileneînregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 dinCodul fiscal, care realizează operaţiuni scutite fără dreptde deducere cu excepţia celor prevăzute în mod expresîn lege (art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şi f)) nu auobligaţia depunerii formularului 392B “Declaraţieinformativă privind livrările de bunuri şi prestările deservicii si achizitiile efectuate în anul 2015”, menţionămcă nu aveţi obligaţia depunerii acestui formular.

8 Referitor la delaratia 205 : un angajator dinAnglia inregistrat in România pentru declarareacontributii salariale a angajat pe teritoriulRomaniei o persoana de naționalitate romana(rezidenta in România, toata activitateasalariatului se desf. In România) pentru care iideclara si plateste, doar,contributiile salariale.Impozitul pe venit si-l declara salariarul prin

În situaţia expusă în care angajatorul nu are obligaţiareţinerii la sursă a impozitului pe venit, acesta nutrebuie să depună formularul 205.

2

Page 4: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

D224 in fiecare luna. Societatea mai depunedeclaratia 205 pentru acest salariat?

9 O persoana juridica, neplatitoare de tva, careare livrari si achizitii in tara, intocmeste decl392B. la rubrica achizitii de la persoaneinregistrate in scopuri de tva cum trec sumele,avand in vedere ca in jurnal apare valoareatotala eu neavand obligatia sa defalc sumele inbaza si tva. Trec valoarea totala a facturii cu tvasi langa extrag tva-ul sau scot baza si tva. Varog daca imi raspundeti deoarece raspunsul laaceasta intrebare nu e clarificat explicit.

Secţiunile prevăzute de formularul 392B, se completeazăcu toate informaţiile solicitate. Acest lucru înseamnă cădvs., în "Jurnalul pentru cumpărări" veţi aveaevidenţiată, pe lângă baza de impozitare aferentăachiziţiilor efectuate de la persoanele înregistrate înscopuri de TVA, şi TVA-ul aferent, pe care îl veţi preluala pct 1 coloana 2 de la cap.V din formularul 392B.

10 Referitor la declaratia 205: daca un angajat are2 contracte de munca la aceeasi firma (pe unuldintre ele este scutit de impozit, iar pe celalalt ise retine impozit pe salarii) in declaratia 205vom cumula valoarea celor 2 pt a completacampul "Baza de calcul a impozitului" sau vomavea 2 pozitii distincte in declaratie pt acelasiCNP (cate una pt fiecare contract)?

Potrivit Anexei 6 INSTRUCŢIUNI privind completarea şidepunerea formularului 205 "Declaraţie informativăprivind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderilerealizate, pe beneficiari de venit" din OPANAF3605/2015 - punctul A de la Secţiunea V "Dateinformative privind impozitul pe veniturile din salarii",Col. 1 se completează pentru fiecare beneficiar de venit,înscriindu-se numele şi prenumele persoanelor fizicepentru care plătitorul a reţinut impozit la sursă şi/sau aefectuat plata veniturilor, iar Col. 2 - se completeazăpentru fiecare beneficiar de venit, înscriindu-se codulnumeric personal sau numărul de identificare fiscală,atribuit de către Agenţia Naţională de AdministrareFiscală, cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.Considerăm că dacă sunt venituri de aceeaşi naturăacestea pot fi cumulate,dar avem rugămintea să netransmiteti detaliat intrebarea dvs. pe formularul deasistenţă , precizând în ce condiţii sunt 2 contracte demuncă diferit impozitate, pentru a solicita opinia direcţieide specialitate.

11 PFA - obiect activitate taxi, trebuie sa depuna392 B?

Aveți obligația depunerii formularului 392B "Declaraţieinformativă privind livrările de bunuri, prestările deservicii şi achiziţiile efectuate în anul ...." in cazul în carela data de 31 decembrie 2015, erați persoanaimpozabilă neînregistrată în scopuri de TVA, potrivitdispoziţiilor art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codulfiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi cifrade afaceri realizată la acea dată, excluzând veniturileobţinute din vânzarea de bilete de transportinternaţional rutier de persoane, este inferioară sumeide 220.000 lei.

12 Daca s-a depus D392B cu o suma incorecta sepoate redepune declaratia?

Da, puteti depune un nou formular 392B cu informaţiilecorecte.

13 PFA, norma de venit, venituri din prestari serviciicatre o firma din SUA - trebuie depusa decl392B?

Potrivit prevederilor legale operaţiunile care fac obiectuldeclaraţiilor 392A şi 392 B, sunt livrările debunuri/prestările de servicii în interiorul ţării şi, dupăcaz, achiziţiile efectuate din ţară.În situaţia în care la data de 31 decembrie 2015, eraţipersoană înregistrată în scopuri de TVA şi cifră deafaceri este realizată doar din livrările către SUA, nuaveţi obligaţia să depuneţi formularul 392A.Dacă, însă la data de 31 decembrie 2015 nu eraţipersoană înregistrată în scopuri de TVA, aveţi obligaţiasă depuneţi formularul 392B doar pentru achiziţiileefectuate din ţară, livrările către SUA, nu se declară.

14 Daca am depus D392 si nu aveam obligatia sa o În situația în care nu aveați obligația depunerii

3

Page 5: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

depunem, ce se poate intampla? formularului 392 acesta nu va fi luat în considerare.

15 Legat de completarea declaratiei 402:1. Intrucat declaratia se depune cu privire larezidentii din state membre UE, este necesaraprezentarea unui certificat de rezidenta dinstatul membru de rezidenta sau confirmareabeneficiarului de venit este suficienta ?2. In cazul persoanelor fizice rezidente in alt statmembru, detasate in România, care obtinvenituri din salarii din strainatate (care sedeclara prin declaratia 224) si anumite beneficiidin partea societatii din România (declarateimpreuna cu salariile prin declaratia 224),beneficiile platite de societatea din Româniatrebuie incluse in declaratia 402 (desi societateadin România nu are obligatia retinerii impozituluiasupra acestor beneficii)?3. In cazul angajatilor detasati din România inalt stat membru, care au devenit rezidenti instatul membru respectiv, si sunt platiti incontinuare de catre angajatorul roman care insanu mai are obligatia retinerii impozitului la sursa(conform prevederilor codului fiscal), acestevenituri salariale trebuie incluse in declaratia 402(chiar daca societatea din România nu mai areobligatia retinerii impozitului la sursa) ?4. In cazul administratorilor neremunerati,rezidenti in alte state member, carora societateadin România le acopera cheltuieli de cazare sitransport, aceste sume reprezentand cheltuielicu cazare/transport trebuie declarate indeclaratia 402 ?5. In declaratia 402 trbui inclusa data de inceputsi data de sfarsit a activitatii. Daca persoanarespective a inceput activitatea in 2013 siurmeaza sa o inceteze in 2016 ce date trebuieincluse in declaratie ? Mentionam ca pentru datade sfarsit declaratia nu permite introducereaunei date ulterioare anului 2015.6. La ce se refera sectiunea C1, punctul 8 « Incalitate de » ?

Persoanele pentru care se depune formularul 402,conform instrucţiunilor de completare, sunt persoanelefizice rezidente în alte state membre ale UniuniiEuropene, care au realizat venituri din România dinsalarii sau asimilate salariului, în baza contractuluiindividual de muncă sau în baza raportului de serviciu,dar şi din orice alte activități dependente, sau, aurealizat venituri din România, în calitate deadministratori sau persoane asimilate acestora, caurmare a activitatii de conducere si administrare,exercitate în sensul legislatiei în materie din România(administratori, directori, membrii directoratului,membrii consiliului de supraveghere, membrii consiliuluide administratie).Conform instrucţiunilor menţionate, nu este prevăzutvreun câmp în care să fie completate date privindcertificatul de rezidenţă din statul membru de rezidenţăal persoanei, deci nu este necesară prezentareacertificatului de rezidenţă.În ceea ce priveşte tipurile de venit plătite angajaţilor/administratorilor, pentru care există obligaţia declarăriiîn formular, acestea se regăsesc în lista de laSubsecțiunea C3 - "Veniturile de natură salarială sauasimilate salariilor/remunerațiile administratorilor si alealtor persoane asimilate acestora". Menţionăm căformularul 224 se depune pentru veniturile realizate dinstrăinătate ca urmare a activităţii desfăşurate inRomânia.În formularul 402 depus până în ultima zi a luniifebruarie a anului 2016, se înscrie data încetăriiactivităţii, dacă acest fapt s-a întâmplat în cursul anului2015.În vederea obţinerii mai multor informaţii referitoare lacele solicitate de dvs., vă rugăm să vă adresaţi în scris,completând formularul de asistenţă disponibil pe portalulANAF, la următorul link:https://www.anaf.ro/arondare/

16 Care este baza legala conform careia nu trebuiedepusa D392 de catre contribuabilii caredesfasoara activitati scutite de TVA fara drept dededucere? In instructiunile de completare adeclaratiei nu se specifica acest lucru.

Baza legală privind formularul 392 este Legeanr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şicompletările ulterioare (art. 310, art. 316, art. 324)precum și OPANAF 522/2016 pentru aprobareamodelului şi conţinutului unor formulare de declaraţiiinformative.

17 PFA desfasoara activitati medicaleepidemiologice. Trebuie sa depuna D392? Ce actnormativ clasifica activitatile medicale in scutitesi nescutite de TVA, pentru ca art.292 din Codulfiscal nu lamureste acest aspect in detaliu?

Precizăm că, persoanele impozabile neînregistrate înscopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, carerealizează operaţiuni scutite fără drept de deducereprevăzute la art.292 cu excepţia celor prevăzute în modexpres în lege (art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şi f)), nuau obligaţia depunerii formularului 392B <<Declaraţieinformativă privind livrările de bunuri şi prestările deservicii si achizitiile efectuate în anul 2015>>.De asemenea, menționăm că, pentru clarificări aleprevederilor art. 292 alin.(1) lit.a) - lit.e) puteţi studia şinormele date în aplicarea acestui articol, iar dacă maiaveţi neclarităţi puteţi trimite solicitarea prin emailexplicând în detaliu problema . Formularul de asistenţă

4

Page 6: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

prin emai îl găsiţi la următorul link :https://www.anaf.ro/arondare/

18 Se mai depunde decl 205 pentru persoanenerezidente (straine) al caror contract s-aincheiat in 2014 iar in 2016 s-a incheiat unproces la tribunal cu sentinta platii unei anumitesume restante din contract, respectivimpozitele/retinerile aferente?

Dacă în anul 2015 nu au fost efectuate plăţi de veniturişi deci nu a existat obligaţia reţinerii impozitului pe venitnu trebuie depusă D205.Întrucât pentru o analiză corectă a speţei prezentate dedumneavoastră ne sunt necesare informaţiisuplimentare, vă rugăm să utilizaţi formularul pentruasistenţă prin e-mail, pe care îl găsiţi la următorul link:https://www.anaf.ro/arondare/, unde puteţi transmiteaceastă întrebare şi mai multe detalii în legătură cusituația la care faceţi referire.

19 Pentru cabinete medicale se depune 392B? Având în vedere că, persoanele impozabileneînregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 dinCodul fiscal, care realizează operaţiuni scutite fără dreptde deducere cu excepţia celor prevăzute în mod expresîn lege (art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şi f)), nu auobligaţia depunerii formularului 392B <<Declaraţieinformativă privind livrările de bunuri şi prestările deservicii si achizitiile efectuate în anul 2015>>,menţionăm că nu aveţi obligaţia depunerii acestuiformular.

20 O intrebare pentru declaratia 205 - firmaromaneasca, asociat strain (cetatean UE), faraCNP romanesc sau echivalent. Impozitul pedividende inteleg ca nu il pot declara in 205, caam nevoie neaparat de CNP, ba mai mult nu potalege alta cota de impozit pe dividende decat16%. Se declara totusi in declaratia informativaprivind impozitul retinut la sursa pentrunerezidenti, scadenta pe 29 februarie?

Pentru impozitele reţinute la sursă aferente veniturilorplătite persoanelor nerezidente se va completa şidepune "DECLARAŢIE INFORMATIVĂ privind impozitulreţinut pentru veniturile cu regim de reţinere lasursă/venituri scutite, pe beneficiari de venitnerezidenţi", al cărei model şi conţinut îl regăsiţi în"Anexa 1" la Normele metodologice (aprobate prin H.G.nr.1/2016) de aplicare a Titlului VI din Legeanr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şicompletările ulterioare.Dacă pentru veniturile obţinute din România în anul2015 nerezidentului nu i-a fost atribuit cod deidentificare fiscală, rubrica corespunzătoare secompletează cu datele de identificare ale beneficiaruluide venit nerezident.

21 Daca o societate a devenit platitoare de TVA din25.05. se vor depune ambele declaratii, atat392A (25.05-31.12), cat si 392B (01.01-24.05)?

Formularul 392 se depune ţinând cont de situaţiacontribuabilului la data de 31.12.2015.În situaţia în care la data de 31.12.2015 eraţiînregistrată în scopuri de TVA şi cifra de afaceri efectivrealizată a fost inferioară sumei de 220.000 lei, aveţiobligaţia depunerii formularului 392A "Declaraţieinformativă privind livrările de bunuri şi prestările deservicii efectuate în anul ...."

22 Ptr dividende acordate in 2015 unui asociat -pers fizica din Olanda se completeaza declaratiainformativa ptr impozitul retinut si platit ...pebeneficiari de venit nerezindenti (29 febr). Dacaasociatul nu a obtinut CIF/NIF, e obligata firmaplatitoare sa-l obtina ptr el? E singurul venit pecare societatea il plateste acestuia iar in aniitrecuti am depus fara sa mentionez NIF-ul.

În conformitate cu menţiunea de la Anexa la normelemetodologice de aplicare a prevederilor titlului VI dinCodul fiscal - Declaraţie informativă privind impozitulretinut pentru veniturile cu regim de reţinere lasursă/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi,(aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016,) dacăpentru veniturile obținute din România în anul 2015nerezidentului nu i-a fost atribuit cod de identificarefiscală, această rubrică se completează cu datele deidentificare ale beneficiarului de venit nerezident.De asemenea, potrivit art. 82 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cumodificările şi completările ulterioare, prin excepţie de ladispoziţiile art. 18 alin. (1) (din aceeaşi lege), pentru

5

Page 7: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal,care realizează numai venituri supuse regulilor deimpunere la sursă, iar impozitul reţinut este final,atribuirea codului de identificare fiscală se poate face deorganul fiscal, la solicitarea plătitorului de venit.

23 Declaratia 392B poate fi depusa si pe hartie saue neaparat necesara depunerea in formatelectronic? Intreb acest lucru deoareceformularul 392 electronic (soft A, deci formatulpdf) nu mi se incarca corect, desi am ultimaversiune de Adobe Reader.

Formularul 392B - "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul ....", poate fi depus și în format hartie,la unitatea fiscală, doar însoțit de formatul electronic.Pentru problema întâmpinată la încărcarea formularului,vă rugăm să vă adresați pe e-mail la adresa:[email protected], atașând captura de ecran aproblemei întâmpinate.

24 Este obligatorie depunerea declaratiei 392 Bpentru anul 2015 in cazul in care am inchisactivitatea unui pfa (la norma de venit) inianuarie 2016? In cazul in care da, in declaratietrebuiesc trecute doar veniturile realizate inRomânia ? (Asta am inteles din respunsul datunei alte intrebari : " Dacă, însă la data de 31decembrie 2015 nu eraţi persoană înregistrată înscopuri de TVA, aveţi obligaţia să depuneţiformularul 392B doar pentru achiziţiile efectuatedin ţară, livrările către SUA, nu se declară." )

Formularul (392B) "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul ...." se completează de cătrepersoanele impozabile care, la data de 31 decembrie2015, nu erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivitdispoziţiilor art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codulfiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a cărorcifră de afaceri realizată la acea dată, (norma de venit încazul prezentat) este inferioară sumei de 220.000 lei. Caurmare aveţi obligaţia completării şi depuneriiformularului 392B.

Mai am un o intrebare, daca eu am prestatservicii catre o firma din România platitoare tetva, facturate cu 1000 RON si pentru o firma dinSUA inca 1000 RON, Voi avea cifra de afaceri de2000 RON, iar la livrari de Bunuri si prestari deservicii voi trece cate 1000 ron in fiecare dincele 2 coloane?

În formularul 392B veţi declara doar operațiunilereprezentând livrările de bunuri/prestările de servicii îninteriorul țării, doar pentru firma din România, respectivcei 1000 de lei.

25 Va rog sa precizați dacă declarația 402 sedepune și pentru cetățenii străini din UE,înregistrați pe baza declarațiilor 020 si 030,pentru care declararea lunara se face în 112, peCNP-ul cetățeanului străin, ca și angajator.

Şi pentru sumele declarate în D112 se depuneFormularul 402 , astfel cum se prevede şi în intsrucţiuni,la capitolul C3 Veniturile de natură salarială sauasimilate salariilor/remuneraţiile administratorilor şi alealtor persoane asimilate acestora pct. Venit declarat înD112 (DA/NU).

26 Societate neinreg in scopuri de tva depune392B.Cum se completeaza corect rubrica tva dela achizitii??S-au achizitionat marfuri atat cu 9%si cu 24%,dar in jurnalele de cumparari nu sedefalca tva(9,24%),fiind neplatitoare de tva.

Secţiunile prevăzute de formularul 392B, se completeazăcu toate informaţiile solicitate. Acest lucru înseamnă cădvs., în "Jurnalul pentru cumpărări" veţi aveaevidenţiată, pe lângă baza de impozitare aferentăachiziţiilor efectuate de la persoanele înregistrate înscopuri de TVA, şi TVA-ul aferent (indiferent de cotă),pe care îl veţi prelua la pct. 1 coloana 2 de la cap.V dinformularul 392B.

27 Cabinetele medicale care desfasoara exclusivnumai activitati scutite conform Art. 141, alin. 2,au obligatia depunerii declaratie 392B?

În situația prezentată de dumneavoastră, ca şi cabinetmedical, nu aveți obligația depunerii formularului (392B)"Declaraţie informativă privind livrările de bunuri,prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ...."dacă aţi desfăşurat în anul 2015 actvităţi prevăzute laart. 141 alin. 1 nu alin. 2 aşa cum aţi specificat dvs.,respectiv art. 292 alin. 1 din Noul Cod fiscal.

28 In care dintre declaratii si ce declara o persoanaimpozabila care in cursul anului a trecut si-aschmbat statutul din platitor in neplatitor (sauinvers) ?

În situaţia în care statutul persoanei impozabile dinpunct de vedere al înregistrării în scopuri de TVA s-amodificat în anul de referinţă, respectiv fie a fostînregistrată în scopuri de TVA, fie i s-a anulatînregistrarea în scopuri de TVA, în cursul anului dereferinţă, este relevant statutul persoanei impozabile la

6

Page 8: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

data de 31 decembrie a anului de referinţă şi cifra deafaceri. Datele, în formularele 392A sau 392B, după caz,se completează potrivit datelor din jurnal.

29 Societate neplatitoare de TVA, fara livrari in anul2015, dar cu achizitii in 2015. Se depunedeclaratia 392 B? Nu este clar din raspunsul datanterior.M-ar ajuta un raspuns cu DA sau NU.

Formularul (392B) "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul ...." se completează de cătrepersoanele impozabile care, la data de 31 decembrie2015, nu erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivitdispoziţiilor art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codulfiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a cărorcifră de afaceri realizată la acea dată, este inferioarăsumei de 220.000 lei. Dacă societatea la care faceţireferire se încadrează în condiţiile menţionate anterior, şidacă a efectuat numai achiziţii, are obligaţia completăriişi depunerii formularului 392B, completândcorespunzător cap.V al formularului.

30 1.Un medic stomatolog care desfasoaraactivitate autorizata (medical) specifica printr-unSRL si realizeaza operatiuni scutite fara drept dededucere nu depune declaratia 392 ?2. In acest context ce inseamna in "unitatiautorizate" ?3.Realizarea unor implanturi sau a unor puntisunt considerate tot operatiuni scutite fara dreptde deducere ?

Nu aveţi obligaţia depunerii formularului 392B“Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şiprestările de servicii si achizitiile efectuate în anul 2015”dacă aţi realizat doar activităţi scutite de taxă prevăzuteîn Codul Fiscal la art. 292 alin. 1 b) , respectiv "prestăride servicii efectuate în cadrul profesiunii lor de cătrestomatologi şi tehnicieni dentari, precum şi livrarea deproteze dentare efectuată de stomatologi şi detehnicieni dentari".

31 Persoana fizică care obtine venituri dinsilvicultură, dar şi din activitatea de închiriere aunor imobile şi arendare (până în 5 contracte)are sau nu, obligaţia de a depune declaraţia„392B”?Dacă da, această declaraţie trebuie să vizezestrict activitatea derulată în domeniul silvic, ori şiserviciile de închiriere şi arendare?

Formularul (392B) "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul 2015" se completează de cătrepersoanele impozabile care, la data de 31 decembrie2015, nu erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivitdispoziţiilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privindCodul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şia căror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzândveniturile obţinute din vânzarea de bilete de transportinternaţional rutier de persoane, este inferioară sumeide 220.000 lei.Formularul 392B se completează cu livrările de bunuri şiprestările de servicii efectuate în interiorul ţării, înscriseîn jurnalul pentru vânzări pentru toate activităţiledesfăşurate de contribuabil.

32 Referitor la declaratia 205 : un angajator dinAnglia inregistrat in România pentru declarareacontributii salariale a angajat pe teritoriulRomaniei o persoana de naționalitate romana(rezidenta in România, toata activitateasalariatului se desf. in România) pentru care iideclara si plateste , doar,contributiile salariale.Impozitul pe venit si-l declara salariarul prinD224 in fiecare luna. Societatea mai depunedeclaratia 205 pentru acest salariat?

În situaţia expusă în care angajatorul nu are obligaţiareţinerii la sursă a impozitului pe venit, acesta nutrebuie să depună formularul 205.

33 Daca s-a depasit plafonul pentru anul 2015 de220.000 lei, la o firma neplatitoare de TVA indec. 2015 se mai depune D392 B?

Dacă o persoană impozabilă, la data de 31 decembrie2015, a depășit plafonul de 220.000 lei stabilit potrivitprevederilor art. 310 alin. (2) din Legea nr. 227/2015privind Codul fiscal, cu modificările şi completărileulterioare, nu are obligația depunerii formularului 392B -"Declaraţie informativă privind livrările de bunuri,prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ....",dar era obligată să se înregistreze în scopuri de TVA.

7

Page 9: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

34 Pentru veniturile obtinute din contractele demandat (la o Asociatie de Proprietari) unde s-arincadra, pentru declaratia 205, la veniturisalariale sau conventii civile?

Remuneraţia primită de preşedintele asociaţiei deproprietari sau de alte persoane, în baza contractului demandat, potrivit Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea,organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cumodificările şi completările ulterioare, este consideratvenit asimilat salariilor, prin urmare acesta va fi cuprinsîn formularul 205 "Declaraţie informativă privindimpozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderilerealizate, pe beneficiari de venit" la secțiunea V "Dateinformative privind impozitul pe veniturile din salarii" .

35 Se depune decl. 392A pentru o societateinregistrata in scopuri de tva dar care a realizatin anul 2015 numai venituri scutite fara drept dededucere cf. art.292 alin.1 lit.f (si achizitii debunuri si servicii pentru care nu s-a dedus tva)?

Fiind înregistrată în scopuri de TVA şi dacă cifră deafaceri, efectiv realizată la 31.12.2015, este inferioarăsumei de 220.000 lei, aveţi obligația depuneriiformularul (392A) "Declaraţie informativă privind livrărilede bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul ...."nu a formularului 392B.

36 D402 "Declarație informativă privind privindveniturile de natură salarială sau asimilatesalariilor, inclusiv remunerațiile administratorilorși ale altor persoane asimilate acestora, rezidențiai altor state membre ale Uniunii Europene,realizate în România", avand in vedere faptul caOPANAF nr. 2727/2015 intra in vigoare la datade 01.01.2016, se depune pentru veniturile denatura celor mentionate in declaratia informativaD402, realizate in anul 2015 si raportate prinD112 si D205?

Formularul D402 "Declaraţie informativă privindveniturile de natură salarială sau asimilate salariilor,inclusiv remuneraţiile administratorilor şi ale altorpersoane asimilate acestora, rezidenţi ai altor statemembre ale Uniunii Europene, realizate în România" seva completa pentru veniturile anului 2015, pebeneficiarii de venit menţionaţi, potrivit instrucţiunilor decompletare a formularului, aprobate prin OPANAFnr.2727/2015, pentru aprobarea modelului şiconţinutului unor formulare de declaraţii informative.Din instrucţiunile menţionate rezultă că, la completareaformularului D402 se au în vedere tipurile de venituri denatură salarială sau asimilat salariului/remuneraţii,enumerate în instrucţiunile de completare şi raportăriledin formularul D112, după caz.

Revin cu o completare la intrebarea adresataanterior dvs ref. la obligativitatea depuneriiD402 pentru anul 2015: este vorba de persoanefizice cu cetatenie romana, ce au rezidenta in altstat membru UE, dar au incheiate contracte demunca cu societati comerciale inregistrate inRomânia.

Potrivit prevederilor pct.1 alin. (2) din"INSTRUCŢIUNILE de completare a formularului"Declaraţie informativă privind veniturile de naturăsalarială sau asimilate salariilor, inclusiv remuneraţiileadministratorilor şi ale altor persoane asimilate acestora,rezidenţi ai altor state membre ale Uniunii Europene,realizate în România" , aprobate prin OPANAF nr.2727/2015, pentru aprobarea modelului şi conţinutuluiunor formulare de declaraţii informative, persoanele,pentru care se completează declaraţia informativă D402,sunt persoanele fizice rezidente în alte state membre aleUniunii Europene, care:- au realizat venituri din România din salarii sauasimilate salariului, în baza contractului individual demuncă sau în baza raportului de serviciu, dar şi din oricealte activităţi dependente, la entităţile raportoare dinRomânia;- au realizat venituri de la entităţile raportoare dinRomânia, în calitate de administratori sau persoaneasimilate acestora, ca urmare a activităţii de conducereşi administrare, exercitate în sensul legislaţiei în materiedin România (de exemplu, administratori, directori,membrii directoratului, membrii consiliului desupraveghere, membrii consiliului de administraţie).Din cele prezentate, după cum observaţi la cap.C dinformular se solicită informaţii, pe lângă cele referitoarela statul de rezidenţă, şi informaţii privind naţionalitateabeneficiarilor de venit.

8

Page 10: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

In situatia in care beneficiarul venitului dinsalarii este cetatean roman si are rezidenta in altstat membru, dar nu declara angajatorului acestaspect, cum pot verifica acest fapt? Angajatorulroman este responsabil pentru nedepunereaformularului D402 sau depunerea cu dateincomplete, neavand informatia corecta sicompleta?

În contractul de muncă încheiat cu angajatul, acesta îșideclară singur rezidența.

37 Daca am depus D392B si nu aveam obligatia sao depunem, ce se poate intampla?

În situația în care nu aveați obligația depuneriiformularului 392 acesta nu va fi luat în considerare.

38 La platitorii TVA la incasare care este cifra deafaceri pt TVA, care se va inscrie in declaratia392A : avem cifra tva aferenta facturilor si cifratva aferenta incasarilor, care practic s-acompletat in decontul tva ?

Potrivit art. 310 alin. (2) "Cifra de afaceri care serveştedrept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituitădin valoarea totală, exclusiv taxa în situaţia persoanelorimpozabile care solicită scoaterea din evidenţapersoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor debunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoanaimpozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau,după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate deo mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate dinactivităţi economice pentru care locul livrării/prestării seconsideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fideductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fostrealizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b), aoperaţiunilor scutite cu drept de deducere şi, dacă nusunt accesorii activităţii principale, a operaţiunilor scutitefără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit.a), b), e) şi f). Prin excepţie, nu se cuprind în cifra deafaceri prevăzută la alin. (1), dacă sunt accesoriiactivităţii principale, livrările de active fixe corporale,astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, şilivrările de active necorporale, efectuate de persoanaimpozabilă." Deci cifra de afaceri nu cuprinde doarveniturile aferente facturilor incasate

39 Va rog sa precizați dacă declarația 402 sedepune și pentru cetățenii străini din UE,înregistrați pe baza declarațiilor 020 si 030,pentru care declararea lunara se face în 112, peCNP-ul cetățeanului străin, ca și angajator.

Şi pentru sumele declarate în D112 se depuneFormularul 402 , astfel cum se prevede şi în intsrucţiuni,la capitolul C3 Veniturile de natură salarială sauasimilate salariilor/remuneraţiile administratorilor şi alealtor persoane asimilate acestora pct . Venit declarat înD112 (DA/NU).

40 Daca un ONG a realizat venituri economice(prestari servicii) sub plafonul de scutire, deciprin urmare nu a avut impozit pe profit de plata,si nu a realizat achizitii aferente venituriloreconomice trebuie sa depuna 392B? Mentionezca nu este inregistrat ca platitor de impozit peprofit.

Dacă la data de 31 decembrie 2015 ONG-ul a obținutvenituri din activități economice până la limita sumei de220.000 lei şi nu este înregistrat în scopuri de TVA, areobligația depunerii formularului 392B, chiar dacă nu arealizat și achiziții aferente veniturilor din activitățieconomice.

41 Declaratia 392B se depune in cazul unui expertcontabil inregistrat la Administratia Finantelorcaruia i s-a atribuit un CIF?

Dacă la data de 31 decembrie 2015, persoanaimpozabilă neînregistrată în scopuri de TVA are cifra deafaceri inferioară plafonului de 220.000 lei, atunci areobligația depunerii formularului D392B.

42 Daca am inchis un PFA anul trecut decembrie2015 - la registrul comertului si in ianuarie- 2016am depus la anaf declaratia 220, precum siradierea de la registrul comertului, mai trebuiesa depun si declaratia 392 B?

Dacă la data de 31.12.2015 erați radiat și ați îndeplinittoate formalitățile privind scoaterea din evidență, nu maiaveți obligația depunerii formularului 392.

43 Impozitul Pentru dividendele repartizate in anul2015, dar neplatite asociatilor pana la31.12.2015, declarat in formularul 100 aferent

Da, dividendele distribuite dar neachitate până la31.12.2015 se declară și în D205.

9

Page 11: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

lunii 12/2015, se declara si in 205?

44 In situatia in care cifra de afaceri contine silivrari intracomunitare in declaratia 392 la cifrade afaceri ce se trece: cifra de afaceri inclusivlivrari intracomunitare sau fara cifra de afaceripentru livrarile realizate pe teritorul Romaniei.

Dacă îndepliniți condiția privind nivelul cifrei de afaceride 220000 lei (art. 310 alin. (1) și alin. (2), depuneți392 (392A sau 392B după caz) pentru livrările/achizițiilerealizate pe teritoriul României.

45 Declaratia 205 pe anul 2015 se depunde pentrudividende aferente anului 2014 platite infebruarie 2015?

Pentru dividendele aferente anului 2014, distribuite șiplătite în anul 2015, declaratia 205 se depune până ladata de 29 februarie 2016.

46 1. 392 A putem lua in calcul cifrei de afaceri sirefacturararea utilitatilor?2. PFA prestari servicii medicale are obligatiadepunerii 392?3. Declararea dividendelor catre persoanenerezidente in declaratia 205 presupuneobtinerea NIF?4. Pentru cifra de afaceri 0 se depune 392 A si392 B.

1. Declaraţia 392A se depune de către persoaneleimpozabile care la data de 31 decembrie 2015, erauînregistrate în scopuri de TVA , a căror cifră de afaceri,efectiv realizată la acea dată este inferioară sumei de220.000 lei. Declaratia 392A se completează cu dateledin "Jurnalul pentru Vânzări" în care se înscriu toatefacturile emise, inclusiv cele reprezentând refacturareautilităţilor.2. PFA cu activitate medicala, ca persoana impozabilaneinregistrata in scopuri de TVA si care realizeazaoperatiuni scutite fara drept de deducere prevazute laart. 292 din Codul Fiscal, nu are obligatia depuneriiFormularului 392B - " Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri şi prestările de servicii si achizitiileefectuate în anul 2015".3.Pentru impozitele reţinute la sursă aferente veniturilorplătite persoanelor nerezidente se va completa şidepune "DECLARAŢIE INFORMATIVĂ privind impozitulreţinut pentru veniturile cu regim de reţinere lasursă/venituri scutite, pe beneficiari de venitnerezidenţi", al cărei model şi conţinut îl regăsiţi în"Anexa 1" la Normele metodologice (aprobate prin H.G.nr.1/2016) de aplicare a Titlului VI din Legeanr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şicompletările ulterioare.Dacă pentru veniturile obţinutedin România în anul 2015 nerezidentului nu i-a fostatribuit cod de identificare fiscală, rubricacorespunzătoare se completează cu datele deidentificare ale beneficiarului de venit nerezident.4.Formularul 392A sau 392B, nu se depune dacă, în anul2015, persoanele impozabile nu au desfăşurat livrări debunuri/prestări de servicii respectiv achiziţii, în interiorulţării..

47 Detin un PFA cu norma de venit, CAEN 6202,neplatitor de TVA. Am facturat atat in România,fara TVA, cat si in Elvetia (stat non UE), facturain CHF, fara TVA. Firma din Elvetia esteplatitoare de TVA in tara lor. Sumele provenitede la aceasta firma, unde se trec in cadruldeclaratiei 392B, si cum se face conversia dinCHF in RON?

Întrucât ați precizat că ați prestat servicii atât înRomânia cât și în afara spațiului comunitar și suntețipersoană impozabilă neînregistrată în scopuri de TVA,aveți obligația depunerii formularului (392B) "Declaraţieinformativă privind livrările de bunuri, prestările deservicii şi achiziţiile efectuate în anul ....". În formularveţi declara doar operațiunile reprezentând livrările debunuri/prestările de servicii şi achiziţiile către/de labeneficiarii/furnizorii din ţară. Livrările de servicii cătreElveţia nu se declară în acest formular.

Nici la punctul III. Cifra de afaceri, nici lapunctul IV. nu se includ aceste sume? Daca nuse trec in 392B, exista o alta declaratie in carese trec? Eu pana acum nu am aflat de existentaunei declaratii pentru livrari serviciiextracomunitare. In 392B achizitiile de tipulstampila se trec, avand in vedere ca este un pfa

Conform prevederilor legale în vigoare nu existăogligaţia completării şi depunerii unui formular în carese declară livrările de servicii extracomunitare. Referitor la achiziţii, precizăm că, aveţi obligaţia să ţineţievidenţa bunurilor şi a serviciilor achiziţionate, cuajutorul jurnalului pentru cumpărări, precum şi alivrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii cu ajutorul

10

Page 12: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

cu norma de venit? jurnalului pentru vânzări .Declaraţia 392B se completează la secţiunea "Achiziţii dela:" cu datele din "Jurnalul pentru cumpărări".Modalitatea de întocmire a jurnalului pentru cumpărări ogasiţi la pct.101 alin.(2) din normele la art.321 dinLegea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

48 Detin un PFA pe codul 6202, inregistrat la normade venit (neplatitor TVA) si in anul 2015, amfacturat exclusiv extra comunitar (nici o facturain tara), iar in declaratia 392B ce trebuiedepusa, am inteles ca la cifra de afaceri voitrece totul in RON la cursul BNR din ziua emiteriifacturii, intrebarea este la punctul IV (livrari debunuri si prestari de servicii catre:) unde voitrece totalul, la persoane inregistrat in scopuride TVA sau la persoane neinregistrate in scopuride TVA sau acestea se aplica doar pentruRomânia? Si intrebarea nr. 2. pentru achizitii voitrece ceva la persoane inregistrate in scopuri deTVA (stampila, taxa de liniste etc) chiar dacasunt la norma de venit? Va multumesc si asteptcu nerabdare raspunsul dumneavoastra pentru aputea depunde D392B

Potrivit prevederilor legale, operaţiunile care fac obiectuldeclaraţiei 392 B, sunt livrările de bunuri/prestările deservicii în interiorul ţării şi, după caz, achiziţiile efectuatedin ţară.Întrucât la data de 31 decembrie 2015, nu eraţipersoană înregistrată în scopuri de TVA, aveţi obligaţiasă depuneţi formularul 392B doar pentru achiziţiileefectuate din ţară. Livrările de bunuri/prestările deservicii către Elveţia, nu se declară.

Am inteles, dar la norma de venit singurul jurnalobligatoriu este cel de Incasari si plati unde nuse trec platile (achizitiile), nefiind nevoie de atine socoteala achizitiilor. Ar trebui achizitionatalt jurnal pentru a tine si aceste achizitii (plati),chiar daca sunt inregistrat la norma de venit?

Deşi nu aveţi obligaţia să ţineţi evidenţă contabilăpentru activitatea impusă la normă de venit, aveţiobligaţia să ţineţi evidenţa livrărilor de bunuri şi aprestărilor de servicii cu ajutorul jurnalului pentruvânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilorachiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.

Jurnalul pentru vanzari este acelasi cu Jurnalulde Incasari si Plati tipizat de la librarii? Canomenclatura din pacate nu prea ajutacontribuabilii

Potrivit prevederilor Ordinului ministrului finanţelorpublice nr.170/2015 pentru aprobarea Reglementărilorcontabile privind contabilitatea în partidă simplă, pentruevidenţierea în contabilitatea în partidă simplă aoperaţiunilor efectuate se utilizează Registrul-jurnal deîncasări şi plăţi (cod 14-1-1/b).În ceea ce privește jurnalul de cumpărări și cel devânzări, conform pct. 101 din normele metodologicedate în aplicarea art. 321 alin (4) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu completările șimodificările ulterioare, fiecare persoană impozabilăpoate să îşi stabilească modelul documentelor pe bazacărora determină taxa colectată şi taxa deductibilăconform specificului propriu de activitate, dar acesteatrebuie să conţină informaţiile minimale stabilite la alin.(2) - (7) ale aceluiași punct şi să asigure întocmireadecontului de taxă prevăzut la art. 323 din Codul fiscal.

49 Declaratia 392B se depune pentru o Asociatienon-profit ce realizeaza doar venituri din cotizatiisi sponsorizari?

Declaratia 392B se depune de către persoaneleimpozabile care, la data de 31 decembrie a anului 2015,nu erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivitdispozițiilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privindCodul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și acăror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzândveniturile obținute din vânzarea de bilete de transportinternațional rutier de persoane, este inferioară sumeide 220.000 lei.Nu se depune declaratia 392B în situația în carepersoanele impozabile nu au desfășurat în anul 2015livrări de bunuri și prestări de servicii în interiorul țăriiși/sau achiziții efectuate din țară.

11

Page 13: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

50 Declaratia 392B se depune pentru asociatiile sifundatiile care: 1. nu au in vectorul viscal inregistrat impozitulpe profit si care au efectuat doar achizitii ?2. Dar pentru cele care au desfasurat activitate(achizitii si venituri- facturi emise) doar fara scoppatrimonial (nu au in vectorul fiscal inregistratimpozitul pe profit) ?

În cazul asociațiilor/fundațiilor formularul 392B sedepune doar dacă la data de 31 decembrie 2015asociatia/fundația avea calitatea de persoanăneînregistrată în scopuri de TVA și a obținut venituri dinactivități economice până la limita sumei de 220.000 lei.

51 Pentru o societate comerciala platitoare de TVAcare factureaza servicii(chirii fara tva),dar are sivanzari de utilaje, ceea ce inseamna, livrari faratva si livrari cu tva, in declaratia 392A, la cifra deafaceri realizata la finele anului am trecut sumatotala fara tva din jurnalul de vanzari si lapersoane inregistrate in scopuri de tva la valoaream trecut baza de impozitare=215144 (continesi sumele de la chirii fara tva+sumele facturatecu tva) si la tva 2577 doar tva-ul din jurnalul devanzari. Este corect? Mentionez ca chiriile suntfacturate la persoane platitoare de tva, doar case factureaza fara tva.

În vederea stabilirii obligaţiei completării şi depuneriiformularului 392A, cifra de afaceri este cea prevăzută laart. 310 alin. (2) din Legea nr.227/2015 privind Codulfiscal, cu modificările şi completările ulterioare.Astfel, potrivit articolului menţionat, cifra de afaceri, esteconstituită din valoarea totală, a livrărilor de bunuri şi aprestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilăîn cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz,care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o micăîntreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţieconomice pentru care locul livrării/prestării seconsideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fideductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fostrealizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b)(din Codul fiscal), a operaţiunilor scutite cu drept dededucere şi, dacă nu sunt accesorii activităţii principale,a operaţiunilor scutite fără drept de deducere prevăzutela art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şi f) (din Codul fiscal). De asemenea, Secţiunile formularului 392A, secompletează cu sumele care se preiau din “Jurnalulpentru vânzări” existent la nivelul societăţii.

52 PFA neplatitor de tva achizitionez in 2015 serviciide la un furnizor platitor de tva, pe care acestale factureaza in regim de scutit fara drept dededucere, deci fara tva. Intrebarea mea esteunde raportez in 392 B aceste achizitii ? Larubrica "Achizitii de la persoane inregistrate inscopuri de TVA" cu TVA 0, sau la rubrica"Achizitii de la persoane neinregistrate in scopuride TVA"?

În cazul unui PFA neînregistrat în scopuri de TVA,achizițiile de servicii de la un furnizor înregistrat înscopuri de TVA dar care facturează "in regim de scutitfara drept de deducere, deci fara tva", se completează înD 392B la secțiunea V "Achiziții de la ..." rândul1.Persoane înregistrate în scopuri de TVA.

53 Am o nelamurire: in cazul 392b, vom trece cifrade afaceri totala(inclusiv livrari in afara tarii) saudoar cifra de afaceri realizata din livrari catrefirme inregistrate in România?

Cifra de afaceri este cea prevăzută la art. 310 alin. (2)din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cumodificările şi completările ulterioare.Astfel, potrivit articolului menţionat, cifra de afaceri, esteconstituită din valoarea totală, a livrărilor de bunuri şi aprestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilăîn cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz,care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o micăîntreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţieconomice pentru care locul livrării/prestării seconsideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fideductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fostrealizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b)(din Codul fiscal), a operaţiunilor scutite cu drept dededucere şi, dacă nu sunt accesorii activităţii principale,a operaţiunilor scutite fără drept de deducere prevăzutela art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şi f) (din Codul fiscal).

54 Declaratia 392B se depune in urmatoarelesituatii ? 1. nu avem livrari si nici achizitii in 2015;2. avem livrari si achizitii;

1. Nu se depune acest formular în situaţia în carepersoanele impozabile nu au desfăşurat în anul dereferinţă livrări de bunuri şi prestări de servicii ININTERIORUL TARII şi/sau ACHIZITII efectuate din ţară,

12

Page 14: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

3. avem livrari si nu avem achizitii ?;4. PFA-urile si ONG-urile cu/fara activitateeconomica, subiect al D392B, depun acestedeclaratii ?;5. Bonurile fiscale sau facturile simplificate (cucodul fiscal al beneficiarului) se trec in D392 ?

respectiv în anul pentru care ar fi trebuit depusănotificarea.2. Dacă ati efectuat livrări de bunuri şi prestări deservicii IN INTERIORUL TARII şi/sau ACHIZITIIefectuate din ţară aveti obligatia depunerii formularului(392B) "Declaraţie informativă privind livrările de bunuri,prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ...." 3. Dacă ati efectuat livrări de bunuri şi prestări deservicii IN INTERIORUL TARII aveti obligatia depuneriifosrmularului (392B) "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul ....".4. Dacă persoana fizică autorizată a efectuat livrări debunuri şi prestări de servicii IN INTERIORUL TARIIşi/sau ACHIZITII efectuate din ţară are obligatiadepunerii formularului (392B) "Declaraţie informativăprivind livrările de bunuri, prestările de servicii şiachiziţiile efectuate în anul ....". Dacă la data de 31decembrie 2015 asociatia nonprofit obține venituri dinactivități economice până la limita sumei de 220.000lei,are obligația depunerii formularului 392B.5. Declaraţia 392B se completează la secţiunea "Achiziţiide la:" cu datele din "Jurnalul pentru cumpărări".

Problema este "sau"-ul ...Concret, dacasocietatea are DOAR livrari (fara achiztii) sedepune ? Sau invers - DOAR achizitii (faralivrari) se depune ? ONG-ul fara activitateeconomica care are DOAR achizitii depune392B ?

Considerăm că v-am răspuns deja la aceste întrebăriprin răspunsurile date la postarea anterioară laîntrebările 2 şi 3.În cazul asociațiilor/fundațiilor formularul 392B sedepune doar dacă la data de 31 decembrie 2015asociatia/fundația avea calitatea de persoanăneînregistrată în scopuri de TVA și a obținut VENITURIdin activități economice până la limita sumei de 220.000lei.

Neplatitorii de TVA nu au obligatia intocmiriijurnalului de cumparari, pt ca nu evidentiazaseparat TVA-ul. In aceasta situatie, bonurile debenzina si facturile simplificate se trec inD392B ?

Potrivit prevederilor punctului 84 alin. (1) din Normelemetodologice de aplicare a Codului fiscal, persoanelecare aplică regimul special de scutire, conform art. 310din Codul fiscal, AU obligaţia să ţină evidenţa livrărilorde bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabiledacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cuajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţabunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cuajutorul jurnalului pentru cumpărări.

55 Un neplatitor de tva devine platitor prinatingerea/depasirea plafonului in noiembrie2015, cu data de 01.01.2016. Nu poate depunepentru 2015 o declaratie corecta nici pe 392 A sinici pe 392 B. a) Sa inteleg ca este indreptatit sanu depuna nici un fel de 392 pentru 2015 ? b)Cine isi schimba starea platitor/neplatitor siinvers in cursul anului nu depune 392 ?

Formularul 392 se completează şi se depune de cătrepersoanele impozabile, înregistrate sau nu în scopuri deTVA, care la data de 31 decembrie 2015 înregistrau ocifră de afaceri efectiv realizată, inferioară sumei de220.000 lei.Întrucât dvs., la data de 31 decembrie 2015 aţi avut ocifră de afaceri efectiv realizată care depăşea plafonulmenţionat anterior, nu aveţi obligaţia completării şidepunerii formularului 392.Formularul 392 se depune în funcţie de starea persoaneiimpozabile de la data de 31 decembrie 2015 şi în funcţiede cifra de afaceri efectiv realizată la această dată.

56 In declaratia 392 trebuie sa apara siachizitiile/livrarile cu bon fiscal si cele cu facturisimplificate ?

Declaraţia 392 se completează cu datele din "Jurnalulpentru cumpărări" şi respectiv cu cele din "Jurnalulpentru vânzări".

57 Din declaria 392 trebuie sa lipseasca doarachizitiile/livrarile privind operatiunile scutite faradrept de deducere ?

În formularul 392 se înscriu datele din "Jurnalul pentrucumpărări" şi respectiv cele din "Jurnalul pentruvânzări", a căror modalitate de întocmire este prevăzută

13

Page 15: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

la pct.101 din Normele metodologice date în aplicareaart.321 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cumodificările şi completările ulterioare.

58 Cine completeaza declaratia 205 in cazulsalariatilor detasati la alta societate? Unitateacare a incheiat contractele de munca sauunitatea la care salariatii au fost detasati si de lacare au primit salariul?

Pentru angajaţii care au fost detaşaţi la o altă entitate,declaraţia se completează de către angajator sau, încazul în care angajatul detaşat este plătit de entitatea lacare a fost detaşat, se depune de către plătitorul devenituri din salarii.În situaţia în care plata venitului salarial se face deentitatea la care angajaţii au fost detaşaţi, angajatorulcare a detaşat comunică plătitorului de venituri dinsalarii la care aceştia sunt detaşaţi date referitoare ladeducerea personală la care este îndreptăţit fiecareangajat.Pe baza acestor date plătitorul de venituri din salarii lacare angajaţii au fost detaşaţi întocmeşte statele desalarii şi calculează impozitul, în scopul completăriideclaraţiei.(Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3605/2015 - Anexa 6 -Cap. III punctul 4).

59 Un SRL cu activitate unica -Activitati de asitentamedicala specializata- depune declaratia 392?

Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVAconform art. 316 din Codul fiscal, care realizeazăoperaţiuni scutite fără drept de deducere, cu excepţiacelor prevăzute în mod expres în lege (art. 292 alin. (2)lit. a), b), e) şi f), nu au obligaţia depunerii formularului392B <<Declaraţie informativă privind livrările de bunurişi prestările de servicii si achizitiile efectuate în anul2015>>. În situația în care vă încadrați în acesteprevederi, nu aveţi obligaţia depunerii acestui formular.

60 La D392B, in contextul in care valoarea tva-uluieste considerata si inregistrata pe cheltuiala,trebuie sa deduc tva-ul pentru a completarubrica tva din 392?

Declaraţia 392B se completează la secţiunea V "Achiziţiide la", rândul 1 - Coloana "TVA" cu valoarea TVAînscrisă în "Jurnalul pentru cumpărări", pentru achiziţiileefectuate de la persoane înregistrate în scopuri de TVA.Modalitatea de întocmire a jurnalului pentru cumpărări ogasiţi la pct.101 alin.(2) din normele la art.321 dinLegea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

61 Cifra de afaceri compusa din venituri dinRomânia si din UE. Care este cifra de afaceri in392?

În vederea completării formularului 392 (A sau B), cifrade afaceri este cea prevăzută la art. 310 alin. (2) dinLegea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificărileşi completările ulterioare. Astfel, potrivit articoluluimenţionat, cifra de afaceri, este constituită din valoareatotală, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de serviciiefectuate de persoana impozabilă în cursul unui ancalendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabiledacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, aoperaţiunilor rezultate din activităţi economice pentrucare locul livrării/prestării se consideră ca fiind înstrăinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în careaceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conformart. 297 alin. (4) lit. b) (din Codul fiscal), a operaţiunilorscutite cu drept de deducere şi, dacă nu sunt accesoriiactivităţii principale, a operaţiunilor scutite fără drept dededucere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şif) (din Codul fiscal).

62 Pentru agenti de asigurare trebuie depusformularul 392B?

Orice persoană impozabilă care desfășoară activitățieconomice, nu este înregistrată în scopuri de TVA și carenu depășește cifra de afaceri de 220.000 lei are obligațiadepunerii formularului 392B.

14

Page 16: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

63 În cazul traducătorilor autorizați (profesiiliberale), ce anume reprezintă cifra de afaceri?Venitul brut? De asemenea, aș vrea să știu dacădeclarația 392 B trebuie depusă și pe CD

În situaţia dvs., cifra de afaceri reprezintă venitul brut.Potrivit art.68 alin.(2), venitul brut cuprinde:a) sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor înnatură din desfăşurarea activităţii;b) veniturile sub formă de dobânzi din creanţecomerciale sau din alte creanţe utilizate în legătură cu oactivitate independentă;c) câştigurile din transferul activelor din patrimoniulafacerii, utilizate într-o activitate independentă, exclusivcontravaloarea bunurilor rămase după încetareadefinitivă a activităţii;d) veniturile din angajamentul de a nu desfăşura oactivitate independentă sau de a nu concura cu o altăpersoană;e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii deplată apărute în legătură cu o activitate independentă.Potrivit instrucţiunilor pentru completarea formularului392B "Declaraţie informativă privind livrările de bunuri,prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul 2015"din Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale deAdministrare Fiscală nr.522/2015, acesta se depuneastfel:- la registratura organului fiscal competent;- la poştă, prin scrisoare recomandată;- prin mijloace electronice de transmitere la distanţă,potrivit legii.Formularul se editează cu ajutorul programului deasistenţă, în două exemplare:- un exemplar, semnat, conform legii, se depune launitatea fiscală, însoţit de suportul electronic;- un exemplar se păstrează de către persoanaimpozabilă.

64 Un PFA cu norma de venit, cum complecteazadeclaratia 392B la cifra de afaceri si la livrari,atat timp cat vand in piata pe baza carnetului deproducator, fara bon de casa, fara factura?

În cazul în care vă referiţi la desfăşurarea unei activităţiagricole pentru care venitul se stabileste pe bază denorme de venit, menţionăm că, nu există obligaţia de ase ţine evidenţa contabilă, dar există obligaţia de a seţine evidenţa livrărilor de bunuri cu ajutorul jurnaluluipentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi aserviciilor achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentrucumpărări.

65 O asociatie fara activitate economica are ca siobligatie depunerea Declaratiei 392?

În cazul în care, la data de 31 decembrie 2015, asociațianu a realizat venituri din activități economice, aceastanu are obligația depunerii formularului 392A sau 392B.

66 SRL neplatitor de TVA, cu venituri mai mici de220.000 lei, care intermediaza servicii derecuperare a dobanzilor abuzive pentrupersoane fizice care au credite la banci, trebuiesa depuna declaratia 392B?

Dacă la data de 31 decembrie 2015, persoanaimpozabilă neînregistrată în scopuri de TVA are cifra deafaceri inferioară plafonului de 220.000 lei, atunci areobligația depunerii formularului 392B.

67 In cazul in care o societate a acordat premii (inproduse) de peste 600 lei, insa impozitul s-acalculat prin gross-up, fiind suportat decompanie, se mai declara impozitul respectiv in205?

Pentru veniturile sub formă de premii acordate în anul2015, plătitorii de venituri aveau obligația de a calcula șivira impozitul prin reţinere la sursă, determinat prinaplicarea cotei de 16% asupra venitului net realizat dinfiecare premiu. Aceștia au obligaţia să depună odeclaraţie privind calcularea şi reţinerea impozituluipentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscalcompetent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv aanului curent pentru anul expirat (formularul 205). Nusunt impozabile veniturile din premii, obţinute în banişi/sau în natură, sub valoarea sumei de 600 lei, inclusiv,

15

Page 17: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

realizate de contribuabil pentru fiecare premiu.

68 Am si eu o nelamurire: PFA neplatitoare de tva -isi desfasoara activitatea in domeniulasigurarilor, deci sunt servicii scutite, darconform comunicatului ar trebui sa depuna 392B(art 292 alin 2 lit b), dar CA este mai mare de220.000 lei. Cum ar trebui sa procedez?

Formularul (392B) "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul ...." se completează de cătrepersoanele impozabile care, la data de 31 decembrie2015, nu erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivitdispoziţiilor art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codulfiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a cărorcifră de afaceri realizată la acea dată, este inferioarăsumei de 220.000 lei.Potrivit art. 310 alin. (2) " Cifra de afaceri care serveştedrept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituitădin valoarea totală, exclusiv taxa în situaţia persoanelorimpozabile care solicită scoaterea din evidenţapersoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor debunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoanaimpozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau,după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate deo mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate dinactivităţi economice pentru care locul livrării/prestării seconsideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fideductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fostrealizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b), aoperaţiunilor scutite cu drept de deducere şi, dacă nusunt accesorii activităţii principale, a operaţiunilor scutitefără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit.a), b), e) şi f). Prin excepţie, nu se cuprind în cifra deafaceri prevăzută la alin. (1), dacă sunt accesoriiactivităţii principale, livrările de active fixe corporale,astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, şilivrările de active necorporale, efectuate de persoanaimpozabilă."

69 Un ONG care nu desfasoara activitate economicatrebuie sa depuna declaratia 392b ? Ma refer laun ONG care are venituri din cotizatiilemembrilor, sponsorizari si donatii, iar pe parteade achizitii are doar achizitii aferente desfasurariiactivitatii nonprofit, respectiv cateva bilete deavion, inchirierea unei sali de conferinte siprotocolul aferent desfasurarii unui eveniment,cotizatii la diferite organisme de profil... si camatat.

În cazul în care, la data de 31 decembrie 2015, ONG-ulla care faceți referire, era persoană neînregistrată înscopuri de TVA și nu a realizat venituri din activitățieconomice, nu are obligația depunerii formularului 392B.

70 Se poate depune declaratie rectificativa la 392 ? În situația în care constatați erori în formularul depusanterior veți depune un nou formular 392 cu informațiilecorecte.

71 Care este data limita pentru depunerea 392?Depunerea consta in CD si varianta imprimatăsau doar CD? Declarația poate fi depusă dealtcineva decât reprezentantul legal?

Termenul limită de depunere al formularelor D392A șiD392B pentru anul 2015 este 25 februarie 2016. Formularele se pot depune de către contribuabil sau decătre împuternicit, fie la registratura organului fiscal lacare este înregistrat contribuabilul, fie la poştă, prinscrisoare recomandată, fie prin mijloace electronice detransmitere la distanțã, potrivit legii. Formularele seîntocmesc în două exemplare, dintre care, un exemplar,semnat, conform legii, se depune la unitatea fiscală,însoțit de suportul electronic, iar un exemplar sepăstrează de către persoana impozabilă. Formatulelectronic al formularelor se obţine prin folosireaprogramului de asistenţă, care este pus la dispoziţiacontribuabililor gratuit de unităţile fiscale sau poate fi

16

Page 18: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

descărcat de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice,portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.Pentru transmiterea prin mijloace electronice detransmitere la distanțã, este necesar a se deţine uncertificat digital calificat, eliberat de furnizorii de serviciide certificare, iar adresele poştale ale unităţilor fiscalese regăsesc pe site ANAF la următorul linkhttps://static.anaf.ro/.../telefoane_judete/Regiuni.htm

72 Nu sunt inregistrat in scopuri de TVA, sunt PFAsi depun anual 392B, care sunt beneficiile legaleca urmare a depunerii 392B?

Depunerea declaraţiilor fiscale reprezintă o obligaţiestabilită prin actele normative în domeniu. Declaraţia392B este stabilită de OPANAF 522/2016 care a fostemis în baza prevederilor Codului Fiscal şi a Codul deprocedură fiscală în scopul de a se asigura informaţiilenecesare determinării bazei TVA pentru resursa propriea României, potrivit prevederilor Regulamentului (CEE,EURATOM) nr. 1553/89 al Consiliului din 29 mai 1989privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselorproprii provenite din taxa pe valoarea adăugată.Unul din "beneficiile" legale al îndeplinirii acesteiobligaţii, îl reprezintă evitarea suportării sancţiunilorcontravenţionale prevăzute de Codul de procedurăfiscală pentru contribuabilii .

73 O societate platitoare de TVA care are cifra deafaceri compusa din livrari externe de 450.000lei si livrari interne de 50.000 lei, este obligatasa depuna 392A?

Din cele prezentate, societatea în cauză are o cifră deafaceri care a depăşit plafonul de 220.000 lei, ca urmarenu are obligaţia depunerii formularului 392A.

74 1. Avand in vedere faptul ca formularul 392 sedepune de contribuabilii care au realizat in anul2015 o cifra de afaceri inferioara plafonului de220.000 lei, entitatile nonprofit care nurealizeaza activitati economice, depun formularul392B? 2. Avand in vedere faptul ca formularul 392 sedepune de contribuabilii care au realizat in anul2015 o cifra de afaceri inferioara plafonului de220.000lei, medicii, medicii stomatologi,tehnicienii dentari care desfasoara activitateaprin intermediul unui cabinet individual sau SRLsi presteaza exclusiv servicii scutite de TVA darachizitioneaza bunuri si servicii care suntnescutite de TVA (servicii de incinerare deseuri,medicamente, materiale sanitare) depunformularul 392?3. O persoana impozabila cu o cifra de afaceri inanul 2015 suma de 300.000lei, din care prestariservicii in afara tarii 200000lei si 100000 prestaride servicii in tara, depun D392A?

1. În situatia în care la data de 31 decembrie 2015,entitatea nonprofit nu a obținut venituri din activitățieconomice, nu are obligația depunerii formularuluiD392A sau 392B. 2. Cabinetul Medical Individual / SRL cu activitatemedicală (servicii scutite de TVA) nu are obligațiadepunerii 392A sau 392B.3. Dacă la data de 31.12.2015 persoana impozabilăînregistrată în scopuri de TVA înregistrează o cifră deafaceri de 300.000 lei, nu are obligația depuneriiformularului 392A.

75 O societate comerciala care are in 2015 doardocumentele de infiintare, emise de RegistruComertului si care depune declaratie deinactivitate, depune 392B?

Formularul (392B) "Declaraţie informativă privindlivrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiileefectuate în anul 2015" nu se depune în situaţia în carepersoanele impozabile nu au desfăşurat în anul 2015livrări de bunuri şi prestări de servicii în interiorul ţăriişi/sau achiziţii efectuate din ţară.

76 Un asistent medical organizat ca profesieliberala, depune 392B pe partea de achizitii, saunu depune 392B deloc? Desfasoara numaiactivitati scutite.

Dacă un cabinet medical desfăşoară doar activităţiscutite de TVA nu are obligaţia depunerii formularului392.

77 Autofactura se inreg in D392? În situația în care autofactura este emisă pentru

17

Page 19: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

operațiuni în interiorul țării, acestea se declară înformularul 392

78 O firma platitoare de TVA care la 31.12.2015 ainregistrat o cifra de afaceri de 325.000 lei,compusa din 300.000 prestari serviciiintracomunitare (catre firme din afara Romaniei)si 25.000 lei prestari servicii catre firme dinRomânia, are obligatia depunerii formularului392A ?

Dacă la data de 31 decembrie 2015 ați depășit plafonulde 220.000 lei, stabilit potrivit prevederilor art. 310 alin.(2) Cod fiscal, nu aveți obligația depunerii formularului392A.

79 Bonurile fiscale inregistrate in contabilitate ca sicheltuieli in baza deconturilor de cheltuieli lacare sunt atasate si care nu fac obiectulJurnalului de cumparari, se inregistreaza indeclaratia 392B ? Multumesc. Mentionez cabonurile fiscale la care ma refer nu auelementele caracteristice unei facturisimplificate.

Declaraţia 392B se completează la secţiunea "Achiziţii dela:" cu datele din "Jurnalul pentru cumpărări", conforminstrucţiunilor pentru completarea formularului respectiv.Modalitatea de întocmire a jurnalului pentru cumpărări ogasiţi la pct.101 alin.(2) din normele la art.321 dinLegea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

80 Valoarea facturilor emise catre firme din afaraRomaniei se ia in calcul la cifra de afaceri pentruformularul 392A ?

Da, se ia în calcul la cifra de afaceri dar nu seraportează în formular la capitolul IV.

81 Va rog sa imi precizati daca un contribuabilrealizeaza exclusiv venituri din inchiriere despatii din care are o cifra de afaceri de peste220.000 lei, nu este intregistrat ca platitor deTVA si face achizitii de la entitati platitoare sineplatitoare de TVA trebuie sa depuna declaratia392.

În situaţia în care nu sunteţi persoană impozabilăînregistrată în scopuri de TVA şi aţi realizat la data de31.12.2015 o cifră de afaceri ce depăşeşte 220.000 lei,considerăm că nu aveţi obligaţia depunerii formularului392.

82 Bonurile fiscale de benzina, introduse incontabilitate prin decont, se introduc indeclaratia 392 ? Daca se introduc, ce valoare sepreia: valoarea de pe bonul fiscal sau valoareadecontata in contabilitate (50%).

Achizițiile efectuate în țară se declară în formularul392B, secțiunea V “Achiziții de la “ care se completeazăcu sumele ce se preiau din “Jurnalul pentru cumpărări”Modalitatea de întocmire a jurnalului pentru cumpărări ogasiţi la pct.101 alin.(2) din normele la art.321 dinLegea nr.227/2015 privind Codul fiscal. În jurnal seînscriu datele din documentul respectiv (factură, bon)indiferent de suma deductibilă la calculul impozitului pevenit/profit.

83 Declaratia 205 trebuie depusa de un SRL pentrusalariile celor doi angajati din 2015 ?

Da, pentru anul 2015, formularul 205 - "Declaraţieinformativă privind impozitul reţinut la sursă şicâştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit",se depune şi de către plătitorii de venituri salariale -conform art.59 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privindCodul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

84 Din sesiunile de indrumare precedente aminteles ca in cazul unei firme platitoare de TVAcu o cifra de afaceri sub 220.000 lei vomcompleta si depune formularul 392A. In acestcaz, daca firma are facturi emise si catre firmedin afara Romaniei, in formularul D392A, rubricaIII.CIFRA DE AFACERI, nu va corespunde cutotalul de la rubrica IV.LIVRARI DE BUNURI SIPRESTARI SERVICII CATRE, intrucat in cifra deafaceri sunt cuprinse inclusiv livrarile de bunurisi servicii catre firmele din afara Romaniei, intimp ce la IV.LIVRARI DE BUNURI SI PRESTARISERVICII CATRE se vor trece doar cele de peteritoriul Romaniei. Va rog sa imi spuneti dacaeste corect.

Da, raţionamentul dvs. este corect.

18

Page 20: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

85 Facturile emise catre persoane fizice se inreg inD 392?

Formularul 392 se completează cu livrările de bunuri şiprestările de servicii efectuate în interiorul ţării, înscriseîn jurnalul pentru vânzări. În jurnal se înscriu TOATEfacturile emise.Modalitatea de întocmire a jurnalului pentru vânzări ogasiţi la pct.101 alin.(2) din normele metodologice, dateîn aplicarea art.321 din Legea nr.227/2015 privind Codulfiscal.

86 Am urmatoarea speta: o firma devine platitor deTVA pe parcursul anului 2015 prin depasire deplafon.Prin prelucrarea formularului 088, i se anuleazacodul de TVA in aceeasi zi cu data acordariiacestuia prin decizie ANAF.Ulterior pe parcursul anului 2015, pierde uncontract important, iar la sfarsitul anului 2015cifra de afaceri NU depaseste 220.000 lei.Completeaza D392A sau 392B ?TVAul declarat D311 trebuie sa apara si inD392 ?

În situaţia în care statutul persoanei impozabile dinpunct de vedere al înregistrării în scopuri de TVA s-amodificat în anul 2015, respectiv fie a fost înregistrată înscopuri de TVA, fie i s-a anulat înregistrarea în scopuride TVA, în cursul anului de referinţă, este relevantstatutul persoanei impozabile la data de 31 decembrie2015.Având în vedere că, formularul (392B) "Declaraţieinformativă privind livrările de bunuri, prestările deservicii şi achiziţiile efectuate în anul 2015" secompletează de către persoanele impozabile care, ladata de 31 decembrie 2015, nu erau înregistrate înscopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şicompletările ulterioare, şi a căror CIFRĂ DE AFACERIrealizată la acea dată, excluzând veniturile obţinute dinvânzarea de bilete de transport internaţional rutier depersoane, ESTE INFERIOARĂ sumei de 220.000 lei,menționam că aveți obligația depunerii acestui formular. Potrivit prevederilor legale operaţiunile care fac obiectuldeclaraţiilor 392A şi 392 B, sunt livrările debunuri/prestările de servicii în interiorul ţării şi, dupăcaz, achiziţiile efectuate din ţară.

87 In legatura cu decl. 402: veniturile (dividendeluate in 2015) unui asociat persoana fizicanerezidenta in România, fara NIF in România, sedeclara in 402?

Impozitul pe veniturile din dividende obţinute depersoanele fizice nerezidente nu se declară în formularul402. Acest impozit se declară în "DECLARAŢIAINFORMATIVĂ privind impozitul reţinut pentru veniturilecu regim de reţinere la sursă/venituri scutite, pebeneficiari de venit nerezidenţi", al cărei model şiconţinut îl regăsiţi în "ANEXA" la normele metodologicede aplicare a prevederilor titlului VI din Codul fiscal(aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016),respectiv la pct.26 reprezentând normele date înaplicarea art.231 din Codul fiscal. În conformitate cumenţiunea de la Anexa precizată anterior, dacă pentruveniturile obtinute din România în anul 2015nerezidentului nu i-a fost atribuit cod de identificarefiscală, această rubrică se completează cu datele deidentificare ale beneficiarului de venit nerezident. Deasemenea, potrivit art. 82 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cumodificările şi completările ulterioare, prin excepţie de ladispoziţiile art. 18 alin. (1) (din aceeaşi lege), pentrupersoanele fizice care nu detin cod numeric personal,care realizeaza numai venituri supuse regulilor deimpunere la sursa, iar impozitul reţinut este final,atribuirea codului de identificare fiscala se poate face deorganul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.

88 Daca cifra de afaceri pentru 2015 a societatiieste reprezinta in totalitate de prestari deservicii pentru care beneficiarul este persoanajuridica italiana, societatea romana este obligata

Din cele prezentate, reiese că societatea în cauză, nueste înregistrată în scopuri de TVA (având cifra deafaceri sub plafonul de 220000 lei).Astfel, în această situaţie, există obligaţia depunerii

19

Page 21: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

sa depuna declaratia 392A? mentionez ca CA <220 000 lei.

formularului 392B, însă, având în vedere că aţimenţionat faptul că prestările de servicii sunt efectuatedoar în afara ţării, rezultă că formularul nu trebuiedepus.

89 In legatura cu declaratia 402: daca nerezidentuleste salariat al societatii si societatea a depusdeclaratia 205 pentru acesta, mai trebuie sadepuna si declaratia 402 pentru el?

Persoanele pentru care se depune formularul 402,conform instrucţiunilor de completare, sunt persoanelefizice rezidente în alte state membre ale UniuniiEuropene, care au realizat venituri din România dinsalarii sau asimilate salariului, în baza contractuluiindividual de muncă sau în baza raportului de serviciu,dar şi din orice alte activitati dependente, sau, aurealizat venituri din România, în calitate deadministratori sau persoane asimilate acestora, caurmare a activitatii de conducere si administrare,exercitate în sensul legislatiei în materie din România(administratori, directori, membrii directoratului,membrii consiliului de supraveghere, membrii consiliuluide administrație).În ceea ce priveşte tipurile de venit plătite angajaţilor/administratorilor, pentru care există obligaţia declarăriiîn formular, acestea se regăsesc în lista de laSubsectiunea C3 - "Veniturile de natura salariala sauasimilate salariilor/remuneratiile administratorilor si alealtor persoane asimilate acestora".De asemenea, conform instrucţiunilor de completare aformularului 205, secţiunea V "Date informative privindimpozitul pe veniturile din salarii", se completează decătre plătitorii de venituri din salarii, pentru fiecarepersoană fizică care realizează venituri din salarii sauasimilate acestora, la funcţia de bază ori în afara funcţieide bază.Astfel, în cazul unui nerezident care obţine venituri dinsalarii sau asimilate acestora din România, plătitorul devenituri, completează şi depune atât formularul 402, câtşi formularul 205.

90 Declaratia 392B, deci persoana impozabilaneinregistrata in scopuri de TVA. Achizitii de lapersoane inregistrate in scopuri de TVA, cu cotediferite de TVA. Evident ca persoana impozabilaneinregistrata in scopuri de TVA nu evidentiazaTVA-ul din facturile de achizitii. Softul deevidenta contabila evidentiaza in declaratia 392Bpe care acesta o genereaza un TVA de 24% dintotalul achizitiilor de la persoanele inregistrate inscopuri de TVA, ori suma nu este corecta. Ce ede facut in acest caz?

Formularul 392B (aferent 2015) se descarcă de peportalul ANAF, accesând urmatorul link Formular 392 .La Secțiunea V "Achizitii de la.." se înscriu sumelepreluate din Jurnalul pentru cumpărări completat lanivelul societății.Modalitatea de întocmire a jurnalului pentru cumpărăriaferent anului 2015 era stabilită la pct.79 alin.(2) dinnormele art.156 din Legea nr. 571/2003 privind Codulfiscal, în vigoare în 2015, unde se prevede că Jurnalelepentru vânzări şi pentru cumpărări, registrele,evidenţele şi alte documente similare ale activităţiieconomice a fiecărei persoane impozabile se vor întocmiastfel încât să permită stabilirea următoarelor elementeprintre care şi valoarea totală, fără taxă precum şi taxa.În situaţia în care se constată erori în completareaD392, aceasta se poate rectifica prin depunerea unuinou formular.

91 Care este adresa web unde se pot depunedeclaratiile 205 si 392 ? E cumva aceeasi capentru declaratiile 100 si 112 ?

Formularele 392 si 205 se transmit prin portalul www.e-guvernare.ro

92 Angajatii romani detasati in strainatate trebuieinclusi in D402?

Persoanele pentru care se depune formularul 402,conform instrucţiunilor de completare, sunt persoanelefizice rezidente în alte state membre ale UniuniiEuropene, care au realizat venituri din România din

20

Page 22: Sesiuni 10, 17, 24 februarie 2016

Nr. Crt. Întrebare Răspuns

salarii sau asimilate salariului, în baza contractuluiindividual de muncă sau în baza raportului de serviciu,dar şi din orice alte activități dependente, sau, aurealizat venituri din România, în calitate deadministratori sau persoane asimilate acestora, caurmare a activității de conducere și administrare,exercitate în sensul legislatiei în materie din România(administratori, directori, membrii directoratului,membrii consiliului de supraveghere, membrii consiliuluide administraţie).Pentru angajaţii români detaşaţi în străinătate şi cărorale-au fost plătite salarii din România, nu se depuneformularul 402.

93 Daca la jumatatea anului 2015 am radiat PFA-ul,mai trebuie sa depun declaratia D392B?

Dacă la data de 31.12.2015 erați radiat și ați îndeplinittoate formalitățile privind scoaterea din evidență, nu maiaveți obligația depunerii formularului 392.

94 Daca la 31.12.2015 societatea era neplatitoarede TVA dar atunci a depasit plafonul de scutirede 220.000 lei iar in februarie 2016 a devenitplatitoare de TVA. Trebuie depus 392a sau392b?

Se ia în calcul cifra de afaceri înregistrată la data de31.12.2015. În situația în care s-a depășit plafonul nuexistă obligația depunerii formularului 392.

95 Se poate depune rectificativa la D205 inainte de29 februarie, termenul limita?

Da, rectificativa se poate depune când se constată eroriîn declarația depusă inițial.

Menţionăm că întrebările contribuabililor au fost parţial modificate pentru o mai bună înţelegere.

21