schema proiect diploma 2014-2015

5
UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ-NAPOCA Facultatea Constructii de Masini Departamentul: Ingineria Proiectarii si Robotica Specializarea: DESIGN INDUSTRIAL DESFASURATORUL SI CONTINUTUL PROIECTULUI DE DIPLOMA Pentru specializarea Design Industrial Anul universitar 2014-2015 Nr. Crt. ETAPA nr. pg. recom. Explicatii detaliate asupra continutului etapei ETAPA 1 - Elaborarea conceptului 1. Propunerea temei de proiect si aprobarea sa Tema este elaborata de indrumatorul de proiect sau firma externa, aprobata de coordonatorul de specializare si directorul de departament. 2. Formularea specificatiei initiale de design a produsului 1 Stabilirea legaturii cu indrumatorul de proiect, respectiv cu firma externa in cazul unei teme formulate de acesta. Definirea ideilor primare de functionalitate si performante. 3. Planificarea desfasurarii proiectului 1 Propunerea unui grafic de timp in care se vor desfasura toate etapele proiectului – Diagrama Gantt. 4. Incadrarea produsului in context 3 Originea si dezvoltarea cronologica a solutiilor ce vin in sprjinul solutionarii temei propuse, in diferite conjuncturi si contexte. 5. Analiza stadiului actual al solutionarii problemei; 15 Cercetare tematica pe Internet, respectiv cercetare bibliografica, brevete de inventie, reviste, standarde si normative existente in domeniul problemei. Legislatia nationala si internationala care reglementeaza fabricarea si desfacerea produselor similare. 6. Analiza necesitatilor 4 Definirea consumatorilor tinta;

Upload: norbert-biro

Post on 15-Dec-2015

9 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

Page 1: Schema Proiect Diploma 2014-2015

UNIVERSITATEA TEHNICA DIN CLUJ-NAPOCA Facultatea Constructii de Masini Departamentul: Ingineria Proiectarii si Robotica Specializarea: DESIGN INDUSTRIAL

DESFASURATORUL SI CONTINUTUL PROIECTULUI DE DIPLOMAPentru specializarea Design Industrial

Anul universitar 2014-2015

Nr.Crt.

ETAPAnr. pg.recom.

Explicatii detaliate asupracontinutului etapei

ETAPA 1 - Elaborarea conceptului

1.Propunerea temei de proiect si aprobarea sa

Tema este elaborata de indrumatorul de proiect sau firma externa, aprobata de coordonatorul de specializare si directorul de departament.

2.Formularea specificatiei initiale de design a produsului

1

Stabilirea legaturii cu indrumatorul de proiect, respectiv cu firma externa in cazul unei teme formulate de acesta. Definirea ideilor primare de functionalitate si performante.

3. Planificarea desfasurarii proiectului 1Propunerea unui grafic de timp in care se vor desfasura toate etapele proiectului– Diagrama Gantt.

4. Incadrarea produsului in context 3Originea si dezvoltarea cronologica a solutiilor ce vin in sprjinul solutionarii temei propuse, in diferite conjuncturi si contexte.

5.Analiza stadiului actual al solutionarii problemei; 15

Cercetare tematica pe Internet, respectiv cercetare bibliografica, brevete de inventie, reviste, standarde si normative existente in domeniul problemei. Legislatia nationala si internationala care reglementeaza fabricarea si desfacerea produselor similare.

6. Analiza necesitatilor consumatorului 4

Definirea consumatorilor tinta; Sondaje si cercetari de piata pentru descoperirea necesitatilor si obiceiurilor consumatorului.Ierarhizarea cerintelor consumatorului.

7.Analiza produselor competitoare existente pe piata

5

Identificarea produselor competitoare; evaluarea solutiilor existente din p.d.v. al functionalitatii, performantelor, solutiilor de design, ergonomicitatii, pretului, esteticii si finisarii, materialelor utilizate, calitatii si fiabilitatii, sigurantei, mentenantei, posibilitatilor de fabricare si altor criterii.

8.Incadrarea produsului in prevederile legislative.

2

Analiza cerintelor legislative al nivel national si european referitoare la fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor din gama respectiva. Formularea unor recomandari de proiectare.

9. Stabilirea cerintelor de design 6

Scopul, functionalitatea, cerinte de mediu, materiale, fabricatie, ergonomicitatea, durata de viata, intretinere, pret de referinta, concurenta, estetica, calitate, fiabilitate, testare, impachetare, etc.

Page 2: Schema Proiect Diploma 2014-2015

10.Elaborarea specificatiei tinta de proiectare

6

Stabilirea cerintelor tehnice, pregatirea listei de unitati metrice, fixarea valorilor ţintă ideale şi marginale acceptabile, stabilirea specificatiei finale de proiectare.

11.

12. Proiectarea conceptuala 4

Brainstorming sau alte metode de generare a ideilor, elaborarea diagrama Spyder, propuneri de solutii de design. Elaborarea a acel putin 5 concepte de functionalitate, stilizare si de incorporare.

ETAPA 2 – Dezvoltarea conceptului

13. Explorarea si evaluarea conceptelor 2Analiza comparativa a conceptelor elaborate pe baza cerintelor consumatorului si a cerintelor tehnice. Alegerea variantei optime.

14. Dezvoltarea conceptului adoptat 4Rafinarea conceptului. Elaborarea solutiilor grafice de materializare fizica a conceptului adoptat. Schite de mana, modele 3 D pe calculator, modele fizice.

15.Analiza ergonomica si a sigurantei in utilizare a produsului.

4Aplicarea criteriilor ergonomicitatii si sigurantei de utilizare in dezvoltarea conceptului. Justificarea solutiilor adoptate.

16.Justificarea compatibilitatii cu cerintele de mediu a solutiilor adoptate si a mterialelor utilizate

2Aplicarea criteriilor de proiectare ecologica a produsului, solutiilor adoptate si materialelor propuse.

17.Analiza si dezvoltarea conceptului la nivel de competitivitate a produsului

10-12

Prezentarea principalelor elemente relevante din analiza si dezvoltarea competitiva a produsuului. (pe schema proiectului de sem. la “Proiectarea competitiva a prod”, an. IV. – Brad Stelian)

18.Definitivarea functionalitatii si arhitecturii produsului

5

Elaborarea functiei arbore, definirea modulelor functionale, dezvoltarea solutiilor de constructie interna, alimentare cu energie, actionare, solutiile mecanice de transmiterea si transformare a miscarilor, elementele de iesire, interactiune si interfata cu factorul uman.

19.Fundamentarea solutiilor functionale si constructive adoptate

10-12

Elaborarea breviarului de calcul care va cuprinde calcule de dimensionare energetica, dimensionare si verificare mecanica a organelor de masini si elementelor din componenta lanturilor cinematice; alte calcule reprezentative.

20. Fundamentarea pretului 2

Calculul pretului de cost al produsului pe baza costului proiectarii, dezvoltarii, a cheltuielilor cu cercetara pietei, al pregatirii fabricatiei, al costului materialelor, a prelucrarilor, a fortei de munca, si promovarii produsului.

Page 3: Schema Proiect Diploma 2014-2015

ETAPA 3 – Modelarea, simularea si proiectarea computerizata

21.Vizualizarea conceptului - Modelarea 3 D a produsului

2-3formate echiv.

A2

Modelarea formelor externe pentru analiza ergonomicitatii produsului, pregatirea bazei de date 3D, modelarea 3 D a mecanismelor functionale, carcase si elementelor exterioare;

22.Documentatia tehnica inginereasca a produsului 2D

2 formate echiv. A1

Elaborarea 2D (obligatoriu-AUTOCAD) a desenului de ansamblu al produsului si a subansamblelor reprezentative, cu sectiunile si vederile necesare definirii functionalitatii si formei fiecarui reper component. Documentatia de detaliu pentru 2-3 repere reprezentative.

23. Studiu de culoare 3-4

Elaborarea unui studiu complex de culoare cu fundamentarea recomandarilor care se desprind pentru fabricarea in serie a produsului.

24.Cerintele de ingineria calitatii produsului

2Analiza cerintelor calitative si elaborarea prescriptiilor necesare fabricarii, controlului si montajului produsului.

25. Cartea tehnica a produsului 4-5Elaborarea manualului de exploatare, intretinere si service a produsului.

Etapa 4 – Pregatirea pentru prezentarea in fata comisiei de diploma

26. Redactarea proiectuluiTehnoredactarea partii scrise a proiectului de diploma si a anexelor sale. ARIAL 11, la 1 rand cu paragrafiere de 4 pt.

27.Planificarea materialelor de perzentare si aranajamentului acestora

Definitivarea tipului si numarului materialelor de prezentare colaterale proiectului: postere, machete, scheme functionale, desene 2D si 3D, studiu de culoare.

28.Elaborarea materialelor necesare prezentarii proiectului

1 poster500x1000

Pregatirea randarilor, modelelor, animatiilor, pregatirea textului de prezentare, etc.

29. Pregatirea expozitiei

Toate lucrarile si materialele de prezentare.vor fi expuse cu o saptamana inaintea examenului propriuzis in cadrul unei sali special amenajate, in care se va sustine si examenul.

30.Sustinerea proiectului in fata comisiei de diploma

Prezentare dupa caz Power Point, animatie 3 D, poster sau alte mijloace media.