legea 1083

26
HG nr. 1083/2008, hotarare privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 657 din 18/09/2008 In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 28 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. Art. 1 (1) Despagubirile prevazute la art. 28 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, se realizeaza in conditiile prezentei hotarari. (2) Despagubirile prevazute la alin. (1) implica acordarea unor sume de bani pentru politisti sau, in cazul decesului, pentru familiile acestora, in situatia producerii riscurilor specifice activitatii de politie. Art. 2 In sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: a) politist - functionar public civil, cu statut special, caruia i se aplica prevederile Legii nr. 360/2002, cu modificarile si completarile ulterioare; b) politist ranit - politistul supus in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, independent de vointa lui, efectelor unor cauze vatamatoare, in urma carora ii este afectata integritatea anatomica si/sau functionala a organismului; c) politist invalid - politistul ranit clasat inapt pentru serviciul politienesc de catre comisiile de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca; d) politist decedat - politistul care si-a pierdut viata, in urma unui accident, in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor legale; e) bun - constructii cu destinatia de locuit pentru politist si familia sa, precum si anexele acestora, vehicule aflate in proprietatea sau folosinta politistului. Art. 3 Ministerul Internelor si Reformei Administrative acorda despagubiri politistilor pentru urmatoarele categorii de riscuri: a) ranirea politistului; b) invaliditate de gradul I; c) invaliditate de gradul II; d) invaliditate de gradul III;

Upload: jitariuc-marius

Post on 07-Dec-2014

67 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Legea 1083

TRANSCRIPT

Page 1: legea 1083

HG nr. 1083/2008, hotarare privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 657 din 18/09/2008 

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 28 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, 

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. 

Art. 1(1) Despagubirile prevazute la art. 28 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, se realizeaza in conditiile prezentei hotarari. (2) Despagubirile prevazute la alin. (1) implica acordarea unor sume de bani pentru politisti sau, in cazul decesului, pentru familiile acestora, in situatia producerii riscurilor specifice activitatii de politie. 

Art. 2In sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: a) politist - functionar public civil, cu statut special, caruia i se aplica prevederile Legii nr. 360/2002, cu modificarile si completarile ulterioare; b) politist ranit - politistul supus in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, independent de vointa lui, efectelor unor cauze vatamatoare, in urma carora ii este afectata integritatea anatomica si/sau functionala a organismului; c) politist invalid - politistul ranit clasat inapt pentru serviciul politienesc de catre comisiile de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca; d) politist decedat - politistul care si-a pierdut viata, in urma unui accident, in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor legale; e) bun - constructii cu destinatia de locuit pentru politist si familia sa, precum si anexele acestora, vehicule aflate in proprietatea sau folosinta politistului. 

Art. 3Ministerul Internelor si Reformei Administrative acorda despagubiri politistilor pentru urmatoarele categorii de riscuri: a) ranirea politistului; b) invaliditate de gradul I; c) invaliditate de gradul II; d) invaliditate de gradul III; e) deces; f) prejudicii aduse bunurilor. 

Art. 4(1) Despagubirile acordate in situatia producerii riscului prevazut la art. 3 lit. a) acopera toate cheltuielile legate de:a) tratamentul in tara sau in strainatate, in cazul in care acesta nu poate fi efectuat in tara; b) tratamentul de recuperare in unitati medicale din tara sau strainatate; c) protezele, ortezele si alte dispozitive medicale de profil din tara sau strainatate; d) transportul dus-intors pana la/de la unitatea medicala care va asigura efectuarea tratamentului, atat pentru politist, cat si pentru insotitor, cand situatia impune. (2) In situatia producerii unuia dintre riscurile prevazute la art. 3 lit. b) - d), politistului i se acorda despagubiri in suma de: a) pentru invaliditate de gradul I - 10.000 euro, echivalent in lei la data platii; 

Page 2: legea 1083

b) pentru invaliditate de gradul al II-lea - 8.000 euro, echivalent in lei la data platii; c) pentru invaliditate de gradul al III-lea - 6.000 euro, echivalent in lei la data platii. (3) Despagubirea acordata in situatia producerii riscului prevazut la art. 3 lit. e) consta intr-o suma de 20.000 euro, echivalent in lei la data platii, si se plateste familiei politistului decedat. (4) Despagubirea acordata in situatia producerii riscului prevazut la art. 3 lit. f) nu poate depasi suma necesara pentru aducerea bunului in starea initiala sau inlocuirii acestuia in caz de distrugere. 

Art. 5(1) Despagubirile acordate in baza prezentei hotarari constituie forme de sprijin cu destinatie speciala. (2) Despagubirile prevazute la art. 4 alin. (1) - (4) se acorda pentru fiecare eveniment asigurat in parte. (3) Despagubirile prevazute la art. 4 alin. (4) nu se acorda in cazul in care prejudiciul prevazut la art. 3 lit. f) este acoperit partial sau in totalitate ca urmare a existentei unei asigurari in sistemul privat. 

Art. 6Pentru toate sumele de bani platite ca despagubiri in temeiul prezentei hotarari, Ministerul Internelor si Reformei Administrative va initia demersuri pentru recuperarea sumelor platite de la persoanele care se fac vinovate de producerea prejudiciilor. 

Art. 7Modalitatile concrete de acordare a despagubirilor se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei hotarari, aprobate prin ordin al ministrului internelor si reformei administrative, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 

Art. 8Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2009. 

Ordinul MAI nr. 24/2009 privind normele metodologice de aplicare a HG nr. 1.083/2008 privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor

1 comentariu la articol, comenteaza si tu!

Page 3: legea 1083

Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr. 24/2009 privind normele metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 1.083/2008 privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 219, din 6 aprilie 2009.

Avand in vedere prevederile art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 1.083/2008 privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor, in temeiul dispozitiilor art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile ulterioare,viceprim-ministrul, ministrul administratiei si internelor, emite urmatorul ordin:

CAPITOLUL IDispozitii generale

Art. 1. — Politistul beneficiaza de despagubiri in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.083/2008 privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor, denumita in continuare hotarare, indiferent de momentul la care acesta si-a exercitat atributiile de serviciu, respectiv in timpul ori in afara programului normal de lucru.Art. 2. — In sensul prezentului ordin, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:a) atributii de serviciu — atributiile stabilite in sarcina fiecarui politist si prevazute in fisa postului, precum si orice alte atributii care deriva din normele legale;b) familia politistului :1. sot/sotie supravietuitoare;2. copiii aflati in intretinere;3. parintii politistului decedat aflati in intretinerea acestuia.Art. 3. — (1) Despagubirile acordate in temeiul art. 4 alin. (2)—(4) din hotarare se achita prin casieria unitatii la care este/a fost incadrat politistul sau, dupa caz, prin transfer intr-un cont bancar indicat de politist sau de persoana din familia politistului decedat ori de reprezentantul legal al acestora, situatie in care cheltuielile aferente comisioanelor bancare sunt suportate de solicitant.(2) Sumele reprezentand despagubirile prevazute la alin. (1) sunt echivalate in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data efectuarii platii. (3) Politistul sau persoana din familia politistului decedat ori reprezentantul legal al acestora care a incasat despagubirea vadeclara in scris ca a fost integral despagubit(a) in conformitate cu prevederile hotararii si ca nu mai are nicio pretentie. Art. 4. — (1) Politistul sau persoana din familia politistului decedat ori reprezentantul legal al acestora nemultumit(a) de modul de solutionare a cererilor depuse in baza prezentelor norme metodologice se poate adresa instantei de contencios administrativ.(2) Inainte de a se adresa instantei competente, persoanele prevazute la alin. (1) trebuie sa solicite unitatii emitente a actului de care sunt nemultumite, in termen de 30 zile de la data comunicarii acestuia, reanalizarea modului de solutionare a cererii.Art. 5. — In cazul in care, dupa efectuarea platii despagubirilor in conditiile art. 4 alin. (1)—(4) din hotarare se constata de catre organele competente ca riscurile care au determinat producerea prejudiciilor nu au legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, politistul sau persoana din familia politistului decedat ori reprezentantul legal al acestora este obligat(a) sa restituie sumele incasate/decontate, in conditiile legii.

CAPITOLUL IIAsigurarea despagubirilor in caz de ranire, invaliditate sau deces al politistilor 

Art. 6. — (1) Politistul ranit beneficiaza de asistenta medicala, tratament si masuri de recuperare medicala in unitati sanitare ale Ministerului Sanatatii, ale ministerelor/institutiilor cu retea sanitara proprie, ale ministerelor/institutiilor cu retea sanitara proprie din sistemul apararii, ordinii publice,

Page 4: legea 1083

sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti, dupa caz, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se suporta numai diferenta dintre costul serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale acordate si sumele decontate din fondul unic de asigurari sociale de sanatate si/sau de la bugetul statului, dupa caz, in baza documentelor justificative, fara a se depasi pretul de referinta/tarifele maximale stabilite de Ministerul Sanatatii. (3) Decontarea sumei de bani prevazuta la alin. (2) se face de unitatea in care este incadrat politistul ranit, pe baza cererii formulate de politist sau de persoana din familia politistului ori reprezentantul legal al acestuia si a documentelor justificative eliberate de unitatea medicala in care politistul a beneficiat de tratament medical, cu avizul structurilor financiara si, respectiv, medicala ale unitatii in care acesta este incadrat.Art. 7. — (1) In situatia in care medicii de specialitate din cadrul unitatii medicale in care se afla internat politistul ranit stabilesc faptul ca posibilitatile de tratament si recuperare medicala in acea unitate medicala nu exista, sunt insuficiente sau sunt epuizate, recomanda efectuarea acestora in alte unitati medicale din tara, prevazute la art. 6 alin. (1), sau in strainatate. (2) Pentru efectuarea tratamentului medical in strainatate, dosarul medical complet al politistului este inaintat Directiei medicale pentru indeplinirea formalitatilor privind trimiterea acestuia la Comisia de specialitate teritoriala din municipiul Bucuresti, in vederea obtinerii avizelor medicale. (3) Dupa obtinerea avizelor prevazute la alin. (2), dosarul medical al politistului va fi gestionat de Directia medicala care, prin intermedierea Directiei afaceri europene si relatii internationale, asigura efectuarea corespondentei cu unitatea medicala recomandata de catre Comisia de specialitate teritoriala din municipiul Bucuresti, programeaza politistul ranit si obtine documente privind costul si conditiile de plata ale tratamentului, precum si numarul de cont al unitatii medicale. (4) Plata tratamentului in strainatate se face de catre Directia generala financiara in contul unitatii medicale din strainatate, dupa efectuarea tratamentului, pe baza documentelor justificative primite in original de la aceasta. (5) Directia economica si administrativa, pe baza cererii formulate de politist sau de persoana din familia politistului ori de reprezentantul legal al acestuia, asigura cu celeritate procurarea documentelor de transport necesare efectuarii tratamentului medical in strainatate.Art. 8. — (1) Acordarea despagubirilor prevazute la art. 4 alin. (2) din hotarare se face in baza unei cereri depuse la structura de resurse umane a unitatii din care face/a facut parte politistul, la care se anexeaza: a) actul de identitate al solicitantului, in copie;b) certificatul-decizie medicala emis de comisiile de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca din spitalele Ministerului Administratiei si Internelor sau comisiile medicomilitare din spitalele militare ale Ministerului Apararii Nationale, avizat de Comisia centrala de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in copie legalizata, din care sa rezulte ca incadrarea intr-un grad de invaliditate si, implicit, clasarea ca inapt pentru serviciul politienesc este urmarea faptului ca politistul a fost supus in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, independent de vointa lui, efectelor unor cauze vatamatoare, acestea afectandu-i integritatea anatomica si/sau functionala a organismului.(2) Acordarea despagubirilor prevazute la art. 4 alin. (3) din hotarare se face in baza unei cereri depuse la structura de resurse umane a unitatii in care a fost incadrat politistul, la care se anexeaza: a) actul de identitate al persoanei indreptatite din familia politistului, in copie;b) certificatul-decizie medicala emis de comisiile de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca din spitalele Ministerului Administratiei si Internelor sau comisiile medicomilitare din spitalele militare ale Ministerului Apararii Nationale, avizat de Comisia centrala de expertiza medicala si evaluare a capacitatii de munca din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in copie;c) certificatul de deces al politistului, in copie legalizata;d) dupa caz: certificatul de casatorie, in copie legalizata,certificatul de nastere al copiilor politistului, in copie legalizata, sau declaratie notariala din partea parintilor din care sa rezulte ca:

Page 5: legea 1083

1. acestia se aflau in intretinerea legala a politistului decedat; 2. politistul decedat nu era casatorit si nu avea copii.(3) Cererea prevazuta la alin. (2) poate fi depusa, in ordine, dupa caz, de catre sotul/sotia supravietuitor/supravietuitoare, copiii politistului decedat sau parintii politistului decedat. (4) Daca persoana indreptatita la acordarea despagubirii este lipsita de capacitatea de exercitiu sau are capacitatea de exercitiu restransa, cererea este depusa de reprezentantul legal al acesteia sau, dupa caz, de persoana in cauza, cu acordul reprezentantului legal. Art. 9. — (1) Cererile pentru acordarea despagubirilor prevazute la art. 4 alin. (2) si (3) din hotarare, insotite de documentele justificative, se analizeaza de structura de resurse umane la care au fost depuse, in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii, urmand ca aceasta sa propuna conducatorului unitatii aprobarea sau, dupa caz, respingerea cererii.(2) In cazul in care, in urma analizarii cererii si a documentelor justificative, se constata indeplinirea conditiilor legale, structura de resurse umane prezinta conducatorului unitatii dispozitia privind acordarea despagubirii insotita de documentele justificative, vizata pentru control financiar preventiv propriu de organul de specialitate propriu si avizata pentru legalitate de structura juridica a unitatii. Dupa aprobare, documentele se transmit structurii financiar-contabile in vederea achitarii drepturilor cuvenite.(3) In cazul in care in urma analizarii cererii si a documentelor justificative se constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale, structura de resurse umane propune conducerii unitatii, prin raport motivat, respingerea cererii si restituirea acesteia impreuna cu toate documentele justificative, prezentand solicitantului, in scris, motivele care au stat la baza deciziei.

CAPITOLUL IIIAsigurarea despagubirilor pentru prejudiciile aduse bunurilor politistului 

Art. 10. — (1) Starea initiala a bunurilor, cu exceptia locuintelor de serviciu, se stabileste ca valoare de piata, in baza unui dosar de evaluare intocmit de un evaluator autorizat. (2) Cheltuielile privind stabilirea valorii de piata a bunurilor cad in sarcina politistului.(3) Dosarul de evaluare se inregistreaza si se pastreaza la secretariatul unitatii unde este incadrat politistul.Art. 11. — (1) Pentru a beneficia de despagubirile acordate in temeiul art. 4 alin. (4) din hotarare, politistul se adreseaza conducerii unitatii in care este incadrat printr-o cerere scrisa, la care anexeaza:a) documentele de constatare a evenimentului care a condus la producerea riscului;b) documentele de evaluare a prejudiciului; c) declaratie din care sa reiasa faptul ca prejudiciul a fost cauzat de terte persoane. Daca acestea sunt cunoscute, sunt precizate datele de identificare; d) declaratia pe propria raspundere din care sa reiasa faptul ca prejudiciul nu a fost acoperit partial sau in totalitate ca urmare a existentei unei asigurari in sistemul privat. (2) La lucrarile comisiei participa un reprezentant al Corpului National al Politistilor sau un reprezentant desemnat de organizatia sindicala din care face parte politistul, cu statut de observator.Art. 12. — Constatarea evenimentului care a condus la producerea riscului prevazut la art. 3 lit. f) din hotarare se face de unitatea de politie in a carei raza este situat bunul imobil sau, in cazul vehiculelor, de unitatea de politie in a carei zona de competenta s-a produs evenimentul.Art. 13. — (1) In cazul constructiilor cu destinatia de locuit si a anexelor acestora, evaluarea prejudiciului se face de catre un evaluator autorizat. Dispozitiile art. 10 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.(2) Pentru vehiculele aflate in proprietatea sau folosinta politistului, despagubirea pentru aducerea in starea initiala a acestora se acorda pe baza devizului de reparatie emis de o unitate specializata.(3) In cazul in care din devizul estimativ emis de unitatea specializata se constata ca valoarea necesara aducerii bunului in starea initiala este mai mare decat valoarea bunului stabilita potrivit art. 10 alin. (1), despagubirea nu poate depasi aceasta din urma valoare.Art. 14. — (1) La nivelul fiecarui ordonator de credite se numeste o comisie a carei activitate consta in a stabili, ori de cate ori este nevoie, daca politistul indeplineste sau nu conditiile pentru a fi despagubit

Page 6: legea 1083

pentru prejudiciile cauzate bunului/bunurilor.(2) Comisia este alcatuita din:a) presedinte — seful nemijlocit al politistului prejudiciat;b) 3 membri titulari si 3 supleanti: cate un politist din cadrul structurilor financiare, juridice si logistice. Pentru situatiile in care in unitate nu exista decat un post la compartimentul juridic, supleantul acestuia este desemnat din cadrul structurii de resurse umane, urmarindu-se ca acesta sa aiba studii superioare juridice;c) secretar — din cadrul structurii de resurse umane.(3) Rezultatul activitatii comisiei se materializeaza intr-un proces-verbal, de concluziile caruia depinde acordarea sau nu a despagubirilor.(4) La finalul procesului-verbal, presedintele comisiei, pe baza propunerilor formulate de membrii comisiei si consemnate in cuprinsul acestuia, decide acordarea sau, dupa caz, neacordarea despagubirilor.(5) Decizia presedintelui comisiei este inaintata structurii de resurse umane care emite, dupa caz, actul administrativ necesar acordarii despagubirii sau decizia motivata de respingere a cererii.(6) In cazul in care, in urma analizarii cererii si a documentelor justificative s-a stabilit acordarea despagubirilor, structura de resurse umane prezinta conducatorului unitatii dispozitia privind acordarea despagubirii solicitate, insotita de documentele justificative, vizata pentru control financiar preventiv propriu de organul de specialitate propriu si avizata pentru legalitate de structura juridica a unitatii. Dupa aprobare, documentele se transmit structurii financiar-contabile in vederea achitarii drepturilor cuvenite.(7) In cazul in care in urma analizarii cererii si a documentelor justificative s-a stabilit neacordarea despagubirilor, structura de resurse umane propune conducerii unitatii, prin raport motivat, respingerea cererii si restituirea acesteia, impreuna cu toate documentele justificative, solicitantului, prezentand acestuia in scris motivele care au stat la baza deciziei.

CAPITOLUL IVDispozitii finale

Art. 15. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

LEGE Nr. 283 din 14 decembrie 2011

privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul

Page 7: legea 1083

bugetar

EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI

PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 887 din 14 decembrie 2011

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ARTICOL UNIC

Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80 din 8 septembrie 2010 pentru completarea art. 11

din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în

domeniul bugetar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 10 septembrie 2010, cu

următoarele modificări şi completări:

1. Titlul ordonanţei de urgenţă se modifică şi va avea următorul cuprins:

"ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ

pentru completarea art. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor

măsuri financiare în domeniul bugetar, precum şi pentru instituirea altor măsuri financiare în domeniul

bugetar"

2. După articolul unic, care devine articolul I, se introduce un nou articol, articolul II, cu următorul cuprins:

"ART. II

Pentru anul 2012 se aprobă instituirea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, după cum urmează:

ART. 1

(1) În anul 2012, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de

bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din

fonduri publice pentru luna decembrie 2011.

(2) În anul 2012, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale

sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut,

Page 8: legea 1083

indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din

fonduri publice pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în

aceleaşi condiţii.

(3) În anul 2012, cuantumul brut al salariilor de încadrare, al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi

al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic şi didactic auxiliar din

învăţământ, în conformitate cu prevederile Legii nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a

personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă

pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

(4) Începând cu luna ianuarie 2012, în ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic şi didactic

auxiliar din învăţământ, se aplică prevederile Legii nr. 63/2011.

(5) În anul 2012, prevederile art. 12 din anexa nr. II, cap. I lit. B - Reglementări specifice personalului

didactic din învăţământ, la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din

fonduri publice, cu modificările ulterioare, nu se aplică.

ART. 2

În anul 2012, pentru personalul nou-încadrat pe funcţii, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi

instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, precum şi pentru personalul promovat în funcţii sau în

grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare în plată pentru funcţiile similare din

instituţia/autoritatea publică în care acesta este încadrat.

ART. 3

Prevederile art. 1 şi 2 se aplică în mod corespunzător şi personalului ale cărui raporturi de muncă sau

serviciu au fost suspendate în condiţiile legii şi şi-a reluat activitatea în anul 2012.

ART. 4

(1) Valoarea de referinţă se menţine şi în anul 2012 la 600 lei.

(2) În anul 2012 nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de

Page 9: legea 1083

salarizare prevăzuţi în anexele la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare.

(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate

integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi

celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi din cele aflate în

coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului, ale căror contracte colective de

muncă îşi încetează valabilitatea în anul 2012, salariile se stabilesc potrivit anexei nr. VIII la Legea-cadru

nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, fără a depăşi nivelul din luna decembrie 2011.

ART. 5În anul 2012, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul

administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, primele, ajutoarele, plăţile

compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor

normative în vigoare se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna

decembrie 2011.

ART. 6

(1) În anul 2012, avansarea personalului încadrat pe funcţii de execuţie în gradaţia corespunzătoare

tranşei de vechime în muncă se face prin încadrarea în clasele de salarizare corespunzătoare vechimii în

muncă dobândite, prevăzute la art. 11 alin. (3) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare,

personalul beneficiind de o majorare a salariului de bază avut, corespunzător numărului de clase de

salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul stabilit la art. 10 alin. (5) din legea susmenţionată, fără acordarea salariului corespunzător coeficientului de ierarhizare aferent noii clase de

salarizare.

(2) În anul 2012, prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător personalului de conducere, precum

Page 10: legea 1083

şi la trecerea într-o altă tranşă de vechime în funcţie personalului care ocupă funcţii din cadrul familiei

ocupaţionale <<Justiţie>>.

(3) Personalul care, în cursul anului 2012, desfăşoară activităţi noi care presupun, potrivit Legii-cadru nr.

284/2010, cu modificările ulterioare, acordarea unor clase de salarizare succesive celei deţinute pentru

funcţia respectivă beneficiază de o majorare a salariului de bază, respectiv a soldei/salariului de funcţie,

corespunzător numărului de clase de salarizare suplimentare multiplicat cu procentul stabilit la art. 10 alin.

(5) din legea sus-menţionată.

ART. 7

(1) În anul 2012, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către

personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată

în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu

reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu

timp liber corespunzător.

(2) În anul 2012, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare, nu vor acorda premii şi

prime de vacanţă.

ART. 8

(1) În anul 2012, cuantumul drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), b) şi d), alin. (4), art. 13 lit. b) şi

c) şi la art. 14 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului

bugetar, cu modificările şi completările ulterioare, se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru

luna decembrie 2011.

(2) În anul 2012, pentru personalul încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă

Page 11: legea 1083

naţională, pe perioada participării la misiunile specificate la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 121/2011 privind

participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, alocaţiile de hrană se

acordă în cuantumul prevăzut pentru luna decembrie 2011.

(3) De cuantumul drepturilor prevăzute la alin. (2) beneficiază şi poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut

special din sistemul administraţiei penitenciare care desfăşoară misiuni în străinătate în cadrul forţelor de

menţinere a păcii sub egida ONU, NATO sau a altor organizaţii internaţionale.

ART. 9

În anul 2012 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere,

încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

ART. 10

(1) Începând cu anul 2012, salariile de bază ale personalului din instituţiile şi autorităţile publice care

beneficia de stimulente în temeiul actelor normative prevăzute la art. I - VIII din Ordonanţa de urgenţă a

Guvernului nr. 71/2011 pentru modificarea unor acte normative în vederea eliminării prevederilor referitoare

la acordarea de stimulente pentru personalul din sectorul bugetar se calculează prin includerea în acestea

a nivelului mediu lunar al acestor drepturi plătit în anul 2010.

(2) Prin ordin/decizie a ordonatorului principal de credite se stabilesc procedura şi criteriile pe baza

cărora se stabilesc noile salarii de bază.

(3) Sumele care vor fi incluse în salariile de bază conform alin. (1), în mod cumulat pe ordonator de

credite, la nivelul anului 2012, nu pot depăşi nivelul fondului total de stimulente plătite în anul 2010.

(4) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul personalului din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice care

beneficiază de prevederile art. 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului

plătit din fonduri publice.

Page 12: legea 1083

ART. 11(1) În anul 2012, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, majorările salariilor de bază şi alte drepturi

acordate potrivit actelor normative în vigoare se stabilesc fără a lua în calcul drepturile incluse în salariul de

bază conform prevederilor art. 14 din Legea nr. 285/2010 şi ale art. 10 din prezenta ordonanţă de urgenţă.

(2) În anul 2012, prevederile art. 20 alin. (6) şi (7) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările

ulterioare, nu se aplică.

ART. 12

(1) Prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, se aplică începând cu

data de 1 ianuarie 2013.

(2) Sporurile pentru condiţii de muncă prevăzute de Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare,

se acordă şi personalului nou-încadrat şi personalului ale cărui raporturi de muncă sau serviciu au fost

suspendate în condiţiile legii şi care şi-au reluat activitatea în anul 2012, numai în măsura în care acesta îşi

desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii de muncă cu ale personalului care beneficiază de aceste sporuri

din instituţia/autoritatea publică respectivă, într-un cuantum egal cu cel stabilit pentru funcţiile similare în

plată.

(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2012, prevederile alin. (2) se aplică în mod corespunzător

personalului încadrat şi personalului care şi-a reluat activitatea, în anii 2010 şi 2011, cu respectarea art. 6

alin. (4) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare.

ART. 13

(1) Pentru funcţionarii publici care se transferă, sunt redistribuiţi din corpul funcţionarilor publici sau sunt

reintegraţi în funcţie, potrivit legii, în cursul anului 2012, la stabilirea salariului va fi avută în vedere treapta

de salarizare deţinută anterior.

Page 13: legea 1083

(2) În cazul funcţionarilor publici nou-încadraţi sau promovaţi, nivelul de salarizare în plată pentru

funcţiile similare este cel corespunzător treptei 3 de salarizare utilizate în anul 2010.

ART. 14

În anul 2012, cuantumul indemnizaţiei preşedintelui Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice se

stabileşte la nivelul din luna decembrie 2011.

ART. 15

(1) În anul 2012, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, astfel cum sunt definite prin Legea nr.

500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Legea nr. 273/2006

privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare

şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile

publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, nu acordă tichete de masă personalului

din cadrul acestora.

(2) În bugetele pe anul 2012 ale instituţiilor publice centrale şi locale, astfel cum sunt definite prin Legea

nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Legea nr. 273/2006, cu modificările şi

completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate

integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu se prevăd sume pentru acordarea de

tichete-cadou şi tichete de vacanţă personalului din cadrul acestora.

ART. 16

Termenul prevăzut la art. 193 alin. (2), referitor la prevederile art. 102 alin. (2) - (4), art. 169 alin. (6) şi

art. 170, din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările

ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2013.

Page 14: legea 1083

ART. 17

(1) Până la data de 31 decembrie 2012 nu se acordă cupoanele sociale prevăzute la art. 27 alin. (6) din

Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Până la începutul anului şcolar 2012 - 2013 nu se acordă finanţarea de bază pentru elevii din

învăţământul primar particular acreditat, gimnazial particular acreditat, profesional particular acreditat, liceal

particular acreditat, prevăzută la art. 101 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările

ulterioare. Începând cu anul şcolar 2012 - 2013, finanţarea de bază se asigură pentru toţi preşcolarii şi

pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat, particular sau confesional

acreditat, precum şi pentru elevii din învăţământul postliceal special de stat, conform prevederilor art. 101

alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 18

În anul 2012, indemnizaţiile prevăzute la art. 4 alin. (4) din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi

luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele

care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din

noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nu se acordă.

ART. 19

În anul 2012 se acordă reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors

sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport prevăzute de următoarele acte normative:a) art. 1, art. 2 alin. (1), (2) şi (4), art. 3 alin. (1) şi (2), art. 4 alin. (1), (2) şi (3), art. 5, art. 8 alin. (1), (2) şi

(3), art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) şi art. 12 din Ordonanţa Guvernului nr. 112/1999 privind călătoriile

gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române, republicată, cu modificările

ulterioare;

Page 15: legea 1083

b) art. 5 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

c) art. 80 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările

şi completările ulterioare.

ART. 20

(1) Prevederile art. 21, 22 şi 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la

rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr.

227/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică până la data de 31 decembrie 2012.

(2) În anul 2012, Guvernul poate aproba prin hotărâre ocuparea posturilor vacante din anumite domenii

de activitate sau pentru anumite categorii de personal, prin excepţie de la prevederile art. 22 din Ordonanţa

de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009, aprobată prin Legea nr. 227/2009, cu modificările şi completările

ulterioare, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate.

ART. 21

Termenul prevăzut la art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu

modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2013.

ART. 22

Termenul prevăzut la art. 361 alin. (3) lit. g) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările

ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2013.

ART. 23

Cheltuielile prevăzute la art. 11 alin. (6), precum şi cele aferente reducerilor de tarif de care beneficiază

studenţii pentru transportul pe calea ferată şi cu metroul, prevăzute la art. 205 alin. (2) din Legea nr.

1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se finanţează prin bugetul Ministerului Transporturilor şi

Infrastructurii."

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76

Page 16: legea 1083

alin. (2) din Constituţia României, republicată.

ROMÂNIA

CURTEA DE APEL GALAȚI

SECȚIA CONTENCIOS administrativ ȘI FISCAL

DECIZIE Nr. 264/

Ședința publică de la 11 februarie 2010

Completul compus din:

PREȘEDINTE: Vasile Susanu

JUDECĂTOR 2: Mariana Trofimescu

JUDECĂTOR 3: Dorina Vasile

Grefier - -

Pentru astăzi fiind amânată pronunțarea asupra recursului declarat de reclamantul, domiciliat în B,-, -.1,.6, jud. B împotriva sentinței nr. 785/28.10.2009, pronunțată de Tribunalul Brăila în dosarul nr-.

Dezbaterile ce au avut loc în ședința publică, fiind consemnate de către grefierul de ședință în încheierea de ședință din aceeași zi, când Curtea având nevoie de timp pentru deliberare, a amânat pronunțarea la data de 4 februarie și respectiv 11 februarie 2010.

CURTEA

Asupra recursului în contencios de față;

Examinând actele și lucrările dosarului, concluziile orale ale părților, constată:

Prin cererea înregistrataă sub nr- la Tribunalul Brăila, reclamantul - a solicitat obligarea Inspectoratului de Politie al Jud.B, la plata despăgubirilor de 6000 EURO în echivalent în lei la data plății, despăgubiri rezultând din asigurarea de sănătate.

Tribunalul Brăila prin sentința nr.785//28 octombrie 2009 respins acțiunea, reținând în motivare, că reclamatul în calitate de polițist nu poate beneficia de dreptul de despăgubiri din asigurările de sănătate prev.de art. 28 al.1 lit.m din Legea nr.360/2002 și HG 1083/2008 nefiind rănit în exercițiul funcțiunii, boala sa intervenind din motive străine serviciului.

Această concluzie se impune ca urmare a adresei Direcției Medicale a Ministerului Administrației și Internelor și cu adresa Direcției de Resurse Umane din cadrul IPJ B, conform cărora incapacitatea de muncă a reclamatului nu a intervenit ca urmare a rănirii, ci dintr-un eveniment medical - acumularea unui număr de 198 zile de incapacitate de muncă, devenind inapt pentru activitatea de polițist.

Împotriva sentinței instanței de fond a declarat recurs, pentru motive de nelegalitate, susținându-se că a fost pronunțată cu aplicarea greșită a legii - motiv prevăzut de art.304 pct.9 pr. civ.

Se susține în legătura cu starea de sănătate, respectiv cauza îmbolnăvirii a fost constatată prin certificatul -decizie medicală, pe care instanța de fond nu a luat-o în seamă.

În legătură cu faptul că boala a fost generată de îndeplinirea serviciului rezultă din două procese verbale instituției pârâte, prealabile trimiterii la comisia medicală.

Asigurarea de sănătate este prevăzută prin art.28 din Legea nr. 360/6 iunie 2002 privind statutul polițistului, care nu face distincție între cauzele care afectează starea de sănătate sau modul cum se manifestă, boala, rănire, etc.

Aceeași situatțe se regăsește și în /10 septembrie 2008 privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor.

Recursul s-a declarat în termen legal.

Recursul este fondat.

Reclamantul a prezentat Certificatul - Decizie Medicală nr. /4 din 17 februarie 2009 emis de Comisia de Expertiză Medico - Militară de pe lângă Spitalul Militar d e Urgență G, prin care s-a stabilit că acesta, în calitate de subofițer de poliție este inapt serviciului în poliție.

Page 17: legea 1083

În același document medical se menționează că starea de sănătate are legătură cu boala care a apărut în timpul și din cauza serviciului în politie, și ca urmare, reclamantul a fost încadrat în gradul III de invaliditate.

Decizia medicală a fost aprobată în tot cuprinsul ei de Comisia Centrală de expertiză medicală și evaluare a capacității de muncă din cadrul Ministerului și Administrației și Internelor pe data de 25.02.2009.

Acest document medical a fost ignorat complet de instanța de judecată, întreaga motivare, rezumându-se la preluarea necritică a celor susținute de IPJ

Or, Legea nr.360/2002 privind statutul polițistului prevede în art.28 al.1 lit.m, ca, polițistul are dreptul la asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri, în condițiile stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Hotărârea de Guvern la care face trimitere Legea nr.360/2002 este HG 1083/10 septembrie 2008.

În art.1 HG 1083/10 septembrie 2008 se prevede că despăgubirile prev.de art.28 al.1 lit.m din Legea nr.360/2002 ( în care se vorbește de despăgubiri de viață, sănătate, bunuri)se realizează în condițiile acestei hotărâri, iar în art.1 pct.2 se stipulează că despăgubirile prevăzute la art.1 pct.1 implică acordarea unor sume de bani pentru polițiști sau familiilor acestora după caz, în situația producerii riscurilor specifice activității de politie.

În fine, art.3 din HG 1083/10 septembrie 2008 prevede că MIRA acordă despăgubiri polițiștilor pentru mai multe categorii de riscuri.

Din coroborarea textelor legale la care s-a făcut referire rezulta că despăgubirile prevăzute de Legea nr.360/2002 se acordă pentru anumite categorii de riscuri, făcându-se distincție clară între rănirea polițistului și aceea a stării de invalidități, ce poate fi cauzată nu numai printr-o acțiune fizică de natură a-i afecta integritatea anatomică sau funcțională a organismului, dar și a dobândirii unor boli ca urmare a suprasolicitării datorate serviciului și căreia organismul uman nu i-a putut opune rezistență.

Recurentul a fost încadrat în gradul III de invaliditate cu precizarea că boala a apărut în timpul și din cauza serviciului în poliție, situație ce se încadrează în dispozițiile legale la care s-a făcut referire.

Așa fiind, soluția corectă în cauză era aceea de admitere a acțiunii și obligarea intimatului la despăgubiri.

La acordarea despăgubirilor Curtea va avea în vedere și dispozițiile art.4 pct.2 lit.c din HG 1083/10 septembrie 2008 precum și cele stabilite prin Ordinul Ministrului nr.24/19 martie 2009 privind normele metodologice de aplicare a HG 1083/2008.

Față de cele expuse, văzând și disp. art.312 pr. civ. Curtea va admite recursul, va modifica sentința nr.785/28 octombrie 2009 Tribunalului Brăila și în rejudecare va admite acțiunea reclamantului și obligă IPJ B la plata sumei de 6000 EURO, despăgubiri reprezentând asigurări de sănătate, în echivalent lei la data plății.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Admite recursul declarat de reclamantul, domiciliat în B,-, -.1,.6, jud. B împotriva sentinței nr. 785/28.10.2009, pronunțată de Tribunalul Brăila în dosarul nr-, ca fondat.

Modifică sentința nr.785/28 octombrie 2009 Tribunalului Brăila, în sensul că admite acțiunea reclamantului și obligă IPJ B la plata sumei de 6000 EURO despăgubiri reprezentând asigurări de sănătate, în echivalent lei la data plății.

Irevocabilă.

Pronunțată în ședința publică azi, 11 februarie 2010.

PREȘEDINTE JUDECĂTOR JUDECĂTOR

- - - - - -

GREFIER

- -

Red./10.03.2010

Tehnored. /01.04.2010/2EX.

Fond -

Președinte: Vasile SusanuJudecători: Vasile Susanu, Mariana Trofimescu, Dorina Vasile

Sursa: Jurindex

Page 18: legea 1083

Biroul de avocatura decalex anunta inca o hotarare castigata privind salariile comepensatorii respectiv despagubirile de sanatate ale cadrelor MAI pensionate pe caz de boala!

Cadrele M.A.I pensionate pe caz de boala ar fi trebuit sa primeasca ajutoare in functie de gradul de invaliditate in care au fost incadrati, cu sume cuprinse intre 6000 de euro si 10000 de euro.

Ajutoarele prevazute in art.13 alin.1 din Legea nr.285/2010 se acorda in situatia imposibilitatii mentinerii in activitate a persoanelor clasate inapt pentru serviciul militar ori incadrate in grad de invaliditate sau decedate.

Inspectoratele de politie au gasit o modalitate de a nu acorda despagubirile de sanatate conform legislatiei ce se cuvin celor pensionati pe caz de boala .

Biroul nostru de avocatura  s-a alaturat demersului pensionarilor din M.A.I si ii ajuta pe acestia sa isi recupereze despagubirile de sanatate.

Cei interesati ne pot contacta la adresa de mail: [email protected] sau la numarul  de telefon 0742297538.Va prezentam una dintre hotararile castigate de  biroul nostru! Click AICI!Posted in Uncategorized | Tagged ajutoare politisti, contestare, decalex, decizie de pensionare,despagubiri de sanatate, drad de invaliditate, mai, mapn, militari, persoane clasate inapt, politisti,recalculare pensie, recuperare solde, salarii compensatorii, sentinta castigata, serviciul militar | Leave a reply

CADRELE M.A.I. AU DREPTUL LA   DESPAGUBIRI Posted on iulie 21, 2012

3

            Fostii angajati ai M.A.I care au fost trecuti in rezevera pentru cauze medicale, respectiv se incadreaza in gradele de invaliditate prevazute de H.G 1083/2008. Deoarece hotărârea de guvern numărul 1083/2008 este emisă pentru punerea în executare a Legii 360/2002 art. 28 lit. m, ceea ce presupune retroactivitate, având în vedere faptul că fostii angajati M.A.I, prin decizie medicală au fost încadrați la pensionare în gradele I, II, III invaliditate urmare a afecțiunilor dobândite în timpul și din cauza serviciului în poliție pot  solicitt instanței de judecată ca prin hotărârea ce o va da să oblige pârâții la plata sumelor  prevazute de HG1083/2008.

            Despăgubirile acordare în temeiul nr.HG 1083/10.09.2008 constituie potrivit art. 5 alin. 1 “Forme de sprijin cu destinație specială” și nu funcționează pe principiul unei asigurări de viață, sănătate și bunuri în sensul definit de art. 9 din Legea 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România și /sau art. 2 pct. 1 din Legea nr. 32 din 23 aprilie 2000 privind societățile de asigurare și supravegherea asigurărilor.Articolul 28 alin. 1 lit. m din Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului “prevedea faptul ca polițistul are dreptul la asigurare de viață, sănătate și bunuri în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”.La data intrării în vigoare a nr.HG 1083/10,09.2008 privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor – 01.01.2009 – textul care consfințește dreptul polițiștilor la acordarea

Page 19: legea 1083

despăgubirilor a fost modificat prin Ordonanța de Urgență nr. 153 din 12 noiembrie 2008 în următoarea formă: polițistul are dreptul la: – m) asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

În acest fel a fost înlăturat orice dubiu cu privire la regimul juridic al despăgubirilor în sensul că sumele eventual acordate nu sunt echivalentul sumei asigurate plătită în baza unui contract de asigurare, ci constituie, așa cum a arătat nr.HG 1083/10.09.2008, o formă de sprijin pentru polițistul căruia, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, îi este afectată sănătatea, își pierde viata sau îi sunt distruse bunurile personale.Modificata textului art. 28 alin. 1 lit. m din Legea nr. 360/2002.- prin Ordonanța de Urgență nr. 153 din 12 noiembrie 2008 a fost determinată, așa cum o arată și motivația din preambulul ordonanței, de următoarele considerente de legiferare.

            “Polițistul rănit” nu este polițistul care “în timpul și din cauza serviciului în poliție”, a suferit o rană, ci potrivit nr.HG 1083/10.09.2008, este polițistul supus în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, independent de voința lui, efectelor unor cauze vătămătoare în urma cărora îi este afectată integritatea anatomică și/sau funcțională a organismului”. nu poate surveni oricând în timpul și din cauza serviciului în poliție” adică oricând între momentul dobândirii calității, de funcționar public cu statut special – polițist – și momentul pierderii acestei calități, spre exemplu la domiciliul polițistului, noaptea în somn, în timp ce acesta efectuează concediul de odihnă etc., ci numai in condițiile în care îi este afectată integritatea anatomică și/sau funcțională a organismului “în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

            Polițistul invalid nu este polițistul care a fost clasat inapt pentru serviciul polițienesc din cauza vreunei boli apărute “in timpul și din cauza serviciului în poliție”, ci, potrivit nr.HG 1083/10 09.2008, este polițistul rănit, clasat inapt pentru serviciul polițienesc de către comisiile de expertiză medicală și evaluare a capacității de muncă”.

         Din coroborarea prevederilor legale mai sus arătate, reiese faptul că, în situația producerii riscurilor specifice activității de poliție, riscuri printre care se enumeră și invaliditatea de grad III, începând cu data intrării în vigoare a nr.OUG 143/2009, adică începând cu luna noiembrie 2008, polițiștii beneficiau, prin efectul legii, de despăgubiri.

Cristiana Florea

[email protected]

0757.269.874

Posted in Uncategorized | 3   Replies

SALARII COMPENSATORII PENTRU CADRELE   MAI Posted on iulie 9, 2012

Page 20: legea 1083

12

CADRELE M.A.I AU DREPTUL LA PLATI COMPENSATORIIFostii angajati ai M.A.I care au fost trecuti in rezevera pentru cauze medicale, respectiv se incadreaza in gradele de invaliditate prevazute de H.G 1083/2008. Deoarece hotărârea de guvern numărul 1083/2008 este emisă pentru punerea în executare a Legii 360/2002 art. 28 lit. m, ceea ce presupune retroactivitate, având în vedere faptul că fostii angajati M.A.I, prin decizie medicală au fost încadrați la pensionare în gradele I, II, III invaliditate urmare a afecțiunilor dobândite în timpul și din cauza serviciului în poliție pot  solicitt instanței de judecată ca prin hotărârea ce o va da să oblige pârâții la plata sumelor  prevazute de HG1083/2008.