povestea martisorului

of 18 /18
după Passiona ria Stoicesc

Upload: anca-andreea

Post on 26-Dec-2015

322 views

Category:

Documents


52 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

.......

TRANSCRIPT

Page 1: Povestea martisorului

după Passionaria Stoicescu

Page 2: Povestea martisorului

A fost odată ca niciodată, o ciobăniţă şi-o fată. Cât era ziua de mare păzeau o turmă de mioare. Ciobăniţă era Dochia, mătuşa, iar fata, o orfană oploşită la stână, Brânduşa. Ca să nu se risipească oile pe toate văile şi să nu cadă-n vreun hău, le ajuta câinele Dulău. Fata era harnică şi sfioasă. Şi câte nu erau de făcut la stână şi-n casă? Oi de muls, lână de tuns, miei de-nţărcat, brânză de strecurat, mâncare de gătit, blide de spălat, unghere de dereticat, Dochia de descântat. Căci babei Dochia, mătuşa, îi era drag să stea cu capu-n poală la Brânduşa. Fata să-i cânte şi să-i tot descânte.

Page 3: Povestea martisorului

Când iernii îi era a se duce, pe babă o apucă o poftă de dulce. Şi fiindcă avea gura amară, o trimise pe fetişoară, sus, pe munte, în inima pădurii, să-i aducă miere nouă şi apă de la izvorul de rouă. În drumul ei, Brânduşa găsi un bordei. În el locuia un vânător pe care-l chema Mărţişor. Cum văzu fata cea frumoasă, o rugă să-i deretice prin casă şi să-i frământe o pâine gustoasă. În schimb, se va duce el în locul ei, la un tainic ştiubei şi degrabă va aduce şi miere şi apă.

Page 4: Povestea martisorului

Şi unul şi altul se ţinură de cuvânt. Fata mătură prin căscioară şi făcu pâine rumeioară, iar Mărţişor aduse miere şi apă de la izvor. Dar vânătorul Mărţişor, care se îndrăgostise de fată şi nu-i plăcea să rămână dator niciodată, îi dărui un ban năzdrăvan.

Page 5: Povestea martisorului

Cum n-avea pe ce-l atârna ca să-l poarte, Mărţişor, care era şi vrăjitor, făcu un şnuruleţ pentru bănuţul de preţ. Luă un bulgăre de zăpadă şi-l preschimbă într-un fir alb de nadă. Apoi se rugă de focul cu luciri, să-i dea şi el un fir. Focul din sobă sări, în obrajii fetei sclipi, dar şi în ochii lui Mărţişor; străpunse pieptul Brânduşei, îl atinse pe vânător şi se preschimbă în cel mai roşu firişor. Răsuci Mărţişor firul alb cu cel roşu sclipind, şi prinse pe el banul de argint. Apoi fata puse la gât şnurul cu banul de preţ. Luă apa şi fagurele de miere şi de la vânător un dulce la revedere.

Page 6: Povestea martisorului

Ajunse ea acasă la babă, repejor, dar inima-i rămăsese la Mărţişor. Toată ziua cânta şi-şi pipăia bănuţul de argint şi şnurul cel răsucit. În curând, le prinse şi oilor la gât ca nişte salbe, fire de lână roşii şi albe. Ba, ca să-i fie bucuria deplină, găti şi pomii din grădină. Îi era dor de Mărţişor şi nu ştia cum să dreagă, cum să facă, la bordeiul lui să se întoarcă. Se rugă de baba Dochia în chip şi fel, s-o lase să se urce cu oile la muncel. Aşa, prin pădure ar fi trecut, şi pe Mărţişor l-ar fi văzut. - Te-oi duce numai tu cu oile, că eu m-am săturat de-o viaţă... Dar nu-i încă vremea, e ger, e ceaţă. N-a ieşit soarele! - Ba e cald, ba e cald, zicea Brânduşa, de înfuria pe mătuşa.

Page 7: Povestea martisorului
Page 8: Povestea martisorului

Noaptea, în colţişorul ei, născocea descântece de îmbunat soarele, să ducă mioarele, sus, la munte, la izvor, la frumosul vânător. Şi nu ştiu cum se făcu, şi un vis avu. Chiar mândrul soare o povăţuia să se roage de luna februarie, cu câteva zile să se mai scurteze, ca mai repede să se împrimăvăreze. Februarie îi ascultă ruga, dar o îndemnă să aleagă fuga. De baba Dochia să se ferească şi cu oile-n munte să se grăbească. Să-i dea mătuşii la masă o fiertură somnoroasă, să-i îngâne şi o poveste, şi să plece cu oile până n-o prinde Dochia de veste.

Page 9: Povestea martisorului

Zis şi făcut. Când se crăpa de ziuă şi baba sforăia ca apa-n piuă, Brânduşa luă turma şi... pe-aici ţi-e urma! Tocmai intra cu zorul, în pădurea în care se-ntâlnise cu vânătorul, când Dochia, somnoroasă, o căuta prin casă. Ieşi baba afară. Nici urmă de fetişoară. Văzu soarele sus pe cer şi oile nicăieri. Îi clănţă-neau de furie dinţii din gură şi nu se bucura de căldură. Dădu fuga-n cărare; nici urmă de mioare. - Ah, blestema ea, oile mele! N-ar avea parte nimeni de ele! Dă, Doamne, ninsoare, turma să coboare, şi zloată să toarne, ca să se întoarne!

Page 10: Povestea martisorului

Îşi puse pe ea nouă cojoace, gândindu-se că-i februarie, şi tot frig se va face. Dar soarele care era de foc, ardea să-şi lase baba, cojoc după cojoc. Dezbrăcă Dochia unul, dez-brăcă două, până-n pădure, sus, le lăsă pe toate nouă. Rămase într-o cămaşă de borangic şi dintr-o dată i se făcu frig. Pe o pajişte, sus, la izvor, văzu pe cei doi drăgostei, Brânduşa şi Mărţişor, cu oile după ei.

- Aşa, urlă baborniţa furioasă, bătând apa izvorului cu toiagul de acasă. Să se-nchege apele, să cadă ninsorile, s-acopere zările, blestema ea. Tu, fată, în zăpadă să stai viaţa toată, iar tu, flăcău, s-ajungi şi mai rău... Cum eşti de gâtul ei drăgăstos spânzurat, la gât de fete să spânzuri ne-ncetat, iar de-ai vrut taină, fie să spânzuri şi de haină! De două ori şnuruit, de două ori răsucit, roşu cu alb împletit! Aşa să fie!

Page 11: Povestea martisorului

Şi se porni o viscolniţă şi-o vijelie, de se acoperi soarele. Brânduşei îi îngheţară picioarele, se chirci, se îngălbeni, se făcu mică-mică, şi se preschimbă într-o floricică. Iar iubitul ei vânător se făcu şi el, mărţişor, după numele lui, un şnur cu fir alb şi roşu, cum altul nu-i. Dar viforul acela nebun, şi pe Dochia o îngheţă tun, cu mioare şi cu Dulău; şi zice-se că se mai văd şi azi, împietriţi în Ceahlău... De atunci, luna februarie, de mila îndrăgostitei copile, s-a scurtat cu câteva zile, iar martie, din prima până-n a noua zi, din cauza cojoacelor babei Dochia, nu ştii cum poate fi. Prea puţin cu soare, mai mult cu vânt şi ninsoare, cu ceaţă şi ploaie slabă, ca nesuferita de babă.

Page 12: Povestea martisorului

Şi-am fost şi eu prin pădure după prăpăd, şi ce mi-a fost dat să văd? Pe jos, brânduşe gălbioare tânjind după soare, şi-n brazi, mărţişoare. Şi-am luat unul din ele, şi l-am pus la gâtul poveştii mele. Un fir roşu cu alb răsucit, ca semn că nu v-am minţit.

Page 13: Povestea martisorului

Sfârşit

http://gabi.csms.ro

Page 14: Povestea martisorului
Page 15: Povestea martisorului
Page 16: Povestea martisorului
Page 17: Povestea martisorului
Page 18: Povestea martisorului