metodologie supraveghere paf 2010

12
  1 Sistemul de supraveghere şi circuitul informaţ ional al cazurilor de PAF Supravegherea riguroasă si raportarea tuturor cazurilor de paralizie acut ă flască pentru identificarea poliovirusurilor de import sau vaccinale şi aplicarea măsurilor ce trebuie luate. Definiţ ia paraliziei acute flasce Paralizia flască (lipsită de rezistenţă la mişcarea de flexie, moale) apărută in mod brusc, instalată în curs de câteva zile la un copil de până la 15 ani sau la orice persoană de orice vârstă dacă se suspectează poliomielita. Investigarea clinică şi paraclinică a cazului de PAF Toate cazurile de paralizie flasc ă  vor fi investigate clinic şi para clinic. Diagnosticul clinic se va stabili de că tre medicul neurolog. La 60 de zile de la debutul paraliziei se va face un nou examen neurologic de bilan ţ pentru a d etermina gradul de recuperare a deficitului motor. Pentru investigarea de l aborator in ordinea i mportantei sunt: materiile fecale - 3 e şantioane, exudat faringian, sânge (ser şi cheag), LCR (dupa caz - dac ă  medicul curant a considerat necesară  efectuarea puncţiei lombare).  Materiile fecale vor fi recoltate la interval de 24-48 de ore imediat după diagnosticare şi in interval de maximum 14 zile de la debutul  paraliziei în scopul de a pune în eviden ţă  virusul polio sau alt enterovirus care poate produce paralizia. Cazurile de paralizie facială  se raportează  numai pentru copiii de pân ă  la 5ani. Pentru toate cazurile de PAF la copiii sub 5 ani se vor recolta şi câte 2 eşantioanae de materii fecale de la minimum 5 contacţi în vârstă de sub 5 ani. Eşantioanele de materii fecale se p ă strează  de la momentul recolt ă rii, şi pe timpul transportului la laboratorul Na ţional de Referinţă  pentru enterovirusuri din. INCDMI I.C. Cantacuzino în condi ţiile lanţului de frig invers la o temperatur ă  de 4 – 8 grade. Toate produsele biologice vor fi înso ţite de “fişa de tr imitere” atat pentru caz cat si pentru contacti. Cazurile de PAF diagnosticate de medici din re ţeaua de medici de familie sau al ţi specialişti vor fi trimise spre internare şi investigaţie de laborator la unit ăţile sanitare santinelă  din reţeaua de supraveghere a PAF. Unitatea sanitară  care investighează  cazul are obligaţia de a informa DSP în cel mult 24 ore de la notificarea cazului. DSP va începe investiga ţia epidemiologică  a cazului, completarea fişei de declarare a cazului de PAF şi recoltarea de materii fecale de la contac ţi (după  caz). Materiile fecale de la caz si contac ţi vor fi trimise la institutul Cantacuzino înso ţite de fişe personale ale contac ţilor. DSP raportează  la CNSCBT prin fax, email sau telefon toate cazurilor de PAF în cel mult 48 ore de la notificarea cazului folosind fi şa de investigare a cazului. DSP are de asemenea obligaţia de a trimite că tre CNSCBT rezultatul de bilanţ la 60 zile de la debutul paraliziei.

Upload: alexandru-coman

Post on 21-Jul-2015

49 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Sistemul de supraveghere i circuitul informa ional al cazurilor de PAFSupravegherea riguroas si raportarea tuturor cazurilor de paralizie acut flasc pentru identificarea poliovirusurilor de import sau vaccinale i aplicarea msurilor ce trebuie luate.

Defini ia paraliziei acute flasceParalizia flasc (lipsit de rezisten la micarea de flexie, moale) aprut in mod brusc, instalat n curs de cteva zile la un copil de pn la 15 ani sau la orice persoan de orice vrst dac se suspecteaz poliomielita. Investigarea clinic i paraclinic a cazului de PAF Toate cazurile de paralizie flasc vor fi investigate clinic i paraclinic. Diagnosticul clinic se va stabili de ctre medicul neurolog. La 60 de zile de la debutul paraliziei se va face un nou examen neurologic de bilan pentru a determina gradul de recuperare a deficitului motor. Pentru investigarea de laborator in ordinea importantei sunt: materiile fecale - 3 eantioane, exudat faringian, snge (ser i cheag), LCR (dupa caz - dac medicul curant a considerat necesar efectuarea punc iei lombare). Materiile fecale vor fi recoltate la interval de 24-48 de ore imediat dup diagnosticare i in interval de maximum 14 zile de la debutul paraliziei n scopul de a pune n eviden virusul polio sau alt enterovirus care poate produce paralizia. Cazurile de paralizie facial se raporteaz numai pentru copiii de pn la 5ani. Pentru toate cazurile de PAF la copiii sub 5 ani se vor recolta i cte 2 eantioanae de materii fecale de la minimum 5 contac i n vrst de sub 5 ani. Eantioanele de materii fecale se pstreaz de la momentul recoltrii, i pe timpul transportului la laboratorul Na ional de Referin pentru enterovirusuri din. INCDMI I.C. Cantacuzino n condi iile lan ului de frig invers la o temperatur de 4 8 grade. Toate produsele biologice vor fi nso ite de fia de trimitere atat pentru caz cat si pentru contacti. Cazurile de PAF diagnosticate de medici din re eaua de medici de familie sau al i specialiti vor fi trimise spre internare i investiga ie de laborator la unit ile sanitare santinel din re eaua de supraveghere a PAF. Unitatea sanitar care investigheaz cazul are obliga ia de a informa DSP n cel mult 24 ore de la notificarea cazului. DSP va ncepe investiga ia epidemiologic a cazului, completarea fiei de declarare a cazului de PAF i recoltarea de materii fecale de la contac i (dup caz). Materiile fecale de la caz si contac i vor fi trimise la institutul Cantacuzino nso ite de fie personale ale contac ilor. DSP raporteaz la CNSCBT prin fax, email sau telefon toate cazurilor de PAF n cel mult 48 ore de la notificarea cazului folosind fia de investigare a cazului. DSP are de asemenea obliga ia de a trimite ctre CNSCBT rezultatul de bilan la 60 zile de la debutul paraliziei.

1

Centrele Regionale de Sntate Public au obliga ia de a raporta lunar la CNSCBT situa ia supravegherii active a PAF din unita ile santinel folosind formatul de raportare lunara care va fi trimis pna cel mult pe data de 10 a fiecarie luni. Toate cazurile de PAF sunt analizate i clasificate de ctre Comisia Na ional de Confirmare i Clasificare a cazurilor de PAF n cel mult 60- 90 zile de la debutul paraliziei. CNSCBT nregistreaz toate cazurile de PAF, le raporteaz la OMS folosind sistemul CISID i ntocmete toate dosarele pentru cazurile de PAF n vederea confirmrii i clasificrii finale folosind codificarea OMS. Pentu monitorizarea activit ilor de supraveghere a cazurilor de PAF se folosesc urmtorii indicatorii de supraveghere:

Indicatori de evaluare a calit ii sistemului de supraveghere a PAFCazuri PAF non-polio >1 caz PAF la 100,000 copii 80% din cazurile de PAF s fie investigate n primele 48 de ore de la raportare >80% din cazurile de PAF s fie clasificate de comisia na ional de exper i polio n termen de cel mult 90 de zile de la debutul paraliziei toate cazurile de PAF (100%) trebuie s fie supuse unui examen neurologic la 60 zile de la debutul sindromului motor i clasificate Recoltare probe >80% din cazurile de PAF s aib cel pu in 2 probe de materii fecale recoltate (la 24-48 de ore interval) n primele 7 zile (maxim 14) de la debutul paraliziei Transport probe >80% din probele recoltate de la cazurile de PAF s ajung la laboratorul na ional de referin n 72 de ore de la colectarea ultimei probe de materii fecale

5. Expedierea, ntr.-un interval de 2 sptmni a tuturor poliovirusurilor izolate din orice surs de la laboratorul na ional de referin la laboratorul regional de referin (Institutul Pasteur Paris) pentru diferen ierea intratipic (DIT) i analiza molecular a genomului, n vederea stabilirii identit ii virusului slbatic, vaccinal sau derivat din virusurile vaccinale.

2

6. Analizarea, confirmarea i clasificarea tuturor cazurilor de PAF (depistate la copii sub 15 ani) de ctre Comisia Na ional de Exper i n cel mult 60-90 zile de la debutul paraliziei.

Planul de ac iune pentru men inerea statutului de ar fr poliomielit Obiectivul 1.Reducerea riscului de rspndire a poliovirusurilor slbatice nc circulante la nivel mondial n urma unui eventual import precum i a poliovirusurilor derivate din virusurile vaccinale (VDPV vaccine derived polioviruses) se vor lua toate msurile pentru continuarea vaccinrii antipolio de rutin, men inerea unui sistem de supraveghere eficient pentru detectarea tuturor cazurilor de paralizie acut flasc i instituirea msurilor de control la apari ia unui caz suspect clinic de pliomielit sau a izolrii unui virus polio slbatic 1.1 Vaccinarea antipolio Continuarea vaccinrii de rutin cu vaccin polio injectabil (VPI), cel pu in 4 doze conform calendarului de vaccinare la vrsta de 2,4,6, 12 luni n sistem continuu i la 9 ani - n campanii colare. Men inerea unei acoperiri a vaccinrii de rutin de cel pu in 95% la nivel na ional i jude ean, cu 4 doze de VPI pn la vrsta de 12 luni, cu evaluarea bianual a rezultatelor; Identificarea de ctre Direc ia de Sntate Public a grupurilor cu grad mare de risc (ex. rromi, comunit ile religioase, copiii care nu sunt nscrii la nici un medic de familie, refugia i, cltori n rile endemice de polio, etc.), monitorizarea continu a activit ii de vaccinare a acestora i raportarea lunar la CNSCBT; Recuperarea sistematic a copiilor nevaccina i sau incomplet vaccina i, incluznd instruirea medicilor de familie, mobilizare social, imunizri suplimentare la nivel jude ean (dup caz), n func ie de situa ia epidemiologic local; 1.2 Supraveghere riguroas, n vederea depistrii rapide a cazurilor determinate de poliovirusuri de import sau aprute n urma vaccinrii (Poliovirus derivat din vaccin) conform metodologiei de supraveghere 1.3 Instituirea msurilor de control, de ctre direc ia de sntate public jude ean, la apari ia unui caz suspect clinic de poliomielit sau a izolrii unui poliovirus, n contextul existen ei unor factori de risc. Pentru fiecare din urmtoarele cazuri posibile vor fi luate msurile necesare dup cum urmeaz: Nivelul I: caz grav de PAF (hot case) Defini ie: Paralizie acut flasc aprut la copii sub 15 ani cu oricare dintre urmtorii factori de risc: 1. febra la debut 2. mai pu in de 3 doze de VPO sau VPI sau 3

3. cltorie recent ntr-o zon endemic sau 4. membru al unui grup cu grad mare de risc; boal asemntoare poliomielitei clinice aprut la o persoan de orice vrst; sau izolarea unui poliovirus slbatic la o persoan de orice vrst, chiar fr paralizie, cu factorii de risc men iona i mai sus. Msuri: Cazul va fi raportat telefonic n termen de 24 de ore la Direc ia de Sntate Public jude ean si Centrele Regionale de Sntate Public care vor coordona investigarea cazului (n conformitate cu recomandrile OMS) pentru cazul de PAF i cel putin 5 contac i (sub 5 ani) ai acestuia. CRSP vor informa CNSCBT iar acesta DSPCSP din Ministerul Snatatii. Se vor recolta probele necesare - cel putin 2 probe de materii fecale (la interval de 24-48 ore), exudat nazofaringian, i prima prob de ser) i se vor transporta, n maxim 24 de ore, la laboratorul na ional de referin din Institutul Cantacuzino I.C. Punctia lombara si analiza LCR se vor efectua, dupa caz, numai la recomandarea medicului curant. Contac ilor li se va administra VPI - 2 doze la interval de 30-60 de zile, indiferent de antecedentele vaccinale antipolio. Se va face o estimare de urgen a acoperirii vaccinale n localitatea n care a fost depistat cazul grav de PAF; copiii nevaccina i sau vaccina i incomplet vor fi depistati i vaccina i conform calendarului de vaccinare. Dac n localitatea respectiv acoperirea vaccinal este sub 80%, se va organiza o campanie de vaccinare a tuturor copiilor sub 7 ani, indiferent de antecedentele vaccinale antipolio (se vor administra 2 doze de VPI la interval de 30-60 de zile una de alta). Nivelul II: Caz unic, suspect de poliomielit Defini ie: Paralizie acute flasc la o persoan de orice vrst i la care s-a izolat un poliovirus (nainte de terminarea diferen ierii intratipice de catre laboratorul specializat). Msuri ce vor fi luate n acest caz: 1 Cazul va fi raportat imediat (si in maxim 24 de ore) la Ministerul Snt ii DSPCSS si la CNSCBT. MS va anunta biroul regional OMS in maxim 24 de ore. 2. Se vor ini ia investiga iile corespunztoare (n conformitate cu recomandrile OMS) pentru cazul de PAF i pentru to i contac ii apropia i ai acestuia. Contac ilor li se va administra VPO, indiferent de antecedentele vaccinale antipolio. n termen de maxim 48 de ore se vor ini ia la nivel jude ean urmtoarele: 1.Informarea tuturor cadrelor medicale din jude despre situa ie; 2.Spitalizarea obligatorie i de urgen a tuturor cazurilor suspecte de PAF la copilul sub 15 ani sau orice caz indiferent de varsta la care se sustecteaza poliomielita.

4

3. Introducerea raportrii zilnice la DSP a tuturor cazurilor de PAF internate n spitalele / sec iile de boli infec ioase, pediatrie, neurologie, ortopedie etc; 4. Investigarea circula iei poliovirusurilor recoltarea unei probe de materii fecale de la copii cu vrste mai mici de 5 ani interna i n perioada respectiv n spitalele din jude (cu prioritate copii provenind din localit i i comunit i ce prezint grad mare de risc); 5. Investigarea gradului de imunitate recoltarea unei probe de snge de la copii cu vrste mai mici de 5 ani interna i n perioada respectiv n spitalele din jude , indiferent de diagnostic (cu prioritate copii provenind din localit i i comunit i ce prezint grad mare de risc ) 7. Identificarea tuturor comunit ilor la risc crescut de imbolnvire, supravegherea epidemiologic a acestora i vaccinarea antipolio a copiilor sub 7 ani indiferent de antecedentele vaccinale (cu cel pu in 2 doze de VPO oral administrate la interval de 30-60 de zile). 8. Ini ierea ac iunilor de dezinfec ie n focar. Toate aceste activit i vor continua pn cnd circula ia poliovirusului slbatic va fi fost exclus. Nivelul III: Caz /cazuri confirmate de poliomielit Defini ie: Boal compatibil cu poliomielita i la care s-a confirmat prin diferen iere intratipic un poliovirus slbatic. Msuri 1. Cazul / cazurile vor fi raportate imediat (maxim 24 de ore) la Ministerul Snt ii DSPCSP si CNSCBT. MS va informa imediat (maxim 24 de ore) biroul regional OMS. 2. Se vor ini ia investiga iile corespunztoare (n conformitate cu recomandrile OMS) pentru cazul de PAF i to i contac ii apropia i ai acestuia. 3. Contac ilor li se va administra VPO, indiferent de antecedentele vaccinale antipolio. 4. n termen de 48 de ore se vor institui la nivel na ional urmtoarele: a. Informarea tuturor cadrelor medicale despre situa ie; b. Spitalizarea obligatorie i de urgen a tuturor cazurilor suspecte de PAF la copilul sub 15 ani sau a cazului de PAF care se suspicioneaz a fi poliomielit la orice vrst c. Introducerea raportrii zilnice CNSCBT a tuturor cazurilor de PAF internate n spitalele / sec iile de boli infec ioase, pediatrie, neurologie, ortopedie etc; d. Investigarea circula iei poliovirusurilor recoltarea unei probe de materii fecale de la copii cu vrste mai mici de 5 ani interna i n perioada respectiv in spitalele mari

5

din fiecare jude , indiferent de diagnostic (cu prioritate copii provenind din localitati si comunit i ce prezint grad mare de risc); e. Investigarea gradului de imunitate recoltarea unei probe de snge de la copii cu vrste mai mici de 5 ani interna i n perioada respectiv n spitalele mari din fiecare jude , indiferent de diagnostic (cu prioritate copii provenind din localit i i comunit i ce prezint grad mare de risc); g. Se va lua n considerare colectarea de probe de scaun i de la copiii sntoi; h. Supravegherea mediului i ac iuni de dezinfec ie n zonele cu risc; i. Evaluarea acoperirii vaccinale la nivel jude ean, regional i na ional; j. Se vor organiza zile na ionale / subna ionale de vaccinare pentru to i copiii din grupurile cu risc crescut de imbolnvire sau to i copiii sub 7 ani (indiferent de antecedentele vaccinale antipolio); In func ie de evolu ia epidemiei pot fi extinse activit ile de vaccinare i la alte grupe de vrst. Se va reevalua planul na ional de inventariere i pstrare n condi ii sigure de securitate n laboratoare a materialelor infec ioase sau poten ial infec ioase cu poliovirusuri slbatice. Toate aceste ac iuni vor continua pn cnd transmiterea poliovirusurilor slbatice va fi fost exclus Anexa 3. Comitetul Na ional de Certificare a Eradicrii poliomielitei Componen a Comisiei Na ionale de Exper i pentru Certificarea Eradicrii Poliomielitei (CNECEP) este urmtoarea: 1. 2. 3. 4. 5. Prof. Dr. Marian Negut Preedinte Prof. Dr. Constantin Ciufecu Membru Conf. Dr. Alexandru Rafila - Membru Prof. Dr. Simona Ru Membru Sef lucrari Dr. Daniela Pi igoi - Membru

Atribu iile CNECEP sunt urmtoarele: - Membrii CNECEP au acces la toate informa iile privind modul de desfurare a programului de eradicare a poliomielitei n Romnia - Membri CNECEP particip la redactarea i avizarea actelor normative i instruc iunilor tehnice privind programul na ional de eradicare a poliomielitei. - Membrii CNECEP particip la instructajele tehnice cu cadrele medicale din teren privind ac iunile din cadrul programului de eradicare a poliomielitei - CNECEP acord asisten tehnic de specialitate la cerere tuturor verigilor implicate n programul na ional de eradicare a poliomielitei, avizeaz i certific oportunitatea msurilor ntreprinse

6

-

CNECEP analizeaz i certific rapoartele anuale naintate de ASP din MSP ctre OMS/EURO privind desfurarea i rezultatele programului na ional de eradicare a poliomielitei

Anexa 4. Comisia Na ional de Confirmare i Clasificare a cazurilor de PAF Componen a Comisiei de Confirmare i Clasificare a cazurilor de PAF este urmtoarea: 1. Dr. Ana Persu preedinte, medic primar microbiolog, Institutul Cantacuzino 2. Dr. Viorica Gheorghiu secretar medic primar sntate public i management, Centrul de Prevenire i Control al Bolilor Transmisibile 3. Dr. Lumini a Pdure membru, medic primar neurolog, Centrul de recuperare neurologic i motorie, Spitalul Marie Curie, Bucureti 4. Dr. Rozina Iagru - membru, medic primar n boli infec ioase, Institutul de boli infec ioase Matei Bals, Bucureti 5. Dr. Lauren ia Velea membru, medic primar epidemiolog , Autoritatea de Sntate Public Bucureti 6. Dr. Anda Baicu membru, medic primar microbiolog, ef de lucrri catedra de microbiologie Universitatea de Medicin Bucureti Sarcinile Comisiei de Confirmare i Clasificare - Constituie i pstreaz arhiva Comisiei, alctuind pentru fiecare caz de PAF un dosar care cuprinde toate actele primite (fia de declarare a cayului, copii dup foaia de observa ie, ancheta epidemiologic, rezultatele examenului virologic, examenul neurologic la 60 yile dup debutul paraliziei, etc.) - Se reunete periodic (la 1-2 luni) pentru a analiza toate dosarele cazurilor noi (dup ob inerea examenului neurologic de bilan ), n scopul confirmrii diagnosticului final i al clasificrii fiecrui caz n conformitate cu criteriile recomandate de OMS. Sef Laborator enterovirusuri Institutul Cantacuzino Dr. Anda Baicu

Anexa cu fisa de declarare a cazului de PAF

7

Fise de Investigare a Paraliziei Acute Flasce Directia de Sanatate Publica Judeteana ____________________________ I. DATE DE IDENTITATE

Nume____________________Prenume____________________Sex F/ M Data nasterii_____/_____/_____Varsta la debut_____Etnie_______________ Domiciliul: Judetul _________________Localitatea______________________ Strada___________________Nr.______Bl.______Tel___________ Detalii daca resedinta la data imbolnavirii este diferita de domiciliu: ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Colectivitate DA / NU Tipul __________________________________________

II. DATE CLINICE

Debutul bolii : Data debutului bolii ____/____/________ Simptomatologia la debut:___________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ _ Debutul paraliziei: data aparitiei/observarii :____/____/____ Febra la dabut: DA / NU Locul paraliziei Membre pelvine: drept______ stang ______ Membre toracice: drept______ stang ______ Nerv facial _______ Alti nervi cranieni________________ Muschi respiratori _____________________ Tipul paraliziei: Flasca DA / NU Asimetrica DA / NU / Nu stiu ROT la membrul paralizat_______________________la celelalte_____________________________ Sensibilitatea ______________________________ Data depistarii de catre medic_____/_____/________ Data izolarii _____/_____/_________ Locul izolarii _____________________________________________________

Forma clinica: usoara DA / NU ; medie DA / NU ; grava DA / NU ; Deces DA / NU Daca DA, data decesului _____/______/_________

8

Data raportarii cazului la ASPJ______/______/_________ Data la care ASPJ a inceput ancheta epidemiologica a cazului ______/______/__________

III. DATE EPIDEMIOLOGICE Antecedente vaccinale (data vaccinarii - zi/luna/an): VPO sau VPI VPOT1 _____/_____/______; VPOT2 _____/_____/_______; VPOT3 ______/_____/________ VOPT4 _____/_____/______; VPOT5 _____/_____/_______ VPI 1_____/____________ VPI 2____________ VPI 3__________________ Sursa antecedentelor vaccinale _______________________________________________________

Contacte (posibil infectante ) DA / NU Contact cu persoane recent vaccinate - (data primului contact) in familie: _____/_____/_______ in colectivitate: _____/_____/_______ in alt loc: _____/_____/_________ Contact cu cazuri (confirmate / suspecte) de polio, data: _____/_____/________ Calatorie recenta in strainatate DA / NU / NU STIU; Daca DA, precizati tara______________________ Apartenenta la un grup de risc: comunitate religioasa care refuza vaccinarea DA / NU / NU STIU Rromi nomazi DA / NU / NU STIU neinscris la medic de familie DA / NU / NU STIU Altele - precizati care____________________________________________

9

IV RECOLTARE PRODUSE BILOGICE

La caz - data recoltarii (zi/luna/an) Materii fecale: Proba 1: ______/_____/_______ Proba 2: _____/_____/_______ Proba 3: _____/_____/_______ _____/_____/_______ Exudat faringian: _____/_____/_______ Sange (ser si chag): _____/_____/_______ LCR (daca s-a efectuat) - data_____________________________________________ Fragmente SNC (la decedat) _____/______/_______ La contacti (5 copii sub varsta de 5 ani) Materii fecale: Proba 1: _____/_____/_______ Proba 2: _____/_____/_______

V. COMENTARII / PRECIZARI _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Medic responsabil cu supravegherea PAF Data completarii _____/______/__________ Dr.____________________________________

10

11

FI PENTRU SUPRAVEGHERIA ACTIV A PARALIZIEI ACUTE FLASCE (PAF)

Sptamna luni - duminic Jude ul caz caz PAF internat

Sptamna luni - duminic caz caz PAF internat

Sptamna luni - duminic caz caz PAF internat

Sptmna luni - duminic caz caz PAF internat

Sptmna luni - duminic caz caz PAF internat

Data:

ef sec ie/ compartiment epidemiologie,

12