intrebari pentru licenta ipm - 2014

Upload: calin-fodoca

Post on 13-Oct-2015

34 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Intrebari Pentru Licenta IPM - 2014 UTCN

TRANSCRIPT

Teme de diplom

Facultatea de Ingineria Materialelor i a MediuluiSpecializarea Ingineria Procesrii MaterialelorIntrebri de cultur general n domeniul MATERIALELOR

(pentru examenul de licen)

Disciplinele: tiina i ingineria materialelor, Metalurgie fizic, Proprietile materialelor, Tratamente termice, Bazele elaborrii i turnrii aliajelor, Teoria deformrii plastice i a ruperii, Ingineria suprafeelor, Ingineria fabricaiei, Procedee de elaborare i turnare a aliajelor, Procedee de prelucrare prin deformare plastic, Metalurgia pulberilor, Utilaje tehnologice pentru deformri plastice, Tehnologii de procesare prin deformare plastic, Tehnologii de elaborare i turnare a aliajelor, Echipamente tehnologice pentru tratamente termice.1. Definii n modul cel mai general oelul i fonta.2. Definii n modul cel mai general alama i bronzul.3. Ce este un material ceramic? Exemple.4. Ce este un eutectic? Dou exemple (aliaje fier-carbon i neferoase).5. Caracterizai un oel inoxidabil.6. Ce este celula elementar? Exemple.

7. Definii perlita, ferita i austenita.8. Ce este o diagram de faze i ce informaii poate furniza?

9. In ce se msoar rezistena la rupere a unui material? Dac fora de traciune msurat la rupere este F = 7850N, pe o epruvet cu diametrul d = 10mm, care este valoarea rezistenei la rupere?

10. Care este structura de echilibru a unui oel cu 0.45% C? Dar dup clire i revenire nalt?

11. Care sunt proprietile mecanice i fizice care caracterizeaz un material metalic?12. Care sunt diferenele ntre ruperea ductil i ruperea fragil a unui material?13. Scopul recoacerii de normalizare i domeniul de aplicare.14. Ce se urmrete prin clire?

15. Ce semnificaie are clibilitatea unui oeli prin ce mrimi se exprim?

16. Care este scopul revenirii joase i ce transformri structurale au loc n timpul acestui tratament?

17. Caracterizai metodele de clire superficial.18. Care este scopul tratamentului de mbuntire i cum se realizeaz?19. Ce este carburarea, la ce oeluri se aplic i n ce scop?20. Ce procedee de nitrurare cunoatei? Descriei microstructura stratului nitrurat.21. Cum se explic creterea duritii stratului nitrurat i ce rol au elementele de aliere?22. Ce este nitrocarburarea i ce avantaje are fa de nitrurare?23. In ce constau tratamentele mecanice superficiale i n ce scop se aplic?24. Ce este durificarea secundar i la ce oeluri se manifest acest fenomen?25. Ce este un cuptor cu mufl i care este rolul muflei?26. Caracterizainclzirea n bi de sruri topite.27. Ce este patul fluidizat?Avantaje fa de nclzirea n mediu gazos?28. Care este principiul de funcionare al unei instalaii de rcire sub 00C cu azot lichid?29. Ce este atmosfera endoterma si cum se obtine?30.Numii legile deformrii plastice; Semifabricatul din figura de mai jos este deformat plastic. Ce lege este respectat?

31. Care este rolul lubrifiantului ntr-un proces de deformare plastic; dai cteva exemple de procese de deformare unde este necesar lubrifierea i civa lubrifiani folosii?

32. Care sunt metodele de extrudare? Care sunt parametri care determin mrimea forei

33. De ce se practic deformarea la cald? Descriei influena temperaturii asupra rezistenei la deformare la cald a metalelor.34. Prezentai factorii care influeneaz rezistena la deformare a metalelor.35. Operaii tehnologice folosite n forjarea liber.36. Caviti folosite la forjarea liber pe ciocane.37. Etapele proiectrii formei tehnologice a piesei matriate.38. Care sunt factorii care influeneaz fora de laminare?

39. Care sunt semifabricatele folosite la laminare pentru profile, pentru evi, pentru table?

40. Care sunt succesiunile de calibre, mai uzuale folosite in laminarea profilelor?

41. Numii procedeele de obinere a eboului la laminarea evilor.

42. Caracterizai procesul de trefilare a srmelor?

43. Ce este i de ce trebuie efectuat un proces de tratament termic de patentare la trefilarea srmelor?

44. Care sunt caracteristicile fizico-mecanice care se modific la trefilare i care este sensul lor de evoluie?45. Care este parametrul care definete o pres?

46. Care este principiul de funcionare a unui ciocan abur-aer?

47. Precizai principiul de lucru al laminorului (ca utilaj) i prile componente ale acestuia.

48. Care este mecanismul de baz folosit n acionarea preselor mecanice?

49. Care este agentul de lucru utilizat la funcionarea preselor hidraulice?

50. O srm cu diametrul d0 = 1 mm este trefilat ntr-o srm cu diametrul d1 = 0,9 mm, iar apoi, aceasta, ntr-o srm cu diametrul d2 = 0,8 mm. Care este gradul de reducere realizat pe fiecare trecere i gradul de reducere total.

51. Care este valoarea forei de trefilare necesar pentru a obine o srm cu diametrul d1 = 5,0 mm, dintr-o srm cu diametrul d0 = 6,0 mm.Rezistena la curgere medie,m = 700 N/mm2 .

52. Un disc cu diametrul d = 50 mm este matriat dintr-un semifabricat cilindric cu diametrul d0 = 30 mm. Rezistena la deformare a materialului este d = 100 N/mm2 . Care este fora de presare necesar?53. Un semifabricat este laminat:

Care este valoarea gradului de deformare h , a coeficientului de lungire i a lungimii dup laminare?54. Care sunt principalii constitueni structurali ai fontelor cenuii? 55. Care este rolul garniturii de model in procesul de formare ?

56. Care sunt elementele tehnologice ale reelei de turnare?

57. Care sunt categoriile de fonta elaborate pentru turnarea in piese (dupa forma grafitului)?

58. Cum se face modificarea fontelor turnate in piese?

59. Materiale utilizate la prepararea amestecurilor de formare.

60.Care sunt fazele tehnologice necesare realizrii unei piese turnate ?

61.Ce sunt adaosurile de prelucrare ? Care sunt procedeele de prelucrare unde se cer a fi indicate?62.Care sunt cele dou tipuri principalele de instalaii de curire a suprafeelor pieselor turnate ?

63.Care este rolul cristalizorului n cadrul unei instalaii de turnare continu a oelului? 64. Care sunt principalele proprieti ale amestecurilor de formare?

65. Care sunt procesele ce nsoesc solidificarea aliajelor?

66. Care sunt principalii parametri ai procesului de achiere.67. Ce procedee de prelucrare prin achiere asigur generarea suprafeelor cilindrice exterioare.68. Ce procedee de prelucrare de prelucrare prin achiere asigur generarea suprafeelor cilindrice interioare.

69. Ce procedee de prelucrare de prelucrare prin achiere asigur generarea suprafeelor plane.

70. Cum influeneaz carbonul i constituenii structurali, prelucrabilitatea prin achiere a oelurilor

Observaie:

Rspunsul corect la aceste ntrebri constituie condiia minimal pentru continuarea examenului de absolvire (licena + proiect).Bibliografie minimal

1. Cndea, V., Popa, C. - Iniierere n tiina metalelor, Ed.Vega, 1995.

2. Ienciu, M., .a. - Elaborarea i turnarea aliajelor neferoase, E.D.P., 1982.3. Colan,H.- Studiul metalelor, Litografia UTCN, 1977 4. Geru, N. - Metalurgie fizic, E.D.P., Bucureti, 1991.

5. Gdea, S., Petrescu, M. - Metalurgie fizic i Studiul metalelor, vol. 3, 1983.

6. Vermesan, H., Mudura, P., Vermean, Gh., Berar, A. - Bazele teoretice ale tratamentelor termice, Editura Universitii din Oradea, 2002.

7. Vermean, Gh. - Tratamente termice, ndrumtor, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1987.

8. Vermean G. i col. - Introducere n ingineria suprafeelor, Ed.Dacia, Cluj-Napoca, 1999.

9. Matei, Gh. - Teoria structural a proprietilor metalelor, Lito.I.P.Cluj-Napoca, 1986.

10. Pop, V., Chicina, I. - Proprietile fizice ale metalelor i aliajelor, Lito.Univ.Babe-Bolyai Cluj-Napoca, 1997.

11. Pop, V., Chicina, I., Jumate, N. - Fizica materialelor. Metode experimentale, Ed. Presa universitar clujean, 2001.

12. Chicina, I. - Mrimi magnetice de material, Ed. Casa crii de tiin, Cluj-Napoca, 2002.

13. Ciontea, L. - Materiale ceramice, U.T.C-N, 1999.

14. Dragan, I. i alii, Tehnologia deformrii plastice, EDP, Bucureti, 197915. Moldovan,V. i Maniu,A.- Utilaje pentru deformari plastice, EDP, Bucuresti, 198216. Nistor,L.- Trefilarea materialelor metalice, UTPRESS,Cluj-Napoca, 200917. Dragos, E., Nagy, E., Elaborarea si turnarea aliajelor feroase. Cluj-Napoca, Litografia Univ. Tehnice Cluj-Napoca, 1992, 524p.18. Micle, V., Zubac, V., Procedee i echipamente speciale n sectoarele de turnarea metalelor, Editura UT Pres, Cluj-Napooca, 2004.19. Gh. Zirbo, L. Ciobanu, Tehnologia Turnrii, vol. I, vol. II, IPC-N, 1989.20. Vida-Simiti, I., Matei, Gh. - Maini unelte i prelucrri prin achiere, Lito U.T.C.-N.

21. Vida-Simiti, I., .a. - Prelucrabilitatea materialelor metalice, Editura Dacia, 1996.

22. Doma, A., .a. - Tehnologia fabricrii pieselor din pulberi metalice, Ed.Tehnic, Bucureti, 1966.

23. ontea, S., Mangra, S., .a. - Metalurgia pulberilor Tehnologii de lucru i aplicaii, Ed. Universitaria, Craiova, 1999.

24. Vida-Simiti, I. - Proprieti tehnologice n Metalurgia pulberilor, Ed. Enciclopedic, Bucureti, 1999.

25. Murean, R. - Metalurgia pulberilor, Ed. U.T. Pres, Cluj-Napoca, 2005

26. Notiele de la cursuri.

Preedinte Comisie

Prof.dr.ing. Liviu Nistorl=?

70

110

3000

100

100

151,5

6

110

100

10

100