plante carnivore

of 28 /28

Upload: alina-stanciu

Post on 07-Jul-2015

880 views

Category:

Education


19 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Plante carnivore
Page 2: Plante carnivore

Genuri ale plantelor carnivore:

1. Aldrovanda:- sunt plante acvatice, lipsite de radacini, care plutesc pe apa. Aceste plante sunt inrudite cu Dionaea muscipula siimpart aceleasi atributii, plantele functionand ca si carnivore sub apa.

2. Brocchinia:- e un gen de bromelii, care include cel putin doua specii care sunt carnivore. Cele doua difera putin intre ele, structura Borcchiniei reducta este de cupa ingusta, in care prada se prindeaparent. Brocchinia hechtoides isi prinde prada intre axile.

3. Byblis:- membrii acestui gen seamana foarte bine cu Drosera. Plantele sunt acoperite cu periori lipicioasi pe care aterizeaza insectele si unde raman prinse. Unele specii de Byblis au enzime Digestive.

Page 3: Plante carnivore
Page 4: Plante carnivore
Page 5: Plante carnivore

4. Catopsis: - e un gen cu aproximativ 20 specii de bromelii. Doar una, Catopsis berteroniana e carnivora. Planta e o epifita, adica traieste pe scoarta copacilor. E atat de bine adaptata la viata de pe trunchiul copacilor, incat daca o planta cade pe sol moare. Plantele atrag insectele prin coloritul spectaculos, iar aceastea aluneca pe frunze. Spre deosebire de Brocchinia, prada nu e prinsa in cupa centrala ci insectele intra intr-o moarte lenta, pentru ca frunzele se strang in jurul insectei si o blocheaza inauntru.

5. Cephalotus: -Planta provine din Australia, iar cupele ei sunt adevarate minuni ale adaptarii. Peristomul din jurul gurii este plin cu glande care secreta un lichid ce contine si enzime digestive. Prada care cade in cupa nu poate scapa din cauza proiectiilor micorscopice indreptate in jos pe peretele lipicios si datorita “tavanului” de care nu pot trece.

Page 6: Plante carnivore

6. Dionaea muscipula:- Plantele spre deosebire de animale nu au un sistem nervos central, dar asta nu inseamna ca ele nu au capacitatea de a simti ceea ce exista in jurul lor. Dionaea simte prezenta unei insecte cu ajutorul perisorilor. Acestia daca sunt stimulati rapid, la intervale mici (de aprox 30sec) concentratia de ioni din frunze creste. Rezultatul este un semnal electric care se propaga prin frunza. Acest impuls transmite frunzei sa-si schimbe dimenisunile. Rezultatul e inchiderea frunzelor.

Page 7: Plante carnivore

7. Drosera: -sunt descrise 180 specii, care se gasesc pe toata suprafata Terrei, mai putin in Antarctica. Unele plante care traiescin climat tropical traiesc pe tot parcursul anului, altele pe perioada mai rece a anului mor. Unele specii din climatul rece, cu ierni cu ninsori isi petrec perioada rece a anului intr-un mugure dens numit hibernacula.

8. Drosophyllum:- la prima vedere e o planta nespecializata. Planta e lunga, cu frunzele acoperite de tentacule pe care sunt asezate multe tentacule mici rosii. Tentaculele nu se misca si nici frunzele nu se misca. Prada capturata de frunze este digerata de enzimele eliberate de glande si de glandele sesile. Glandele sesile sunt activate de mucusul tentaculelor sau daca tentaculelevecine sunt miscate de catre prada.

Page 8: Plante carnivore
Page 9: Plante carnivore

9. Genlisea10. Heliamphora: -Speciile genului provin din Guiana Americii de Sud. Se considera ca aceste plante carnivore sunt primitive, acest gen fiind mai putin studiat.

11. Nepenthes: -este unul dintre cele mai spectaculoase genuride plante carnivore. Acestea sunt plantele stereotip la care ne gandim atunci cand spunem plante carnivore. Multe provin din sudestul Asiei si formeaza lastari care se catara pe copaci, capcanele lor carnivore sunt niste “guri” flamande.12. Pinguicula:Planul arhitectural de baza al plantelor genului este acela al unei rozete care imbraca pamantul cu frunze suculente. Florile, deosebit de dragute se prind de centrul rozetei. Pe suprafata frunzelor daca acestea sunt privite cu atentie se gasesc nenumarati tantari si alte artropode mici. Ele nu sunt doar prinse de frunze ci sunt inecate in noroi si apoi sunt digerate.

Page 10: Plante carnivore
Page 11: Plante carnivore

13. Roridula: - genul contine doua specii. Cele doua specii provin din Africa de Sud, valorificand terenurile sarace in elemente nutritive si umede. Traiesc alaturi de alte carnivore cum ar fi Drosera ,ele prind insectele cu ajutorul frunzelor lipicioase. Ele prind insectele in mod pasiv. Ceea ce este interesant la roridula este ca desi frunzele sunt glandulare si lipicioase exista doua specii de insecte care se plimba pe planta si chiar o considera “casa”. Aceste creaturi stau de paza pe frunze si atunci cand o insecta se prinde de acestea misuna pe prada si o inteapa pe aceasta si ii sug tot continutul. Aparent pupa de insecta este absorbita de planta.

Page 12: Plante carnivore
Page 13: Plante carnivore

14. Sarracenia: -este un gen de plante carnivore pasive care se regasesc in NE Statelor Unite, desi exista o specie pe care o gasiti mai la nord, in Canada. Majoritatea speciilor sunt erecte si tubulare. Insectele sunt atrase de plante pentru ca acestea mimeaza florile, cupa este foarte colorata au chiar si glande care secreta un lichid dulce.

15. Utricularia: - un gen care cuprinde 220 de specii, plantecare se gasesc pe tot cuprinsul globului, acolo unde plantele carnivore au gasit un loc prielnic de dezvoltare, mai putin in Antarctica. Plantele acestui gen au o cupa sub forma de capcana, unica in plantele carnivore .

Page 14: Plante carnivore
Page 15: Plante carnivore
Page 16: Plante carnivore
Page 17: Plante carnivore
Page 18: Plante carnivore
Page 19: Plante carnivore
Page 20: Plante carnivore
Page 21: Plante carnivore
Page 22: Plante carnivore
Page 23: Plante carnivore
Page 24: Plante carnivore
Page 25: Plante carnivore
Page 26: Plante carnivore
Page 27: Plante carnivore
Page 28: Plante carnivore