în şedinţa extraordinară - · pdf file3 proces verbal încheiat astăzi 16...

35

Upload: dangliem

Post on 03-Feb-2018

221 views

Category:

Documents


2 download

TRANSCRIPT

Şedinţa a fost convocată de către domnul Gheorghe Flutur, Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prin Dispoziţia nr.401 din 15 martie 2017, în conformitate cu prevederile art. 94 alin (2) şi (3) şi ale art. 106 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare precum şi ale art 47 alin (3) şi (4) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Judeţean Suceava.

La şedinţă sunt prezenţi un număr de 33 consilieri judeţeni, absentând următorii consilieri județeni: Bereholschi Paul, Crețeanu Mihai, Gafencu Mișu și Mihai Gabriela. Şedinţa este publică. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur salută prezenţa presei.

La şedinţă participă domnul Petru Tanasă - secretarului judeţului, doamna Irina Vasilciuc – administrator public al județului Suceava, doamna Doina Ganea-Motan – director medical al Spitalului Județean de Urgență „Sf.Ioan cel Nou” Suceava; domnul Radu Avădănei – director al Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, precum și consilierii preşedintelui. Proiectul ordinii de zi este prevăzut în dispoziţia de convocare şi anume:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții „Asfaltare DJ 177A, km 6+850-43+615 Frasin – Stulpicani – Ostra – Tarnița – Holda (DN17B) județul Suceava. 2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației - Studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Amenajarea unor spații medicale (cardiologie) în suprafață de 650 mp prin supraetajarea cu un nivel a corpului F” beneficiar Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, județul Suceava. 3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației - Studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire parcare acoperită pentru microbuzul școlar” beneficiar Grădinița Specială Fălticeni, județul Suceava. 4. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al judeţului Suceava şi a unităţilor subordonate Consiliului Judeţean Suceava pe anul 2017 şi estimările pentru anii 2018 – 2020.

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017

în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Suceava

2

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„După cum ştiţi, conform legii, proiectul de buget a fost depus pe site-ul consiliului judeţean, 15 zile. Pe 14 martie a expirat termenul de 15 zile. Anunţam la ultima şedinţă ordinară că vom face după data de 15 martie a.c. o şedinţă extraordinară. Această şedinţă extraordinară vine şi din faptul că avem nevoie, toţi, de acest buget şi vă semnalez doar două urgenţe foarte mari: de la această dată, putem să dăm drumul la procedurile de licitaţie de achiziţie publică pentru Depozitul Ecologic de la Moara pentru operare. Ştiţi foarte bine că toată lumea aşteaptă asta, dar aveam nevoie de legea bugetului, cum urgent este şi pentru a da drumul la achiziţia publică a studiului de la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava în vederea încheierii unui credit pentru a extinde terminalul de la aeroport. De aceea, v-am dat exemplele acestea, că este foarte urgent şi de votarea bugetului depinde ce se întâmplă în perioada următoare. Între timp au mai apărut şi alte probleme urgente pe care le-am consemnat în material, veţi vedea aici, vă propun ordinea de zi suplimentară şi v-aş ruga să fiţi de acord cu ea. În primul rând, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, acest program foarte amplu, despre care vreau să vă fac o prezentare astăzi, pentru că e foarte important să ştiţi cum stă judeţul Suceava. Am pregătit un material pentru doamna vicepremier Shaidehh, o sinteză cu ce proiecte s-au depus. Mâine, 17 martie a.c. este termenul limită de depunere la Ministerul Dezvoltării Regionale a acestor proiecte, PNDL etapa a II a 2016-2019 şi o să vă fac o prezentare pentru că sunt pe ordinea de zi indicatori tehnico-economici de la drumul Frasin –Stulpicani –Ostra - Tarniţa – Holda, un drum care arată rău şi care dorim să-l depunem prin PNDL în finanţare şi sigur că pe lista suplimentară avem mai multe. De altfel, lista suplimentară mai prevede încă 13 proiecte: 11 drumuri şi 2 şcoli speciale, e vorba de Bivolărie şi „Sf. Andrei” de la Gura Humorului. Ne-a venit o precizare ieri, de la Ministerul Dezvoltării, legat de documentaţia pe care trebuie să o aprobăm, dacă trebuie să aibă studiu de fezabilitate sau doar aceşti indicatori care să fie prezentaţi de direcţiile tehnice din consiliul judeţean şi am văzut că se poate şi cu aceşti indicatori şi am zis să depunem mai multe proiecte prin PNDL. De aceea, astăzi, vă propun aprobarea acestor proiecte. Înainte de a începe asta, vreau să fac o prezentare cum stăm, judeţul Suceava, pe PNDL. PNDL I a însemnat 2015-2018, finanţat multianual. Suceava a depus pe acest PNDL 240 de proiecte, 240 de obiective din care, în derulare sau nerecepţionate sunt 216, 24 din diverse motive, majoritatea la şcoli, nu s-au încheiat contractele din lipsă de documentaţie sau documentaţie incompletă. Din 216 obiective, la 94 de primării, valoare este de 514 milioane RON (114 milioane euro). Ca să vă dau exemplu: apă – 23 de obiective din care 3 recepţionare,

3

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

apă+canal - 3 obiective din care 1 recepţionat, canalizare – 12 obiective, 1 recepţionat, drumuri – 57 de obiective, 22 recepţionate; poduri – 9 obiective, 5 recepţionate, şcoli, grădiniţe – 112 obiective, 4 recepţionate. PNDL II care are termenul limită mâine, 2016-2019, multianual, de aceea e bătălia mare pentru că ce depui acum şi ţi se aprobă, e pe finanţare multianuală până în 2019, practic toţi primarii şi toate UAT- urile se leagă în acest mandat de acest PNDL foarte mult. Judeţul Suceava, până astăzi, are 456 de proiecte depuse, am luat în calcul şi proiectele care le vom depune, noi, consiliul judeţean mâine, după ce vor trece prin procedura de astăzi, a plenului nostru. -456 de obiective pe 111 primării. 4 probabil ne vor răspunde până diseară, nu ne-au răspuns până acum comunele Preuteşti, Panaci, Moara şi Bosanci, dar ştiu că şi ei lucrează la proiecte. Deci sunt 456 de obiective cu 2 miliarde 343 de milioane RON (520 milioane euro). Astea sunt proiecte depuse pe PNDL II. Deci eu zic că Suceava s-a mişcat foarte bine. Am avut întâlnire cu cei de la primării şi chiar le mulţumesc primarilor şi celor implicaţi. Am să vă dau exemple: apă-canal 27 de proiecte, 386 de km, canal 22 de proiecte, 334 de km, şcoli 128, unităţi sanitare 26, drumuri 132, 782 km, poduri-podeţe 49, obiective culturale 8, pieţe publice 3, sedii instituţii 10, baze sportive 10, infrastructură turistică 3, iluminat public 38. Consiliul judeţean depune 14 proiecte de drumuri 168 km, în valoare de 431 milioane RON, 2 şcoli speciale şi consolidarea Palatului Administrativ inclusiv cu această Sală a Unirii, cupola din centru. Valoarea totală a proiectelor noastre, 17 proiecte, este de 469 milioane RON (104 milioane euro). Acesta este PNDL etapa I şi etapa a II a. Noi pregătim mult mai multe elemente pentru când va veni doamna vicepremier Shaidehh la discuţia cu primarii din judeţul Suceava. Din ce am văzut au aproape toţi proiecte depuse şi este un lucru foarte bun. Acum mă întorc la ordinea de zi. Deci vă spuneam caracterul extraordinar care l-am motivat şi vreau să mai fac o precizare. Alaltăseară, până la 2 dimineaţa s-a lucrat la buget pentru că a fost chestiunea legată de termen, a fost depus pe site, au mai fost nişte discuţii, chiar avem şi o contestaţie, în premieră. Este o contestaţie făcută de o asociaţie de tineret Creativitis din Suceava, care ar vrea mai mulţi bani la capitolul cheltuieli pentru tineret şi, la momentul potrivit, am să prezint mai multe lucruri despre această chestiune pentru că trebuie să intre în procedura consiliului judeţean, dar, vreau să propun plenului suplimentarea ordinii de zi cu încă 13 proiecte de hotărâri, 11 pentru indicatori tehnico-economici pentru drumuri şi 2 pentru şcoli speciale. În afară de ordinea de zi normală, dau citire şi proiectelor suplimentare care vi le propun astăzi, proiecte discutate cu colegii de la departamentele tehnice.”

4

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

1-Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico –

economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 175A km. 5+100 - 13+100, Câmpulung Moldovenesc – Rarău, județul Suceava”.

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Este vorba despre drumul de la baza pârtiei, drumul vechi spre cabana Rarău, prin pădure. Noi am profilat în cea mai mare parte, anul trecut, era un drum abandonat, l-am profilat cu şenilatele acolo, dacă am putea obţine finanţare prin PNDL ar fi o chestiune extraordinară, am lega platoul Munţilor Rarău cu zona Câmpulungului şi am putea face circuit pentru că şi aşa este aglomeraţie foarte mare.”

2- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 155B, Urecheni - Timișești - Boroaia, km 47+600-53+020, județul Suceava”.

3- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 291A, Siret - Climăuți – Frătăuții Noi, km 30+575- 32+000 și km 39+450 - 45+300, județul Suceava”.

4- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 172D km 47+200 – 55+580, Teșna-Coșna, județul Suceava”.

5- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 209L, Solonețu Nou - Pleșa, km 6+925-11+925, județul Suceava”.

6- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 178C, Rădăuți-Frătăuții Vechi-Frătăuții Noi – Bilca - Vicovu de Sus, km 1+800-23+276, județul Suceava”

7- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru

5

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

obiectivul de investiții „Modernizare DJ 208C km 33+600 – 50+290, Vulturești - Hârtop (DJ 208), județul Suceava”.

8- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 209 K, Marginea – Volovăț, km 3+985 – 7+300 județul Suceava”.

9- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 209 A, Mălini – Slatina – Găinești, km 32+000 – 44+300, județul Suceava”.

10- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 174 km 22+000 - 28+000, Panaci - Glodu, județul Suceava”.

11- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 209 G, Vicovu de Sus – Straja – Brodina, km 5+000 – 22+200, județul Suceava”.

12- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a categoriilor de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții „Construire şi extindere corpuri clădiri la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei”, oraş Gura Humorului, judeţul Suceava”.

13- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a categoriilor de cheltuieli care se vor finanţa din bugetul Consiliului Judeţean Suceava, pentru obiectivul de investiţii „Extindere, reabilitare şi modernizare corpuri clădiri la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, oraş Vicovu de Sus, judeţul Suceava”.

Domnul consilier Vasile-Brînduşel Nichitean –„Domnule preşedinte, la o şedinţă anterioară ne-aţi promis drumul Brodina-Ulma. Alt drum care nu este prins Siret-Muşeniţa-Climăuţi.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur – „Da, am promis din ce facem noi, e Direcţia de drumuri aici şi categoric, ne ţinem de cuvânt. Siret-Climăuţi este prins la punctul 3 de pe ordinea de zi suplimentară.”

Domnul consilier Simion Sticleţ –„Domnule preşedinte, drumul Volovăţ-Burla-Arbore, mai sunt 2 km de asfaltat.”

6

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur – „Am să rog şi Direcţia tehnică, că aşa mai sunt, încercăm şi noi prin surse proprii, în perioada următoare să rezolvăm problema.”

Domnul consilier Vasile Iacoban –„Domnule preşedinte, drumul de la Soloneţ,Todireşti-Cajvana-Arbore, lasă de dorit. Dumneavoastră aţi fost acolo, ştiţi, aţi promis un sens giratoriu la Botoşana-Arbore-Cajvana.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur – „O să-l facem, iar în ceea ce priveşte drumul care e în oraş, trebuie să răspundă domnul director Avădănei.”

Domnul director Radu Avădănei –„Pe porţiunea dintre Soloneţ şi oraşul Cajvana o să se intervină cu reparaţii şi sensul giratoriu avem programat ca să-l facem anul acesta, cât rămâne pe oraşul Cajvana, va trebui consiliul local să se intereseze pentru reabilitarea drumului. Ei au acolo, în vale la biserică o lucrare importantă depusă pe PNDL.” Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot completarea ordinii de zi.

Cu unanimitate de voturi (33), completarea ordinii de zi a fost aprobată. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur consultă consilierii judeţeni dacă mai sunt şi alte propuneri urgente pentru ordinea de zi.

Nefiind alte propuneri, domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot ordinea de zi.

Cu unanimitate de voturi (33), consilierii judeţeni au fost de acord cu ordinea de zi.

Documentele ce fac obiectul ordinii de zi au fost puse la dispoziţia consilierilor judeţeni pentru studiu şi analiză, urmând ca în şedinţă să se prezinte numai rapoartele comisiilor de specialitate. Se trece la punctul 1 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții „Asfaltare DJ 177A, km 6+850-43+615 Frasin – Stulpicani – Ostra – Tarnița – Holda (DN17B) județul Suceava.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Mihai Grozavu –„Domnule preşedinte, am câteva observaţii de făcut. La două studii care s-au prezentat în mod normal, astăzi,

7

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

CTE-ul consiliului judeţean îşi dă aviz, la celelalte care vin de la drumuri, CTE-ul nu mai funcţionează. Vreau să ştiu să ni se spună care e statutul şi modul cum lucrează CTE-ul cu Direcţia de drumuri şi cu celelalte unităţi.

A doua problemă, vreau să întreb direcţia noastră de drumuri dacă s-a gândit că drumul Frasin-Stulpicani-Holda poate fi trecut la drumurile naţionale. Noi avem experienţă, Milişăuţi - Rădăuţi, Rădăuţi - Putna, Păltinoasa – Solca - Rădăuţi, Cornu Luncii le-am trecut de la judeţ la naţionale şi au grijă naţionalele. Acesta leagă două drumuri naţionale şi dacă au făcut această intervenţie sau s-au gândit la această treabă.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur – „Domnule consilier Grozavu, la prima problemă, eu v-am prezentat şi motivul pentru care am grăbit să depunem mai multe, cu aceste studii de la aparatul tehnic al consiliului judeţean, pentru că, avizul, din ce ştiu eu, dar vă rog să mă completaţi, cei de la departamentele tehnice, CTE-ul dă pentru cele care au studiu de fezabilitate, aici nu este studiu de fezabilitate, e studiu tehnic şi atunci, în baza acestui studiu tehnic şi vă rog să înţelegeţi că, dincolo de ce am primit de la Ministerul Dezvoltării şi celelalte judeţe, că m-am interesat cum procedează, deci fiind acest termen limită mâine şi această bătălie pe proiecte, dacă s-a dat posibilitatea asta, vin din urmă, altfel ce facem, plătim studii de fezabilitate atât de multe şi nu ştim dacă intră sau nu intră. Deci s-a dat această posibilitate ca să depunem proiectul, să primim număr de înregistrare, să fie evaluat, în felul acesta. Asta este procedura.

A doua problemă, trecerea ca drum naţional, eu sunt de acord să descărcăm consiliul judeţean că avem lungimea cea mai mare, km de drumuri judeţene, noi şi mai ales că leagă două drumuri. Am avut o discuţie în celălalt mandat şi nimeni nu era de acord, ei nu erau în stare să-şi modernizeze tronsoanele lor de drumuri. Bănuiesc că ar fi tentant după ce îl modernizăm să îl preia. Hai să încercăm deocamdată şi varianta de modernizare a lui şi să facem demersurile. Sunt absolut de acord cu această chestiune pentru că, într-adevăr este un drum circulat care leagă două drumuri naţionale.”

Domnul consilier Mihai Grozavu –„Acum, legat de CTE, el s-a modificat, este acum Hotărârea 907 apărută acum nu demult, în Guvernul tehnocrat, care anulează o serie de prevederi din vechea Hotărâre 28/2008, care erau foarte clare. Ele trebuie puse la punct, trebuie aprobate în consiliul judeţean pentru că noi ne conducem după vechea hotărâre dată de celălalt deliberativ. Deci, ca să putem lucra şi discuta, trebuie făcută treaba aceasta. Nu strică nimic dacă în Consiliul Tehnico – Economic se discută aceşti indicatori pentru că oricum discută mai uşor de cât discut eu de la ora 10 citind toate drumurile astea.

Încă o întrebare şi închei: la buget, prindeţi acolo o anexă pe care o întocmeşte Direcţia judeţeană de drumuri şi poduri unde sunt înşiruite toate drumurile care sunt în buget, a noastre. Nu spune modernizat, nemodernizat,

8

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

pietruit, nepietruit, nu spune nimic, dar noi ar trebui să corelăm cele două anexe de la anexa 11 cu aceste proiecte care le aprobăm astăzi. Eu sunt de acord pentru că sunt utile, dar vreau să fie o corelare tehnică pusă la punct din acest punct de vedere.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur – „Da, încep cu ultima problemă ridicată de dumneavoastră. Să ştiţi că am avut aceste discuţii cu cei de la Direcţia de drumuri, suntem într-un proces de evaluare a efectelor iernii asupra stării drumurilor pentru că avem această problemă şi din păcate nu a fost o iarnă prea bună pentru drumuri, avem destule drumuri distruse şi chiar drumuri care nu ne aşteptam să fie într-o situaţie în care trebuie să intervenim de urgenţă. Vom ajunge şi la buget, nu sunt prea mulţi bani, încercăm. Sunt de acord că acţionăm complementar, dar vreau să ştiţi că, apărând această oportunitate de a depune proiectele ieri, a fost un efort mare. Este această concurenţă pe PNDL-ul acesta, la Bucureşti şi atunci am zis, haideţi să vedem care din ele le putem lua şi funcţie de ce punctaje vom obţine şi ce şanse au, celelalte să le trecem. Deci în etapa a II a facem lucrul acesta.

Legat de CTE, actualizarea şi să intre pe ordonanţă, noi avem mai multe care le reglementăm, în şedinţa ordinară o să vă prezentăm acest lucru. Să ştiţi că am intrat în amănunte pe această chestiune legat de acest CTE care trebuie să funcţioneze pe noua legislaţie.

Domnul consilier Mihai Grozavu –„Când se trimite materialul la aprobare apar unele greşeli. De exemplu la expunerea de motive semnată de dumneavoastră apare o neclaritate. Este scris aşa „Pentru persoanele care locuiesc pe Valea Bistriţei şi vin din zona judeţului Neamţ, această rută este una care scurtează foarte mult drumul spre Gura Humorului şi Suceava…”

Corect. „…iar în cazul în care drumul va deveni complet impracticabil, şoferii vor fi

nevoiţi să ocolească 100 de km în plus la un drum dus-întors, prin Vatra Dornei – Mestecăniş – Câmpulung Moldovenesc.”

Nu pun o treabă din asta la aprobare, şi dacă… va deveni impracticabil…Nu văd sensul tehnic ca să justific dacă se va întâmpla odată.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Am înţeles. Haideţi să ne gândim că, aşa cum arată drumul astăzi este aproape impracticabil. Doi. Trebuie să ne gândim şi la situaţii de forţă majoră, pasul Puzdra a însemnat fie blocaje pe zăpezi, fie doborâturi de arbori care au blocat drumul prin pădure şi în acest context s-a făcut această precizare.”

Doamna consilier Oana-Elena Pintilei –„Domnule preşedinte, îmi exprim speranţa că acest proiect va fi câştigător, pentru că, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră, este un drum într-o stare foarte proastă, dar totuşi un drum important care leagă două comunităţi importante Broşteniul de Gura Humorului şi

9

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

trebuie să menţionăm faptul că Broşteniul ca şi acces între două locaţii importante, Vatra Dornei şi Gura Humorului, ambele sunt cu drumuri foarte proaste, de aceea îmi exprim speranţa ca acest proiect să fie câştigător, este important şi trebuie realizat.

Dacă s-a vorbit de această zonă a Stulpicaniului, aş vrea să vă aduc în atenţie, un drum pe care eu, totodată, îl consider extrem de important, drumul care leagă Stulpicaniul, Slătioara de Câmpulung Moldovenesc şi aş vrea să atrag atenţia că acest drum, totodată, duce către un obiectiv turistic foarte important, mai exact, Codrii Seculari care fac parte din patrimoniul UNESCO. Este păcat ca să nu punem în valoare această rezervaţie naturală. Dacă dăm un simplu search pe google, vedem foarte multe aprecieri faţă de această rezervaţie, dar, totodată, extrem de multe critici legate de drumul care duce către Codrii Seculari. Totodată, mai este şi comunitatea din Slătioara care se plâng că acest drum este foarte prost şi ştiţi şi dumneavoastră că au fost probleme în această iarnă în ceea ce a însemnat deszăpezirea. Ştiu că acest drum care duce de la Stulpicani către Câmpulung Moldovenesc are trei proprietari: Consiliul Judeţean Suceava, Romsilva şi Câmpulung Moldovenesc, însă, ţinând cont de faptul că în această perioadă dumneavoastră aţi purtat discuţii cu Romsilva pentru ceea ce înseamnă conducta de gaz de la Câmpulung Moldovenesc la Vatra Dornei, cred că ar fi important să aveţi în vedere şi acest drum. Vă mulţumesc.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Punctual, două lucruri vreau să vă spun aici, vreau să vă reamintesc că noi, consiliul judeţean, acum vreo 6 ani aprobam PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii mari), mai multe drumuri, printre care şi drumul Stulpicani – Câmpulung Moldovenesc. S-a licitat, s-a câştigat licitaţia – 100 de milioane de euro au fost alocaţi judeţului Suceava, atunci, pentru acele drumuri. A picat PNDI-ul şi nu s-a putut face. Deci tentativă, atunci când era şi Bilbor şi Dolhasca, când era şi drumul care leagă Grădiniţa de Coşna. Astăzi am avut discuţii cu aparatul tehnic pentru că la capitolul informări, dacă veţi fi de acord, am să discut. Acest drum, este într-o bună măsură pe marginea râului şi va trebui să aibă, inclusiv lucrări de la Apele Române. Caracterul torenţial al acestei zone şi mai ales că nu a fost folosit la Prihodişte şi acolo sunt nişte alunecări masive de teren, presupune atât din partea noastră lucrări de investiţii dar finanţatorii ne cer să facem şi corectarea torenţilor, adică acolo şi Apele Române. Am avut această discuţie cu Apele Române, am şi astăzi o informare să v-o fac pentru 17 obiective că degeaba faci drumul dacă torenţii, pâraiele care se varsă în râul principal acolo nu sunt calmaţi sau nu se fac apărările de maluri, avem o problemă.

E o problemă legată de tronsoanele de drum pe care le avem în vedere să le reparăm şi să le modernizăm, care duc până la localităţi. Aşa este şi la Gemenea şi la Slătioara şi în interior în Slătioara, avem în vedere. O parte s-au

10

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

mai făcut anii trecuţi, dar avem în vedere aceste lucruri pe perioada următoare. A ataca, în schimb, tronsonul care a fost abandonat 25 de ani prin pădure, acolo nu pot face doar eu, ci împreună cu Apele Române, lucru la care vă voi spune câteva chestiuni pe corectarea torenţilor. Dar este corect punctul dumneavoastră de vedere, numai că am vrut mai tehnic să vorbesc puţin.” Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții „Asfaltare DJ 177A, km 6+850-43+615 Frasin – Stulpicani – Ostra – Tarnița – Holda (DN17B) județul Suceava. Cu unanimitate de voturi (33), consilierii județeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 2 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației - Studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Amenajarea unor spații medicale (cardiologie) în suprafață de 650 mp prin supraetajarea cu un nivel a corpului F” beneficiar Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, județul Suceava.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul președinte Gheorghe Flutur -"Stimaţi colegi, Spitalului Judeţean Suceava îi alocăm peste 10 milioane RON, din care 6,6 milioane RON sunt destinaţi extinderii Secţiei de cardiologie. Aici este vorba despre supraetajarea corpului F al spitalului, ştiţi foarte bine că Secţia de cardiologie este înghesuită şi are nevoie de extindere urgentă, suprafaţa de 650 mp înseamnă ceva. Aici se prezintă indicatorii tehnico-economici şi de fapt o să fie şi alte noutăţi care le voi prezenta la buget. Eu mă bucur de faptul că spitalul doreşte acest lucru mai ales că presiunea pe această secţie este foarte mare şi vă rog să fiţi de acord cu acest proiect."

Nu sunt discuţii. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației - Studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Amenajarea unor spații medicale (cardiologie) în suprafață de 650 mp prin supraetajarea cu un nivel a corpului F” beneficiar Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, județul Suceava. Cu unanimitate de voturi (33), consilierii județeni au aprobat această

11

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

hotărâre. Se trece la punctul 3 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind

aprobarea Documentației - Studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire parcare acoperită pentru microbuzul școlar” beneficiar Grădinița Specială Fălticeni, județul Suceava.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Mihai Grozavu -"Noi avem direcţie tehnică şi facem proiecte de 1500 de lei cu alţii şi salariaţii noştri vine timpul să-i dăm afară. Atenţie mare cum distribuim această forţă din Direcţia tehnică care are posibilitatea să facă. Dacă pentru o platformă sau un şopron nu este în stare consiliul judeţean să facă proiectul..."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Haideţi să intrăm în amănunte, să dăm răspunsul, Direcţia tehnică, pentru că aici sunt proceduri pentru scoaterea la licitaţie."

Doamna director Elena Zahariuc -"Conform Hotărârii 907 nu avem voie, noi, consiliul judeţean să facem, se face doar prin unităţi specializate."

Domnul consilier Mihai Grozavu -"Nu am vrut să-mi dea explicaţia asta. Eu am vrut să spun cum este sistemul ca atare. Am avut în Direcţia tehnică compartiment de proiectare, am avut, mai rândul trecut şi compartiment de construcţii la Arhitectul şef care făcea documentaţii şi rezolva problemele care le aveau unităţile consiliului judeţean."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației - Studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire parcare acoperită pentru microbuzul școlar” beneficiar Grădinița Specială Fălticeni, județul Suceava. Cu unanimitate de voturi (33), consilierii județeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la punctul 4 al ordinii de zi: Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al judeţului Suceava şi a unităţilor subordonate Consiliului Judeţean Suceava pe anul 2017 şi estimările pentru anii 2018 – 2020.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

12

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Stimaţi colegi, aşa cum v-am anunţat a fost depusă aici o contestaţie, în perioada de contestare, de către Asociaţia Creativitis Suceava, prin care contestă suma alocată de 30 mii lei, categoria bugetară 67.02.05.02 pe care o consideră insuficientă. Asociaţia solicită alocarea sumei de 100 mii RON. Este vorba de capitolul "cheltuieli pentru tineret". Va trebui şi asta, conform Legii nr.273 a finanţelor publice locale să o discutăm şi să supunem aprobării această contestaţie. Până atunci, în schimb, aici vă rog să-mi daţi voie să fac o scurtă prezentare a bugetului judeţului Suceava.

Este un moment important, la jumătatea lunii martie, discutăm şi supunem aprobării bugetul Consiliului Judeţean Suceava. A stat 15 zile pe site, conform Legii finanţelor publice locale, din data de 27 februarie a.c. A expirat data, pe data de 14 martie a.c. Pe 13 martie a.c. am înregistrat această contestaţie de la Asociaţia Creativitis Suceava. Trebuie să vă spun că m-am uitat în istoricul consiliului judeţean, la alocarea de resurse, pe acest capitol nu au fost alocaţi în nici un an, bani. E prima dată când alocăm o sumă, deocamdată această sumă de 30 mii RON. Avem în vedere şi situaţia mai delicată în care suntem şi aş vrea să fiţi de acord ca această sumă să rămână. Noi vom face, în zilele viitoare, acel Consiliu Consultativ pentru Tineret, conform legislaţiei, la nivelul consiliului judeţean şi vom discuta problemele şi pe acest domeniu, să vedem ce se poate, care sunt direcţiile, perspectivele la tineret. În toate domeniile sunt probleme, dar am vrut să vă spun, ca să ştiţi că în nici un an nu s-a aprobat pe acest capitol, e primul an când se aprobă ceva. Noi, în funcţie de resurse, am încercat să alocăm ceva fonduri.

După ce fac prezentarea generală a bugetului am să vreau, pe procedură, să supun la vot contestaţia.

Vreau să ştiţi că, la capitoluil venituri pe 2017 avem 363, rotund vorbesc, milioane RON. Asta e suma finală. La cheltuieli 389 milioane de RON. E o diferenţă, un deficit de 26 milioane RON, pe care noi îl acoperim din excedentul anului şi anilor precedenţi. Consiliul Judeţean Suceava are un excedent, care poate fi folosit conform legii, doar pe cheltuieli de dezvoltare, pe investiţii, nu-l poţi pune pe salarii sau pe cheltuieli de funcţionare. Acest excedent vine, în cea mai mare parte, de la rectificarea pozitivă din decembrie anul trecut care ne-a dat această posibilitate. Vedeţi dumneavoastră, investiţii la spital şi în alte părţi, din acest excedent al anului trecut, putem să mai facem câte ceva. Deci, repet, există la cheltuieli, 389 milioane, venituri 363, acoperim din excedentul anilor trecuţi.

Acum, pe categorii de venituri, bugetul consiliului judeţean. Sume defalcate din TVA pentru echilibrare buget propriu - 32 milioane RON; sume alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrare buget local - 19,9 milioane

13

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

RON; sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor defalcate la nivelul judeţului - total 121 milioane RON şi aici dezvolt puţin: pentru susţinerea protecţiei copilului - 20,94 milioane RON din acei 121; pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap - 26 milioane RON; pentru lapte şi corn - 15 milioane RON; pentru mere - 2,1 milioane RON; pentru învăţământ special - 39,6 milioane RON.

O altă sursă pe venituri, sume defalcate din TVA pentru drumuri 12,1 milioane RON; transfer pentru finanţarea drepturilor persoanelor cu handicap care trec prin consiliul judeţean şi pleacă la persoanele cu handicap, pe 2017 - 99 milioane RON; subvenţii de la Uniunea Europeană, buget de stat şi aici e vorba de SMID, proiectul pe deşeuri, faza a II a, 20 milioane RON din care, de la bugetul de stat avem 6 milioane, de la Fondul European de Dezvoltare 12 milioane RON şi surse proprii 1,6 milioane RON.

Venituri proprii, taxe utilizare bunuri, autorizaţii, utilizări bunuri, concesiuni, închirieri, vărsăminte - 71 milioane RON. Total venituri -363 milioane RON.

La cheltuieli, e bine să ştiţi, când am avut discuţiile cu toate instituţiile din subordine, au cerut 413 milioane RON, nu am avut această posibilitate, noi le-am acordat, aşa cum v-am spus, la cheltuieli - 389, deci nu acoperim cu cca 50 milioane RON faţă de ce au cerut unităţile noastre. Am rediscutat bugetul, de mai multe ori, cu instituţiile subordonate, sunt situaţii în mişcare, de exemplu. Ce vorbim noi astăzi, va mai suporta nişte consecinţe, e vorba de personalul nedidactic din învăţământ, acordarea acelei creşteri de 20% la şcolile speciale, care a apărut acum, recent. Şi acolo va mai trebui să discutăm pentru perioada următoare.

Impactul majorării salariilor - la fondul de salarii, deci o comparaţie şi încă o dată vreau să salut majorarea salariilor pentru că e corect, trebuie plătiţi după munca prestată şi vom avea grijă de acest lucru. Anul trecut, în 2016, fondul de salarii la Consiliul Judeţean Suceava era 92 milioane RON, estimativ, anul acesta e 138 milioane RON, deci 46 milioane de RON în plus, fondul de salarii cu 50% ca să înţelegem mecanismul. Deci din 138 milioane RON cât e fondul de salarii, în acest buget alocăm 113 milioane RON. Anul trecut am avut 92, alocăm cu 11 mai mult decât anul trecut, dar nu putem să alocăm bani pentru întreg anul, pentru două domenii: Direcţia pentru protecţia copilului pentru 3 luni de zile şi o lună de zile pentru învăţământul special. Am avut multe discuţii, ce să facem cum să ne încadrăm, pentru că am fi afectat şi mai mult alte unităţi, la capitolul de funcţionare şi am vrut să ştiţi aceste lucruri. Noi acoperim creşterile salariale, în concluzie, cu 46 %.

La bunuri şi servicii mergem, aproximativ, cam cu aceleaşi cheltuieli ca şi anul trecut. Sigur că am mai ajustat în anumite domenii pentru că au apărut altele, gândiţi-vă că e vorba de scumpiri la gaz metan, la curent şi alte lucruri

14

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

care s-au scumpit, utilităţi. Aş vrea să vă dau doar două exemple, impactul creşterii salariale, la Direcţia pentru protecţia copilului, în 2016 aveam 50,7 milioane RON, în 2017 avem 81,8 milioane RON, 61% impactul creşterii salariale la Direcţia pentru protecţia copilului. Sigur că, aici, noi din 50,7 cât a fost anul trecut şi 81 cât e anul acesta, le-am acordat, până acum, 58. Deci, de aici nu ne inchidem, cca 20 milioane RON, salariul pe 3 luni. În paralel, am cerut Direcţiei pentru protecţia copilului măsuri de reducere a cheltuielilor şi de reorganizare internă pentru reducerea cheltuielilor. Şi la învăţământul special, anul trecut ponderea salariilor era 30 milioane RON, anul acesta 40 milioane RON, noi le dăm 45 milioane RON. Nu ne acoperim cu 5 milioane RON la învăţământul special, cca o lună, salarii.

Am făcut această prezentare ca să înţelegeţi cum am gândit, pentru că au venit nişte sume mai mari, comparativ cu anul trecut, de la bugetul central, dar care nu ne acoperă impactul creşterilor salariale decât într-o măsură foarte mică, de aceea, am fost nevoiţi să mai luăm din alte domenii. M-aş bucura să am mai mulţi bani la drumuri, pentru că starea drumurilor nu este bună şi am vorbit la începutul şedinţei. În mare, am vrut să prezint acest lucru despre bugetul consiliului judeţean şi vreau să trec acum pe capitole.

Bugetul de cheltuieli - Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului - 171 milioane RON este pe anul acesta bugetul, din care 170 cheltuieli de funcţionare, ponderea salariilor aproape 58 milioane RON.

Drumuri - 37,2 milioane RON, puţin mai mic decât anul trecut, din păcate şi vine tocmai din această contracţie pentru că salariile au crescut.

Spitalul judeţean - 10,4 milioane RON şi aici avem, aşa cum am aprobat şi vă mulţumesc, 6,6 milioane RON supraetajarea secţiei de cardiologie, 3,6 milioane RON este staţia centrală de sterilizare a Spitalului Judeţean Suceava, fără de care nu putem să funcţionăm. Spitalul ne-a solicitat acest lucru pentru că se cere, gândiţi-vă la riscurile prin care trec multe unităţi spitaliceşti şi sigur că am prins aici şi studiul de fezabilitate pentru extinderea ambulatoriului, avem în vedere şi studiile de fezabilitate pentru construcţia de locuinţe pentru medici şi alte lucruri şi când va veni cazul le vom da bani şi pentru construcţia propriu-zisă a ambulatoriului pentru că avem, în partea de excedent, dar doar pentru investiţii. Deocamdată am prins în buget pentru studii de fezabilitate.

Aeroport 10 milioane RON. Acesta este plafonul maxim la care ne dă voie Consiliul Concurenţei. Am mai anunţat acest lucru, e vorba de nişte dotări la aeroport, o autospecială de ultimul tip pentru PSI, drum perimetral, aparate de securitate moderne pentru controlul la aeroport, scări de pasageri, tunel de grupare pasageri, sunt câteva din obiectivele care le trec în revistă.

Învăţământul special, v-am spus, bugetul total este 45,8 milioane RON, nu ne acoperim cu 5 milioane RON la salarii, cca o lună mde zile.

15

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Muzeul Bucovinei 8,2 milioane RON, ponderea la salarii a crescut aici de la 4,2 la 5,8 milioane RON.

Centrul Cultural Bucovina 9,7 milioane RON. Aparatul propriu 25,7 milioane RON. Câteva din obiectivele de investiţii pe care noi, Consiliul Judeţean Suceava,

le avem în vedere: Planul de Amenajare a Teritoriului, Sky-Walk-ul de pe Rarău - acea investiţie, am avut o tentativă anul trecut, nu a venit nimeni când am scos la licitaţie, dar scoatem din nou. Studii de fezabilitate - averm mai multe studii şi pentru fonduri europene şi pentru alte investiţii. Parteneriate externe, studiul de la aeroport.

La personalul neclerical, ca să vă dau un exemplu: personal neclerical noi avem 614 salariaţi, din ce îmi amintesc. Fondul de salarii, anul trecut a fost 10,5 milioane RON, acum, pentru că salariul minim a crescut, trebuie să le majorăm şi acum impactul e 12,8 milioane RON, deci 2,3 milioane RON numai aici trebuie să iau din altă parte să dau pentru personalul neclerical, ca gândire, ca să înâelegeţi, pentru că această creştere a salariului minim a făcut, la acest capitol, să crească cheltuielile cu salariile. Cam asta, în mare, erau câteva referiri legate de bugetul consiliului judeţean şi de aici încolo vă stau la dispoziţie, întrebări, comentarii, discuţii, vă rog."

Domnul consilier Mihai Grozavu -"Domnule preşedinte, revin la precizările care trebuie făcute la anexa 9 cu drumurile, care sunt cu tratament, care sunt cu pietruire, care sunt cu 2 straturi, cu un strat, modernizate, nemodernizate, pentru că aşa s-a procedat permanent. Ştiai, când deschideai lista, vedeai unde se intervine şi cum se intervine. Podul de la Talpa, aţi făcut promisiuni ferme că anul acesta îl facem şi s-a dat 150 milioane pentru studiu. Era bine dacă se dădea anul trecut când erau acele rectificări."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Nu a vrut Botoşaniul. Acum a acceptat Botoşaniul, pentru reactualizare."

Domnul consilier Mihai Grozavu -"Puteam să-l băgăm prin PNDL acum dacă era cazul.

Mai sunt nişte probleme cu drumul de acces la platforma de la Mestecăniş, dacă sunt fonduri, când se finalizează obiectivul pentru că noi avem o hotărâre dată anul trecut prin care stabileam nişte nivele de performanţe financiare şi fizice la acest obiectiv şi cred că lăsând, tărăgănând treaba asta, până la urmă sunt nişte pierderi care vom vedea cum le vom gestiona. Această acţiune trebuie ţinută pe cale liberă, pe direcţie.

Încă două probleme, operatorul la gaze, din 2004 se tot vorbeşte de operator la gaze, la localităţi, pentru că localităţile cer la noi, utilităţi şi mediu. Operatorul dacă-l avea atunci şi nu se bloca treaba, era operator. Trebuie să-l avem în atenţie.

16

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

O ultimă problemă, la Mănăstirea Dragomirna s-a intervenit cu fonduri europene şi s-a făcut o treabă de mântuială în anumite locuri. Şi anume, la contra-porţi de la zidul mănăstirii s-a pus o placă de beton deasupra. Evident că nu putea fi admis beton pus peste piatră de râu, cum era la vremea respectivă şi ca atare, s-a cerut eliminarea. Ei au dat jos plăcile şi au lăsat descoperit. Nimeni nu face şi nu mişcă nimic. Poate din fondurile care le dăm la biserici pentru astea noi, anul acesta măcar să rezolvăm problema acestor contra-porţi împreună cu Ministerul Culturii.

Mai am o problemă şi cu asta închei, la Bivolărie, s-a prins acolo, 6 milioane lei pentru reparaţii. Reparaţii la ce? Trebuie văzut care e treaba pentru că la Bivolărie trebuie să trăiască mai mult din propria lor activitate, din autofinanţare şi nu din subvenţii de la consiliu. Vă mulţumesc."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Punctual vă dau răspunsul în continuare. La Mestecăniş, sunt bani pe POIM, pe proiectul pe structură mare, pentru acest drum de acces. S-a lucrat acolo şi când s-a dat autorizaţia de construcţie a depozitului nu a fost avizul definitiv de la Compania Naţională de Drumuri, a fost un aviz provizoriu, de aceea am reluat toate procedurile şi când ne-am dus în teren, am fost de mai multe ori, s-a ajuns la concluzia că mai trebuie o bucăţică de cca 250 mp care să asigure racordul, intrarea cu maşinile către Depozitul Ecologic de la Mestecăniş. Acest lucru nu vreau să-l comentez, normal când s-a început acea construcţie, trebuia aviz definitiv atunci. Le iau din mers şi încerc să rezolv această problemă ca să putem funcţiona. Noi am prins pe proiectul mare, acum, această cheltuială, urmează Pojorâta să dea această hotărâre să ne dea 250 mp teren.

Cu Mănăstirea Dragomirna, să văd în ce fază sunt ei cu proiectul european pentru că şi acolo, ştiţi bine că e delicat cu intervenţia. Discuţii multe au fost acolo, am fost şi eu implicat cu Suceviţa, Moldoviţa, Dragomirna, să vedem ce poate face şi sigur că, vom cere, depinde de ce valoare, că dacă sunt valori mici, găsim noi, dacă sunt valori mari atunci să găsească altcineva, dar trebuie să şi solicite Mănăstirea Dragomirna.

La Bivolărie, punctual, nu ştiu pentru ce s-a cerut, să ne spună consiliul de administraţie, domnul Bădeliţă."

Doamna administrator Irina Vasilciuc -"Domnul consilier s-a uitat pe capitolul total, la Bivolărie 6 milioane 800 e bugetul în întregime a instituţiei de învăţământ. Pe reparaţii curente avem 30 mii lei, domnule consilier, 6 milioane 800 e pe tot capitolul."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Acum, noi avem în vedere la Bivolărie, pentru că am studiat această problemă, clădirile alea au 100 de ani acolo. Supraetajarea, nişte studii dacă rezistă extinderea în şarpante a unor

17

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

spaţii, că au cerut ei, dar asta pe PNDL, că de aceea am aprobat indicatori la Bivolărie. Aici într-adevăr, suma e mult mai mică, 30 mii lei."

Domnul consilier Ioan Dan Cuşnir -"Bună ziua stimaţi colegi. Întâi referitor la contestaţia celor de la Creativitis. Este evident, domnule preşedinte că fanfara şi folclorul nu sunt neapărat pe gustul tineretului urban. Noi putem să alocăm mai mulţi bani pentru tineri, sau nu neapărat să alocăm mai mulţi bani decât cei 30 mii care i-aţi prevăzut ca să încercăm ca bugetul alocat culturii în general, prin acest buget să încurajăm şi evenimentele care se adresează tinerilor. Şi am să intru în esenţa abordării mele, poate am să vă surprind, domnule preşedinte şi dragi colegi, să ştiţi că sunt aspecte şi calităţi pe care le apreciez atât la dumneavoastră, domnule Flutur, cât şi la fiecare dintre colegii consilieri judeţeni şi cred că atunci va funcţiona bine acest consiliu judeţean, această ţară, acest judeţ, când ne vom concentra mai mult pe calităţile oamenilor şi nu neapărat pe defecte şi pe greşeli şi am să vă rog să încercaţi să nu daţi nici o conotaţie politică abordării mele de astăzi.

Avem nevoie de o efervescenţă a culturii, o efervescenţă reală. Am studiat bugetul alocat culturii în Suceava, dar m-am documentat şi în legătură cu bugetul alocat culturii într-un judeţ vecin, în judeţul Bistriţa, ca să putem face comparaţii şi am aflat următoarele: în timp ce bugetul alocat culturii în Suceava este de 9 milioane 700 mii lei, în Bistriţa, bugetul este de 6 milioane RON. Anul trecut a fost de 6 milioane 700, anul acesta a scăzut la 6 milioane, dar cu toate astea, acolo, toată lumea simte efervescenţă culturii. Am să vă dau câteva exemple: teatru - alocările de la judeţ pentru teatru - au cel puţin un spectacol pe lună, au sute de tabere de vară de pictură şi sculptură, au minim patru festivaluri de muzică folck, cultura înseamnă toate acestea nu doar fanfară şi folclor. Sunt obişnuiţi să meargă în Bistriţa Baniciu, Ducu Bertzi, Mircea Rusu. Au avut concerte de vioară în 2016 cu Tomescu şi cu Croitoru, muzică clasică. În ceea ce priveşte artele plastice, pictorii şi sculptorii, în Bistriţa merg, în mod frecvent Horia Paştină, Gheorghe Anghel, Napoleon Tiron, Florin Ciubotaru, Ştefan Pelmus, Teodor Moraru. În ceea ce priveşte literatura, Mircea Cărtărescu, Ion Mureşanu, Ion Gugiuman. Se pare că sunt mult mai eficienţi în cheltuirea banilor alocaţi culturii şi am vrut să văd de ce, cum de reuşesc lucrul acesta. Director la cultură este un om, Gavril Ţărmure, este director de 4 ani, nu are aceeaşi orientare politică sau aceeaşi gândire politică ca şi preşedintele consiliului judeţean, dar cu toate acestea funcţionează foarte bine împreună pentru că pun dezvoltarea culturii mai presus de orientările politice.

Ce este interesant la acest om care conduce destinele culturii în Bistriţa: provine dintr-un ONG unde are peste 20 de ani de experienţă în gestionarea banilor. Deci un om cu 20 de ani de experienţă într-un ONG care s-a ocupat numai de cultură. Un om cu peste 20 de ani de experienţă în gestionarea banilor

18

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

pentru cultură a fost adus să conducă o instituţie a statului şi probabil că o conduce pe aceleaşi principii cu care conducea şi acel ONG. De asta încerc să mă adresez părţii pozitive a dumneavoastră, domnule Gheorghe Flutur. Cred că ar trebui să facem un schimb de experienţă cu Bistriţa, să învăţăm ceea ce este bine de la ei, poate vom reuşi şi noi să fim mai eficienţi. Vă mulţumesc."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"E ziua surprizelor, ca să zic aşa, astăzi. Da, eu chiar apreciez acest mod de abordare, excludeţi povestea despre Gheorghe Flutur, dar o apreciez ca pragmatism în sensul unei sugestii pentru cei de la unităţile de cultură şi a noastră, a conducerii pentru prioritizarea în perioada următoare. Sunt absolut de acord că trebuie să ne aplecăm şi mai mult pe unele domenii şi să nu mergem doar într-o direcţie. Un singur argument aş avea şi vreau să mă explic puţin: în general, actul de cultură şi este ceva foarte sensibil şi care trebuie pus în valoare. Bucovina are acest potenţial. Trebuie să răspundă şi unor obiective pe care noi ni le fixăm. Care este obiectivul major pe care noi l-am fixat, administraţia judeţeană? Promovarea Judeţului Suceava, a brandului. Ce avem noi? Avem turism, avem infrastructură de turism, pensiuni, suntem unul dintre judeţele în top cu numărul de turişti şi am încercat să ne concentrăm aici pentru a răspunde unor aşteptări când am zis proiecte de promovare a Bucovinei. În jurul marilor sărbători religioase am creat ceva care alţii, chiar şi Bistriţa, nu are. Acum trage tare Maramureşul din urmă, cu Paştele în Maramureş. Eu recunosc asta şi poate că, mergând pe astea mai mult, ai tratat cu mai puţini bani, anumite domenii. Deci accept această chestiune care o spuneţi, aşa este şi sunt de acord că trebuie să ne ducem la toate categoriile să le împlinim gusturile şi aşteptările, nu numai într-o direcţie.

De aceea, suntem deschişi pe aşa ceva şi eu am ca recomandare, cei de la muzeu de la bibliotecă, de la Centrul Cultural Bucovina ştiu, mutarea unor chestiuni cu centrul de greutate pe zone care, întâmplător se suprapun cu ce spuneţi dumneavoastră şi pe literatură şi pe zona aceasta a taberelor de tineret, ş.a.m.d. pentru că, pot să spun şi eu, că pentru tineret avem şi noi, festivalul de rock şi altele care se adresează, cu preponderenţă tineretului, însă, accept ideea că în taberele astea de creaţie poţi să chemi mai mulţi şi să vedem ce facem în parteneriat cu unele primării care au şi ele nişte spaţii de cazare, că suntem încă timizi la chestiile astea şi pe zona Dornelor şi pe zona Rădăuţi. Eu le iau ca sugestii şi vreau să discut cu aparatul nostru şi cu directorii din subordine, aceste chestiuni care sunt de bun simţ şi vă mulţumesc."

Domnul consilier Ioan Dan Cuşnir -"Foarte scurt domnule preşedinte, Grigore Leşe a plecat din Bistriţa, deci au şi ei partea de folclor. Este născut în Maramureş dar este promovat de acest ONG din Bistriţa. S-ar putea să aveţi surpriza ca numărul de turişti să crească, atunci când vom avea sute de evenimente culturale pictură, sculptură, muzică clasică. Mai multe evenimente pe

19

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

acest palier sau mai mult decât avem acum, marea majoritate doar de folclor şi fanfară. Mulţumesc."

Domnul consilier Radu Dumitru Pentiuc -"Domnule preşedinte, sigur că noi suntem aici cu un mandat, aşa încât să ne ducem la îndeplinire şi propriile năzuinţe şi a colectivului pe care îl reprezentăm, totul e mai bine, mai frumos, mai performant. În domeniul culturii pentru că învăţământul, ştiinţa şi medicina se leagă cu cultura, eu aş putea să amintesc acţiuni importante, la nivel naţional remarcate, sunt în programele de activităţi ale unităţilor culturale din Suceava. La Biblioteca "I.G.Sbiera" sunt acţiuni care au în vedere cartea, scrisul, literatura, promovarea foştilor noştri scriitori, promovarea viitorilor noştri scriitori. Muzeul Judeţean Suceava, remarcat la nivel naţional, cu evenimentul medieval care l-a urcat pe locul I în România, sunt câteva exemple.

Fiind implicat în acţiunea Bibliotecii "I.G.Sbiera", am anunţat de fapt ce dorim să facem în viitor pentru integrarea tineretului în cunoştinţele judeţului Suceava şi a patriotismului local, dorim într-adevăr să fie mai bine. Aş vrea să vă mai fac o precizare: acest program de acţiuni cu caracter cultural care, în ultima perioadă se leagă cu teatrul din Suceava, cu acţiunile Universităţii care, la nivel naţional s-a remarcat prin Facultatea de Ştiinţe şi celelalte facultăţi, le dă particularitatea ca Suceava să fie de fapt un model pentru alte judeţe. Cred că Bistriţa va avea mult de învăţat de la Suceava pentru că, sunt lucruri deosebite.

În ceea ce priveşte acţiunile şi finanţarea ONG-urilor şi asociaţiilor, eu aş avea rugămintea ca în momentul când vom finanţa cu cei 30 de mii, un anumit ONG, la sfârşitul anului calendaristic să vină cu un raport de activitate general al asociaţiei şi particular cu acţiunea finanţată din banii noştri, în aşa fel încât să vedem cum au folosit aceşti bani. Aş ruga pe anii viitori, asociaţii şi organizaţii de tineret, sau altele, care solicită o finanţare, să vină întâi cu un raport de activitate, cu o prezentare a brandului lor în aşa fel încât şi nouă să ne fie mai uşor de a evalua, de a vedea, de a îndruma şi astfel, într-o situaţie generală, pe care a propus-o domnul consilier, să vedem unde ne aflăm. Aş dori ca programul ăsta cultural să prindă, pe capitole şi o unitate de uniformizare muzeul, biblioteca, asociaţiile în aşa fel încât să putem să ne încadrăm şi în locuri şi în timp şi în calendar şi în manifestare. Mulţumesc."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Mulţumesc şi eu. În şedinţa ordinară vom prezenta Regulamentul de depunere a proiectelor, condiţiile şi sarcinile care le au cei care vor primi finanţare, deci nu lucrăm decât transparent şi pe bază de lege, Legea 350/2005 care este foarte riguroasă în aceste domenii.

Doi, da, avem foarte multe şi suntem evidenţiaţi la nivel naţional, dar să nu excludem aceste chestiuni pe care noi nu am apăsat pedala foarte suficient şi eu sunt total deschis la această chestiune pentru că, într-adevăr putem face mai

20

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

mult. De aceea, la mine, se va găsi prioritate şi receptivitate pentru aceste proiecte.

Domnul consilier Radu Dumitru Pentiuc -"Dacă ne gândim la tinereţea noastră şi mulţumesc mult domnului consilier pentru că îmi doresc într-adevăr ca Suceava să fie acolo unde trebuie îşi merită brand-ul, aş vrea să asociem multe din acţiunile culturale cu acest consilu. Îmi doresc ca tineretul să fie sănătos şi educat şi noi, în judeţul Suceava, chiar la nivel de acţiuni de masă, eu m-am gândit la un moment dat să vedem cum îl conducem, îl promovăm, ca să fie şi sănătos. Sunt baze sportive în localităţi, în sate şi îmi doresc dezvoltarea bazelor sportive la nivelul localităţilor aşa încât, cultura să fie legată cu sportul. Vă mulţumesc."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Eu cred că aceste teme le vom discuta atunci când facem Consiliul Consultativ pe probleme de tineret. Suntem într-o şedinţă de plen, ţinem seama de sugestii, dar vom face acest consiliu consultativ, unde, în primul rând tineretul trebuie invitat, să purtăm discuţii pe priorităţile lor pentru că aici nu numai consiliul judeţean e parte, aici şi primăriile dar şi celelalte entităţi, direcţiile de sport şi toate entităţile va trebui să discutăm ca să închidem cercul. Putem să facem o analiză, dacă vreţi pe astea, am investit în săli de sport, ce dau aceste săli de sport? care e rata de eficienţă? merită să mai investim în continuare? În câte domenii performează Suceava pe sport, sau poate că, proporţional cu investiţiile, poate că mai avem multe de făcut în ceea ce priveşte scoaterea la iveală a performanţelor. Sunt multe de discutat, dar nu cred că face obiectul acestei discuţii ci în Consiliul Consultativ."

Domnul consilier SImion Sticleţ -"Domnule preşedinte, văd că această asociaţie este de apartament, dacă preşedinta este în sală, să ne prezinte obiectul de activitate al asociaţiei."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Nu este prezentă în sală, şedinţa este publică.

Dacă nu mai sunt discuţii, pe procedură stimaţi colegi, va trebui prima dată să punem această contestaţie la vot. Am dezbătut-o, am discutat, eu v-am spus care este poziţia noastră, prima dată punem nişte fonduri şi pentru bugetul nostru nu este uşor să te gândeşti de unde iei să pui că în domeniul ăsta, vine şi sportul, vin şi bisericile, vin toţi.

Supun la vot această contestaţie. Punctul nostru de vedere şi al meu este să mergem pe bugetul pe care vi l-

am propus, dar ca procedură, domnule secretar, supun la vot această solicitare a Asociaţiei Creativitis."

Cu 27 de voturi împotrivă (Flutur Gheorghe, Seredenciuc Viorel, Tofan Vasile, Moraru Ioan, Şalar Eugen, Bădeliţă Ioan, Dominte Radu, Pentiuc Radu-Dumitru, Barbu Sorina, Niţă Marin-Gheorghe, Juravle Marius-Vasile, Culipei

21

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Laura Cătălina, Guliciuc Dorel, Ursescu Gavril, Andriescu Rodica, Harja Gabriel-Gheorghe, Titianu Tudorel-Constantin, Plăcintă Tudor, Slevoacă Doru-Gavril, Salup-Rusu Alexandru-Marian, Apetrii Gheorghe, Nichitean Vasile-Brînduşel, Monoranu Gheorghe, Grozavu Mihai, Bosancu Niculai, Iacoban Vasile, Gavril Mihai) şi cu 6 abţineri (Cuşnir Ioan Dan, Vîrvara Gavril, Sticleţ Simion, Oana-Elena Pintilei, Dumitru Dumitru, Cuciurean Cristian) contestaţia Asociaţiei Creativitis Suceava a fost respinsă. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al judeţului Suceava şi a unităţilor subordonate Consiliului Judeţean Suceava pe anul 2017 şi estimările pentru anii 2018 – 2020.

Cu unanimitate de voturi (33), consilierii județeni au aprobat această hotărâre.

Se trece la dezbaterea ordinii de zi suplimentare: 1- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico –

economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 175A km. 5+100 - 13+100, Câmpulung Moldovenesc – Rarău, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 175A km. 5+100 - 13+100, Câmpulung Moldovenesc – Rarău, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (33), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

2- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru

22

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 155B, Urecheni -Timișești - Boroaia, km 47+600-53+020, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 155B, Urecheni -Timișești - Boroaia, km 47+600-53+020, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (33), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

3- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 291A, Siret - Climăuți – Frătăuții Noi, km 30+575- 32+000 și km 39+450 - 45+300, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 291A, Siret - Climăuți – Frătăuții Noi, km 30+575- 32+000 și km 39+450 - 45+300, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (33), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

Doamna consilier Laura Cătălina Culipei a plecat din sala de şedinţă.

23

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

4- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 172D km 47+200 – 55+580, Teșna-Coșna, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Gheorghe Apetrii -"Bună ziua stimaţi colegi. Vreau să vă rog domnule preşedinte, dacă până se va derula acest program PNDL pentru drumul Teşna - Coşna se poate interveni, pentru că, spuneam în şedinţa trecută, el este astăzi aproape impracticabil, acea porţiune de drum. Repet, ceea ce am spus în şedinţa trecută că cetăţenii de acolo din Teşna sunt rămaşi izolaţi, fără transport în comun, în momentul de faţă."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur -"Categoric, da. Am rugat Direcţia de drumuri pentru că avem câteva zone care au fost puternic afectate după ultima iarnă, ele erau şi dinainte, mai avem şi la Slatina, pentru că trebuie să le acordăm atenție. N-o să facem investiţii mari în infrastructura acestor drumuri, aşteptăm PNDL-ul, dar ca să le aducem la parametrii de funcţionare, da."

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 172D km 47+200 – 55+580, Teșna-Coșna, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

5 - Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 209L, Solonețu Nou- Pleșa, km 6+925-11+925, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

24

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Modernizare DJ 209L, Solonețu Nou- Pleșa, km 6+925-11+925, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

6- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 178C, Rădăuți-Frătăuții Vechi-Frătăuții Noi – Bilca - Vicovu de Sus, km 1+800-23+276, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 178C, Rădăuți-Frătăuții Vechi-Frătăuții Noi – Bilca - Vicovu de Sus, km 1+800-23+276, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

7- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 208C km 33+600 – 50+290, Vulturești - Hârtop (DJ 208), județul Suceava”.

25

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 208C km 33+600 – 50+290, Vulturești - Hârtop (DJ 208), județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

8- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 209 K, Marginea – Volovăț, km 3+985 – 7+300 județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 209 K, Marginea – Volovăț, km 3+985 – 7+300 județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

9- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru

26

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

obiectivul de investiții ,, Modernizare DJ 209 A, Mălini – Slatina – Găinești, km 32+000 – 44+300, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava pentru obiectivul de investiții ,, Modernizare DJ 209 A, Mălini – Slatina – Găinești, km 32+000 – 44+300, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

10- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 174 km 22+000 - 28+000, Panaci - Glodu, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 174 km 22+000 - 28+000, Panaci - Glodu, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

27

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

11- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 209 G, Vicovu de Sus – Straja – Brodina, km 5+000 – 22+200, județul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici și a cheltuielilor de cofinanțare pentru categoriile de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții ,,Asfaltare DJ 209 G, Vicovu de Sus – Straja – Brodina, km 5+000 – 22+200, județul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

12- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a categoriilor de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții „Construire şi extindere corpuri clădiri la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei”, oraş Gura Humorului, judeţul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a categoriilor de cheltuieli care se vor finanța din bugetul Consiliului Județean Suceava, pentru obiectivul de investiții „Construire şi extindere corpuri clădiri la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei”, oraş Gura Humorului, judeţul Suceava”.

28

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

13- Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a categoriilor de cheltuieli care se vor finanţa din bugetul Consiliului Judeţean Suceava, pentru obiectivul de investiţii „Extindere, reabilitare şi modernizare corpuri clădiri la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, oraş Vicovu de Sus, judeţul Suceava”.

Domnul consilier Ioan Bădeliţă, preşedintele Comisiei pentru studii, programe, prognoze, buget-finanţe, societăţi comerciale, regii autonome şi servicii prezintă raportul de avizare.

Domnul consilier Ioan Moraru, preşedintele Comisiei pentru organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, culte, protecţia monumentelor istorice, administrarea domeniului public şi privat, prezintă raportul de avizare.

Nu sunt discuții. Domnul preşedinte Gheorghe Flutur supune la vot Proiectul de

hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a categoriilor de cheltuieli care se vor finanţa din bugetul Consiliului Judeţean Suceava, pentru obiectivul de investiţii „Extindere, reabilitare şi modernizare corpuri clădiri la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, oraş Vicovu de Sus, judeţul Suceava”.

Cu unanimitate de voturi (32), consilierii județeni au aprobat hotărârea prezentată.

Domnul președinte Gheorghe Flutur -"Stimaţi colegi, întâi vreau să mulţumesc, în mod deosebit, plenului consiliului judeţean, tuturor consilierilor şi grupului PSD pentru unanimitatea de la bugetul consiliului judeţean şi unanimitatea de la toate proiectele mari pe care, mâine, o să le depunem la Ministerul Dezvoltării. Să dea Dumnezeu să meargă aşa de repede şi de bine şi evaluarea şi să câştigăm cât mai multe.

Eu am, cu voia dumneavoastră, aici la Diverse, deşi este şedinţă extraordinară, dar sunt câteva lucruri şi aş vrea să vi le prezint pentru că sunt importante, ca informare, în primul rând pe procedură.

Aseară, am primit o invitaţie, eu personal, în Parlamentul de la Viena, de la un domn deputat Harald Troch, pentru ziua de 28 martie a.c. Va fi un eveniment cu 200 de invitaţi, Evocarea parlamentarismului Dietei de la Viena a bucovinenilor prezenţi în Dietă, 1848 - 1918 şi am primit invitaţie în limba germană, am tradus-o, va fi o evocare şi va trebui să ţin un cuvânt despre parlamentarism. Aşa cum ştiţi sau istoria scrie, Bucovina a avut o activitate intensă în aceşti ani 1848 - 1918. Am avut 73 de deputaţi bucovineni în Dietă şi 10 parlamentari în Camera Superioară, se chema Camera Domnilor, poate că

29

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

prea puţin știm despre asta. În sediul vechi al Parlamentului de la Viena se va face această evocare despre parlamentarism în Parlamentul de la Viena. Este invitată Universitatea Babes - Bolyai pentru partea de Transilvania. Din câte știu sunt invitați oficiali și de la București și eu vreau să vă informez, intenția mea este să merg pentru că eu cred că e onorant pentru noi și să primesc mandatul Consiliului Județean Suceava să facem o trecere în revistă în memoria celor care au reprezentat Bucovina în Dieta de la Viena.

Am vrut să vă fac această informare, conform procedurilor. Intenționez să merg singur, să țin un speech pe data de 28 martie, a.c. Lucrările vor fi conduse de președintele Parlamentului de la Viena.

A doua chestiune care am vrut să v-o spun și aș vrea să aflați așa, că mi se pare corect, nu din presă. Fac demersuri la diverse ministere, așa cum pe PNDL ne luptăm și să o luați doar în sensul constructiv, nu am de reproșat nimănui. Sunt lucruri și pozitive și negative în aceste demersuri sau răspunsuri de la ministere. Am făcut o scrisoare ministrului de finanțe pentru preluarea creditului la utilități și mediu, cele 18 milioane de euro. Din păcate ne-a venit o scrisoare în care se spune că preluarea acestui împrumut la datoria publică nu e posibilă întrucât aceasta ar conduce la o majorare a datoriei publice guvernamentale și a deficitului bugetar și cere, chiar imperativ, să cerem primarilor să-și prindă în buget bani pe acest capitol. Noi am făcut deja scrisoarea către primari dar, cred că va trebui să mai facem lobby și să explicăm ministerului că ajungem în fiecare an, în aceeași situație de a cere de undeva niște bani că primarii nu au de unde plăti și iar cu ANAF-ul, cu blocare și nu este în regulă.

O scrisoare foarte importantă, un răspuns la un alt demers al meu la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, aici, în baza solicitării care am făcut-o spune așa: în lista obiectivelor de investiții cu finanțare integrală sau parțială de la bugetul de stat sunt cuprinse 17 obiective mari aflate în diferite stadii de execuție, bugetate pentru anul acesta, Apele Române, mă refer la îndiguiri și construcții hidrotehnice în județul Suceava, refacerea, amenajarea râului Suceava în zona alimentării cu apă a Rădăuțiului, lucrări de regularizare a râului Sucevița, a pârâului Putna, amenajarea râului Moldova, captarea de la Berchișești, râul Suceava afluenții Ulma, Brodina, Straja, lucrări de regularizare a pârâului Solca și Arbore, Dorna sectorul Poiana Stampei - Vatra Dornei, știți ce probleme am avut cu ghețarii și acolo va trebui inclusiv un dig care să preia ghețarii în anumite momente când se topește brusc zăpada, priza de la Mihoveni, Horodnic – Toplița la Horodnic de Sus, Ruda de la Dornești, Remezeu la Drăgușeni pe Moldova, la Dumbrăveni, frontul de captare al comunei Dumbrăveni județul Suceava, malul stâng la Vicovul de Sus - Frătăuții Noi, amenajare la Vârfu Câmpului, amenajare pe râul Moldova de la Fundu Moldovei până la Gura Humorului pe Bistrița, afluenții de la Iacobeni la Sabasa, plus și

30

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

asta e foarte important, că noi am cerut să fim prinși în POIM-ul mare, programul de infrastructură mare și aici ne scrie că au în vedere acest lucru. Suceava are un număr de 142 de proiecte pentru reducere efectului inundațiilor pe fonduri europene. Eu am să tot insist pe această chestiune că județul este un județ expus la inundații și vin banii europeni pe asta. De exemplu: amenajarea râului Suceava - 50 milioane de euro prevăzuți aici în proiectul mare, cu toți afluenții. Apoi, amenajarea râului Moldova – 33 de milioane de euro. Şi Moldova are afluenţi şi probleme în anumite zone, pe POIM. Am vrut să vă fac şi această informare.

Apoi, am avut o intervenţie pe drumul acesta expres care se discută şi am cerut să bage în etapa asta şi tronsonul care leagă Paşcani de Suceava, de Siret. Am primit un răspuns de la domnul ministru că nu se poate acest lucru, merge din 2022 încolo. Eu am cerut măcar studiul de fezabilitate să se facă acum. La sfârşitul anului trecut primisem un alt răspuns. Eu cred că nu trebuie să ne oprim aici cu demersurile, uitaţi-vă coridorul acesta nord-sud este foarte aglomerat, care vine din Ucraina. Eu cred că, indiferent de culoarea politică, trebuie să facem demersuri pentru aceste chestiuni ca să ne lege şi pe noi de capitală.

Şi ultima problemă cu care am vrut să vă informez aici, este legată de conducta de gaz metan. Au bani Transgaz-ul, eu le-am cerut să se implice, sunt fonduri în buget ca să dea drumul la conducta de gaz metan. Din păcate mai sunt câţiva proprietari, văd că a apărut pe cadastru ceva, o mică problemă, dar trebuie să se rezolve. Eu am rugat şi primăria Vatra Dornei să se ocupe de treaba asta mai îndeaproape, ca să putem da drumul la proiect în această primăvară, dornenii aşteaptă gazul metan.

Deci cam astea erau, informările pe care am vrut să vi le fac.” Doamna consilier Oana-Elena Pintilei –„Domnule preşedinte, la începutul

lunii am avut ocazia să particip într-o delegaţie, la Bruxelles, unde am promovat Suceava şi Bucovina, cu mărţişorul bucovinean la Bruxelles, dar nu despre asta voiam să vorbesc. Am avut întâlniri şi cu comunitatea, reprezentanţii comunităţii de români din Bruxelles şi mi s-a solicitat, domnule preşedinte, pentru că sunt foarte mulţi suceveni dar şi cetăţeni provenind din judeţele apropiate Sucevei cum ar fi Botoşaniul şi care solicită curse de pe Aeroportul Suceava către Bruxelles. Cum spuneam, sunt foarte mulţi suceveni, botoşăneni şi doresc să vă îndreptaţi atenţia ca, pe viitor să extindeţi cursele Aeroportului Suceava şi către Bruxelles. Acestea sunt solicitările sucevenilor care trăiesc şi muncesc în Bruxelles. Vă mulţumesc.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Şi eu vă mulţumesc. Ce pot să vă spun, nu am nici eu acordul posibililor operatori să spun mai mult, că la ei e o cutumă, să spun aşa, vin la discuţii, dar pe data de 2 sau 3 aprilie a.c. avem o

31

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

companie care vine cu şefii lor să mai discutăm nişte curse inclusiv Bruxellesul, inclusiv Spania, inclusiv Parisul, pentru că sunt aceste chestiuni în atenţia noastră şi ne vom ocupa. Avem în vedere şi noi şi aeroportul, demersuri în această direcţie. Vă rog şi pe dumneavoastră, orice lobby este binevenit. Noi am creat şi un fel de masă critică prin biroul diaspora de aici, adică le-am spus şi comunicarea pe site, uniţi-vă aşa cum au făcut cei din Italia de la Milano, de la Torino şi când se creează o masă critică de 10 mii de oameni care-şi dau like-uri între ei şi spun că vreau asta, mai uşor e de convins un operator. A-propos de asta, vă invităm sâmbătă la prima cursă de Veneţia care la prânz va începe să opereze de pe Aeroportul Salcea.

Pot să vă mai spun ceva acum, în următoarele săptămâni, în urma demersurilor făcute insistent de noi, de primărie, de universitate, sper că vom deschide primele locuri de muncă, sper peste 100 în domeniul IT, foarte important pentru noi, pentru Suceava. Şi acolo, când vom avea acordul, vom face împreună cu cei care sunt hotărâţi, conferinţă de presă şi vă vom anunţa mai multe.

Şi ultima chestiune aici, dacă tot aţi vorbit de Bruxelles, asta v-o fac ca informare, m-am gândit dacă s-o spun acum sau nu. Eu sunt preşedintele în exerciţiu şi sunt datorită dumneavoastră, sunt preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Suceava are anul acesta preşedinţia la Consiliul de Dezvoltare Nord-Est. Am început să facem demersuri pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi prima poveste care nu e în regulă şi care Suceava a arătat-o Ministerului Dezvoltării, este ghidul absurd. De exemplu pentru promovarea unei investiţii de drumuri, când piciorul podului din albie e pe teritoriul Apelor Române şi ghidul prevede să fie în proprietatea consiliului judeţean, dar nu ai cum. Şi atunci, ori modifică Legea apelor să ţi-l dea în folosinţă gratuită pe timpul cât faci lucrarea, ori modifici ghidul şi nu ceri că noi am mai avut 8 poduri pe drumuri dar nu ne-a cerut chestia asta. Şi acum te trezeşti că piciorul podului de la Dolhasca, suprafaţa la cadastru e la Apele Române, când ajungi la finanţare, nu-ţi dă pentru că nu e proprietatea ta. Şi noi am fost o delegaţie la Ministerul Dezvoltării, am fost primii care am sesizat, am dat doar un exemplu, dar avem mai multe domenii.

De asemenea, am cerut să gândim realocarea pe axe, sunt axe care nu au întrebare. Să le mutăm de pe acum pentru că România stă foarte prost la absorbţie, avem 2 miliarde de euro din 30 şi avem o problemă uriaşă. Dacă nu vom simplifica şi cu mediul privat, avem o problemă, să ştiţi şi din păcate, cum sunt făcute ghidurile şi instrucţiunile, nu încurajează, ci descurajează. Noi am lucrat nopţi întregi aici pentru proiectele acestea şi vom lucra în continuare, dar vreau să ştiţi că facem demersuri pentru simplificare că nu e în regulă şi vom rămâne cu banii necheltuiţi.”

32

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

Domnul consilier Ioan Dan Cuşnir –„Domnule preşedinte, este evident că, la nivel de judeţ, când este vorba de interesul dezvoltării judeţului, atunci când a trebuit să votăm indicatorii tehnico-economici pentru drumuri, a fost unanimitate şi aşa trebuie să fie, dar vreau să vă dau un exemplu şi vă rog frumos să luaţi măsuri de îndată, pentru a reglementa situaţia de la Straja. Acum două zile, pe 14 martie a.c. au fost convocate două şedinţe, una extraordinară şi una de îndată, la care toţi consilierii PNL au lipsit. Acolo au pe PNDL o şcoală şi un drum şi nu pot vota indicatorii tehnico-economici ai drumului. Astăzi a fost convocată o nouă şedinţă, la care toţi consilierii PNL au lipsit. Eu sper, domnule preşedinte să nu omorâm Straja şi proiectele de la Straja pentru că primarul are o altă coloratură politică şi vă rog frumos să facem tot ceea ce depinde pentru a sprijini acele două proiecte.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Să ştiţi că sunt de acord. Eu am avut ieri o discuţie pe această temă cu domnul deputat Cătălin Nechifor, m-a sunat, am sunat pe oamenii de la Straja şi am sunat să se întrunească azi. Ce vă rog şi astăzi, nu cred că trebuie să sunăm să-i rugăm, să se întâlnească ei, ei nu vorbesc acolo. Noi am ştiut să trecem peste multe momente şi aşa-i corect şi înţelept, dar dacă nu vorbesc aici şi aşteaptă numai telefoanele de sus, nu e bine. Rugaţi şi dumneavoastră, cum şi eu am să fac, să se întâlnească, pentru că, conduc o comună acolo şi au această obligaţie. Am să vă spun un caz, la Salcea, avem o problemă foarte delicată, tot aşa pe vot cu trecerea reţelei de apă la ACET. Am rugat şi consilierii noştri şi partea dumneavoastră, întâlniţi-vă şi daţi drumul la hotărâre că plătiţi din urmă bani. După şedinţă reiau discuţiile şi eu, vă rog să o faceţi şi dumneavoastră să se întâlnească. Probabil că acolo, disputa politică a fost prea adâncă, nu facem aici o analiză, dar eu am tot interesul să rezolv această problemă sau cât mai multe proiecte acolo şi voi face toate demersurile ca să se întâmple. Înţeleg că nu au fost şedinţe ordinare, acolo, nu s-au ţinut, sunt mai multe chestiuni. Dar hai împreună să punem umărul şi să-i rugăm să se întâlnească.

Eu sunt de acord şi voi face demersurile.” Domnul consilier Ioan Dan Cuşnir –„Nu cred că dumneavoastră nu aveţi

capacitatea să rezolvaţi politic această problemă. Nu putem face acum terapie în grup pe o chestiune de urgenţă. Facem cursuri de comunicare la Straja. Trebuie punctual, rezolvată această problemă.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Eu nu vreau altceva, decât primarul să se întâlnească cu echipa să stea de vorbă”.

Domnul consilier Ioan Dan Cuşnir –„Sunt convocate şedinţe şi nu vine nici unul, domnule preşedinte.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Eu nu vreau să transform aici consiliul judeţean într-o comisie de judecată. Am răspuns pozitiv, fac tot ce

33

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

depinde de noi, respectând şi autonomia locală şi sunt absolut de acord, cum noi, consiliul judeţean am lăsat logica luptei politice şi am venit şi am primit unanimitate, aşa să se întâmple şi la Straja, dar am zis să vină din ambele părţi.”

Domnul consilier Cristian Cuciurean –„Domnule preşedinte, am vorbit de drumuri, vreau să vă supun atenţiei dumneavoastră sau Direcţiei de drumuri judeţene, drumul de la Pojorâta spre Izvoarele Sucevei, este aproape impracticabil.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„L-am luat în calcul.” Domnul consilier Cristian Cuciurean –„Vreau să adresez o întrebare

conducerii spitalului judeţean: sâmbătă, pe data de 18 februarie a.c. la o competiţie sportivă, un copil s-a accidentat la Rădăuţi. Nu am înţeles exact de ce nu a venit salvarea, în orice caz, profesorul când a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, de la ora 13 şi până la ora 19 au reuşit să stabilească faptul că are mâna fracturată, iar la ora 19 i-au spus să se ducă acasă şi să vină luni ca să se rezolve problema. Nu ştiu dacă este o procedură corectă, nu mă pricep la partea asta medicală, dacă este corect să trimitem copilul acasă până luni, să se întoarcă luni, trebuia să mai meargă şi vreo 80 km şi până acasă. Aş ruga, dacă se poate, noi votăm proiectele, suplimentăm mereu posturile pentru spitalul judeţean dar şi dânşii de acolo să rezolve problemele aşa cum trebuie.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Împart în două lucrurile: o discuţie o să am şi eu şi cred că o să aveţi şi dumneavoastră cu domnul Lăzăreanu, nu e în subordinea consiliului judeţean, pe salvare, pe acest domeniu, legat de promptitudine, înţeleg că l-a adus un profesor. A doua este legat de tratamentul din UPU, ce s-a întâmplat de a stat atâtea ore. Este şi doamna director medical aici, vom avea această discuţie să vedem, bănuiesc că sunt nişte răspunsuri. Dar hai să facem şi altfel, conduceţi o instituţie, sunteţi aici, vă ştiţi şi cu managerul spitalului şi cu directorul medical, mai sunaţi dacă sunt că, nu le iau apărarea, dar gradul de solicitare la UPU Suceava este uneori infernal, deci nu le iau apărarea, volumul de muncă acolo, mai ales pe week-end, este foarte foarte mare. Dar nu sunt de acord să trimiţi acasă să spui vino luni, deşi ai mâna ruptă.”

Domnul consilier Cristian Cuciurean –„Am sunat, domnule preşedinte, dar nu mi-a răspuns domnul director. Dacă-mi răspundea, sigur că nu interveneam la nivelul consiliului judeţean să întreb despre lucrul acesta.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Da, nu este acum câteva zile, a fost învoit de către mine, este locţiitor acolo, dar ca procedură aş vrea să verificaţi, doamna director ce s-a întâmplat.”

Doamna director Doina Ganea-Motan –„Linia de gardă este o struţo-cămilă care, nu ştiu pe ce cale se va rezolva, în sensul că vorbim de un copil şi nu avem linie de gardă dedicată acestei specialităţi. Este aprobată de minister pe timpul care au permis acest lucru şi s-a perpetuat aşa. Deci o zi este urolog, o zi

34

PROCES VERBAL încheiat astăzi 16 martie 2017 în şedinţa extraordinară a

Consiliului Judeţean Suceava

este chirurg infantil, nu avem suficienţi medici pe chirurgie infantilă. Suntem în tratative pentru contract de prestări servicii cu un medic de la Botoşani. Pentru gărzi, ei sunt doar trei medici şi nu pot asigura o linie de gardă, chiar dacă ne-ar aproba-o ministerul. Pentru linie de gardă specializată e nevoie de cel puţin patru medici, cel puţin. Când pleacă unul în concediu sau se îmbolnăveşte, oricum se creează o problemă. Eu o să văd ce s-a întâmplat în ziua respectivă, categoric, nu prea cred să fi plecat acasă fără imobilizare, sau poate nu a fost nevoie de imobilizare, dar e posibil ca în acea zi să nu fi avut chirurg infantil de gardă.”

Domnul preşedinte Gheorghe Flutur –„Eu am aici următoarea precizare: este foarte corect ce aţi spus aici dumneavoastră: votăm, alocăm resurse, extindem cardiologie, o să facem ambulatoriul, dăm bani pentru instrumentar şi tot ce trebuie, dar sigur că apar diverse probleme. Nu ne putem face că trec, deci am făcut un UPU în două etape, modern, ne-am lăudat cu el în ţară şi merită. Păi dacă acest UPU trebuie să se specializeze şi pentru copii, trebuie să facem asta, să mărim schema şi pentru copii. Viaţa îţi arată acest lucru. Luaţi în calcul aceste chestiuni dacă tot avem, pornind de la asta, eu dezvolt problema extinderii UPU la Spitalul Judeţean Suceava, ca să nu mai vorbim de faptul că dacă aţi merge pe fir la un caz din acesta, poate că, într-adevăr, să fie o abordare superficială a cuiva, pentru că eu nu cred că trebuie să aşteptăm să vină presa să scrie despre un caz ce s-a întâmplat. Trebuie să prevenim, pornind de la o semnalare de genul acesta. Asta este firesc.”

Domnul consilier Mihai Grozavu –„Domnule preşedinte, eu vă uşurez activitatea pentru că, împreună cu domnul consilier Bosancu am convins Salcea să fie de acord pentru a lua hotărârea. Cred că şi dumneavoastră, cu aceeaşi operativitate, să ajutaţi la Straja. Vă mulţumesc.”

Mulţumind pentru participare, domnul preşedinte Gheorghe Flutur declară închise lucrările şedinţei. Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal. PREŞEDINTE, SECRETARUL JUDEȚULUI, Gheorghe FLUTUR Petru TANASĂ