lex.justice.mdlex.justice.md/userfiles/file/2014/mo115-119md/raport_2…  · web viewaprobat ....

54
Aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 2376 din 14 ianuarie 2014 RAPORT asupra activităţii desfăşurate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia ElectoralăCentrală în anul 2013 1. INTRODUCERE Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lîngă Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldovaprezintăraportulasupraactivităţiidesfășurateînanul 2013. CICDEeste o instituţie publică subordonată CEC, înfiinţată în conformitate cu art. 26¹ din Codul electoral, introdus prin Legea nr. 119 din 18 iunie 2010pentru modificarea și completarea Codului electoralnr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997. CICDE a fost constituit prin hotărîrea CEC nr. 1030 din 9 decembrie 2011, fiindu-i aprobat prin aceeași hotărîre regulamentul, potrivit căruia CICDE este persoană juridică, care dispune de autonomie administrativă și financiară, știinţifică și pedagogică, cont de mijloace speciale in instituţiile bancare, inclusiv in valută străină, ștampilă, precum și alte atribute ale persoanei juridice. Centrul este finanţat din contul mijloacelor financiare prevăzute în bugetul CEC și a celor acordate ca asistenţă financiară și tehnică de organismele internaţionale, donatori externi și interni. El nu face parte din sistemul naţional de învăţămînt și educaţie, nu este supus dispoziţiilor legale în vigoare cu privire la acreditarea și licenţierea instituţiilor de învăţămînt și celor privind sfera știinţei și inovării. Buna organizare și desfășurare a alegerilor, cu respectarea prevederilor legale, depinde într-o mare măsură de nivelul de pregătire profesională a persoanelor antrenate în procesul electoral. CICDE a fost creat pentru a-i imprima procesului de instruire în domeniul electoral un caracter permanent, sistematic și profesionist.Înainte de înfiinţarea CICDE, lipsea un mecanism de 1

Upload: others

Post on 14-Aug-2020

3 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale

nr. 2376 din 14 ianuarie 2014

RAPORTasupra activităţii desfăşurate de Centrul de Instruire Continuă

în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia ElectoralăCentrală în anul 2013

1. INTRODUCERE

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lîngă Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldovaprezintăraportulasupraactivităţiidesfășurateînanul 2013.

CICDEeste o instituţie publică subordonată CEC, înfiinţată în conformitate cu art. 26¹ din Codul electoral, introdus prin Legea nr. 119 din 18 iunie 2010pentru modificarea şi completarea Codului electoralnr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997.

CICDE a fost constituit prin hotărîrea CEC nr. 1030 din 9 decembrie 2011, fiindu-i aprobat prin aceeaşi hotărîre regulamentul, potrivit căruia CICDE este persoană juridică, care dispune de autonomie administrativă şi financiară, ştiinţifică şi pedagogică, cont de mijloace speciale in instituţiile bancare, inclusiv in valută străină, ştampilă, precum şi alte atribute ale persoanei juridice. Centrul este finanţat din contul mijloacelor financiare prevăzute în bugetul CEC şi a celor acordate ca asistenţă financiară şi tehnică de organismele internaţionale, donatori externi şi interni. El nu face parte din sistemul naţional de învăţămînt şi educaţie, nu este supus dispoziţiilor legale în vigoare cu privire la acreditarea şi licenţierea instituţiilor de învăţămînt şi celor privind sfera ştiinţei şi inovării.

Buna organizare şi desfăşurare a alegerilor, cu respectarea prevederilor legale, depinde într-o mare măsură de nivelul de pregătire profesională a persoanelor antrenate în procesul electoral. CICDE a fost creat pentru a-i imprima procesului de instruire în domeniul electoral un caracter permanent, sistematic şi profesionist.Înainte de înfiinţarea CICDE, lipsea un mecanism de certificare a funcţionarilor electorali și, respectiv, de evaluare a abilităţilor profesionale ale acestora.

Prin activitatea sa, CICDE îşi propune să acopere lacunele existente pînă la crearea sa, contribuind la extinderea numărului de persoane care au pregătire profesională în domeniul electoral și la o mai bună organizarea procesului electoral.

În plus, potrivit Codului electoral (art.27 alin. (2) și art. 29 alin.(11)), începînd cu anul 2013 în calitate de funcţionari electorali sînt desemnate persoane care au urmat cursuri de instruireîn cadrul CICDE şi deţin certificate de calificare corespunzătoare.

1

Page 2: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

2. Personalul CICDE

Conform hotărîrii CEC nr. 1643 din 15 ianuarie 2013, au fost aprobate structura şi statul de personal ale CICDE în număr de 7 unităţi(director, director adjunct, specialist principal-metodist, 2 specialiști coordonator-metodiști, contabil-şef și metodist). Potrivit pct. 17 din Regulamentul CICDE, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 1030 din 9 decembrie 2011, personalul Centrului este compus din angajaţi de bază şi experţi angajaţi prin contracte de prestări servicii.

La începutul perioadei raportate, domeniul resurselor umane al CICDE s-a axat pe soluţionarea următoarelor aspecte:

- identificarea aptitudinilor și alegerea candidaţilor care corespund cel mai bine cerinţelor posturilor nou create;

- identificarea și atragerea candidaţilor competitivi folosind cele mai adecvate metode, surse sau medii de recrutare;

- respectarea legislaţiei în domeniu referitor la oportunităţi egale de angajare.În vederea soluţionării favorabile a acestor aspecte, în luna aprilie 2013, a fost invitat un

specialist în domeniul resurse umane, care a facilitat procesul de identificare și selectare a candidaţilor pentru diferite funcţii oferite de CICDE.

La sfîrșitul lunii aprilie, CICDE a plasat anunţuri de angajare pentru poziţiile vacante pe pagina web oficială a CEC, reţele de socializare, darși în ziarul saptamînal „Экономическое обозрение” din data de 25 aprilie 2013. Mai mult de 60 de persoane au depus dosarulpentru ocuparea posturilor vacante. În urma acestei activităţi, a fost creată o bază de date a potenţialilor candidaţi. Procesul de selectare a candidaţilor care corespund cel mai bine cerinţelor posturilor nou create continuă.

În urma concursului de selectare (etape scrise și verbale de testare), au fost ocupate aproape toate posturile.Lista tuturor persoanelor care au depus pachetul de documente pentru funcţiile scoase la concursestepăstratăîn cadrul CICDE conform legislaţieiîn vigoare.Unica poziţie care a rămas vacantă este cea de metodist.

Chiar dacă la etapa iniţială a fost posibil de atras persoane responsabile și cu dorinţă de a munci, problema este salarizarea acestor persoane, salariul mediu pentru funcţiile de bază fiind de 1,050 lei. În astfel de condiţii este foarte dificil de atras și reţinut pe termen lung persoane cu calităţi profesionale înalte.

3. INSTRUIRE ȘI CERCETAREÎncepînd cu luna iulie 2013 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a început

elaborarea programelor de instruire. Ele sînt bazate pe principiile învăţării de către adulţi cu utilizarea metodelor şi materialelor de instruire activă. Aceasta este o combinaţie de prezentări, lucru în grup şi exerciţii individuale.

Pînă în prezent au fost elaborate de colaboratoriiCICDE și aprobate de directorul CICDE 3 programe de instruire generale și 2specifice, după cum urmează:

1. Program de instruire a formatorilor în domeniul electoral, aprobat în data de 25.07.2013 (general)

2. Program de instruire şi certificare a persoanelor care vor fi desemnate în birourile electorale ale secţiilor de votare în cadrul alegerilor parlamentare, aprobat în data de 2.09.2013(general)

3. Program de instruire a reprezentanţilor autorităţilor publice locale responsabili de întocmirea listelor electorale - faza a doua, aprobat în data de 2.09.2013(general)

2

Page 3: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

4. Program de instruire şi certificare a persoanelor care vor fi desemnate în componenţa organelor electorale la alegerile locale noi ale primarului comunei Ucrainca, raionul Căușeni din 10 noiembrie 2013, aprobat în data de 20.09.2013(specific)

5. Program de instruire şi certificarea persoanelor care vor fi desemnate în componenţa organelor electorale la referendumul local pentru revocarea primarului orașului Anenii Noi din 29 decembrie 2013, aprobat în data de 29.11.2013(specific).

CICDE a testat în practică fiecare dintre aceste programe de instruire și ele și-au demonstrat eficienţa și utilitatea. Obiectivele, grupurile ţintă și descriereaacestor programe de instruire sînt redate în tabelul nr.1.

3

Page 4: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Tabelul nr. 1. Programe de instruire elaborate și aprobate de CICDE în anul 2013 – privire de ansamblu

Denumire program Obiective Grupul ţintă Descrierea instruirii

GENERALEProgram de instruire a formatorilor

Formarea şi completarea bazei de date cu formatori calificaţi în domeniul electoral;

Sporirea cunoştinţelor în materie electorală;

Aplicarea uniformă a procesului de instruire în materie electorală;

Consolidarea capacităţilor instituţionale ale CICDE.

Toţi cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vîrsta de 18 ani şi care întrunesc următoarele condiţii: au studii superioare în domeniile

ştiinţelor sociale, politice, relaţiilor internaţionale, dreptului, managementului sau în alte domenii relevante;

au experienţă  în  calitate de trainer în domeniul educaţiei civice şi electorale, alegeri etc. (opţional);

cunosc la perfecţie limbile romînă şi rusă;

deţin abilităţi de lucru la calculator (Word, Excel, Outlook etc);

au capacitate de analiză şi sinteză, control şi depistare a deficienţelor, abilităţi de comunicare eficientă în scris şi verbal;

au abilităţi de lucru în echipă şi independent şi o bună cunoaştere a domeniului electoral din Republica Moldova.

Instruirea cuprinde 53 sesiuni de lucru pe parcursul a 5 zile, ceea ce înseamnă un total de 40 de ore dintre care 31 ore şi 20 min. de studiu efectiv.

Instruirea este desfăşurată în grupuri mici, de maxim 25 participanţi per grup.

Agenda a fost structurată astfel încît să:

corespundă aşteptărilor şi intereselor persoanelor cu experienţă diferită în domeniul administrării alegerilor;

ofere participanţilor un curs de o zi privind comunicarea publică şi arta oratorică;

asigure participanţilor o bază teoretică minimă în ceea ce priveşte sistemele electorale şi instituţiile electorale;

prezinte strategiile educaţionale ale CICDE;

permită însuşirea programului de instruire şi certificare a membrilor BESV;

testeze planurile sesiunilor

Page 5: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

incluse în programul de instruire a membrilor BESV;

stabilească cine dintre participanţi areaptitudinile necesare pentru a facilita sesiunile incluse în programul de instruire şi certificare a BESV;

permită însuşirea programului de instruire a responsabililor de listele electorale din cadrul APL.

Program de instruire și certificare a BESV

Formarea şi completarea Registrului funcţionarilor electorali ţinut de CEC;

Sporirea cunoştinţelor în materie electorală;

Aplicarea uniformă a legislaţiei şi practicii electorale;

Colaborarea dintre CEC, CECE şi BESV la un nivel nou, mai bun;

Consolidarea capacităţilor instituţionale ale CICDE.

reprezentanţi ai autorităţilor publice locale;

reprezentanţi ai partidelor politice, blocuri electorale, altor organizaţii social-politice;

persoanele din rîndul cărora Comisia Electorală Centrală selectează candidaturile pentru a le propune în calitate de membri ai BESV (aceştia vor face parte din Registrul funcţionarilor electorali ţinut de CEC).

Programul de instruire este divizat în 9 sesiuni de lucru dintre care 1 este Deschiderea Seminarului și 1 Evaluarea participanţilor. Celelalte șapte sesiuni parcurg pas cu pas atribuţiile biroului electoral al secţiei de votare începînd cu constituirea acestuia și pînă la transmiterea rezultatelor votării consiliului electoral de circumscripţie. Accentul este pus pe învăţare prin practicare, astfel, în sesiunea nr.6 și sesiunea nr.7 participanţii au ocazia să exerseze principalele atribuţii ale membrilor BESV de organizare și desfășurare a zilei votării și de numărare a voturilor și completare a documentaţiei electorale aferente.

Instruirea se desfaşoară pe

1

Page 6: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

parcursul unei zile şi cuprinde un total de 8 ore 30 min. dintre care 7 ore şi 30 min. de studiu efectiv. Aceasta este organizată în grupuri mici de maxim 25 participanţi per grup.

Program de instruire a APL privind listele electorale

De a asigura utilizarea conformă a aplicaţiei „Lista electorală”de către reprezentaţii APL;

De a dezvolta abilitatea de utilizare a aplicaţiei „Lista electorală” pentru actualizarea listelor electorale;

De a aduce colaborarea dintre APL şi CEC la un nivel nou, mai înalt.

Reprezentanţi ai autorităţilor publice locale responsabili de întocmirea listelor electorale.

Seminarul de instruire cuprinde un total de 5 ore dintre care 4 ore 20 min. studiu efectiv.

La instruire vor participa grupuri formate din 10-12 persoane. Instruirea se va realiza în săli speciale dotate cu calculatoare funcţionale, conectate în reţea, proiector video şi acces la aplicaţie prin internet.

SPECIFICEProgram de instruire pentru alegerile locale noi din com. Ucrainca, r-nul Căușeni

Certificarea unui număr suficient de persoane în calitate de membri ai CECE și BESV

Completarea Registrului funcţionarilor electorali;

Pregătirea satisfăcătoare a operatorilor și a persoanei responsabile de finanţe;

Cunoştinţe sporite în materie electorală;

Aplicarea uniformă a legislaţiei şi practicii electorale.

persoanele desemnate de consiliul comunal pentru a face parte din CECE și BESV Ucrainca, Căușeni;

persoanele desemnate de partidele politice reprezentate în Parlament pentru a face parte din CECE și BESV Ucrainca, Căușeni;

persoanele desemnate de CEC din Registrul funcţionarilor electorali pentru a face parte din CECE și BESV Ucrainca, Căușeni;

operatorii SIAS „Alegeri”;

Deoarece consiliul electoral de circumscripţie din com. Ucrainca îndeplinește și funcţiile biroului electoral al secţiilor de votare, programul de instruire este divizat în 11 sesiuni ce cuprind întreaga gamă a funcţiilor şi responsabilităţilor membrilor CECE și BESV începînd cu constituirea acestora şi terminînd cu dizolvarea lor.

Instruirea se desfaşoară în grup mic de 9-15 participanţi pe parcursul unei zile şi cuprinde un

2

Page 7: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

persoana responsabilă de finanţe. total de 8 ore dintre care 7 ore şi 30 min. de studiu efectiv.

Program de instruire referendum local, or. Anenii Noi, r-nul Anenii Noi

Certificarea unui număr suficient de persoane în calitate de membri ai CECE și BESV;

Completarea Registrului funcţionarilor electorali;

Cunoştinţe sporite în materie electorală;

Aplicarea uniformă a legislaţiei şi practicii electorale;

Aducerea la cunoştinţă a celor mai bune practici în domeniul electoral persoanelor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi, în mod specific, a referendumului local;

Informarea persoanelor antrenate în procesul electoral asupra particularităţilor activităţii organelor electorale de diferite niveluri şi asupra caracteristicilor specifice referendumului local;

Instituirea unei colaborări active dintre membrii organelor electorale şi funcţionarii aparatului Comisiei Electorale Centrale;

Acordarea de asistenţă metodologică şi logisticăfuncţionarilor electorali.

persoanele desemnate de consiliul orășenesc pentru a face parte din CECE și BESV Anenii Noi;

persoanele desemnate de partidele politice reprezentate în Parlament pentru a face parte din CECE și BESV Anenii Noi;

persoanele desemnate de CEC din registrul Funcţionarilor Electorali pentru a face parte din CECE și BESV Anenii Noi.

Programul de instruire cuprinde două componente, și anume instruirea potenţialilor membri ai CECE și instruirea potenţialilor memebri ai BESV.

Seminarul de instruire pentru CECE este divizat în 9 sesiuni ce cuprind întreaga gamăa funcţiilor şi responsabilităţilor membrilor CECE începînd cu constituirea consiliului şi terminînd cu dizolvarea lui.

Instruirea se desfăşoară pe parcursul unei zile şi cuprinde un total de 6 ore şi 30 min. dintre care 5,30 ore de studiu efectiv. Aceasta este desfăşurată în grup mic de 9-15 participanţi.

Seminarul de instruire pentru BESV este divizat în 9 sesiuni ce cuprind întreaga gamăa funcţiilor şi responsabilităţilor membrilor BESV începînd cu constituirea acestora şi terminînd cu dizolvarea lor.

Instruirea se desfaşoară pe parcursul unei zile şi cuprinde un total de 8 ore 30 min. dintre care 7 ore şi 30 min. de studiu efectiv.

3

Page 8: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Aceasta este gîndită pentru grupuri mici de maxim 25 participanţi per grup. Pornind de la aceea că în orașul Anenii Noi sînt 7 birouri electorale ale secţiilor de votare, este nevoie de 2 seminare de instruire.

4

Page 9: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Seminare de instruire realizate

I. Instruiri realizate în cadrul programului de formare a formatorilor

În limitele acestui program de instruire au fost desfășurate în municipiul Chișinău 2 seminare de instruire (29 iulie-2 august 2013 și 10 octombrie 2013 (doar sesiunile 24-30 din program care se referă la pregătirea formatorilor pentru instruirea reprezentanţilor APL responsabili de listele electorale). La instruiri au participat 37 persoane. În urma evaluării, au fost admiși pentru a putea desfășura seminare desinestătător 32 persoane dintre care 18 pentru ambele programe de instruire. Vezi tabelul nr. 2

Tabel nr. 2 Formatori calificaţi în urma celor două seminare de formare de formatori desfășurate de CICDE în anul 2013

Program de instruire

Candidaţi Admiși Raport bărbaţi/femei

BESV 24 20 7B/13FAPL 37 30 17B/ 13F

Primul seminar, de 5 zile, a fost facilitat de dr. Doina Bordeianu, director adjunct, CICDE, dna Renata Lapti, expert internaţional în domeniul alegerilor, dl. Alexandru Bordea, trainer public speaking, director general EVENDA,  dl Andrei Constantin, şef interimar, Direcţia tehnologii informaţionale şi gestionarea listelor electorale, dl Ion Pirojuc, consultant principal, Direcţia tehnologii informaţionale şi gestionarea listelor electorale şi dl Victor Diaconu, expert IT angajat de PNUD.

Cel de-al doilea seminar de 1 zi a fost facilitat de Aliona Plăcintă, trainer în cadrul CICDE și dl Andrei Constantin, şef interimar, Direcţia tehnologii informaţionale şi gestionarea listelor electorale.

În urma seminarelor au fost întocmite și plasate pe pagina CICDE de pe site-ul oficial al CEC două rapoarte:

1. Raport privind seminarul de formare a formatorilor pentru instruirea şi certificarea membrilor BESV şi instruirea reprezentanţilor APL responsabili de listele electorale.

2. Raport privind pregătirea potenţialilor formatori pentru instruirea reprezentanţilor APL responsabili de listele electorale.

II. Instruiri realizate în cadrul programului de instruire și certificare a potenţialilor membri ai BESV

CICDE a invitat consiliile locale și partidele politice reprezentate оn Parlament sг desemneze participanюi la seminarele planificate оn cadrul programului naюional de instruire și certificare a BESV dupг cum urmeazг:

- Cоte doi pentru fiecare secюie de votare din partea consiliilor locale;- Cоte doi pentru fiecare secюie de votare din partea Partidului Comuniștilor din Republica

Moldova;- Cоte doi pentru fiecare secюie de votare din partea Partidului Liberal Democrat din

Moldova;- Cоte doi pentru fiecare secюie de votare din partea Partidului Democrat din Moldova;- Cоte doi pentru fiecare secюie de votare din partea Partidului Liberal.

5

Page 10: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

La data lansгrii programului naюional doar consiliile locale și Partidul Democrat din Moldova a remis listele cu participanюi pentru toatг юara. Celelalte partide au depгșit termenul de prezentare a listelor cu 1-2 luni. Acest fapt a оngreunat organizarea seminarelor de instruire. Оn condiюiile оn care CICDE trebuie sг reușeascг sг instruiascг și certifice un numгr suficient de persoane pentru alegerile parlamentare viitoare, programul de instruire și certificare a fost lansat oricum.

Pe parcursul anului 2013, CICDE a organizat și desfășurat 21 seminare în 4 raioane ale ţării – Basarabeasca (2), Cantemir (4), Dondușeni (4) și Leova(11).

Per total la aceste instruiri au participat 372persoane dintre care 343persoane sau 92.2% au obţinut calificativul ,,Admis”, iar 29persoane sau 7,8% au obţinut calificativul ,,Respins”. Participanюii au fost desemnaюi de consiliile locale, Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Instruirile au fost realizate de 9 dintre trainerii pregгtiюi оn cadrul seminarului de formare de formatori și anume Andrei Melega, Cristina Cucurudza, Angela Furtunг, Aliona Plгcintг, Veronica Ateș, Dumitru Bob, Aliona Plugaru, Galina Bogdan, Sofia Rusu și de cгtre Doina Bordeianu.

Chestionarele de evaluare a instruirii ne demonstreazг cг seminarele au fost apreciate de cгtre participanюi ca fiind bune și foarte bune. Toate materialele au fost traduse оn limba rusг, astfel cг deja pot fi planificate seminare de instruire și pentru alogloюi.

În urma seminarelor au fost întocmite și plasate pe pagina CICDE de pe site-ul oficial al CEC rapoarte privind instruirea.

III. Instruiri realizate în cadrul programului de instruire și certificare a potenţialilor funcţionari electorali la alegeri locale noi din com. Ucrainca, r-nul Căușeni

Pentru alegerile locale noi din 10 noiembrie 2013 au fost desfășurate două seminare de instruire la care au participat persoane desemnate de către consiliul comunal, Partidul Comuniștilor din Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Democrat din Moldova. Menţionăm că al doilea seminar a fost organizat suplimentar, deoarece numărul de persoane certificate nu era suficient pentru constituirea organelor electorale. La el au participat persoanele care nu au promovat testul de evaluare în cadrul primului seminar și o persoană nouă.

Serghei Iaюco, șef adjunct, Direcюia management alegeri, CEC și Iulian Corotchi, consultant superior, Direcţia juridică, CEC au moderat instruirea pentru alegerile locale noi din 10 noiembrie 2013.

În această localitate consiliul electoral de circumscripţie comunală a îndeplinit și funcţia de birou al secţiei de votare, respectiv participanţii au trebuit să susţină pe final două teste de evaluare distincte. 9 persoane din 12 instruite au obţinut calificativul „Admis” la ambele teste de evaluare, una – „Respins” la ambele teste de evaluare, iar două au fost „Respinse” la testul de evaluare pentru CECE și „Admise” la testul de evaluare pentru BESV.

În urma seminarelor a fost оntocmit și plasat pe pagina CICDE de pe site-ul oficial al CEC raportul privind instruirea potenюialilor membri ai consiliilor electorale de circumscripюie de nivelul I єi a membrilor biroului electoral al secюiei de votaredin com. Ucrainca, raionul Cгușeni.

IV. Instruiri realizate în cadrul programului de instruire și certificare a potenţialilor funcţionari electorali la referendumul local privind revocarea primarului or. Anenii Noi, r-nul Anenii Noi, din 29 decembrie 2013

Pentru referendumul local din 29 decembrie 2013, persoanele desemnate în consiliul electoral de circumscripţie orășenească Anenii Noi şi cele desemnate în componenţa birourilor electorale ale

Page 11: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

secţiilor de votare au beneficiat de seminare de instruire desfăşurate la data de 2 decembrie şi, respectiv, la 5 şi 6 decembrie 2013.

Instruirea a fost facilitată de următorii funcţionari ai Comisiei Electorale Centrale: Corneliu Pasat, şef-adjunct al Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media, Serghei Iaţco, şef-adjunct al Direcţiei management alegeri, Olga Cojocaru, consultant superior în cadrul aceleiași direcţii, Galina Cebanachişi Dana Flocosu, ambele consultanţi în cadrul Direcţiei management alegeri.

Participanţii au fost desemnaţi de către cele 4 partide parlamentare (PCRM, PLDM, PDM, PL) şi din partea consiliului orășenesc Anenii Noi. Majoritatea dintre ei au avut o experienţă anterioară în calitate de membru al unui organ electoral inferior. Testul de evaluare a fost compus din 20 de întrebări grilă pentru potenţialii membri ai consiliului electoral de circumscripţie și 20 de întrebări pentru potenţialii membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare. În urma testării, toate cele 57 persoane care au participat la instruiri au obţinut calificativul „Admis”. Nici un participant nu a reuşit să acumuleze, însă, punctajul maxim.

În urma seminarelor a fost întocmit raportul privind instruirea potenţialilor membri ai consiliului electoral de circumscripţie și ai birourilor electorale ale secţiilor de votare la referendumul local privind revocarea primarului or. AneniI Noi, r-nul Anenii Noi, din 29 decembrie 2013.

V. Instruiri realizate în cadrul programului de instruire a responsabililor de liste electorale

Оn data de 5 septembrie 2013 a оnceput faza a doua de instruire a reprezentanюilor APL оn ceea ce priveєte gestionarea listelor electorale. Prima fazг a avut loc оntre 28 ianuarie și 15 februarie 2013.

Оn cadrul celei de a doua etape naюionale, au fost instruiюi 903 reprezentanюi ai autoritгюilor publice locale responsabili de оntocmirea listelor electorale din toate unitгюile administrativ-teritoriale din юarг. Оn 18 și 19 decembrie 2013 au fost organizate la Chișinгu seminare de instruire pentru reprezentanюii autoritгюilor publice locale care, din diferite motive, nu s-au putut prezenta la instruire atunci cоnd aceasta a fost organizatг la ei оn raion. Cu toate acestea, reprezentanюii a 11 APL-uri din юarг au lipsit. Informaюia pe fiecare raion/municipiu оn parte este redatг оn tabelul nr.3

Tabel nr. 3 Participarea la seminarele de instruire a reprezentanюilor APL responsabili de liste electorale – faza II

Raion/Municipiu

Data desfășurăriiseminarului de instruire

Total primării

Primăriiprezente/ parole de utilizatordistribuite

Persoaneinstruite

Primării absente/ parole de utilizatorrămase

1. Chișinău 18-19 noiembrie 2013 19 18 (221) 23 1

2. Bălţi 19 decembrie 2013 3 3 3 -

4. AneniiNoi 10-11 decembrie 2013 26 26 27 -

5. Basarabeasca 27 septembrie 7 7 9 -

6. Briceni 7- 8 noiembrie 2013 28 28 28 -

1În mun. Chi inău s-au eliberat 22 de parole deoarece fiecare sector al municipiului a primit parolă separată. ș

Page 12: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

7. Cahul 27-28 noiembrie 2013 37 37 38 -

8. Cantemir 21 septembrie 2013, 16 noiembrie 2013

27 25 25 2

9. Călărași 16-17 octombrie 2013 28 27 27 1

10. Căușeni 14- 15 noiembrie 2013 27 27 27 -

11. Cimișlia 16-17 octombrie 23 22 22 1

12. Criuleni 19-20 noiembrie 2013 25 25 25 -

13. Dondușeni 5-6 septembrie 2013 22 22 22 -

14. Drochia 8 noiembrie 2013 28 28 28 -

15. Dubăsari 14 noiembrie 2013 11 11 12 -

16. Edineţ 1-2 noiembrie 2013 32 32 32 -

17. Fălești 11-13 decembrie 2013 33 33 34 -

18. Florești 20-22 noiembrie 2013 40 39 40 1

19. Glodeni 3-4 decembrie 2013 19 19 19 -

20. Hîncești 28-29 noiembrie 2013 39 39 39 -

21. Ialoveni 20 noiembrie 2013 25 25 25 -

22. Leova 26-27 septembrie 25 24 25 1

23. Nisporeni 18-19 octombrie 2013 23 23 23 -

24. Ocniţa 29-30 octombrie 2013 21 21 21 -

25. Orhei 5-7 decembrie 2013 38 37 37 1

26. Rezina 18 decembrie 2013 25 25 25 -

27. Rîșcani 28 noiembrie 2013 28 27 27 1

28. Sîngerei 26-27 noiembrie 2013 26 26 26 -

29. Soroca 19-21 noiembrie 2013 35 34 34 1

30. Strășeni 18-19 noiembrie 2013 27 27 27 -

31. Șoldănești 26-27 noiembrie 2013 23 23 23 -

32. ȘtefanVoda 12-13 noiembrie 2013 23 23 25 -

33. Taraclia 15 noiembrie 2013 15 15 15 -

34. Telenești 29 noiembrie 2013 31 31 32 -

35. Ungheni 21 noiembrie 2013 33 33 33 -

36. UTA Găgăuzia 22 noiembrie 2013 26 25 25 1

Page 13: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

TOTAL 898 887 (8912) 903 11

Seminarele au fostfacilitate de cгtre persoanele pregгtiteоn cadrul programului de formare de formatori. La desfгșurarea instruirilorau fost atrași 21dintre cei 30 de formatori .

Chestionarele de evaluare a instruirii ne demonstreazг cг seminarele au fost apreciate de cгtre participanюi ca fiind bune și foarte bune. Оn cadrul seminarelor, participanюii au venit cu o listг de propuneri și sugestii, care au fost incluse оn rapoartele elaborate de cгtre facilitatori. Aceastг listг este anexatг la prezentul raport pentru a fi adusг la cunoștinюa CEC și a Direcюiei tehnologii informaюionale și gestionarea listelor electorale din cadrul aparatului Comisiei Electorale Centrale. Vezi Anexa nr.2

Toate materialele de instruire au fost traduse оn limba rusг. În urma seminarelor au fost întocmite și plasate pe pagina CICDE de pe site-ul oficial al CEC rapoartele privind instruirea responsabililor de liste electorale.

Proiect-pilot „E-learning pentru alegeri libere și corecte”Seminarele raionale desfășurate au avantajele, dar și dezavantajele lor. Printre dezavantaje se

numără cheltuielile financiare destul de mari (pentru tipărirea și transportul materialelor, pentru cazare, gustări etc.), numărul limitat de participanţi care pot fi instruiţi într-o anumită perioadă de timp, precum și imposibilitatea multor persoane de a lipsi de la locul de muncă permanent pentru o zi întreagă de instruire.

O alternativă eficientă și care dă răspuns problemelor identificate în cadrul instruirilor „faţă în faţă” este instruirea la distanţă sau așa-numitul „E-learning”. Instruirea este gratuită şi nu necesită prezenţă online la ore prestabilite. Participarea presupune conexiunea pe platformă de cîteva ori pe săptămînă, la ore comode cursanţilorpentru parcurgerea materialelor didactice oferite şi recomandate de experţi, implicarea în discuţii pe forum şi susţinerea unor teste individuale după fiecare temă şi a unui test final. La finalizarea cursului, participanţii care îl vor absolvi cu succes vor primi certificate electronice şi vor fi admişi automat să susţină testul oficial pentru a fi certificaţi în calitate de membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare.

În data de 17 octombrie 2013, CICDE în parteneriat cu Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie și Instruire din Moldova, Fundaţia Est-Europeană și Fundaţia Educaţie pentru Democraţie din Polonia a lansat cursul de instruire la distanţă „E-learning pentru alegeri libere şi corecte".

Scopul cursului este de a contribui la fortificarea proceselor electorale din Republica Moldova şi incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în actul electoral direct şi secret prin pilotarea cursului de instruire la distanţă a membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Obiective specifice:- Pilotarea instruirii şi calificării la distanţă, pe platforma de colaborare internaţională

www.civicportal.org a funcţionarilor electorali, inclusiv a persoanelor din Registrul funcţionarilor electorali, perfecţionării profesionale continue a acestora, subiecţilor implicaţi în procesul electoral din Republica Moldova, precum şi altor persoane interesate.

- Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în actul electoral direct şi secret prin promovarea standardelor internaţionale şi naţionale pentru asigurarea garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pentru persoanele cu dizabilităţi.

- Diseminarea bunelor practici de asigurare a unui mediu favorabil pentru organizarea corectă și transparentă a alegerilor în Republica Moldova.

2Reprezentan ilor celor 887 de primării din ară care au participat la instruire li s-au repartizat 891 parole. ț ț

Page 14: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Programul cursului acoperă problemele de bună funcţionare a proceselor electorale: baza legală; constituirea şi organizarea activităţii birourilor electorale ale seciilor de votare; contestaţii; liste electorale; pregătirile înainte de ziua alegerilor; relaţiile cu media şi observatorii; ziua alegerilor; numărarea voturilor; întocmirea procesului-verbal; elaborarea, ordonarea, sigilarea, împachetarea şi transmiterea documentaţiei şi materialelor electorale; votarea peste hotarele ţării; asigurarea accesului și incluziunea persoanelor cu dizabilităţi la votarea directă şi secretă; utilizarea tehnologiilor de informare şi comunicare în procesele electorale.

Ţinem să menţionăm că acesta este un proiect pilot. Ca indicator de performanţă a fost stabilită participarea a 100 de persoane la curs. De remarcatcă pînă la data de 25decembrie 2013 la curs s-au înscris deja 135persoane.

Grupurile ţintă vizate sînt persoanele desemnate sau care urmează a fi desemnate în calitate de funcţionari electorali de către:

autorităţile publice locale, partidele politice reprezentate în Parlament Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene

Totodată, la curs se pot înscrie și orice alte persoane interesate care doresc să contribuie personal la eficientizarea proceselor electorale în Republica Moldova.Concluzii preliminare și recomandări pe marginea proiectului pilot:

Deși cursul online nu este finalizat, putem deja face cîteva concluzii și recomandări, și anume:

Concluzie preliminară nr.1:Înregistrarea de sine statătoare pe platforma de e-learning este complicată, deoarece multă informaţie este în limba poloneză. Ca să facem înregistrarea mai „prietenoasă” doritorii de a se înscrie au fost rugaţi să trimită un mail la adresa [email protected].

Recomandare: de identificat soluţii pentru ca doritorii să se poată înscrie la curs singuri, fără ajutorul organizatorilor

Concluzie preliminară nr.2:Platforma internaţională www.civicportal.org găzduiește numeroase cursuri online ceea ce are și avantajele, dar și dezavantajele sale. Principalul dezavantaj este că participantul este la mai multe „click-uri distanţă” de cursul dorit.

Recomandare: de identificat soluţii pentru ca participanţii să acceseze mai simplu cursul pe care îl doresc

Concluzie preliminară nr.3: Există riscul ca participanţii să studieze superficial materialele. Din rapoartele de activitate pe care poţi să le vizualizezi pe site, se vede că unii participanţi trec repede prin partea teoretică și deja încearcă să răspundă la întrebările de evaluare de la sfîrșitul temei.

Recomandare: pe viitor, atunci cînd instruirea online va fi implementată (nu pilotată) este bine de stabilit anumite criterii mai exigente pentru evaluarea participanţilor. De exemplu, persoanasă nu poată accesa următoarea temă pînă nu le parcurge pe cele precedente și nu prezintă anumiţi indicatori de performanţă cum sînt, bunăoară, intervenţiile pe forum, rezultatele la întrebările de evaluare etc.

Activităţi de perfecţionare a aptitudinilor profesionale ale funcţionarilor și trainerilor CICDE

BRIDGECristina Berlinschi, Cristina Cucurudzași Andrei Melega, angajaţi ai CICDE, și Aliona Plăcintă,

Dumitru Condrea, Igor Bucătaru și Igor Panfil, traineri pregătiţi de CICDE, au urmat în perioada 02-13

Page 15: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

decembrie 2013 cursul de formare a formatorilor BRIDGE organizat la Chișinău cu suportul financiar al PNUD Moldova. BRIDGE – Consolidarea resurselor în democraţie, guvernare și alegeri – este, la moment, cel mai cuprinzător curs de instruire în domeniul electoral la nivel mondial. El este rezultatul efortului comun al celor 5 organizaţii partenere - Comisia Electorală Australiană, International IDEA, Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale (IFES), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Diviziunea Naţiunilor Unite pentru Asistenţă Electorală (UNEAD).Cursul a fost facilitat de Shalva Tskhakaya, Accrediting BRIDGE Facilitator (Georgia) împreună cu Natia Kashakashvili, Expert BRIDGE Facilitator (Georgia) și co-facilitat de dr. Doina Bordeianu, director adjunct al CICDE, Accrediting BRIDGE Facilitator (Moldova) și Pavel Cabacenco, Accrediting BRIDGE Facilitator (Moldova).

Participanţiiau însușit metodologia și curriculum BRIDGE și s-au familiarizat cu regulile de organizare a instruirii de tip BRIDGE. Printre temele discutate s-au numărat: utilizarea materialelor proiectului BRIDGE, pregătirea planurilor de instruire, metodele și tehnicile interactive de învăţare a adulţilor, procedee de comunicare cu auditoriul etc. Participanţii au avut ocazia de a pregăti și prezenta sesiuni tematice din domeniul electoral cu utilizarea metodelor și tehnicilor de instruire interactivă învăţate. În consecinţă, cele 7 persoane au fost evaluate și parţial acreditate în calitate de facilitatori BRIDGE.

Comunicarea cu mass-media Cristina Berlinschi, Cristina Cucurudza și Andrei Melega, angajaţi ai CICDE au participat în data

de 19 decembrie 2013 la seminarul „Comunicarea cu mass-media” desfăşuratla Chișinău. Seminarul a fost comandat de CICDE pentru funcţionarii săi și cei din Direcţia comunicare, relaţii publice și mass-media a aparatului CEC și realizat de Compania de consultanţă „Poliexpert” SRL.

Printre tematici s-au numărat: iniţierea şi menţinerea relaţiilor cu mass-media, calităţile subiectelor de interes pentru mass-media, comunicarea cu mass-media în situaţii de criză, noile medii și comunicarea publică, planificarea activităţilor de comunicare, dar și astfel de instrumente de comunicare precum comunicatul de presă, dosarul de presă, conferinţa de presă, briefingul, întrunirile off record și interviul.

Concluzii și recomandări la capitolul „Instruire și cercetare”Pe parcursul anului 2013 CICDE și-a început activitatea propriu-zisă de instruire. Sintetizînd, am putea spune că în această direcţie CICDE a făcut 6 pași majori, și anume:1) a pus bazele unei reţele naţionale de formatori în domeniul electoral;2) a elaborat și aprobat programe de instruire, dezvoltare profesională și a realizat materiale

didactice pentru formatori și participanţi;3) a lansat programul de instruire a potenţialilor membri BESV;4) a desfășurat faza a doua de instruire a responsabililor de liste electorale din cadrul autorităţilor

publice locale privind aplicaţia web „Lista electorală”;5) a dezvoltat și pilotat un curs de instruire la distanţă pentru potenţialii membri BESV „E-

learning pentru alegeri libere și corecte”;6) a răspuns solicitărilor CEC și a instruit persoanele desemnate în calitate de funcţionari

electorali la alegerile noi și referendumul local organizate pe parcursul anului. Pentru seminarele de instruire a potenţialilor membri ai organelor electorale, CICDE a elaborat un

sistem de evaluare subiectivă şi obiectivă a impactului instruirii. În cadrul evaluării subiective, participanţii completează un chestionar şi dau o apreciere conţinutului instruirii, activităţilor de studiere, prezentărilor formatorilor, interacţiunii grupului, sălii în care are loc instruirea şi modului în care a fost folosit timpul. Totodată, li se solicită să se expună cît mai sincer dacă cunosc şi înţeleg ce se cere de la ei în calitate de funcţionari electorali, dacă cunosc atribuţiile de bază ale unui funcţionar electoral şi dacă se simt pregătiţi pentru a fi funcţionari electorali. Evaluarea obiectivă se realizează prin compararea rezultatelor la pretestare cu rezultatele la testul de evaluare finală. Menţionăm că la

Page 16: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

începutul instruirii participanţilor li se propune un test de evaluare iniţială, iar la sfîrșit – testul de evaluare finală.

Reacţia beneficiarilor în urma programelor de instruire lansate/ desfășurate a fost una pozitivă. Conform datelor colectate prin intermediul chestionarelor de evaluare a seminarelor, participanţii la cursurile de instruire s-au arătat în marea lor majoritate satisfăcuţi de instruirea obţinută. La fel, formatorii au adus cu ei un feedback informal foarte pozitiv.

Un aspect problematic, remarcat de participanţi, este asigurarea cu hrană/ gustări și apă/ băuturi calde a participanţilor pe parcursul seminarelor. Avînd în vedere că instruirea durează între 5 și 8 ore cel puţin o pauză pentru alimentare este absolut necesară, dar cu 15 lei, normativul pentru pauzele de cafea, este foarte greu de oferit o gustare cît de cît consistentă.

Page 17: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

4. ACTIVITATEA JURIDICĂ

Conform statului de personal al CICDE aprobat prin hotărîrea CECnr. 1643 din 15 ianuarie 2013, domeniul juridic este acoperit de un specialist. În funcţia de jurist a fost angajată o persoană în luna iulie.

Pe parcursul perioadei de raportare activităţile pe domeniul dat s-au axat pe trei direcţii:1. Desfășurarea procedurilor de achiziţii publice;2. Întocmirea actelor în domeniul resurselor umane;3. Redactarea și evidenţa actelor necesare pentru accesul la aplicaţia „Lista electorală”.

La începutul desfășurării activităţii CICDE, au fost trasate următoarele obiective privind domeniul juridic:

Studierea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice și desfășurarea procedurilor de achiziţii publice.

Studierea legislaţiei în domeniul resurselor umane, întocmirea contractelor individuale de muncă cu angajaţii CICDE și a contractelor de prestări-servicii cu colaboratorii CICDE.

Studierea Regulamentului CICDE și înaintarea propunerilor pentru modificarea acestuia, precum și elaborareaRegulamentului de ordine interioară, a instrucţiunilor necesare pentru desfășurarea activităţii CICDE.

Achiziţii publice

În funcţie de mărimea achiziţiilor care au fost necesare pentru desfășurarea activităţii CICDE, au fost încheiate:1) 40de contracte de achiziţionare a bunurilor/prestări de servicii de valoare mică:

(a) contracte pentru întreţinerea oficiului CICDE – tehnică de caclul, rechizite de birou, programe licenţiate pentru calculator;

(b) contracte pentru organizarea seminarelor – închiriere săli, rechizite de birou, pauze cafea.

2) 52 contracte de prestări servicii:(a) de instruire (traineri);(b) transport;(c) traducere.

3) 4 proceduride cerere a ofertelor de preţuri (COP)pentru:(a) servicii cazare și închiriere a sălilor de conferinţe; (b) servicii tipografice; (c) tehnică de calcul;(d) bilete avia.

Este necesar de menţionat că în scopul desfășurării procedurilor de achiziţii publice, a fost creat un grup de lucru în domeniul achiziţiilor, membrii căruia fac parte din aparatul CEC şi din cadrul CICDE. Toate persoanele au atribuţii prevăzute în mod expres.

Aspectele juridice ale domeniuluiresurse umane

Page 18: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Din motiv că în statul de personal componenta resurse umane nu se regăsește în fișa postului a nici unuia dintre angajaţii CICDE, aceste atribuţii suplimentare au fost delegate, prin ordinul directorului, juristului CICDE. Astfel activitatea acestuia a constat în următoarele:

să colectezecopiile de pe actele de identitate; să întocmeascăcontracteleindividuale de muncă; să completeze fișelepersonale; să completezecarnetele de muncă.

Pînă în prezent au fost create 6 dosare personale pentru cei 6 angajaţi de bază ai CICDE. Cu trainerii care prestează servicii de instruire s-au încheiat contracte de prestări-servicii. Modelul contractului de prestări serviciicu trainerii a fost elaborat în conformitate cu legislaţia în vigoare, raportat la specificul acestei activităţi.

La fel, pe parcursul perioadei de raportare, CICDE a identificatformulade calcul a timpului prestat de un facilitator pentru diferite tipuri de seminare în funcţiede indicatori, precum: bani per oră, timp pentru pregătire, număr de zile training și timp pentru raportare.

1) Pentru instruirea reprezentanţilor APL responsabili de listele electorale referitor la utilizarea aplicaţiei „Lista electorală” formula de calcul a timpului prestat de un facilitator,reieșind din 40 MDL/ora,este următoarea:

De ex., pentru două zile de instruire un facilitator este remunerat cu suma de 1,120 MDL brut sau 980 MDL net. Perioada de pregătire presupune: tipărirea, aranjarea materialelor, coordonarea activităţilor cu consiliile locale, pregătirea sălii pentru desfăşurarea seminarelor etc. După instruire, trainerii sînt obligaţi să prezinte rapoarte privind activitatea prestată conform modelului stabilit de CICDE.

2) Pentru instruirea BESV, reieșind din 40 MDL/ora, formula de calcul a timpului prestat de un facilitator este următoarea:

De ex., pentru două zile de instruire un facilitator este remunerat cusuma de 1,600 MDL brut sau 1,400 MDL net. Perioada de pregătire presupune: tipărirea, aranjarea materialelor; coordonarea activităţilor organizatorice cu consiliile locale, partidele politice etc. După instruire, trainerii sînt obligaţi să prezinte rapoarte privind activitatea prestată conform modelului stabilit de CICDE, precum și să introducă datele despre participanţi în Registrul funcţionarilor electorali.

Componenta juridică a aplicaţiei „Lista electorală”

Conform Regulamentului privind modul de utilizare a aplicaţiei „Lista electorală”, aprobat prin hotărîrea CEC nr. 2099 din 30 iulie 2013, operarea cu datele din aplicaţie se face de către persoanele desemnate din cadrul autorităţii locale ca fiind responsabile de listele electorale și autorizate de către Comisia Electorală Centrală.Pentru a desfășura seminarele de instruire cu reprezentanţii APL și a le permite accesul la această aplicaţie au fostîntocmite cu asistenţa CECun șir de acte, și anume:

8 ore pregătire + nr. de zile training X 6 ore + 8 ore raportare

8 ore pregătire + nr. de zile training X 8 ore + 8 ore raportare+1/2 zi pentru introducerea datelor în Registrul func ionarilor electorali ț

Page 19: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Act de transmitere-recepţionare între CEC și CICDE prin care sînt transmise parolele utilizatorilor;

Act de transmitere-recepţionare între CEC și formatori prin care sînt transmise parolele utilizatorilor;

Act de transmitere-recepţionare între formator și responsabil din cadrul APL prin care este transmisă parola de utilizator;

Declaraţii de confidenţialitate din partea părţilor care recepţionează parolele de utilizator.

În prezent aceste tipuri de acte au fost semnate cu peste 800de responsabili de listele electorale din toate raioanele și municipiile Republicii Moldova. Pentru accesul la aplicaţie,reprezentanţii APL responsabili de listele electorale prezintă dispoziţia primarului prin care sînt numite persoane responsabile de listele electorale, scrisoarea de solicitare a accesului la aplicaţie şi copia de pe buletinul de identitate. Aceste acte sînt colectate și transmise Direcţiei tehnologii informaţionale şi gestionarea listelor electorale din cadrul CEC.

Concluzii și recomandări la subiectul „Activitate juridică”:

1. În cursul activităţii menţionate a fost identificată următoarea problemă majoră:

Unele contracte cu persoane fizice au fost reţinute în cadrul Trezoreriei trei saptămîni, din cauza graficului de plată și/sau a anumitor formulări din contractele de prestări servicii încheiate, chiar dacăsînt contracte tipizate. Motivul întîrzierilor de fiecare dată a fost diferit de cel precedent. În aceste condiţii, am reacţionat rapid la noile cerinţe înaintate de către Trezoreria de Stat. Pentru soluţionarea acestor impedimente, au fost organizate ședinţe cu colegii de la CEC și reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

2. Pe parcursul perioadei de raportare s-a constatat necesitatea unor instrucţiuni avînd obiecte diferite, care ar facilita și uniformiza procedurile în cadrul CICDE, de exemplu Instrucţiunea privind modul în care sînt restituite Centrului materialele utilizate de traineri în cadrul instruirilor.

Procedura tergiversată referitor la înregistrarea contractelor i realizareaș transferurilor băne ti în contul partenerilor contractuali pune în pericol executareaș contractelor, precum i stabilitatea rela ii contractuale fructuoase pe termen lung.ș ț

Se propune de a crea un mecanism mai eficient de elaborare, înregistrare i executareș a contractelor prin stabilirea unui dialog cu Ministerul Finan elor, Trezoreria de Stat iț ș Agen ia de Achizi ii Publice i prezentarea propunerilor pentru îmbunătăţireaț ț ș procedurilor.

Page 20: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

5. ACTIVITATEA FINANCIAR-ADMINISTRATIVĂ

Prima provocare în efortul de a organiza activitatea CICDE a fost stabilirea cît mai urgentăa funcţiilor financiar administrative ale CICDE,și anume:

Înregistrarea instituţieila Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Camera Înregistrării de Stat, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei şi Ministerul Finanţelor;

Atribuirea codurilor la Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM);

Deschiderea conturilor trezoriale/bancare și iniţierea activităţilor curente; Consolidarea conturilor fiscale ale CICDE; Executarea procedurilor de încheiere a diferitor tipuri de contracte, precum și a tuturor

plăţilor trezoreriale; Identificarea lucrărilor de demolare și construcţie necesare în vederea amenajării

spaţiilor CICDE.

În vederea organizării activităţii financiare, a fost efectuat un studiu de fezabilitate pentru a determina oferta cea mai potrivită privind proiectele salariale și alte servicii bancare, în urma căruiaau fost încheiate contracte de prestare a serviciilor respective.

Conform hotărîrii CEC nr. 1030 din 9 decembrie 2011, directorul CICDE prezintă spre aprobarea CEC proiectul devizului de venituri şi cheltuieli.Bugetul CICDE pentru anul 2013 a fost aprobat în sumă de 4,7 mln. MDL. În perioada de raportare, CICDE a solicitat de la CEC o sumă aproximativ de 1,1 mln. MDL pentru următoarele categorii:

- retribuirea muncii; - contribuţii de asigurări sociale; - prime obligatorii de asigurări sociale; - plata mărfurilor și serviciilor; - deplasări de serviciu.

Executarea bugetului solicitat a fost realizatăîn marime de 93% conform tabeluluinr.4.Îndeplinirea parţială a articolului de cheltuieli Deplasări în interes de serviciu se datorează faptului că nu a fost efectuată vizita în Georgia preconizată pentru luna decembrie. La fel, articolul de cheltuieli Plata mărfurilor și serviciilora fost valorificat în marime mai mică decît cea planificată din motive procedurale.

Tabel 4 : Rata executării bugetului per articole de cheltuieli.Categorii de cheltuieli Rata executării bugetuluiRetribuirea muncii 99.74%Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii 99.92%Prime obligatorii de asigurări de asistenţă medicală 99.92%Plata mărfurilor şi serviciilor 92.29%Deplasări în interes de serviciu 88.30%Procurarea mijloacelor fixe 97.47%TOTAL cheltuieli 93.13%

Page 21: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Pe parcursul anului, CICDE a planificat activităţi în sumă de aproximativ 1,1 mln. MDL. În total,au fost efectuate plăţi în sumă de 999.3 mii MDL.

Dintabelul nr. 4, observăm căRetribuirea muncii salariaţilor Centrului, inclusiv contribuţiile sociale de 125.7 mii MDL pentru perioada de 9luni au fost cheltuite în întregime. Plata mărfurilor și serviciilor în sumă de 651 mii MDL, din care a fost achitată organizarea seminarelor, serviciilor persoanelor fizice, procurarea benzinei, serviciile postale, comunicaţiile etc.s-a efectuat conform graficului nr. 1.

Grafic1. Descifrarea articolului 113 Plata mărfurilor şi serviciilor

Dingraficul nr.1, se observă că 67%din bugetau fost alocatepentru organizarea seminarelor de instruireși anume pentru plata sălilor la Institutul Muncii, crearea simbolului CICDE, servicii foto şi video, tipărirea materialelor instructive, organizarea pauzelor de cafea, suma totală fiind de 651mii MDL. În total, pentru perioada raportată finanţele planificate, executate și cele restante (care nu au fost executate în întregime) se prezintăîn graficul nr.2.

Page 22: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Grafic2. Bugetul CICDE pentru aprilie-decembrie2013

Concluzii și recomandări la compartimentul „Activitatea financiar-administrativă”

Chiar dacă unii funcţionaride la Ministerul Finanţelor au acordatsuportul necesar în organizarea activităţilor financiare ale CICDE, lucrul zi de zi și obţinerea unor servicii eficiente și operative în domeniul financiar din partea Trezoreriei s-a dovedita fi o mare problemă:

- plăţile sînt efectuate pe suport de hîrtie, transportate la Trezorerie de contabilul-șef, care trebuie să aștepte ore în șir la coadă pentru a transmite pachetul de plăţi curatorului CICDE;

- toate plăţile sînt primite doar pînă la ora12:00;- contractele sîntînregistrate manual de către o persoanăîn cadrul Trezoreriei:

La începutul perioadei de activitate a CICDE, în vederea obţinerii tuturor avizelor relevante de la instituţiile abilitate,s-a lucrat în strînsă colaborare cu Direcţia financiar-economică și Direcţia juridică ale Aparatului CEC, care au avut o contribuţie semnificativă în desfăşurarea acestui proces.

Una dintre provocările cele mai mari pe parcursul primelor luni de activitate a fost definirea clară a statutului CICDE pe lîngă CEC pentru organiza iile de resort. Fiindț

unicul exemplu de astfel de institu ie, multe organiza ii de stat nu aveau practică deț ț lucru i nici răspunsuri pentru multitudinea de întrebări legate de salarizareaș

personalului CICDE, salarizarea formatorilor, modalitatea de finan are a activită ilor etc.ț ț

Page 23: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Pe parcursul perioadei de raportare, CICDE în colaborare cu Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale (IFES) a participat la transmiterea tuturor bunurilor succesionate de IFES după finisarea activităţilor sale în Moldova. La data de 31 mai 2013, IFES a transmis în folosinţa CICDE,cu titlu gratuit, o listă de bunuri care includ mobilier, calculatoare, un proiector, un ecran pentru proiectare și altătehnică necesară activităţii.

6. SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL (PR)

Instruirea continuă a tuturor subiecţilor implicaţi în procesul electoral din Republica Moldova presupune și informarea acestora despre realizarea scopurilor care stau la baza înfiinţării CICDE.

Obiective propuse

CICDE și-a propus să realizeze următoarele obiective în materie de PR: să aducă la cunoștinţa unui număr cît mai mare de persoane informaţia despre existenţa și

activitatea permanentă a CICDE; să fie promovată imaginea CICDE în toate raioanele ţării; să fie în permanenţă prezentate publicului acţiunile întreprinse de CICDE într-o manieră

atractivă și transparentă, atît partea oficială a activităţii, cît și partea organizatorică și experienţele dincolo de instruire prin care trec formatorii;

să fie informaţi cetăţenii despre serviciile și cursurile de instruire/ calificare profesională/ perfecţionare, în ce mod au loc și unde anume, în ce perioadă, ce număr de funcţionari electorali au fost instruiţi sau cîţi urmează a fi instruiţi.

Realizări

RUBRICA CICDE PE PAGINA CEC

Pe parcursul lunilor octombrie-decembrie, rubrica CICDE pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale a fost reorganizată. La moment, ea are șase subrubrici, iar conţinutul său este actualizat săptămînal prin plasarea noutăţilor și a rapoartelor trainerilor asupra instruirilor efectuate. În concret, au fost deschise următoarele subrubrici:

Despre Centrul de Instruire – această subrubrică conţine informaţii generale și descrierea CICDE, Regulamentul CICDE, echipa, achiziţiile publice ce ţin de departamentul logistică și administrare a CICDE și este temporar în lucru;

Noutăţi – această subrubrică a fost creată pentru a prezenta evenimentele curente ale Centrului. Aici sînt plasate noutăţi privind instruirile desfășurate, comunicate de presă, anunţuri;

Programe de instruire– conţine descrierea obiectivelor, grupurilor-ţintă și structurii programelor de dezvoltare profesională elaborate și utilizate de CICDE;

Calendarul instruirilor–această subrubrică reflectă atît instruirile desfășurate, cît și cele planificate în cadrul diferitor programe de instruire

Rapoarte de activitate– aici sînt publicate rapoartele trainerilor privind instruirea desfășurată de ei.

Funcţionari electorali –aceastărubrică este în lucru. În ea urmează să fie publicate numele, prenumele persoanei care a obţinut certificat de calificare profesională din partea CICDE, raionul și numărul certificatului primit.

Page 24: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

PAGINA OFICIALĂ DE FACEBOOK

Pagina oficială a CICDE pe reţeaua de socializare Facebook a fost intens promovată de toată echipa CICDE prin invitarea propriilor prieteni să o aprecieze și etichetarea fotografiilor plasate online de la instruirile desfășurate.

Prima postare a avut loc pe 24 octombrie 2013 și a constat într-un articol despre CICDE, care a fost citit de 169 persoane. În aceeași zi, afost publicat un colaj de poze de la seminarul de formare a formatorilor pentru instruirea și certificarea membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare (BESV) și instruirea reprezentanţilor administraţiei publice locale (APL), responsabili de întocmirea listelor electorale, album care a fost văzut de 181 persoane înregistrate pe pagina de Facebook. Următorul anunţ despre implementarea programului naţional de instruire și certificare a membrilor potenţiali ai birourilor electorale ale secţiilor de votare (BESV) în data de 5 septembrie 2013 în raionul Dondușeni, a fost vizualizat de 210 persoane. Ulterior am început publicarea noutăţilor cu privire la instruirile CICDE din fiecare raion al republicii, începînd cu articolul despre instruirea persoanelor responsabile de listele electorale din cadrul autorităţilor publice locale (APL) din raionul Edineţ, vizualizat de 225 persoane, din raionul Briceni, 184 persoane, dinraionul Drochia - 203 persoane, dinraionul Căușeni- 131 vizualizări, dinraionul Dubăsari -148 vizualizări etc.

Alte postări ocazionale sau zilnice au vizat:

- participarea Directoarei CICDE, Natalia Iuraș,în cadrul unei emisiuni radiofonice la postul naţional de radio pe tema proiectului pilot „E-learning pentru alegeri libere și corecte”(333vizualizări);

- apariţia unei știri despre seminarul de instruire a reprezentanţilor APL din raionul Căușeni la Postul de radio și televiziune local din raionul Căușeni

- citate celebre/maxime/ proverbe pe tema educaţiei, alegerilor, democraţiei;- poze de la seminarele de instruire.

CICDE și-a pus ca obiectiv și a reușit să apară zilnic cu cel puţin o postare pe pagina sa de Facebook.

CREAREA ȘICONSOLIDAREA IMAGINII CICDE

Un prim pas în crearea și consolidarea imaginii CICDE a fost elaborareasimboluluisău și a BrandBook-ului (Ghidul stilului grafic) pentru facilitarea lucrului persoanelor responsabile de relaţia cu publicul.

Au fost discutate și analizate mai multe variante de simboluri. Mai jos sînt prezentate trei tipuri de simboluri din care a fost selectată varianta finală aprobată în data de 23 decembrie 2013 de Comisia Electorală Centrală prin hotărîrea sa nr. 2352.

Page 25: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Au fost examinate și următoarele opţiuni:.

Varianta finală aprobată:

Page 26: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

În vederea creșterii vizibilităţii Centrului și a activităţilor sale:- a fost înregistrat domenul www.cicde.md pe care, după elaborarea structurii și designului, va

putea fi accesată pagina web proprie a CICDE.- a fost creatcanalul CICDE pe platforma de distribuire www. youtube.com – Centrul CICDE. La

moment acolo este plasată înregistrarea audio a emisiunii radiofonice „Loc de dialog” de la Radio Moldova cu participarea directoarei CICDE, filmuleţele metodico-didactice difuzate în cadrul proiectului-pilot „E-learning pentru alegeri libere și corecte” și interviul cu o participantă la cursul de instruire la distanţă.

- a fost creată pagina oficialăa CICDE pe reţeaua de socializare www.odnoklassniki.ru.

Concluzii și recomandări la capitolul „Relaţii cu publicul”

Fiind în fază incipientă de promovare, CICDE își face simţită existenţa cu pași lenţi. Unul dintre motive este că, nefiind un an electoral, cetăţenii nu sînt prea interesaţi de domeniul alegerilor. Ţinta CICDE trebuie să fie informarea în masă, atît prin intermediul paginilor de socializare, cît și prin alte metode posibile existente. În acest context, se propune:

promovarea filmului video promoţional creat în urma primului seminar de formare de formatori organizat de CICDE prin: pagini de internet, publicaţii electronice, bloggeri sau chiar TV;

lansareaunor concursuri cu premii; plasarea bannerelor online publicitare; elaborarea și distribuirea unei broșuri de prezentare a CICDE.

7. REGISTRUL FUNCŢIONARILORELECTORALI

În conformitate cu Regulamentul cu privire la Registrul funcţionarilor electorali, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 22 din 05 aprilie 2011 (în continuare –Regulamentul RFE), Registrul funţionarilor electorali (în continuare –RFE) este un sistem de evidenţă (bază de date personale) la nivel naţional a funcţionarilor electorali, întocmit şi ţinut de Comisia Electorală Centrală pînă la crearea Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Scopul RFEeste ţinerea evidenţei funcţionarilor electorali din rîndul cărora CEC selectează candidaturile pentru a le propune în calitate de membri ai organelor electorale inferioare. Utilizarea RFEva permite completarea consiliilor electorale de circumscripţie şi birourilor electorale ale secţiilor de votare(BESV) cu persoane competente şi bine instruite în vederea asigurării unei activităţi eficiente şi la un nivel profesional înalt.

Pînă la angajarea persoanei responsabile de registru în cadru CICDE, conform regulamentului totalitatea operaţiunilor administrative şi/sau tehnice îi reveneau CEC și în special Direcţiei

Page 27: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Management Alegeri. Conform datelor furnizate de direcţia sus-menţionată în Registru au fost introduse 239 de persoane care au obţinut certificate de calificare.

În cel mai scurt timp, Registrul urmează a fi transmis de către Direcţia Management Alegeri Centrului de Instruire Continuă cu toate compartimentele completate conform Regulamentului RFE. La moment RFE este ţinut în format Excel și funcţionarii electorali sînt incluşi în el pe unităţi administrativ-teritoriale, în conformitate cu organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova.

Modul de introducere a informaţiei în RFE

La instruirile organizate de CICDE în cadrul programului de instruire și certificare a potenţialilor membri ai BESV, dar și în cadrul celor două programe specifice de instruire pentru alegerile locale noi din com. Ucrainca, r-nul Căușeni și referendumul local din or. Anenii Noi, r-nul Anenii Noi, participanţii au fost rugaţi să completeze și să semneze documentul numit Fișa personală a participantului. Această fișă a fost elaborată de către CICDE în conformitate cu RegulamentulRFE și conţine toate compartimentele care formează conţinutul RFE. Fișa este formată din rubrici/compartimente care trebuie completate manual și din rubrici/compartimente în care participantul trebuie doar să bifeze una sau mai multe variante de răspuns din cele oferite. Completarea fișei durează în mediu 4-5 min și este, în opinia participanţilor, destul de simplă și clară. Structura fișei permite analiza informaţiei privind funcţionarii electorali incluși în RFE din perspectiva de gen, limbă vorbită/cunoscută, autoritate/instituţie care i-a desemnat la instruire. (Vezi anexa 1: Fișa personală a participantului).

Una dintre obligaţiunile formatorului, după finisarea trainingului, este introducerea datelor din Fișa personală a participantului în RFE (doar pentru participanţii care au promovat evaluarea și au obţinut calificativul „Admis”) și în Registrul de rezervă (doar pentru participanţiicare nu au promovat evaluarea și au obţinut calificativul „Respins”).Introducerea datelor se efectuează prin completarea unui formular creat de CICDE în Google DRIVE. Avantajele acestuia sînt:

permite introducerea datelor funcţionarilor electorali și vizualizarea lor de către persoana responsabilă de RFE în regim online;

completarea formularului este foarte simplă și nu necesită cunoștinţe sau abilităţi avansate de lucru cu calculatorul;

introducerea unui funcţionar electoral în RFE ia puţin timp - în mediu 2-3 min(vezi graficul 3);

datele introduse se stochează în format Excel, însă mai este posibilă descărcarea acestora în formate xlsx, ods, PDF,csv, txt, html;

programul face analiza numerică, procentuală și grafică pe fiecare compartiment aparte în regim automat.

Grafic 3: Extras din RFE: Raportul numărului de persoane introduse la durata de timp.

Page 28: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Analiza cantitativă și calitativă a datelor din RFE

De la preluarea de către CICDEa atribuţiilor legate de ţinerea RFE,în Registruau fost incluși reprezentanţi ai consiliilor locale (CL), reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniștilor din Moldova (PCRM).Per total, în această perioadă în RFEau fost introduse 411 persoane (evaluate cu calificativul „Admis”). În paralel, 30 de persoane(evaluate cu calificativul „Respins”)au fost introduse în Registrul de rezervă(vezi graficele 4 și 5 și tabelul 5).

Grafic 4. Distribuţia pe raioane a persoanelor evaluate cu calificativul „Admis” și respectiv incluse în RFE și a persoanelor evaluate cu calificativul „Respins” și respectiv incluse în Registrul de rezervă

Tabel 5.Analiza participanţilor la instruiri prin prisma: apartenenţă teritorială, apartenenţă gen, apartenenţă politică și includerea în RFE sau Registrul de rezervă (RR)

Raionul Nr. participanţi

Subiectul care i-a desemnat RFE RR Raportul F/B

CL PDM PLDM PCRM PL

Dondușeni 75 34 41 0 0 0 70 5 61/14

Cantemir 82 55 27 0 0 0 73 9 67/15

Leova 179 73 49 57 0 0 166 13 134/45

Basarabeasca 36 24 12 0 0 0 34 2 32/4

Căușeni 12 6 2 1 3 0 11 1 6/5

Anenii Noi 57 36 5 5 5 6 57 0 42/15

Grafic 5.Repartizarea în funcţie de raion și subiect care i-a desemnat a persoanelor incluse în RFE

Page 29: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

bărba i ț21%

femei 79%

În ceea ce privește aspectul reprezentării pe genuri, putem remarca o subreprezentare pronunţată a bărbaţilor:doar 87 dintre persoanele introduse în RFE sînt bărbaţi, celelalte 324 - fiind femei (vezi graficul 6).

Grafic 6.Reprezentarea pe genuri a persoanelor din RFE

Analizapersoanelor din RFE prin prisma studiilor pe care le-au urmat ne arată că 202 persoane sau 49% dintre cei incluși au studii superioare, 179 persoane sau 43% - medii de specialitate, 21 persoane sau 5% - secundar profesionale și 9 persoane sau 3% altele (medii generale)(vezi graficul 7).

Graficul 7. Analiza persoanelor din RFE prin prisma studiilor absolvite

Analiza prin prisma experienţei electorale anterioare denotă faptul că o bună parte dintre cei incluși în RFE deţin o vastă experienţă. În concret, 295 persoane, ceea ce constituie 72%, au participat de mai multe ori la alegeri, 45 persoane (11%) au participat măcar o singură dată, iar 71 persoane (17%) nu au participat niciodată la alegeri. (vezi graficul8).

Graficul 8.Participarea anterioară la alegeri în calitate de funcţionar electoral

Concluzii și recomandări la capitolul „Registrul funcţionarilor electorali”

Lucrînd cu RFE s-au constatat un șir de probleme, dar și posibile soluţii pentru a minimiza erorile și economisi resursele de timp, umane și financiare (vezi tabelul 6).

Tabel 6. Probleme și soluţii în lucrul cu REF

No Probleme Soluţii posibile

Page 30: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

1. Numai o parte din participanţi se prezintă la training cu copia actului de identitate, motiv pentrucare pot apărea erori (numele,prenumele,Nr. actului de identitate, IDNP) în momentul introducerii datelor din Fișa personală a participantului în RFE.

Se propune crearea unei aplicaţii similare cu aplicaţia ,,Lista electorală”, avînd următoarele avantaje:

poate fi descărcată informaţia corectă a datelor personale;

se ușurează și se economisește din timpul participantului, fiindcă nu va mai fi nevoie să scrie toate datele;

sporește calitatea și economisește din timpul formatorului la întroducerea acestor date.

2. Programul actual nu permite afișarea automată a dublărilor ceea ce ia mult timp pentru verificare și practic o face imposibilă. Această sarcină va fi cu atît mai complicată cu cît numărul de persoane introduse în Registru va crește.

Se propune ca aplicaţia web creată să identifice și semnaleze automat dublările, astfel încît să nu fie permisă introducerea repetată a unei persoane.

3. Trainerii au acces la lista de funcţionari electorali din raionul pe care l-au introdus. În aceastăsituaţie apare riscul integrităţii datelor sau/și chiar ștergerii listei.

Se propune ca în aplicaţia web creată să nu fie posibilă ștergerea definitivă a datelor despre o persoană.

4. S-a constatat că introducerea datelor nu este uniformă, iar programul nu este capabil să indice atunci cînd unele cîmpuri sînt incomplete.

Se propune ca aplicaţia web creată să:

indice automat cazul cu date incomplete sau date introduse greșit într-un compartiment;

nu permită întroducerea datelor în alt compatriment sau dacă nu sînt uniforme.

5. S-a constatat că numărul de persoane care au scris evaluarea și cei introduși în registre nu corespunde.

Se propune ca aplicaţia web creată să afișeze lista persoanelor introduse, ca responsabilii să poată verifica cantitatea și calitatea informaţiei introduse.

6. Este dificilă actualizarea datelor, exportarea pe diferite segmente, efectuarea unui raport.

Se propune ca aplicaţia web creată să fie ușor de utilizat, să permită exportarea pe diferite segmente și formate (excel, word, pdf etc.) și efectuarea automată a rezumatului informaţiei incluse pe compartimente.

7. La moment găsirea unei persoane în RFEpentru a efectua modificările de rigoare (ex. excludere la cerere, în caz de deces, neconfomitate cu statutul de funcţionar electoral) este foarte dificilă.

Se propune ca în aplicaţia web creată să fie posibilă căutarea rapidă a persoanelor după mai multe date personale.

Page 31: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

8. Deoarece datele sînt introduse în formularul Google DRIVE, se presupune că informaţia este stocată și la compania Google ceea ce nu permite confidenţialitatea datelor personale.

Se propune ca aplicaţia web creată să fie securizată și doar persoanele responsabile de RFEși alte persoane autorizate să aibă acces la toată informaţia.

9. Regulamentul RFE nu este ajustat în totalitate la situaţia reală.

Se propune de completat și ajustat Regulamentul RFE.

8. ACTIVITĂŢI DE ATRAGERE A FONDURILOR, PROMOVARE, VIZITE DE STUDIU

Pentru a susţine procesul de consolidare instituţională a Centrului pe lîngă activităţile legate direct de realizarea obiectivelor propuse, în perioada de raportare au fost întreprinse şi alte activităţi acoperind mai multe direcţii prioritare, cum ar fi elaborarea de propuneri pentru perfecţionarea cadrului legal sau a proceselor legate de instruirea electorală, atragerea fondurilor (fundraising), participarea la evenimente publice relevante.

Participarea la întruniri cu reprezentanţii CoE, USAID, PNUD, Ambasadele ţărilor UE la Chișinău, Fundaţia Est-Europeanăși alţi parteneri locali pentru discutarea posibilităţilor de finanţare a activitaţilor CICDE s-au soldat cu cîteva initiaţive de parteneriat, inclusiv cu iniţierea proiectului pilot de instruireonline pentru membrii BESV.

În aceași perioadă au fost finisate cu succes discuţiile pe marginea proiectului propus de CICDE pe lîngă CEC Consiliului Europei (CoE): Planul de acţiuni pentru susţinerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru anii 2013-2016, care presupune o colaborare cu instituţiile internaţionale și naţionale din cadrul CoE, precum și o finanţare a activităţii CICDE pe parcursul anului 2014.

În vederea stabilirii de contacte cu potenţialii parteneri ai CICDEși sporirii posibilităţilor de atragere a finanţării suplimentare pentru activităţile de instruire,angajaţii CICDE au participat la conferinţe şi seminare tematice organizate de partenerii locali și internationali. Drept exemplu poate fi adusă Conferinţa internaţională organizată de Consiliul Europei în parteneriat cu MAEIE „Participarea femeilor în viaţa publică și politică a ţărilor Parteneriatului Estic” care a avut loc la Chișinău în data de 10 decembrie 2013.

Vizitede studiu

Pentru integrarea funcţiei de cercetare în cadrul CICDE, precum și transferul de experienţă şi bune practici acumulate în cadrul Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova și al celei din Ucraina, darși în vederea asigurării continuităţii proceselor de instruire în domeniul electoral şi eficientizarea funcţionării instituţieiîn viitor, CICDE în colaborare cu IFES a organizat o vizită de studiu în Ucraina. Scopul principal al acestei activităţi a fost de a inţelege și învăţa din procesul de delimitare a hotarelor circumscripţiilor desfășuratde Ucraina în anul 2012.

Aspectele de bază în promovarea unui proces de delimitare cît mai transparent posibil menţionate de diferite părţi intereste din Ucraina au fost următoarele:

Page 32: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

o Criteriile care vor fi utilizate în delimitarea circumscripţiilor electorale trebuie identificate și făcute publice înainte de iniţierea procesului de delimitare;

o Persoanele interesate în acest proces trebuie să fie consultate periodic. Lor li se vor cere comentarii și critici referitor la modul de trasare a hotarelor circumscripţiilor electorale;

o Deciziile referitoare la stabilirea finală a hotarelor trebuie însoţite de explicaţii, în special dacă au fost înaintate anumite obiecţii.

Un alt eveniment la care au participat reprezentanţii CICDE a avut loc în data de 14noiembrie la Vilnius, unde s-a desfășurat conferinţa CoE „Reporting on elections:Council of Europe Handbook for Civil Society Organisations” (Scrierea rapoartelor de observare a alegerilor: Ghidul Consiliului Europei pentru organizaţiile societăţii civile). Evenimentul a fost organizat în cadrul Parteneriatului Estic cu sprijinul Universităţii Europene de Știinţe Umaniste din Vilnius. Au fost prezenţi reprezentanţi ai organizaţiilor de observare a alegerilor și reprezentanţi ai centrelor de instruire din ţările Parteneriatului estic. Directoarea CICDE, Natalia Iuraș, a fost invitată să modereze una dintre sesiuni. În cadrul acestui eveniment au fost discutate următoarele:

Ghidulpentru societatea civilă „Scrierea rapoartelor de observare a alegerilor”; Înfiinţarea unei reţele de organizaţii ale societăţii civile și centrelor de instruire pe lîngă

comisiileelectorale centrale;Crearea unei platforme pentru facilitarea schimbuluide experienţă la nivel regional, între observatorii locali și comisiile electorale centrale prin intermediul centrelor de instruire.

Un alt eveniment internaţional important pentru CICDE a fost participarea directorului CICDE pe lîngă CEC, Natalia IURAȘ, la un curs cu tematică electorală în Republica Mexicană, la invitaţia Institutului Federal Electoral (IFE) din Republica Mexicană.

În perioada 02-06 decembrie 2013, Natalia Iuraș, a participat la un curs specializat despre sistemele electorale internaţionale și despre procedura transmiterii rezultatelor preliminare ale alegerilor, care a avut loc în cadrul Institutului Federal Electoral din orașul Mexico, Mexic.

Obiectivele principale ale acestui curs au fost identificarea procedurilor și practicilor aplicate în aceste ţări; schimbul de cunoștinţe și împărtășirea experienţelor între cei 20 de participanţi din 18ţări din Europa Centrală și Estică, America de Nord și America Latina, precum și din Africa.

Sesiunile au fost prezentate de specialiști și experţi internaţionali, care le-au oferit participanţilor posibilitatea să acumuleze noi cunoștinţe în domeniul electoral și au facilitat discuţiile deschise între participanţii prezenţi la curs. La rîndul lor, participanţii, individual, au avut ocazia să prezinte celorlalţi colegimodelul și caracteristicile sistemului electoral din ţara pe care au reprezintat-o la Institut. Astfel, fiecare a însușit atît informaţii ce ţin de caracteristica sistemului politic-electoral din Mexic, de organizaţiile electorale reprezentative, instruirea funcţionarilor electorali, educarea alegătorilor, ș.a., precumși generalităţi despre sistemul electoral din fiecare ţară prezentată de participanţi.

Participarea la acest seminar a permis punerea bazei pentru o colaborare ulterioară dintre IFE și CICDE. Un prim pas spre fortificarea relaţiilor dintre organizaţiile noastre a fost planificarea vizitei delegaţiei CICDE la IFE la începutul anului 2014.

Page 33: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

9. CONSTRÎNGERIPrincipalele constrîngeri care au afectat activitatea Centrului în anul 2014 au ţinut de următoarele aspecte:

- neclarităţi privind procedurile de luare la evidenţă a instituţiilor publice pe lîngă unele organe de stat;

- termen lung de obţinere a avizelor de la unele instituţii de stat;- număr insuficient de traineri disponibili permanent;- lipsa unui sediual CICDE;

Din momentul în care și-a început activitatea,personalulCentrului a fost nevoit să se înghesuiască într-un spaţiu de numai 12m pătraţi, cauza principală fiind lipsa unui spaţiu adecvat de lucru și întîrzierea renovării spaţiului alocat pentru CICDE.

Încă în luna aprilie 2013, CICDE a invitat tehnicieni pentru definirea lucrărilor de reparaţie, precum și a termenelor de efectuare a acestor lucrări. Au fost elaborate planuri/efectuate lucrările de demolare și planificare a reorganizării spaţiilor CICDE. Însă, ulterior s-a constatat că CICDE nu poate executa lucrări de reparaţie în clădirea CEC din motive juridice. Deci, toate activităţile cu privire la reparaţia spaţiului CICDE au fost preluate de către persoanele responsabile de la CEC. Lucrările de renovare au luat amploare abia în luna decembrie 2013.

Page 34: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Anexa 1

FIȘA PERSONALĂ A PARTICIPANTULUI

*Cîmp obligatoriu

1. Municipiul/Raionul * (în cadrul căruia are loc instruirea)______________

2. Numele, prenumele participantului*

3. Ziua/luna/anul nașterii *

4. Sex* F M

5. IDNP * (format din 13 cifre)

6. Seria nr. * (buletin de identitate)

7. Numarul de telefon * Mob. _______________ serviciu______________domiciliu _______________

8. e-mail ____________________________________

9. Adresa de domiciliu/reședinţă(oraș,comună,sat)_____________________________10. Strada, nr. bloc, nr. ap _____________________________

11. Studii * Bifaţi o singură opţiune.superioaremedii de specialitatesecundar profesionalemedii generale

12. Specialitatea* _________________________________13. Locul de muncă * _______________________________14. Funcţia ____________________________________

15. Limba cunoscută * Bifaţi toate variantele aplicabile.românarusaaltele: ______________________________

- -

Page 35: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

16. Participarea anterioară la alegeri * niciodatăo datămai multe ori

17. Tipul alegerilor (numai pentru acei care au participat o dată și de mai multe ori la alegeri) Bifaţi toate variantele aplicabile.

parlamentarelocalealtele____________________________

18. Calitateadeţinută în cadrul alegerilor. Bifaţi toate variantele aplicabile.președinte/vicepreşedinte/secretarmembrufuncţionar în aparatul organului electoralobservatorreprezentant cu drept de vot consultativ

19. Subiectul care v-a desemnat la alegerile la care aţi participat. Bifaţi toate variantele aplicabile.consiliul localAdunarea Populară a Găgăuzieipartidul politicCEC din Registrul funcţionarilor electoralijudecătoria/Curtea de ApelONG

20. Cine v-a desemnat pentru participarea la trainingul actual *Bifaţi o singură opţiuneconsiliul localpartidul politicCEC din Registrul funcţionarilor electoralijudecătoria/Curtea de Apelaltele: ___________________

21. Numai pentru cei desemnaţi din partea partidelor politice * Bifaţi o singură opţiunePCRMPLDMPDMPL

Subsemnatul, __________________________, declar pe proprie răspundere că datele personale furnizate sînt corecte şi sînt de acord ca Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia Electorală Centrală să le prelucreze şi să le utilizeze în scopul activităţilor sale.

Data _______________ Semnătura ____________

Page 36: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Anexa 2

Lista problemelor și/sau propunerilor participanţilor vizavi de aplicaţia web „Liste electorale”

Persoana introdusă cu ajutorul IDNP-ului în aplicaţie apare la sfîrșitul listei. Se recomandă ca persoana introdusă să apară în fruntea listei şi nu la sfîrşit, pentru a facilita introducerea datelor corecte necesare;

În rubrica IDNP se permite introducerea unui număr mai mare de 13 cifre. Se recomandă limitarea cifrelor introduse pînă la 13(conform IDNP);

Participanţii au solicitat posibilitatea de a introduce în program o tastatură pentru facilitarea introducerii literelor cu diacritice:ă,î,ş,ţ,î;

Informaţia exportată din aplicaţie în excel nu este sortatăîn formă alfabetică; S-a creat confuzie printre participanţi referitor la statutul alegătorului plecat temporar, cazurile

cînd se poate de făcut această menţiune. Se recomandă de întocmit un glosar in aplicaţie astfel încît persoana responsabilă de liste săştie exact cum să procedeze în diferite cazuri;

Listele electorale din aplicaţie printate nu au numerotarea paginilor. Se recomandă revizuirea formatului paginii listelor electorale;

Este necesar ca antetul listelor electorale printate din aplicaţie să aibă același format ca și al listei electorale de bază aprobate de CEC. La fel, s-a propus introducerea în aplicaţie a coloanei „Menţiuni şi comentarii” pentru ca secretarii să facă menţiuni despre alegător;

Majoritatea participanţilor au propus ca lista electorală din localitatea lor să fie încărcată/ importată în aplicaţia “Lista electorală” de către CEC astfel încît persoanele responsabile de listele electorale doar să verifice corectitudinea datelor;

Participanţii au propus ca în aplicaţie să fie introdus un motor de căutare în lista electorală întocmită pentru căutarea rapidă a alegătorului după diferiţi parametri: nume, IDNP, seria şi numărul actului de identitate;

Aplicaţia nu permite schimbarea alegătorilor între secţiile de votare ale aceleiaşi primării. Participanţii au menţionat că funcţia de realocare a alegătorilor pe secţii de votare le-ar ușura mult munca. În același context, s-a remarcat că pe CD-urile cu informaţie din Registrul de Stat al Populaţiei alegătorii nu sînt divizaţi pe secţii de votare și persoanelor care lucrează cu discurile respective le este dificil;

Aplicaţia arată greşit informaţia despre adresa alegătorilor ceea ce îngreunează procesul de alocarea alegătorilor pe secţii de votare. Această problemă este destul de mare în orașe unde nu numai strada este importantă, dar și numărul blocului/ casei;

În aplicaţie toţi alegătorii apar automat de sex feminin setat. Schimbarea manuală consumă mult timp și nefiind un cîmp obligatoriu s-ar putea ca la CEC să ajungă date necorespunzătoare realităţii;

Sînt localităţi în care există cîte 8-9 persoane care au acelaşi nume şi prenume. În aplicaţie și apoi în lista electorală tipărită acești oameni nu pot fi identificaţi cu certitudine decît dacă se utilizează IDNP. Se propune ca aplicaţia să arate ziua și luna nașterii (nu doar anul nașterii)și eventual patronimicul persoanei;

În aplicaţie pot fi introduse persoane care nu au atins majoratul și s-a propus ca aplicaţia să nu permită aceasta;

Page 37: lex.justice.mdlex.justice.md/UserFiles/File/2014/mo115-119md/raport_2…  · Web viewAprobat . prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale . nr. 2376 din 14 ianuarie 2014. RAPORT

Deși în aplicaţie, în secţia A de exemplu o persoană are setat statutul „eroare”, atunci cînd ea este introdusă în secţia B sistemul arată dublare în listăși astfel induce în eroare persoana care întocmește lista pentru secţia B;

CD-urile cu datele din Registrul de Stat al Populaţiei distribuite în februarie 2013 conţin informaţia actualizată pînă la acea dată. Respectiv persoanele responsabile de întocmirea listelor electorale nu au acces la toate modificările care au intervenit în datele personale ale alegătorilor pe parcursul anului 2013. De aici au apărut următoarele probleme:

Persoanele cu buletine de identitate de model nou nu sînt înregistrate pe CD-ul cu extrasul din Registrul de Stat al Populaţiei și, respectiv, nu pot fi salvate datele;

Nu sînt reflectate datele despre persoanele decedate, cele care au atins vîrsta de 18 ani, şi-au schimbat domiciliul sau și-au perfectat un act de identitate nou.

Una dintre soluţii pentru aceste probleme ar fi, în opinia participanţilor, de a permite utilizatorilor aplicaţiei să verificeinformaţia la zi din RSP sau cel puţin mai des actualizată decît o dată pe an;

Participanţii au atras atenţia că lipsește mecanismul de transmitere a informaţiei privind „data expirării vizei de reşedinţă a studenţilor” între instituţiile statului, respectiv, ei nu știu cînd să excludă aceste persoane din listă și cînd nu.

Localităţile din zona de securitate se confruntă cu anumite probleme specifice și anume: Viza de domiciliu în buletinul de identitate este scrisă în Bender, dar persoana

locuişte la Varniţa unde nu poate fi inclusă în lista de bază; Persoanele care sînt decedate se înregistrează la OSC Bender (acte transnistrene)

și, respectiv, nu există un act de stare civilă recunoscut de autorităţile moldovenești în baza căruia persoanele să fie excluse din lista electorală;

Pensionarii din Varniţa refuză schimbarea pașapoartelor de uz intern emise de U.R.S.S., din motiv că primesc pensii din Transnistria în baza lor. Dacă se va decide anularea paşapoartelor sovietice, aceasta ar putea deveni o problemă majoră pentru acești alegători.

Problema remunerării suplimentare a secretarilor consiliilor locale desemnaţi să fie responsabili de întocmirea listelor electorale a fost ridicată în cadrul fiecărui seminar desfășurat. Soluţii propuse de participanţi sînt:

Secretarilor să li se înmîneze copia actului de confidenţialitate, semnat de către ei, pentru a-l prezenta la APL şi astfel a argumenta că lucrează cu date cu caracter personal, lucru care le-ar permite să solicite un adaos la salariu;

CEC să emită o scrisoare oficială către primării, cu rugămintea de a se acorda premii pentru întocmirea listelor electorale.