ipssm 4 - muncitor necalificat constructii

Click here to load reader

Post on 09-Nov-2015

545 views

Category:

Documents

79 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

NSSM 89/99

S.C. STEF EMI CONSTRUCT S.R.L.Aprobat,

Administrator

MAZDRAG Dumitru

INSTRUCIUNI PROPRII S.S.M. Nr. 4PENTRU MUNCITOR NECALIFICAT IN CONSTRUCTII

1. Instructajul periodic pe linie de securitate si sntate in munc se va efectua conform tematicii , respectiv lunar, sau de cate ori este cazul, de ctre conductorul locului de munc desemnat prin decizie. Tematica de instruire va fi ntocmit si pus la dispoziia conductorului locului de munc de ctre Serviciu Extern S.S.M.

2. Lucrtorii vor incepe lucru numai dac cunosc echipamentele de munc, instalaiile i procedeele de lucru i au fost instruite din punctul de vedere al securittii si snttii in munc.

3. Lucrtorii vor executa numai lucrrile ncredinate de conductorul locului de munc i numai acelea pentru care sunt calificati si instruii.

4. Controlul medical periodic este obligatoriu i se va desfura potrivit prevederilor Ministerului Sntii.

5. Fiecare angajat trebuie s cunoasc si s aplice normele S.S.M. si aprare impotriva incendiilor in ncperea in care isi desfsoar activitatea, precum si in alte zone in care are acces pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu sau pe timpul pauzei de mas.

6. Se interzice lucrtorilor s nceap lucrul n situaia n care prezint un grad avansat de oboseal psihic sau fizic sau n situaia n care a consumat buturi alcoolice sau droguri. Se interzice, in timpul programului, consumul de buturi alcoolice sau droguri.

7. Lucrtorul va anuna imediat conductorul punctului de lucru, sau seful ierarhic n situaia n care din motive de sntate este nevoit ca n timpul programului de lucru s ia un medicament, care are ca efect secundar reducerea capacitii sale fizice sau intelectuale.

8. Personalul lucrtor este obligat:

s poarte echipament individual de protecie, cu care a fost dotat, pe toata durata timpului de munca;

s nu foloseasc echipamentul individual de protecie n alte scopuri dect cel pentru care i s-a acordat;

n cazul schimbrii specificului activittii s solicite echipament individual de protectie adecvat.

9. Este interzis utilizarea echipamentelor individuale de protecie care nu sunt realizate i certificate n conformitate cu standardele i normativele n vigoare.

10. Pentru asigurarea unei igiene corporale corespunztoare, lucrtorii i vor pstra echipamentul individual de protectie in stare de curtenie si i vor spla minile i faa, nainte de servirea mesei si ori de cate ori este nevoie.

11. La terminarea lucrului, echipamentul individual de protecie va fi depus n vestiare special amenajate.

12. Orice fel de reparaii la instalaiile electrice, sanitare, de gaze, nclzire si altele asemenea se vor executa de personal calificat, autorizat si instruit in acest sens.

13. Orice deplasare dintr-o ncpere in alta se va efectua atent, cu fata nainte. Deschiderea uii se va executa lent pentru a nu accidenta vreo persoan aflat in imediata apropiere a acesteia.

14. Uile cu geamuri si ferestrele trebuie manevrate atent. Este interzis a se sprijini sau a se mpinge de sticla uilor sau a ferestrelor.

15. Pardoselile din ncperi trebuie s fie intretinute, iar urmele de ulei, ap, alte lichide trebuie nlturate pentru a se evita alunecrile. Trebuie semnalate si remediate urgent orice defeciuni ale pardoselii (sprturi, rupturi etc.)

16. Circulaia pe scri se va efectua respectndu-se urmtoarele reguli:

deplasarea se va face numai pe partea dreapta;

se va merge ncet, unul dup altul, in sir simplu;

se va sprijini de mana curenta (balustrada), nu se va citi in timp ce se va urca sau cobora pe scri, nu se va aprinde igara, nu se va merge distrat, srind cate doua sau trei trepte deodat etc.

vor fi ndeprtate de pe trepte toate obiectele care ar putea provoca alunecarea (creioane, cotoare sau coji de fructe etc).

17. In situaii de inghet, polei (iarna) zona de circulaie aferenta punctului de lucru va fi curatata de zpada sau gheata, dup caz, si se vor arunca pe jos materiale care sa elimine riscul de accidentare prin alunecare (nisip, sare si altele asemenea).18. Circulaia mijloacelor de transport auto pe teritoriul care aparine persoanei juridice sau persoanei fizice se va face numai pe ci de circulaie i acces amenajate n acest scop.19. Este interzis fumatul si focul deschis n incinta societii. Se va fuma doar in locurile special amenajate.

MANIPULAREA SI TRANSPORTUL PRIN PURTARE A MASELOR

20. La efectuarea operaiilor de manipulare si transport prin purtare a maselor, se vor repartiza numai salariai care corespund din punct de vedere fizic.

21. Se interzice utilizarea lucrtorilor la manipularea si transportul manual al maselor dac nu au echipament individual de protecie si/sau de lucru corespunztor si in buna stare.

22. Se interzice manipularea frecvent si prelungit a sarcinilor, fr efectuarea unor controale medicale periodice.

23. Conductorul locului de munc, pentru fiecare caz n parte, va indica greutatea sarcinii de ridicat precum si centrul de greutate n cazul unui ambalaj excentric.

24. Masele manipulate si transportate manual, distantele de transport manual pe orizontala, masele transportate manual pe plan nclinat, nlimea maxim la care sunt ridicate masele, distanta dintre dou niveluri intre care sunt efectuate transporturi manuale sau masele maxime care pot fi transportate pe plan nclinat cu mijloace de transport nemecanizate nu trebuie s ncalce prevederile HG 1051/2006.

25. Pentru activitile profesionale cu efort fizic mare, repartizarea angajailor cu vrste peste 45 de ani se va face numai cu avizul scris al medicului de medicina muncii.26. Limitele admise pentru ridicare, purtare, tragere i mpingere manuala a maselor, sunt prevzute in funcie de sexul persoanei, vrsta, tipul de manipulare i frecvena operaiunilor executate.

27. Pentru angajaii care n fia postului au prevzute activiti cu efort fizic dar care depun efort fizic cu ntreruperi ( care reprezint 60% din timpul efectiv de lucru ) la purtarea i ridicarea maselor, individual, nu se va depi urmtoarele valori:a) brbai 50 kg.b) femei 20 kg.28. Pentru ncrcarea i descrcarea maselor ce depesc aceste valori, precum i pentru cazurile n care diferena de nivel este mai mare de 4 m, se va lucra mecanizat sau n echipe, astfel ca efortul repartizat pe o persoan, s nu depeasc limitele admise.29. Transportarea manual a maselor pe plane nclinate se va face la 60% din valorile maxime, respectiv 30 kg. pentru brbai i 12 kg. pentru femei.30. Se interzice utilizarea femeilor gravide peste luna a 6-a la lucrri de transport care implica efort fizic.31. Persoanele care presteaz activiti de birou i care n situaii de for major, ocazional, depun eforturi fizice si execut lucrri de ridicare si transport a maselor nu vor depi urmtoarele valori:a) brbai 30 kg.b) femei 12 kg.32. Se interzice efectuarea de operaiuni de ridicare de mase i transport de ctre persoane la care exist restricii de natur medical.

33. Pe lng respectarea msurilor de mai sus persoana care rspunde de organizarea locului de munc va lua in considerare si urmtoarele elemente:a) caracteristicile masei: prea mare, incomod sau greu de apucat; instabil sau care are un coninut ce risc s se deplaseze; susceptibil s produc tieturi, zgrieturi, etc.b) caracteristicile mediului de lucru: spaiu insuficient, nghesuit; pardoseal alunecoas sau mici neregulariti ce pot determina dezechilibrarea; temperatura, umiditatea sau circulaia aerului.c) factori individuali de risc: haine sau nclminte necorespunztoare, lipsa instruirii etc.34. In timpul manipulrii manuale a maselor, lucrtorul trebuie s aib vizibilitate. Se interzice transportul prin purtare a maselor care mpiedic vizibilitatea.

35. Conductorul locului de munca va stabili numrul de salariai care vor efectua manipularea si transportul maselor cu centrul de greutate excentric. Se interzice manipularea de ctre un singur salariat a maselor cu centre de greutate excentrice, care pot genera dezechilibrri.

36. Cnd ncrcarea, descrcarea sau transportul materialelor se efectueaz de doi sau mai muli salariai efortul repartizat pe o persoana nu trebuie sa depaseasca limitele admise. Totodat, se va asigura ca obiectele respective, s se poat prinde bine cu unelte de apucare sau cu minile.

37. In cazul in care o sarcina este ncrcata, descrcata sau transportat, prin purtare, concomitent de ctre mai muli lucrtori, acetia vor ridica si cobor sarcina numai la comanda conductorului operaiei.

38. Se interzice transportul prin purtare a maselor care nu au sisteme de prindere corespunztoare.

39. Manipularea in acelai timp a dou sau mai multe obiecte se va face numai daca sunt fixate intre ele corespunztor. Se interzice manipularea sau transportul prin purtare in acelai timp a maselor care sunt instabile intre ele.

40. Traseul pe care l parcurge lucrtorul in timpul transportului prin purtare nu trebuie s fie cu obstacole, instabil sau alunecos.

41. Manipularea si transportul prin purtare a maselor care au margini sau suprafee tietoare sau care, datorit naturii lor pot produce leziuni ale minilor se va face numai cu palmare.

42. Planurile nclinate utilizate de lucrtori pentru manipularea si transportul manual al maselor trebuie s aib stabilitate si s fie prevzute cu parapete de protecie.

43. Se interzice creterea numrului de ridicri sau coborri pe unitate de timp .

44. Pentru aezarea i manipularea mrfurilor din rafturile amplasate la inltime se vor folosi scrile de tip A din dotarea unitii. Nu se vor folosi improvizaii (folosirea butoaielor, scaunelor, lzilor, pachetelor sau a altor obiecte) pentru aezarea si manipularea mrfurilor din rafturile amplasate la inltime.

45. Este interzis depozitarea sau amplasarea provizorie la inltime (pe dulapuri, cuiere etc.) a unor obiecte care