legenda martisorului - 1 martie 2012

of 48 /48
1 Martie 1 Martie

Upload: ionelia-serban

Post on 12-Nov-2014

4.509 views

Category:

Education


3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

1 Martie1 Martie

Page 2: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Legenda martisoruluiLegenda martisorului

Sarbatoarea Martisorului este un simbol al Sarbatoarea Martisorului este un simbol al renasterii naturii si al tuturor sperantelor,al renasterii naturii si al tuturor sperantelor,al reinnoirilor,caci e la inceput de reinnoirilor,caci e la inceput de primavara,anotimpul inverzirii si infloririi.Din primavara,anotimpul inverzirii si infloririi.Din vremuri stravechi,Martisorul era contata pentru vremuri stravechi,Martisorul era contata pentru ca primavara ce vine sa aduca rod bogat si ca primavara ce vine sa aduca rod bogat si pentru ca fetele sa aiba noroc.Traditia vine din pentru ca fetele sa aiba noroc.Traditia vine din timpuri preistorice,netinind de crestinism,si o timpuri preistorice,netinind de crestinism,si o putem considera una dintre cele maai frumoase putem considera una dintre cele maai frumoase datini ale poporului nostru.datini ale poporului nostru.

Page 3: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Legenda martisoruluiLegenda martisorului

Savantii sustin ca Martisorul a fost mostenit de Savantii sustin ca Martisorul a fost mostenit de la romani,in calendarul carora 1 martie coincidea la romani,in calendarul carora 1 martie coincidea cu inceputul Anului Nou,luna martie fiind cu inceputul Anului Nou,luna martie fiind dedicata zeului Marte,divinitatea vegetatiei si a dedicata zeului Marte,divinitatea vegetatiei si a casatoriilor,inainte de a deveni zeul razboiului.In casatoriilor,inainte de a deveni zeul razboiului.In aceasta zi,femeile si fetele(uneori si aceasta zi,femeile si fetele(uneori si copiii)puneau la git o moneda gaurita de metal copiii)puneau la git o moneda gaurita de metal stralucitor,de obicei argint,legata de un snur stralucitor,de obicei argint,legata de un snur impletit de lina,alcatuit din doua fire,unul rosu si impletit de lina,alcatuit din doua fire,unul rosu si altul alb,pentru a avea noroc la rodirea cimpului altul alb,pentru a avea noroc la rodirea cimpului si pentu anu se pirli la soare sau ca fetele sa se si pentu anu se pirli la soare sau ca fetele sa se faca mai frumoase si mai dragastoase.faca mai frumoase si mai dragastoase.

Page 4: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 5: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Martisorul se purta 9 sau 12 zile,dupa care era legat de Martisorul se purta 9 sau 12 zile,dupa care era legat de ramura unui copac tinar,iar in luna mai cei de l-au prins ramura unui copac tinar,iar in luna mai cei de l-au prins acolo,mergeau sa vada daca le-a rodit pomul,deducind acolo,mergeau sa vada daca le-a rodit pomul,deducind din asta norocul sau ghinionul din acel an.Impletirea din asta norocul sau ghinionul din acel an.Impletirea firelor de origine animala (lina,par)e legata de un firelor de origine animala (lina,par)e legata de un simbolist al fertilitatii.Aceasta explica obiceiul agatarii simbolist al fertilitatii.Aceasta explica obiceiul agatarii firelor de crengile unui pom,pentru a-l face sa rodeasca,firelor de crengile unui pom,pentru a-l face sa rodeasca,Firele pentu martisoare erau pregatite la sezatori,unde Firele pentu martisoare erau pregatite la sezatori,unde fetele torceau,firele toarse (nu doar cele cu care legau fetele torceau,firele toarse (nu doar cele cu care legau martisoarele) reprezentind legaturile simbolice virtuoale martisoarele) reprezentind legaturile simbolice virtuoale ce urmau sa le uneasca destinul.Se considera ca ce urmau sa le uneasca destinul.Se considera ca Martisorul are un simbolism feminin,metalele din care Martisorul are un simbolism feminin,metalele din care era confectionat la origine fiind argintul sau arama (nu era confectionat la origine fiind argintul sau arama (nu aurul),ambele apatinind simbologiei feminine,selenareaurul),ambele apatinind simbologiei feminine,selenare

Page 6: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 7: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 8: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Martisorul Martisorul Pe vremea dacilor, simbolurile primaverii erau Pe vremea dacilor, simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau, pe atunci, pietricele albe 1 Martie. Martisoarele erau, pe atunci, pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda (aur, argint sau bronz) indica statutul social. Ele erau (aur, argint sau bronz) indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.lor.

Prima zi a primaverii este ziua Babei Dochia. Baba Prima zi a primaverii este ziua Babei Dochia. Baba Dochia este o batrana zeita agrara, care moare de 1 Dochia este o batrana zeita agrara, care moare de 1 martie si renaste de Mucenici, pe 9 martie. Dochia martie si renaste de Mucenici, pe 9 martie. Dochia aduce aminte de marea zeita Terra Mater si poate fi aduce aminte de marea zeita Terra Mater si poate fi asociata cu Diana si Iuno de la romani si cu Hera si asociata cu Diana si Iuno de la romani si cu Hera si Artemis de la greci.Artemis de la greci.

Page 9: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Martisorul….un simbol al primaverii…

Page 10: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Legenda babei DochiaLegenda babei Dochia

O femeie batrana, Dochia, avea o fiica vitrega pe O femeie batrana, Dochia, avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna geroasa, Dochia i-a dat o care o ura. Intr-o zi de iarna geroasa, Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Pe masura ce o spala, pana devine alba ca zapada. Pe masura ce o spala, haina devenea tot mai neagra. Inghetata de frig si haina devenea tot mai neagra. Inghetata de frig si cuprinsa de disperare, fata plingea cand a aparut cuprinsa de disperare, fata plingea cand a aparut Martisor, un barbat tanar care i-a oferit o floare Martisor, un barbat tanar care i-a oferit o floare magica si a sfatuit-o sa se intoarca acasa. Cand a magica si a sfatuit-o sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa, panza era alba ca si neaua. ajuns fata acasa, panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Vazand floarea rosie, prinsa in parul fetei, Dochia a Vazand floarea rosie, prinsa in parul fetei, Dochia a crezut ca primavara a revenit si a plecat cu turma de crezut ca primavara a revenit si a plecat cu turma de oi pe munte. oi pe munte.

Page 11: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Legenda babei DochiaLegenda babei Dochia

Urcand muntele, vremea s-a facut frumoasa, Urcand muntele, vremea s-a facut frumoasa, asa ca Dochia a renuntat, pe rand, la asa ca Dochia a renuntat, pe rand, la cojoacele pe care le purta. Cand a ajuns in cojoacele pe care le purta. Cand a ajuns in varf, vremea s-a transformat in vifor si atunci varf, vremea s-a transformat in vifor si atunci s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele haine in raul care ti-ai obligat fiica sa spele haine in raul inghetat." Apoi a disparut. Batrana a ramas inghetat." Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre. De atunci rosul si transformate in pietre. De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.intre iarna si primavara.

Page 12: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 13: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Legenda MartisoruluiLegenda Martisorului

La sfarsitul secolului al XIX-lea Martisorul era primit de La sfarsitul secolului al XIX-lea Martisorul era primit de copii, fete si baieti, fara deosebire, de la parinti in copii, fete si baieti, fara deosebire, de la parinti in dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui.dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui.Martisorul de care se agata o moneda metalica de argint Martisorul de care se agata o moneda metalica de argint si, uneori, de aur, se purta legat la mana, uneori prins in si, uneori, de aur, se purta legat la mana, uneori prins in piept sau la gat. El era scos, in raport de zona piept sau la gat. El era scos, in raport de zona etnografica, la o anumita sarbatoare a primaverii etnografica, la o anumita sarbatoare a primaverii (*Macinici, *Florii, Paste, *Arminden) sau la inflorirea (*Macinici, *Florii, Paste, *Arminden) sau la inflorirea unor arbusti si pomi fructiferi (maces, porumbar, unor arbusti si pomi fructiferi (maces, porumbar, trandafir, paducel, visin, zarzar, cires etc) si agatat pe trandafir, paducel, visin, zarzar, cires etc) si agatat pe ramurile inflorite. Se credea ca purtatorii Martisorului vor ramurile inflorite. Se credea ca purtatorii Martisorului vor fi sanatosi si frumosi ca florile, placuti si dragastosi, fi sanatosi si frumosi ca florile, placuti si dragastosi, bogati si norocosi, feriti de boli si de deochi.bogati si norocosi, feriti de boli si de deochi.

Page 14: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Legenda MartisoruluiLegenda Martisorului

Aromanii puneau Martisorul in ajunul zilei de 1 Aromanii puneau Martisorul in ajunul zilei de 1 martie, in seara zilei de 28 sau 29 februarie.martie, in seara zilei de 28 sau 29 februarie.Dupa unele traditii, firul Martisorului, funie de Dupa unele traditii, firul Martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte. Dochia in timp ce urca cu oile la munte. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vietii Asemenea Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul copilului la nastere, Dochia toarce firul primaverii, la nasterea anului agrar.primaverii, la nasterea anului agrar.De la romani si aromani, obiceiul a fost preluat si De la romani si aromani, obiceiul a fost preluat si de alte popoare din centrul si sud-estul Europei.de alte popoare din centrul si sud-estul Europei.

Page 15: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 16: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Martisorul-traditii romanesti-inceputul Martisorul-traditii romanesti-inceputul primaveriiprimaverii

Folclorul roman s-a dezvoltat la confluenta a doua Folclorul roman s-a dezvoltat la confluenta a doua mari regiuni ale civilizatiei europene: vestul si sudul mari regiuni ale civilizatiei europene: vestul si sudul Europei. De-a lungul secolelor, romanii si-au Europei. De-a lungul secolelor, romanii si-au cristalizat propria lor cultura. Aceasta cultura cristalizat propria lor cultura. Aceasta cultura reprezinta nevoia de comunicare a omului cu natura reprezinta nevoia de comunicare a omului cu natura si a omului cu alti oameni. Spiritualitatea si a omului cu alti oameni. Spiritualitatea romaneasca a fost in perfecta armonie cu pozitia romaneasca a fost in perfecta armonie cu pozitia geografica a tarii noastre si cu practicile populare geografica a tarii noastre si cu practicile populare ale romanilor. ale romanilor. Cultura romaneasca prezerva cu grija memoria Cultura romaneasca prezerva cu grija memoria stramosilor ei, astfel ca printre cele patru mituri stramosilor ei, astfel ca printre cele patru mituri importante ale romanilor il vom intalni alaturi de importante ale romanilor il vom intalni alaturi de “Miorita” si pe cel al “Babei Dochia”, ultimul fiind in “Miorita” si pe cel al “Babei Dochia”, ultimul fiind in stransa legatura cu data de 1 Martie si cu martisorul.stransa legatura cu data de 1 Martie si cu martisorul.Romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod Romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie.unic, la inceputul lunii martie.1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o 1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. femeie martir, numita si Dochia.

Page 17: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Martisorul-traditii Martisorul-traditii romanesti-inceputul romanesti-inceputul

primaveriiprimaveriiSarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.iar Dochia este un personaj pagan.Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostrii romani. Cuvantul “martisor” are origini latine nostrii romani. Cuvantul “martisor” are origini latine si este numele popular al lunii martie.si este numele popular al lunii martie.

Acest stravechi obicei al primaverii este specific Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii. La lui martie, considerata ca prima luna a primaverii. La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu care personifica al campului si al turmelor, zeu care personifica renasterea naturii. renasterea naturii.

Page 18: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 19: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

La vechii traci aceleasi atribute le avea zeul Marsyas La vechii traci aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul sau Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul sau fiind legat de glia materna si de vegetatie. Lui ii erau fiind legat de glia materna si de vegetatie. Lui ii erau consacrate sarbatorile primaverii, ale florilor si consacrate sarbatorile primaverii, ale florilor si fecunditatii naturii.fecunditatii naturii.In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel snurul specifica intelepciunii barbatului. De altfel snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. doua principii ca o permanenta miscare a materiei. El semnifica schimbul de forte vitale care dau El semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere viului, necurmatul ciclu al naturii. nastere viului, necurmatul ciclu al naturii.

Page 20: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Culorile alb si rosu au ramas pana in zilele noastre ca simbol Culorile alb si rosu au ramas pana in zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta si al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta si inmormantare.inmormantare.Cand venea primavara, oamenii obisnuiau sa lege de copacii Cand venea primavara, oamenii obisnuiau sa lege de copacii funii albe si rosii, cu scopul de a alunga duhurile rele. funii albe si rosii, cu scopul de a alunga duhurile rele. Aceasta masura de precautie era luata pentru a preintampina Aceasta masura de precautie era luata pentru a preintampina orice fel de posibil dezastru care s-ar fi putut abate asupra orice fel de posibil dezastru care s-ar fi putut abate asupra florilor copacilor si i-ar fi putut impiedica sa rodeasca.florilor copacilor si i-ar fi putut impiedica sa rodeasca.La originile martisorului a stat o moneda de aur la care se La originile martisorului a stat o moneda de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si alta alba, pe care copiii obisnuiau sa o poarte la gat. Exista alta alba, pe care copiii obisnuiau sa o poarte la gat. Exista credinta, conform careia, acesta amuleta aducea noroc si credinta, conform careia, acesta amuleta aducea noroc si fericire. Fetele purtau martisorul pana cand infloreau fericire. Fetele purtau martisorul pana cand infloreau copacii, moment in care, legau martisorul de trunchiul unui copacii, moment in care, legau martisorul de trunchiul unui copac iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o copac iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.fata alba si frumoasa tot anul.

Page 21: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 22: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 23: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Dupa un timp, margele frumos colorate au luat locul Dupa un timp, margele frumos colorate au luat locul monedei. In unele parti ale tarii, martisorul este monedei. In unele parti ale tarii, martisorul este purtat la incheietura mainii, toata luna martie. Dupa purtat la incheietura mainii, toata luna martie. Dupa care, inainte de rasaritul soarelui, fetele il innoada de care, inainte de rasaritul soarelui, fetele il innoada de trunchiul unui copac sau il pun intr-un arbust de trunchiul unui copac sau il pun intr-un arbust de trandafiri, cu convingerea ca toate dorintele lor se trandafiri, cu convingerea ca toate dorintele lor se vor implini.vor implini.Simbolul snurului realizat din cele doua parti Simbolul snurului realizat din cele doua parti rasucite, una alba si cealalta rosie, a fost initial rasucite, una alba si cealalta rosie, a fost initial folosit de daci inainte ca romanii sa-i cucereasca. Pe folosit de daci inainte ca romanii sa-i cucereasca. Pe acea vreme snurul era alcatuit din alte doua culori: acea vreme snurul era alcatuit din alte doua culori: alb si negru. Culoarea neagra reprezenta lana neagra alb si negru. Culoarea neagra reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale, si simboliza data de Baba Dochia nurorii sale, si simboliza intunericul iernii.intunericul iernii.

Page 24: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Partea alba simboliza lumina primaverii. Lana s-Partea alba simboliza lumina primaverii. Lana s-a schimbat, conform legendei, din negru in alb a schimbat, conform legendei, din negru in alb prin sacrificiul fetei. Din aceasta cauza partea prin sacrificiul fetei. Din aceasta cauza partea rosie din martisor reprezinta sangele si rosie din martisor reprezinta sangele si sacrificiul. In final, primavara si martisorul vor fi sacrificiul. In final, primavara si martisorul vor fi mai puternici decat intunericul cu ajutorul lui Isus mai puternici decat intunericul cu ajutorul lui Isus Cristos.Cristos.In zilele noastre, martisorul este un simbol al In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare si domnisoare

Page 25: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 26: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

MARTISORUL LA VECINII MARTISORUL LA VECINII NOSTRIINOSTRII

Daca mergi pe strazile Bulgariei, pe data de 1 Martie, vei Daca mergi pe strazile Bulgariei, pe data de 1 Martie, vei intalni numeroase figuri fericite. Dar in primul rand, ochii intalni numeroase figuri fericite. Dar in primul rand, ochii tai vot fi capturati de martisoare. Toata lumea isi tai vot fi capturati de martisoare. Toata lumea isi decoreaza hainele cu ele. Mai mult, poti sa observi decoreaza hainele cu ele. Mai mult, poti sa observi martisoare purtate chiar de caini si pisici. In satele mici martisoare purtate chiar de caini si pisici. In satele mici din munti, oamenii isi aranjeaza si animalele domestice din munti, oamenii isi aranjeaza si animalele domestice din ograda (miei, cai, capre etc) cu astfel de podoabe. din ograda (miei, cai, capre etc) cu astfel de podoabe. Casele au si ele, de asemenea, propriul lor martisor.Casele au si ele, de asemenea, propriul lor martisor.Te-ai putea intreba de unde provine acest obicei. In Te-ai putea intreba de unde provine acest obicei. In timpurile vechi, “matenitsa” cum sunt denumite timpurile vechi, “matenitsa” cum sunt denumite martisoarele in limba bulgara, au fost acceptate ca un martisoarele in limba bulgara, au fost acceptate ca un semn de ritual, ca o amuleta creata special pentru a te semn de ritual, ca o amuleta creata special pentru a te proteja de spiritele rele. In zilele noastre, aproape toate proteja de spiritele rele. In zilele noastre, aproape toate aceste simboluri au fost uitate, ramanand doar cel legat aceste simboluri au fost uitate, ramanand doar cel legat de venirea primaverii. de venirea primaverii.

Page 27: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

MARTISORUL LA VECINII MARTISORUL LA VECINII NOSTRIINOSTRII

Dar si acum, bulgarii cred ca, vor fi sanatosi tot Dar si acum, bulgarii cred ca, vor fi sanatosi tot timpul anului daca poarta “martenitsa” in luna timpul anului daca poarta “martenitsa” in luna martie. Exista o zicala din batrani care spune ca martie. Exista o zicala din batrani care spune ca “daca nu porti martisor, Baba Marta va aduce “daca nu porti martisor, Baba Marta va aduce spiritele rele in casa ta”. Caracterul mitic Baba Marta spiritele rele in casa ta”. Caracterul mitic Baba Marta personifica primavara si soarele care poate cu personifica primavara si soarele care poate cu usurinta sa arda fetele sensibile ale oamenilor. usurinta sa arda fetele sensibile ale oamenilor. Conform credintei nationale, Baba Marta este o Conform credintei nationale, Baba Marta este o batrana neputincioasa. Acesta este motivul pentru batrana neputincioasa. Acesta este motivul pentru care are tot timpul la ea un bat de fier in care se care are tot timpul la ea un bat de fier in care se spijina. Bulgarii cred ca, temperamentul batranei spijina. Bulgarii cred ca, temperamentul batranei este foarte instabil. Astfel ca, atunci cand Marta este foarte instabil. Astfel ca, atunci cand Marta zambeste, soarele staluceste pe cer, iar atunci cand zambeste, soarele staluceste pe cer, iar atunci cand este suparata pe cineva, vremea urata isi face simtita este suparata pe cineva, vremea urata isi face simtita prezenta. prezenta.

Page 28: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 29: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Majoritatea ritualurilor aveau ca obiectiv principal Majoritatea ritualurilor aveau ca obiectiv principal multumirea batranei. Baba Marta nu va vizita decat multumirea batranei. Baba Marta nu va vizita decat casele curate si bine ingrijite. Din acest motiv, in casele curate si bine ingrijite. Din acest motiv, in fiecare an, la sfarsitul lui februarie, bulgarii fiecare an, la sfarsitul lui februarie, bulgarii obisnuiesc sa-si faca curatenie generala in case. obisnuiesc sa-si faca curatenie generala in case. Este de fapt un simbol al curatarii de tot ceea ce s-a Este de fapt un simbol al curatarii de tot ceea ce s-a adunat rau de-a lungul anului, de toate lucrurile adunat rau de-a lungul anului, de toate lucrurile vechi si nefertile, si de care trebuie sa te debarasezi vechi si nefertile, si de care trebuie sa te debarasezi odata cu venirea primaverii, pentru a te putea odata cu venirea primaverii, pentru a te putea purifica.purifica.Baba Marta are cerinte specifice pentru cei cu care Baba Marta are cerinte specifice pentru cei cu care se va intalni la inceputul lui martie. Astfel ca, batranii se va intalni la inceputul lui martie. Astfel ca, batranii nu trebuie niciodata sa iasa prea devreme din casa nu trebuie niciodata sa iasa prea devreme din casa in aceste zile pentru ca batrana doreste sa in aceste zile pentru ca batrana doreste sa intalneasca doar fete tinere si femei. intalneasca doar fete tinere si femei.

Page 30: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Doar asa vremea va fi tot anul frumoasa si Doar asa vremea va fi tot anul frumoasa si calduroasa. Trebuie de asemenea sa poriti calduroasa. Trebuie de asemenea sa poriti “martenitsa”.“martenitsa”.Toata lumea poarta “martenitsa” in Bulgaria, inclusiv Toata lumea poarta “martenitsa” in Bulgaria, inclusiv necuvantatoarele. Martisoarele bulgarilor sunt necuvantatoarele. Martisoarele bulgarilor sunt asemanatoare celor din Romania. Sunt facute din asemanatoare celor din Romania. Sunt facute din doua bucati de matase, una alba si cealalta rosie, doua bucati de matase, una alba si cealalta rosie, rasucite intre ele, la care se ataseaza monede, par rasucite intre ele, la care se ataseaza monede, par din coada de cal, margele, usturoi, carcase de melci din coada de cal, margele, usturoi, carcase de melci etc. Impreuna formeaza amuleta.etc. Impreuna formeaza amuleta.In anumite regiuni din Bulgaria martisoarele sunt In anumite regiuni din Bulgaria martisoarele sunt purtate in functie de statutul social al persoanelor in purtate in functie de statutul social al persoanelor in cauza. Astfel, fetele nemaritate vor purta martisorul cauza. Astfel, fetele nemaritate vor purta martisorul in partea stanga a rochiei, in vreme ce fetele batrane in partea stanga a rochiei, in vreme ce fetele batrane il vor purta pe degetul mic al mainii stangi. Barbatii il vor purta pe degetul mic al mainii stangi. Barbatii casatoriti poarta “martenitsa” la soseta dreapta.casatoriti poarta “martenitsa” la soseta dreapta.

Page 31: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 32: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Martisoarele se poarta o perioada de timp Martisoarele se poarta o perioada de timp bine determinata, dupa care se agata in bine determinata, dupa care se agata in copacii care urmeaza sa infloreasca. copacii care urmeaza sa infloreasca. Procesul scoaterii martisoarelor a fost legat Procesul scoaterii martisoarelor a fost legat de paracticile de previziune a vremii. In sud, de paracticile de previziune a vremii. In sud, spre exemplu, oamenii cred ca ar trebui sa-ti spre exemplu, oamenii cred ca ar trebui sa-ti dai jos martisorul doar atunci cand vei dai jos martisorul doar atunci cand vei observa un stol de berze. In alte regiuni acest observa un stol de berze. In alte regiuni acest lucru se intampla la vederea unei lebede, lucru se intampla la vederea unei lebede, existand credinta ca, vei fi tot anul la fel de existand credinta ca, vei fi tot anul la fel de gratios precum respectiva pasare.gratios precum respectiva pasare.

Page 33: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Fetele nemaritate isi pun martisorul sub o Fetele nemaritate isi pun martisorul sub o piatra mare si incearca sa ghiceasca care le piatra mare si incearca sa ghiceasca care le va fi ursitul.va fi ursitul.Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, Scoaterea martisorului, conform ritualurilor, are un scop bine intemeiat: sa marcheze are un scop bine intemeiat: sa marcheze astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul astfel tranzitia dintre sfarsitul iernii si noul anotimp care incepe.anotimp care incepe.Martenitsa, aceasta amuleta magica, Martenitsa, aceasta amuleta magica, mostenita de la predecesori, este primul mostenita de la predecesori, este primul semn al venirii primaverii. El simbolizeaza semn al venirii primaverii. El simbolizeaza credinta fiecaruia ca toate vor fi mai bune in credinta fiecaruia ca toate vor fi mai bune in anul ce se vaanul ce se va derula. derula.

Page 34: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 35: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Martisorul era un simbol purtat cu multa Martisorul era un simbol purtat cu multa demnitate si chiar solemnitatedemnitate si chiar solemnitate de catre de catre membrii societatii traditionale, care evitau membrii societatii traditionale, care evitau orice comportament necivilizat in perioada in orice comportament necivilizat in perioada in care martisorul le impodobea imbracamintea.care martisorul le impodobea imbracamintea.Martisoarele din zilele noastreMartisoarele din zilele noastre sunt sunt confectionate manual sau sunt procurate din confectionate manual sau sunt procurate din magazine, fiind compuse tot din doua fire magazine, fiind compuse tot din doua fire alb-rosii, impletite din matase, la care se alb-rosii, impletite din matase, la care se agata mici pandantive artizanale, care ar agata mici pandantive artizanale, care ar simboliza norocul, sanatatea, iubirea etc, simboliza norocul, sanatatea, iubirea etc, obiceiul pierzandu-si mult din semnificatiile obiceiul pierzandu-si mult din semnificatiile initiale.initiale.

Page 36: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 37: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Obiceiuri si traditiiObiceiuri si traditii

Obiceiul martisorului, simbolObiceiul martisorului, simbol ancestral al unui vechi ancestral al unui vechi scenariu de innoire a timpului in pragul primaverii, scenariu de innoire a timpului in pragul primaverii, este legat, conform traditiei, de momentul mortii si este legat, conform traditiei, de momentul mortii si nasterii simbolice a unei zeitati feminine autohtone - nasterii simbolice a unei zeitati feminine autohtone - Baba Dochia.Baba Dochia.

Martisor este si denumirea populara a lunii martie, Martisor este si denumirea populara a lunii martie, luna inceputului de an agrar.luna inceputului de an agrar.

Obiceiul martisorului s-a pastrat pana in zilele Obiceiul martisorului s-a pastrat pana in zilele noastre dar nu la cotele sensibilitatii de alta data.noastre dar nu la cotele sensibilitatii de alta data.

Page 38: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Obiceiuri si traditiiObiceiuri si traditii

In credinta populara martisorul simbolizeaza funia In credinta populara martisorul simbolizeaza funia anului care aduna, prin impletirea celor doua fire, anului care aduna, prin impletirea celor doua fire, cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb si rosu cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb si rosu reprezinta cele doua anotimpuri opuse, iarna si vara, reprezinta cele doua anotimpuri opuse, iarna si vara, in vechile societati traditionale fiind cunoscute doar in vechile societati traditionale fiind cunoscute doar aceste doua anotimpuri de baza, primavara si toamna aceste doua anotimpuri de baza, primavara si toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere.

Conform credintelor bucovinene, martisorul este firul Conform credintelor bucovinene, martisorul este firul zilelor din an tors de Baba Dochia in timp ce urca cu zilelor din an tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile pe munte, asemanator firului vietii omului tors la oile pe munte, asemanator firului vietii omului tors la nastere de catre ursitoare. Culoarea alba reprezinta nastere de catre ursitoare. Culoarea alba reprezinta frigul iernii ce se incheia iar cea rosie caldura verii ce frigul iernii ce se incheia iar cea rosie caldura verii ce urma in mod firesc in calendar.urma in mod firesc in calendar.

Page 39: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 40: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Semnificatia martisorului s-a diminuat odata cu Semnificatia martisorului s-a diminuat odata cu trecerea anilor. In trecut, el era confectionat de trecerea anilor. In trecut, el era confectionat de catre mame, care adaugau la snurul bicolor, catre mame, care adaugau la snurul bicolor, impletit din fire de lana (stramatura), cate o impletit din fire de lana (stramatura), cate o moneda de argint sau chiar de aur si-l legau la moneda de argint sau chiar de aur si-l legau la mana copiilor in dimineata zilei de 1 martie, mana copiilor in dimineata zilei de 1 martie, inainte de rasaritul soarelui.inainte de rasaritul soarelui.

Se credea ca, in felul acesta, copiii erau aparati Se credea ca, in felul acesta, copiii erau aparati de rele si de boli si ca aveau sa fie sanatosi, de rele si de boli si ca aveau sa fie sanatosi, precum argintul, si rosii la fata, precum culoarea precum argintul, si rosii la fata, precum culoarea rosie din snur.rosie din snur.

Page 41: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Fetele isi atarnau firul impletit la gat, in credinta Fetele isi atarnau firul impletit la gat, in credinta ca nu vor fi fie arse de soare peste vara, ca nu vor fi fie arse de soare peste vara, conform zicalei: "Cine poarta martisoare / Nu va conform zicalei: "Cine poarta martisoare / Nu va fi parlit de soare".fi parlit de soare".

In comunitatile traditionale bucovinene fetele In comunitatile traditionale bucovinene fetele ofereau cu multa bucurie martisorul, in ziua de 1 ofereau cu multa bucurie martisorul, in ziua de 1 martie, flacailor din sat, obicei care s-a pastrat martie, flacailor din sat, obicei care s-a pastrat pana astazi.pana astazi.

Martisorul era purtat de catre copii timp de 12 Martisorul era purtat de catre copii timp de 12 zile sau pana la anumite sarbatori de primavara zile sau pana la anumite sarbatori de primavara (Mucenici, Blagovistenie, Florii, Paste ), pana la (Mucenici, Blagovistenie, Florii, Paste ), pana la inflorirea pomilor fructiferi sau a unor arbusti inflorirea pomilor fructiferi sau a unor arbusti precum macesul.precum macesul.

Page 42: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 43: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 44: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 45: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

In alte locuri, martisorul era purtat pana la In alte locuri, martisorul era purtat pana la sosirea pasarilor calatoare, cand era aruncat sosirea pasarilor calatoare, cand era aruncat in directia de unde veneau acestea rostindu-in directia de unde veneau acestea rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

In cazul in care martisorul era purtat pana la In cazul in care martisorul era purtat pana la inflorirea pomilor, acesta se atarna pe inflorirea pomilor, acesta se atarna pe crengile inflorite iar cu banul de la fir se crengile inflorite iar cu banul de la fir se cumpara vin rosu, paine si cas proaspat cumpara vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii, simbolului de primavara pentru ca purtatorii, simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.precum vinul rosul.

Page 46: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Martisorul era un simbol purtat cu multa Martisorul era un simbol purtat cu multa demnitate si chiar solemnitate de catre demnitate si chiar solemnitate de catre membrii societatii traditionale, care evitau membrii societatii traditionale, care evitau orice comportament necivilizat in perioada in orice comportament necivilizat in perioada in care martisorul le impodobea imbracamintea.care martisorul le impodobea imbracamintea.

Martisoarele din zilele noastre sunt Martisoarele din zilele noastre sunt confectionate manual sau sunt procurate din confectionate manual sau sunt procurate din magazine, fiind compuse tot din doua fire magazine, fiind compuse tot din doua fire alb-rosii, impletite din matase, la care se alb-rosii, impletite din matase, la care se agata mici pandantive artizanale, care ar agata mici pandantive artizanale, care ar simboliza norocul, sanatatea, iubirea etc, simboliza norocul, sanatatea, iubirea etc, obiceiul pierzandu-si mult din semnificatiile obiceiul pierzandu-si mult din semnificatiile initiale.initiale.

Page 47: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012
Page 48: Legenda Martisorului - 1 Martie 2012

Spre sfirsit de iarna grea, De sub patura de nea, S-a ivit un ghiocel Aninat ca un cercel Intr-un virf de firicel Ghiocelul, clopotelul.

El a dat de veste, el, Ca dorita primavara A venit din nou in tara Cu caldura si cu soare Pentru fiecare floare.