ghid pentru constituirea consiliului local 2012

39
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL HARGHITA GHID PENTRU DESFĂŞURAREA ŞEDINŢEI DE CONSTITUIRE A CONSILIILOR LOCALE ALESE ÎN URMA ALEGERILOR LOCALE DIN 10 IUNIE 2012 2012

Upload: constantinoiu-marilena

Post on 12-Aug-2015

62 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

Page 1: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL HARGHITA

GHID

PENTRU DESFĂŞURAREA ŞEDINŢEI DE CONSTITUIRE

A CONSILIILOR LOCALE ALESE ÎN URMA

ALEGERILOR LOCALE DIN 10 IUNIE 2012

2012

Page 2: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

DESFĂŞURĂTOR AL ŞEDINŢEI DE CONSTITUIRE

1. Convocarea în şedinţa de constituire

2. Deschiderea şedinţei de constituire

3. Şedinţa de constituire

4. Desfăşurarea propriu-zisă a şedinţei

5. Alegerea comisiei de validare

6. Validarea mandatelor

7. Depunerea jurământului şi declararea consiliului ca legal constituit

8. Alegerea preşedintelui de şedinţă

9. Alegerea viceprimarului

10. Depunerea jurământului de către primar

11. Organizarea comisiilor de specialitate

12. Închiderea şedinţei

13. Anexe

14. Legislaţia

1. Convocarea în şedinţa de constituire

2

Page 3: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Constituirea consiliilor locale se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 1 din Ordonanţa nr. 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, aprobată şi modificată prin Legea nr. 673/2002, denumită în continuare: Regulament *.

Convocarea consilierilor locali declaraţi aleşi pentru şedinţa de constituire se face de către prefect, prin ordin. La şedinţa de constituire poate participa prefectul sau reprezentantul său, precum şi primarul, chiar dacă procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizată.

În baza ordinului prefectului, secretarul va întocmi invitaţia de şedinţă adresată fiecărui consilier ales, în care va preciza data, locul şi ora desfăşurării şedinţei. 2. Deschiderea şedintei de constituire

Secretarul unităţii administrativ-teritoriale va întocmi lista cu persoanele ce compun prezidiul şedinţei şi va efectua prezenţa consilierilor invitaţi la şedinţă prin semnarea convocatorului - prevăzut în Anexa nr. 3.

Şedinţa de constituire este deschisă de secretar, care îl invită pe cel mai în vârstă dintre consilieri precum şi pe cei doi asistenţi, care vor conduce şedinţa. Asistenţi ai preşedintelui de vârstă vor fi desemnaţi dintre cei mai tineri consilieri, potrivit art. 31 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

3. Şedinţa de constituire

Fiecare consilier va primi un dosar de şedinţă care va cuprinde următoarele:

- copie după ordinul prefectului de convocare a consiliului local;- Ghidul de constituire a consiliilor locale, întocmit de Instituţia

Prefectului judetului Harghita;- copie după procesul-verbal de constatare a rezultatului votării.Prin Ordinul Prefectului nr. 89/2012 s-a stabilit numărul membrilor

ce compun consiliile locale comunale, orăşeneşti, municipale si judetean din judetul Harghita.

Şedinţa se desfăşoară în condiţii legale dacă participă cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali aleşi, potrivit art. 30 alin. (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul în care nu se poate asigura această majoritate, şedinţa se va organiza, în aceleaşi condiţii, peste 3 zile, la convocarea prefectului, prin ordin. Dacă nici la a doua convocare reuniunea nu este legal

3

Page 4: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

constituită, se va proceda la o nouă convocare de către prefect, peste alte 3 zile, în aceleaşi condiţii.

În situaţia în care consiliul local nu se poate reuni nici la a treia convocare din cauza absenţei, fără motive temeinice, a consilierilor, potrivit art. 30 alin. (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza procesului-verbal de şedinţă (semnat de secretar şi de preşedintele de vârstă şi cei doi asistenţi - daca sunt prezenţi), a copiei după invitaţia la şedinţă şi a convocatorului, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocări anterioare, dacă aceştia nu pot fi înlocuiţi de supleanţii înscrişi pe listele de candidaţi respective, organizându-se alegeri pentru completare, în termen de 30 de zile, în condiţiile legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale1.

Ordinul prefectului, prin care se declară vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat, poate fi atacat de cei în cauză la instanţa de contencios administrativ, în termen de 5 zile de la comunicare, hotărârea instanţei fiind definitivă şi irevocabilă, conform art. 30 alin. (4) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Absenţa consilierilor de la şedinţa de constituire este considerată motivată dacă se face dovada că aceasta a intervenit din cauza unei boli care a necesitat spitalizarea sau a făcut imposibilă prezenţa acestora, a unei deplasări în străinătate în interes de serviciu sau a unor evenimente de forţă majoră, conform art. 30 alin. (5) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

4. Desfăşurarea propriu-zisă a şedinţei

În cazul în care se îndeplinesc condiţiile de mai sus, privitoare la majoritatea cerută pentru desfăşurarea, în condiţii legale, a şedinţei, lucrările acesteia vor fi conduse de cel mai în vârstă consilier local, ajutat de 2 consilieri dintre cei mai tineri.

După preluarea lucrărilor se va lua o pauză în care se vor constitui grupurile de consilieri , potrivit prevederilor Statutului aleşilor locali din Legea nr. 393/2004 iar secretarul  unităţii administrativ-teritoriale prezintă preşedintelui de vârstă şi asistenţilor acestuia dosarele consilierilor declaraţi aleşi şi pe cele ale supleanţilor lor, aşa cum au fost primite de la biroul electoral de circumscripţie.

Dacă primarul ales a candidat şi pentru funcţia de consilier şi a obţinut mandatul va trebui să aleagă una din cele doua funcţii, pentru a evita situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 88 lit.a) din Legea nr. 161/2003. În situaţia în care sunt consilieri locali care au fost aleşi şi consilieri judeţeni, aceştia pot să-şi exprime opţiunea pentru una din cele două mandate.

1 Legea nr. 67 din 25 martie 2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, modificată şi completată prin O.U.G. nr. 20/2008 şi Legea nr. 35/2008;

4

Page 5: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

5. Alegerea comisiei de validare

Desemnarea candidaţilor pentru comisia de validare se face de către grupurile de consilieri. Numărul de locuri cuvenite fiecărui grup se determină în funcţie de numărul de mandate obţinute de grupul în cauză, potrivit art. 4 alin. (2) din Regulament*.

Consilierii vor alege prin vot deschis, exprimat prin ridicare de mâini, o comisie de validare, formată din 3-5 consilieri, pe întreaga durată a mandatului, potrivit art. 31 alin. (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Rezultatul va fi consemnat în prima hotărâre adoptată de noul consiliu, primind numărul corespunzător din registrul de e videntă a hotărârilor (modelul hotărârii este prevăzut în Anexa nr. 4 la prezentul ghid).

Comisia de validare a mandatelor se va retrage într-o cameră separată, pentru a alege, din rândul membrilor săi, un preşedinte şi un secretar, prin votul deschis al majorităţii membrilor ei, potrivit art. 5 din Regulament*.

6. Validarea mandatelor

Comisia de validare va încheia un proces-verbal2 în care sunt elaborate propunerile de validare sau de invalidare a mandatelor, potrivit art. 31 alin. (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art. 31 alin. (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, comisia de validare examinează legalitatea alegerii fiecărui consilier şi propune consiliului local validarea sau invalidarea mandatelor. În acest sens se vor verifica:

condiţiile de eligibilitate prevăzute de art. 4 din Legea nr. 67/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru cetăţenii români:- să aibă drept de vot;- vârsta cel puţin 23 de ani;- domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în

care urmează să fie aleşi;- să nu le fie interzisă asocierea în partidele politice, potrivit

art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată; De asemenea, cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul

sau reşedinţa în România au dreptul de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

procesul-verbal pentru consiliul local încheiat de biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală, privind toate operaţiunile electorale,

2 Procesul-verbal este prevăzut la Anexa nr. 5;5

Page 6: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor şi atribuirea mandatelor, prevăzut în art. 99 alin. (1) din Legea 67/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

dosarul format din întâmpinările , contestaţiile şi procesele-verbale, primit de la birourile electorale ale secţiilor de votare, sigilat şi semnat de preşedintele şi membrii biroului electoral de circumscripţie, potrivit art. 99 alin. (5) din Legea 67/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

certificatul doveditor al alegerilor pentru fiecare consilier local, eliberat de biroul electoral de circumscripţie comunală, orăşenească sau municipală, prevăzut de art. 99 alin. (8) din Legea 67/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Modelul certificatului a fost aprobat prin Hotararea nr. 3/2012 a Autoritatii Electorale Permanente.

apartenenţa candidaţilor la partidul politic, pe a cărei lista au fost aleşi, în momentul validării; acesta se concretizează in confirmarea in scris, sub semnătura, conducerii judeţene a partidului politic ca respectivul candidat face parte din partidul politic respectiv   .

dovada depunerii raportului financiar la Autoritatea Electorala Permanenta conform art. 38 (1) si (1^1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, modificata si completata cu OUG nr. 66/2008.

Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier numai în cazul în care se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea consilierului s-a făcut prin fraudă electorală, constatată în condiţiile Legii privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, potrivit art. 31 alin. (4) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Validarea sau invalidarea mandatelor se face, în ordine alfabetică, cu votul deschis al majorităţii consilierilor prezenţi la şedinţă.

Persoana al cărei mandat este supus validării sau invalidării nu participă la vot, conform art. 31 alin. (5) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care, până la data validării, un candidat declarat ales nu mai face parte din partidul pe a cărui listă a fost ales, la cererea scrisă a partidului respectiv mandatul acestuia nu va fi validat, urmând a fi validat primul supleant pe listă, potrivit art. 6 alin. (5) din Regulament* aşa cum a fost modificat de Legea nr. 673/2002.

Consilierii care lipsesc motivat de la şedinţa de constituire pot fi validaţi sau invalidaţi în lipsă, urmând ca hotărârea să le fie comunicată de îndată.

6

Page 7: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Rezultatul validarii mandatelor se consemneaza în a două hotărâre, conform modelului din Anexa nr. 6 , potrivit art. 7 alin. (2) din Regulament*, care sa va comunica consilierilor care au absentat motivat.

Hotărârea de validare sau invalidare a mandatelor poate fi atacată de cei interesaţi la instanţa de contencios administrativ în termen de 5 zile de la adoptare sau, în cazul celor absenţi de la şedinţă, de la comunicare, conform art. 31^1 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Instanţa de contencios administrativ se pronunţă în cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă, potrivit art. 31^1 alin. (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

După validare, în şedinţa de constituire a consiliului local, consilierii locali depun jurământul prevăzut la art. 32 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare .

7. Depunerea jurământului şi declararea consiliului ca legal constituit Potrivit art. 32 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, consilierii locali ale căror mandate au fost validate, depun în faţa consiliului local următorul jurământ în limba română: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei (oraşului, municipiului, judeţului) ... Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Acest jurământul poate fi depus şi fără formula religioasă.

Potrivit art. 8 alin. (2) din Regulament*, jurământul se depune după următoarea procedură: secretarul unităţii administrativ-teritoriale va da citire jurământului, după care consilierii validaţi se vor prezenta, în ordine alfabetică, în faţa unei mese special amenajate, pe care se află un exemplar din Constituţie şi Biblie. Consilierul va pune mâna stângă atât pe Constituţie cât şi, dacă este cazul, pe Biblie, si va pronunţa cuvântul „jur”, după care va semna jurământul de credinţă, care va fi imprimat pe un formular special. (prevăzut în Anexa nr. 7 la prezentul ghid)

Consilierii locali care refuză să depună jurământul sunt consideraţi demisionaţi de drept3. În cazul în care consilierul local declarat ales renunţă la mandat înainte de validare sau refuză să depună jurământul, se supune validării mandatul primului supleant înscris pe lista partidului politic, a alianţei politice sau a alianţei electorale respective, dacă până la validarea mandatului partidele şi alianţele politice confirmă în scris

3 Art. 32 alin. (2) din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;7

Page 8: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

apartenenţa la partid, conform art. 33 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În situaţia în care locurile rămase vacante nu pot fi completate cu supleanţi iar numărul de consilieri locali se reduce sub jumătate plus unu, se vor organiza alegeri parţiale pentru completare, în termen de 90 de zile4, cu excepţia ultimului an înainte de expirarea duratei normale a mandatului când nu se mai organizează alegeri pentru aleşii locali, conform art. 131 alin. (2) din Legea nr. 67/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

După depunerea jurământului de către majoritatea consilierilor locali validaţi, preşedintele de vârstă declară consiliul legal constituit.

Potrivit art. 38 alin. (2) din Legea nr. 215/2001, republicată, consiliul local îşi exercită mandatul de la data constituirii până la data declarării ca legal constituit a consiliului nou-ales.

Declararea consiliului ca legal constituit se constată prin a treia hotărâre de consiliu – modelul conform Anexei 6, potrivit art. 34 alin. (2) Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 8 alin. (6) din Regulament*. Prin aceeaşi hotărâre se constată şi încetarea mandatului vechiului consiliu local şi implicit, mandatul consilierilor locali în funcţie.

După declararea ca legal constituit a consiliului, consilierilor în funcţie li se eliberează o legitimaţie care atestă calitatea de membru al consiliului, semnată de primar. Potrivit art. 8 din Legea nr. 393/2004, pe lângă legitimaţie, consilierii primesc şi un semn distinctiv al calităţii lor de reprezentanţi aleşi ai colectivităţii locale, pe care au dreptul să îl poarte pe întreaga durată a mandatului şi pe care îl pot păstra chiar şi după încetarea acestuia, cu titlu evocativ.

Potrivit art. 8 alin. (3) şi art. 14 alin. (3) din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, modelul legitimaţiei pentru aleşii locali şi a semnului distinctiv se stabileşte prin hotărâre a Guvernului5. Aceste modele au fost aprobate prin HG nr. 282/2005 privind stabilirea modelului legitimaţiei pentru aleşii locali şi a modelului semnului distinctiv al calităţii acestora. 8. Alegerea preşedintelui de şedinţă

După declararea consiliului local ca legal constituit se procedează la alegerea preşedintelui de şedinţă, potrivit art. 35 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Alegerea se face prin votul deschis al majorităţii consilierilor în funcţie. Durata mandatului preşedintelui de şedinţă nu poate fi mai mare de 3 luni.

După alegerea preşedintelui de şedinţă, acesta preia conducerea lucrărilor consiliului. Rezultatul alegerii preşedintelui de şedinţă se consemnează în a patra hotărâre (model Anexa 9). Preşedintele de

4 Art. 33 din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 5 Hotărârea Guvernului nr. 282/2005;

8

Page 9: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

şedinţă poate fi schimbat din funcţie, la iniţiativa a cel puţin unei treimi din numărul consilierilor locali, prin votul majorităţii consilierilor locali în funcţie, conform art. 35 alin. (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Toate Hotărârile de consiliu mai sus arătate se semnează de preşedintele de vârstă şi de cei doi asistenţi ai acestuia şi se contrasemnează de secretar.

9. Alegerea viceprimarului

Consiliul local alege din rândul membrilor săi pe viceprimar, respectiv pe viceprimari - în cazul municipiului Miercurea-Ciuc.

Conform art. 57 alin. (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, viceprimarul este ales cu votul majorităţii consilierilor locali în funcţie. Alegerea se face prin vot secret. Propunerea de candidaţi pentru alegerea viceprimarului, respectiv a viceprimarilor, se face de către oricare dintre consilieri sau de grupurile de consilieri. După înregistrarea candidaturilor se ia o pauză în timpul căreia se completează buletinele de vot6. Exercitarea votului se face într-o cabină special amenajată, putându-se folosi, la alegere, una dintre următoarele modalităţi, prevăzute de art.11 din Regulament*: a) fiecare consilier primeşte un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaţilor. Intrând în cabină, din lista candidaţilor vor fi barate printr-o linie orizontală numele tuturor candidaţilor pe care consilierul nu doreşte să îi aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care doreşte să îl/să îi aleagă votantul; b) pe buletinul de vot se scrie cuvântul „DA"  în dreptul numelui/numelor celui/celor pe care doreşte să îl/să îi voteze; c) alte modalităţi, la alegerea consiliului.

Este declarat viceprimar candidatul care a obţinut votul majorităţii consilierilor în funcţie.

În situaţia în care se aleg 2 viceprimari, sunt declaraţi aleşi primii 2 candidaţi care au obţinut votul majorităţii consilierilor în funcţie, potrivit art.11 alin. (6) din Regulament*. În situaţia în care nu s-a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează un al doilea tur de scrutin , în aceeaşi şedinţă, la care vor participa candidaţii situaţi pe primele două locuri. La al doilea tur de scrutin este declarat ales viceprimar, consilierul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. În caz de balotaj se va proceda la un nou tur de scrutin , la care vor participa numai candidaţii care se află în această situaţie. Va fi declarat ales candidatul care a obţinut cele mai multe voturi.

6 Modelul buletinului de vot este prevăzut în Anexa nr. 11;9

Page 10: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Potrivit art. 13 din Regulament* alegerea viceprimarului va fi consemnată în a cincia hotărâre (model Anexa nr. 10) a consiliului local. Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul îşi păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizaţia aferentă acestui statut, conform art. 57 alin. (7) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform art. 14 din Regulament*, durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează înainte de expirarea duratei normale de 4 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.

10. Depunerea jurământului de către primar

După preluarea conducerii lucrărilor consiliului de către preşedintele de şedinţă, se trece la ceremonia de depunere a jurământului, de către primar, dacă procedura de validare a mandatului acestuia a fost finalizată.

Potrivit art. 58 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, validarea alegerii primarului se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, în camera de consiliu a judecătoriei, de către un judecător desemnat de preşedintele judecătoriei.

În acest scop, judecătorul desemnat de preşedintele judecătoriei care a validat mandatul, prezintă, în faţa consiliului, hotărârea de validare după care primarul va depune jurământul (art. 59 alin.1 din Legea nr. 215/2001).

Primarul care refuză să depună jurământul este considerat demisionat de drept. În caz de invalidare a alegerii primarului, potrivit art. 59 alin. (2) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, Guvernul, la propunerea prefectului, va stabili data alegerilor care va fi în maxim 90 de zile de la data invalidării sau, după caz, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti, în condiţiile legii.

După depunerea jurământului, primarului i se înmânează legitimaţia, care va fi semnată de preşedintele de şedinţă, un semn distinctiv al calităţii de primar, care este eşarfa în culorile drapelului naţional al României, pe care acesta are obligaţia să o poarte , potrivit legii, pe întreaga durată a mandatului, conform art. 62 alin. (2) şi (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 14 alin. (2) din Legea nr. 393/2004, coroborat cu art. 23 din HG nr. 1157/2001 pentru aprobarea normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României.

10

Page 11: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Pe timpul desfăşurării lucrărilor consiliului, la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor, primarul este obligat să poarte eşarfa7.

De asemenea, primarul va ocupa în sala de şedinţă un loc distinct, separat de cel al preşedintelui de şedinţă. Dacă la lucrările consiliului participă şi prefectul sau reprezentantul său, aceştia vor ocupa un loc distinct, separat de cel al preşedintelui de şedinţă.

Potrivit art. 42 alin. (3) din Legea nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dezbaterile din şedinţele consiliului local, precum şi modul în care şi-a exercitat votul fiecare consilier local se consemnează într-un proces-verbal, semnat de preşedintele de şedinţă şi de secretarul unităţii administrativ-teritoriale. Primarul are dreptul să-şi exprime punctul de vedere asupra tuturor problemelor înscrise pe ordinea de zi, care va fi înscris în mod obligatoriu în procesul-verbal de şedinţă8.

11. Organizarea comisiilor de specialitate 9

După constituire, consiliul local stabileşte şi organizează comisii de specialitate, pe principalele domenii de activitate, conform prevederilor art. 54 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art.15 alin. (1) din Regulament*.

Conform art.15 alin. (2) din Regulament*, domeniile de activitate în care se pot organiza comisii de specialitate, denumirea acestora şi numărul de membri, care va fi întotdeauna impar, se stabilesc de către consiliul local, în funcţie de specificul activităţii din fiecare unitate administrativ-teritorială iar principalele domenii de activitate în care se pot organiza comisii de specialitate sunt următoarele : 1. Agricultură 2. Activităţi economico-financiare 3. Activităţi social-culturale, culte 4. Învăţământ, sănătate şi familie 5. Amenajarea teritoriului şi urbanism 6. Muncă şi protecţie socială 7. Protecţie copii, tineret şi sport 8. Protecţie mediu şi turism 9. Juridică şi de disciplină 10. Validare În funcţie de specificul activităţii şi de numărul consilierilor, consiliul poate hotărî să se organizeze comisii de specialitate şi în alte domenii de activitate sau o comisie să aibă în obiectul de activitate două sau mai multe domenii.

Pot fi membri ai comisiilor de specialitate numai consilierii. Numărul locurilor care revine fiecărui grup de consilieri sau

consilierilor independenţi în fiecare comisie de specialitate se stabileşte 7 Art.. 62 alin. (3) din Legea nr. 215/2001 republicată şi art. 32 alin. (2) din Regulament* 8 Art. 33 din Regulament*9 Constituirea comisiilor de specialitate poate avea loc şi într-o şedinţă ulterioară.

11

Page 12: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

de către consiliul local, în funcţie de ponderea acestora în cadrul consiliului10.

Nominalizarea membrilor fiecărei comisii se face de fiecare grup de consilieri, iar a consilierilor independenţi, de către consiliu, avându-se în vedere, de regulă, opţiunea acestora, pregătirea lor profesională şi domeniul în care îşi desfăşoară activitatea.

În funcţie de numărul membrilor consiliului, un consilier poate face parte din 1 - 3 comisii, dintre care una este comisia de bază. Indemnizaţia de şedinţă se va achita numai pentru activitatea desfăşurată în comisia de bază, potrivit art. 17 alin. (3) din Regulament. Comisiile de specialitate lucrează în plen şi iau hotărâri cu votul majorităţii membrilor lor, potrivit art. 54 alin. (5) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Comisia poate invita să participe la şedinţele sale specialişti din cadrul aparatului propriu al consiliului local sau din afara acestuia, în special de la unităţile aflate în subordinea consiliului. Au dreptul să participe la şedinţele comisiei şi consilierii care au făcut propunerile ce stau la baza lucrărilor comisiei, conform art. 16 alin. (2) din Regulament*. Şedinţele comisiei de specialitate sunt, de regulă, publice dar comisia poate hotărî ca la dezbaterile sale, să fie prezente şi alte persoane interesate sau reprezentanţi ai mass-media.

Fiecare comisie de specialitate îşi alege, prin votul deschis al majorităţii consilierilor ce o compun, câte un preşedinte şi câte un secretar, potrivit art. 54 alin. (3) din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 18 din Regulament*. Şedinţele comisiilor de specialitate se desfăşoară, de regulă, înaintea şedinţelor consiliului, atunci când ordinea de zi a şedinţei acestuia cuprinde probleme sau proiecte de hotărâri asupra cărora i se solicită raportul, potrivit art. 44 alin. (1) din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 23 din Regulament*.

Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialitate se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare a fiecărui consiliu local, potrivit art. 54 alin. (6) din Legea nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

12. Închiderea şedinţei

Potrivit art. 36 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 2 din Ordonanţa nr. 35 din 30 ianuarie 2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, consiliile locale vor adopta, pe baza Regulamentului-cadru, regulamente proprii de organizare şi funcţionare, adaptate specificului unităţii administrativ-teritoriale .

10 ART. 17 alin. (1) din Regulament*12

Page 13: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Regulamentele proprii se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul consilierilor în funcţie. După epuizarea problemelor înscrise în ordinea de zi, preşedintele de şedinţă declară şedinţa închisă.

14. Anexe

Anexa nr. 1

PREZIDIU

13

Page 14: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

PREŞEDINTELE DE VÂRSTĂ

1.Domnul /doamna______________

ASISTENŢII PREŞEDINTELUI DE VÂRSTĂ ( CEI MAI TINERI CONSILIERI)

1. Domnul /doamna______________

2. Domnul /doamna______________

ROMÂNIA Anexa nr. 2

JUDEŢUL HARGHITA

CONSILIUL LOCAL ___________Am primit un exemplar

Semnătura _________Data _____________

14

Page 15: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Domnul/doamna _____________

I N V I T A Ţ I E

În conformitate cu Ordinul Prefectului judeţului Harghita nr. ………../2012, sunteţi invitat să participaţi la şedinţa de constituire a Consiliului local ___________ care va avea loc în data de________la ora _____, în sala de şedinţe a Consiliului local___________.

Cu stimă,

SECRETAR

Nume, prenume _____________

Semnătura ______________

Nr. ___/___/2012

Anexa nr. 3

C O N V O C A T O R

În baza Ordinului Prefectului judeţului Harghita nr. …………../2012 se convoacă în şedinţă de constituire a Consiliului Local al comunei/oraşului ________ în data de ________ la ora _______, în sala de şedinţe a Consiliului local al comunei/oraşului _______, consilierii aleşi la alegerile locale din 10 iunie 2012.

15

Page 16: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

1. Domnul /doamna_______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

2. Domnul/doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

3. Domnul/doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

4. Domnul /doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

5. Domnul//doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

6. Domnul /doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

7. Doamna /doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

8. Doamna /doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

9. Doamna /doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

10. Doamna /doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

11*.Doamna /doamna _______ Partidul politic,alianţa politică sau electorală

SECRETAR

Nume, prenume___________

Semnătură ____________

Data ____/___/2012Notă* Se adaptează în funcţie de numărul de consilieri corespunzători

ROMÂNIA Anexa nr. 4JUDEŢUL HARGHITA CONSILIUL LOCAL ___________

16

Page 17: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

H O T Ă R Â R Eprivind alegerea Comisiei de validare

Consiliul Local _______, întrunit în şedinţa de constituire, la data de ________; Având în vedere:

- prevederile art. 31 alin. (2), (3), (4) şi (5), art. 45 alin. (1) şi art.115 alin. (1) lit. b din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată şi

- prevederile art. 4 şi art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 35/2002, pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consillilor locale aprobată şi modificată prin Legea nr.673/2002;

În temeiul prevederilor art. 31 alin. (2), art. 45 alin. (1) şi art. 115 alin. (1) lit. b) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare

H O T Ă R Ă Ş T E:

ART.1. Se alege Comisia de validare a Consiliului local _________, care va funcţiona pe întreaga durată a mandatului acestuia, în următoarea componenţă: 1.Domnul (doamna)____________________________________ 2.Domnul (doamna)____________________________________ 3.Domnul (doamna)____________________________________ 4.Domnul (doamna)____________________________________ 5.Domnul (doamna)____________________________________ ART.2. Hotărârea se aduce la cunoştinţă publică şi se comunică prin grija secretarului cu:

- primarul ________- Instituţia Prefectului judeţul Harghita

PREŞEDINTE DE VÂRSTĂ SECRETAR Nume, prenume___________ Nume, prenume _________Semnătură ____________ Semnătură ______________

ASISTENŢII PREŞEDINTELUI DE VÂRSTĂ _________ ___________

Nr.____ din ___ iunie 2012

17

Page 18: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Anexa nr. 5CONSILIUL LOCAL ___________

PROCES-VERBAL

încheiat astăzi, _______, în prima şedinţă a comisiei de validare a Consiliului local al comunei/oraşului/municipiului _______.

Astăzi (data de mai sus) comisia de validare aleasă de Consiliul Local _________ în şedinţa de constituire din data de _______ a examinat, în conformitate cu prevederile art. 31 alin. (3) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, şi art. 6 alin. (1) din Ordonanţa nr. 35/2002, cu modificările şi completările ulterioare, legalitatea alegerii consilierilor. Se înscriu eventualele renunţări la mandatul de consilier, după cum urmează:-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Comisia constată că au fost respectate dispoziţiile legale, fapt pentru care a hotărât să propună validarea următorilor consilieri aleşi la 10 iunie 2012, în condiţiile Legii nr. 67/25.03.2004 republicată, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Nr. crt. *

Numele si prenumele Locul de muncă şi funcţia**

Lista pe care a candidat

1.2.3.4.5.6.7.8.9.

10.11.12.13.14.15.

18

Page 19: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Nu a fost validat mandatul următorilor consilieri aleşi:

Nr. crt. *

Numele si prenumele Locul de muncă şi funcţia

Lista pe care a candidat

1.2.3.4.5.

Drept care, am încheiat prezentul proces-verbal.

Preşedintele comisiei de validare_________________

Membrii comisiei de validare_________________

_________________

_________________

NOTĂ* Se adaptează în funcţie de numărul de consilieri corespunzători.

19

Page 20: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Anexa nr. 6

ROMÂNIA JUDEŢUL HARGHITA CONSILIUL LOCAL ____________

H O T Ă R Â R Eprivind validarea mandatelor consilierilor aleşi la alegerile locale din

10 iunie 2012, ce compun Consiliul local al comunei/oraşului/municipiului ________

Consiliul Local _______, întrunit în şedinţa de constituire, la data de ________; Avănd în vedere: - procesul-verbal al Comisiei de validare a Consiliului Local ________; - prevederile art. 31 alin. (5) şi art. 45 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată,

- prevederile art. 7 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale aprobat de Ordonanţa nr. 35/2002 - modificată de Legea nr. 673/2002.

În temeiul prevederilor art. 31 alin. (5), art. 45 alin. (1) şi art. 115 alin. (1) lit. b) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare

H O T Ă R Ă Ş T E:

ART.1 Se validează mandatele următorilor consilieri aleşi în data de 10 iunie 2012, în Consiliul Local ________:

Nr.Crt.

*

Numele si prenumele Lista partidului politic, alianţei etc.

pe care a candidat0 1 21234567891011

20

Page 21: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

121314

ART.2. Prezenta hotărâre poate fi atacată de cei interesaţi la instanţa de contencios administrativ în termen de 5 zile de la adoptare sau comunicare, în cazul celor absenţi de la şedinţă, potrivit art. 31^1 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

ART.3. Cu data prezentei hotărâri încetează mandatul Consiliului local şi consilierilor locali în funcţie, validaţi prin Hotărârea Consiliului local _______ nr. __/___.____.2004.

ART.4. Prezenta hotărâre se aduce la cunoştinţă publică şi se comunică prin grija secretarului cu:

- primarul _______- Instituţia Prefectului judeţul Harghita

PREŞEDINTE DE VÂRSTĂ SECRETAR Nume, prenume___________ Nume, prenume _________Semnătură ____________ Semnătură ______________

ASISTENŢII PREŞEDINTELUI DE VÂRSTĂ

__________ ___________

Nr. _____din ____ iunie 2012

21

Page 22: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Anexa nr. 7

ROMÂNIAJUDEŢUL HARGHITACONSILIUL LOCAL _____________

J U R Ă M Â N T

Subsemnatul(a) ______________, consilier local al Consiliului local _____________, în conformitate cu prevederile art. 32 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, depun în faţa Consiliului local următorul jurământ:

„Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei, (oraşului, municipiului) ________________ Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Preşedinte de vârstă Consilier local Nume, prenume ___________ Nume, prenume

__________ Semnătură ____________ Semnătură ______________

Data: ___/____/2012

22

Page 23: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Anexa nr. 8

ROMÂNIA JUDEŢUL HARGHITACONSILIUL LOCAL _______

H O T Ă R Â R E

privind constituirea Consiliului local al

comunei/oraşului/municipiului _________

Consiliul Local _______, întrunit în şedinţa de constituire, la data de ________; Având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 32 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; - prevederile art. 8 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consillilor locale aprobată şi modificată prin Legea nr.673/2002; În temeiul prevederilor art. 34 alin. (2), art. 45 alin. (1) şi art. 115 alin. (1) lit. b) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare

H O T Ă R Ă Ş T E:

ART. Cu data de___/___/2012, se constată declararea ca legal constituit a Consiliul local al comunei/oraşului/municipiului _______, în următoarea componeneţă:

Nr.Crt.

Numele si prenumele Lista pe care a candidat

0 1 21234567891011

23

Page 24: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

ART.2. Cu data prezentei hotărâri încetează mandatul Consiliului local

________ constituit prin Hotărârea Consiliului local _______ nr. __/_____ şi al consilierilor locali în funcţie.

ART.3. Prezenta hotărâre se aduce la cunoştinţă publică şi se comunică prin grija secretarului cu:

- primarul _______- Instituţia Prefectului judeţul Harghita

PREŞEDINTE DE VÂRSTĂ SECRETAR

Nume, prenume___________ Nume, prenume _________

Semnătură ____________ Semnătură ______________

ASISTENŢII PREŞEDINTELUI DE VÂRSTĂ

Nr. _____din ___ iunie 2012

24

Page 25: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Anexa nr. 9

ROMÂNIA JUDEŢUL HARGHITA CONSILIUL LOCAL ________

H O T Ă R Â R E

privind alegerea preşedintelui de şedinţă

Consiliul local al comunei/oraşului/municipiului __________; Având în vedere: - prevederile Hotârârii consiliului local nr.__/___/2012, privind constatarea declarării ca legal constituit a Consiliului Local;

- art. 9 din Ordonanţa nr. 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului- cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, aprobată şi modificată prin Legea nr.673/2002; În temeiul prevederilor art. 35 alin. (1), art. 45 alin. (1) şi art. 115 alin. (1) lit. b) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare

H O T Ă R Ă Ş T E:

ART.1. Se alege preşedinte de şedinţă domnul/doamna ___________, care va conduce şedinţele consiliului local pe o perioada de 3 luni, începând cu data adopătării prezentei hotărâri.

ART. 2. Prezenta hotărâre se aduce la cunoştinţă publică şi se comunică prin grija secretarului cu:

- Domnul _______________ - Instituţia Prefectului Judeţul Harghita

PREŞEDINTE DE VÂRSTĂ SECRETAR Nume, prenume___________ Nume, prenume _________Semnătură ____________ Semnătură ______________

ASISTENŢII PREŞEDINTELUI DE VÂRSTĂ

___________ ___________

Nr.______din ___ iunie 2012

25

Page 26: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Anexa nr. 10

ROMÂNIA JUDEŢUL HARGHITACONSILIUL LOCAL ________

H O T Ă R Â R E

privind alegerea viceprimarului

Consiliul local al comunei/oraşului/ municipiului întrunit în şedinţa la data de ______;

Având în vedere:- prevederile Hotârârii consiliului local nr. __/___/2012, privind validarea

mandatelor;- prevederile Hotârârii consiliului local nr. ___/___/2012, privind

constatarea declarării ca legal constituit a Consiliului Local;- art. 11 alin. (1) din Ordonanţa nr. 35/2002 pentru aprobarea

Regulamentului- cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, aprobată şi modificată prin Legea nr.673/2002; În temeiul prevederilor art. 45 alin. (5), art. 57 alin. (3) şi art. 115 alin. (1) lit. b) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare

H O T Ă R Ă Ş T E:

ART.1. Se alege domnul/doamna ___________, în calitate de viceprimar al comunei/oraşului/minicipiului ______;

ART. 2. Prezenta hotărâre se aduce la cunoştinţă publică şi se comunică prin grija secretarului cu:

- Domnul/doamna _______________ - Instituţia Prefectului Judeţul Harghita

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ SECRETAR Nume, prenume___________ Nume, prenume _________Semnătură ____________ Semnătură ______________

Nr. ____din ___ iunie 2012

Notă: Hotărârea se adoptă cu votul secret al majorităţii consilierilor în funcţie

26

Page 27: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Anexa nr. 11

R O M Â N I AJUDEŢUL HARGHITACONSILIUL LOCAL ____________

BULETIN DE VOTpentru alegerea viceprimarului

Nr. crt. Numele şi prenumele Opţiunea

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

NOTĂ: Înregistrarea pe buletinul de vot se face în ordinea propunerilor făcute.

Exprimarea votului se face prin înscrierea semnului “X” în interiorul patrulaterului din dreptul candidatului pentru care se votează.

Sunt nule buletinele de vot:- pe care se exprimă mai mult de o opţiune;- pe care nu s-a exprimat nicio opţiune;

Şedinţa Consiliului local _____________ din data de ___/____/2012.

27

Page 28: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

Anexa la Ordinul Prefectului nr. 89/2012

NUMĂRULUI MEMBRILOR CONSILIILOR LOCALE DIN JUDEŢUL HARGHITA

Nr. crt.

LOCALITATEA Numărul locuitorilor

Numărul membrilor consiliului

local1. Miercurea Ciuc 41166 192. Gheorgheni 19601 173. Odorheiu Secuiesc 36277 194. Topliţa 15330 175. Băile Tuşnad 1580 116. Bălan 7284 157. Borsec 2735 118. Cristuru Secuiesc 10223 179. Vlăhiţa 7138 15

10. Atid 2856 1111. Avrămeşti 2584 1112. Bilbor 2724 1113. Brădeşti 1813 1114. Căpîlniţa 2034 1115. Ciceu 2776 1116. Ciucsîngeorgiu 4864 1317. Ciumani 4429 1318. Cîrţa 2723 1119. Corbu 1554 1120. Corund 6354 1521. Cozmeni 2136 1122. Dăneşti 2356 1123. Dealu 3987 1324. Ditrău 5740 1525. Dîrjiu 1073 926. Feliceni 3346 1327. Frumoasa 3625 1328. Gălăuţaş 2723 1129. Joseni 5684 1530. Lăzarea 3468 1331. Leliceni 1947 1132. Lueta 3611 1333. Lunca de Jos 5322 1534. Lunca de Sus 3480 1335. Lupeni 4539 1336. Mădăraş 2204 11

28

Page 29: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

37. Mărtiniş 3177 1338. Mereşti 1321 939. Mihăileni 2628 1140. Mugeni 3759 1341. Ocland 1263 942. Păuleni Ciuc 1831 1143. Plăieşii de Jos 2944 1144. Porumbeni 1827 1145. Praid 6687 1546. Racu 1611 1147. Remetea 6216 1548. Satu Mare 1956 1149. Săcel 1282 950. Sărmaş 4007 1351. Sântimbru 2039 1152. Secuieni 2801 1153. Siculeni 2852 1154. Sîncrăieni 2634 1155. Sîndominic 6415 1556. Sînmartin 2390 1157. Sînsimion 3556 1358. Subcetate 1964 1159. Suseni 5087 1560. Şimoneşti 3867 1361. Tomeşti 2631 1162. Tulgheş 3208 1363. Tuşnad 2096 1164. Ulieş 1245 965. Vărşag 1553 1166. Voşlăbeni 1984 1167. Zetea 5835 15

14. LEGISLAŢIE

29

Page 30: Ghid Pentru Constituirea Consiliului Local 2012

LEGEA Nr. 215 din 23 aprilie 2001 *** RepublicatăLegea administraţiei publice locale

LEGEA Nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată

LEGEA Nr. 393 din 28 septembrie 2004privind Statutul aleşilor locali, modificată şi completată

ORDONANŢA Nr. 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale LEGEA Nr. 334 din 17 iulie 2006 *** Republicatăprivind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale

LEGEA Nr. 161 din 19 aprilie 2003privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei

LEGEA Nr. 176 din 1 septembrie 2010privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative

HOTĂRÂRE Nr. 2 din 4 ianuarie 2001pentru aprobarea structurii şi conţinutului protocolului de predare-primire întocmit de membrii Guvernului şi de conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice la expirarea mandatului

Compartimentul de administraţie publica locala si organizarea alegerilor

Serviciul pentru verificarea legalităţii actelor administrative, a aplicării actelornormative şi contencios administrativ

Miercurea-Ciuc * Cod 530100 * P - ţa Libertăţii nr. 5,www.prefecturahr.ro, [email protected]/fax 0266 – 37 11 14 * tel/fax 0266 – 37 20 61 * fax 0266 - 37 20 80

30