ref 002215

Upload: andreea-finutza

Post on 07-Oct-2015

7 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Societatea cu raspundere limitata

Societatea cu raspundere limitata

Notiunea societatii cu raspundere limitata

Soocietatea cu raspundere lmitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea comerciala. Aceasta forma de societate s-a ivit din nevoia de a satisface anumite cerinte ale activitatii comerciale.

Ca si in cazul societatii in nume colectiv, societatea cu raspundere limitata se bazeaza pe increderea asociatiilor. Datorita cestui fapt, numarul asociatilor este limitat, iar partile sociale nu sunt liber cesibile.

Intocmai ca si in cazul societatii pe actiuni, in societatea cu raspundere limitata, asociatii raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.

Societatea cu raspundere limitata poate fi definita ca o societate consituita pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.

Caracterele societatii cu raspundere limitata sunt:

a) asocierea se bazeaza pe increderea asociatiilor. Societatea are un caracter intuitu persoane, ca si societatile de persoane;

b) capitalul social este divizat in anumite fractiuni denumite parti sociale. Aceste parti sociale nu sunt reprezentate prin titluri negociabile;

c) asociatii raspund pentru obligatiile sociale numai in limita aportului lor.

Societatea cu raspundere limitata cu asociat unic.

Potrivit art. 210 din lege, societatea cu raspundere lmitata se poate constitui prin aportul unui singur asociat, care va fi detinatorul tuturor partilor sociale.

O persoana fizica sau juridica nu poate fi insa asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.

Societatea cu raspundere limitata cu asociat unic, ca orice societate comerciala, dobandeste calitatea de comerciant prin constituire sa, in conditiile legii. Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatul unic raspunde numai in limita aportului sau.

Constituirea societatii cu raspundere limitata

La baza constituirii societatii se afla contractul de societate si statutul societatii. In cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, actul constitutiv il reprezinta statutul societatii.

Actele constitutive ale societatii.

Portivit art. 32 din Legea nr.31/1990, societatea cu raspundere limitata se va constitui prin contract de societate si statut, care se incheie in forma autentica.

In cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic se intocmeste numai statutul.

Contractul de societate

Contractul de societate privind constituirea societatii cu raspundere limitata trebuie sa cuprinda mentiunile cerute de art.3 pentru societatea in nume colectiv. In plus, acest contract trebuie sa prevada si repartizarea partilor sociale intre asociati.

Asociatii

La constituirea societatii cu raspundere limitata pot participa persoane fizice si persoane juridice. Numarul asociatilor este lasat la aprecierea persoanelor interesate sa constituie societatea.

Pentru a asigura caracterul intuitu persoane al societatii, legea limiteaza numarul asociatilor la cel mult 50 de asociati.

Firma societatii

Firma unei societati cu raspundere limitata se compune dintr-o denumire care sa arate obiectul de activitate si va fi insotita de mentiune scrisa in intregime ,,societate cu raspundere limitata sau S.R.L.

Capitalul social

Contractul de societate trebuie sa prevada capitalul social subscris si varsat.

Capitalul social nu poate fi mai mic de 100.000 lei

In privinta varsarii capitalului social exista puncte de vedere diferite. Din dispozitiile legii rezulta ca asociatii se pot intelege, in sensul varsarii unei parti din capitalul social la constituirea societatii, iar restul sa fie varsat ulterior, la termenele cuvenite.

Aporturile societatii

In contractul de societate trebuie sa se prevada aportul fiecarui asociat, in numerar sau alte bunuri. In legatura cu bunrile care constituie aport in natura, in contractul de societate trebuie sa se arate valoarea lor, precum si modul de evaluare.

Partile sociale

Capitalul social se divide in fractiuni denumite parti sociale. Ele au o valoare nominala egala, care nu poate fi mai mica de 5.000 lei.

In contractul de societate trebuie sa se arate numarul partilor sociale si repartizarea lor intre asociati.

Drepturile asociatilor asupra partilor sociale sunt constatate prin certificatul eliberat, la cerere, de catre administratorii societatii.

Statutul societatii

Statutul societatii cu raspundere limitata se incheie in forma autentica statutul este menit sa intregeasca contractul de societate, pentru a asigura cadrul juridic al constiturii societatii.

Formalitatile necesare constituirii societatii

Formalitatile necesare constituirii societatii cu raspundere limitata sunt: intocmirea actelor constitutive; autorizarea functionarii societatii de catre instanta judecatoreasca; publicitatea prin Monitorul Oficial, inmatricularea societatii in registrul comertului si inscrierea fiscala a societatii.

Functionarea societatii cu raspundere limitata

Adunarea asociatilor

Adunarea asociatilor este organul de deliberaqre si decizie al societati cu raspundere limitata. Ea exprima vointa sociala si, in consecinta , decide in toate problemele esentiale ale activitatii societatii.

Convocarea adunarii asociatilor

Adunarea asociatilor se convoaca la sediul societatii, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar.

In mod obisnuit, convocarea adunarii asociatilor se face de catre administratorii societatii. Pentru administratori, convocarea adunarii asociatilor constituie o obligatie. Convocarea trebuie facuta cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea adunarii si cu precizarea ordinii de zi.

Atributiile adunarii asociatilor

a) aproba bilantul si stabileste repartizarea beneficiului net;

b) desemneaza pe administratorii si cenzorii societatii

c) decide urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru prejudiciile cauzate societatii.

d) modifica, in conditiile legii, contractul de societate si statutul societatii.

Conditiile cerute pentru deliberare si decizie

Asociatii exercita dreptul de vot in adunarea asociatilor proportional cu participarea la capitalul social; fiecare parte social da drepul la un vot.

Pentru anumite probleme care privesc existenta societatii legea impune conditii deosebit de stricte pentru luarea deciziilor.

Hotararile adunarii asociatilor

Potrivit legii, hotararile luate de adunarea asociatilor cu respectarea contractului de societate, statutului si dispozitiilor legale sunt obligatorii pentru toti asociatii, inclusiv pentru cei care nu au luat parte la adunare sau au votat contra.

Administratorii societatii

Desemnarea administratorilor

Societatea cu raspundere limitata este administrata de unul sau mai multi administratori.

Administratorii pot fi asociati sau neasociati si sunt dessemnati prin contractul de societate sau de adunarea asociatilor.

Modul de lucru in cazul pluritatii de administratori

Cand prin contracul de societate sunt numiti mai multi administraatori, asociatii pot prevedea ca ei sa lucreze impreuna sau individual Daca s-a stabilit ca administatorii sa lucreze impreuna, deciziile trebuie luate in unanimitate.

Atributiile administratorilor

Administratorii societatii cu raspundere limitata, la fel ca si administratorii oricarei societati comerciale, pot face toate operatiile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului societatii, afara de restrictiile stabilite prin contractul de societate si statutul societatii.

In cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, atributiile administratorilor sunt exercitate de catre asociatul unic, daca el are si calitatea de administrator.

Controlul gestiunii

In societatea cu raspundere limitata controlul gestiunii societatii se realizeaza in mod diferit

In anumite cazuri, controlul gestiunii se efectueaza prin cenzorii societatii, ca si in cazul societatii pe actiuni.

In alte cazuri, controlul gestiunii este asigurat de catre asociati, ca si in cazul societatii in nume colectiv.

Statutul societatilor cu raspundere limitata poate prevedea alegerea unuia sau mai multor cenzori de catre adunarea asociatilor.

Cenzorii, ca organ de control al gestiunii, pot exista in orice societate cu raspundere limitata, cu deosebirea ca, in societatile mici, cu cel mult 15 asociati, alegerea cenzorilor este facultativa, pe cand in societatile mai mari, cu peste 15 asociati, alegerea cenzorilor este obligatorie.

Cenzorii societatii trebuie sa fie asociati, cu exceptia cenzorului contabil, care poate fi si un neasociat.

Daca in societatea cu raspundere limitata nu exista cenzori, controlul gestiunii se asigura de catre asociati.

Cat priveste continutul dreptului de control, legea precizeaza ca este similar dreptului pe care asociatii il au in societatile in nume colectiv.

Asociatii participa la deliberari si luarea deciziilor privind toate problemele esentiale ale activitatii societatii.

Asociatii sunt in drept sa ia la cunostinta, inainte de a fi prezentate spre dezbatere adunarii asociatilor, de bilant si contul de profit si pierderi, ca si de raportul administratorilor.

Societatea cu raspundere limitata trebuie ca, la sfarsitul exercitiului financiar, sa intocmeasca bilantul contabil, in conditiile prevazute de Legea nr.82/1991 asupra contabilitatii.

Bilantul contabil se compune din: bilant, contul de profit si pierderi, anexe si raportul de gestiune.

Administratorii trebuie sa prezinte, cu cel putin o luna inainte de ziua stabilita pentru sedinta adunarii asociatilor, bilantul exercitiului precedent, cu contul de profit si pierderi, insotit de raportul lor si de documentele justificative.

Potrivit legii, bilantul societatii va fi aprobat de adunarea asociatilor, dupa care va fi depus de administratori, in termen de 15 zile la registrul comertului, pentru a fi mentionat in registru si publicat in Monitorul Oficial.

Beneficiile si dividendele

Scopul societatii este acela de a obtine beneficii. Potrivit legii, aceste beneficii sunt destinate impartirii intre asociati sub forma de dividende, precum si constituirii fondului de rezerva al societatii.

Actionarii au dreptul la dividende potrivit contractului de societate, iar in lipsa unei stipulatii, proportional cu cota de participare la capitalul social.

Repartizarea beneficiului net se face de catre adunarea asociatilor, care fixeaza dividendul.

Plata dividendelor este conditionata de existenta unor beneficii reale, constate prin bilant.

Fondul de rezerva al societatii

In scopul asigurarii conditiilor pentru inlaturarea consecintelor pagubitioare ale unor imprejurari care afecteaza activitatea societatii, legea instituie obligatia constituirii unui fond de rezerva al societatii.

Pentru constituirea fondului de rezerva, legea prevede ca din beneficiile societatii se va prelua in fiecare an cel putin 5%, pana ce fondul va atinge minimum o cincime din capitalul social.

Daca dupa constituire, fondul de rezerva s- a micsorat, din orice cauza, el trebuie completat cu respectarea conditiilor prevazute pentru constituire (art.131 din Legea nr. 31/1990).

Interdictia emiterii unor titluri de valore negociabile

Intrucat nu este o societate de capitaluri societatea cu raspundere limitata nu poate emite titluri de valoare negociabile.

Partile sociale constituie fractiuni ale capitalului social.

Transmiterea partilor sociale

In schimbul aporturilor lor, asociatii societatii cu raspundere limitata primesc parti sociale. Aceste parti sociale confera calitatea de asociat, cu toate drepturile si obligatiie aferente.

Cu toate ca nu sunt reprezentate prin titluri negociabile, partile sociale incorporeaza anumite valori si deci ele pot fi transmise, in conditiile legii.

Prin transmiterea partilor sociale si, implicit, a calitatii de sociat pot fi aduse atingeri caracterului intuitu personae al societatii cu raspundere limitata. De aceea, transmiterea partilor sociale poate avea loc numai cu respectarea dispozitiilor legii.

Conditiile transmiterii partilor sociale

Pentru transmiterea parilor sociale Legea distinge dupa cum transmiterea se face intre asociati, catre persoane din afara societatii sau pe cale succesorala.

a) cesiunea partilor sociale intre asociati dispune ca partile sociale pot fi transmise intre asociati.

b) Cesiunea partilor sociale intre asociati si persoane din afara societatii. O cesiune a partilor sociale poate interveni intre asociati si persoane din afara societatii;

c) Transmiterea partilor sociale pe cale succesorala. In conceptia legii partile sociale se transmit prin succesiune daca in contractul de societate s-a prevazut o atare posibilitate

Conditiile transmiterii obligatiei privind prestarile periodice in natura

Asociatii societatii cu raspundere limitata se pot obliga, pe langa aporturile lor, sa execute in folosul societatii anumite prestatii periodice in natura, in caz in care in contractul de societate trebuie sa prevada continutul, durata si modalitatile prestatiilor, remuneratia cuvenita si sanctiunile pentru nerespectarea obligatiei asumate.

Retragerea asociatului din societate

Se considera ca asociatul are voie sa se retraga din societatea cu raspundere limitata si in alte cazuri decat cele avute in vedere de lege.

Retragerea unui asociat din societate produce o schimbare structurala societatii, ceea ce impune modificarea contracului de societate si statutului societatii.

Excluderea unui asociat din societatea cu raspundere limitata are loc in aceleasi conditii ca si excluderea asociatilor din societatile de persoane.

Dizolvarea si lichidarea societatii

Societatea cu raspundere limitata se dizolva si se lichideaza potrivit regulilor generale referitoare la dizolvarea si lichidarea societatilor comerciale si regulilor speciale prevazute de lege pentru aceasta forma de societate.

Bibliografie: Drept comercial Roman Stanciu.D Carpenaru Editura

ALL - Bucuresti

PAGE 1