exemplar 1345

1
Text argumentativ despre prietenie Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre prietenie, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: O prietenie adevărată nu ţine seama decât de propriile ei legi. Iubeşti pe cineva, pentru că îl iubeşti, nu pentru că e inteligent, bun moral, bogat sau sărac (Mircea Eliade). Cred că marile prietenii, dar şi marile iubiri, în viaţă, la fel ca şi în literatură, se bazează pe o alegere spontană, independentă de calităţile sau defectele celui care ne este prieten sau de care ne-am îndrăgostit. O dovadă care să-mi susţină afirmaţia aş extrage-o din romanul Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, în care prietenia este prezentată în manieră metaforică prin intermediul unui băieţel care îmblânzeşte o vulpe. Faptul că o prietenie adevărată nu ţine seama decât de propriile ei legi este subliniat în mod indirect chiar de afirmaţia vulpii. Ea îi spune micului prinţ că nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi. Dar prietenia reprezintă şi o legătură bazată pe anumite afinităţi spirituale greu de înţeles de cei care se află în afara acestei legături, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul prieteniei dintre mondenul Fred Vasilescu şi intelectualul de modă veche G.D. Ladima, personajele romanului Patul lui Procust de Camil Petrescu. În ciuda faptului că Fred are preocupări total diferite de cele ale lui Ladima, mondenul aviator îl consideră pe visătorul Ladima un frate bun, singura persoană din lume căreia i-ar putea încredinţa taina nefericitei lui iubiri. În concluzie, cum spunea şi Aristotel, prietenia înseamnă un suflet în două trupuri; o inimă în două suflete.

Upload: anamaria-stan

Post on 05-Nov-2015

221 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Text argumentativ dspre prietenie

TRANSCRIPT

Text argumentativ despre prietenieScrie un text argumentativ, de 15-30 de rnduri, despreprietenie, pornind de la ideeaidentificat/ ideile identificate n urmtoarea afirmaie:O prietenie adevrat nu ine seamadect de propriile ei legi. Iubeti pe cineva, pentru c l iubeti, nu pentru c e inteligent,bun moral, bogat sau srac(Mircea Eliade).

Cred c marile prietenii, dar i marile iubiri, n via, la fel ca i n literatur,se bazeaz pe o alegere spontan, independent de calitile sau defectele celuicare ne este prieten sau de care ne-am ndrgostit. O dovad care s-mi susinafirmaia a extrage-o din romanulMicul prinde Antoine de Saint-Exupry,n care prieteniaeste prezentat n manier metaforic prin intermediul unui bieelcare mblnzeteo vulpe. Faptul co prietenie adevrat nu ine seama dectde propriile ei legieste subliniatn mod indirect chiar de afirmaia vulpii. Ea i spunemicului prin cnu poivedea bine dect cu inima. Esenialul e invizibil pentru ochi. Dar prietenia reprezint i o legtur bazat pe anumite afiniti spirituale greude neles de cei care se afl n afara acestei legturi, aa cum s-a ntmplat i n cazulprieteniei dintre mondenul Fred Vasilescu i intelectualul de mod veche G.D. Ladima,personajele romanuluiPatul lui Procustde Camil Petrescu. n ciuda faptului c Fredare preocupri total diferite de cele ale lui Ladima, mondenul aviator l consider pevistorul Ladima un frate bun, singura persoan din lume creia i-ar putea ncredinataina nefericitei lui iubiri. n concluzie, cum spunea i Aristotel,prietenia nseamn un suflet n dou trupuri;o inim n dou suflete.