instalatorul 05 2013

36
SANITARE, ÎNCĂLZIRE, VENTILARE, CLIMATIZARE, FRIG, ELECTRICE, GAZE anul XXI 5/2013 ARES Tec este un grup termic cu condensare conceput pentru realizarea de centrale termice cu puteri între 150 și 7000 kW, caracterizate de aceeași înaltă eficiență pe întreaga gamă de puteri și de un domeniu de modulare de până la 1:40. Electronica avansată asigură funcționarea echipamentului chiar dacă unul dintre modulele componente este avariat și totodată permite controlul a până la opt grupuri termice în cascadă. În plus, excelentul raport putere/gabarit/greutate face din ARES Tec soluția ideală pentru condițiile de spațiu redus. Surprinzător de silențios, poate fi instalat și în exterior. immergas.com ARES Tec Putere și flexibilitate Descoperă Immergas pe YouTube youtube.com/immergasitalia

Upload: instalatorul

Post on 09-Apr-2016

243 views

Category:

Documents


7 download

DESCRIPTION

revista Instalatorul nr.5/2013

TRANSCRIPT

Page 1: Instalatorul 05 2013

SANITARE, ÎNCĂLZIRE, VENTILARE, CLIMATIZARE, FRIG, ELECTRICE, GAZE

anul XXI 5/2013

ARES Tec este un grup termic cu condensare conceput pentru realizarea de centrale termice cu puteriîntre 150 și 7000 kW, caracterizate de aceeași înaltă eficiență pe întreaga gamă de puteri și de undomeniu de modulare de până la 1:40. Electronica avansată asigură funcționarea echipamentului chiardacă unul dintre modulele componente este avariat și totodată permite controlul a până la opt grupuritermice în cascadă. În plus, excelentul raport putere/gabarit/greutate face din ARES Tec soluția idealăpentru condițiile de spațiu redus. Surprinzător de silențios, poate fi instalat și în exterior.

immergas.com

ARES TecPutere șiflexibilitate

Descoperă Immergas pe YouTubeyoutube.com/immergasitalia

R-Immergas I5/13 cop1_R-Oventrop I4/10 cop1 9/5/13 8:31 PM Page 1

Page 2: Instalatorul 05 2013

R-Romexpo E5/13_Layout 1 8/28/13 6:26 PM Page 1

Page 3: Instalatorul 05 2013

C U P R I N S

INSTALATORUL 5/2013 3

17 A XXIII-a Conferinflæ a Filialei AIIR Moldova – Iaøi, „Instalafliipentru construcflii øi economia de energie”

26 Sistemul de încælzire în pardosealæ „Unidis”

ÎÎNNCCÆÆLLZZIIRREE

7 Noua gamæ de cazane de putere ARES Tec

MMAATTEERRIIAALLEE

22 Produsele ArmaSound Industrial Systems au fost folosite înuna dintre cele mai mari cavitæfli subterane de stocare dinEuropa

EECCHHIIPPAAMMEENNTTEE

13 Power'Control: Controlul øi supravegherea bazinelorenergetice termice de înaltæ eficienflæ

EECCHHIIPPAAMMEENNTTEE

21 Pânæ pe 30 septembrie, Bosch oferæ 5 ani garanflie pentrucentralele termice Bosch Gaz 4000

SSAANNIITTAARREE

4 Inovaflia anului, Gebo Platinum

TTEEHHNNOOLLOOGGIIII

29 Optimal Slope of a Solar Collector using Particle Swarm andHooke Jeeves Optimization Algorithm

6 Rezervorele de stocare Storatherm

14 Parteneriat DEFRO øi Melinda Instal pentru un viitor desucces

EEVVEENNIIMMEENNTT

10 A XXXII-a Conferinflæ a Filialei AIIR Transilvania

II..SS..SS..NN.. 11222233 -- 77441188AAccrreeddiittaattææ CCNNCCSSIISS

EEDDIITTOORR::

CCRROOSSSSPPOOIINNTT ss..rr..ll..

AARRTTEECCNNOO BBUUCCUURREEØØTTII SS..RR..LL..

021332 BUCUREØTI Sector 2Sos. Mihai Bravu 110,Bl. D2, Sc. B, Ap. 64tel: 021 642 67 62;

tel/fax: 021 252 74 28www.artecno.ro

[email protected]

CCUU CCOOLLAABBOORRAARREEAA::AAIIIIRR -- Asociaflia Inginerilor de

Instalaflii din România

RREECCEENNZZOORRII ØØTTIIIINNfifiIIFFIICCII::Prof. dr. ing. SORIN BURCHIU

Prof. dr. ing. OCTAVIA COCORAProf. dr. ing. MIHAI ILINA

Prof. dr. ing. GHEORGHE BADEAProf. dr. ing. THEODOR MATEESCU

Prof. dr. ing. ADRIAN RETEZANProf. dr. ing. FLORIN IORDACHEConf. dr. ing. CÆTÆLIN LUNGU

RREEDDAACCTTOORR ØØEEFF::Preøedinte AIIR

Acad. prof. onor. dr. ing. d.h.c.LIVIU DUMITRESCU

RREEDDAACCTTOORR ØØEEFF AADDJJUUNNCCTT::Director exec. AIIR

ing. LIVIU DUMITRESCU

TTEEHHNNOORREEDDAACCTTAARREE CCOOMMPPUUTTEERRIIZZAATTÆÆCRISTINA MÆNOIU

GGRRAAFFIICCÆÆ CCOOMMPPUUTTEERRIIZZAATTÆÆMIHAI CHIVÆRAN

AADDMMIINNIISSTTRRAATTOORR BBAAZZAA DDEE DDAATTEE::ILEANA MOANfiÆ

DDIIRREECCTTOORR MMAARRKKEETTIINNGG::MIHAI MATEESCU

DDIIRREECCTTOORR CCOOMMEERRCCIIAALL::CRISTIAN TUDOR

DDIIRREECCTTOORR GGEENNEERRAALL::DORU PETRESCU

TTIIPPAARR::

ARTPRINT® Bucureøti

I5 2013 9/10/13 3:01 PM Page 3

Page 4: Instalatorul 05 2013

S A N I T A R E

La instalafliile de apæ øi de încælzireîn anii '60 - '80 se foloseau aproapeexclusiv flevi din oflel negre øi zincate.De exemplu la sistemele de încælzire sefoloseau exclusiv flevi din oflel negre,iar la sistemele de alimentare cu apæflevi din oflel zincate. La aceste aplicafliicu toate cæ teoretic era eliminatæposibilitatea corodærii provocatæ deprezenfla oxigenului, aceastæ protecflienu era liniøtitoare øi în plus mai trebuieremarcat dezavantajul datorat instalæriigreoaie øi de lungæ duratæ.

La filetare stratul de zinc se poatedeteriora: astfel acesta fiind întreruptnu oferæ protecflie siguræ. Etanøeitateaîmbinærilor se realiza cu cânepæ, mainou cu bandæ teflon sau cu pastæ deetanøare. Conflinutul de oxigen dizol-vat al apei variazæ în funcflie de tem-peraturæ. Prin urmare fleava neagræ dinoflel care se poate utiliza la instalafliilede încælzire nu este recomandatæpentru a fi utilizatæ în instalaflii dealimentare cu apæ.

DDiissttrriibbuuiittoorriiii eexxcclluussiivvii aall pprroodduusseelloorr îînn RRoommâânniiaa::

IInnoovvaaflfliiaa aannuulluuii,, GGeebboo PPllaattiinnuummÎÎnn uullttiimmiiii 2200 ddee aannii aauu aappæærruutt oo mmuullttiittuuddiinnee ddee mmaatteerriiaallee îînn ddoommeenniiuull iinnssttaallaaflfliiiilloorr îînn

ccoonnssttrruuccflfliiii ccaarree aauu iimmpplliiccaatt nneecceessiittaatteeaa aappaarriiflfliieeii uunnoorr nnooii tteehhnnoollooggiiii,, mmaaii aalleess îînnddoommeenniiuull eexxeeccuuttæærriiii iinnssttaallaaflfliiiilloorr..

I5 2013 9/10/13 2:50 PM Page 4

Page 5: Instalatorul 05 2013

INSTALATORUL 5/2013 5

Dacæ în sistemul de încælzire – din cauza montajuluiincorect sau completærilor dese cu apæ – este introdusæ apæcu conflinut de oxigen dizolvat, în sistem se declanøeazæprocese corozive, în urma cærora se produc oxizi care larândul lor se depun în sistem. Din acest motiv (calitateanticorozivæ neconvenabilæ a flevilori din oflel negre) pentrurealizarea tuturor instalafliilor de apæ unde poate apæreaoxigen dizolvat în apæ se recomandæ utilizarea flevilorzincate în interior øi în exterior.

Datoritæ greutæflilor de trai ale populafliei, respectivdatoritæ ritmului lent al modernizærilor, în practicæ chiar øi îninstalafliile executate recent mai putem întâlni flevile din oflelnegre øi zincate. Aceste sisteme de instalaflii necesitæ întreflineridese øi prin urmare sunt costisitoare. Aceasta este una dintrecauzele faptului cæ pe piaflæ se gæsesc multe fitinguri zincate decalitate slabæ la un prefl accesibil. Calitæflii precare se adaugæprovenienfla nesiguræ, ceea ce în cazul unor defecfliuni peparcursul exploatærii poate duce la pierderea garanfliilor oferiteîntregului sistem.

Gama de produse care satisface prescripfliile normelorsanitare vest europene cele mai exigente a apærut pe piaflædoar în anul trecut, sub denumirea de GEBO PLATINUM.Aceste fitinguri pe lângæ înveliøul de zinc aplicat prinmetoda zincærii termice – în urma prelucrærii mecanice(filetare) – ulterior mai sunt supuse unei zincærielectrogalvanice. Astfel se obfline o suprafaflæ cu aspectfoarte plæcut, færæ nici un cusur, oferind protecflie anti-

corozivæ perfectæ care nu necesitæ alt tratament (ex. cuuleiuri), øi care este conformæ celor mai exigente prescripfliiale standardelor de igienæ.

Bineînfleles utilizarea fitingurilor zincate nu se limiteazædoar la lucræri de întreflinere deøi sistemele recent dezvoltatele fac mai greu de aplicat. Însæ dacæ analizæm necesitæflileaplicafliilor de pe piafla actualæ ne putem da seama cæ acestsistem care oferæ armæturi de calitate este soluflia optimæpentru executarea lucrærilor de instalaflii la prefluricompetitive.

Condifliile calitative exigente - cu menflinerea gamei largide produse - sunt satisfæcute øi în cazul fitingurilor deîmbinare rapidæ cu inel de strângere Gebo Platinum prinimplementarea unor tehnolgii de vârf inovative care au avutca urmare creøterea considerabilæ a calitæflii acestui grup deprodus tradiflional. Un producætor cu tradiflie øi cuexperienflæ îndelungatæ investeøte sume considerabile înscopul cercetærii-dezvoltærii pentru a putea oferi clienflilorsæi produse fiabile øi de calitate superioaræ. În aceste lucræride cercetare-dezvoltare desigur, se aplicæ experienflaacumulatæ de-a lungul multor decenii. Pentru asigurareaunei utilizæri sigure pe lângæ funcflionalitate este foarteimportantæ øi calitatea. Astfel la luarea unei decizii este pri-mordialæ calitatea faflæ de prefl deoarece o calitate precaræpoate sæ cauzeze pagube foarte mari: incomparabile cu„economiile” realizate la achiziflionarea unor produseieftine.

S A N I T A R E

ÎÎnn ppeerriiooaaddaa 1133 -- 1155 nnooiieemmbbrriiee 22001133va avea loc la SINAIA

A 48-a CONFERINfiÆ DE INSTALAfiII

IInnssttaallaaflfliiii ppeennttrruu îînncceeppuuttuull mmiilleenniiuulluuii IIIIIIorganizatæ de: ASOCIAfiIA INGINERILOR DE INSTALAfiII DIN ROMÂNIA,

în colaborare cu SOCIETATEA DE INSTALAfiII ELECTRICE ØIAUTOMATIZÆRI DIN ROMÂNIA

Deschiderea øi lucrærile Conferinflei vor avea loc la Cazinoul din Sinaia.În cadrul acestei conferinfle se vor prezenta referate de sintezæ referitoare la creøterea performanflei energetice aclædirilor øi a instalafliilor aferente.- Prevederile Legii nr. 372 privind performanfla energeticæ a clædirilor.- Mæsuri de reabilitare termicæ a clædirilor øi instalafliilor aferente, activitatea de auditare energeticæ.- Contorizarea sistemelor de încælzire øi de alimentare cu apæ rece øi caldæ la clædirile de locuit.- Autorizarea specialiøtilor de instalaflii, mæsuri pentru asigurarea calitæflii în proiectare, execuflie øi exploatare.- Utilizarea energiei solare øi geotermale pentru încælzirea øi prepararea apei calde de consum în clædirile civile.În cadrul conferinflei se vor organiza mese rotunde cu teme de importanflæ deosebitæ, la care vor participa personalitæfli din domeniul instalafliilor dinflaræ øi din stræinætate. Firmele participante vor putea prezenta referate privind echipamentele, materialele, sistemele øi serviciile oferite.Cu ocazia Conferinflei de Instalaflii se va organiza la Cazinoul din Sinaia o expoziflie de materiale øi echipamente pentru instalaflii.

PPeennttrruu rreellaaflfliiii ssuupplliimmeennttaarree::

AAssoocciiaaflfliiaa IInnggiinneerriilloorr ddee IInnssttaallaaflfliiii ddiinn RRoommâânniiaa,,Secretariatul General ARTECNO, Øos. Mihai Bravu nr. 110, Bl. D2, Sc. B,Ap. 64, Sector 2, Cod: 021332, Bucureøti;Tel: 021-2524840; 0722/351.295; 0744/339.608;e-mail: [email protected]; [email protected]øedinte: Prof. onor. dr. ing. Liviu DUMITRESCU

SSoocciieettaatteeaa ddee IInnssttaallaaflfliiii EElleeccttrriiccee øøii AAuuttoommaattiizzæærrii ddiinn RRoommâânniiaaTel: 021-252.48.34; 252.42.80/160; e-mail: [email protected]; Preøedinte executiv SIEAR:Prof. univ. dr. ing. Niculae MIRA

I5 2013 9/10/13 2:50 PM Page 5

Page 6: Instalatorul 05 2013

Î N C Æ L Z I R E

Rezervoarele de stocare tampon Storatherm din gamaproducætorului Reflex sunt soluflia eficientæ de stocare stra-tificatæ a agentului termic.

Acestea se comportæ ca un acumulator termic, care tem-porar decupleazæ hidraulic generarea de cælduræ øi con-sumul de cælduræ de la sursæ la consumator.

Aceasta este o precondiflie fundamentalæ pentru fur-nizarea energiei din cældura rezidualæ, la cerere øi în modeficient la sistemele de energie solaræ, generatoarele decælduræ prin cogenerare øi alte generatoare de cælduræ,atunci când producerea de cælduræ nu se aliniazæ direct lacerere.

Rezervoarele tampon Storatherm au o gamæ extrem devariatæ de utilizæri.

În esenflæ, ele sunt folosite pentru a stoca energie termicæøi pentru a o furniza sistemelor de încælzire. Iatæ câtevacaracteristici constructive:

• Material folosit: oflel de înaltæ calitate, cu înveliøexterior din material plastic;

• Volumul nominal: de la 200 litri pânæ la 2000 litri;• Izolare termicæ: strat izolator gros de 90 de mm de

spumæ flexibilæ învelitæ cu folie coloratæ.Izolaflia termicæ este disponibilæ separat pentru rezer-

voarele mari de depozitare din gama Storatherm (3.000 la5.000 litri).

În centrul eficienflei energetice cu noua gamæde rezervoare de stocare tampon de la ReflexRezervoarele de stocare tampon aduc o contribuflie

decisivæ la funcflionarea eficientæ a unei instalaflii moderne,deoarece permit sistemelor de încælzire industriale øi dis-trictuale stocarea eficientæ a energiei termice, færæ a com-promite confortul sau rapiditatea reacfliei întregului sistem.

Noile rezervoare de stocare tampon Storatherm produsede Reflex au fost proiectate færæ a face loc compromisurilor,îndeosebi pentru a îndeplini cerinflele unor aplicaflii specificeøi creøterea eficienflie energetice a instalafliilor.

Calitatea materialelor folosite oferæ un cadru perfectpentru cele mai noi modele de sistem.

Reflex mulflumeøte tuturor partenerilor din domeniulinstalafliilor care folosesc în completarea sistemelor propuseprodusele noastre.

RReezzeerrvvoorreellee ddee ssttooccaarree SSttoorraatthheerrmm

Sisteme de la Reflex• Sisteme de presurizare• Sisteme de filtrare și de aerisire• Sisteme automate de menținere a presiunii• Sisteme automate de degazare• Boilere ACM, Rezervoare de acumulare și

Schimbătoare de căldură

Reprezentanţă RomâniaIng. Andrei StoicanStr. Olteţului nr. 15, sector 2, BucureştiTel.: 0751 248 249e-mail: [email protected]

www.reflex.de

I5 2013 9/10/13 2:50 PM Page 6

Page 7: Instalatorul 05 2013

ARES Tec reprezintæ un gruptermic cu condensare format dinelemente termice cu funcflionare mo-dulantæ, care permite realizarea decentrale termice cu puteri de la 150pânæ la 7000 kW (în condifliile uneibaterii de 88 ccaazzaannee îînn ccaassccaaddææ).

Gama ARES Tec este constituitædin 10 modele (tabelul 1). Fiecarecazan din gamæ este alcætuit din eellee--mmeennttee tteerrmmiiccee ddiinn aalluummiinniiuu--ssiilliicciiuu--mmaaggnneezziiuu preasamblate. Fiecare ele-ment termic este echipat cu:

• arzætor premix modulant curadiaflie;

• vanæ de gaz modulantæ;• aprindere electronicæ;• sondæ NTC pentru controlul

temperaturii;• limitator de temperaturæ;• vizor pentru inspecflie.Modelele ARES 150 - 200 - 250 -

300 – 350 Tec sunt compuse din 3 – 7elemente termice, fiecare element ter-mic având puterea modulantæ în in-tervalul 12÷50 kW, iar modelele ARES440 - 550 - 660 - 770 – 900 Tec suntcompuse din 4 – 8 elemente, fiecareelement termic având puterea modu-lantæ în intervalul 22÷108 kW.

Conflinutul de apæ al elementelortermice este redus, ceea ce asiguræ ovitezæ ridicatæ de adaptare la variafliilesolicitærilor de putere termicæ, iar arzæ-toarele care le echipeazæ au un do-meniu amplu de modulare, de aproape1:40 (în funcflie de model), asigurândastfel o eficienflæ sezonieræ ridicatæ.

Grupul termic are o izolaflie dinvatæ mineralæ sinteticæ, nealergicæ, cu

grosime de 50 mm.Panoul de comandæ al cazanului,

care este retractabil, putând fi ascunsîn carcasæ, confline un “creier elec-tronic” pentru termoreglare (TGC), oplacæ electronicæ (GCI) pentru gestio-narea cascadei interne a elementelortermice øi câte o placæ electronicæ(SDE) de control pe fiecare arzætor.

Prin intermediul echipærii standard,cazanul poate gestiona:

- 1 circuit de încælzire direct +- 1 circuit de încælzire de amestec +- 1 circuit pentru preparare ACC +- 1 pompæ de recirculare ACC.Sondele livrate o datæ cu cazanul

sunt:- 1 sondæ pentru exterior;- 1 sondæ globalæ pentru tur;- 1 sondæ pentru turul zonei de

amestec;- 1 sondæ pentru boiler.De asemenea, cazanul are:- sondæ NTC localæ (câte una pe

fiecare element termic);- limitator de temperaturæ local

(câte unul pe fiecare element termic);- sondæ NTC pe retur (globalæ);- sondæ NTC de urgenflæ (globalæ),

utilizatæ în cazul activærii funcfliei deurgenflæ.

N.B.: Funcflia de urgenflæ asiguræfuncflionarea cazanului chiar øi în cazulîntreruperii comunicærii cu sistemul dereglare sau cu un eventual dispozitivde telegestiune.

Cu ajutorul unei sonde suplimen-tare (opflionale) de temperaturæ, seppooaattee ggeessttiioonnaa øøii uunn cciirrccuuiitt ssoollaarr (înlocul circuitului de recirculare al ACC)øi un al doilea circuit de încælzire deamestec, în locul circuitului de încælziredirect (numærul maxim de circuite deîncælzire este întotdeauna 2).

Prepararea apei calde pentru con-sum este supravegheatæ cu ajutorulsondei NTC pentru boiler (pentruprioritate ACC – furnizatæ de serie).Managerul de termoreglare (TGC) alcazanului comandæ în acest caz opompæ de încærcare a boilerului – cuturaflie fixæ (prin intermediul unui

NNoouuaa ggaammææ ddee ccaazzaannee ddee ppuutteerree AARREESS TTeecc

Tabel 1GGaammaa ddee ppuutteerrii

AARREESS…… NNrr.. eelleemmeennttee PPuutteerree DDoommeenniiuu CCaannttiittaattee DDiimmeennssiiuunniiTTeecc tteerrmmiiccee ddee mmoodduullaarree ddee ccoonnddeennssaatt pprriinncciippaallee

[[kkWW]] [[kkgg//hh]] ((WW xx DD xx HH))

150 3 12 ÷ 150 1:12 23 764 x 770 x 1150

200 4 12 ÷ 200 1:16 30,6 1032 x 770 x 1150

250 5 12 ÷ 250 1:20 38,3 1032 x 770 x 1150

300 6 12 ÷ 300 1:24 45,9 1300 x 770 x 1150

350 7 12 ÷ 350 1:28 53,6 1300 x 770 x 1150

440 4 22 ÷ 432 1:19,6 73,4 1087 x 946 x 1448

550 5 22 ÷ 540 1:25 91,7 1355 x 946 x 1448

660 6 22 ÷ 648 1:29 110 1355 x 946 x 1448

770 7 22 ÷ 756 1:34 128,4 1623 x 946 x 1448

900 8 22 ÷ 864 1:39 146,7 1623 x 946 x 1448

CCuu nnoouuaa ggaammææ ddee ccaazzaannee AARREESS TTeecc,, IImmmmeerrggaass ssee aaddrreesseeaazzææ sseeggmmeennttuulluuiiiinnssttaallaaflfliiiilloorr ddee îînnccæællzziirree mmeeddiiii øøii mmaarrii,, ooffeerriinndd oo ssoolluuflfliiee ooppttiimmææ ssuubb aassppeeccttuull eeffiicciieennflfleeiirriiddiiccaattee aa eecchhiippaammeenntteelloorr îînn ccoonnddiiflfliiii ddee ssppaaflfliiuu rreessttrrâânnss..

Î N C Æ L Z I R E

INSTALATORUL 5/2013 7

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 7

Page 8: Instalatorul 05 2013

Î N C Æ L Z I R E

8 INSTALATORUL 5/2013

releu) sau o vanæ deviatoare cu 3 cæi(alimentatæ la 230 V).

Logica de gestiune a cazanului pre-vede funcflionarea concomitentæ anumærului maxim posibil de elementetermice, pentru a obfline întotdeaunarandamentul maxim (se asiguræ astfelsuprafafla maximæ de schimb de cæl-duræ). Practic puterea se divide lanumærul maxim nn de arzætoare dis-ponibile. SSee rreeppaarrttiizzeeaazzææ, de asemenea,nnuummæærruull ddee oorree ddee ffuunnccflfliioonnaarree pemodulele individuale (chiar øi în fazade modulare, atunci când se inifliazæstingerea arzætoarelor, se fline cont deorele efective de funcflionare, cu po-sibilitatea modificærii secvenflei destingere). Dacæ se “sare” un element,puterea necesaræ este redistribuitæ deelectronica de gestiune la numærul deelemente funcflionale efectiv – desigur,pânæ la puterea lor maximæ efectivæ.

Racordarea cazanului (cascadei) lainstalaflia de încælzire se realizeazæ fieprin intermediul unui separator hi-draulic, fie prin intermediul unuischimbætor de cælduræ cu plæci (dis-ponibile ca accesorii opflionale). Înacest scop panoul de comandædispune de o ieflire analogicæ (1÷10V), pentru controlul funcflionærii uneipompe cu turaflie variabilæ (modu-lantæ), care permite creøterea eficienfleisezoniere.

Tabelul 2 prezintæ diferenflele derandament în cazul utilizærii uneipompe cu turaflie modulantæ øi a uneipompe cu turaflie fixæ în cazul unuicazan ARES 200 Tec.

Existæ posibilitatea monitorizæriistærii de funcflionare a cazanului øi atemperaturilor prin telegestiune (via

Modbus). De asemenea, pot fi gestio-nate alarmele cazanului.

În interiorul cazanului existæ o tavædin oflel inoxidabil pentru. colectareacondensatului, cu senzor de nivel, careîntrerupe funcflionarea în cazul în careevacuarea condensatului este blocatæ.

În privinfla preparærii apei caldepentru consum, sunt disponibile maimulte programe de gestiune. Pentruatingerea rapidæ a temperaturii setateîn boiler, termoreglarea ridicæ tempe-ratura în cazan la maximul tempera-turii setate. Prepararea ACC poate fisetatæ ca prioritaræ în raport cu încæl-zirea sau poate fi setatæ sæ funcflionezeconcomitent cu aceasta.

Cazanul are øi funcflie antilegionellacare ridicæ la 60 °C temperatura înboiler la fiecare 20 cicluri de încælziresau cel puflin o datæ pe sæptæmânæ (sepot alege ziua øi ora activærii). Cuajutorul acestei proceduri se eliminæeventualele elemente patogene care seformeazæ în ACC. În ceea ce priveøteoptimizarea funcflionærii pompei deîncærcare a boilerului, aceasta devineactivæ numai dacæ temperatura caza-nului este superioaræ cu minim 5 gradefaflæ de temperatura boilerului. Pompase opreøte atunci când temperaturacazanului scade sub temperatura apeidin boiler sau atunci când temperaturadin boiler atinge temperatura setatæ.

Tabel 2CCoommppaarraaflfliiaa rraannddaammeenntt//ccoonnddeennssaatt llaa AARREESS 220000 TTeecc îînn ffuunnccflfliiee ddee ttiippuull ppoommppeeii:: mmoodduullaannttææ//ttuurraaflfliiee ffiixxææ

Randament util Temperaturæ Condensat[%] gaze de ardere [˚C] [g/m3]

Putere totalæ Δt constant Debit constant Δt constant Debit constant Δt constant Debit constant

[kW] (pompæ (pompæ cu (pompæ (pompæ cu (pompæ (pompæ cu

modulantæ) turaflie fixæ) modulantæ) turaflie fixæ) modulantæ) turaflie fixæ)

200 97,6 97,6 54 54 125 125

170 101,5 100 46 48 700 625

150 106 104 36 39 1150 1065

100 108 106 28 35 1450 1200

70 108 105,5 28 37 1450 1150

48 108 105 28 38 1450 1100

12 108 104 28 40 1450 1000

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 8

Page 9: Instalatorul 05 2013

Î N C Æ L Z I R E

INSTALATORUL 5/2013 9

Ca un rezumat al performanflelecazanelor ARES Tec menflionæm:

EEccoonnoommiiee øøii rraannddaammeenntt sseezzoonniieerrmmaaxxiimm• randament de pânæ la 109% la

puterea minimæ modulatæ;• randament sezonier cu +30% mai

mare faflæ de cazanele standard;• raport de modulare pânæ la 1:40;• pompæ modulantæ de Clasæ A ges-

tionatæ direct de cazan, pentru a asiguraperformanfla maximæ în toate re-gimurile de funcflionare (kit opflional).

IImmppaacctt rreedduuss aassuupprraa mmeeddiiuulluuii• emisii poluante reduse;• impact acustic redus;• arzætoare premix modulante cu

emisii CO2 constant;

SSiigguurraannflflææ ttoottaallææ• grad înalt de fiabilitate datoritæ

construcfliei multi-arzætoare (chiardacæ un element “cade”, puterea nece-saræ este redistribuitæ de electronica degestiune pe numærul de elementeefectiv funcflionale, evident pânæ laputerea lor maximæ);

• sonde pentru controlul tempe-raturii pe toate elementele termice;

• preamestec cu ajutorul ventila-torului cu clapetæ antirefulare inte-gratæ;

• funcflionare de urgenflæ în cazuldefectærii managerului de termoreglareTGC al cazanului (prin intermediulplæcii electronice GCI care funcflio-neazæ ca “back-up”).

RRææssppuunnss iinnssttaannttaanneeuu îînn tteerrmmeennii ddeeeenneerrggiiee• adaptare în timp real a puterii la

necesarul termic – graflie volumuluiredus de apæ - øi, datoritæ echipærii cupompæ modulantæ, reducere la minim aconsumului electric.

FFlleexxiibbiilliittaattee llaa iinnssttaallaarree• compact, uøor de racordat:- racoduri hidraulice+gaz rever-

sibile (pânæ la mod. 350 kW);- evacuare a gazelor de ardere ac-

cesibilæ pe mai multe laturi.

OOppttiimmiizzaarreeaa ffuunnccflfliioonnæærriiii • în baza setærilor orare fæcute de

utilizator øi a evaluærii caracteristicilorinstalafliei, termoreglarea realizeazæ, cuo anticipare variabilæ, aprinderea saumodularea flæcærii pentru a asiguratemperatura de confort programatæ..

RReedduucceerreeaa nnuummæærruulluuii ddee aapprriinnddeerriiaallee aarrzzæættooaarreelloorr• controleazæ numærul de aprinderi

ale fiecærui arzætor, prin distribuireafuncflionærii pe toate elementele ter-mice.

Preflul abonamentelor pe anul 22001133 (inclusiv cheltuielile de distribuflie) este:““IInnssttaallaattoorruull”” (88 numere de revistæ) - 8800 Lei;““EElleeccttrriicciiaannuull”” (88 numere de revistæ) - 8800 Lei;““MMææssuurræærrii øøii aauuttoommaattiizzæærrii““ (66 numere de revistæ) - 6600 Lei.PPllaattaa se poate face prin OOrrddiinn ddee PPllaattææ sau prin MMaannddaatt PPooøøttaallîn conturile ARTECNO BUCUREØTI S.R.L.:RO 61 RNCB 0072 0496 9978 0001, deschis la BCR Sector 1 Bucureøti, RO 50 TREZ 7025069 XXX 002730 Trezoreria sect. 2 BucureøtiCIF: RO 3851184Coordonate pentru expediere abonamente:

Relaflii suplimentare la telefoanele: 021-252 74 28; 021-642 67 62fax: 021-252 74 28 între orele 9-17. e-mail: [email protected] on-line: www.artecno.ro/instalatorul

În atenfl ia c i t i tor i lor !

Firma: .................................................................................................................................................

CUI: ........................................................... Nr.Înreg.Reg.Com: .....................................................

Cont: ................................................................................. Bancæ: ..................................................

Persoanæ de contact: .....................................................................................................................

Adresa: ..............................................................................................................................................

Tel: ......................................................................... Fax: ...................................................................

IImmmmeerrggaass RRoommaanniiaa ssrrlltteell.. 002211--332266--8811..7788//7799wwwwww..iimmmmeerrggaass..rrooooffffiiccee__rroo@@iimmmmeerrggaass..ccoomm

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 9

Page 10: Instalatorul 05 2013

10 INSTALATORUL 5/2013

E V E N I M E N T

Organizatorii celei de a XXXII-a conferinfle a FilialeiAIIR Transilvania au fost: Academia de Øtiinfle Tehnice dinRomânia - ASTR, Filiala Cluj-Napoca; AsociafliaInginerilor de Instalaflii din România - AIIR, FilialaTransilvania Cluj Napoca; Institutul Naflional de CercetareDezvoltare pentru Tehnologii Criogenice øi Izotopice -ICSI Râmnicu Vâlcea; Universitatea Tehnicæ Cluj NapocaFacultatea de Instalaflii; Institutul Naflional de CercetareDezvoltare Turbomotoare - COMOTI Bucureøti; Asociafliapentru Energia Hidrogenului din România - AEHR;Asociaflia Românæ pentru Tehnologii Færæ Sæpæturæ -ROSTT.

Ca în fiecare an, conferinfla a avut doi copreøedinfli deonoare, la actuala ediflie titlul acesta fiind atribuit D-lorProf. dr. ing. Dragoø HERA øi Prof. dr. ing. Gabriel IVAN,de la Facultatea de Ingineria Instalafliilor din cadrul UTCB.Preøedintele conferinflei a fost Dl. Prof. dr. ing. GheorgheBADEA, Preøedintele Filialei AIIR Transilvania. Preøe-dintele Comitetului Øtiinflific de Program a fost Dl. Prof. dr.ing. Tudor POPOVICI iar vicepreøedinfli au fost: Prof. dr.fiz. Ioan ØTEFÆNESCU, Prof. dr. ing. KrzysztofJESIONEK, Prof. dr. ing. Theodor MATEESCU, Prof. dr.ing Sorin BURCHIU, Prof. dr. ing. Ioan BORZA øi Prof.dr. ing. Adrian RETEZAN.

Prof. dr. ing. Gheorghe BADEA, Preøedintele FilialeiAIIR Transilvania Cluj Napoca, a fæcut prezentareamembrilor prezidiului celei de a XXXII-a Conferinfle deInstalaflii de la Cluj Napoca. De la stânga la dreapta: Prof.dr. fiz. Liviu SOFONEA, Preøedinte Fondator al FilialeiBraøov al Comitetului pentru Istoria øi Filozofia Øtiinflei øiTehnicii al Academiei Române, Prof. dr. ing. DragoøHERA, profesor la Universitatea Tehnicæ de ConstrucfliiBucureøti, Facultatea de Inginerie a Instalafliilor, Prof. dr.fiz. Ioan ØTEFÆNESCU, P.D.G. INCDTCI-ICSIRâmnicu-Vâlcea, România, Prof. dr. ing. Daniela MANEA,Prorector al Universitæflii Tehnice din Cluj Napoca, Prof.onor. dr. ing. Liviu DUMITRESCU, Membru al AcademieiCentral Europene de Øtiinflæ øi Artæ, Doctor Honoris Causaa UTC Bucureøti øi UP Timiøoara, Preøedintele AsociaflieiInginerilor de Instalaflii din România, Prof. dr. ing. AdrianRETEZAN, Preøedintele Filialei AIIR Banat Timiøoara,Conf. dr. ing. Vasilicæ CIOCAN, Vicepreøedinte al FilialeiAIIR Moldova Iaøi, Prof. dr. ing. Gabriel IVAN, Preøe-dintele Comisiei AIIR a Verificatorilor de proiecte øiExperfli tehnici de Instalaflii, Prof. dr. ing. Ioan BORZA,Vicepreøedinte al Filialei SIEAR Timiøoara, Prof. dr. ing.Traian ONEfi, Membru al Academiei de Øtiinfle Tehnicedin România, Filiala Cluj.

Dupæ prezentarea membrilorprezidiului de cætre Dl. Prof. dr. ing.Gheorghe BADEA, PreøedinteleAsociafliei Inginerilor de Instalaflii dinRomânia, Dl. Prof. onor. dr. ing.D.H.C. Liviu DUMITRESCU a cerutpæstrarea unui moment de reculegereîn memoria celui care a fost Preøe-dintele Comisiei Judeflene Argeø-Dâmbovifla a Filialei AIIR Valahia,Ing. Alexandru SÂRBU.

Au luat cuvântul membriiprezidiului, unii dintre aceøtia fiindparticipanfli la conferinflæ încæ de laprima ediflie, care au adus salutul lorgazdelor, exprimându-øi totodatæsperanfla cæ tradiflia va continua øi vormai exista încæ multe ediflii .

Preøedintele AIIR Dl. Prof. onor.

AA XXXXXXIIII--aa CCoonnffeerriinnflflææ aa FFiilliiaalleeii AAIIIIRRTTrraannssiillvvaanniiaa ccuu tteemmaa::

””ØØttiiiinnflflaa MMooddeerrnnææ øøii EEnneerrggiiaa 22001133””,,CClluujj--NNaappooccaa,, 1166 –– 1177 mmaaii 22001133

Prof. dr. ing. Gheorghe BADEA, Preøedintele Filialei AIIR Transilvania Cluj-Napoca

RReessppeeccttâânndd ttrraaddiiflfliiaa,, îînn cceeaa ddee--aa ttrreeiiaa ssææppttææmmâânnææ aa lluunniiii mmaaii ddiinn aacceesstt aann,, mmaaii eexxaacctt îînn zziilleellee ddee 1166 øøii 1177,, llaa CClluujj--NNaappooccaa,, îînnaammbbiiaannflflaa ppllææccuuttææ aa CCoommpplleexxuulluuii GGRRAANNDD HHOOTTEELL IITTAALLIIAA ss--aa ddeessffææøøuurraatt CCoonnffeerriinnflflaa „„ØØttiiiinnflflaa MMooddeerrnnææ øøii EEnneerrggiiaa –– SSMMEE 22001133””.. AAjjuunnssæællaa cceeaa ddee--aa XXXXXXIIII--aa eeddiiflfliiee,, ccoonnffeerriinnflflaa ss--aa ddeessffææøøuurraatt îînnttrr--oo nnoouuææ aammbbiiaannflflææ,, ccuu uunn pplluuss ddee iinntteerreess ffaaflflææ ddee ddoottæærriillee ddeeoosseebbiittee ccee aauu ffoosstt llaaîînnddeemmâânnaa ttuuttuurroorr ppaarrttiicciippaannflfliilloorr..

I5 2013 9/11/13 6:37 PM Page 10

Page 11: Instalatorul 05 2013

E V E N I M E N T

INSTALATORUL 5/2013 11

dr. ing. D.H.C. Liviu DUMITRESCU a prezentat cele maiimportante realizæri ale asociafliei pe durata ultimului an.

Participæm la cea de a 148-a conferinflæ organizate deAsociaflia Inginerilor de Instalaflii din România, la care aufost publicate 187 de volume cu lucrærile conferinflelor, cucca. 8500 de lucræri elaborate de peste 15.000 de autori,specialiøti din domeniul instalafliilor. Se apreciazæ cæ laaceste conferinfle au participat mai mult de 20.000 de spe-cialiøti din proiectare, cercetare, execuflie, exploatare, pro-

ducætori øi importatori de materiale øi echipamentede instalaflii.

Asociaflia a fost implicatæ în organizareacursurilor de pregætire pentru examenele deatestare pentru verificatori de proiecte, experflitehnici øi auditori energetici øi a participat laorganizarea examenelor de atestare pentru auditorienergetici.

Existæ o continuæ preocupare pentruorganizarea concursurilor studenfleøti pe linieREHVA, care se va desfæøura øi în acest an încadrul Conferinflei a 48-a de Instalaflii de la Sinaia.

Au fost elaborate øi avizate, în acest trimestru,douæ normative øi anume, NNoorrmmaattiivvuull ppeennttrruupprrooiieeccttaarreeaa,, eexxeeccuuttaarreeaa øøii eexxppllooaattaarreeaa iinnssttaallaaflfliiiilloorrddee îînnccæællzziirree cceennttrraallææ II 1133 øi NNoorrmmaattiivvuull ppeennttrruupprrooiieeccttaarreeaa,, eexxeeccuuttaarreeaa øøii eexxppllooaattaarreeaa iinnssttaallaaflfliiiilloorr

ssaanniittaarree ddiinn ccllææddiirrii øøii ddee aalliimmeennttaarree ccuu aappææ øøii ccaannaalliizzaarree ddiinnaannssaammbblluurrii ddee ccllææddiirrii II 99.

Preøedintele AIIR, a fæcut apel la preøedinflii filialelorpentru strângerea cotizafliilor membrilor AIIR cu scopul dea se putea susfline revista INSTALATORUL, care sedistribuie gratuit membrilor care au plætit cotizaflia.

Se menflioneazæ faptul cæ, conform prevederilorstatutului AIIR, în cadrul filialelor trebuie înfiinflateComisia pentru Verificatori de proiecte øi experfli tehnici de

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 11

Page 12: Instalatorul 05 2013

E V E N I M E N T

12 INSTALATORUL 5/2013

instalaflii øi Comisia pentru Auditori energetici.În cadrul lucrærilor conferinflei au fost prezentate 11

lucræri în plen iar în volumul tipærit al conferinflei au fostpublicate 49 de lucræri øtiinflifice, împærflite în douæ secfliuni:Secfliunea I – Cæi øi mijloace de obflinere a energiei øiSecfliunea II – Economia de energie în transportul øiutilizarea acesteia. Volumul conferinflei a totalizat 396 depagini.

Lucrærile conferinflei au continuat cu prezentarea în plena unor comunicæri, pe teme de interes pentru domeniulinstalafliilor pentru construcflii øi anume:

• „„NNoorrmmaattiivvuull II99 -- PPrrooiieeccttaarreeaa,, eexxeeccuuttaarreeaa øøii eexxppllooaattaarreeaaiinnssttaallaaflfliiiilloorr ssaanniittaarree,, eeddiiflfliiaa 22001133””, prezentatæ de Prof. onor.D.H.C. dr. ing. Liviu DUMITRESCU;

• ““CCaalleeiiddoossccooppiiee ccoossmmiiccææ -- mmuuttaaflfliiii ppoolliivvaalleennttee ccoommpplleexxeeaallee iimmaaggoo mmuunnddii îînn ttiimmppuurriillee nnooaassttrree””, o comunicaresusflinutæ de Prof .univ .dr. Liviu Alexandru SOFONEA;

• „„TTeehhnnoollooggiiee aalltteerrnnaattiivvææ ddee ssttooccaarree øøii ggeenneerraarree aaeenneerrggiieeii ssuubb ffoorrmmææ ddee mmeettaann”” susflinutæ de Prof. dr. ing.Ioan ØTEFÆNESCU – P.D.G. INCDTCI-ICSI Râmnicu-Vâlcea, România;

• „„IImmppaaccttuull aannvveellooppeelloorr ddiinnaammiicc--aaddaappttiivvee aassuupprraaaammbbiiaannflfleeii iinntteerriiooaarree””, elaboratæ de Prof. dr. ing. TheodorMATEESCU øi Conf. dr. ing Victoria COTOROBAI,Universitatea Tehnicæ Gheorghe Asachi Iaøi;

• „„AAnnaallyyssiiss ooff ooppeerraattiioonn ooff ccoommmmbbiinneedd ssttiigg iinnssttaall--llaattiioonn””, prezentatæ de Prof. eng. PhD. KrzysztofJESIONEK, Wroklaw Institute of Technology, Polonia;

• „„TTeehhnnoollooggiiii ddee ppoozzaarree aa ccoonndduucctteelloorr ffæærrææ ssææppæættuurrææ””,prezentatæ de ing Dan Ulian Szekely, ROSTT, România;

• ””SSiisstteemm ddee cclliimmaattiizzaarree aaccflfliioonnaatt ccuu eenneerrggiiee ssoollaarrææ””,prezentatæ de Prof.dr.ing.Dragoø HERA ,Universitatea deConstrucflii Bucureflti - Facultatea Ingineria Instalafliilor;

• ””RReeaabbiilliittaarreeaa eenneerrggeettiiccææ aa ccllææddiirriilloorr ddee llaa ddeezziiddeerraatt llaaaapplliiccaarree””, prezentat de Prof. dr. ing. Gabriel IVAN, Uni-versitatea de Construcflii Bucureøti - Facultatea IngineriaInstalafliilor.

Dupæ cum transpare øi din titlurile lucrærilor enumeratemai sus øi în acest an au fost abordate teme de maximæimportanflæ pentru domeniul energiei, al instalafliilor øi al

specialiøtilor care îøi desfæøoaræ activitatea în domeniulconstrucfliilor øi al instalafliilor.

În seara de primire a specialiøtilor la conferinflæ, gazdeleau organizat o întâlnire la renumitul magazin de vinuri „LeManoir Boutique Comtesse du Barry”din Str. Emil Isac,pentru o degustare de vin care sæ fie ales pentru searafestivæ.

În seara primei zile a conferinflei a avut loc øi masafestivæ, ocazie cu care participanflii au putut sæ asiste øi la lacâteva momente artistice susflinute de cinci artiøti de laOpera din Cluj, care au delectat participanflii cu melodii dinoperete celebre øi cu canflonete italiene.

Cea de-a doua zi a conferinflei a fost dedicatæ meseirotunde cu titlul „Economia de energie în construcflii”,avându-i ca moderatori pe Dl. Prof. dr. ing. Traian ONEfi,membru al Academiei de Øtiinfle Tehnice din România,Filiala Cluj-Napoca, øi pe Domnii: Prof. dr. ing. HoriaANDREICA, Prof. dr. ing Dumitru MARUSCEAC,Conf. dr. ing. Viorel DRAGOØ øi Doamna Conf. dr. ing.Carmen MÂRZA. În cadrul acestei mese rotunde, par-ticipanflii, specialiøti consacrafli, au dezbætut probleme deimportanflæ deosebitæ legate mai ales de calitatea de auditorenergetic øi de activitatea desfæøuratæ de aceøtia. S-a maidiscutat despre modul în care sunt aplicate recomandæriledate de auditorii energetici în urma realizærii certificatului øi

auditului energetic al clædirii. Au fostprezentate øi rezultatele unei activitæfli deurmærire a comportamentului în timp aunor blocuri reabilitate termic, pentru cares-au folosit diverse grosimi de izolaflietermicæ øi s-au fæcut o serie de recomandæriprivind susflinerea financiaræ a proprietarilorde case de locuit în vederea reabilitæriitermice, care sunt uøor defavorizafli înraport cu proprietarii de apartamente dinblocurile de locuit.

Vineri 17 mai la ora 12 a avut loc laSenatul Universitæflii Tehnice din ClujNapoca, ceremonia de acordare a titlului de„DOCTOR HONORIS CAUSA”,Profesorului Onor. dr. ing. D.H.C. LiviuDUMITRESCU, Preøedintele AsociaflieiInginerilor de Instalaflii din România.

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 12

Page 13: Instalatorul 05 2013

INSTALATORUL 5/2013 13

E C H I P A M E N T E

Power'Control reprezintæ o caracteristicæ standard aofertei bazinului energetic de la CIAT, ce extinde gama ceamai largæ a echipamentelor controlate intern de pe piaflæ.CIAT mai oferæ o gamæ completæ de servicii, de la pro-iectarea øi dimensionare echipamentului, pânæ la asistenflapentru punerea în funcfliune, operarea øi supraveghereasistemului.

Power'Control controleazæ toate tipurile de aparatefrigorifice de apæ, pompele termice øi sistemele periferice detransfer øi reglaj, de la bucla primaræ pânæ la colectoarele dealimentare de la refleaua dvs. de distribuflie. Fiind o interfaflæprincipalæ de control, Power'Control permite programareaplanurilor zilnice øi sezoniere, configureazæ valorile dereferinflæ, selecteazæ din mai multe strategii øi controleazæcomenzile de pornire, alternare øi de rezervæ a echipamen-tului. Raporteazæ øi evenimente (erori, alarme), reprezen-tând un instrument de supraveghere local øi de la distanflæ.Tofli parametrii de operare sunt afiøafli sub formæ de graficeøi tabele øi pot fi utilizafli pentru monitorizarea de ladistanflæ, printr-o interfaflæ Web. Informaflii importante potfi trimise cætre un BMS (Sistem de Management al Clæ-dirilor).

În plus faflæ de protejarea echipamentului øi asigurareamodificærilor rapide, scopul Power'Control este de a îm-bunætæfli eficienfla energeticæ a sistemului dvs. termic. Eloptimizeazæ cascada de aparate frigorifice øi pompe termice,precum øi vitezele ræcitoarelor cu aer uscat pentru circuitelecondensatorului maøinilor termodinamice funcflie de rata deîncærcare øi condifliile de mediu. Power'Control maximi-zeazæ øi utilizarea ræcirii libere, funcflie de valorile de re-

ferinflæ configurate pentru reflele. El recupereazæ energiatermicæ de la maøinile termodinamice pentru utilizarea înreflelele primare sau terfliare (încælzire, pregætirea apei calderezidenfliale etc.) øi adapteazæ valoarea obflinutæ de pro-ducflie la nivelul cerinflei reale.

Power'Control poate astfel mæri eficienfla energeticæ abazinelor energetice cu pânæ la 30%.

Power'Control poate controla pânæ la opt aparate fri-gorifice cu apæ sau pompe termice, precum øi patru ræ-citoare cu aer uscat (pânæ la opt maøini de tip apæ-la-apæ) øitrei bucle plane de apæ ale schimbætorului de cælduræ. Elcontroleazæ pompe simple øi duble, øi supape motorizate cudouæ øi trei direcflii, înregistrând valorile citite de la senzoriide temperaturæ øi presiune, precum øi de la fluometre øicontoare.

Caracteristicile multiple ale Power'Control includ unecran grafic tactil de 10", o interfaflæ intuitivæ Touch to Go,diagrame imitative ce afiøeazæ starea sistemului øi a com-ponentelor sale, trei niveluri de acces (doar pentru citire,operator, producætor), programând timpii de pornire aireflelei individuale (total automat) øi controlând echipa-mentul auxiliar de transfer al buclei primare de producflie.

Power'Control este øi un instrument de ajutor pentrumentenanfla preventivæ øi de reparare. El raporteazæ alar-mele, evenimentele øi erorile øi ræspunde cu o gamæ largæ dedate de tipul gradului de utilizare al echipamentului,bilanflul termic, abaterile de funcflionare, timpii de operare øinumærul de porniri.

PPoowweerr''CCoonnttrrooll:: CCoonnttrroolluull øøii ssuupprraavveegghheerreeaabbaazziinneelloorr eenneerrggeettiiccee tteerrmmiiccee ddee îînnaallttææ eeffiicciieennflflææ

PPoowweerr''CCoonnttrrooll eessttee ddeennuummiirreeaa iinnssttrruummeennttuulluuii ssppeecciiaalliizzaatt ddee ccoonnttrrooll øøii ssuupprraavveegghheerree ddee llaa CCIIAATT ppeennttrruu îînnttrreegguull ddvvss.. ssiisstteemm ddeepprroodduuccflfliiee eenneerrggeettiiccææ.. FFaaccee ppaarrttee ddiinn ppaacchheettuull uunniicc aall bbaazziinnuulluuii eenneerrggeettiicc tteerrmmiicc ccuu aappææ ccaallddææ øøii rreeccee ddee llaa CCIIAATT,, aassiigguurrâânndd nniivveelluurriiîînnaallttee ddee eeffiicciieennflflææ ppeennttrruu oorriiccee ssiittuuaaflfliiee.. PPoowweerr''CCoonnttrrooll iiaa îînn ccoonnssiiddeerraarree cceerriinnflfleellee ddeeffiinniittee ssppeecciiffiicc ppeennttrruu ffiieeccaarree aapplliiccaaflfliiee øøiiddeeffiinneeøøttee îînn ttiimmpp rreeaall ssttrraatteeggiiiillee ccoorreeccttee ddee pprroodduuccflfliiee øøii aallooccaarreeaa ooppttiimmææ aa ssaarrcciinniilloorr øøii aa eecchhiippaammeenntteelloorr.. CCoonnttrroolleeaazzææ îînn mmooddaauuttoonnoomm ssiisstteemmeellee ffrriiggoorriiffiiccee øøii ppoommppeellee tteerrmmiiccee,, rrææcciittooaarreellee ccuu aaeerr uussccaatt,, ppoommppeellee øøii aallttee eecchhiippaammeennttee hhiiddrraauulliiccee aauuxxiilliiaarree,,aassiigguurrâânndd cceellee mmaaii eeffiicciieennttee mmooddeellee ddee pprroodduuccflfliiee.. FFuunnccflfliiee ddee ccoommbbiinnaaflfliiaa ssiisstteemmeelloorr øøii ddee ttiippuull aapplliiccaaflfliieeii,, eell îîmmbbuunnæættææflfleeøøttee eeffiicciieennflflaaccuu 1155 ppâânnææ llaa 3300%%.. PPoowweerr''CCoonnttrrooll eessttee pprrooiieeccttaatt ppeennttrruu aapplliiccaaflfliiii îînn ssiisstteemmee tteerrflfliiaarree,, cceennttrree ccoommeerrcciiaallee,, ssppiittaallee,, hhootteelluurrii øøii ssiisstteemmeeddee rrææcciirree iinndduussttrriiaallee..

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 13

Page 14: Instalatorul 05 2013

14 INSTALATORUL 5/2013

Î N C Æ L Z I R E

Fondatæ în anul 1973 ca un atelierde suduræ, compania DEFRO a de-venit lider incontestabil în producfliacazanelor pe combustibil solid dinPolonia. Numele DEFRO, lansat abiaîn 1993, astæzi a devenit un brand derenume mondial.

Datoritæ experienflei vaste în dome-niul sudurii, tehnologiei CAD/CAMøi liniei de producflie de ultimæ gene-raflie DEFRO oferæ clienflilor sæiproduse certificate de calitate supe-rioaræ. Astfel, atât compania cât øicazanele DEFRO au câøtigat nume-roase premii prestigioase.

Avantajele produselor se derivæ dinurmætoarele soluflii constructive co-mune:

• reducerea lungimii sudurilor prinexecutarea mai multor îndoiri;

• sistem de alimentare din stângasau dreapta;

• grætar cu apæ, oscilant;• sistem de întroducere aer multi-

punct direct în camera de ardere;• automatizæri avansate cu meniuri

în mai multe limbi, algoritm PID;• gamæ largæ de accesorii: modul

vanæ de amestec MZ, modul GSM,modul Internet etc.

Gama largæ de cazane, fabricate înexclusivitate în Polonia, oferæ o soluflieinovativæ, eficientæ øi economicæ

pentru arderea oricærui tip de com-bustibil solid. Cazanele pot fi împærfliteîn douæ grupuri mari: cazane cuîncærcare manualæ (fig. 1) øi cazane cuîncærcare automatæ (fig. 2).

PPaarrtteenneerriiaatt DDEEFFRROO øøii MMeelliinnddaa IInnssttaall ppeennttrruu uunn vviiiittoorr ddee ssuucccceess

LLaa îînncceeppuuttuull lluunniiii iiuunniiee 22001133,, DDEEFFRROO øøii MMeelliinnddaa IInnssttaall aauu ddeezzvvoollttaatt uunn ppaarrtteenneerriiaatt ddee dduurraattææ ppeennttrruu uunn vviiiittoorr ddee ssuucccceess.. AAssttffeell,,MMeelliinnddaa IInnssttaall aa ddeevveenniitt ddiissttrriibbuuiittoorr uunniicc îînn RRoommâânniiaa aall ccaazzaanneelloorr DDEEFFRROO.. SSccooppuull aacceesstteeii ccoollaabboorræærrii eessttee ddee aa ooffeerrii cclliieennflfliilloorr ccaazzaanneeddee ccaalliittaattee ssuuppeerriiooaarrææ,, eeccoonnoommiiccee øøii ddee dduurraattææ..

Cu încærcaremanualæ

Pentru instalafliideschise

Pentru instalafliiînchise

Cu ventilator øiautomatizare

Færæ ventilator Cu gazeificare

DS HG

Optima Plus NZ

Optima KomfortPlus NZ

STANDARD LUX

STANDARD LUX MAX

Optima Optima

OptimaKomfort

OptimaKomfort

Econo

KDR

Optima Plus Optima PlusOptimaKomfort PlusEcono Plus

KDR Plus

OptimaKomfort Plus

Optima PlusMax

Færæ ventilator Cu ventilator øiautomatizare

Cu încærcareautomatæ

Pentru instalafliideschise

Pentru instalafliiînchise

Cu arzætorretortæ

Cu arzætorUNI

Pentrupelefli

Cu alimentarecu piston MAX Cu arzætor

retortæCu arzætor

UNIPentrupelefli

Cu alimentarecu piston

Defro KompaktMaxBio Max

AKM

AKM II

Defro DuoPelletDefro KompaktPellet

Komfort Eko

Defro Eko

Defro Eko Duo

Defro Duo

Agro Agro Uni

Defro Duo Uni

Defro EkoDuo Uni

DefroEko Uni

AKM Uni Defro DuoPellet NZDefro KompaktPellet NZ

AKM NZ

Agro Uni NZ

Defro DuoUni NZ

Defro EkoDuo Uni NZ

Defro EkoUni NZ

AKM Uni NZKomfortEko NZ

Defro Eko NZ

Defro EkoDuo NZ

Defro Duo NZ

Agro NZ

11

22

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 14

Page 15: Instalatorul 05 2013

Î N C Æ L Z I R E

wwwwww..mmeelliinnddaaiinnssttaall..rroo

Prin hotærârea Ministerului de Infrastructuræ din Polonia,în conformitate cu norma europeanæ EN 12828 numai acelecazane pot fi instalate într-un sistem cu vas de expansiune în-chis, care sunt echipate cu dispozitive speciale pentru disipareaexcesului de energie termicæ. Prin urmare DEFRO a lansatmodelele NZ. Celelalte modele - care respectæ de asemeneaprescripfliile normei susmenflionate - pot fi utilizate în sigu-ranflæ în sisteme cu vas de expansiune închis, chiar dacæ presiu-nea de lucru conform tabelului cu date tehnice este de numai1,5 bar, fiindcæ ttooaattee ccaazzaanneellee DDEEFFRROO ssuunntt tteessttaattee llaa 44 bbaarr..

Dintre modelele fabricate, datoritæ spafliului redus alocatîn magazin, dorim sæ væ prezentæm douæ modele.

•• CCaazzaanneellee DDEEFFRROO OOppttiimmaa KKoommffoorrtt PPlluuss LLuuxx LLiinnee NNZZ(fig. 3) sunt cu încærcare manualæ øi sunt concepute pentruarderea a mai mulor tipuri de combustibili, cum ar fi: cær-bune, lemn, brichete.

AAvvaannttaajjeellee::• gamæ largæ de puteri: 8, 10, 12, 15, 20, 25, 30, 35 kW;• 4 ani garanflie pentru corpul cazanului; • fabricat din tablæ de oflel de 6 mm, de calitate

superioaræ;• eficienflæ maximæ de 85%;• regulator electronic care controleazæ douæ pompe

(încælzire øi ACM), cu algoritm PID, conectare la termostatde cameræ, meniu în limba românæ;

• sistem de întroducere aer multipunct direct în camerade ardere;

• acflionare uøoaræ a grætarului oscilant pentru înde-pærtarea cenuøei;

• racord coø cu øibær;• picioare reglabile pentru a uøura nivelarea cazanului; • adecvat pentru sistem închis, echipat cu schimbætor de

cælduræ de siguranflæ øi supapæ de descærcare termicæ.

33

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 15

Page 16: Instalatorul 05 2013

16 INSTALATORUL 5/2013

Î N C Æ L Z I R E

•• CCaazzaanneellee DDEEFFRROO DDuuoo PPeelllleett LLuuxx LLiinnee NNZZ (fig. 4)sunt construite cu douæ camere de ardere. În cea inferioaræse realizeazæ arderea peleflilor, care se alimenteazæ în modautomat din rezervorul ataøat cazanului. Astfel autonomiade funcflionare poate sæ ajungæ pânæ la 5-7 zile. Camera deardere superioaræ este pentru arderea lemnului saucærbunelui prin alimentare manualæ.

AAvvaannttaajjeellee::• gamæ largæ de puteri: 15, 25, 35, 50, 75 kW;• 5 ani garanflie pentru corpul cazanului; • fabricat din tablæ de oflel de 6-10 mm, de calitate

superioaræ;• eficienflæ maximæ de 92%;• regulator electronic cu ecran LCD, care controleazæ

patru pompe, vanæ de amestec, posibilitate de conectare latermostat de cameræ, modul GSM sau modul Internet;

• sistem automat de aprindere combustibil;• sistem automat de curæflire arzætor;• douæ camere de ardere: cea inferioaræ cu arzætor pelefli

øi cea superioaræ pentru arderea tradiflionalæ a lemnului; • senzor nivel pelefli;• picioare reglabile pentru a uøura nivelarea cazanului;

• adecvat pentru sistem închis, echipat cu schimbætor decælduræ de siguranflæ øi supapæ de descærcare termicæ.

PPeennttrruu mmaaii mmuullttee iinnffoorrmmaaflfliiii ddeesspprree pprroodduusseellee DDEEFFRROOvvææ rruuggææmm ssææ ccoonnttaaccttaaflflii SSCC MMEELLIINNDDAA--IIMMPPEEXXIINNSSTTAALL SSAA..

44

SSeeddiiuull cceennttrraall:: 535600 – România,Odorheiu Secuiesc, Str. Beclean nr. 314Tel: 0266-207400, 0740-150150;Fax: 0266-207401, 0266-207402, E-mail: [email protected] BBiirroouu rreellaaflfliiii cclliieennflflii:: Tel. fix: 0266-207407, Tel. mobil: 0745-771110, E-mail: [email protected] MMaarreeStr. Mærgeanului nr. 3Tel.: 0262-220092, Fax: 0262-220093E-mail: [email protected]ææuuMagazin: Str. Republicii nr. 153Tel./Fax: 0234-583256E-mail: [email protected]: Str. Condorilor nr. 9, poarta nr. 3Tel.: 0234-510093Fax: 0234-586886BBiissttrriiflflaaStr. Libertæflii nr. 50BTel.: 0263-239002E-mail: [email protected]øøoovvStr. Carpaflilor nr. 60Tel.: 0268-313170, Fax: 0268-313172E-mail: [email protected]

BBuuccuurreeøøttiiComuna Dragomireøti Vale, Sat Dragomireøti Deal, Str. AleeaAurora nr. 3-5, 077096 jud. IlfovTel.: 021-3504703, 021-3504682, Fax: 021-3504704E-mail: [email protected] NNaappooccaaCalea Turzii nr. 160Tel.: 0264-257488, Fax: 0364-804055E-mail: [email protected] Severinului nr. 46Tel.: 0251-487035, Fax: 0251-487020E-mail: [email protected]. Cimitirului nr. 5Tel./Fax: 0266-244126 E-mail: [email protected] Fræfliei nr. 27Tel.: 0266-365644, Fax: 0266-365645E-mail: [email protected] CCiiuuccStr. Gal Sandor nr. 5Tel.: 0266-372321, Fax: 0266-371699E-mail: [email protected]

OOrraaddeeaaCalea Clujului nr. 311Tel.: 0259-407690, Fax: 0259-407691E-mail: [email protected] SSiigghhiiøøooaarraaStr. Mihai Viteazu nr. 145Tel.: 0265-772577, Fax: 0265-771577E-mail: [email protected] TTâârrgguu MMuurreeøøMagazin: Str. Gheorghe Doja nr. 204/ATel.: 0265-259012Depozit: Str. Gheorghe Doja nr. 177Tel.: 0265-252990, Fax: 0265-252776E-mail: [email protected] TTiimmiiøøooaarraaMagazin 1: Str. Torontalului nr. 72Tel.: 0356-114738, Tel./Fax: 0356-115623E-mail: [email protected] 2: Str. Salcâmilor nr. 8Tel.: 0256-200263, 0256-200264Depozit: Dumbrævifla, Str. Gramma nr. 8Tel.: 0256-400774, 0356-101679 Fax: 0256-400777E-mail: [email protected] VVllææhhiiflflaaStr. Gábor Áron nr. 27Tel./Fax: 0266-246525 E-mail: [email protected]

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 16

Page 17: Instalatorul 05 2013

INSTALATORUL 5/2013 17

E V E N I M E N T

Începuturile Universitæflii dinIaøi sunt marcate de:

• prima øcoalæ de inginerie de peteritoriul actual al României,respectiv Øcoala de IngineriHotarnici øi Civili, creatæ înMoldova, la începutul secolului alXIX-lea, de cætre marele cærturarGheorghe Asachi øi înfiinflareaclasei de inginerie øi de hotærnicie înlimba românæ, de pe lângæAcademia Domneascæ, la 25noiembrie 1913;

• dezvoltarea, într-o nouæ etapæ,în cadrul Academiei Mihæilene(1835) prin înfiinflarea unei clase dematematicæ aplicatæ, ai cæreiabsolvenfli obflineau diplome deingineri civili øi ridicarea la rang defacultate în cadrul academiei -Øcoala de Inginerie civilæ;

• îmbogæflirea domeniului abordat, odatæ cu promo-varea, în 1943, a noului proiect de organizare a învæflæ-mântului superior în care, Gheorghe Asachi, prolificulerudit basarabean, format în prestigioase academii europeneale vremii (Lvov, Viena, Roma), implicându-se activ de-alungul anilor 1944-1948, reuøeøte sæ înfiinfleze „Øcoala deaplicaflie pentru ingineri øi constructori".

„Instalaflii pentru Construcflii øi Economia deEnergie”

Iaøul, fostæ capitalæ a Moldovei, perenæ capitalæ culturalæa Moldovei øi probabil viitoare capitalæ culturalæ Euro-peanæ, în care vechiul øi istoria hræneøte øi dæ sens dez-voltærii viitoare, øi-a întâmpinat oaspeflii, într-o atmosferæromanticæ øi tinereascæ, întreflinutæ de parfumul teilor øiimprimatæ de zecile de mii de studenfli care îøi desævârøescstudiile aici øi, într-un amplu proces de renovare/cos-metizare urbanæ, creând acel melanj de ingrediente în caresæ interacflioneze activ toate acfliunile menite sæ punctezestadiul actual øi preocupærile tuturor categoriilor despecialiøti de instalaflii øi sæ marcheze problemele stringente,actuale øi de viitor ale domeniului, în aceste timpuri

caracterizate de multiple crize øi dificultæfli. Lucrærile s-au desfæøurat în douæ locaflii speciale ale

Iaøului øi anume, în frumoasa øi impunætoarea AulæGheorghe Asachi a Universitæflii Tehnice din Iaøi øi în Zonacentrala a oraøului (Hotel RAMADA), în vecinætateaPalatului Culturii, Bisericii Trei Ierarhi, Casei Dosoftei øiproaspætului Ansamblu Urbanistic PALAS.

La manifestare au participat peste 150 de specialiøti, dintoate sferele de activitate ale domeniul instalaflii pentruconstrucflii øi economia de energie, din execuflie, proiectare,cercetare øi învæflæmânt.

Agenda edifliei a avut o tematicæ generoasæ, propunândspre dezbatere, în cadrul lucrærilor manifestærii sau numaiaducând în atenflia participanflilor, prin lucrærile publicate învolumul manifestærii, subiecte variate, referitoare la:

• reglementæri de proiectare, soluflii, materiale, echi-pamente, tehnologii øi metode specifice pentru concepereaøi realizarea de clædiri cu eficienflæ energeticæ øi ecologicæridicatæ, care sæ poatæ ræspunde multiplelor exigenfle aleutilizatorilor øi sæ se poatæ adapta eficient la modificærilecondifliilor de funcflionare;

• metode øi instrumente de simulare øi analizæ acomportamentului clædirilor øi sistemelor de instalafliiaferente;

AA XXXXIIIIII--aa CCoonnffeerriinnflflææ aa FFiilliiaalleeii AAIIIIRR MMoollddoovvaa –– IIaaøøii,,„„IInnssttaallaaflfliiii ppeennttrruu ccoonnssttrruuccflfliiii øøii eeccoonnoommiiaa ddee

eenneerrggiiee””Conf. dr. ing. Victoria COTOROBAI

ÎÎnn ppeerriiooaaddaa 44--55 iiuulliiee 22001133 ss--aa ddeessffææøøuurraatt,, llaa IIaaøøii,, ssuubb ppaattrroonnaajjuull AAssoocciiaaflfliieeii IInnggiinneerriilloorr ddee IInnssttaallaaflfliiii ddiinn RRoommâânniiaa –– FFiilliiaallaa MMoollddoovvaa,, aaUUnniivveerrssiittææflfliiii TTeehhnniiccee „„GGhheeoorrgghhee AAssaacchhii”” ddiinn IIaaøøii -- FFaaccuullttaatteeaa ddee CCoonnssttrruuccflfliiii øøii IInnssttaallaaflfliiii,, DDeeppaarrttaammeennttuull ddee IInnggiinneerriiaa IInnssttaallaaflfliiiilloorr -- øøii aaccoommppaanniieeii iieeøøeennee ddee ccoonnssttrruuccflfliiii øøii iinnssttaallaaflfliiii DDAASS IIaaøøii,, cceeaa ddee--aa XXXXIIIIII--aa eeddiiflfliiee aa CCoonnffeerriinnflfleeii TTeehhnniiccoo--ØØttiiiinnflfliiffiiccee ccuu ppaarrttiicciippaarreeiinntteerrnnaaflfliioonnaallææ..

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 17

Page 18: Instalatorul 05 2013

18 INSTALATORUL 5/2013

E V E N I M E N T

• sistemele de valorificare (generare øi utilizare) aenergiei din resurse regenerabile øi recuperabile;

• preocupærile pentru formarea specialiøtilor îndomeniu.

Deschiderea oficiala a lucrærilor conferinflei a fost fæcutæde cætre Dl. Prof. dr. ing. Theodor MATEESCU, pre-øedintele Filialei Moldova a Asociafliei Inginerilor deInstalaflii din România care a urat bun venit participanflilorøi succes în desfæøurarea lucrærilor manifestærii øi a prezentatceilalfli membri ai prezidiului: Dl. Prof. onor. dr. ing. LiviuDUMITRESCU – Preøedinte AIIR, D. H. C. al U.T.C.Bucureøti, U.P. Timiøoara, U. T. Cluj-Napoca, Membru alAcademiei Central Europene de Øtiinflæ øi Artæ; Dl. Prof. dr.ing. Gheorghe BADEA – preøedinte Filialei AIIR Tran-silvania; Dl. Prof. dr. ing. Adrian RETEZAN – preøedinteleFilialei AIIR Banat; Dl. Prof. dr. ing. Stan FOTA –preøedinte Filialei AIIR Braøov, Dl. Prof. dr. ing. IonfiULEANU– preøedintele Asociafliei inginerilor deinstalaflii din Republica MOLDOVA; Doamna Conf. dr.ing. Irina LUNGU – prorector al Universitæflii Gh. AsachiIaøi; Dl. Prof. dr. ing. Mihai BUDESCU, decanul Facultæfliide Construcflii øi Instalaflii din Iaøi; øi Dl. Ing. GheorgheAVRAM, directorul Companiei de Construcflii øi InstalafliiDAS Iaøi.

Dl. Prof. onor. dr. ing. Liviu DUMITRESCU a solicitatun moment de reculegere în memoria celui care a fost Ing.Alexandru SÂRBU, fost preøedintele al Comisiei Argeø-Dâmbovifla al Filialei Valahia, plecat de curând dintre noi.

Membrii prezidiului au adresat salutul lor participanflilorla manifestare. În cuvântul lor, vorbitorii øi-au exprimatconsiderafliile personale referitoare la manifestare øi ausubliniat necesitatea unor asemenea manifestæri pentrumenflinerea coeziunii între educaflie - activitatea profesionalæ- execuflie øi cercetarea în domeniu, precum øi importanfladeosebitæ a tematicii conferinflei în aceastæ perioadæ marcatæde schimbæri majore în domeniul performanflelor clædirilor(energetice øi ecologice), ale paradigmelor în domeniuprecum øi de numeroase crize, dintre care, cea energeticæimpune o abordare extrem de responsabilæ.

Domnul Prof. onor. dr. ing. D.H.C. Liviu Dumitrescu aprezentat øi o succintæ informare asupra activitæflii asociaflieireferitoare la procesul de reglementare în domeniul insta-lafliilor pentru construcflii øi economiei de energie.

Lucrærile conferinflei au continuat cu prezentarea în plen

a unor comunicæri, pe teme de interes pentru domeniulinstalafliilor pentru construcflii øi anume:

• O comunicare susflinutæ de Prof. onor. D.H.C. dr. ing.Liviu DUMITRESCU, referitoare la reglementærile tehniceîn domeniu, cu tema „„NNoorrmmaattiivvuull II99 -- PPrrooiieeccttaarreeaa,,eexxeeccuuttaarreeaa øøii eexxppllooaattaarreeaa iinnssttaallaaflfliiiilloorr ssaanniittaarree,, eeddiiflfliiaa 22001133””.

• Douæ comunicæri referitoare la tendinflele tehnologiceîn domenii de interes, fæcute de reprezentanfli ai unor firmerenumite în domeniu, respectiv comunicærile:

- TTeennddiinnflflee nnooii aallee ssiisstteemmeelloorr ddee cclliimmaattiizzaarree,, expusæ dereprezentatul SC ALTIMEX PRO INTERNATIONALSRL, domnul ing. Cristian IORDAN;

- SSiisstteemmuull ddee sspprriinnkklleerree EEccoonnAAqquuaa WWaatteerr MMiisstt --AAvvaannttaajjeellee ssiisstteemmeelloorr ccoommbbiinnaattee ddee ssttiinnggeerree ccuu aappææ aaiinncceennddiiiilloorr,, prezentatæ de domnul Ing. Tudor AVRAM,Minimax Germania.

• Douæ comunicæri referitoare la metode øi soluflii deevaluare/mæsurare/testare:

- EEvvaalluuaarreeaa ppoolluuæærriiii aattmmoossffeerriiccee ccuu NNOO22 îînn vveeddeerreeaaddeetteerrmmiinnæærriiii ccaalliittææflfliiii mmeeddiiuulluuii iinntteerriioorr,, comunicare pre-zentatæ de cætre domnul dr. ing. Valentin Mihai RADU dela Universitatea Tehnicæ de Construcflii Bucureøti;

- TTeessttoo –– TTeehhnnoollooggiiii ppeerrffoorrmmaannttee ddee mmææssuurraarree ppeennttrruurreedduucceerreeaa ccoonnssuummuulluuii ddee eenneerrggiiee,, prezentatæ de reprezen-tantul SC TESTO ROMANIA SRL, domnul ing. HorafliuBAØA.

• O comunicare referitoare la soluflii de prevenire aefectelor unor eventuale descærcæri electrice asupra clæ-dirilor øi persoanelor umane, prezentatæ de domnul Ing.Zoltan BARTHA cu tema SSiisstteemmee ddee ppaarraattrrææssnneett ccuuddiissppoozziittiivv ddee aammoorrssaarree PPrreevveeccttrroonn.

În cadrul sesiunii de dimineafla, domnul Prof. dr. ing.Theodor MATEESCU a prezentat un referat de sintezæ, cutema „„PPrriioorriittææflflii øøii rreeaalliizzæærrii aallee øøccoolliiii iieeøøeennee ddee iinnssttaallaaflfliiii””,, încare s-a expus, în mod succint, istoricul preocupærilorspecialiøtilor din zona Moldova pe teme de interes major aledomeniului instalafliilor. Au fost marcate prioritæflile ieøeneîn domeniul sistemelor de valorificare a resurselor deenergie regenerabilæ øi recuperabilæ, prin nominalizareaunor realizæri majore în domeniu, dintre care, semnificativesunt proiectele pentru:

• valorificare termicæ a energiei solare; • valorificarea energiei termice reziduale din ape indus-

triale de ræcire cu pompe de cældura cu absorbflie, de mare

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 18

Page 19: Instalatorul 05 2013

INSTALATORUL 5/2013 19

E V E N I M E N T

putere, pentru producerea de agent termic de încælzire øiapæ caldæ de consum, în ansambluri urbane din municipiileIaøi øi Paøcani;

• asigurarea autonomiei energetice a unor ferme agro-zootehnice prin valorificarea complexæ a energiei solare,energiei eoliene øi biomasei.

• prima reabilitare øi modernizare energeticæ, în cadrulunui proiect pilot, pentru un cæmin studenflesc, dinCampusul Universitar „Tudor Vladimirescu”, Iaøi;

• contracte de cercetare øi teze de doctorat cu tematicæprioritaræ în domeniu: utilizarea nanofluidelor în echi-pamente performante energetic; utilizarea materialelor cuschimbare de fazæ în conservarea energiei, la nivel deanvelopæ de construcflie øi echipamente de stocaj; elementede încælzire/ræcire termo-active; sisteme pasive øi active devalorificare a energiilor regenerabile øi recuperabile; optimi-zarea energeticæ a fafladelor duble vitrate; studiul curgerii însistemele de canalizare cu identificarea disfuncflionalitæflilormajore ale acestor sisteme øi stabilirea mæsurilor de pre-venire a acestora.

A doua sesiune de comunicæri, din prima zi a manifes-tærii, a fost consacratæ expunerilor din partea reprezen-tanflilor firmelor producætoare/distribuitoare de materiale øiechipamente pentru instalaflii, cu accent pe materiale øiechipamente eficiente energetic øi componente ale sis-temelor de valorificare a resurselor de energie regenerabilæøi recuperabilæ. S-au prezentat comunicærile:

• SSyysstteemmaaiirr VVAAVV ((VVaarriiaabbllee AAiirr VVoolluummee)) -- AAvvaannttaajjeeEEnneerrggeettiiccee,, de cætre Dl. Ing. Mihufl RADION, din parteaSC SYSTEMAIR SRL;

• EEnneerrggiiiillee rreeggeenneerraabbiillee øøii uuttiilliizzaarreeaa ttuubbuullaattuurriilloorr ddeevveennttiillaaflfliiii,, comunicare susflinuta de cætre Dl. Ing. CosminBREBEANU, reprezentatul CONSFIRM GRUP;

• TTAA FFUUSSIIOONN -- FFuuzziiuunneeaa ppeerrffeeccttææ îînnttrree ccoonnttrrooll øøiieecchhiilliibbrruu,, comunicare expusæ de cætre reprezentantul TAHYDRONICS, Dl. ing. Bogdan CHICU, care a suscitat unreal interes ca urmare a preocupærilor firmei în domeniulcontrolului-reglajului sistemelor de instalaflii care sæconducæ la creøterea eficienflei energetice;

• SSuusstteennaabbiilliittaatteeaa îînn aapplliiccaaflfliiiillee iinndduussttrriiaallee øøii ccoommeerrcciiaallee,,comunicare a firmei SC UPONOR SRL care a adus în faflaspecialiøtilor sisteme de încælzire/ræcire/stocare a energiei înelementele de anvelopæ termo-active øi aspectele de interes înalegerea, implementarea øi exploatarea acestora. Comunicareaa fost prezentatæ de cætre Dl. Ing. Levente NAGY;

• UUttiilliizzaarreeaa eenneerrggiiiilloorr rreeggeenneerraabbiillee –– SSttuuddiiuu ddee ccaazz,,comunicare din partea firmei SC VIESSMANN SRL, unadintre companiile lider în lume în ceea ce priveøte echi-pamentele pentru instalafliile de valorificare a energiilorregenerabile precum øi pentru solufliile de sistem oferite øiajutorul în concepflie asigurat. Comunicarea a fost prezen-tatæ de cætre Dl. Ing. Valeriu CÎDU;

• UUttiilliizzaarreeaa rreessuurrsseelloorr nneeccoonnvveennflfliioonnaallee ddee eenneerrggiiee --aassppeeccttee tteehhnniiccee aallee aarrddeerriiii mmaatteerriiaalleelloorr lleemmnnooaassee øøiibbiioommaasseeii,, din partea firmei SC Ferroli România SRL,expusæ de cætre Dl. Ing. Cætælin GÆINÆ, care a prezentatnoutæflile firmei în domeniul echipamentelor de valorificarea biomasei.

Cea de-a doua zi a manifestærii a adus în dezbatere altesubiecte de interes tematic, cu adresabilitate specificæpreocupærilor din domeniul instalafliilor pentru construcfliiøi a economiei de energie:

• PPrrooiieecctt FFPPCC FFRRIIGGOO EECCOO PPOOSSDDRRUU 5588666655 -- CCaaddrruulleeuurrooppeeaann ddee ffoorrmmaarree pprrooffeessiioonnaallææ îînn ddoommeenniiuull ffrriigguulluuii øøiiaaeerruulluuii ccoonnddiiflfliioonnaatt,, comunicare în care doamna Prof. dr.ing. Grafliela fiÂRLEA, în calitate de Manager de Proiect, aprezentat acfliunile desfæøurate øi realizærile obflinute încadrul acestui proiect, de maxim interes pentru momentulactual, punctând øi implicarea deosebitæ a partenerilor de laUniversitatea Tehnicæ din Iaøi;

• IImmppaaccttuull uunnoorr ppoossiibbiillii ssuubbssttiittuueennflflii aaii aaggeennttuulluuii RR2222 îînniinnssttaallaaflfliiii ffrriiggoorriiffiiccee øøii ppoommppee ddee ccæælldduurrææ aassuupprraa mmeeddiiuulluuii,,comunicare în care Dl. Prof. dr. ing. Liviu DRUGHEAN,de la Universitatea Tehnicæ de Construcflii Bucureøti -Facultatea de Ingineria Instalafliilor, aduce în discuflie faptulcæ în domeniul agenflilor frigorifici, problema impactuluiasupra mediului a devenit un criteriu esenflial de selectare øipromovare;

• SSttuuddiiuu pprriivviinndd ssoolluuflfliiii ooppttiimmee ppeennttrruu ccrreeøøtteerreeaa ppeerr--ffoorrmmaannflfleeii eenneerrggeettiiccee aa bbllooccuurriilloorr ddee llooccuuiitt,, în care doamnaConf. dr. ing. Silviana BRATA, de la UniversitateaPolitehnica Timiøoara, prezintæ participanflilor preocupærile,realizærile øi concluziile acfliunilor grupului de specialiøtitimiøoreni din care au fæcut parte domnii Dr. ing. SilviuDOBOØI øi Prof. Ioan BISTRAN - Dosetimpex România,referitoare la cele mai bune mæsuri de creøterea a performanfleienergetice a blocurilor de locuit identificate de cætre aceøtia;

• PPoossiibbiilliittææflflii tteehhnniiccee ddee ttrraannssffoorrmmaarree aa uunneeii ccllææddiirriirreezziiddeennflfliiaallee îînn ccllææddiirree ccuu ccoonnssuumm eenneerrggeettiicc rreedduuss,, în caregrupul de specialiøti timiøoreni: Conf. dr. ing. SilvianaBRATA, Prof. dr. ing. Adrian RETEZAN de la Uni-versitatea Politehnica Timiøoara øi domnii Dr. ing. SilviuDOBOØI øi Prof. Ioan BISTRAN de la DosetimpexRomânia, demonstreazæ posibilitatea intervenfliilor asupraclædirilor rezidenfliale existente în scopul transformæriiacestora în clædiri cu bilanfl energetic anual nul;

• SSiisstteemmee eeffiicciieennttee eenneerrggeettiicc øøii eeccoollooggiicc ddee vvaalloorriiffiiccaarreeaa aaeenneerrggiiee ssoollaarree aaccuummuullaattee îînn ssooll,, comunicare în care doamnaConf. dr. ing. Victoria COTOROBAI de la UniversitateaTehnicæ „Gheorghe Asachi” din Iaøi, aduce în atenfliaspecialiøtilor, preocupærile colectivului de la departamentulde Ingineria Instalafliilor, referitoare la promovarea unorsisteme complet novatoare, de generare øi valorificare aenergiei termice în domeniul clædirilor, prin valorificarea

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 19

Page 20: Instalatorul 05 2013

20 INSTALATORUL 5/2013

E V E N I M E N T

energiei solare stocate pasiv øi activ în sol, sisteme care nunecesitæ energie de adaos øi auxiliaræ øi care sunt completecologice.

Lucrærile au fost moderate de cætre Conf. dr. ing.Victoria COTOROBAI øi Conf. dr. ing. Marina VERDEØ.

La deschiderea lucrærilor, doamna Conf. dr. ing.Victoria COTOROBAI a propus sæ se flinæ un moment dereculegere în memoria celui care a fost Dr. ing. ConstantinBOGOS, decedat în dimineafla zilei de 5 iulie 2013.

Sub aspect academic, sunt de menflionat comunicærile cuadresabilitate generalæ øi subiecte din Istoria øi FilosofiaØtiinflei øi Tehnologiei, susflinute de personalitæfli cunotorietate naflionala øi internaflionala:

• prezentarea fæcutæ de cætre Dl. Prof. dr. ing. NicolaeLEONÆCHESCU, de la Universitatea Tehnicæ de Con-strucflii Bucureøti, care a prezentat primul proiect privindadoptarea sistemului metric, propus de ing. PetrachePOENARU, în 1935, legislativului de la Bucureøti;

• prezentarea Dlui. Acad. prof. univ. dr. mult. LiviuAlexandru SOFONEA, cu tema -- SSiisstteemmuull ssoocciioo--tteehhnniicc bbiibblliicc““AArrccaa lluuii NNooee”” ffuunnccflfliioonnaall îînn vvrreemmeeaa PPoottooppuulluuii --, un veritabilcasus de istoria øi filosofia øtiinflei øi tehnicii, una dintre temelesimbol, legatæ de øtiinfla abandonærii vechiului øi salværiiutilului, respectiv de procesul de înnoire a fiinflei umane.

Încheierea lucrærilor a fost fæcutæ de cætre Dl. Conf. dr.ing. Vasilicæ CIOCAN, prodecanul Facultæflii de Con-strucflii øi Instalaflii din Iaøi, care a punctat faptul cæ printematicile abordate, participarea la lucræri øi modul departicipare, manifestarea øi-a atins obiectivele enunflate.

Cu ocazia manifestærii a fost organizatæ o conferinfla depresæ, cu participarea principalelor publicaflii øi posturilocale de televiziune, la care membrii Consiliului Directoral Asociafliei Inginerilor de Instalaflii din România, Dl. Prof.onor. dr. ing. Liviu DUMITRESCU – Preøedinte AIIR, D.H. C. al U.T.C. Bucureøti, U.P. Timiøoara, U. T. Cluj-Napoca, Membru al Academiei Central Europene de Øtiinflæøi Artæ, Dl. Prof. dr. ing. Gheorghe BADEA – preøedinteleFilialei AIIR Transilvania, Dl. Prof. dr. ing. AdrianRETEZAN – preøedintele Filialei AIIR Banat øi repre-zentanfli ai organizatorilor, Dl. Conf. dr. ing. VasilicæCIOCAN, prodecanul Facultæflii de Construcflii øi Instalafliidin Iaøi, au evidenfliat oportunitatea øi actualitatea confe-rinflei, în contextul evolufliilor generale impuse de trans-punerea în plan naflional a strategiilor energetice, promovatede Uniune Europeanæ.

În acest sens sunt de reflinut øi aprecieri rezultate dincuvântul unora dintre personalitæfli:

• Prof. onor. dr. ing. D.H.C. Liviu DUMITRESCU,Preøedintelui AIIR, care în prezentarea manifestærii aprecizat rolul acesteia în identificarea øi promovarea regle-mentærilor pentru proiectarea, executarea øi exploatareainstalafliilor pentru construcflii eficiente:

„Prin referatele care se comunicæ în cadrul conferinflei øia meselor rotunde care se organizeazæ se urmæreøte pre-zentarea unor mæsuri care urmeazæ sæ se întreprindæ decætre specialiøtii de instalaflii, membri ai asociafliei, pentruelaborarea unor metodologii privind creøterea performanfleienergetice a clædirilor øi a instalafliilor pentru clædiri.

Se prezintæ, de asemenea, în cadrul conferinflei, lucræricare conduc la realizarea unor instalaflii pentru construcfliiperformante cu consumuri reduse de materiale øi energie øimæsurile necesare a fi prevæzute în prescripfliile tehnicepentru proiectarea, executarea øi exploatarea instalafliilorpentru construcflii eficiente."

• Prof. dr. ing. Th. MATEESCU, Vicepreøedinte AIIR -Preøedinte Filiala Moldova, care a punctat atât necesitateamanifestærii cât øi rolul de promotor al progresului tehnic îndomeniu:

"...Cerinflele øi realizærile generate de exigenflele utiliza-torilor øi de dezvoltarea continuæ a tehnologiilor, mate-rialelor øi echipamentelor specifice instalafliilor pentruclædiri, impun adaptarea dinamicæ a solufliilor aplicatepentru realizarea acestora.

Eveniment tradiflional pe agenda manifestærilor tehnico-øtiinflifice organizate de Asociaflia Inginerilor de Instalafliidin România, Conferinfla de la Iaøi øi-a pæstrat, de-a lungulexistenflei sale, statutul de promotor al progresului tehnic îndomeniu“.

• Ing. Gheorghe AVRAM, directorul companiei DAS,co-organizator al evenimentului:

„Misiunea declaratæ a companiei noastre este de asprijini continuu cercetarea øi schimbul de experienflæ îndomeniul eficientizærii industriei de instalaflii. Ca în fiecarean, suntem alæturi de echipele universitare de cercetare øiasociafliile profesionale în domeniu pentru a promovadezvoltarea cunoøtinflelor româneøti în domeniu“.

Cele 34 de comunicæri publicate øi în acest an în volumulConferinflei de cætre specialiøti de prestigiu din mediulacademic øi tehnic, din flaræ øi stræinætate, susflin afirmafliileanterioare øi ne întæresc convingerea oportunitæflii unorastfel de acfliuni.

Sponsorii manifestærii, nominalizafli în volumul confe-rinflei au fost mult mai mulfli decât în edifliile anterioare, aucontribuit, prin implicarea activæ øi promptæ, la reuøitamanifestærii, motiv pentru care organizatorii le adreseazæ øipe aceasta cale „Mulflumiri!”.

Colectivul de organizare: Prof. dr. ing. TheodorMATEESCU, Conf. dr. ing. Vasilicæ CIOCAN, Conf. dr.ing. Marina VERDEØ, Conf. dr. ing. VictoriaCOTOROBAI, Ø. l. dr. ing. Andrei BURLACU, Prof. dr.ing. Mihai PROFIRE, Conf. dr. ing. Cætælin POPOVICI,Ing. Gheorghe AVRAM, Ing. Angela AVRAM, Cs. jur.Lidia CARAUØU, au reuøit, øi de aceastæ datæ, sæ asigurecondifliile propice desfæøurærii unei astfel de manifestæri.

Acpd

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 20

Page 21: Instalatorul 05 2013

Armaflex.comARMAFLEX DUOSOLAR – Armaflex DuoSolar este o soluţiecomplet integrată fiind alcătuită din ţevile de tur şi retur. Aceasta permite panourilor solare să fie legate uşor şi profesional la rezervoarele de apă caldă.

μ 4.000ă ă

Tel.: +41 627 47 31 [email protected]

SOLUŢIA PENTRU DOMENIUL SOLAR – EFICIENŢĂ PENTRU APLICAŢIILE EXTERIOARE

Armaflex DuoSolar

I5 2013 9/11/13 6:10 PM Page 21

Page 22: Instalatorul 05 2013

M A T E R I A L E

22 INSTALATORUL 5/2013

IIzzoollaarreeaa tteerrmmiiccææ øøii aaccuussttiiccææ aa iinnssttaallaaflfliiiilloorr ddee llaa nnoouuaa uuzziinnææppeennttrruu pprroocceessaarreeaa ggaazzuulluuii ddiinn EEttzzeell ((GGeerrmmaanniiaa));; pprrootteeccflfliiee ssiigguurrææîîmmppoottrriivvaa ccoorroozziiuunniiii ssuubb iizzoollaaflfliiee ((CCUUII--CCoorrrroossiioonn UUnnddeerr IIssoollaattiioonn))..

Salina din Etzel-Saxonia Inferioaræ (Germania de Nord)este unul dintre cele mai mari site-uri de stocare a gazului înEuropa. Într-o perioadæ de trei ani, compania Etzel-Kavernenbetriebsgesellschaft mbH & Co KG (EKB) aconstruit facilitæfli de procesare a gazelor din complexulIVG din Etzel, care au intrat în funcfliune la sfârøitul anului2012. Complexul este format din diverse facilitæfli de depo-zitare a gazelor øi de extragere.

Pentru a asigura izolarea termicæ øi acusticæ a conduc-telor øi instalafliilor, angajaflii Kaefer Industrie GmbH(Bremen, Germania) au folosit produsele de la ArmaSoundIndustrial Systems realizate de cætre Armacell. Sistemul deizolare protejeazæ nu numai instalafliile împotriva pierde-rilor de cælduræ, dar de asemenea, reduce coroziunea subizolaflie (CUI) øi poluarea fonicæ la locul instalafliei.

Depozitele subterane de gaze asiguræsecuritatea aprovizionærii

Crizele petrolului din anii '70 au arætat cât de importanteste sæ se stocheze rezerve de energie. Conflictul ruso-ucrainean a pus problema securitæflii aprovizionærii din noupe ordinea de zi øi în discufliile curente despre revolufliaenergeticæ iar utilizarea energiei din surse regenerabile aoferit acestui subiect o nouæ dimensiune.

Depozitele din cavitæflile subterane sunt un elementimportant în furnizarea de energie. Ele asiguræ cantitæflilenecesare de petrol øi gaze naturale ce pot fi furnizate în modcontinuu øi flexibil. Pe de o parte, consumatorul esteprotejat dacæ existæ întreruperi în aprovizionare. Pe de altæparte, spafliile de depozitare permit absorbirea fluctuafliilorzilnice øi sezoniere ale cererii øi ofertei de pe pieflele demærfuri.

Germania s-a angajat de multæ vreme pentru stocareaunui nivel minim de rezerve de energie. Astæzi ea are celemai mari capacitæfli de stocare din Uniunea Europeanæ øieste pe locul patru în lume, dupæ SUA, Rusia øi Ucraina.

Salina din Etzel este unul dintre cele mai maridepozite de gaz din Europa

În salina din Etzel în Germania de Nord, cavernelesubterane au fost folosite pentru a stoca petrol din 1970.Aici sunt stocate majoritatea rezervelor germane strategicede petrol brut. Din 2007, Caverns IVG au evoluat de lainstalaflii de depozitare pentru fliflei într-una dintre cele maimari site-uri de stocare de gaz din Europa øi fostele cavernepetroliere au fost transformate în caverne pentru gazenaturale. Etzel este conectat la conductele internaflionale depetrol øi gaze øi este un centru energetic important în nord-vestul Europei.

Întregul complex de cavitæfli subterane este deflinut deIVG Immobilien AG øi filiala sa IVG Caverns GmbH esteresponsabilæ de construirea, operarea øi comercializarea decavitæfli subterane în Etzel. Acestea sunt închiriate de cætre

PPrroodduusseellee AArrmmaaSSoouunndd IInndduussttrriiaall SSyysstteemmss aauuffoosstt ffoolloossiittee îînn uunnaa ddiinnttrree cceellee mmaaii mmaarriiccaavviittææflflii ssuubbtteerraannee ddee ssttooccaarree ddiinn EEuurrooppaa

FFoottoo 11.. ØØaannttiieerr ddee ccoonnssttrruuccflfliiii ddiinn EEttzzeell ((nnoorrdduull GGeerrmmaanniieeii)):: ccoonnssttrruuiirreeaaddee iinnssttaallaaflfliiii ddee pprreelluuccrraarree aa ggaazzuulluuii EEKKBB

FFoottoo 22.. PPrroodduusseellee AArrmmaaSSoouunndd IInndduussttrriiaall SSyysstteemmss ccoonnssttaauu ddiinnttrr--ooiizzoollaaflfliiee mmuullttiissttrraatt ppeennttrruu iizzoollaarree tteerrmmiiccææ øøii ffoonniiccææ

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 22

Page 23: Instalatorul 05 2013

M A T E R I A L E

INSTALATORUL 5/2013 23

companii renumite din sectorul energetic øi de agenfliilenaflionale de stocare petrolieræ.

Complexul actual este format din 59 de peøteri finalizate(36 de petrol, 23 de fliflei, la data de iulie 2012), cu ocapacitate de aproximativ 35 de milioane de metri cubi.

Construirea unei noi uzine de procesare agazelor

Existæ patru operatori de la site-ul Etzel care au închiriatcaverne din IVG øi facilitæfli de pe suprafafla construitæ.Unul dintre aceøti operatori cu sediul în Hamburg esteEtzel-Kavernenbetriebsgesellschaft mbH & Co KG (EKB),care a fost înfiinflatæ în anul 2007 ca un joint-venture întreBP, DONG Energy øi Gazprom Germania. Compania apetrecut trei ani în construirea de instalaflii de procesare agazelor din site-ul IVG în Etzel, care au intrat în serviciu îndecembrie 2012.

Controlul eficient al zgomotului pentru unmediu de lucru sigur

Complexul extrem de sofisticat este format din diversefacilitæfli de depozitare a gazelor øi de procesare a lor. Gazulnatural este comprimat înainte de depozitare, pentru areduce volumul. Compresoarele, pompele, robineflii decontrol øi de reglaj genereazæ niveluri semnificative dezgomot, care sunt transmise prin refleaua de conducte. Înconductele care transportæ gazele, vaporii sau lichidele cuun debit øi presiune mare, zgomotul este adesea crescutatunci când au loc turbulenfle în apropierea unor obstacole,cum ar fi vane sau diafragme, sau ca urmare a unor schim-bæri în direcflia de curgere.

Nivelurile ridicate de zgomot, care pot apærea prinintermediul instalafliilor neprotejate sau insuficient izolatenu sunt doar deranjante pentru angajafli, ele sunt, de ase-menea, un risc pentru sænætate. Pierderea auzului datoratæzgomotului este una dintre cele mai comune boli profe-sionale øi rezultatele duc la costuri ridicate pentru econo-miile naflionale. Riscul de accidente la locul de muncæ creøte,de asemenea, din cauza zgomotului, de exemplu, atunci

când strigætele de avertizare sau semnalele nu sunt auzite.Mai mult, apar lipsa de concentrare øi scæderea perfor-manflelor individuale în medii zgomotoase. Ca o consecinflæ,va creøte nu numai numærul de erori dar, de asemenea,creøte øi riscul de rænire.

În afaræ de reducerea zgomotului øi a efectelor radia-fliilor, una dintre mæsurile cheie necesare pentru efectelorzgomotului este absorbflia sunetului. Prin urmare, atuncicând a fost necesaræ alegerea materialului izolant pentruinstalafliile fabricii de prelucrare a gazului din Etzel, nu doarizolarea termica, dar, de asemenea, øi cerinflele de controleficient a zgomotului au jucat un rol crucial.

Riscul de coroziune sub izolaflie (CUI)

În mod tradiflional, în acest domeniu este utilizatæ vataminerala cu un înveliø din aluminiu, oflel inoxidabil sau foide tablæ din metal galvanizat.

Performanfla acusticæ a sistemelor depinde de grosimea øidensitatea vatei minerale øi de cea a înveliøului de placare.

Totuøi, într-un mediu umed, de exemplu, dacæ insta-lafliile sunt amplasate în aer liber, aøa cum este cazul înEtzel, izolaflia din fibræ mineralæ cu un înveliø de metalpoate provoca probleme. În cazul în care sistemul deplacare nu este izolat, øi niciodatæ nu este posibil ca acesta sæfie complet izolat, apa poate penetra izolaflia. Umiditateaduce nu numai la o reducere drasticæ a proprietæfliloracustice øi termice ale materialului izolant, dar pot exista, deasemenea, daune considerabile produse de coroziunea subizolaflie, care genereazæ consumuri suplimentare pentrulucræri de renovare øi o creøtere considerabilæ a costurilor.

Aøa cum indicæ chiar denumirea, coroziunea pe termenlung are loc sub izolaflie (CUI), iar procesul ræmâne demulte ori nedescoperit pe o perioadæ mai lungæ. Acestfenomen este deosebit de ræspândit în industria de petrol øigaze, deoarece procesele de coroziune sunt accelerate înmediul cu aer særat de pe amplasamentele din largul mærii.Când apa care confline cloruri sau sulfuri pætrunde subizolaflie, este probabil sæ aparæ øi un prejudiciu datoratcoroziunii.FFoottoo 33.. SSuuddaarreeaa ccaapp llaa ccaapp lliippeeøøttee mmaatteerriiaalluull AArrmmaaSSoouunndd îînn ssiigguurraannflflææ,,

ffoolloossiinndd AAddeezziivvuull AArrmmaafflleexx

FFoottoo 44.. PPeennttrruu ssiisstteemmeellee ddee îînnvveelliiøøuurrii ccuurrbbee,, AArrmmaaSSoouunndd RRDD,, BBaarriieerraaAArrmmaaSSoouunndd øøii AArrmmaa--CChheekk RR ssuunntt ttææiiaattee îînn ffoorrmmaa ddoorriittææ øøii aappooii iinnssttaallaatt

uunnuull ppeessttee aallttuull

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 23

Page 24: Instalatorul 05 2013

M A T E R I A L E

24 INSTALATORUL 5/2013

Sistemele de izolare adecvate reduc riscul decoroziune

Izolarea simplæ nu poate proteja instalafliile împotrivacoroziunii, dar sistemele de izolare adecvate pot sprijini înmod eficient protecflia la coroziune.

Pe conductele unde temperatura tubulaturii este maimare decât temperatura mediului ambiant existæ un riscdeosebit de mare în colectarea de apæ în materialeleizolatoare cu celule deschise folosite în aplicafliile în aerliber. În cazul în care în nopflile reci temperatura înveliøuluide placare scade sub temperatura punctului de rouæ aaerului închis, din cauza radiafliei cældurii în spafliu, ume-zeala condenseazæ pe interiorul tecii øi se poate scurge înîntregime în materialul de izolaflie, provocând înmuierea sala un moment dat.

În contrast, materialele izolatoare cu celule completînchise au o rezistenflæ ridicatæ la absorbflia umezelii dinaerul înconjurætor.

La instalafliile în care temperatura tubulaturii este maimicæ decât temperatura ambiantæ, temperatura suprafefleiscade sub punctul de rouæ øi poate sæ aparæ condensul.

Materialele de izolaflie cu celule închise asiguræ catemperatura suprafeflei tubulaturii sæ ræmânæ peste punctulde rouæ, chiar øi dupæ mulfli ani de funcflionare, prevenindastfel procesul de condensare. Datoritæ diferenflei de tem-peraturæ dintre mediul rece øi aerul cald înconjurætor, apareo diferenflæ de presiune a vaporilor care acflioneazæ asupraizolafliei din exterior. Vaporii de apæ conflinufli în aer potpenetra izolaflia øi se adunæ în ea. Cantitatea de umiditatecapabilæ sæ pætrundæ în interiorul izolafliei ca urmare atransmiterii vaporilor depinde de rezistenfla la transmisiavaporilor de apæ (μ) a materialului izolant. Cu cât este mairedusæ valoarea parametrului μ pentru un material izolant,cu atât conflinutul de umiditate se majoreazæ mai rapid întimp.

Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când sealege materialul de izolaflie.

Riscul de corodare poate fi redus în continuare cu ajutorulunui înveliø adecvat. Atunci când sunt instalate înveliøuri demetal tradiflionale, existæ pericolul ca apa sæ pætrundæ înizolaflie prin cusæturi sau deteriorarea acestui înveliø.

Mai mult decât atât, umezeala poate difuza în izolafliesub formæ de vapori de apæ, în cazul în care existæ o di-ferenflæ de presiune de vapori. Înveliøurile metalice lucreazæca barieræ numai pe o perioadæ limitatæ de timp, iar pentru arealiza o barieræ de vapori ar trebui sæ fie instalatæ o mantadublæ. Sistemele de cæmæøuire cu materiale cauciucate s-audovedit cele mai indicate pentru instalafliile din aer liber øi s-au dovedit o alternativæ la înveliøurile de metal în ultimiiani. Aceste sisteme de placare bazate pe elastomeri pe bazæde cauciuc EPDM (etilen-propilen polimer) asiguræ oexcelentæ protecflie împotriva øocurilor mecanice øi aintemperiilorr.

Straturile dure øi flexibile de 1-2 mm grosime sunt deobicei instalate direct de pe rolæ chiar pe øantier.

Ele pot fi tæiate la forma øi dimensiunile dorite utilizândun cuflit ascuflit standard, un foarfece pentru izolaflie sau uncuflit de tæiere - nu sunt necesare maøini. Fixarea prin cusæ-turi suplimentare cu materiale de etanøare adecvate asiguræcæ sistemul funcflioneazæ bine pe termen lung.

Izolare termicæ, acusticæ cu ArmaSoundindustrial Systems

Pentru a asigura izolare termicæ, acusticæ a conductelorøi a altor instalaflii de prelucrare a gazului din Etzel, au fostfolosite produsele ArmaSound Industrial Systems, fabricatede Armacell. Când Armacell a prezentat aceste sisteme deizolaflie inovatoare în 2009, a fost primul producætor ce afurnizat materiale izolatoare care oferæ izolare termicæ øifonicæ, øi care minimizeazæ riscului de coroziune subizolaflie. În Etzel a fost instalat produsul ArmaSoundIndustrial Systems C. Produsul de tip sandwich este unsistem de izolaflie multistrat: materialul de izolare de înaltætemperaturæ HT / Armaflex cu celule închise protejeazæsigur instalafliile izolate împotriva pætrunderii umezelii øi apierderilor de energie. În plus, Armaflex are proprietæfli deizolare bune øi materialul, de asemenea, reduce transmitereazgomotului structural. Spuma acusticæ ArmaSound RD 240

FFoottoo 55:: SSiisstteemmuull fflleexxiibbiill ppllaaccaarree AArrmmaa--CChheekk RR eessttee ttææiiaatt llaa ddiimmeennssiiuunneeaaddee ppee øøaannttiieerr,, aappooii iinnssttaallaatt pprriinn aapplliiccaarreeaa aaddeezziivvuulluuii ppee ttooaattææ ssuupprraaffaaflflaa

FFoottoo 66.. ÎÎnn ccoonnffoorrmmiittaattee ccuu IISSOO 1155666655 ""AAccuussttiiccææ.. IIzzoollaaflfliiee aaccuussttiiccææppeennttrruu ccoonndduucctteellee ssuuppaappee øøii ffllaannøøee"",, AArrmmaaSSoouunndd IInndduussttrriiaall SSyysstteemmssssuunntt ffuurrnniizzaattee îînn vvaarriiaanntteellee AA,, BB øøii CC.. ÎÎnn pplluuss,, AArrmmaaSSoouunndd IInndduussttrriiaallSSyysstteemmss aa ffoosstt ssppeecciiaall ddeezzvvoollttaatt ppeennttrruu aa ssaattiissffaaccee ccllaassaa DD ddee SShheellll

SSppeecciiffiiccaaflfliiii DDEEPP NNuu 3311..4466..0000..3311

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 24

Page 25: Instalatorul 05 2013

M A T E R I A L E

INSTALATORUL 5/2013 25

are excelente proprietæfli de absorbflie a zgomotului, ceea ceøi reduce semnificativ zgomotul. Controlul zgomotului esteamplificat de un strat de 4 mm grosime de ArmaSoundBarrier E, o barieræ matæ de vinil. Sistemul de placare pebazæ de cauciuc Arma-Chek R oferæ instalafliei protecflieeficientæ împotriva umezelii øi a impactului mecanic. Arma-Chek R este rezistent împotriva razelor UV, a spælærii cuapæ særatæ øi cu produse chimice. Produsul are o rezistenflæla transmiterea vaporilor de apæ, μ > 50 000 øi este, prinurmare, tehnic etanø.

Proprietæflile vâsco-elastice ale materialului atenueazæ deasemenea efectele rezonanflei øi astfel reduce efectele deradiafliei asociate de obicei cu sistemele de placare de metal.

Un avantaj suplimentar al materialului flexibil este faptulcæ, spre deosebire de înveliøurile metalice rigide, îøi recapætæforma dupæ impact øi sistemul de izolaflie nu este deteriorat.

Instalare simplæ øi siguræ dupæ o instruireextinsæ

În comparaflie cu solufliile de izolare tradiflionale, pro-dusele ArmaSound Industrial Systems îndeplinesc cerinflelede control al zgomotului cu înveliøuri de grosime øi greutatereduse.

În plus, sistemele lipsite de fibre minerale oferæ avantajeîn timpul instalærii øi sunt mai uøor de întreflinut. Toateprodusele ArmaSound Industrial Systems îndeplinesccerinflele ISO 15665 "Acusticæ. Izolaflie acusticæ pentruconducte, robinete øi flanøe".

Sistemul de izolare termicæ øi acusticæ a fost instalat deKaefer Industrie GmbH (Bremen, Germania). Pentru caangajaflii sæ poatæ folosi noul sistem de izolare pentru primadatæ, au fost instruifli pentru aplicare de Armacell înainte dea începe lucrul. Dupæ prima sesiune practicæ de lucru laCentrul de Instruire Kaefer în Bremen, Vance Brownhill,Armacell Instalare & Support Project Manager, a efectuat oa doua sesiune de instruire pe øantier înainte ca angajaflii sæ

înceapæ instalarea produsul.În total, au fost utilizate în jur de 2

500 m2 de produse ArmaSoundIndustrial Systems, care au fostfurnizate de VTI-Hamburg, o filialæ agrupului german specializat încomerflul engross cu materiale deizolare, WEGO Systembaustoffe.

Din martie pânæ la mijlocul luniiaugust 2012, EKB a efectuat primaumplere a cavitæflilor. La sfârøitul anului2012, faza de punere în funcfliune a fostfinalizatæ cu succes. Facilitæflile EKB potstoca fliflei în øase caverne ale minei desare, un volum de gaz de lucru demaxim 500-600 milioane Nm3.Capacitæflile de injectare øi extrageresunt de 600 000 Nm3/h øi respectiv 900000 Nm3/h.

MMaaii mmuullttee iinnffoorrmmaaflfliiii ddeesspprree aacceesstt pprrooiieecctt ppoott ffii ggææssiitteeîînnttrr--uunn vviiddeeoo ddee llaa wwwwww..aarrmmaacceellll..ccoomm // AArrmmaaSSoouunnddEEKKBB

FFoottoo 77.. EEcchhiippaa KKaaeeffeerr îînn ffaaflflaa uunnuuii rreezzeerrvvoorr aaccooppeerriitt ccuu AArrmmaa--CChheekk RR

RReeiinnhhaarrdd MMüülllleerr,, MMaannaaggeerr ddee pprrooiieecctt KKaaeeffeerr IInndduussttrriiee GGmmbbHH::„Atunci când sunt utilizate sistemele de izolare

tradiflionale existæ un risc de condens în izolaflie sau întrevatæ mineralæ øi mantaua metalicæ. Dacæ aceastæ umiditatepætrunde pânæ la la conductæ, existæ un risc ridicat decoroziune. Prin utilizarea materialului Armaflex cu celuleînchise øi placare færæ metal Arma-Chek am putut evitariscul de coroziune sub izolaflie (CUI). Un alt avantaj alSistemului ArmaSound este cæ acesta poate fi instalatsimplu øi rapid.“

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 25

Page 26: Instalatorul 05 2013

26 INSTALATORUL 5/2013

Î N C Æ L Z I R E

SSiisstteemmuull ddee îînnccæællzziirree îînnppaarrddoosseeaallææ „„UUnniiddiiss””

CCoonnttrrooll ffæærrææ ccuurreenntt,, ccuu „„MMuullttiiddiiss MMHH”” øøii „„UUnniibbooxx EE BBVV””Dacæ în urmæ cu un deceniu, în România, aproape

oricine îøi construia o casæ nouæ, se gândea doar la încælzireacu radiatoare, iar încælzirea prin pardosealæ pærea un sistemnecunoscut, astæzi putem spune færæ sæ exageræm, cæ încæl-zirea prin pardosealæ reprezintæ în cele mai multe cazuri osoluflie realæ.

Probabil din lipsæ de încredere într-un sistem care esterelativ nou pe piafla noastræ, sistemele pentru care se opteazæde cele mai multe ori sunt cele mixte (radiatoare + par-dosealæ).

Pe de-o parte, este de înfleles, pentru cæ multe dintre sis-temele de încælzire în pardosealæ montate în anii ’90 (øi chiarøi astæzi) au fost fæcute færæ un calcul energetic adecvat øifæræ sæ fie respectate etapele de instalare sau normele de pro-iectare în vigoare, iar lipsa programelor de dimensionare aîngreunat implementarea corectæ a sistemelor.

Totuøi trebuie menflionat cæ existæ cazuri în care sis-temele mixte sunt soluflia corectæ, iar în cazul renoværilor,sistemele mixte ar putea fi o soluflie care sæ aducæ clientuluiconfortul dorit, færæ modificæri majore ale instalafliei.

Cu toate acestea, numærul celor care opteazæ sæ-øi încæl-zeascæ casa sau apartamentul numai prin pardosealæ, este încontinuæ creøtere, iar acest lucru se datoreazæ unei pro-

moværi continue a sistemului, a unor calcule energeticeadecvate, dar øi a faptului cæ au existat multe firme de insta-laflii øi instalatori care de la bun început au luat în seriostoate etapele øi reglementærile în domeniu – aceasta a dus laexistenfla unei mase de clienfli mulflumifli, care au promovatmai departe sistemul de încælzire prin pardosealæ.

În toatæ aceastæ perioadæ, firma Oventrop, împreunæ cupartenerii sæi, nu doar cæ a contribuit la o promovare øi oimplementare corectæ a sistemelor de încælzire prin par-dosealæ, dar a øi dezvoltat continuu sistemele, oferind din ceîn ce mai multe posibilitæfli de instalare, adecvate fiecæreisituaflii în parte.

Nu demult, am prezentat mai multe din solufliileOventrop pentru realizarea cu succes a încælzirilor prin par-dosealæ, pe care vi le reamintim øi acum:

1. Un soft de dimensionare øi calcul energetic adecvat –„OVplan" (se poate descærca gratuit de pe site-ul Oventropwww.oventrop.ro);

2. Importanfla controlului temperaturii de tur, dar øi arecirculærii cu o înaltæ eficienflæ energeticæ;

3. Termostatizarea separatæ a fiecærei încæperi;4. Controlul exact al debitelor circuitelor conform cal-

culelor, prin debitmetrele aferente fiecærui circuit;5. Utilizarea materialelor de calitate oferæ confort øi

duratæ lungæ de viaflæ a sistemului, dar øi pierderi mici deenergie în timp øi, totodatæ, un numær de intervenflii redus.

În ultima perioadæ, existæ foarte multe oferte øi tipuri deîncælzire prin pardosealæ øi de asemenea din ce în ce maimulfli fabricanfli de fleavæ pentru încælzirea prin pardosealæ,dar încælzirea prin pardosealæ este mult mai mult decât atât.

Încælzirea prin pardosealæ trebuie sæ fie înfleleasæ ca unîntreg øi de aceeea vom vorbi de „„SSiisstteemmee ddee îînnccæællzziirree pprriinnppaarrddoosseeaallææ””..

1

2 3

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 26

Page 27: Instalatorul 05 2013

INSTALATORUL 5/2013 27

Î N C Æ L Z I R E

Firma Oventrop a gândit de la bunînceput încælzirea prin pardosealæ ca øiun sistem complet integrat împreunæcu celelalte elemente ale sistemului deîncælzire, indiferent dacæ este un sistemmixt sau este un sistem de încælziredoar prin pardosealæ, oferind toateelementele necesare sistemului.

Sistemele sunt concepute pentrudiferite tipuri de instalaflii øi aplicaflii,indiferent dacæ acestea sunt locuinfle,clædiri de birouri sau spaflii industriale.

Oventrop oferæ azi øi posibilitateade încælzire/ræcire prin pardosealæ øi,totodatæ, oferæ øi sisteme de încælzire/ræcire prin perefli.

În acest numær væ vom prezenta celmai nou sistem de încælzire/ræcire de laOventrop – SSiisstteemmuull „„UUnniiddiiss””..

Sistemul „„UUnniiddiiss”” permite con-trolul complet øi eficient al încælziriiîncæperilor, oferind în continuare toatecele 5 soluflii mai sus menflionate, darfæræ a mai fi necesaræ utilizarea elementelor electrice înîncæperi (termostate) sau în cutia de distribuflie (servo-motoare, reglete de conectare).

Unul dintre elementele care fac posibilæ funcflionareacorectæ a acestui sistem este unitatea „„UUnniibbooxx EE BBVV””, careoferæ posibilitatea de control al temperaturii ambientale cuajutorul termostatului de cameræ, izolarea circuitelor øiaerisirea lor.

Ceea ce diferenfliazæ major aceastæ unitate de toate cele-lalte unitæfli „Unibox” este rozeta manualæ pentru reglaj dedebit prin by-pass, care oferæ posibilitatea reglærii unuidebit rezidual, care sæ circule în continuare prin circuitul/circuitele aferente, atunci când termostatul ar închide înmod normal circulaflia prin circuite.

Aceastæ facilitate face ca pe perioadele în care tempera-tura în cameræ este cea doritæ, temperatura la suprafafla øapeisæ nu scadæ cu mai mult de 2 K (faflæ de 4-5 K færæ by-pass),astfel cæ temperatura în încæpere va fi, de asemenea, foarteaproape de temperatura doritæ, pe durata întregii zile, iarconfortul este unul considerabil mai ridicat, datoritæ dife-renfllor mici de temperaturæ pe parcursul zilei.

Un alt avantaj al folosirii „Unibox E BV” este circulafliacontinuæ a agentul termic prin circuitul/circuitele de pardo-sealæ (chiar dacæ în anumite perioade este la un debit redus,doar prin by-pass), temperatura de tur a agentului termicpoate fi redusæ cu pânæ la 10K faflæ de sistemele care nufolosesc un by-pass cu debitrezidual, ceea ce va fi unfactor determinant în ridi-carea eficienflei energetice asistemului, în special atuncicând vor fi folosite ca sursede energie pompele de cæl-duræ sau centralele în con-densaflie.

Cu ajutorul tijelor cu teu,o unitate „Unibox E BV”poate controla øi douæ

4

5

6 SScchheemmææ ssiisstteemm „„UUnniiddiiss””,, ccuu „„MMuullttiiddiiss MMHH””,, „„UUnniibbooxx EE BBVV”” øøii eelleemmeennttee ddee ccoonneeccttaarree

„„UUnniibbooxx EE BBVV””

7

I5 2013 9/10/13 3:00 PM Page 27

Page 28: Instalatorul 05 2013

28 INSTALATORUL 5/2013

Î N C Æ L Z I R E

circuite de pardosealæ, dupæ cum se poate observa în schiflade montaj din figura 6, iar prin cele douæ circuite putem sæavem acelaøi debit sau putem vehicula debite diferite, reglateconform calculelor aferente.

Pentru folosirea sistemului „Unidis” este necesar catemperatura de tur a agentului termic sæ fie reglatæ sau con-trolatæ în prealabil de la centralæ sau cu ajutorul unor sis-teme de reglare a temperaturii, de exemplu cu unitæflile dereglare a temperaturii de tur de la Oventrop, „Regufloo H”,„Regufloor HW”, „Regumat F” sau „Regumat M3” + uni-tate de comandæ aferentæ (de la cazan sau cu regulatorulelectronic Oventrop „Regtronic EH”).

Distribuitorul „Multidis MH” confline coducta de ali-mentare a turului, de la care agentul termic va fi transportatcætre unitæflile „Unibox E BV” cu ajutorul unei reflele de dis-tribuflie care implicæ folosirea unor conducte de tur (16 x 2,0mm sau 20 x 2,5 mm), conectarea flevilor la „Unibox E BV”fæcându-se cu ajutorul tijelor de conectare aferente (cu teusau de capæt).

Turul este dotat de asemenea cu un robinet sferic„Optibal” pentru izolare, cu un aerisitor øi un robinet deumplere/golire.

Pentru returul circuitelor, distribuitorul este dotat cuunul sau douæ colectoare pentru 6 (1x6), 8 (2x4), 10 (2x5)sau 12 (2x6) circuite de pardosealæ, fiecare dintre acesteafiind dotat cu un debitmetru (fig. 9).

Debitul prin fiecare circuit de pardosealæ va putea fiastfel reglat pe retur, deci vom putea controla puterea pefiecare circuit în parte, în funcflie de calculele energetice øide dimensionare fæcute în prealabil cu un soft adecvat, cumar fi OVplan sau ZVplan.

Montarea „Unibox E BV” se va face în canalul de mon-tare special conceput pentru acest sistem, care permiteieøirea tijei pentru racordul la distribuflia agentului termicmai jos decât circuitele de încælzire (în nivelul izolaflieitermice) (fig. 10).

fievile øi punctele de conectare pentru distribuirea agen-tului termic cætre unitæflile „Unibox E BV” trebuie izolate.

Sistemul „Unidis” este conceput pentru a aduce o efi-cienflæ energeticæ mai ridicatæ sistemelor de încælzire în par-dosealæ.

Lipsa curentului electric în încæperi îl recomandæ pentrusistemele de încælzire din øcoli, grædinifle, unitæfli publice,locuri de joacæ pentru copii, spaflii cu umiditate ridicatæ sauzone în care trebuie evitate pe cât posibil interferenfleleelectromagnetice (studiouri de înregistræri).

La cerere, sistemul poate fi configurat øi pentru sistemede încælzire/ræcire prin pardosealæ, care folosesc unitæflile„Unibox E BVC”.

PPeennttrruu mmaaii mmuullttee iinnffoorrmmaaflfliiii,, nnuu eezziittaaflflii ssææ ccoonnttaaccttaaflflii rree--pprreezzeennttaannflfliiii ffiirrmmeeii OOvveennttrroopp îînn RRoommâânniiaa ssaauu ssææ ccoonnssuullttaaflfliioonnlliinnee ddaattee ddeesspprree ssiisstteemmeellee „„UUnniiddiiss””,, ppee ppaaggiinnaa ddee iinntteerrnneettwwwwww..oovveennttrroopp..ddee..

8 9

10

OOvveennttrroopp GGmmbbHH && CCoo.. KKGG -- OOllssbbeerrgg,, GGeerrmmaanniiaa•• BBuuccuurreeøøttii tteell:: 00772233..334400..338833;; ffaaxx:: 002211..332200..1144..2200;; ee--mmaaiill:: mmaaiill@@oovveennttrroopp..rroo•• CClluujj tteell:: 00772222..224422..006622 && 00772277..333388..664477;; ee--mmaaiill:: cclluujj@@oovveennttrroopp..rroo;; dd..ccaappoottaa@@oovveennttrroopp..ccoomm

îînncchhiiss rreeggllaatt

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 28

Page 29: Instalatorul 05 2013

INSTALATORUL 5/2013 29

T E H N O L O G I I

OOppttiimmaall SSllooppee ooff aa SSoollaarr CCoolllleeccttoorr uussiinnggPPaarrttiiccllee SSwwaarrmm aanndd HHooookkee JJeeeevveess

OOppttiimmiizzaattiioonn AAllggoorriitthhmmJasmina Skerlic, Danijela Nikolic, Dragan Cvetkovic, Jasna Radulovic, Milorad Bojic

Faculty of Engineering, University of Kragujevac, Kragujevac, Serbia

IInn SSeerrbbiiaa,, iitt iiss ccuussttoommaarryy ttoo uussee eelleeccttrriicciittyy ffoorr ddoommeessttiicc hhoott wwaatteerr hheeaattiinngg.. AAss aarroouunndd 7700%% ooff eelleeccttrriicciittyy iiss pprroodduucceedd bbyy uussiinnggccooaall wwiitthh hhiigghh ggrreeeennhhoouussee eemmiissssiioonn,, iitt iiss bbeenneeffiicciiaall ttoo eennvviirroonnmmeenntt ttoo uussee ssoollaarr eenneerrggyy ffoorr ddoommeessttiicc wwaatteerr hheeaattiinngg.. IInn aaddddiittiioonn iitt iissiimmppoorrttaanntt ttoo hhaavvee tthhee hhiigghheesstt ppoossssiibbllee eeffffiicciieennccyy ooff tthhiiss uussee tthhaatt mmaayy bbee oobbttaaiinneedd ffoorr tthhee ssoollaarr ccoolllleeccttoorr ppllaacceedd aatt iittss ooppttiimmaall ssllooppee..TToo ffiinndd tthhee ooppttiimmuumm ssllooppee,, EEnneerrggyyPPlluuss ssooffttwwaarree iiss uusseedd ffoorr mmooddeelliinngg ssoollaarr ppllaanntt,, PPaarrttiiccllee SSwwaarrmm OOppttiimmiizzaattiioonn aallggoorriitthhmm ((PPSSOO)) oorrHHooookkee--JJeeeevveess ooppttiimmiizzaattiioonn aallggoorriitthhmm.. TThhee ooppeerraattiioonn ooff tthheessee ttwwoo ssooffttwwaarree ccooddeess iiss ccoonnnneecctteedd bbyy uussiinngg GGeennoopptt ooppttiimmiizzaattiioonnssooffttwwaarree.. TThhiiss ppaappeerr rreeppoorrttss tthhaatt tthhee ddeessccrreeppaanncciieess iinn tthhee iinncciiddeenntt ssoollaarr rraaddiiaattiioonn ((ooff tthhee ssoollaarr ddiissttrriibbuuttiioonn mmooddeellss)) wwiitthh tthhee aapppplliieeddccaallccuullaattiioonn ttiimmeesstteepp aarree mmuullttiipplliieedd bbyy tthhee aapppplliieedd ssooffttwwaarree wwhheenn tthhee ffiinnaall rreessuullttss aarree oobbttaaiinneedd ssuucchh aass tthhee ooppttiimmaall ssllooppee,, ssoollaarrffrraaccttiioonn ooff tthhee iinnssttaallllaattiioonn aanndd eelleeccttrriiccaall eenneerrggyy uusseedd iinn tthhee iinnssttaallllaattiioonn..

ÎÎnn SSeerrbbiiaa,, eessttee uuzzuuaall ffoolloossiirreeaa eenneerrggiieeii eelleeccttrriiccee ppeennttrruu îînnccæællzziirreeaa aappeeii ccaallddee mmeennaajjeerree.. ÎÎnn jjuurr ddee 7700%% ppeennttrruu pprroodduucceerreeaaeelleeccttrriicciittææflfliiii ssee uuttiilliizzeeaazzææ ccæærrbbuunnee aavvâânndd eemmiissiiii ccrreessccuuttee,, ffiiiinndd mmaaii bbeenneeffiiccææ mmeeddiiuulluuii uuttiilliizzaarreeaa eenneerrggiieeii ssoollaarree ppeennttrruu îînnccæællzziirreeaa aappeeiiccaallddee mmeennaajjeerree.. ÎÎnn pplluuss eessttee iimmppoorrttaannttææ oobbflfliinneerreeaa cceelleeii mmaaii bbuunnee eeffiicciieennflflee aa aacceessttoorraa,, pprriinn mmoonnttaarreeaa ccoolleeccttooaarreelloorr ssoollaarree llaa oo ppaannttææooppttiimmææ.. PPeennttrruu ggææssiirreeaa uunngghhiiuulluuii ddee îînncclliinnaarree ooppttiimm aall ppaannoouurriilloorr ssoollaarree,, ss--aa uuttiilliizzaatt ssooffttuull EEnneerrggyyPPlluuss,, aallggoorriittmmuull ddee ooppttiimmiizzaarreeHHooookkee--JJeeeevveess ssaauu aallggoorriittmmuull ddee ooppttiimmiizzaarree PPSSOO ((PPaarrttiiccllee SSwwaarrmm OOppttiimmiizzaattiioonn)).. OOppeerraarreeaa cceelloorr ddoouuææ ccoodduurrii ddee pprrooggrraamm ssee ffaaccee ccuuaajjuuttoorruull ssooffttuulluuii ddee ooppttiimmiizzaarree GGeennoopptt..

AAcceeaassttææ lluuccrraarree nnootteeaazzææ ddiiffeerreennflfleellee rraaddiiaaflfliieeii ssoollaarree iinncciiddeennttee ((mmooddeellee ddee ddiissttrriibbuuflfliiee ssoollaarrææ)) ccuu aapplliiccaarreeaa mmuullttiippllææ aa ppaassuulluuii ddeettiimmpp ppeennttrruu ccaallccuull,, ccuu aajjuuttoorruull ssooffttuulluuii îînn ccaazzuull rreezzuullttaatteelloorr ffiinnaallee,, ccuumm aarr ffii ppaannttaa ooppttiimmææ,, ffrraaccflfliiaa ssoollaarrææ øøii eenneerrggiiaa eelleeccttrriiccææ uuttiilliizzaattææ îînniinnssttaallaaflfliiee..

1. INTRODUCTION

During the first years of the twenty-first century,extensive efforts have been undertaken to alleviate globalwarming of the earth caused by emission of CO2 inatmosphere. The emissions may be mitigated when part ofenergy needs is satisfied by using non polluting energysources such as solar energy, instead of fossil fuels. Also,another important advantage of the usage of solar energy isthat it does not pollute the environment with nitrogenoxides and sulfur dioxide.

In Serbia, it is customary to use electricity for operationof solar domestic hot water systems (SDHWS). As around70% of electricity is produced by using coal with highgreenhouse emission, it is important to use solar energy fordomestic water heating. In addition it is important to have ahigh efficiency of this use.

In households, the high amount of domestic hot water(DHW) is used for shower, tap, cloths-washing (machines),and dish-washing (machines). If this water is heated byelectricity which is generated by coal burning, then thehighest amount of CO2 is released to atmosphere.

Accordingly, the most rewarding application of solarenergy is when it replaces this type of electrical energy forheating of hot water in households. Then, the highestdecrease in CO2 emissions may be expected.

In renewable energy field, SDHWS have arisen a greatresearch interest [1, 2]. To use SDHWS with the greatestbenefit, SDHWS must have adequate design, installation,and operation.

To obtain an optimum performance of SDHWS, theoperation of the SDHWS may be investigated by usingsimulation and optimization.

Then, the captured solar energy would be determined asa function of a position of the solar collector toward thesun. For energy simulation, EnergyPlus software would beused and for the optimization, Hooke-Jeeves searchalgorithm (HJ) and Particle Swarm search algorithm (PSO).

These two programs would be controlled by usingGENOPT software.

This paper explains if there is different time step incalculation of the operation of the solar collectorinstallation when using EnergyPlus with Genopt softwareand different optimization routine how the errors of thesolar distribution models reflect to the final results such asthe optimal slope, solar fraction of the installation andelectrical energy used in the installation. The paper alsocompares the final results based on the use two differentoptimization algorithms - Particle Swarm optimizationroutine and Hooke-Jeeves search algorithm.

2. SOFTWARE

SSiimmuullaattiioonn SSooffttwwaarree -- EEnneerrggyyPPlluuss:: In this study, thesimulation software EnergyPlus (Version 7.0) was used.EnergyPlus is made available by the Lawrence BerkleyLaboratory in USA [3]. Its development began in 1996 onthe basis of two widely used programs: DOE-2 andBLAST. The software serves to simulate building energybehavior and use of renewable energy in buildings.

I5 2013 9/10/13 3:00 PM Page 29

Page 30: Instalatorul 05 2013

30 INSTALATORUL 5/2013

T E H N O L O G I I

The renewable energy simulation capabilities includesolar thermal and photovoltaic simulation.

Other simulation features of EnergyPlus include:variable time steps, user-configurable modular systems, anduser defined input and output data structures. The softwarehas been tested using the IEA HVAC BESTEST E100-E200 series of tests [4].

To model, the solar hot water heating system inEnergyPlus environment, we used models of differentcomponents that are embedded in EnergyPlus such as thatof flat-plate solar collector, storage tank, tempering valve,and instantaneous water heater. Water in the storage tankwas heated by solar energy and water in the instantaneouswater heater by electricity.

OOppttiimmiizzaattiioonn MMeetthhooddoollooggyy:: Particle swam optimizationis a new heuristic optimization method based on swarmintelligence. PSO algorithms exploit a set of potentialsolutions to the optimization problem.

Each potential solution is called a particle, and the set ofpotential solutions in each iteration step is called apopulation. PSO algorithms are global optimizationalgorithms and do not require nor approximate gradients ofthe cost function. The first population is typicallyinitialized using a random number generator to spread theparticles uniformly in a user-defined hypercube. A particleupdate equation, which is modeled on the social behavior ofmembers of bird flocks or fish, schools, determines thelocation of each particle in the next generation [5, 6].

Each particle keeps track of its coordinates in theproblem space.

They are associated with the best solution (fitness) it hasachieved so far.

Another "best" value that is tracked by the particleswarm optimizer is the best value, obtained so far by anyparticle in the neighbors of the particle.

When a particle takes all the population as itstopological neighbors, the best value is a global best.

Hooke-Jeeves algorithm (HJ) is a direct search andderivative free optimization algorithm [7]. In Hooke Jeevesalgorithm, only the objective functions and the constraintvalues are used to guide the search strategy. In this research,the adaptive precision Hooke Jeeves algorithm is used.

Compared to the fixed precision Hooke Jeevesalgorithms in [8], the adaptive precision Hooke Jeevesalgorithms have a test that controls the precision of theapproximating cost functions. The test causes the opti-mization algorithms to use coarse approximations to thecost function in the early iterations and progressively toincrease the precision of the approximating cost functionsas the sequence of iterates approaches a stationary point.Another difference between the adaptive Hooke and Jeevesalgorithms and the fixed precision Hooke Jeeves algorithmsis that the adaptive algorithms can be parametrized so thatthey only accept iterates that reduce the cost sufficiently.

GGEENNOOPPTT ssooffttwwaarree.. GenOpt is an optimizationprogram for the minimization of a cost function that isevaluated by an external simulation program [9]. It has been

developed for optimization problems where the costfunction is computationally expensive and its derivativesare not available or may not even exist. GenOpt can becoupled to any simulation program that reads its inputfrom text files and writes its output to text files. Theindependent variables can be continuous variables (possiblywith lower and upper bounds), discrete variables, or both,continuous and discrete variables. Constraints ondependent variables can be implemented using penalty orbarrier functions.. GenOpt is applicable to a wide range ofoptimization problems, has a library with adaptive ParticleSwarm optimization algorithm and adaptive Hooke Jeevesalgorithm.

3. MATHEMATICAL MODEL

EnergyPlus Model for SDHWS: SDHWS serves to heatdomestic hot water. The system heats the water by usingsolar energy and electric energy. The domestic hot water isused for heating of sink water, bath and shower water, andwater for dish washing and cloth washing machines.

Schematics of the solar hot-water system for heating ofdomestic hot water in EnergyPlus environment is shown inFig.1. The system consists of the solar collector, storagetank, instantaneous heating tank, and tempering valve. Solarenergy is captured by using solar collector. This energyheats water that flows through the collector. Furthermore,the water from collector heats water in the storage tank tosome temperature that may be higher or lower than theneeded (hot-water set-up) temperature. If this temperatureis higher than the needed temperature, then thistemperature is lowered by using cold water through thetempering valve. If this temperature is lower than theneeded temperature, this water is heated by electric energyin the instantaneous water heater.

FFiigg..11 SScchheemmaattiiccss ooff tthhee ssoollaarr hhoott--wwaatteerr ssyysstteemm ffoorr hheeaattiinngg ooff ddoommeessttiicchhoott wwaatteerr ((ttaakkeenn ffrroomm [[1100]]))

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 30

Page 31: Instalatorul 05 2013

INSTALATORUL 5/2013 31

T E H N O L O G I I

CCaallccuullaattiioonn ooff eenneerrggyy ccoonnssuummppttiioonn:: Calculation ofenergy consumption during the calculation period givestwo electrical energies E and R consumed for DHWproduction. The energy E is consumed by the electricheater when the solar collector is present and operating, andenergy R is consumed when no solar collector is employed.The objective function is the performance of the installationis evaluated by calculating the solar fraction (f) by:

f = 100 (R-E)/R (1)Solar Collector (Thermal Performance): Solar Collector

is of Flat Plate type produced by, Alternate EnergyTechnologies (AE-32) with length of 3.66m and width of2.43m. The thermal efficiency of a collector is defined as:

η=(q/A)/Isolar (2)where q = useful heat gain, A = 8.89m2 gross area of the

collector, and Isolar = total incident solar radiation. Notethat the efficiency Ë is only defined for Isolar > 0.

For η, the following quadratic correlation is used

(Tin -Tair) (Tin -Tair)2

η = c0 + c1_________ + c2

________ (3)Isolar Isolar

Both first- and second-order efficiency equation coeffi-cients from [11] are given as c0 = 0.691, c0 = 3.396 W/m2-K,and c0 = 0.00193 W/m2K2.

CCoolllleeccttoorr SSuurrffaaccee GGeeoommeettrryy:: Calculations require thatthe collector surface is described geometrically. Here, thecollector is placed to the building roof that is rectangular inshape (see Fig.2). Its size and shape is the same as that of the

roof, where the length of the collector is designated as (a)and the width of the collector as (b). The building height isdesignated as h. Finally, the collector surface is describedby the coordinates of their vertices 1, 2, 3, and 4 in a threedimensional Cartesian coordinate system.

The collector is south facing. Its tilt angle (‚) is the anglebetween the Z-axis and the normal to the surface of thecollector (or between the collector surface and the hor-izontal). The convention assumed here is that -90˚<β<90˚the surfaces with positive ‚ face south and with negative ‚face north.

HHoott WWaatteerr CCoonnssuummppttiioonn:: This installation generatesfour different types of hot water. Fig. 2 provide hot watercharacteristics: temperatures, maximum flow rates and dailyschedules that may be valid for family of four in Serbia.Regarding its application, the water would be heated to twotemperatures: 43.3 (tap and shower) and 50˚C (dish andclothes washer). For water with lower temperature and forwater with higher temperature used in dish washer, thedaily schedule is the same for each day throughout entiresummer. The cloth washer operates only on Sunday. Forwater with higher temperature used in the cloth washer, thedaily schedule is the same for each Sunday throughout theentire summer.

TTiimmeesstteepp:: The timestep object in EnergyPlus specifiesthe "basic" time-step for the simulation. The value enteredhere is usually known as the zone timestep. This is used inthe zone heat balance model calculation as the drivingtimestep for heat transfer and load calculations. The valueentered here is the number of timesteps to use within anhour. Longer length of time-steps has lower values fornumber of time-steps per hour.

4. RESULTS AND DISCUSSION

This paper explains if there is variation in the optimalslope for installation of a solar collector when there isdifferent time step in calculation of the operation of thesolar collector installation when using EnergyPlus withGenopt and Particle Swarm optimization routine (PSO), orHooke-Jeeves optimization routine (HJ). As an example,these software tools are applied to SDHWS in Belgrade,Serbia.

This investigation is performed with two solardistribution models: (1) full interior and exterior, (2) fullexterior with reflections. Their applications gave the sameresults.

Figure 4 and 5 shows collector slope as a function of theapplied time step per hour. The figures shows that theoptimum slope mean value is 36.84˚ (PSO), 37.46˚ (HJ) andthe standard deviation σ = 1.34˚ (PSO), σ = 0.352˚ (HJ).

Figure 6 and 7 shows the incident solar radiation to thecollector as a function of the applied time step per hour.The figure shows that the mean value of the incident solarradiation is 176.045 J (PSO), 175.99 J (HJ) and the standarddeviation is 0.15 J (PSO), 0.073 J (HJ) that is 0.084% (PSO),0.04% (HJ) of the mean value. This shows that the incidentsolar radiation is not responsible for the variation of theoptimum collector slope with the time step.

FFiigg.. 22 SScchheedduullee ooff hhoott wwaatteerr uussee ffoorr ((aa)) ttaapp aanndd sshhoowweerr,, ((bb)) ddiisshh aannddccllootthheess wwaasshheerr

FFiigg.. 33 TThhee bbuuiillddiinngg wwiitthh tthhee ssoollaarr ccoolllleeccttoorr aatt iittss rrooooff.. TThhee ssuurrffaaccee aarreeaa oofftthhee ssoollaarr ccoolllleeccttoorr 11223344 iiss eeqquuaall ttoo tthhaatt ooff tthhee bbuuiillddiinngg rrooooff

1009080706050403020100

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1112131415 16 17 1819 20 21222324Time, h

Tap&Shower Dishes Clothes

UP=Z 4

3

North Y Axix

a b

2

1

h

CollectorSurface

Building

h

East X Axis

South

West

0

β

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 31

Page 32: Instalatorul 05 2013

32 INSTALATORUL 5/2013

T E H N O L O G I I

Figure 8 and 9 shows the solar fraction to the collectoras a function of the applied time step per hour. The figureshows that the mean value of the solar fraction is 31.848(PSO), 32.3 and the standard deviation is σ = 0.273 (PSO),σ = 0.279 (HJ) that is 0.855% (PSO), 0.863% (HJ) of themean value.

Figure 10 and 11 shows the electrical energy to thecollector boiler as a function of the applied time step perhour. The figure shows that the mean value of the electrical

energy is 4.3 1010 (PSO), 4.12 1010 (HJ) and the standarddeviation is σ = 1.7 108 (PSO), σ = 1.73 108 (HJ) that is0.4% (PSO), 0.42% (HJ) of the mean value.

5. CONCLUSION

This paper reports how the selection of the timestep inEnergyPlus software with the modified, Particle Swarmoptimization algorithm methodology or Hooke Jeeves

45

40

35

30

25

20

15

10

5

00 10 20 30 40 50 60 70

Number of timestep per hour

Opt

imum

slo

pe, d

eg.

σ=1.34

45

40

35

30

25

20

15

10

5

00 10 20 30 40 50 60 70

Timestep per hour

Opt

imum

slo

pe, d

eg. σ=0.352

FFiigg.. 44 CCoolllleeccttoorr ssllooppee aass aa ffuunnccttiioonn ooff tthhee aapppplliieedd ttiimmee sstteepp ppeerr hhoouurr((PPSSOO))

FFiigg.. 55 CCoolllleeccttoorr ssllooppee aass aa ffuunnccttiioonn ooff tthhee aapppplliieedd ttiimmee sstteepp ppeerr hhoouurr((HHJJ))

FFiigg.. 66 IInncciiddeenntt ssoollaarr rraaddiiaattiioonn aass aa ffuunnccttiioonn ooff tthhee aapppplliieedd ttiimmee sstteepp ppeerr hhoouurr ((PPSSOO))

FFiigg.. 77 IInncciiddeenntt ssoollaarr rraaddiiaattiioonn aass aa ffuunnccttiioonn ooff tthhee aapppplliieedd ttiimmee sstteepp ppeerr hhoouurr ((HHJJ))

0 10 20 30 40 50 60 70

Number of timestep per hour

0

20

40

60

80

100

120

140

160

180

200

Inci

dent

sol

ar r

adia

tion

, J

σ=0.15

0 10 20 30 40 50 60 70Timestep per hour

0

20

40

60

80

100

120

140

160

180

200

Inci

dent

sol

ar r

adia

tion

, J

σ=0.073

σ=0.273

0 10 20 30 40

Number of timestep per hour

50 60 700

5

10

15

20

25

30

35

Sola

r fr

acti

on, %

σ=0.279

0 10 20 30 40

Timestep per hour

50 60 700

5

10

15

20

25

30

35

Sola

r fr

acti

on, %

40

FFiigg.. 88 SSoollaarr ffrraaccttiioonn aass aa ffuunnccttiioonn ooff tthhee aapppplliieedd ttiimmee sstteepp ppeerr hhoouurr ((PPSSOO))

FFiigg.. 99 SSoollaarr ffrraaccttiioonn aass aa ffuunnccttiioonn ooff tthhee aapppplliieedd ttiimmee sstteepp ppeerr hhoouurr ((HHJJ))

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 32

Page 33: Instalatorul 05 2013

INSTALATORUL 5/2013 33

T E H N O L O G I I

direct search methodology influences the determination ofthe optimal slope for installation of a solar collector and theoptimum solar fraction. As an example, the optimum slopesof solar collector due to south and the collected solarenergy are calculated for each month during entire year thatenable the maximum amount of the solar energy and thesolar fraction for SDHWS in Belgrade, Serbia.

The collector slope depends slightly on the applied timestep per hour. The incident solar radiation to the collectordoes depend slightly on the applied time step per hour(0.084% (PSO), 0.04% (HJ) of the mean value). The solarfraction to the collector varies with the applied time stepper hour by around 0.855% (PSO), 0.863% (HJ) of themean value. The electrical energy to the collector varieswith the applied time step per hour by around 0.4% (PSO),0.42% (HJ) of the mean value.

This means that the final variables (the solar fraction, theoptimum collector angle and the electrical energy to thecollector boiler) have the larger discrepancies with thetimestep than that of the incident solar radiation.

The appled solar distribution models does not influenceto the calculation. The applied algorithms are approx-imately the same results, which indicates their precision.

REFERENCES

[1] A.S. Nafey, Simulation of solar heating systems—anoverview, Renewable and Sustainable EnergyReviews, 9 (2005) 576–591.

[2] X.Q. Zhai, R.Z. Wang, Experiences on solar heatingand cooling in China, Renewable and SustainableEnergy Reviews, 12 (2008) 1110–1128.

[3] Anonymous, ENERGYPLUS, Input OutputReference - The Encyclopedic Reference toEnergyPlus Input and Output, University of Illinois& Ernest Orlando Lawrence Berkeley NationalLaboratory, 2009.

[4] R.H. Henninger, M.J. Witte, D.B. Crawley,Analytical and comparative testing of EnergyPlususing IEA HVAC BESTEST E100-E200 test suite,Energy and Buildings 36 (8) (2004) 855–863.

[5] R. C. Eberhart and Y. Shi. Particle swarmoptimization: Developments, applications andresources. In Proceedings of the 2001 Congress onEvolutionary Computation, volume 1, pages 84–86,Seoul, South Korea, 2001. IEEE.

[6] J. Kennedy and R. C. Eberhart. Particle swarmoptimization. In IEEE International Conference onNeural Networks, volume IV, pages 1942–1948,Perth, Australia, November 1995.

[7] R. Hooke, T.A. Jeeves, Direct search solution ofnumerical and statistical problems, Journal of theAssociation for Computing Machinery 8 (1961)212–229.

[8] C. Audet, J.E. Dennis Jr., Analysis of generalizedpattern searches, SIAM Journal on Optimization 13(3) (2003) 889–903.

[9] M. Wetter, Simulation-Based Building EnergyOptimization, Phd. Degree dissertation , Universityof California, Berkeley, 2004. Wetter, M., 2004.GenOpt, Generic Optimization Program. UserManual, Lawrence Berkeley National Laboratory,Technical Report LBNL- 54199, p. 109.

[10] Tamara G. Kolda, Robert Michael Lewis, VirginiaTorczon, Optimization by direct search: newperspectives on some classical and modern methods,SIAM Review 45 (3) (2003) 385–482.

[11] M. Wetter, Simulation-Based Building EnergyOptimization, Phd. Degree dissertation, Universityof California, Berkeley, 2004. Wetter, M., 2004.GenOpt, Generic Optimization Program. UserManual, Lawrence Berkeley National Laboratory,Technical Report LBNL- 54199, p. 109.

Acknowledgment

This paper is a result of two projects: TR33015supported by the Ministry of Science and TechnologicalDevelopment of Republic of Serbia and KNEP supportedby the Center for Scientific Research of the SerbianAcademy of Sciences and Arts and University ofKragujevac. The authors thank these institutions for theirfinancial support.

FFiigg.. 1100 EElleeccttrriiccaall eenneerrggyy aass aa ffuunnccttiioonn ooff tthhee aapppplliieedd ttiimmee sstteepp ppeerr hhoouurr ((PPSSOO))

FFiigg.. 1111 EElleeccttrriiccaall eenneerrggyy aass aa ffuunnccttiioonn ooff tthhee aapppplliieedd ttiimmee sstteepp ppeerr hhoouurr ((HHJJ))

0 10 20 30 40

Number of timestep per hour

50 60 70

5.00E+10

4.00E+10

3.00E+10

2.00E+10

1.00E+10

4.50E+10

3.50E+10

2.50E+10

1.50E+10

5.00E+09

2.00E+01

Ele

ctri

cal e

nerg

y, J

σ=1.7 108

0 10 20 30 40

Timestep per hour

50 60 70

4E+10

3E+10

2E+10

1E+10

4.5E+10

3.5E+10

2.5E+10

1.5E+10

5.00E+09

Ele

ctri

cal e

nerg

y, J

σ=1.73 108

0

I5 2013 9/10/13 2:51 PM Page 33

Page 34: Instalatorul 05 2013

A C T U A L I T A T E

34 INSTALATORUL 5/2013

Industria germanæ de robinefli pentru clædiri a avut oprimæ reprizæ pozitivæ în 2013. Din ianuarie pânæ în iunie2013, a generat o creøtere a vânzærilor nominalæ de 8% faflæde aceeaøi perioadæ a anului precedent. În timp ce vânzæriledin zona euro au scæzut cu 2%, afacerile din afara Europeiau fost extrem de dinamice, cu o creøtere de 21%. Dezvol-tarea pe piafla germanæ a adus, de asemenea, o creøtere. Cu ocreøtere a vânzærilor de 4%, producætorii au avut primeledouæ trimestre satisfæcætoare.

Performanfla de vânzæri între ianuarie øi iunie 2013 avariat puternic în fiecare dintre grupele de produse urmæritede cætre VDMA. Vânzærile de robinete sanitare øi accesoriiau crescut cu 7%, în timp ce producætorii de robineflipentru încælzire au înregistrat o scædere de 10% iar robinefliipentru sistemele tehnice din construcflii au înregistrat ocreøtere a vânzærilor de 14% faflæ de aceeaøi perioadæ aanului precedent. Comenzile primite în luna iunie au fost,de asemenea, diferite pentru cele trei grupe de produse. Îngeneral, însæ, comenzile au scæzut cu 5%, ceea ce aparentanunflæ încetinirea anticipatæ pentru a doua jumætate aanului.

Exporturile au urcat cu 6% în primele cinci luni

În primele cinci luni ale acestuian, industria de robinefli pentruconstrucflii a înregistrat un volum deexport de 969 milioane de euro(creøtere cu 6%). Potrivit BirouluiFederal de Statisticæ german, Franfla,SUA øi Austria au fost primele treipiefle de desfacere pentru robinefliide construcflii germani.

Volumul de export pentruFranfla a crescut cu 6%, la 98milioane de euro, în timp ce laexporturile de robinefli pentruconstrucflii cota exportatæ pe piafladin SUA a crescut cu 15,3% de la anla an, la 72 milioane de euro.Exporturile cætre Austria au reuøit ocreøtere de 1,7%, pânæ la 67 demilioane de euro între ianuarie øimai 2013.

Un nivel ridicat al activitæflii deconstrucflii din Marea Britanie,Rusia øi Elveflia a avut, de asemenea,

efecte pozitive. Exporturile cætre Marea Britanie øi Rusia aucrescut cu 21% øi respectiv 20%, în timp ce exporturile înElveflia au crescut cu 15%.

Previziuni pentru 2013: Creøterea vânzærilor de 3%

Nu va fi posibil sæ fie menflinutæ rata de creøtere dinultimele luni, deoarece perspectivele sunt mult mai modeste.În timp ce Institutul IFO anticipeazæ o creøtere a numæruluide apartamente finalizate în Germania în 2013, aceasta va fimai puflin dinamicæ decât în cei doi ani precedenfli. Cu toateacestea, condifliile pentru industria construcfliilor ræmânnefavorabile la nivelul întregii Europe. Experflii anticipeazæscæderi uøoare pentru 2013 øi nu se aøteaptæ la o redresarepânæ la sfârøitul orizontului de prognozæ în 2015. În afaraEuropei, factorii de crestere includ SUA øi recuperarea dinsectorul rezidenflial, în special.

În acest context, Asociaflia Constructorilor Germani deRobinefli pentru Construcflii prognozeazæ o creøtere nomi-nalæ a vânzærilor de 3% în 2013, dacæ condifliile economicenu se schimbæ drastic.

VVDDMMAA –– PPrroodduuccæættoorriiii ggeerrmmaannii ddee rroobbiinneetteeppeennttrruu ccllææddiirrii

SSuucccceess îînn pprriimmaa jjuummæættaattee aa aannuulluuii 22001133,, îînncciiuuddaa uunneeii zzoonnee eeuurroo ssllaabbee

I5 2013 9/10/13 2:59 PM Page 34

Page 35: Instalatorul 05 2013

mmaannuuaalluull ddee INSTALAfiII

ENCICLOPEDIA TEHNICÆ DE INSTALAfiII

Pentru comenzi væ rugæm sæcompletafli formularul on-line:

www.artecno.ro/manual Livrare imediatæ din stoc.

Pentru informaflii suplimentare: tel./fax: 021.2524840, 021.2527428.

Manualul de Instalafliireprezintæ ediflia a II-a a celei mai ample lucræri tehniceapærute dupæ anul 1990, fiind singura de acest tip în domeniul instalafliilor pentru construcflii.

Ediflia

a II-a

R-Manual M&A2/10 4/28/10 8:41 PM Page 1

Page 36: Instalatorul 05 2013

Stocator multifuncțional

pentru ef

icienta

energetica

ridicata

,

REGUCOR WHS

R-Oventrop I2/13_Layout 1 3/29/13 6:08 PM Page 1