procedura proba c bac nr 927 15.05.2015

Upload: adrianagmihail

Post on 05-Mar-2016

6 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Procedura_proba_C_Bac_nr 927_15.05.2015.pdf

TRANSCRIPT

  • PROCEDUR pentru organizarea i desfurarea probei de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional studiat pe parcursul nvmntului liceal examenul de bacalaureat naional

    Pagina 1 din 6

    APROB SECRETAR DE STAT, AVIZAT

    SUBSECRETAR DE STAT, Vasile ALARU

    Liliana PREOTEASA

    PROCEDUR

    pentru organizarea i desfurare a probei de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional studiat pe parcursul nvmntului liceal (Proba C)

    examenul de bacalaureat naional

    I. Dispoziii generale Art. 1 Prezenta procedur reglementeaz organizarea i desfurarea probei C

    de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional studiat pe parcursul nvmntului liceal, n conformitate cu Metodologia de organizare i desfurare a examenului de bacalaureat.

    Art. 2 (1) Evaluarea competenei lingvistice ntr-o limb de circulaie

    internaional se face prin trei tipuri de probe, dup cum urmeaz: a) proba de nelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, n cadrul creia se evalueaz competenele privind receptarea textului audiat; b) proba scris, cu durata de 120 de minute, n cadrul creia se evalueaz competenele privind receptarea textului citit i producerea de mesaje scrise; c) proba oral, cu durata de 10-15 minute, n cadrul creia se evalueaz competenele privind producerea de mesaje orale i interaciunea oral. (2) Baremele de evaluare sunt proiectate pornind de la descriptorii din Cadrul European Comun de Referin pentru Limbi (CECRL). Nivelurile de competen extrase din CECRL sunt cuprinse n Anexa 1 la prezenta procedur.

    Art. 3 Planificarea celor trei tipuri de probe care compun proba de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional este cuprins n Anexa 2 la prezenta procedur.

    II. Proba de nelegere a unui text audiat Art. 4 (1) Proba de nelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute,

    este organizat de ctre comisiile de bacalaureat de evaluare a competenelor lingvistice i digitale, cu aplicarea prevederilor articolelor corespunztoare probelor scrise din Metodologia de organizare i desfurare a examenului de bacalaureat. (2) La proba de nelegere a unui text audiat, instruciunile pentru candidai sunt citite de ctre un membru al comisiei/ asistent, n limba romn/matern, n fiecare sal de examen. Instruciunile standard, pentru toate limbile moderne la care se organizeaz examen, sunt urmtoarele:

    Vei asculta dou materiale audio diferite, fiecare de cte dou ori. Pentru fiecare dintre acestea, vei avea la dispoziie aproximativ un minut pentru a

  • PROCEDUR pentru organizarea i desfurarea probei de evaluare a competenelor digitale examenul de bacalaureat naional Pagina 2 din 6

    citi ntrebrile de pe foaia primit. Prima audiere a materialului va fi urmat de un minut de pauz n care putei ncepe s rspundei la ntrebri. A doua audiere a materialului va fi urmat de dou minute de pauz, pentru a v definitiva rspunsurile. Aceleai etape se vor succeda i n cazul celui de-al doilea material audio.

    (3) Dup citirea instruciunilor de ctre un membru al comisiei/asistent, pentru proba de nelegere a unui text audiat, fiecare candidat primete sarcinile de lucru i are la dispoziie aproximativ dou-trei minute pentru lectura rapid, de orientare, a acestora. (4) Dup citirea instruciunilor i dup familiarizarea candidailor cu sarcinile de lucru se trece la audierea propriu-zis a materialului audio. (5) n timpul audierii textelor nu se admit ntreruperi i se iau msuri pentru a se asigura audiia n condiii optime.

    III. Proba scris Art. 5 (1) Proba scris, cu durata de 120 de minute, este organizat, de ctre

    comisiile de bacalaureat de evaluare a competenelor lingvistice i digitale, cu aplicarea prevederilor articolelor corespunztoare probelor scrise din Metodologia de organizare i desfurare a examenului de bacalaureat. (2) Proba scris este structurat pe dou pri. - prima parte a probei scrise evalueaz competena de nelegere a unui text citit; - partea a doua a probei scrise evalueaz competena de producere de mesaje scrise.

    IV. Proba oral Art. 6 (1) Proba oral, cu durata de 10-15 minute, pentru fiecare candidat, este

    organizat, de ctre comisiile de bacalaureat de evaluare a competenelor lingvistice i digitale, cu aplicarea prevederilor articolelor corespunztoare probelor orale din Metodologia de organizare i desfurare a examenului de bacalaureat. (2) Fiecare bilet din cadrul probei orale conine cte trei ntrebri de dificultate progresiv, pe baza crora profesorii examinatori stabilesc ncadrarea candidatului n unul dintre nivelurile A1-B2, att pentru competena de producere de mesaje orale, ct i pentru competena de interaciune oral. (3) Nu se admite schimbarea biletului de examen.

    V. Stabilirea nivelului de competen lingvistic nscris n Certificatul de competen lingvistic ntr-o limb de circulaie internaional

    Art. 7 (1) Pe ansamblul celor trei probe, evaluarea candidailor se face separat pentru fiecare din cele cinci competene prevzute n Cadrul European Comun de Referin pentru Limbi, conform Anexei 1 a prezentei proceduri. (2) Profesorii examinatori acord, de comun acord, un nivel de la A1 la B2, conform Cadrul European Comun de Referin pentru Limbi n urma aplicrii baremelor de notare i evaluare. Nivelul acordat de fiecare profesor examinator este nregistrat n Borderoul final de evaluare, cuprins n Anexa 3 la prezenta procedur. (3) Pentru fiecare din cele cinci competene evaluate prin cele trei probe, nivelul de competen lingvistic ntr-o limb de circulaie internaional studiat pe parcursul nvmntului liceal se stabilete n conformitate cu baremele de evaluare corespunztoare. (4) Pentru candidaii care obin ntre 0-10 puncte i care, conform CECRL, nu pot obine un nivel de competen lingvistic ntr-o limb de circulaie internaional, actele de studii se completeaz prin bararea rubricilor corespunztoare. (5) Nivelul de competen lingvistic ntr-o limb de circulaie internaional studiat pe parcursul nvmntului liceal, pentru fiecare competen n parte, este nscris n certificatul de competen lingvistic ntr-o limb de circulaie internaional.

  • PROCEDUR pentru organizarea i desfurarea probei de evaluare a competenelor digitale examenul de bacalaureat naional Pagina 3 din 6

    (6) Candidaii care refuz s rezolve subiectele propuse se consider c nu au susinut proba de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional studiat pe parcursul nvmntului liceal.

    VI. Precizri pentru nvmntul special Art. 8 (1) Asigurarea condiiilor de egalizare a anselor pentru candidaii cu

    deficiene se realizeaz n conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare i desfurare a examenului de bacalaureat, inclusiv prin mrirea cu 10 minute a perioadei de pregtire, respectiv a perioadei de susinere a probei orale de comunicare ntr-o limb modern i prin mrirea cu 30 de minute a perioadei de susinere a probei scrise din cadrul Probei C. (2) Pentru candidaii cu deficiene de auz, competena de nelegere a unui text audiat nu este evaluat.

    VII. Dispoziii finale Art. 9 Transmiterea fiierelor audio, a variantelor de subiecte i a baremelor de

    evaluare se face de ctre Centrul Naional de Evaluare i Examinare.

    Art. 10 (1) Fiierele audio primite de ctre fiecare Comisie de bacalaureat de evaluare a competenelor lingvistice i digitale sunt pregtite n funcie de condiiile de desfurare a probei de la nivelul fiecrei uniti de nvmnt, dup cum urmeaz: a) dac se utilizeaz CD-player-e, fiierele sunt inscripionate pe CD-uri, pentru fiecare sal de examen; b) dac se utilizeaz computere, fiierele audio sunt multiplicate pentru fiecare computer din fiecare sal de examen. (2) Pentru fiecare limb modern pentru care se organizeaz evaluarea competenelor lingvistice proba de nelegere a unui text audiat Comisia de bacalaureat de evaluare a competenelor lingvistice i digitale, organizat la nivelul unitii de nvmnt liceal, multiplic subiectele primite de la CNEE, dup cum urmeaz: a) cte un CD, coninnd fiierele audio, pentru fiecare sal de examen; b) subiectele pentru proba de nelegere a unui text audiat pentru toi candidaii repartizai n slile de examen, conform planificrii de la nivelul fiecrei uniti de nvmnt liceal.

    Art. 11 (1) Fiecare sal de examen va fi dotat cu un CD player funcional pe care va fi rulat CD-ul coninnd fiierele audio sau cu un computer dotat cu plac audio, boxe/difuzoare i cu programul de derulare a fiierelor audio. Se recomand ca testarea funcionrii tehnologiei s se asigure n preziua probei i s existe soluii de rezerv pentru situaii neprevzute, inclusiv baterii pentru CD playere. (2) Remedierea oricror disfuncionaliti de ordin tehnic identificate la verificarea aparaturii audio se realizeaz n preziua probei, n funcie de planificarea specific.

    Art. 12 Centrul Naional de Evaluare i Examinare, Comisia naional de bacalaureat, comisiile de bacalaureat judeene/a municipiului Bucureti i comisiile de bacalaureat de evaluare a competenelor lingvistice i digitale din unitile de nvmnt liceal colaboreaz pentru punerea n aplicare a prezentei proceduri.

    INSPECTOR GENERAL DGP, DIRECTOR DLM, EF SERVICIU CNEE,

    Traian itan SZCS Domokos Sorin SPINEANU-DOBROT

  • PROCEDUR pentru organizarea i desfurarea probei de evaluare a competenelor digitale examenul de bacalaureat naional Pagina 4 din 6

    ANEXA 1 Nivelurile de competene (extras din Cadrul European Comun de Referin pentru Limbi) A1 A2 B1 B2

    n

    e

    l

    e

    g

    e

    r

    e

    (

    r

    e

    c

    e

    p

    t

    a

    r

    e

    )

    nelegerea textului audiat

    Candidatul poate s neleag expresii cunoscute i propoziii foarte simple referitoare la sine, la familie i la mprejurri concrete, cnd se vorbete rar i cu claritate.

    Candidatul poate s neleag expresii i cuvinte uzuale, frecvent ntlnite, pe teme ce au relevan imediat pentru el personal (de ex., informaii simple despre sine i familia sa, cumprturi, zona unde locuiete, activitatea colar). Poate s neleag punctele eseniale din anunuri i mesaje scurte, simple i clare.

    Candidatul poate s neleag punctele eseniale n vorbirea standard clar, pe teme familiare referitoare la activitatea profesional, coal, petrecerea timpului liber etc. Poate s neleag ideea principal din multe programe radio sau TV pe teme de actualitate sau de interes personal sau profesional, dac sunt prezentate ntr-o manier relativ clar i lent.

    Candidatul poate s neleag conferine i discursuri destul de lungi i s urmreasc chiar i o argumentare complex, dac subiectul i este relativ cunoscut. Poate s neleag majoritatea emisiunilor TV de tiri i a programelor de actualiti. Poate s neleag majoritatea filmelor n limbaj standard.

    nelegerea textului citit

    Candidatul poate s neleag nume cunoscute, cuvinte i propoziii foarte simple, de exemplu, din anunuri, afie sau cataloage.

    Candidatul poate s neleag texte foarte scurte i simple. Poate s gseasc anumite informaii previzibile n diverse materiale cotidiene (de ex., reclame, prospecte, meniuri, orare) i poate s neleag scrisori personale scurte i simple.

    Candidatul poate s neleag texte redactate, n principal, ntr-un limbaj uzual sau referitor la activitatea sa profesional (coal). Candidatul poate s neleag descrierea evenimentelor, exprimarea sentimentelor i a urrilor din scrisori personale.

    Candidatul poate s neleag articole i rapoarte pe teme contemporane, n care autorii adopt anumite atitudini i puncte de vedere. Candidatul poate s neleag proz literar contemporan.

    V

    o

    r

    b

    i

    r

    e

    Interaciune oral

    (Participare la

    conversaie)

    Candidatul poate s comunice ntr-o conversaie simpl, cu condiia ca interlocutorul s fie dispus s repete sau s reformuleze frazele sale ntr-un ritm mai lent i s l ajute s formuleze ceea ce ncearc s spun. Poate s formuleze ntrebri simple pe teme cunoscute sau de necesitate imediat i s rspund la asemenea ntrebri.

    Candidatul poate s comunice n situaii simple i uzuale care presupun un schimb de informaii simplu i direct pe teme i despre activiti familiare. Poate s participe la discuii foarte scurte, chiar dac, n general, nu nelege suficient pentru a ntreine o conversaie.

    Candidatul poate s fac fa n majoritatea situaiilor care pot s apar n cursul unei cltorii printr-o regiune unde este vorbit limba. Poate s participe, fr pregtire prealabil, la o conversaie pe teme familiare, de interes personal sau referitoare la viaa cotidian (de ex. familie, petrecerea timpului liber, cltoriile, activitatea colar i actualiti).

    Candidatul poate s comunice cu un grad de spontaneitate i de fluen care fac posibil participarea normal la o conversaie cu interlocutori nativi. Poate s participe activ la o conversaie n situaii familiare, exprimndu-i i susinndu-i opiniile.

    Producere de mesaje orale

    Candidatul poate s utilizeze expresii i fraze simple pentru a descrie unde locuiete i oamenii pe care i cunoate.

    Candidatul poate s utilizeze o serie de expresii i fraze pentru o descriere simpl a familiei sale i a altor persoane, a condiiilor de via, a studiilor i a activitii sale profesionale, prezente sau recente.

    Candidatul poate s lege expresii i s se exprime coerent ntr-o manier simpl pentru a descrie experiene i evenimente, visele sale, speranele i obiectivele sale. Poate s i argumenteze i s explice pe scurt opiniile i planurile. Poate s povesteasc o ntmplare sau s relateze intriga unei cri sau a unui film i s-i exprime reaciile.

    Candidatul poate s prezinte descrieri clare i detaliate ntr-o gam vast de subiecte legate de domeniul su de interes. Poate s dezvolte un punct de vedere pe o tem de actualitate, artnd avantajele i dezavantajele diferitelor opiuni.

    S

    c

    r

    i

    e

    r

    e

    Producere de mesaje scrise

    Candidatul poate s scrie o carte potal scurt i simpl, de exemplu, cu salutri din vacant. Poate s completeze formulare cu detalii personale, de exemplu, numele, naionalitatea i adresa sa pe un formular de hotel.

    Candidatul poate s scrie mesaje scurte i simple. Poate s scrie o scrisoare personal foarte simpl, de exemplu, de mulumire.

    Candidatul poate s scrie un text simplu i coerent pe teme familiare sau de interes personal. Poate s scrie scrisori personale, descriind experiene i impresii.

    Candidatul poate s scrie texte clare i detaliate, ntr-o gam vast de subiecte, legate de domeniul su de interes. Poate s scrie un eseu sau un raport, transmind informaii sau argumentnd n favoarea sau mpotriva unui punct de vedere. Poate s scrie scrisori subliniind semnificaia pe care o atribuie personal evenimentelor sau experienelor.

  • PROCEDUR pentru organizarea i desfurarea probei de evaluare a competenelor digitale examenul de bacalaureat naional Pagina 5 din 6

    ANEXA 2 Planificarea probei de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional

    Sesiunea special 2015 - proba de nelegere a unui text audiat, urmat de proba scris 22 mai 2015. - proba oral:

    23 mai 2015 pentru toate limbile de circulaie internaional studiate pe parcursul nvmntului liceal;

    Sesiunea iunie-iulie 2015 - proba de nelegere a unui text audiat, urmat de proba scris 22 iunie 2015; - proba oral:

    23, 24 i 25 iunie 2015 limba englez, limba spaniol; 24, 25 iunie 2015 limba francez, limba german i limba italian; 26 iunie 2015 limba ebraic, limba japonez, limba neogreac, limba rus,

    limba portughez i limba turc.

    Sesiunea august-septembrie 2015 - proba oral:

    18 august 2015 pentru toate limbile de circulaie internaional studiate pe parcursul nvmntului liceal;

    - proba de nelegere a unui text audiat, urmat de proba scris 19 august 2015.

  • PROCEDUR pentru organizarea i desfurarea probei de evaluare a competenelor digitale examenul de bacalaureat naional Pagina 6 din 6

    ANEXA 3 Borderoul final de evaluare a competenelor lingvistice ntr-o limb de circulaie internaional studiat pe parcursul nvmntului liceal

    Limba ..

    Probe Proba scris

    Proba de nelegere a unui text audiat

    Proba oral

    Obs. Competene nelegerea textului citit

    Producere de mesaje scrise

    nelegerea textului audiat

    Producerea mesajelor orale

    Interaciune oral (Participare la

    conversaie) Nr. crt.

    Numele i prenumele candidatului

    Nivel Nivel Nivel Nivel Nivel

    Data:.. Profesori examinatori:

    Semntura: 1. .

    2. .