fireade 2000

Upload: karinpomp

Post on 08-Apr-2018

242 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    1/12

    I

    N o u a l e h n o l o g i e i nc om b a le r e a i n c en d i i l o r

    FireAde 2000T e h n o lo g ia d e s u s p e n s iea h i d r o c a r b u r i lo r

    . Netoxic

    NecorosivRezistent la inghet, pana la

    minus 32 grade CelsiusBiodegradabil

    Capacitatea de a disipatemperaturi inalteIncendii clasa AlB

    Incendii clasa O/Fo spuma stabila, care

    nu contine fluorlzoleaza lichidele inflamabile

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    2/12

    A gen tu l p en tru toa te tip u rile d e ap lica tii: F ireA de 2000VEOEREDE ANSAMBLUFireAde 2000 este un produs bazat pe cele mainoi procese tehnologice chimice, avand ca~acter.-istici care sunt unice si extrem de potnvrte Inactt-vitatea de prevenire si stingere a incendiilor.FireAde 2000 a fost dezvoltat de oameni destlinta din Statele Unite ~i a fost patentat ca fiindalternativa mai buna fata de aqentii de stingereconventionali, bazati pe spurna, FireAde 2000 afost deivoltat de caire unul dintre pompierii pio-nieri in domeniu, 01 . Ron Thames, care a devenitfaimos In timpulluptei lmpotriva incendiilor dinKuweit si din Golf.Printre alte aplicatii, FireAde 2000 este folosit Inmod curent la bordul portavioanelor Ameri~an~si In rafinarllle din Orientul Mijlociu ~i Aproplat, r a racum a fost aprobat ~i.In Eur~pa. A~esta ""reprezlnta 0 tehnoloqle noua, ~are imbunatatestecondltllle de sigurant~ a m.uncil pentru p?n:!pl~nsi In acelasi timp ajuta la stinqerea definltlva a In-cendlllor pe diferite niveluri, cu 0eficlentanernallntalnlta pana acum.FireAde 2000 poate fi folosit In incendiile de clasaA,B si F,precum ~i in incendiile de clasa 0 (metalealcaline), nefi ind afectat de cunoscutele dez"avan-taje ale aqentllor anti-incendiu detip spul!l~'printre care se numara ~I cornpusu chlml~1 al fluo-rului, care sunt toxici.FireAde 2000 este blode-gradabil, necorosiv ~i aslqura disiparea lrnedlata atemperaturii acumulate In materialele aprrnse,

    Fire Services Plus: "Aici, la Fire Ser-vices Plus, suntem cu totii dedicatisaivarii vietilor omenesti siprotejari! mediulu! prin aezvo)-tarea si producerea unui agent destinqere a incendii lor compatibilcu mediul tnconiurator.Fire Services Plus este una dintre companiileproducatoare de aqent! de stingere a i0cendiilor c u _un ritm fantastic de dezvoltare, acumuland 30 de anide experienta In cercetare ~i dezvoltate, ~ar~ au c,?n-tribuit la succesul acestel tehnoloqt! tnovative,prietenoasa cu mediul tnconjurator. Produsele noas-tre din Gama FireAde 2000 au creat nOIstandarde pepiata. Noi nu ne luptam cu incendiile, ci pur ~isimpluIestingem. ,.Sediul firmei Fire Services Plus este tn Fayetteville,Georgia, SUA.FireServices Plu.seste r.eprezentC!tad"e,oechipa de protesionisti cu zea de ani de exper!enta indomeniul vanzantoi de aqenti de stmgere catre gu-verne autoritati locale sau industrii. Companianoastra este recunoscuta in tntreaqa lume pentru in-tegritatea pe care a investit-o in producerea gameiFireAde.Produsele noastre FireAde au creat noi standarde;acestea sunt potrivite pentru diferite tipu~i deaplicatii, nu sunt substanie periculoase S~1U.t.oxlce,~Icompie: biodegradabile. Aceste caractenstta fac dinFireAde 2000 un produs toone efi,cien~~i.universal.Produsele FireAde sunt tolosite tn diterite tan cuaplicati; in domeniul militar, industrial ~i in luptatmpotriva incendiilor.

    cornbinand un numar mare de mecanisme opera-tive variate cu 0eficlenta nernallntalnlta. Nouatehnologie de separarea rnoleculelor de hldrocar-buri la nivel molecular, neutrallzeaza llchide!e In-flam'abile; chlar ~i lichidele explozlve sun~ stinseimediat, la apllcarea produsulul, care, la randulsau, lmpledlca In mare rnasura efectul de reapnndere.ln plus, la aplicare, se formeaza un stratsubtire si stabil de spurna care pluteste lasuprafata ~i care va izola perfect oxiqenul de ma-terialul care arde ~i de vaporu lnflarriablll .

    Am combinat diferite tip uri de te~n_olpgii, care nu au.mai fost folosite in mod compatibii tn cadtul lupteiimpotriva incendiilor, de-a lungul existentei spumeloran ti-in cendiu, de exemplu amestecul ager:!tJlor destingere a in~~ndi!lor clasa A)[ ~, cu ag~ntll de um-ezire. Aceasta imbinare de calitatl revolutionare a iostposlbiki datorita produsului FireAde 2000. Agentll destingere a incendii lor de clasa A ta c ~xact ct;,eace de-scrie denumirea lor, si anume stinq incendii de clasaA. Industria producatoare de ~genti. de stinqererecunoaste doar aqentii de umeure ca fimd diietiti declasa spumelor anti-incendiu.. Aceste produsetunctioneaza diferit de cele de tip AFFF (spume tnbaza de apa car~ tormeaza un stra_~ izolator lasup rafata). Astfel, tn mod tIPIC, agent" de umeziresunt iolosit! doar in incendiile de clasa A, sau, foarterar, in cazul lichideior inflamabile, din pricina faptuluica nu iormeaza spuma izolatoare.Spumele ?i produsele de tip AFFF sunt considerateaqenti de stin~ere standard si sL!n~toiosite ca"Spum_aanti-incendiu I de catre pomptert. Produsele de ttpAFFF acopera focul care trebuie stins cu un strat despuma care tormeaza 0membrana izolatoare, care,la randul sou, suprima vaporii toxici si focul in sine.Produsele de tip AFFF sunt folosite in mod normalnumai in incendiile de clasa B. Combmarea celordoua tipuri deproduse a generat caracteristicile uniceale lui FireAde 2000. Fire Services Plus a combinattehnologia agentilor de umezire" cu "tehnologiaAFFF':Acest lucru a rezultat in crearea primului agentmultidimensional, care poate fi folosit atat in incendi-ile de clasa A precum si in cele de clasa B.FireAde 2000stinge cu efi~ienta maxima aproape orice tip de in-cendiu."

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    3/12

    Noua tehnologie in lupta impotrlva Ineendillor, a vapcrllcr toxiei ~ia eontamlnarii

    FireAde 2000 nu necesita folosirea de echipament spe-cial ~ipoate fi folosit de 0 brlqada de pompieri cu echi-pament standard, cum ar fi capete de furtun cucamera, pulverizatoare, furtune speciale pentruspuma, cu diferite diametre, sau cu echipamentul depre-mixare deja existent.Datorita vascozitatii salemici (materie uscata maiputin de 5%),FireAde 2000 poate fi amestecat foarteuser cu apa folosita in stingerea incendiilor, creand 0solutle in suspensie stablla. Nu exista riscul de blocarea sistemelor de stingere a incendiilor sau de a nu re-aliza concentratia dorita in timp util,Valvele ~i pom-pele nu necesita intretlnere speclala, dupa folosirea .produsului, datorita faptului caacestaeste necorosiv ~Ipoate fi curatat cu un simplu jet d~ apa: . .Prin metodele traditionale de lupta antl-incendiu,caldura este dispersata prin transformarea apei invapori sau prin eliminarea contactului materialuluiaprins cu oxigenul, acestafiind unul dintre cele patruelemente care forrneaza tetraedrul lntretinerii focului,sau prin acoperirea ternporara a vaporilor toxici cu unstrat subtlre de spurna (pentru incendiile de clasa B).Structura moleculara a lui FireAde 2000, pe de altaparte, sta la baza unei noi metode de sting~re a.i.ncen-diilor aceasta actionand simultan asupra calduril.combustibilului, oxlqenulul ~ia radicalilor liberi, ceipatru parametri care forrneaza tetr~edrul fo~ul~i. Di~aceste motive, FireAde 2000 reprezmta mediul Ideal rnlupta irnpotrlva incendiilor ~iin activitatea de neutral-izare a lichidelor foarte inflamabile.

    Acredltar] ~iaprobarlMinisterul Apararii, Statele UniteAcreditare Underwriters Laboratories (UL)Acreditare pentru Europa - MPADresdaInstitutul pentru lqiena, regiunea Ruhr

    FireAde 2000 a fost aprobat in solutle de 1%, 3% ~i6%pentru folosirea in lupta trnpotriva ince~diilor declasele A si B conform cu standardele existente inStatele Unite~iCanada, primind ~icertificarea UL.FireAde 2000 este disponibil in doua variante:

    FireAde 2000 - Agent de Stingere a Incendiilorrezistent latemperaturi de pana la -4 grade CelsiusFireAde 2000 - Climate Controlrezistent latemperaturi de pana la -32 gradeCelsiusRezultatele experimentelor confirrna faptul ca FireAd~2000 corespunde standardelor UL 162 pentru aqentlspumanti de stingere a incendiilor, precum ~i stan-dardelor NFPA18 pentru aqentii de umezire.

    Nota: Fireservices Plus Inc. nu incurajeoza sub nicio forma depozitareasau eliminarea necorespunziitaate a combustibililot neutraluati,deversati. Metodele pentru eliminarea sidepozitarea cotespunzatoare acomoustioililot sunt impuse de consiliile locale sau de catre aqeruiiie gu-vernamentale corespunzateate.

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    4/12

    Agentul pentru toate tipurile de aplicatll: FireAde 2000

    Este necesar sa tnteieqetr. cateva luuuri de baza dinchimia tocului pentru a vedea cum actioneaza un agentde stingere asupra unui incendiu.Tnca de pe atunci, chimia focului s-a dezvoltat pe bazamodelului tetraedrului extins al tocului, care consta inurmaton! parametrii: oxigenul, combustibilul, caldura ~iradicalii liberi.Din punct de vedere istoric, chimia focului s-a bazat din-totdeauna pe modelul tetraedrului focului.

    AI patrulea factor, a~a numitii radical! liberi, au fostidentiticati la inceputul anilor '90.

    Tnultimul timp, importanta acordata radicalilor liberi acrescut. Tot i cei patru factori care constituie tetraedrultrebuie sa fie prezenti pentru ca un incendiu sa se poatapropaqa.

    APL ICAT I ILupta impotriva incendiilor

    Aplicatii in incendiile de clasa Lemn, Carbune, Hartie, Nuca de cocos, Bumbac, Fibra de stic/a,A : Fanlpaieicereale, Pneuri

    Aplicatii in incendiile de clasa Alcool izopropii, Etanol, E-85, Metanol, Metiletilcetona, Eter butilB(polare): trimetilBenzin a, Motorina, Jet A (kerosen), Combustibili militari JP5IJP8,

    Aplicatii in incendiile de clasa Petrol nepreluuatB(apolare):

    Aplicatii partlale in incendiilede clasa D: Metale aicalme precum magneziul, titaniul, aluminiul, etc.

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    5/12

    Noua tehnologie in lupta impotrlva incendlilor, a vaporllor toxlci lj i a contaminaril

    Neutralizarea lichidelor inflamabile deversateHidrocarburile inflamabile in stare lichida suntneutrallzate cu 0solutle de apa ~i FireAde 2000Inproportle de 3%.Acest lucru permite diferite tipuri de apllcatll:

    Neutralizarea combustibililor deversatlNeutralizarea lichidelor inflamabile dever-sate accidental in rafinarll, in zonele industriale~i in fabricile de procesare a chimicalelorNeutralizarea combustibililor din rezer-voarele de stocare, in scopul curatarll

    Unul dintre cele mai importante avantaje ale luiFireAde 2000 fata de spuma conventloriala estereprezentat de n eu tra llz are a s ta blla c orn bu stlb l-lului, care se produce in faza de curatare a aces-tuia, fiind, in conseclnta, 0metoda de asigurarea unei substante periculoase.

    METODE FO LOS IT E T N LUPTA iMPOTR IVAINCENDI ILORAgentii de umezireMetoda de lupta lrnpotriva incendiilor folosindaqentl de umezire se bazeaza pe un singur prin-cipiu operational:1. Reducerea tensiunii de suprafataTensiunea de suprafata a apei este redusa de la72 dln.zcrn" la 22 - 26 dln.zcrrr'.Aceasta tensiune de suprafata redusa prezlntanumeroase avantaje fala de apa slrnpla in luptalmpotrlva incendiilor.Prin reducerea tensiunii de suprafata, dimensi-unile plcaturllor normale de apa devin mai mici.

    Apa simp/a: diagrama ilustreaza cum este llrnitata capacitatea deexpansiune a apei de catre tensiunea acesteia de suprafata (72din.zcrrr'), forrnand legaturi la suprafata porilor materialuluiaprins, care, la randul lor, irnpiedica propagarea apei.

    Caldura qenerata de un foc este redusa prin faptulca energia este absorblta in principal in timpultrecerii apei din stare lichida in stare qazoasa,Plcaturl mai mici de a pa ln se am n a 0 suprafataacoperlta mai mare in cornparatle cu volumul fo-losit, ceea ce se traduce in faptul ca focul va intrain contact cu 0 suprafata de apa mai mare, astfelsporindu-se rata de conversie a apei din lichid invapori.Pe langa acest avantaj, apa este dlstrlbulta mairapid ca rezultat al reducerii tensiunii desuprafata, astfel c a aceasta va patrunde mai pro-fund in porii materialului aprins.

    Nota: AgenJii de umezire nu pot forma stratun izolatoare, care sasepare focul de oxigen, nici nu pot izola moleculele de hidrocarburi.

    Agentul de umezire: diagrama arata cum este redusa tensiunea desuprafata a apei cu ajutorul agentului de umezire, astfel incat sepoate acoperi 0suprafata mai mare, iar apa poate patrunde inporii materia leior aprinse.

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    6/12

    Agentul pentru toate tipurile de aplicatii: FireAde 2000Spumele folosite in incendiile de clasele A ~iBMetoda de stingere a incendiilor folosind spumese bazeaza pe doua principii operatlonale:1. Reducerea tensiunii de suprafataLa fel ca si in cazul agentilor de umezire, spumareduce de asemenea tenslunea de suprafata aapei. Aceasta trasatura ajuta ~i la forma rea de bulede aer ~i la propagarea unui strat subtlre lasuprafata materialului aprins.

    2. Formarea si mentinerea unui strat superfi-clal de spumi .Diferenta majora fata de agentii de umezireconsta Tnfaptul ca spurna poate forma bule caredureaza in timp (de ex. se forrneaza un strat su-perficial de spurna la suprafata materialuluiaprins). Acest lucru permite izolarea materialuluiaprins de oxigenul atat de necesar arderii.Prin capacitatea lor de acoperire, spumele fo-losite In incendiile de clasele A ~i B pot izola ma-terialul aprins, iar caldura va fi ellrnlnata intr-unritm Incetinit.

    Alternativa tehnologiei avansateFireAde 2000 - lupta impotrivaincendiilor folosind tehnologiasuspensieiMetoda de stingere a incendiilor prin separare se bazeazape cinci principii operatlonale:1. Reducerea tensiunii de suprafata a apei2. Dispersia rapids a caldurli3. Tntreruperea reactiei in lant de formare a radicalilor liberi4. Formarea unui strat superficial de spuma5. Neutral izarea moleculelor de hidrocarburiPet. 1. Redueerea tenslunli de suprafata a apelLa fel ca ~i i n cazul aqentllor de umezire, tensiunea desuprafata a apei este redusa de la 72 din.zcrn+la 22 - 26din./cm~. I n cadrulluptei irnpotnva incendiilor, acest efectprezinta aceleasi avantaje ca ~icele ale unui agent deumezire fata de apa,Prin reducerea tensiunii de suprafata, dimensiunile fiecareipkaturi de apa sunt reduse. Pkaturl mai mici de apalnsearnna 0 suprafata acoperlta mai mare in cornparatie cuvolumul de apa folosit. Disiparea caldurii se realizeaza princontactul materialului aprins cu apa in suprafata mare ~iconsumarea energiei prin trecerea apei din stare deagregare lichida in stare qazoasa.o suprafata acoperita mai mare fata de volumul de apa fo-losit permite crearea unei suprafete de contact sporite, iarenergia terrnica este absorblta mult mai eficient, chiardaca aportul de apa este acelasi. constant. FireAde 2000reactioneaza cu apa la nivel chimic, determinand creareaunei ape mai .rnaleabile" fiecare plcatura de apa devenindmai mica. Tensiunea de suprafata a apei este astfel redusasem nificativ.

    Conform cu standardul NFPA 18FireAde 2000 indeplineste toate cerlntele impusede norma NFPA18 in testele pentru incendiile declasele A~iB

    Un te st s imp lu demons tre az a cum F ireAde 2000tm bu na ta te ste c ap ac ita te a d e ume zire s i d e p en etra re aapei.70 em" d e a pa su nt a plica ti p e 0s uo ra ta ta c re atO d inh artte d in tr-o p oz itie fix a. T en siu ne a d e s up ra ta ta a a pe ica uz eaz a form are a u ne i b Olti d e a pii d e 50 mm".D ac a s e to io se ste u n ame ste c in p ro po rtte d e 3% deF ireA de 2000 in 70 em" d e a pa , a plic at in a ce ia st m od ,te ns iu ne a d e s up ra ia ta a a pe i e ste re du sa in a ~a mas urac o s up ra ia ia umez lta s e e x tin de 1 0 m ai m ult de 600 m m",pentru c o p ic atu rite m a i m ic i d e a pa c re ate c au ze az apatru ndere a s olu tie i in hattie, in lo cu l to rm arli u ne i bOlti.

    Pe langa aceste beneficii , moleculele de hidrocarburiprezente sunt atrase in compusul format de apa ~iFireAde 2000 prin prisma tncarcaturti electrice a aces-tuia.

    I n plus, apa poate f aplicata pe 0 suprafata mai mare, mairepede, datorita tensiunii de suprafata red use, astfel ume-zind 0 arie mai larga ~i penetrand mai profund in porii ma-terialului aprins.Pet. 2. Dlslparea rapldi a caldur]]FireAde 2000 lmbunatateste eficienta canalelor dedistributie a caldurii In interiorul picaturllor de apa,astfel rezultand un grad sporit de evaporare.

    Caracteristicile compusului FireAde 2000 / apa ajuta latransformarea eficienta a apei in vapori, ceea cerezulta tntr-un efect major de racire, Moleculele decompus in stare qazcasa se cornbina cu moleculelelnconjuratoare aflate in stare lichida ~i se condenseazadin nou.Acest ciclu rapid de transformari suferite de molecule-Ie de apa in interiorul plcaturllor, ~i anume trecerea dela evaporare la condensare, absoarbe 0 cantitatefoarte mare de energie, disipand rapid caldura ~icreand in acelasi timp foarte putini vapori.

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    7/12

    Noua tehnologie in lupta impotriva incendiilor, a vaporilor toxici ~ia contaminarii

    FireAde 2000 ajutii la disiparea enerqiei term ice de 10 ori mai rapid dealt apa obisnuita

    Pe langa reducerea tensiunii de suprafata a apei, carese traduce in folosirea unui volum mai mic de apapentru a acoperi aceeasi suprafata de material aprins,cozile covalente ale moleculelor de FireAde 2000 suntproiectate spre exteriorul plcaturllor de apa, Canaliza-rea caldurii in toate directiile in interiorul picaturilorde apa nu permite acesteia sa se raspandeasca dinpricina formarii asimetrice de vapori, asa cum seintarnpla daca sursa de caldura este uni laterala.Picaturlle din solutla de FireAde 2000 ~i apa pot ficomparate cu un arici. Cand aceste picaturi se afla invecinatatea unui foe, molecula de FireAde 2000actloneaza ca un conductor term ie, care absoarbecaldura in interiorul picaturii de apa,FireAde 2000 a fost creat si dezvoltat astfel tncat saeficientizeze folosirea fiec'arei picaturi de apa, atat pesuprafata acesteia cat ~i in interiorul ei. Urmatoarelefa pte au fost probate, atat prin studii experimentalecat ~i prin calculele teoretice efectuate in perioadadezvoltarii produsului:

    FireAde 2000 aslqura 0 disipare a energiei de 10ori mai eficienta ca apa simpla.Disiparea caldurii folosind FireAde 2000 este maieficienta decat atunci cand se foloseste spuma,care nu face decat sa izoleze incarcatura terrnica.

    Metoda de stingere comparata cuspuma AFFFAcest test demonstreaza diferenta semniticativa dintreettcienta raarii cu FireAde 2000;i spuma traditionali;Obiectul testului a constat tn toiosirea a doua bare de otelde doi eentimetri grosime ~i 15 em lungime. Ambele bare auiost stropite Tnmod continuu cu FireAde 2000 ~icu spume.Temperatura iniliala a barelor a fost de 600 grade Celsius.Perioada de testare a fost stabilita lasaizeci de secunde.Imediat dupa scurgerea acestui interval, bara de otel pecare s-a aplicat FireAde 2000 ajunsese la0 temperatura subpunctul critic de auto-aprindere. Spuma a racu bara de oteimult mai greu, folosindu-se, de asemenea, 0 cantitate multmai mare de lichid de racire.

    Spre deosebire de spumele folosite in lupta impotri-va incendiilor de clasa B,care doar lzoleazatncarcatura terrnica, FireAde 2000 reduce rapid tem-peratura materialului aprins (precum ~i pe cea a in-frastructuri i invecinate) pana sub temperatura criticade auto-aprindere. Rezultatul consta in realizareaunui timp de stingere foarte scurt, in cornbinatie cuformarea unui strat superficial de spurna.Disiparea rapida a caldurll cu ajutorullui FireAde2000, impreuna cu efectul de separare obtlnut prinutilizarea produsului, reduce semnificativ riscul dereaprindere spontana a incendiului, datori ta faptuluic a vaporii toxici sunt lzolati ~i temperatura esteredusa rapid sub punctul de auto-aprindere.Cand se sirnuleaza efectul de aprindere instantaneeca reactie la apl icarea apei, pompieri i se ghemuiescin mod tipic langa simulator. Se pot produce arsurigrave din pricina cantltatii mari de vapori fierblntlrezultati . La simularea aceleiasi situati i, folosind tnsaFireAde 2000, se observa reducerea sernnificativa ariscului de producere a arsurilor ca rezultat al efectu-lui rapid de racire ~i a l producerii de vapori incantltatl considerabil mai mici.

    6000 C5000 C4000 C3000 C2000 C1000 C

    00 C

    Spuma AFFF

    o 10 20 30 40 50 60secunde

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    8/12

    Agentul pentru toate tipurile de aplicatii: FireAde 2000

    Pentru orice echipaj de pompieri, 0vizibilitate buna reprezinta un avantaj major in ceea ce priveste siqurantala locul de munca, cu rezultat in reducerea riscurilor la care se expun atat oamenii cat s! bunurile.Diagramele de mai jos ilustreaza taptul c a emisiile de fum sunt reduse semnificativ imediat duoa folosirea luiFireAde 2000, luau cu atat mai vizibil in cazullichidelor inflamabile, tata de incendiile de clasa A, carid emisiilede fum au fost reduse la cu aproape jumatate din total. 'ln cazul incendiilor alimentate cu beruuu: sau motorina, aplicarea produsului FireAde2000 in solutie cu apa,in concentratie de 3%, a eliminat aproape complet pierderea vizibilitaJii prtcinutta de fumul emis, in intervalula treizeci de secunde.

    Reducerea emisiilor de fum(Incendii clasa A)

    100%80%60%40%20%0%

    inainte dupa

    Pct. 3lntreruperea reactlel in lant care duce la for-marea de radicali liberiRadicalii liberi reprezinta componente moleculare ne-saturate care prezinta un grad mare de reactivitate.Acestia intra in coliziune cu sursele de combustibilincazul incendiilor de clasa A ~iB,la viteze mari. Acestecoliziuni produc caldura ~ilncurajeaza formarea de noiradicali liberi, declansand 0 reactie in lant, care, larandul ei, accelereaza procesul de combustie. Datoritarasei sale moleculare mari, FireAde 2000 lnhiba

    Reducerea emisiilor de fum(Focuri alimentate cu benzlna simotorlna) ,99%100%80%60%40%20%0%

    inainte dupa

    biochimic (BOD si COD),

    reactia in Ian! de formare a radicali lor liberi prin ab-sorbirea energiei radicalilor liberi ellberati in urmacoliziunilor produse ~i prin canalizarea acesteia inapa,Cum energia sistemului de combustie descreste carezultat al tnlaturarii energiei radicalilor liberi, incen-diul poate fi stins mai usor,Cand radicalii liberi seciocnesc, seforrneazafuningine ~ifum. Funinginea reprezinta a treia formade carbon pe 0 scaraa puritatii acestuia.

    mg/l30025020015010050o

    FireAde 2000 incomparatie cuspuma AFFF-diferenta esteevldenta

    3% spuma AFFF 3% FireAde 2000

    ConsumulConsumul de oxigen represinto 0 metodastandard de masurare a gradului de contam-inare a apei, in special in cazul deversari lor in-dustr iale ?ia apei reziduale poluate.Consumul de oxigen chimic se reiera la canti-tatea de oxigen masurata in particule pemilion (ppm) care pot fi masurate prin oxi-darea materiilor organice scufundate in apereziduale.FireAde 2000 este complet biodegradabi/ iarrezultatele ilustrate in diaqramodemonstreaza faptul ca FireAde 2000 estemult mai putin daunator mediuluiinconjurator dedit spuma traditionala.

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    9/12

    Noua tehnologie in lupta impotrlva Incendiilor, a vaporllor toxlci ~I a contaminarll

    Prin amestecarea in solutle de 3% FireAde, caldura este disipata instantaneu, iar supraiata lichldelor inflamabile este acoperitade moleculele de FireAde 2000. Dupa disiparea catdurt! ~iizolarea moleculelor de hidrocarburi se formeaza 0membranarezlstentii ~i0structura bine lncheqatii (fara bule mari) constituind un strat de spuma.FireAde 2000 intrerupe reactia in lant de formare a radical-ilor liberi prin izolarea acestora, astfel evitandu-se coliziu-nile ~iacumularea de temperatura.Impiedicarea reactlel de formare a radicalilor liberi aredrept consecinta reducerea cantitatii de fum, lucru ce poatefi rnasurat inainte, in timpul sau dupa aplicarea lui FireAde2000.Pet.4. Formarea unul strat superficlallzolator de spumiPelanga alte calitati, FireAde 2000 a fost creat pentru aforma 0 spurna densa sau medie. Pentru a obtine 0 spumacu densitate mare, utilizatorul produsului poate alege intreun furtun de aplicare pulverizator cu rezerva, sau un furtunspecial pentru spume dense. Echipajele de pompieribeneficiaza de mobilitate sporlta in cazul folosirii furtunuluipulverizator, cu rezerva. FireAde 2000 crseaza 0 spumafoarte stabila ~idensa, care nu depaseste trei centimetrigrosime, in cazul spumei cu densitate mare.

    Stratul de spurns pluteste pe 0membrana qroasa, caresepara de asemenea oxigenul de materia lui aprins,precum ~ide vaporii imflamabili.

    Pet. 5. Izolarea moleculelor de hldrocarburl

    Imediat ce solutla de FireAde 2000 ~iapa intra in contactcu moleculele de hidrocarburi, se produce 0 noua reactiechimica. Acest lucru incarcaelectric negativ grupurile mo-leculare de hidrocarburi, ceea ce rezulta in faptul casevorrespinge reciproc. In acelasi timp, ele vor fi atrase de mol-eculele de apa Incarcate electric pozitiv, astfel cavor firepede izolate una de cealalta, inconjurate de apa pe careo vor retlne.

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    10/12

    Agentul pentru toate tipurile de aplicalii: FireAde 2000

    Dupa cum este ilustrat in diagrama alaturata, datoritaformulei salechimice, FireAde 2000 va schimbatncarcatura electrica a mediului, creand 0 reactie derespingere intre moleculele de hidrocarburi, c~revordeveni izolate, inconjurate de apa, lrnpledlcandu-seastfel formarea de vapori inflamabili de hidrocarburi.

    Noua abordare reprezentata de separarea combusti-bililor prezinta numeroase avantaje pentru echipajelede pompieri. Formula chirnlca a lui FireAde 2000 per-mite izolarea combustibililor in stare lichida, leqan-du-i de moleculele de apa,ceeace tnsearnna caacestla nu vor mai fi inflamabili sauexplozivi.Grupuri de molecule de hidrocarburi izolate eFireAde 2000

    Cinci li tri de ulei de giit it aprins: pi ini i ~igri is imile comestibile cu capacitate mare de auto-aprindere pot fistinse eficient prin aplicarea unei solun! de FireAde 2000 in apii, in procent de 10%.

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    11/12

    Noua tehnoloQie in lupta impotriva incendiilor, a vaporilor toxici ~ia contaminarii

    Ap1icaliile posibile cu FireAde 2000Teste practice de stingere a incendiilor folosind FireAde 2000Un nurnar mare de teste au fost efectuate pentru diferite tipuri de incendii. lata doua exemple:

    Incendiu la un transformator electrico companie mare americana - producator deenergie electrica - a efectuat numeroase testeasupra transformatoarelor electrice folosindlichide de raclre aplicate asupra a 40000 de litride ulei hidraulic. Aceste teste au indus testecomparative lntre FireAde 2000 ~i spuma AFFF.Caldura emanata in timpul incendiului a fostatat de lntensa c a cinci echipaje de pompieriau avut probleme In aplicarea spumei pana laformarea membranei izolatoare, pentru c aaceasta se tot evapora. In timpul testelor cuspurna AFFF,cinci echipaje de pompieri auaplicat spurna In continuu In aria incendiatapret de mai mult de douasprezece ore pentru areusi sa stlnqa incendiul.Dupa aplicarea lui FireAde 2000 pentru doartreizeci de minute, senzorii termici au indicat 0scad ere rapida a temperaturii cu 426 grade Cel-sius, perrnltand retragerea echipajelor dupanumai patruzeci de minute.In ambele cazuri, explozia ini1iala a distruscomplet transformatoarele.

    Incendii forestiereAceste teste au fost efectuate de catre membriicallficatl ai brlqatllor de pompieri voluntari dinStatele Unite.Aproximativ 4 hectare de padure uscata au fostincendiate In condltll control ate pentru a seputea face cornparatie intre FireAde 2000 ~ispuma AFFF.

    Incendierea transformatoarelor FireAde 2000 Spuma AFFFTimp total petrecut in locatie mai putin de40min 12,5oreConsumtotal pentru agentul de 381itristingereTimp efectiv petrecut pentru stin-gerea incendiului 1min. ~i24 sec.

    470litri

    28min250$pentru un 5200$pentruechipaj dedoi unechipaj deoameniI-... Ip-atruoameni

    Costuri

    Incendiu forestier Spuma AFFFFireAde 2000-

    Procentul de amestec 0.25% 1%-

    Consumulde apa 860litri 8140litri831itri

    Consumulde produs 3,.1litri~~~~~~~~~~~~.Echipajdepatru

    Echipament ~iechipa Echipajde doi oameni, oarneni,douacisterne,o cisterna un vehicul suplimentar

    rezervor de apaTimp total petrecut in 28minutelocatie 4,5ore

  • 8/7/2019 Fireade 2000

    12/12

    Agentul pentru to ate tipurile de aplicatii: FireAde 2000

    EUROPA ROMANIASC FIRESERVICES RO SRLStr.George Cosbuc, Nr 10-12Techirghiol, Constanta

    Fire ServicesGmbHHallplatz 15D-90402 Nuremberg

    Telefon:Catalin Vlagea(manager):+40 720 004 546Petrica Chitic(manager):+40 720 009 965TeI/Fax:+40 241 541 549E-mail: [email protected]: www.fireservices.ro

    Telefon:Telefax:Website:E-Mail:

    +49 (0) 911-234299-0+49 (0) [email protected]

    USAFire Services Plus Inc.180 Etowah TraceFayetteville, Georgia 30214, USA

    mailto:[email protected]://www.fireservices.ro/http://www.fireservices.de/mailto:[email protected]:[email protected]://www.fireservices.de/http://www.fireservices.ro/mailto:[email protected]