lumina invierii

of 10 /10

Author: vdanutzu

Post on 11-Jul-2016

16 views

Category:

Documents


3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

cds

TRANSCRIPT

  • nvierea lui Iisus Hristos este cea mai mare srbtoarea mai multor biserici printre care iBiserica Ortodox. Este srbtorit n prima duminic de dup prima Lun plin de dupechinociul de primvari difer de la un cult la altul datorit calendarului adoptat de o Biseric sau alta.

  • n biserica ortodox oamenii se pregtesc pentru ntmpinarea srbtorilor de Pati prin ,,postul Patelui" numit i ,,Postul Cel Mare", post care dureaz 48 de zile. n mod oficial, postul ncepe dup "Duminica iertrii", n ziua de luni a sptmnii a 7-a de dinaintea srbtorii de Pati.

  • Ultima sptmn din Postul Patelui se numete "Sptmna Patimilor" i incepe n duminica Floriilor, duminica n care se comemoreaz ,,Intrarea lui Iisus n Ierusalim. ,,Sptmna Patimilor" comemoreaz: prinderea lui Iisus, crucificarea i moartea Lui. n aceast ultim sptmn, multe biserici in slujbe n fiecare sear, slujbe numite ,,Denie. De luni pn joi se amintete de ultima mas luat mpreun cu ucenicii, prinderea i nchiderea lui Iisus. Ziua de joi se numete ,,Joia Mare, cnd are loc Cina cea de Tain alturi de ucenicii i unde prevestete c va fi vndut de unul de ucenicii si. Vineri, numita "Vinerea Mare" se comemoreaza crucificarea i moartea lui Iisus pe cruce. n acest zi, se ine "post negru", adic nu se mnnc i nu se bea nimic.

  • Obiceiul colorrii oulor s-a transmis cretinilor i este nc practicat mai ales la popoarele Europei i Asiei. Spre deosebire de alte ri ale Europei, unde obiceiul s-arestrns sau a disprut, la romni a nflorit atingnd culmile artei, prin tehnic, materiale, simbolica motivelor i perfeciunea realizrii. Culoarea roie cu care le vopsesc cretinii la Pati, reprezint pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar i sngele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mntuirea lumii i splarea pcatelor rasei evreeti. Vopsirea oulor

  • Ciocnitul oulor semnific sacrificiul divinitii primordiale i se face dup reguli precise: persoana mai n vrst (de obicei brbatul) ciocnete capul oului de capul oului inut n mn de partener, n timp ce rostete cunoscut formula ,,Hristos a nviat, la care se rspunde ,,Adevrat a nviat. ntradiia popularde la noi, oul rou de Pati ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de ndeprtare a rului, fiind purttor de sntate, frumusee, vigoare i spor.

  • Un element central al acestor srbtori Pascale la moldoveni l reprezint pasca. Gospodinele fac pasca dis de diminea, dup care o duc la Biseric pentru a fi sfinit n noaptea de nviere. Dimineaa, credincioii mnnc din sfnta pasc n loc de anafur sau cunoscutul pati.

  • Mielul de Pate reprezint unsimbolstatornic, ale crui semnificaii se regsesc nc din cartea Genezei, atunci cnd lui Avraam i s-a cerut s-i sacrifice fiul. Simbolul mielului este asociat cu Iisus Hristos. Sfntul Evanghelist Ioan ale crui cuvinte sintetizeaz pe de-a ntregul rolul i importana Mntuitorului: ,,Iat Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridic pcatul lumii(Ioan 1,29).

  • nMoldova, n dimineaa urmtoare dup noaptea nvierii se pune un ou rou i unul alb ntr-un bol cu ap ce trebuie s conin monezi, copii trebuie s-i clteasc faa cu ap i s-i ating obrajii cu oule pentru a avea un an plin de bogii.