metodologie finalizare studii fie 2014

3
1 / 3 M M E E T T O O D D O O L L O O G G I I A A privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor la FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICĂ, UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ- NAPOCA - examene de diplomă, disertaţie - Art. 1. Examenele de finalizare a studiilor la FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICĂ a UNIVERSITĂŢII TEHNICE DIN CLUJ-NAPOCA se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de finalizare a studiilor pentru ciclul I şi II în U.T.C.-N. aprobat în Senatul Universitar din 31.05.2013 şi prezenta metodologie. Art. 2. La FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICĂ a U.T.C.-N., finalizarea studiilor se face după cum urmează: a) Studiile universitare de licenţă (4 ani, cursuri de zi) se încheie cu examen de diplomă; b) Studiile de masterat (2 ani, cursuri de zi) se încheie cu examen de disertaţie. Art. 3. (1) Examenul de diplomă constă din 2 probe distincte şi anume: a) Proba 1 – Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate; b) Proba 2 – Prezentarea şi susţinerea lucrării de diplomă. (2) Cele două probe se vor desfăşura separat, astfel că se începe cu proba 1 şi după examinarea tuturor candidaţilor arondaţi comisiei respective se va trece la proba 2. Cele două probe se pot desfăşura şi în zile separate. (3) Subiectele pentru proba 1 se vor afişa la secretariat cu cel puţin 15 de zile calendaristice înainte de începerea probei. (4) Examenul de disertaţie constă dintr-o singură probă, şi anume prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie. (5) La examenele de finalizare a studiilor modul de susţinere a probei 1 este scris iar a probei 2 este oral. (6) La fiecare probă, preşedintele şi membrii comisiei vor acorda fiecare o notă întreagă, de la 1 la 10. Proba se consideră promovată dacă nota, calculată ca media aritmetică a notelor membrilor comisiei, cu două zecimale fără rotunjire, este de cel puţin 5,00. (7) La proba 2 se pot prezenta candidaţii care au promovat proba 1. (8) Examenul de finalizare a studiilor este promovat dacă fiecare dintre probele componente au fost promovate, iar media de promovare a examenului, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale fără rotunjire, a notelor acordate la fiecare probă, este cel puţin 6,00. (9) Conducătorii ştiinţifici pot participa, cu rol consultativ, la deliberările comisiilor privitoare la acordarea notelor pentru studenţii îndrumaţi de aceştia. Art. 4. Proiectele de diplomă ale absolvenţilor programului de studiu Inginerie Economică în domeniul Electric, Electronic şi Energetic vor avea doi conducători ştiinţifici, unul din domeniul Inginerie şi unul din domeniul Management. Proiectul de diplomă va fi

Upload: marian

Post on 09-Nov-2015

224 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

  • 1 / 3

    MMEETTOODDOOLLOOGGIIAA privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor la FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRIC, UNIVERSITATEA TEHNIC DIN CLUJ-

    NAPOCA - examene de diplom, disertaie -

    Art. 1. Examenele de finalizare a studiilor la FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRIC a

    UNIVERSITII TEHNICE DIN CLUJ-NAPOCA se desfoar n conformitate cu prevederile legale n vigoare, Regulamentul privind organizarea i desfurarea examenelor de finalizare a studiilor pentru ciclul I i II n U.T.C.-N. aprobat n Senatul Universitar din 31.05.2013 i prezenta metodologie.

    Art. 2. La FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRIC a U.T.C.-N., finalizarea studiilor se face dup cum urmeaz:

    a) Studiile universitare de licen (4 ani, cursuri de zi) se ncheie cu examen de diplom;

    b) Studiile de masterat (2 ani, cursuri de zi) se ncheie cu examen de disertaie. Art. 3. (1) Examenul de diplom const din 2 probe distincte i anume:

    a) Proba 1 Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate; b) Proba 2 Prezentarea i susinerea lucrrii de diplom.

    (2) Cele dou probe se vor desfura separat, astfel c se ncepe cu proba 1 i dup examinarea tuturor candidailor arondai comisiei respective se va trece la proba 2. Cele dou probe se pot desfura i n zile separate.

    (3) Subiectele pentru proba 1 se vor afia la secretariat cu cel puin 15 de zile calendaristice nainte de nceperea probei.

    (4) Examenul de disertaie const dintr-o singur prob, i anume prezentarea i susinerea lucrrii de disertaie.

    (5) La examenele de finalizare a studiilor modul de susinere a probei 1 este scris iar a probei 2 este oral.

    (6) La fiecare prob, preedintele i membrii comisiei vor acorda fiecare o not ntreag, de la 1 la 10. Proba se consider promovat dac nota, calculat ca media aritmetic a notelor membrilor comisiei, cu dou zecimale fr rotunjire, este de cel puin 5,00.

    (7) La proba 2 se pot prezenta candidaii care au promovat proba 1. (8) Examenul de finalizare a studiilor este promovat dac fiecare dintre probele

    componente au fost promovate, iar media de promovare a examenului, calculat ca medie aritmetic, cu dou zecimale fr rotunjire, a notelor acordate la fiecare prob, este cel puin 6,00.

    (9) Conductorii tiinifici pot participa, cu rol consultativ, la deliberrile comisiilor privitoare la acordarea notelor pentru studenii ndrumai de acetia.

    Art. 4. Proiectele de diplom ale absolvenilor programului de studiu Inginerie Economic n domeniul Electric, Electronic i Energetic vor avea doi conductori tiinifici, unul din domeniul Inginerie i unul din domeniul Management. Proiectul de diplom va fi

  • 2 / 3

    structurat astfel nct s fie abordate cele dou domenii. Ponderea fiecreia se va stabili de comun acord ntre cei doi conductori.

    Art. 5. Pot susine examenul de diplom sau de disertaie, dup caz: a) Absolveni ai U.T.C.-N., de la programe de studii (specializri) autorizate

    provizoriu sau acreditate, gratuit la prima prezentare sau contra cost pentru absolveni ai U.T.C.-N. care repet;

    b) Absolveni ai altor universiti de stat, provenind de la programe de studii (specializri) autorizate provizoriu sau acreditate, cu aprobarea MECT i respectarea procedurilor n vigoare i cu achitarea taxelor prevzute de U.T.C.-N.

    c) Absolveni care provin de la instituii de nvmnt superior i/sau programe de studii care au intrat n lichidare dup ce au susinut un examen de selecie.

    d) La U.T.C.-N. nu pot susine examene de finalizare a studiilor absolveni ai universitilor particulare care nu au fost nfiinate prin lege.

    Art. 6. (1) Comisiile de examen se stabilesc pe programe de studiu (specializri), prin decizia Rectorului U.T.C.-N., la propunerea Consiliului Facultii.

    (2) Preedintele comisiei trebuie s fie profesor/confereniar universitar. (3) Membrii unei comisii trebuie s fie n numr de 4, s aib titlul tiinific de doctor

    i gradul didactic de ef de lucrri/confereniar/profesor. (4) Membrii comisiei trebuie s fie cte cel puin un cadru didactic din fiecare

    departament. (5) Secretarul comisiei de examen poate fi i asistent/preparator universitar. (6) Conductorii tiinifici pot participa, alturi de membrii comisiei, la susinerea

    lucrrilor de diplom i lucrrilor de disertaie ale candidailor ndrumai de acetia. Art. 7. n fiecare an universitar, examenele se pot organiza n trei sesiuni; de iarn

    (februarie), de var (iunie-august) i de toamn (septembrie). Art. 8. (1) nscrierea candidailor pentru un examen se efectueaz individual, la comisia

    programului de studii absolvit, fiecare absolvent trebuind s depun urmtoarele documente:

    a) cererea de nscriere la examen; formularul se obine de la secretariatul facultii, se completeaz i se semneaz de ctre absolvent i conducerea facultii; b) o copie a certificatului de competen lingvistic ntr-o limb de larg circulaie internaional.

    (2) La fiecare program de studii (specializare), examenul se organizeaz i se desfoar n aceleai condiii pentru toi candidaii.

    Art. 9. Universitatea Tehnic din Cluj-Napoca, prin comisiile de examen, va informa candidaii despre perioadele de susinere, condiiile de nscriere, coninut, programe, acces la biblioteci, cursuri de pregtire, consultaii etc. prin afiare la sediile comisiilor, pe pagina web proprie a facultii i, dac este posibil, prin brouri/pliante tiprite.

    Art. 10. (1) Rezultatele fiecrei probe se comunic prin afiare la sediul comisiei unde s-a desfurat i pe pagina web a facultii n termen de cel mult 48 de ore de la data susinerii acesteia.

    (2) Contestaiile la proba scris se depun personal de ctre candidat la secretarul comisie la care susine examenul n termen de 24 ore de la comunicarea/afiarea rezultatului i se rezolv n termen de 24 de ore de la data ncheierii depunerii

  • 3 / 3

    contestaiilor, de ctre Comisia de analiz a contestaiilor format din decanul/prodecanul facultii i directorii fiecrui departament.

    (3) Nu se admit contestaii, la notele acordate de ctre comisii, pentru probele susinute oral. Eventualele contestaii privind modul de desfurare a examenelor de finalizare a studiilor se depun la secretariatul Facultii de Inginerie Electric n termen de 24 de ore de la comunicarea/afiarea rezultatelor i se rezolv n termen de 48 de ore de la data ncheierii depunerii contestaiilor, de ctre Comisia de analiz a contestaiilor numit de U.T.C.-N. Contestaiile se rezolv exclusiv la nivelul U.T.C.-N. i sunt definitive.

    Art. 11. Un examen nepromovat se poate repeta de mai multe ori n sesiuni ulterioare, cu suportarea de ctre candidat a cheltuielilor aferente, n conformitate cu reglementrile U.T.C.-N. stabilite conform legii.

    Art. 12. Diplomele i certificatele pentru absolvenii care au promovat examenul de diplom sau examenul de disertaie, dup caz se elibereaz de ctre U.T.C.-N.

    Art. 13. Regulamentele anterioare ale Facultii de Inginerie Electric privind examenele de finalizare a studiilor din nvmntul superior se abrog, ncepnd cu sesiunea din februarie a anului universitar 2013-2014.

    Art. 14. Prezenta metodologie a fost aprobat n edina Consiliului Facultii de Inginerie Electric din data de 11 decembrie 2013 i se aplic ncepnd cu sesiunea din februarie a anului universitar 2013-2014.

    DECAN,

    prof. dr. ing. Radu CIUPA