majori s 4 - trim 3 - 2015

Upload: mariustrisca

Post on 01-Nov-2015

221 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Lectiune Majori S 4

TRANSCRIPT

  • 49

    Studiu

    l 4

    Studiul 4 18-24 iulie

    Istoria lui IonaPentrustudiuldinaceastsptmn,citete:Iona1-4;2mprai14:25;

    Isaia56:7;44:8;Matei12:40;Apocalipsa14:6-12.

    Sabat dup-amiaz

    Textul de memorat: n adevr, vd c Dumnezeu nu este prtini-tor, ci c, n orice neam, cine se teme de El i lucreaz neprihnire este primit de El. (Faptele apostolilor 10:34,35)

    Cartea lui Iona conine istoria unui profet evreu chemat s lucreze cu mult n afara zonei de confort personal. Activ n timpul domniei lui Ieroboam al II-lea, cndva n jurul anului 750 .Hr. (2 mprai 14:25), Iona este singurul profet din Vechiul Testament despre care tim c a fost chemat direct ca misionar ntr-o alt ar. n timpul su, teologia popular israelit nu accepta ideea c i neamurile sunt incluse n pla-nul de mntuire al lui Dumnezeu, dei n Vechiul Testament (mai ales n crile Isaia i Psalmii) este afirmat n mod repetat acest adevr: Creatorul tuturor raselor umane nu a limitat mntuirea la poporul Su ales! ns lecia aceasta s-a dovedit a fi dificil chiar i pentru credin-cioii iudei din Noul Testament.

    n cele patru capitole ale crii lui Iona citim o expunere onest a atitudinii refractare a lui Iona din timpul experienei sale de pionierat, ca misionar strin. Ne este artat ce se ntmpl n interiorul unui om i reacia lui ct se poate de omeneasc fa de chemarea lui Dumne-zeu, n condiiile unui apel puternic n favoarea misiunii n strintate. Putem desprinde din aceast carte cteva principii cluzitoare cu pri-vire la activitatea misionarilor strini i a mrturiei lor transculturale, precum i cteva soluii la unele probleme cu care se confrunt misio-narii contemporani.

    Astzi: Ziua evanghelistului laic

    marius_triscaTypewritten Text

    marius_triscaTypewritten TextIONA = Adventistul de azi = egoist, nepasator, exclusivist, manios, frustrat,

  • 50

    Studiu

    l 4Duminic,19iulie Un profet imperfect

    1. Citete 2 mprai 14:25. Ce ni se spune aici despre Iona? n ce lumin este prezentat el aici?

    ______________________________________________________________

    ______________________________________________________________

    n afar crii lui Iona, n Vechiul Testament, profetul mai este menionat doar n acest text. Aici este ludat ca fiind profetul care a prevestit recucerirea de ctre Israel a teritoriului acaparat de Siria.

    Iona s-a nscut n Gat Hefer (n evreiete: Teascul de la groapa de ap), un ora din Zabulon, situat n nordul Israelului, la numai civa kilometri de Nazaret. Aadar, Iona, ca i Domnul Isus mai trziu, a fost galileean, doar c a trit cu 750 de ani mai nainte.

    2. Ce trsturi de caracter ale profetului, pozitive i negative, descoperim n urmtoarele secvene din viaa sa?

    Iona1:1-3,9,12; ________________________________________________

    2:1-9; ________________________________________________________

    3:3-10. ________________________________________________________

    Iona apare n cartea sa ca o combinaie stranie de for i slbiciu-ne: ncpnat i rebel, dar i docil i asculttor; loial lui Dumnezeu, curajos, ncreztor n rugciune, dar i obtuz, egoist i dumnos. Dac n 2 mprai 14:25 este descris ca fiind un slujitor al Domnului, n cartea care i poart numele, face o impresie oarecum trist i tragic. Descrierea aceasta onest este un semn al integritii i fidelitii Bi-bliei. Tendina natural, omeneasc a oricrui scriitor ar fi s atenueze i s ascund aspectele mai puin acceptabile ale eroilor biblici. ns, sub inspiraia Duhului Sfnt, autorii biblici prezint att bravura, ct i meschinria oamenilor pentru a ilustra adevrul c, dac omul este dispus, Dumnezeu poate lucra prin el, orict de slab i de insuportabil ar fi caracterul lui.

    Prin ce alte personaje biblice a lucrat Dumnezeu n pofida defecte-lor lor? Ce speran ne d gndul c Dumnezeu folosete oameni slabi i cu defecte pentru a ajunge la inimile altor oameni?

    marius_triscaSticky Note25. A luat inapoi hotarele lui Israel, de la intrarea Hamatului pana la marea campiei, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul Dumnezeul lui Israel prin robul Sau Iona, prorocul, fiul lui Amitai, din Gat-Hefer.

    marius_triscaSticky Note1. Cuvantul Domnului a vorbit lui Iona, fiul lui Amitai, astfel: 2. "Scoala-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, si striga impotriva ei. Caci rautatea ei s-a suit pana la Mine!" 3. Si Iona s-a sculat sa fuga la Tars, departe de fata Domnului. S-a coborat la Iafo si a gasit acolo o corabie care mergea la Tars. A platit pretul calatoriei si s-a suit in corabie ca sa mearga impreuna cu calatorii la Tars, departe de fata Domnului.

    9. El le-a raspuns: "Sunt evreu, si ma tem de Domnul Dumnezeul cerurilor care a facut marea si uscatul!"

    12. El le-a raspuns: "Luati-ma si aruncati-ma in mare, si marea se va linisti fata de voi! Caci stiu ca din vina mea vine peste voi aceasta mare furtuna!"

    marius_triscaSticky Note1. Iona s-a rugat Domnului Dumnezeului sau din pantecele pestelui 2. si a zis: "In stramtorarea mea am chemat pe Domnul, si m-a ascultat; din mijlocul Locuintei mortilor am strigat, si mi-ai auzit glasul. 3. Si totusi ma aruncasesi in adanc, in inima marii, si raurile de apa ma inconjurasera; toate valurile si toate talazurile Tale au trecut peste mine. 4. Ziceam: "Sunt lepadat dinaintea ochilor Tai! Dar iarasi voi vedea Templul Tau cel sfant." 5. Apele m-au acoperit pana aproape sa-mi ia viata, adancul m-a invaluit, papura s-a impletit in jurul capului meu. 6. M-am coborat pana la temeliile muntilor, zavoarele pamantului ma incuiau pe vecie; dar Tu m-ai scos viu din groapa, Doamne Dumnezeul meu! 7. Cand imi tanjea sufletul in mine, mi-am adus aminte de Domnul, si rugaciunea mea a ajuns pana la Tine, in Templul Tau cel sfant. 8. Cei ce se lipesc de idoli deserti indeparteaza indurarea de la ei. 9. Eu insa Iti voi aduce jertfe cu un strigat de multumire, voi implini juruintele pe care le-am facut. Mantuirea vine de la Domnul."

    marius_triscaSticky Note3. Si Iona s-a sculat si s-a dus la Ninive, dupa cuvantul Domnului. Si Ninive era o cetate foarte mare, cat o calatorie de trei zile. 4. Iona a inceput sa patrunda in oras, cale de o zi, strigand si zicand: "Inca patruzeci de zile, si Ninive va fi nimicita!" 5. Oamenii din Ninive au crezut in Dumnezeu, au vestit un post si s-au imbracat cu saci, de la cei mai mari pana la cei mai mici. 6. Lucrul a ajuns la urechea imparatului din Ninive; el s-a sculat de pe scaunul lui de domnie, si-a scos mantia de pe el, s-a acoperit cu un sac si a sezut in cenusa. 7. Si a trimis sa se dea de stire in Ninive, din porunca imparatului si mai marilor lui, urmatoarele: "Oamenii si vitele, boii si oile sa nu guste nimic, sa nu pasca si nici sa nu bea apa deloc! 8. Ci oamenii si vitele sa se acopere cu saci, sa strige cu putere catre Dumnezeu si sa se intoarca de la calea lor cea rea si de la faptele de asuprire de care le sunt pline mainile! 9. Cine stie daca nu Se va intoarce Dumnezeu si Se va cai, si daca nu-Si va opri mania Lui aprinsa, ca sa nu pierim!" 10. Dumnezeu a vazut ce faceau ei si ca se intorceau de la calea lor cea rea. Atunci Dumnezeu S-a cait de raul pe care Se hotarase sa li-l faca si nu l-a facut.

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

  • Comentarii pentru instructori

    51

    Studiu

    l 4

    Obiectivele instructoruluiLa nivelul cunotinelor: Membrii grupei s neleag ct de mult

    i iubete Dumnezeu pe cei din afar i ce responsabilitate au ca martori ai Lui cei din biserica Sa.

    La nivelul sentimentelor: S i recapete simmntul responsa bili-tii personale de a participa la misiunea iniiat de Dumnezeu pentru aceast lume.

    La nivel practic: S dea dovad c i-au luat un angajament fa de misiune, susinnd-o prin rugciune, daruri financiare i impli-care personal.

    SCHIA STUDIULUI

    I. Cunotine: ndurarea lui Dumnezeu trece dincolo de limitele terito-riale i culturaleA. De ce era misiunea lui Iona un lucru att de ocant pentru un

    evreu? Ce misiune pe care ne-ar ncredina-o Dumnezeu astzi ni s-ar prea la fel de ofensatoare?

    B. Cartea lui Iona are un final oarecum ambiguu, n care Dumnezeu pune o ntrebare incisiv (Iona 4:11). Ce ne spune aceast ntre-bare despre caracterul lui Dumnezeu?

    II. Sentimente: ntr-o relaie bun cu DumnezeuA. Ce crezi c a simit Iona cnd a fost aruncat peste bord i s-a scu-

    fundat n apele mrii, contient c fusese necredincios n misi-une? A fost nevoit Dumnezeu vreodat s ntind braul pn n adncimile mrii pentru a te salva?

    B. Cum te simi cnd tii c eti unde vrea Dumnezeu, c faci ce i-a cerut El?

    III. Practic: Evitarea rutelor spirituale ocolitoareA. Ce pai concrei putem face pentru a depi egocentrismul spiri-

    tual sau exclusivismul?B. Cum putem evita s fim un Iona al timpurilor moderne?

    Rezumat: Cartea lui Iona face s strluceasc ntinderea milei lui Dumnezeu i adncimea rbdrii Sale att pentru pctoii pgni din Ninive, ct i pentru profetul ndrtnic ales de El pentru aceast

  • 52

    Studiu

    l 4Luni,20iulie Unul dintre primii misionari

    3. Care crezi c au fost motivele pentru care Iona nu a ascultat de porun-ca Domnului? Iona 1:1-3

    ______________________________________________________________

    Du-te la Ninive! a fost porunca dat de Dumnezeu lui Iona. n Vechiul Testament, popoarele primeau de obicei invitaia: Venii n Sion! Planul iniial al lui Dumnezeu a fost ca evreii s-i triasc reli-gia i ca naiunea lor s devin att de atrgtoare, nct celelalte po-poare s apeleze la ei pentru ndrumare (Isaia 56:7).

    Lui Iona, ca precursor al ucenicilor din Noul Testament, i s-a spus s se duc la Ninive, care i se prea un ora necurat, un centru al idola-triei, al brutalitii i al totalitarismului. Dumnezeu i-a spus s mearg spre est pe uscat, dar el a fcut pregtiri amnunite pentru a cltori spre vest pe mare. Profetul ndrtnic a fugit exact n direcia opus.

    4. Citete Iona 1:3-17. Ce spune aceast relatare despre Dumnezeu, des-pre Iona i despre corbieri?

    ______________________________________________________________

    Rspunsul lui Dumnezeu la fuga lui Iona a venit sub forma unei fur-tuni nprasnice. Iat c vntul a ascultat de Creator, dar nu i profetul Su (Marcu 4:41)! Iona a dormit dus n mijlocul vijeliei, n timp ce co-rbierii pgni s-au rugat (Iona 1:14). El a admis cu sinceritate c din cauza lui venise acea nenorocire i a dat mrturie despre adevratul Dumnezeu i Creator. Dup cum observm, rspunsul lui, sunt evreu, face referire att la religia, ct i la naionalitatea lui.

    n panica de care au fost cuprini n faa furiei mrii, corbierii p-gni au ncercat s se salveze pe ei nii i pe pasagerii lor i le-a fost mil de Iona, ezitnd s-l arunce peste bord aa cum le ceruse el. (Pro-fetul ndrtnic a fost dispus s se sacrifice pentru a-i salva pe ceilali.) n cele din urm, cnd l-au aruncat, furtuna s-a potolit (versetul 15). Faptul c ei l-au recunoscut pe Dumnezeu era o dovad c Domnul a lucrat prin profetul Su, chiar dac el fugise de chemarea Sa.

    Ce importan are mesajul despre Dumnezeul Creator n contextul misiunii printre oamenii idolatri?

    marius_triscaSticky Note1. Cuvantul Domnului a vorbit lui Iona, fiul lui Amitai, astfel: 2. "Scoala-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, si striga impotriva ei. Caci rautatea ei s-a suit pana la Mine!" 3. Si Iona s-a sculat sa fuga la Tars, departe de fata Domnului. S-a coborat la Iafo si a gasit acolo o corabie care mergea la Tars. A platit pretul calatoriei si s-a suit in corabie ca sa mearga impreuna cu calatorii la Tars, departe de fata Domnului.

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaTypewritten TextEst - rasarit

    marius_triscaTypewritten Text Vest - apus

    marius_triscaSticky Note3. Si Iona s-a sculat sa fuga la Tars, departe de fata Domnului. S-a coborat la Iafo si a gasit acolo o corabie care mergea la Tars. A platit pretul calatoriei si s-a suit in corabie ca sa mearga impreuna cu calatorii la Tars, departe de fata Domnului. 4. Dar Domnul a facut sa sufle pe mare un vant naprasnic si a starnit o mare furtuna. Corabia ameninta sa se sfarame. 5. Corabierii s-au temut, au strigat fiecare la dumnezeul lui si au aruncat in mare uneltele din corabie, ca s-o faca mai usoara. Iona s-a coborat in fundul corabiei, s-a culcat si a adormit dus. 6. Carmaciul s-a apropiat de el si i-a zis: "Ce dormi? Scoala-te si cheama pe Dumnezeul tau! Poate ca Dumnezeu va voi sa Se gandeasca la noi si nu vom pieri!" 7. Si au zis unul catre altul: "Veniti sa tragem la sorti, ca sa stim din pricina cui a venit peste noi nenorocirea aceasta!" Au tras la sorti, si sortul a cazut pe Iona. 8. Atunci ei i-au zis: "Spune-ne din pricina cui a venit peste noi nenorocirea aceasta? Ce meserie ai si de unde vii? Care iti este tara si din ce popor esti?" 9. El le-a raspuns: "Sunt evreu, si ma tem de Domnul Dumnezeul cerurilor care a facut marea si uscatul!" 10. Oamenii aceia au avut o mare teama si i-au zis: "Pentru ce ai facut lucrul acesta?" Caci oamenii aceia stiau ca fugea de fata Domnului, pentru ca le spusese el. 11. Ei i-au zis: "Ce sa-ti facem, ca sa se potoleasca marea fata de noi?" Caci marea era din ce in ce mai infuriata. 12. El le-a raspuns: "Luati-ma si aruncati-ma in mare, si marea se va linisti fata de voi! Caci stiu ca din vina mea vine peste voi aceasta mare furtuna!" 13. Oamenii acestia vasleau ca sa ajunga la uscat, dar nu puteau, pentru ca marea se intarata tot mai mult impotriva lor. 14. Atunci au strigat catre Domnul si au zis: "Doamne, nu ne pierde din pricina vietii omului acestuia si nu ne impovara cu sange nevinovat! Caci Tu, Doamne, faci ce vrei!" 15. Apoi au luat pe Iona si l-au aruncat in mare. Si furia marii s-a potolit. 16. Pe oamenii aceia i-a apucat o mare frica de Domnul, si au adus Domnului o jertfa, si I-au facut juruinte. 17. Domnul a trimis un peste mare sa inghita pe Iona, si Iona a stat in pantecele pestelui trei zile si trei nopti.

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaTypewritten Textvant - Duh

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaTypewritten Textexclusivitatea

    marius_triscaTypewritten Textegoismul

  • Comentarii pentru instructori

    53

    Studiu

    l 4

    misiune. Pe msur ce se desfoar relatarea, devine clar faptul c bizuirea pe propria nelepciune i pe propriile nclinaii este un mod nefericit de a aborda misiunea. Numai prin supunere fa de cluzi-rea Domnului putem ncepe s nelegem planul Su pentru misiune i rolul nostru n acest plan.

    PAII NVRII1. MOTIVARE

    Pasajul central: Iona 1:8-10Ideea de baz: ntrebrile puse de corbierii pgni profetului

    Iona pot fi adresate tuturor urmailor lui Dumnezeu din toate secolele: Ce meserie ai i de unde vii? (Ioan 1:8) Care este identitatea noastr? Suntem noi cu adevrat ucenici ai Domnului? Suntem implicai n misiu-nea ncredinat de El sau ntr-o continu alergare spre un loc mai comod?

    Cartea lui Iona nu este doar o istorie interesant petrecut demult, ci o carte plin cu aplicaii spirituale pentru vremea noastr. ncura-jeaz-i pe membrii grupei s o compare cu experiena personal i s aplice leciile la misiunea noastr actual ca biseric.

    Discuie introductiv: Numele Iona nseamn porumbel, iar nu-mele tatlui lui Iona, Amitai, nseamn credincioie. n plus, el era profet al Domnului. Cititorul este nclinat astfel s cread c un po-rumbel credincios se va supune chemrii lui Dumnezeu. Totui Iona nu pleac spre est, ctre Ninive, ci fuge exact n direcia opus. Acum, dup aproape trei mii de ani, este simplu s-l criticm. Dar, dac eram n locul lui, n-am fi procedat oare la fel?

    Cu civa ani nainte de aceasta, Asiria (Ninive era una dintre capi-talele ei) atacase cu brutalitate Israelul i l cucerise eveniment nc proaspt n memoria israeliilor. Potrivit lui Naum, Ninive era o cetate vrstoare de snge, plin de minciun, plin de silnicie i care nu n-ceta s se dedea la rpire (Naum 3:1). El a pus ntrebarea: Cine este acela pe care s nu-l fi atins rutatea ta? (Naum 3:19). Iona tia fr ndoial c asirienii aveau anumite metode de ucidere n mas i c erau specialiti n a trece prin ascuiul sabiei i a mutila trupul ome-nesc. Probabil c simea c Ninive nu era un loc ideal pentru nceperea unei campanii publice de evanghelizare. i totui porunca lui Dumnezeu era clar. Iar nesupunerea lui Iona a fost flagrant.

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

  • 54

    Studiu

    l 4Mari,21iulie n pntecele petelui

    5. Ce a produs n sufletul lui Iona experiena petrecut n pntecele pe-telui? Iona 1:17-2:10

    ______________________________________________________________

    Experiena ederii de trei zile n pntecele petelui a devenit un tip al morii i nvierii lui Hristos (Matei 12:40). Dumnezeu a preg-tit i a trimis petele. S nu uitm c avem de-a face cu un eveniment miraculos, posibil numai prin intervenia Domnului, despre care Biblia spune c este un Dumnezeu personal care intervine prin minuni n vieile oamenilor.

    n pntecele petelui, Iona a nceput s se roage. n zadar ncercase crmaciul s-l ndemne: Cheam pe Dumnezeul tu! (Iona 1:6). Acum ns, la disperare, Iona ncepe s se roage cu seriozitate. A fost nevoie de ceva eforturi pentru a-l ndupleca s fac lucrul pe care fusese che-mat s-l fac de la bun nceput. Rezumatul rugciunii lui Iona s-a ps-trat sub forma unui psalm de recunotin alctuit din cinci pri. Pe scurt, rugciunea lui ar suna cam aa: Doamne, dac m scoi de aici, i promit s fac urmtoarele lucruri Cine nu s-a rugat aa mcar o dat n via? ntrebarea este: Ai fcut ce ai promis?

    6. Citete Matei 12:40. Cum a aplicat Domnul Isus experiena lui Iona n dreptul Su?

    ______________________________________________________________

    Capitolul 2 se ncheie cu aceste cuvinte: Domnul a vorbit petelui i petele a vrsat pe Iona pe pmnt (Iona 2:10). Porunca dat de Dumnezeu a reuit astfel s fac pentru Iona ce nu reuiser s fac toi acei corbieri bine intenionai. n acelai fel, Hristos le-a poruncit ucenicilor, dup nvierea Sa, s mearg n toat lumea. Iona, la fina-lul aventurii lui subacvatice, s-a dus la neamuri i a devenit cel mai de succes misionar din Vechiul Testament. Salvarea lui a dat mrturie despre ndurarea lui Dumnezeu, despre hotrrea Sa de a-i salva de la moarte chiar i pe asirienii pctoi.

    Ce ne sugereaz ideea salvrii i trimiterii lui Iona din nou n mi-siune?

    marius_triscaSticky Note1:17. Domnul a trimis un peste mare sa inghita pe Iona, si Iona a stat in pantecele pestelui trei zile si trei nopti.

    2:10. Domnul a vorbit pestelui, si pestele a varsat pe Iona pe pamant.

    marius_triscaSticky Note40. Caci, dupa cum Iona a stat trei zile si trei nopti in pantecele chitului, tot asa si Fiul omului va sta trei zile si trei nopti in inima pamantului.

  • Comentarii pentru instructori

    55

    Studiu

    l 4

    Dar nesupunerea lui nu s-a datorat numai fricii. Istoricii ne spun c el a fost ncercat probabil de un simmnt al superioritii culturale i c a avut prejudeci religioase fa de acei pgni. Tendina aceas-ta este foarte prezent i n vremea noastr. Autoarea cretin Anne Lamott afirma: Poi s pretinzi linitit c L-ai creat pe Dumnezeu dup chipul tu cnd descoperi c Dumnezeu i urte pe toi oamenii pe care i urti i tu. Anne Lamott, Bird by Bird, p. 22

    De discutat: Cum ar arta un Iona al timpurilor moderne? Ct din caracterul lui Iona purtm n noi?

    Istoria lui Iona nu este doar o relatare a unui eveniment interesant pe-trecut cu mult timp n urm, ci o carte plin cu aplicaii spirituale pentru vremea noastr. ncurajeaz-i pe membrii grupei s o compare cu experi-ena personal i s aplice leciile la misiunea noastr actual, ca biseric.2. APROFUNDAREA STUDIULUI

    Comentariu biblicI. Cine eti tu?(Revezi mpreun cu grupa Iona 1:7,8.)n toiul furtunii, corbierii disperai au nceput s-i pun lui Iona

    ntrebri despre identitatea lui (Iona 1:8). Rspunsul lui Iona, un profet care nu se supusese lui Dumnezeu i care fcea exact invers dect i se poruncise, este ironic ironie presrat i cu puin umor negru: Sunt evreu i m tem de Domnul, Dumnezeul cerurilor, care a fcut marea i uscatul! (Iona 1:9). Dumnezeu i-a cerut s plece la Ninive pe uscat, dar iat c el cltorea pe mare. ns i marea, i uscatul i aparin lui Dumnezeu. El i amintete lui Iona care este adevrata lui identitate prin intermediul unor corbieri pgni.

    De discutat: Ce indicii avem n relatare c aceti corbieri pgni erau, spiritual vorbind, mai credincioi dect Iona?

    II. Nu exist strini(Revezi mpreun cu grupa Apocalipsa 14:6.)n Matei 28:19,20, ucenicii lui Isus primesc misiunea de a merge

    n toat lumea, de a face ucenici din toate neamurile. n grecete, expresia aceasta este panta ta ethne, care nseamn literal grupuri de oameni. Nu sunt lsate n afara sferei iubirii i harului lui Dumnezeu nicio ar, nicio limb, niciun trib, niciun grup cultural i niciun om (vezi Apocalipsa 14:6).

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

  • 56

    Studiu

    l 4Miercuri,22iulie Generaia Ninive

    7. Citete Iona 3. Care este aici mesajul principal, gndindu-ne la misiune i la activitile desfurate n afara zidurilor bisericii?n Iona 3:1,2, ies n eviden dou verbe. Primul dintre ele este du-te.

    Dumnezeu l trimite pe Iona la Ninive a doua oar. El nu Se resemneaz i le ofer o a doua ans celor care au euat. De asemenea, acest verb ne trimite cu gndul la concepia misionar nou-testamentar, potrivit creia avem datoria s mergem la oameni, nu s ateptm ca oamenii s vin la noi.

    Al doilea verb important este vestete. Vestirea a fost dintotdeau-na important n Biblie. Ea a rmas pn astzi cea mai eficient meto-d de rspndire a Evangheliei. Dumnezeu a insistat ca Iona s vesteas-c mesajul pe care avea s i-l dea. i noi suntem datori s vestim exact mesajul Su, nu versiunea noastr, ajustat, modificat sau scurtat a.

    8. Care a fost coninutul mesajului pe care i l-a dat Dumnezeu lui Iona? Iona 3:1-4

    Mesajul lui Dumnezeu const, n general, din ameninare i fgduin, judecat i Evanghelie. Judecata a fost aspr pentru locu-itorii din Ninive, totui a fost nsoit de o fgduin a speranei, a eliberrii, a izbvirii (trebuie s fi existat o promisiune din moment ce oamenii au luat seama la mesaj i au fost salvai).

    n acelai fel, dei are n centru o Evanghelie venic, pasajul din Apocalipsa 14:6-12 atrage atenia i asupra judecii. Evanghelia i judecata merg astfel mn n mn: Evanghelia ne arat cum putem evita condamnarea meritat pe care am primi-o cu toii n urma judecii.

    Dac nu conine aceste elemente, predicarea Evangheliei nu este pe deplin eficient. Corectitudinea politic are ca efect diluarea acestor puternice elemente i atenuarea deosebirilor dintre religii sau chiar din-tre confesiunile cretine i, prin urmare, este riscant. E adevrat c, n misiune, avem nevoie s adaptm prezentarea n funcie de oamenii la care vrem s ajungem (contextualizare), dar aceasta nu trebuie s fie n detrimentul mesajului pe care Dumnezeu ni l-a dat s-l vestim.

    Dumnezeu ne-a druit fgduine minunate, dar i avertizri as-pre. Ce ar trebui s nvm din aceast relatare despre condiionali-tatea lor?

    marius_triscaSticky Note1. Cuvantul Domnului a vorbit a doua oara lui Iona astfel: 2. "Scoala-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, si vesteste acolo strigarea pe care ti-o voi da!" 3. Si Iona s-a sculat si s-a dus la Ninive, dupa cuvantul Domnului. Si Ninive era o cetate foarte mare, cat o calatorie de trei zile. 4. Iona a inceput sa patrunda in oras, cale de o zi, strigand si zicand: "Inca patruzeci de zile, si Ninive va fi nimicita!" 5. Oamenii din Ninive au crezut in Dumnezeu, au vestit un post si s-au imbracat cu saci, de la cei mai mari pana la cei mai mici. 6. Lucrul a ajuns la urechea imparatului din Ninive; el s-a sculat de pe scaunul lui de domnie, si-a scos mantia de pe el, s-a acoperit cu un sac si a sezut in cenusa. 7. Si a trimis sa se dea de stire in Ninive, din porunca imparatului si mai marilor lui, urmatoarele: "Oamenii si vitele, boii si oile sa nu guste nimic, sa nu pasca si nici sa nu bea apa deloc! 8. Ci oamenii si vitele sa se acopere cu saci, sa strige cu putere catre Dumnezeu si sa se intoarca de la calea lor cea rea si de la faptele de asuprire de care le sunt pline mainile! 9. Cine stie daca nu Se va intoarce Dumnezeu si Se va cai, si daca nu-Si va opri mania Lui aprinsa, ca sa nu pierim!" 10. Dumnezeu a vazut ce faceau ei si ca se intorceau de la calea lor cea rea. Atunci Dumnezeu S-a cait de raul pe care Se hotarase sa li-l faca si nu l-a facut.

    marius_triscaSticky Note1. Cuvantul Domnului a vorbit a doua oara lui Iona astfel: 2. "Scoala-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, si vesteste acolo strigarea pe care ti-o voi da!" 3. Si Iona s-a sculat si s-a dus la Ninive, dupa cuvantul Domnului. Si Ninive era o cetate foarte mare, cat o calatorie de trei zile. 4. Iona a inceput sa patrunda in oras, cale de o zi, strigand si zicand: "Inca patruzeci de zile, si Ninive va fi nimicita!"

    marius_triscaHighlight

  • Comentarii pentru instructori

    57

    Studiu

    l 4

    Primii adventiti nu s-au considerat datori s duc Evanghelia la toate popoarele i cu att mai puin la toate grupurile de oameni. Potrivit con-cepiei lor (sau, poate mai bine zis, motivrii aduse de ei), n America ve-neau grupuri de oameni de pretutindeni i se putea intra n contact cu ei chiar acolo, mai ales n locurile cu muli imigrani, precum oraul New York. Pn astzi, a rmas printre adventiti o tendin de a aeza anumite grupuri religioase i sociale n categoria celor cu care este dificil de lucrat.

    Probabil c tema principal a crii lui Iona este dragostea mntui-toare a lui Dumnezeu pentru oamenii pe care noi i-am considera nite strini, ba chiar nite oameni nesuferii, cruzi, barbari, cum erau asiri-enii. Istoria lui Iona corecteaz exclusivismul manifestat n mod frec-vent de israelii. Ea arat clar c Dumnezeu este preocupat de rscum-prarea fpturilor create de minile Sale, iar noi nu avem niciun drept s stm cu braele ncruciate, s ne bucurm de mntuirea noastr i s neglijm nevoile spirituale pe care le are restul lumii.

    De discutat: Ce remediu i recomand apostolul Ioan unei biserici care i pierduse dragostea dinti (Apocalipsa 2:4,5)?

    III. i Mie s nu-Mi fie mil?(Revezi mpreun cu grupa Iona 4:1-11.)Lipsa de empatie a lui Iona este probabil cel mai mare dintre pca-

    tele sale. Pe paginile crii, scriitorul utilizeaz n mod frecvent pro-cedeul literar al satirei. Un mod de a obine acest efect este realizarea unei serii de contraste. Spre exemplu, el arat c Iona s-a mniat pe Dumnezeu pentru c a iertat cetatea Ninive i a cruat viaa locuitori-lor ei (4:1-3), iar peste cteva versete, amintete c Iona s-a mniat din nou din cauz c s-a uscat o plant care i fcea umbr (4:7-9). Este un alt exemplu de umor negru. Iona e deranjat de moartea unei plante, dar nu i de moartea a peste o sut douzeci de mii de oameni. Scrii-torul continu apoi cu un alt contrast: cel ntre lipsa de empatie a lui Iona i mila lui Dumnezeu pentru toi oamenii. Dumnezeu l ntreab pe Iona: i Mie s nu-mi fie mil de Ninive, cetatea cea mare? (4:11). Istoria lui Iona se ncheie cu aceast ntrebare lsat fr rspuns.

    De discutat: Care este cea mai recent ocazie n care te-ai mhnit sin-cer la gndul c milioane de oameni nu l cunosc pe Isus? Cum ne putem forma obiceiul de a-i privi pe aceti oameni prin ochii lui Dumnezeu?

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

  • 58

    Studiu

    l 4Joi,23iulie Nemulumirea lui Iona

    9. Citete Iona 4:1-11. Care a fost cel mai mare obstacol n calea vestirii mesajului lui Dumnezeu n Ninive?

    ______________________________________________________________

    Acest capitol confirm faptul c obstacolul cel mai mare a fost pro-fetul nsui, nu distana, nici vntul, nici corbierii, nici petele, nici locuitorii cetii. Credina oamenilor din Ninive a contrastat cu necre-dina lui i cu spiritul lui dumnos. Iona este de altfel singurul per-sonaj din Biblie care l acuz pe Dumnezeu pentru mila i ndurarea Sa, pentru rbdarea i buntatea Sa i pentru faptul c a anulat cala-mitatea. Ne-am atepta mai degrab ca aceste caliti s trezeasc n oameni o atitudine de recunotin.

    Cnd a aflat despre planul lui Dumnezeu de a crua cetatea care, n ciuda rutii ei, a fost convins s se pociasc n sac i cenu, Iona ar fi trebuit s fie primul care s se bucure pentru harul uimitor al lui Dumnezeu; ns, n loc de aceasta, el s-a frmntat cu gndul c putea fi considerat un profet fals. Gelos pentru reputaia lui, a pierdut din vedere valoarea infinit mai mare a sufletelor din acea cetate ticloas. Compasiunea artat de Dumnezeu fa de ninivitenii cii n-a plcut deloc lui Iona i s-a mniat. Ellen G. White, Profei i regi, p. 271

    10. Recitete versetele 10 i 11. Ce aflm de aici despre caracterul lui Dumnezeu n contrast cu cel al omului pctos? De ce ar trebui s ne bucurm c suntem judecai de Dumnezeu i nu de semenii notri?

    ______________________________________________________________

    Iona s-a mniat de dou ori: mai nti pentru c Dumnezeu S-a rz-gndit i i-a cruat pe cei o sut douzeci de mii de locuitori ai cetii, iar a doua oar din cauz c s-a uscat curcubetele care-i fcea umbr. Pro-fetul acesta egoist avea mare nevoie s i refac ordinea prioritilor!

    Dumnezeu l-a nvat pe Iona s recunoasc faptul c toi oamenii sunt frai, deoarece El este Tatl tuturor. Iona ar fi trebuit s-i accepte pe aceti strini ca pe fraii si, chiar aa rtcii cum erau. Oare nu erau o sut douzeci de mii de oameni mai importani dect un curcubete?

    Recitete pasajul n care Domnul l-a mustrat pe Iona. Este oare mustrarea aceasta valabil i n dreptul nostru? n ce situaii?

    marius_triscaSticky Note1. Lucrul acesta n-a placut deloc lui Iona, si s-a maniat. 2. S-a rugat Domnului si a zis: "Ah! Doamne, nu este aceasta tocmai ce ziceam eu cand eram inca in tara mea? Tocmai lucrul acesta voiam sa-l inlatur fugind la Tars. Caci stiam ca esti un Dumnezeu milos si plin de indurare, indelung rabdator si bogat in bunatate, si ca Te caiesti de rau! 3. Acum, Doamne, ia-mi viata, caci vreau mai bine sa mor decat sa traiesc!" 4. Domnul a raspuns: "Bine faci tu de te manii?" 5. Si Iona a iesit din cetate si s-a asezat la rasarit de cetate. Acolo si-a facut un umbrar si a stat sub el, pana va vedea ce are sa se intample cu cetatea. 6. Domnul Dumnezeu a facut sa creasca un curcubete care s-a ridicat peste Iona ca sa faca umbra capului lui si sa-l faca sa-i treaca mania. Iona s-a bucurat foarte mult de curcubetele acesta. 7. Dar a doua zi, la rasaritul soarelui, Dumnezeu a adus un vierme care a intepat curcubetele, si curcubetele s-a uscat. 8. Cand a rasarit soarele, Dumnezeu a facut sa sufle un vant uscat de la rasarit, si soarele a batut peste capul lui Iona, si Iona a lesinat. Atunci a dorit sa moara si a zis: "Mai bine sa mor decat sa traiesc!" 9. Dar Dumnezeu a zis lui Iona: "Bine faci tu de te manii din pricina curcubetelui?" El a raspuns: "Da, bine fac ca ma manii pana la moarte!" 10. Atunci si Domnul a zis: "Tie iti este mila de curcubetele acesta, care nu te-a costat nicio truda si pe care nu tu l-ai facut sa creasca, ci intr-o noapte s-a nascut si intr-o noapte a pierit. 11. Si Mie sa nu-Mi fie mila de Ninive, cetatea cea mare, in care se afla mai mult de o suta douazeci de mii de oameni care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, afara de o multime de vite!"

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaSticky Note10. Atunci si Domnul a zis: "Tie iti este mila de curcubetele acesta, care nu te-a costat nicio truda si pe care nu tu l-ai facut sa creasca, ci intr-o noapte s-a nascut si intr-o noapte a pierit. 11. Si Mie sa nu-Mi fie mila de Ninive, cetatea cea mare, in care se afla mai mult de o suta douazeci de mii de oameni care nu stiu sa deosebeasca dreapta de stanga lor, afara de o multime de vite!"

    marius_triscaHighlight

    marius_triscaUnderline

    marius_triscaUnderline

    marius_triscaHighlight

  • Comentarii pentru instructori

    59

    Studiu

    l 4

    3. APLICAIA PENTRU NOIAtrage-i pe membrii grupei ntr-o discuie despre ceea ce gndesc

    i simt fa de Iona. Se regsesc n acest personaj, n pofida multelor secole care ne despart de el? De ce da sau de ce nu?

    Aplicaie. Dac aducerea de daruri pentru misiune la coala de Sabat constituie un indicator al preocuprii pentru misiune, atunci tendinele actuale arat c adventitii i-au pierdut n mare msur interesul pentru lucrarea misionar global. n 1932, n timpul Marii Crize Economice, darul mediu pentru misiune pe membru a fost de 5,83 dolari pe an. La peste optzeci de ani de atunci, n anul 2010, n condiiile n care salariile sunt exponenial mai mari, darul pentru misiune este mai mic, cu o medie de 4,81 dolari pe membru. (Gina Wahlen, 100 Years of Mission Giving, Adventist World, 1 noiembrie 2012, pp. 1619.)

    Ce atitudini crezi c alimenteaz aceast tendin? Ce atitudini ale noastre fa de misiunea mondial a bisericii avem nevoie s revizuim?

    4. UN GND DE NCHEIEREBiserica din Efes a fost mustrat pentru c i-a pierdut dragostea

    dinti (Apocalipsa 2:4). Discutai n grup despre ct de mult ne-am pierdut spiritul misionar, ca adventiti de ziua a aptea. Nu este ntot-deauna simplu s dai mrturie. Pn i apostolul Pavel, dup toate cte a fcut pentru Evanghelie, a scris din nchisoare urmtoarele cuvinte: [Rugai-v] i pentru mine ca, ori de cte ori mi deschid gura, s mi se dea cuvnt, ca s fac cunoscut cu ndrzneal taina Evangheliei, s vorbesc cu ndrzneal, cum trebuie s vorbesc (Efeseni 6:19,20).

    Activitate. Concepei mpreun cu grupa o strategie misionar pentru Iona. Misiunea ncredinat era clar: Scoal-te, du-te la Ni-nive, cetatea cea mare, i vestete acolo strigarea pe care i-o voi da! (Iona 3:2). Dar cum s fie transmis aceast veste? Ce metod s fie folosit? S mearg din u n u? S organizeze o ntlnire public? S distribuie literatur? Discutai care abordri ar fi adecvate i care ar fi inadecvate. Discutai att despre coninut, ct i despre metode. Sub ce form s fie prezentat mesajul pentru ca oamenii s-l neleag? Nu uitai c locuitorii din Ninive erau pgni i c nu auziser, probabil, niciodat de Yahweh. i nu uitai c, la finalul misiunii, Iona ar fi trebuit s ias din cetate viu i nevtmat.

  • 60

    Studiu

    l 4Vineri,24iulie Studiu suplimentar

    Cartea lui Iona este deosebit de semnificativ pentru nelegerea fundamentului biblic al misiunii, deoarece ea se ocup de mandatul ncredinat de Dumnezeu poporului Su pentru popoarele pgne i servete astfel ca pas pregtitor pentru mandatul misionar al Noului Testament. Dar ea este important i pentru c ne putem forma o idee despre opoziia adnc pe care o ntmpin acest mandat tocmai din partea slujitorului ales de Yahweh pentru ndeplinirea lucrrii Sale mondiale. J. Verkuyl, Contemporary Missiology, p. 96

    ntrebri recapitulative

    1. Ce trsturi de caracter pot fi observate la Iona? De ce i-a ncredin-at Dumnezeu mesajul Su unui asemenea om?

    2. Ce motive crezi c avea Iona s refuze chemarea lui Dumnezeu? Cum vi se par aceste motive n lumina atitudinii corbierilor sau a locuitorilor din Ninive?

    3. Pentru unii, relatarea supravieuirii lui Iona, dup ce a fost nghiit de un pete, pare incredibil. Ce argumente pot fi aduse mpotriva, respectiv n favoarea acestei relatri?

    4. Cum v explicai faptul c Iona s-a decis s se roage doar cnd a ajuns n pntecele petelui? Ce lecie nvm din aceast situaie?

    5. Ce ne spune despre Dumnezeu faptul c El i-a dat nc o ans lui Iona?

    6. Ce putem nva din faptul c Dumnezeu l-a trimis pe Iona chiar n capitala Asiriei cel mai temut duman al lui Israel? Ateapt Dum-nezeu aa ceva i de la noi?

    7. De ce mesajul lui Dumnezeu conine i ameninare, i promisiune? De ce nu ar putea fi altfel?

    8. Care a fost cel mai mare obstacol n calea vestirii mesajului lui Dumnezeu n Ninive? Care ar putea fi astzi cel mai mare obstacol n calea vestirii Evangheliei?