incarcari constructii hidrotehnice de retentie

Click here to load reader

Post on 23-Dec-2015

111 views

Category:

Documents

17 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

k

TRANSCRIPT

UNIVERSITATEA TEHNIC DE CONSTRUCII BUCURETI

PROIECT "Normativ privind stabilirea ncrcrilor i gruprilor de ncrcri pentru construciile hidrotehnice de retenie", indicativ NP 130- 2012Aprilie 2013Cuprins

Cap.1. Obiectul normativuluiCap.2. Domeniul de aplicareCap.3. Definiii i termini

Cap.4. Clasificarea aciunilor

Cap.5. Coeficieni i grupri ale aciunilor (ncrcrilor)Cap.6. Greutatea proprie

Cap.7 Aciunea apei

Cap.8 mpingerea pamntului

Cap.9 Aciunea valurilor

Cap.10 Aciunea gheii

Cap.11 Aciunea variaiilor climatice de temperatur

Cap.12 Aciunea seismic

BibliografieAnexeANEXA 1. Aplicaie privind mpingerea pmntului.

ANEXA 2. Evaluarea aciunii valurilor.

ANEXA 3. Evaluarea aciunilor din ghea.

ANEXA 4. Evaluarea temperaturilor de calcul din seciunea unui baraj arcuit.

Cap.1 Obiectul normativului

(1) Normativul se refer la stabilirea ncrcrilor i a gruprilor de ncrcri pentru dimensionarea i verificarea construciilor hidrotehnice de retenie, a fundaiilor lor i a unor elemente structurale specifice.

(2) n cadrul prezentului normativ se revizuiesc prescripiile din actele normative privind construciile hidrotehnice precum i hidroenergetice i se armonizeaz cu reglementrile existente n Uniunea Europeana.

Cap.2. Domeniu de aplicare(1) Normativul se aplic la proiectarea construciilor hidrotehnice de retenie noi precum i la verificarea celor existente din cadrul amenajrilor resurselor de ap i anume: a) baraje de beton i din umpluturi, b) stvilare, c) echipamente hidromecanice din frontul barat, d) conducte i galerii de golire,e) diguri de conturare a lacurilor de acumulare,f) entrale hidroelectrice i ecluze din frontul barat, g) prize de ap de mic i mare presiune.

(2) Alte construcii care pot fi amplasate n frontul barat: poduri peste deversoare, suprastructurile centralelor hidroelectrice, case de vane, cldiri anexe etc., nu constituie obiectivul prezentului normativ, ele se proiecteaz conform reglementrilor specifice n vigoare.

Cap.3. Definiii i termeni

(1) Definiiile i termenii folosii n normativ sunt parial preluai dinSR EN1990:2004. Bazele proiectrii structurilortermeni referitori la aciuni i uneori corectai pentru a corespunde particularitailor construciilor hidrotehnice.

Aciune (F)

a) Set de fore (ncrcri) aplicate asupra structurii (aciune direct);

b) Set de deformaii impuse sau acceleraii cauzate, de exemplu, de schimbri de temperatur, variaie de umiditate, tasri difereniate sau cutremure (aciune indirect).

Efect al aciunii (EF)

Efect al aciunilor (sau efect al aciunii) asupra elementelor structurale, (de exemplu fora intern, moment, solicitare, deformaie) sau asupra ntregii structuri (de exemplu deplasare, rotire)

Aciune permanent (P)

Aciune continu pentru care variaia n timp a mrimii este neglijabil, sau pentru care variaia este mereu n aceai direcie (monoton) pna cnd aciunea atinge o anumit valoare limit.

Aciune temporar (T)

Aciune cu o intensitate variabil n timp sau n mod intermitent i care n anumite perioade poate s lipseasc.

Aciune cvasipermanenta de lung durat (C)

Aciune care se aplic pe durate lungi sau n mod frecvent, cu intensitai variabile sau practic egal cu valoarea caracteristic.

Aciune variabil de durat scurt (V)

Aciune a crei intensitate variaz sensibil n timp sau care poate lipsi pe intervale lungi de timp.

Aciune exceptional (accidental) (E)

Aciune care are intensiti semnificative dar care apare foarte rar, eventual chiar niciodat pe durata de exploatare a construciei hidrotehnice.

Aciune (reaciune) geotehnic

Aciune (reaciune) transmis structurii de ctre sol, umplutur, ap subteran.

Aciune fix

Aciune care are o distribuie i poziie fix asupra structurii sau elementului structural astfel ncat mrimea i direcia aciunii sunt determinate fra ambiguitate pentru toat structura sau pentru elementul structural dac mrimea i direcia sunt determinate ntr-un punct pe structur sau pe elementul structural.

Aciune liber

Aciune care poate avea diverse distribuii spaiale pe ntreaga structur.

Aciune independent

Aciune care poate fi presupus statistic independent n timp i spaiu faa de orice alt aciune care se aplic pe structur.

Aciune static

Aciune care nu provoac acceleraii semnificative structurii sau elementelor structurale.

Aciune dinamic

Aciune care provoac acceleraii semnificative structurii sau elementelor structurale.

Aciune cvasistatic

Aciune dinamic reprezentat printr-o aciune static echivalent ntr-un model static.

Valoare caracteristic a unei aciuni (Fk)

Valoare principal reprezentativ a unei aciuni.

NOTA n msura n care o valoare caracteristic se poate exprima statistic, aceasta poate fi aleas s corespund unei probabilitti prescrise de a nu fi depit defavorabil n timpul unei perioade de referininndu-se seama de durata de via proiectat a structurii i de durata situaiei proiectate.

Durata de referin

Perioada de timp aleas care se utilizeaz ca baz pentru evaluarea aciunilor variabile statistic, i uneori pentru aciuni accidentale.

Valoare de grupare a unei aciuni temporare (0 T)

Valoare aleas pn acum stabilit pe baze statistice astfel nct probabilitatea ca efectele cauzate de grupare sa fie depite este aproximativ aceeai cu efectul cauzat de valoarea caracteristic a unei aciuni individuale. Poate fi exprimat ca o parte determinat din valoarea caracteristic printr-un coeficient 0 1.

Valoare frecvent a unei aciuni temporare (1 T)

Valoare determinat pn acum aleas statistic astfel ncat ori timpul total, n cadrul perioadei de referina, n timpul creia este depsit, nu reprezint dect o mic parte a perioadei de referina, ori frecvena ce este depsit este limitat la o valoare dat. Poate fi exprimat ca o parte determinat din valoarea caracteristic printr-un coeficient 1 1.

Valoare cvasipermanent a unei aciuni temporare (2 T)

Valoare determinat astfel ncat perioada total de timp pentru care aceasta va fi depasit, reprezint o parte important din perioada de referin. Poate fi exprimat ca o parte determinat din valoarea carcteristic printr-un coeficient 2 1.

Valoare asociat a unei aciuni temporare ( T )

Valoare a unei aciuni temporare care nsoeste aciunea principal ntr-o grupare.

NOTA - Valoarea asociat unei aciuni temporare poate fi valoarea de grupare, valoarea frecvent sau valoarea cvasipermanent.

Valoare reprezentativ a unei aciuni (F rep)

Valoare folosit pentru verificarea unei stri limit. O valoare reprezentativ poate fi valoarea caracteristic (Fk) sau o valoare asociat. (( Fk )

Valoare de calcul a unei aciuni (Fd)

Valoarea obinut prin multiplicarea valorii reprezentative cu un coeficient parial f.

NOTA Produsul dintre valoarea reprezentativ i coeficientul parial

F = Sd x f poate fi considerat ca valoarea de calcul a unei aciuni.

Grupare de aciuni

Set de valori de calcul care permite verificarea fiabilitaii structurale la o stare limit sub influena simultan a diferitelor aciuni.

Cap.4.Clasificarea aciunilor(1) Aciunile asupra construciilor hidrotehnice de retenie se clasific n functie de durat, respectiv de frecvena i intensitatea cu care apar n timpul execuiei sau exploatrii construciilor.Clasificarea aciunilor se prezint n Tabelul 4.1.

Tabelul 4.1

Nr.

crt.Categoria aciuniiSimbolCaracterizare

1.PermanentePAciune pentru care variaia n timp a mrimii este neglijabil sau pentru care variaia este mereu n aceeai direcie (monoton) pna cnd aciunea atinge o anumit valoare limit.

2.Temporare

2.1. Cvasipermanente de lung durat

2.2. Variabile de scurt duratTAciune cu o intensitate variabil n timp sau n mod intermitent i care n anumite perioade poate s lipseasc.

CAciune care se aplic pe durate lungi sau n mod frecvent cu intensiti variabile sau practic egal cu valoarea caracteristic.

VAciune a carei intensitate variaz sensibil n timp sau care poate lipsi pe intervale lungi de timp.

3.Excepionale

(Accidentale)EAciune care are intensitai semnificative dar care apare rar, eventual chiar niciodat pe durata de exploatare a construciei hidrotehnice.

(2) Aciunile permanente (P) includ dupa caz urmtoarele ncrcri: a) greutatea proprie a corpului barajului, b) greutatea proprie a echipamentelor tehnologice permanente, c) greutatea lesturilor care contribuie la asigurarea stabilitii construciei, d) fore din precomprimarea corpului barajului cu ancore pretensionate,starea de eforturi iniiale (ngheate) la injectarea rosturilor de contracie a barajelor arcuite.

(3) In categoria aciunilor temporare cvasipermanente de lung durat (C) se includ ncarcri ca:a) presiunea apei corespunzatoare nivelului reteniei normale (NRN) n bieful amonte al construciei de retenie .

b) Prin NRN se nelege nivelul maxim al reteniei n condiiile exploatrii

normale a acesteia, exceptnd nivelurile care pot apare la evacuarea debitelor maxime (de dimensionare, verificare) n condiii normale de exploatare.

(4) In presiunea apei se consider, dupa caz, urmtoarele componente:

a) presiunea hidrostatic din bieful amonte;

b) presiunea hidrostatic din bieful aval;

c) subpresiunea (static i dinamic) pe conturul subteran al construcei de retenie n condiii normale de funcionare a lucrrilor de etanare drenaj;

d) presiunea din infiltraia apei prin sistemul unitar construcie de retenie teren de fundare (presiunea apei prin rosturi sau fisuri, presiunea apei din pori, presiuni intersiiale);

e) presiunea h