raport anual 2017 -...

Cuprins

\ 3

1. IntroducereTimp pentru gândire

Ca să înveți să trăiești prietenos cu natura, o lectură bună estenecesară, dar nu sufi cientă – așa că am creat atelierele de mediu EcoLogos, pentru oricine de la copii de grădiniță ladirectori de companii.

O bună parte din impactul nostru asupra planetei este produsde ceea ce mâncăm. De aceea, pentru cei care doresc să creascăpropria hrană sănătoasă, am creat Kultivă, o grădină comunitarăafl ată lângă București.

Nu putem să facem timp și nu îi putem încetini curgerea; dar putem să fim grijulii cu timpul pe care îl avem și îi putem da sens împreună. În paginile următoare veți afla cum a trecut pentru noi anul 2017, cuajutorul vostru – musafiri, cititori,participanți la ateliere și evenimente,parteneri și sponsori – și ce gânduriavem pentru 2018.

Asociația SNK a fost creată pentru a ajuta oamenii să devinăreponsabili față de ei înșiși, de semenii lor și de mediu. Ca orice lucru bun, adoptarea unei astfel de atitudini necesitătimp. Nu degeaba Seneca spunea că „nimic nu ne aparține,doar timpul este al nostru”. Fiecare dintre cele patru proiecteale Asociației oferă Timp:

Primul proiect al Asociației SNK a fost Editura Seneca. În 2013,ne-am dat tema de a aduce înțelepciunea stoică spre publiculcontemporan și de a o „traduce” pe înțeles. Pentru că a trăi înarmonie cu natura umană implică și viața în armonie cunatura înconjurătoare, nu după mult timp am adăugat o colecțiede cărți de mediu.

Editura a avut nevoie de o casă – așa s-a născut Seneca Anticafe,locul unde timpul este cea mai valoroasă resursă, pe caremusafi rii vin să o investească în ceea ce este important pentru ei.

Timp pentru înțelepciune –mai întâi a fost cartea

Timp pentru tine

Timp pentru mediu

Timp pentru hrană

\ 4

2. Proiecte

Seneca Anticafe este un spațiu liber, locul unde timpul este bunul cel maide preț, iar musafi rii sunt încurajați să-l investească în orice îi face maibuni: o discuție cu un prieten, sorbind unul dintre zecile de ceaiurinaturale de la bufet; lucrul la un proiect drag; participarea la un atelierinteresant; lectura în liniște a cărții preferate. Aici nu se plătește consumația, ci doar timpul petrecut (8 lei pe oră).

Începând cu anul 2017, toate produsele pe care le folosim ca să păstrămcurățenia în Anticafe sunt ecologice, iar instalațiile de apă, încălzire șiiluminat sunt cele mai prietenoase cu mediul. Deșeurile sunt colectateseparat și reciclate de partenerii noștri Sigurec (în 2017, Sigurec au preluatși reciclat 2,5 tone de deșeuri de la Anticafe), iar produsele de la bufet(biscuiți, ceaiuri, fructe, legume) sunt achiziționate după criteriile minimuluiambalaj și al provenienței pe cât posibil din România sau de aproape.

În 2017, au apărut 1779 de titluri noi pe rafturile librăriei – acum, musafi rii aude ales între 7846 de titluri în limba română și limbi străine.

Peste 11 ani într-unul singur – în 2017, abonații au petrecut 1980 de zileprețioase în Anticafe, iar musafi rii, 56.737 de ore.

21 de titluri s-au lansat în 2017 în amfi teatrul Seneca Anticafe, printre alteevenimente și ateliere pe care le organizăm sau găzduim de câteva ori pesăptămână.

a. Seneca Anticafe

\ 5\ 5

„Dacă lipsește ținta, viața e o rătăcire” – Seneca

Editura Seneca este prima editură verde din România – începând din 2016,toate titlurile publicate sunt tipărite pe hârtie certifi cată FSC, (iar peste90% dintre titluri sunt tipărite pe hârtie 100% reciclată), folosind tuș pebază de apă și adezivi non-toxici. Publicăm fi lozofi e stoică tradusă înlimbaj contemporan și cele mai noi și complet informate cărți de mediu,pentru a ajuta cititorii să trăiască în armonie cu sine înșiși și cu natura.

Trei dintre autorii de cărți de mediu de renume internațional, ale căror titlurile-am publicat, au venit în România, la invitația Editurii Seneca, pentru avorbi „pe viu” cu publicul despre ceea ce îi preocupă.

Primul a sosit Serge Latouche, ale cărui titluri Mic Tratat de Decreștere Senină și Deteriorare garantată au apărut în colecția NOI a Editurii Seneca. Domnul Latouche a ținut în martie trei prelegeri – la InstitutulFrancez, dedicată oamenilor de afaceri interesați ca fi rmele lor să devină sustenabile; la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, dedicatăstudenților care vor lua deciziile pentru viitorul nostru; și la SenecaAnticafe, cu ocazia lansării cărții Deteriorare garantată.

b. Editura Seneca

Trei autori de cărți despre mediu, în România.

În aprilie, Tim Flannery, autor al cărților Stăpânii climei și Speranță în aer, a venit și el la București – a discutat în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare cu oamenii de afaceri, la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu cu studenții, la Școala Americană cu elevii și părinții lor, la Parlamentul României cu Comisia de Mediu și la Seneca Anticafe cu musafirii noștri – despre impactul omului asupra mediului și cum ne poate ajuta tehnologia să ne salvăm planeta.

În total, la cele 8 evenimente cu autori internaționali au participat peste1100 de persoane, de la manageri interesați de sustenabilitate până lastudenți și elevi de gimnaziu. La întâlniri a fost prezentă și presa,iar vizitele autorilor străini au avut ecouri în publicațiile tipărite,online și la radio.

Ultimul invitat internațional din 2017 a fost Daniele Pernigotti, care aținut în iunie, la Seneca Anticafe, o prelegere cu ocazia lansării volumuluisău tradus în limba română, Cu apa până la gât.

\ 6

Colecția de FILOZOFIE:

Obstacolul este calea – Ryan Holiday

Ghid pentru o viață împlinită – William B. Irvine

Etica – B. Spinoza

Colecția NOI:

Speranță în aer – Tim Flannery

Deteriorare garantată – Serge Latouche

The Story of Stuff – Annie Leonard

Stăpânii hranei – Stefano Liberti

Valoare de nimic – Raj Patel

Cu apa până la gât – Daniele Pernigotti

Alegeri alimentare neinspirate – Marco Pizzuti

În prag de colaps – Michael Ruppert

Planeta intoxicată – Giancarlo Sturloni

Titluri apărute în 2017

Pe lângă rafturile librăriilor din țară și Seneca Anticafe, cărțile Editurii Senecaau mers și către alte proiecte menite să ajute oamenii și natura:au devenit premii la maratonul organizat de Asociația Pădurea Copiilor,referințe pentru biblioteca Uleiosul din Iași, locatari ai CUIB-ului AsociațieiMai Bine, lecturi dăruite de organizațiile preocupate de mediu angajaților șipartenerilor lor.

Călătoriile cărților Editurii Seneca

ECONOMII RESURSE 2017,datorită folosirii de hârtie 100% reciclată

Procent de economisire

comparativ cu

hârtia obișnuită

Cantitatea

economisită

1471 37%

6135 39%

19033 33%

9967 100%

Emisii CO2 (kg)

Deșeuri (kg)

Apă (l)

Energie (kWh)

Masă lemnoasă (kg)

\ 7\ 7

EcoLogos este o colecție de ateliere interactive de mediu dedicate oricui, de la copii de grădiniță până la manageri ai marilor companii. Atelierelesunt gândite modular, astfel încât pot fi adaptate la nevoile și nivelulde cunoștințe al fi ecărui grup în parte. Temele atelierelor variază, dargravitează în jurul reducerii impactului omului (sau al companiei)asupra mediului.

Nu vorbim din cărți – ne concentrăm pe învățarea prin joc și experiențăproprie. După atelier, păstrăm legătura cu participanții pentru a-i sprijini înschimbarea comportamentală pe care și-au propus-o.

În 2017, am organizat 14 astfel de ateliere:

În mai, am deschis sezonul EcoLogos cu o vânătoare de comori – de dataaceasta, comorile au fost ingredintele naturale și locale ale salatei perfecte.Copiii au învățat despre cum să se hrănească sănătos (pentru ei și mediu)și benefi ciile legumelor locale.

Plastic Free July a adus 4 ateliere cu elevii din București, despre impactulplasticului asupra mediului și cum putem face să ne reducem consumul.

c. Atelierele EcoLogos

În septembrie, la Park(ing) Day, ziua în care Strada Lipscani a devenit verde,am povestit cu copiii și adulții despre amprenta ecologică – impactul omuluiasupra mediului, și cum putem reduce acest impact.

În octombrie, la Tășuleasa, am avut două ateliere cu profesorii din programulAsociației OvidiuRo – după ce au învățat cum comportamentele noastre afectează natura, profesorii au lucrat la moduri de a le transmite cunoștințele copiilor.

În noiembrie, am lucrat cu studenții de la ASE pe tema amprentei ecologice, apoi am organizat la Seneca Anticafe un atelier pentru o clasă de liceeni,despre impactul hranei noastre asura mediului. Spre fi nalul lunii,am organizat atelierul ECOnomii prin ECOlogie, despre cum putemeconomisi bani în timp ce economisim resurse.

În decembrie, Seneca Anticafe a găzduit patru ateliere pentru elevi, despre cum oamenii afectează natura și cum putem trăi o viață responsabilă, păstrându-ne confortul.

Materialele pentru ateliere au fost create de specialiști în domeniul ecologieiși se bazează pe cele mai recente și complete informații în domeniu.

\ 8\ 8

Kultivă a început ca o colecție de cursuri de agricultură ecologică dedicatecelor care doreau să învețe să își crească autonom hrană naturală,desfășurate pe un „teren de exercițiu” aflat în Chitila. Acum, s-a transformat într-o grădină comunitară unde 20 de persoane au parcele cu dimensiuni între 10 și 50 de metri pătrați pe care cultivă, fără pesticide și îngrășăminte chimice, legume, pomi fructiferi și plante aromatice. Grădinarii au avut în continuare ocazia de a participa la ateliere și de a învăța meșteșugul agriculturii ecologice de la specialiști în domeniu.

Tot în 2017, Kultivă s-a extins în București – în incinta EFdeN am organizat o grădină urbană volantă. În cutii umplute cu pământ, ușor de mutat, am crescutlegume în centrul Bucureștiului, pe asfalt.

d. Kultivă

\ 9

3. Alte sponsorizări

Asociația SNK a sprijinit echipa EFdeN într-o inițiativă pentru educareapublicului în materie de sustenabilitate, în special în raport cu eficiențaenergetică pentru case. Platforma, intitulată „Consultant în sustenabilitate”,conține două cursuri disponibile online pe site-ul echipei EFdeN.

În 2017, am continuat colaborarea cu platforma Think Outside the Box pentru seria de articoleThink Green, despre tranziția României către energie verde.

THINK OUTSIDE THE BOX

EFdeN

Foto: Think Outside the Box

\ 10

4. BugetIanuarie − Decembrie

(lei)

CHELTUIELI

VENITURI

SalariiAnticafeEditura SenecaSponsorizări acordateKultivăCheltuieli cu activele cedateTOTAL CHELTUIELI

TimpMărfuriCărți Editura SenecaCursuri KultivăVenituri din sponsorizăriVenituri din vânzarea activelorTOTAL VENITURI

636.911,00 714.762,00 352.555,14

55.526,00 32.552,00

1.138.350,78 2.930.656,92

471.942,42 445.237,58

15.342,46 2.126,16

513.662,64 760.352,76

2.208.664,02

Soldul conturilor Asociației SNK la31 decembrie 2016: 1.788.404,07 lei

SPONSORIZĂRI PRIMITE

\ 11

5. Planuri pentru 2018

a. Seneca AnticafeÎn 2018, Seneca Anticafe va căuta în continuare cărți noi și interesante pentru musafi ri. Pe lângă produsele de curățenie în spațiu, vrem să facem astfel încât majoritatea produselor din Anticafe să provină din surse responsabile – de la hârtia din imprimantă care a fost mereu 100% reciclată, până la săpunul de mâini și suporturile de pahare confecționate din bannere reciclate.

b. Editura SenecaEditura Seneca are în plan publicarea următoarelor titluri:

Colecția de Filozofi e:

Mini Ghid de Stoicism – Editura SenecaDiscurs viu. Diatribe – EpictetDespre învățătură – SenecaDespre libertate – SenecaDespre moarte – SenecaDespre prietenie – SenecaDespre timp – SenecaTragedii I – SenecaNoapte bună, domnule Lenin – Tiziano TerzaniSfârșitul mi-e început – Tiziano TerzaniStoicism Today – Patrick Ussher

Colecția NOI:

Sfârșitul creșterii – Richard Heinberg Manual de tranziție – Rob Hopkins Stuffed and Starved – Raj Patel2038: Atlasul viitorurilor lumii – Virginie Raisson 2052: O prognoză globală – JØrgen Randers Îndrăznește și bucătărește – Ruby Roth

c. EcoLogosVom adăuga o nouă dimensiune atelierelor EcoLogos. Pentru că, într-o lume a consumului, companiile au o impresionantă putere de influențare, deciziile lor cântăresc foarte mult. Așadar, vom căuta să orientăm atelierele noastre spre acest tip de public – managementul și angajații companiilor interesate vor putea să-și reducă costurile de funcționare în timp ce își reduc semnificativ și impactul asupra mediului.

d. KultivăÎn 2018, vom pune bazele unei sere pentru legume în Cernavodă, care să furnizeze hrană ecologică pentru cantinele firmelor interesate de sustenabilitate.

Mulțumiri6.

Susținători:

Parteneri ONG: Parteneri media:

Asociația SNK a fost posibilă pentru că oamenii au crezut în ideea de a face bine, în toate sensurile – de la fondatori, la echipă, sponsori, cititori, musafi ri și participanți la ateliere.

Îți mulțumim și te invităm să fi i cu noi și mai departe.