lindab profile calcul pane

Download LINDAB Profile Calcul Pane

Post on 16-Oct-2015

37 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

lindab

TRANSCRIPT

 • 1. NTRODUCERE1.1 Generaliti

  Profilele metalice formate la rece se ntlnesc n mai toate aspectele vieii moderne.Utilizrile acestora sunt multe i variate, existnd n zilele noastre o gama larg deproduse, cu o mare diversitate de forme i mrimi.

  Utilizarea profilelor formate la rece n construcii a nceput nc pe la mijlocul seco-lului XIX, n SUA i Marea Britanie. Utilizarea pe scar larg a acestor profile a nce-put ns doar din a dou jumtate a secolului trecut.

  Pn nu demult, profilele formate la rece au fost folosite preponderent pentru ele-mentele secundare de rezisten ale cldirilor, n alctuirea nvelitorilor, cu rol depane pentru acoperi sau rigle pentru perei. Tot mai mult, n ultimii ani, aceste pro-file sunt utilizate i pentru alctuirea structurii de rezisten propriu-zise a cldirilor.

  O alt aplicaie larg rspndit a produselor din oel formate la rece o reprezint table-le cutate, utilizate pentru realizarea nvelitorilor cldirilor. Profilele pentru nvelitorise gsesc n sortimente variate, ncepnd cu tablele cutate obinuite, utilizate pentrunchiderile halelor industriale, pn la panourile arhitecturale speciale, realizate pen-tru realizarea unor faade deosebite. Sistemele metalice uoare pentru realizarea deperei cortin sunt deasemenea utilizate pe scar larg. Tablele cutate au dobndit olarg acceptare n ultimii 15 ani, ca o component de baz n realizarea planeelormixte oel-beton. n prezent, aceast soluie este des ntlnit n cazul cldirilor mul-tietajate.

  Piaa de desfacere a produselor din oel formate la rece pentru construcii continu sse dezvolte n ntreaga lume. Aceasta se datoreaz i noilor tehnologii de protecieanticoroziva, care conduc la creterea competitivitii produselor chiar n domeniinoi de aplicare. Studii recente au artat ca degradarea proteciei anticorozive pentruelementele din oel zincate este suficient de lent, astfel nct se poate garanta o dura-t medie de via de 60 ani.

  n mod obinuit, profilele formate la rece au grosimi de pn la 3mm. Dezvoltrirecente ale tehnologiilor de fabricaie permit ns formarea la rece a unor seciuni cugrosimi de pn la 25mm, n timp ce seciunile deschise cu grosimi de pn la 8mmdevin destul de frecvent utilizate n construcii. Oelurile utilizate pentru aceste pro-file au limite de curgere cuprinse ntre 250-550MPa (Hancock, 1997). Sunt ns tot

 • mai des utilizate i oeluri cu limite de curgere superioare acestor valori, odat cu pro-ducerea mai eficient a unor oeluri cu rezistene ridicate.

  Utilizarea profilelor cu grosimi reduse i a oelurilor cu rezistene ridicate conducns la probleme de proiectare deosebite, care nu sunt ntlnite n rutina de proiecta-re a elementelor din oel clasice. Instabilitatea structural se produce mai repede, carezultat al flambajului local al pereilor seciunii transversale (voalare), care interac-ioneaz cu flambajul global al elementului. Utilizarea oelurilor cu rezistene ridica-te poate face ca tensiunea corespunztoare voalrii pereilor seciunii transversale sfie aproximativ egal cu limita de curgere.

  Mai mult dect att, formele seciunilor transversale n cazul profilelor formate larece sunt de obicei mai complexe dect ale celor laminate la cald sau sudate, cum arfi seciunile I sau U. Seciunile formate la rece au de regul forme monosimetrice sauchiar fr nici o ax de simetrie, avnd n mod normal rigidizri suplimentare decapt pe tlpi i chiar rigidizri intermediare pe inimi sau pe tlpile cu lime mare.Aa cum se arat n Figura 1, pentru aplicaiile structurale, pot fi produse prin forma-te la rece diverse seciuni simple sau complexe. Pentru proiectarea acestor seciuni aufost realizate norme de calcul speciale.

  n SUA, normele AISI (American Iron and Steel Institute) pentru proiectarea elemen-telor din oel formate la rece au fost elaborate pentru prima oar n 1946 i au fostactualizate cu regularitate pn la ediia cea mai recent (AISI, 1996, 1999). Primaediie a normei unificate North American Specification (AISI, 2001) a fost editat n

  2CONSTRUII CU PROFILE LINDAB CALCULUL CONSTRUCIILOR DIN PROFILE METALICE CU PEREI SUBIRI FORMATE LA RECE

  Fig. 1: Seciuni formate la rece (Trebilcock, 1994)

 • 2001. Aceasta norm este aplicabil n SUA, Canada i Mexic, pentru proiectarea ele-mentelor din oel formate la rece.

  n Australia i Noua Zeelanda ultima versiune a normei pentru proiectarea structuri-lor din oel formate la rece a fost publicat n decembrie 1996 (AS/NZS, 1996, 1998).

  n Europa, comitetul ECCS (European Convention for Constructional Steelwork) aelaborat recomandrile europene pentru proiectarea elementelor din oel formate larece, pentru prima oar, n anul 1987 (ECCS, 1987). De atunci, acest document euro-pean a fost revizuit i publicat n 1996 ca i Prenorma Europeana Eurocode 3, Partea1.3 (ENV, 1996).

  n Romnia, exist din anul 1997 versiunea tradus i adaptat a normei europenemenionate anterior, cu denumirea Normativ pentru calculul elementelor din oel cuperei subiri formate la rece indicativ NPO 12-1997 (NPO,1997)

  Domeniile de utilizare ale profilelor din oel formate la rece, ca i elemente de rezis-ten structurale, sunt variate, mergnd de la industria construciilor pn la indus-tria automobilelor, aeronautic, naval, chimic, minier, nuclear sau spaial.

  3CAPITOLUL I.INTRODUCERE

 • 1.2 Profile din oel formate la rece

  1.2.1 Tipuri de profile din oel formate la rece

  Profilele sau tablele din oel formate la rece sunt fabricate din table laminate la caldsau la rece, cu sau fr protecie anticoroziv. n cadrul unor tolerante admise, aces-tea au o seciune transversal constant sau variabil.

  Elementele structurale din oel formate la rece pot fi clasificate n dou tipuri distincte:

  1. Profile n cadrul structurii de rezisten propriu-zise a cldirii;2. Panouri de tabl profilat pentru nvelitoare sau planee.

  Prima categorie include, aa cum se arat n Figura 2, seciuni deschise simple (Fig.2a), seciuni compuse deschise (Fig. 2b) sau seciuni compuse nchise (Fig. 2c).

  n mod obinuit, nlimea seciunilor variaz de la 50-70mm pn la 350-400mm, cugrosimi de aproximativ 1-6mm.

  4CONSTRUII CU PROFILE LINDAB CALCULUL CONSTRUCIILOR DIN PROFILE METALICE CU PEREI SUBIRI FORMATE LA RECE

  a) Seciuni deschise simple

  b) Seciuni compuse deschise

  c) Seciuni compuse nchise

  Fig. 2: Tipuri de seciuni formate la rece

 • Panourile din tabl realizate din table profilate sau casete sunt artate n Figura 3.Inaltimea panourilor variaz de obicei ntre 20 i 200mm, n timp ce grosimile varia-z ntre 0.4-1.5mm.

  Figura 4 arat cteva exemple de table cutate de tip LINDAB.

  n general, profilele formate la rece se bucur de urmtoarele avantaje n industriaconstruciilor (Yu, 2000):

  1. Prin formare la rece, pot fi realizate n mod economic seciuni mai puinuzuale, pentru aplicaii specifice;2. Folosirea profilelor formate la rece este mai economic pentru ncrcri ideschideri relativ reduse;

  5CAPITOLUL I.INTRODUCERE

  a) Profile de tabl pentru acoperi

  b) Profile de tabl pentru perete

  c) Tabl cu profil nalt pentru planee

  Fig. 3: Table profilate i casete

  Fig. 4: Profile de tabl cutat de tip LINDAB

 • 3. Seciunile formate la rece pot fi realizate astfel nct sa poat fi transporta-te n mod compact i economic (cazul profilelor Z de tip LINDAB, cu tlpiinegale, care pot fi suprapuse pentru transport i ambalare);4. Din punct de vedere structural, panourile din tabl cutat realizate pentrunvelitoare sau pentru planeele uoare au evident rolul de a susine sarcinileverticale, dar pot aciona deasemenea i ca diafragme la aciunea forelor ori-zontale.

  Comparativ cu alte materiale de construcie cum ar fi lemnul sau betonul, pentru ele-mentele din oel formate la rece pot fi evideniate urmtoarele avantaje:

  1. Greutate redusa;2. Rezisten i rigiditate ridicate;3. Fabricaie uoara;4. Montaj rapid i uor;5. Eliminri substaniale ale ntrzierilor la execuie datorit vremii

  nefavorabile;6. Acuratee sporit a detaliilor;7. Calitate uniform;8. Economice din punct de vedere al transportului i manipulrii;9. Incombustibile;

  10. Nu putrezesc i sunt insensibile la aciunea insectelor;11. Sunt reciclabile.

  1.2.2 Tehnologii de fabricare

  Elementele formate la rece pot fi fabricate prin urmtoarele procedee:

  1. Laminare la rece2. ndoire la rece 3. Presare la rece

  n cazul laminrii la rece, banda din care se executa profilul este trecut succesivprintr-o serie de role, ndoirea fcndu-se progresiv. Fiecare pereche de role produce oanumit cantitate de deformaie ntr-o secvena de tipul celei prezentate n Figura 5.

  Figurile 6 (a i b) arat dou linii de laminare pentru produse liniare (profile) respectiv pentrupanouri de tabl cutat. O limitare importanta a procedeului laminrii la rece o consti-tuie timpul necesar pentru diferite mrimi ale seciunilor. n consecin, sunt folosi-te de obicei role ajustabile, care permit o schimbare rapid pentru diferite mrimi aleseciunii transversale.

  6CONSTRUII CU PROFILE LINDAB CALCULUL CONSTRUCIILOR DIN PROFILE METALICE CU PEREI SUBIRI FORMATE LA RECE

 • 7CAPITOLUL I.INTRODUCERE

  Profil n diverse etape

  Fig. 5: Etape n laminarea la rece a unei seciuni simple(Rhodes, 1991)

  Fig. 6: Linii de laminare industrialea) profile ; b) table

  Role de laminare n diferite etape de formare

 • ndoirea la rece este procedeul cel mai simplu, dar i cu aplicabilitate limitat. Spe-cimene cu lungimi reduse i cu geometrie simpl sunt produse din tabl de baz prinndoiri succesive aa cum se arat n Figura 7.

  Presarea la rece este mult mai rspndit i permite producerea unei mari varieti deforme secionale. Prin acest procedeu, o seciune este format prin presarea tablei debaz, aa cum se arat n Figura 8. Fiecare ndoitur este format separat. Acest pro-cedeu are deasemenea limitri privitoare la geometria profilului i la lungimile ele-mentelor